Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Buffon openhartig: ‘Daardoor wil je niet eens meer je bed uitkomen’

Laatste update:

Gianluigi Buffon vierde tijdens zijn actieve loopbaan de nodige successen, maar de 41-jarige doelman van Juventus leerde ook de donkere kant van het bestaan als profvoetballer kennen. Buffon heeft op verzoek van The Players Tribune een open brief aan zijn jongere zelf geschreven waarin hij dieper ingaat op de depressieve periode van vijftien jaar geleden.

"Als je op een nihilistische manier leeft en alleen maar met voetbal bezig bent, dan begint je ziel te verwelken", zo schrijft de openhartige Buffon. "Je zult zelfs zo depressief worden dat je niet eens meer de kracht hebt om uit bed te komen." De Italiaanse routinier gaf in januari voor de eerste keer een inkijkje in zijn zeven maanden van depressiviteit. Buffon miste in 2004 zelfs een wedstrijd van Juventus vanwege een paniekaanval.

"Het zal je overkomen op het hoogtepunt van je carrière, wanneer je denkt dat je alles hebt bereikt wat je als man maar kan wensen. Je zult geld hebben en het nodige aanzien. Mensen gaan je zelfs als superheld zien", vervolgt Buffon, die gelijk een kanttekening plaatst. "Maar je bent helemaal geen superheld. Je bent gewoon een man, net als iedereen. En de waarheid is dat de druk van dit beroep je kan veranderen in een robot. Je dagelijkse routine kan als een gevangenis gaan voelen."

Gianluigi Buffon blikt terug op de omhaal van Cristiano Ronaldo tegen Juventus

Buffon gaat verder. "Op een zekere ochtend, als je uit bed stapt om naar de training te gaan, zullen je benen oncontroleerbaar gaan trillen. Je zult jezelf zo zwak voelen dat je niet in staat bent om auto te rijden. Je denkt aan vermoeidheid of een virus, maar het is veel erger. Slapen is het enige dat je nog wil. Elke redding op de training zal aanvoelen als een loodzware opgave. Het leven zal zeven maanden lang ontzettend zwaar aanvoelen."

Buffon, met onder meer een wereldtitel en negen kampioenschappen op zijn naam, had er in het begin van zijn loopbaan moeite mee om de kleinere dingen in het leven te waarderen. Hij heeft daar jaren later veel spijt van. "Je moet heel goed onthouden: Geld en roem moeten nooit een doel op zich zijn. Als je niet goed voor je ziel zorgt en geen inspiratie opdoet buiten de voetbalwereld, dan zul je vroeg of laat daarvoor de prijs betalen. Dit zal je uit je depressie halen. Niet herinneren dat je heel erg speciaal bent, maar goed onthouden dat je hetzelfde bent als ieder ander mens."

Zie jij Juventus dit seizoen de Champions League winnen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goed dit zeg! Dat zo'n Mastodon als Buffon, echt een icoon van de sport, openlijk uitkomt voor de mentale problemen die hij heeft gehad, is zo belangrijk voor anderen die hier last van hebben. Dat zo'n grote speler, die haast onaantastbaar lijkt, ook onder dit soort problemen gebukt kan gaan, laat zien dat het iedereen kan overkomen. Veel mensen denken volgens mij dat het mensen die 'alles' hebben dit niet kan gebeuren maar het draait dus blijkbaar allemaal totaal niet om materiële zaken of status en roem.

14 oktober 2019 om 17:10

Lees het volledige stuk op Football Italia in het Engels (of ergens anders). Het is haast een stuk poëzie zo mooi heeft hij het geschreven. Echt een icoon voor mij!

Nooit geweten dat Buffon hier last van had. Het zal zijn dat ik zelf vrij recent de paniekaanvallen en alle daaropvolgende ellende heb moeten ondergaan en daarvan nog steeds herstellende ben, maar mij vallen dit soort berichten steeds meer op in de voetballerij. Van de voetballer die tijdens zijn presentatie bij Madrid een paniekaanval kreeg, tot aan Henk de Jong en een verhaal van een Engelse speler die ook depressief was geweest. Het heeft natuurlijk ook een beetje met de leeftijd midden 20 tot aan 30 te maken en de huidige 'perfecte' social generatie, maar er zijn veel van dit soort verhalen tegenwoordig.

