Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

AZ bereikt na strafschoppen finale Youth League; tegenstander is bekend

Laatste update:

AZ Onder 19 heeft ten koste van Sporting Portugal op zinderende wijze de finale van de UEFA Youth League bereikt. Ernest Poku en Ro-Zangelo Daal maakten een schitterende openingstreffer van Diogo Cabral voor rust ongedaan, waarna Chico Lamba de stand direct na rust vanaf elf meter weer in evenwicht bracht. In een allesbeslissende strafschoppenreeks trokken de Alkmaarders uiteindelijk aan het langste eind: 4-3. De andere finalist is Hajduk Split Onder 19, dat de leeftijdsgenoten van AC Milan met 3-1 opzijzette .

De opstelling van AZ kende slechts één verrassing. Wouter Goes, die na het Europa League-duel met Anderlecht werd ingevlogen, begon in de basis. Hierdoor schoof Lewis Schouten door naar het middenveld. Kees Smit, in de achtste finales goed voor een wereldgoal tegen Barcelona, moest hierdoor genoegen nemen met een plek op de bank. Bij Sporting was sterspeler Issahaku Fatawu niet speelgerechtigd. De veertienvoudig international en WK-ganger van Ghana was in de achtste finales nog de absolute uitblinker aan Portugese zijde met een hattrick tegen de leeftijdsgenoten van Ajax.

De score werd al binnen acht minuten geopend door de Portuhezen. Vleugelaanvaller Cabral kwam naar binnen en krulde de bal vervolgens met zijn linkervoet op fraaie wijze in de lange hoek: 1-0. AZ had even nodig om van de vroege domper bij te komen, maar trok de stand met een half uur op de klok toch weer in evenwicht. Poku werd door Schouten oog in oog met doelman Diego Callai gezet en rondde in twee instanties af: 1-1. Nog voor rust zette AZ het duel volledig op zijn kop. Daal scoorde op soortgelijke wijze als Cabral door de bal ook via de binnenkant van de paal vanaf rand zestien in de lange hoek te krullen: 1-2.

AZ en met name Jayden Osei Addai kwamrn niet heel scherp uit de kleedkamer. De jongeling tikte Afonso Moreira aan in zijn eigen strafschopgebied, waarna de bal op de penaltystip ging. Vanaf elf meter bleef aanvoerder Lamba vervolgens koel: 2-2. De Alkmaarders waren het grootste gedeelte van het tweede bedrijf de mindere partij. Via een vrije trap van Schouten en een afstandsschot van Fedde de Jong was AZ in de slotfase toch dicht bij de 3-2. Diep in blessuretijd kreeg Finn Stam nog een rode kaart voor het neerhalen van een doorgebroken speler.

Uiteindelijk moest een strafschoppenserie een winnaar bepalen. Hierin bleek AZ met 4-3 te sterk. Doelman Rome Jayden Owusu-Oduro werd de grote held aan Alkmaarse zijde door twee penalty's van Sporting te keren. AZ neemt het maandag in de finale van de Youth League op tegen Hajduk Split Onder 19. Mexx Meerdink, die de hoofdmacht van AZ donderdag nog ten koste van Anderlecht naar de halve finale van de Conference League schoot, hoopt voor de finale ook weer aan te kunnen sluiten bij de ploeg van trainer Jan Sierksma.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Geweldige prestatie! Heb sportief tegen Ajax gezien en die waren toen echt oppermachtig..

Gefeliciteerd Az!

21 april 2023 om 15:15

Topprestatie

21 april 2023 om 15:29

Super goed voor het Nederlandse voetbal, eigenlijk was Sporting beter en ook vorige wedstrijden voetballend was de tegenstander regelmatig beter. Wat wel knap is, hoe efficiënt de ploeg is, slepen de overwinningen binnen.

Als ik dit jaar naar alle jeugdcompetities kijk doet Az het samen met PSV en Ajax het beste. Feyenoord lijkt af te haken, heel knap wat AZ de laatste jaren heeft neergezet. Goede visie met duidelijke aansturing, alle credits, Nu die finale nog even winnen.

21 april 2023 om 15:40

Vorige wedstrijden was AZ wel beter. Deze wedstrijd misschien Sporting iets wat beter, maar allebei hebben ze de nodige kansen gehad.

21 april 2023 om 16:09

wel jammer dat Issahaku Fatawu er niet bij was, dat was pas echt een test geweest voor die gasten. weet iemand waarom hij niet mocht spelen? wordt dan toch een andere wedstrijd. Wel leuk een nederlandse ploeg in de finale die ik az wel zie winnen nu de sterkste ploeg er uit is door az.

21 april 2023 om 16:11

Had te vaak meegedaan in het eerste. Had ook voor Goes gegolden als hij gisteren was ingevallen overigens.

21 april 2023 om 17:13

Het was ook jammer dat Mexx Meerdink er niet bij was. Ook bij AZ gaat het eerste team voor. Ik hoop dat de blessure van Pavlidis mee blijkt te vallen, dan kan Mexx misschien alsnog naar Geneve afreizen voor de finale.

21 april 2023 om 16:22

Ajax verloor met 5-1 van Sporting. Erg knap van AZ. Wat een succes daar 👌

21 april 2023 om 19:59

Dankjewel!

Rome-Jayden Owusu-Oduro: Koeman keek je mee? Heel nice dat AZ gewoon binnen 24 uur tweemaal een penaltyreeks binnenharkt!

21 april 2023 om 15:26

Vrij verwarrende naam, maar absoluut iemand die alles in zich heeft om #1 in Nederland te worden.

21 april 2023 om 17:15

Ha, ik dacht serieus dat je een viermansverdediging benoemde

Ik werd vanochtend al heerlijk wakker na gisteravond.. na dit trekken we het door het weekend in!🎉

Klasse, nou die beker ook pakken. Portugese jeugd is mogelijk nog beter dan Real Madrid en Barca. Wat een prachtige zege reeks van AZ.

Wat een week! Zo trots op onze jongens. Bizarre prestatie door gewoon via Eintracht, Real, Barca en Sporting de finale te halen. Europees topseizoen voor de complete club.

Wat een ongelooflijke week voor AZ. Zo sta je gewoon in de halve finale Conference League en nu ook in de finale Youth League. Wat een knappe prestatie!

Goed man! Geweldige prestatie van de jongens. 2e helft buiten de vrije trap van Schouten, die overigens wel echt geweldig was genomen, niet gevaarlijk geweest, maar ongelooflijk volwassen de penalty's binnengeschoten. Goed dat niet alleen Westerveld, maar dus ook Owusu-Oduro een penaltykiller blijkt te zijn.

Klasse boys!
Zijn fantastisch bezig met de jeugdopleiding in Alkmaar. Staan regelmatig bovenaan in de jeugdcompetities. Veel talenten worden ingepast in het 1e elftal en leveren goed geld op!
Heel mooi om te zien

Gaat lekker daar in Alkmaar met de strafschoppen.

@Vz, misschien een idee om in het begin van de tekst te zetten wie de tegenstander was

Wauw wat knap AZ die hebben echt top ploegen verslagen, hele mooie week voor Alkmaar! AZ is toch eigenlijk in veel de beste en meest efficiente club van NL. Wat daar x op x uit de jeugd komt en hoe ze structureel bij de top 4 zitten vind ik hartstikke knap

21 april 2023 om 18:48

Zeker knap, omdat er ook duidelijk beleid achter zit. Qua doorbreken van jeugd keer op keer valt het wel mee moet ik zeggen. Dat doet AZ niet beter dan de top 3

22 april 2023 om 16:14

Nee, valt niet mee. Dat doet AZ ook heel goed.

Leuk voor de jongens, na de mannen gisteren. Was een intense pot, wat best heen en weer ging. Begin van beide helften voor de Portugezen, maar ook AZ heeft delen van de wedstrijd gehad, dat ze sterker waren.

Ben benieuwd of Meerdink maandag nog komt aansluiten, na de wedstrijd van het eerste... Mag volgens mij nog wel.

Er is een nieuwe lichting aan het ontplooien. Die is in dit geval niet merendeels afhankelijk van Ajax, nog een ontwikkeling voor het NLD voetbal in het algemeen!

Trots!!!

Geweldige prestatie. Top gedaan. Mooie groep, daar komt wat moois uit...

Wow legendarisch AZ, zo knap want Sporting is niet niks!

21 april 2023 om 19:41

Zeker legendarisch aangezien dit nog geen enkele Nederlandse club is gelukt.Voor Sporting gingen Real,Barca en Frankfurt er ook al af met respectievelijk 4 , 3 en 5-0.

Overigens wel ontzettend zuur voor Stam, die rood kreeg in de laatste minuut en daardoor nu de finale moet missen.

21 april 2023 om 17:03

Wel terecht rood

21 april 2023 om 21:47

Ja, denk ik ook wel, maar wel erg zuur voor hem.

Koele kikkers, onze boys! Topprestatie om na de al gespeelde reeks ook Sporting uit te schakelen, op voorhand toch wel de favoriet van de 4 clubs in de halve finales.

Echt heel erg knap, een hele diepe buiging van mij!

Nu