Edit: Interessant is dat Buffon in deze brief het ook heeft over zijn fascistische/extreem rechtse gedachtegoed van vroeger en dat hij er erg veel spijt van heeft. Hij was onwetend en nu weet hij beter. Kan dat fascisme argument ook de prullenbak in. Probeerde de volledige brief in het Engels te posten maar dat laat de site voetbalzone niet toe helaas. Zou het mooi vinden als jullie die zouden plaatsen, zeer mooi stuk! Voor de liefhebbers kan deze op Football Italia, naar het Engels vertaald.

Las vorig jaar geloof ik een artikel over Iniesta en zijn depressie. Kerel heeft alles gewonnen wat hij kon winnen, maakte de bekende doelpunten tegen Chelsea en Oranje maar was nog steeds depressief. Het leeg voelen van jezelf , zelfs na de grote achievements, is iets wat een bekend fenomeen is. Ook entrepeneurs of popsterren lijden hieronder en ik denk dat dit puur te maken heeft met het feit dat zulke sterren weinig tijd besteden aan het 'kennen' van jezelf. Dat is waarom Buffon ook aangeeft dat je dan leeft als een robot omdat je niet door hebt wie je bent en wat je wilt doordat je steeds continue bezig bent met je werk. Het is niet voor niets dat 'werkgeluk' en 'duurzaam inzetbaarheid' een hot topic is in de HR wereld omdat je steeds meer ziet dat mensen burnouts krijgen. Tel daarbij op dat depressie steeds meer aan het stijgen is en je beseft je dat geld geen ruk meer uitmaakt. Tegenwoordig halen we meer geluk uit de gedachte dat we een nieuwe iphone gaan halen dan Daadwerkelijk gelukkig te zijn vanaf het moment dat je die Iphone hebt. Zo creeer je een vicieuze cirkel dat je steeds denkt dat een ander materialistisch 'goed' je geluk gaat brengen, kortgezegd materialisme. We zijn simpelweg verslaafd geworden aan de dopamine rushes met het idee dat dat ons geluk brengt. Mooi dat Buffon erbovenop is geklommen, de voetbalwereld is een machowereld geworden waarin zwaktes niet getoond mogen worden naar de buitenwereld, en dit laat de menselijke kant zien van een absolute grootheid.

14 oktober 2019 om 21:18

Mooi verwoord, al denk ik dat de voetbalwereld altijd al zo is geweest, nu is het pas bespreekbaar

14 oktober 2019 om 21:27

Tuurlijk maar het materialisme en consumeer maatschappij is ook iets wat is ontstaan in de 2e helft van de 20e eeuw. Ook de prestatie cultuur speelt een rol, alles moet zoveel mogelijk sneller en efficienter om zoveel mogelijk winst te maken en dit gaat ook ten koste van de mentale (maar ook fysieke) elasticiteit van een werknemer. Dit kan zorgen voor een depressie omdat je elke dag het gevoel krijgt dat je als een robot leeft, zie ook de term 'rat race'. Zo'n Memphis wordt hier vaak belachelijk gemaakt om zijn levensstijl maar je kunt hem wel meegeven dat hij een houvast heeft met zijn geloof, zelfs als hij graag zijn kleding of auto's wil showen. Kan je alleen maar respect voor hebben (geloof is een manier voor die houvast maar er zijn er natuurlijk meer zoals waarde hechten aan relaties of familie etc.).

Mooi openhartig van Buffon. Je bent als voetballer inderdaad geen held, gewoon iemand die zijn sport beoefent en veel geld ontvangt. En men verwacht enorm veel van je, constant presteren of je zal het geweten hebben in de media. Onterecht vaak, en dat moet echt wel lastig zijn want het zijn maar mensen natuurlijk. Daarom vond ik het ook knap van Andre Gomes toen hij openhartig was over zijn situatie toen bij Barca, zo graag willen maar niet kunnen. En hij ging eronder door.

Een woord voor deze man L E G E N D E.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren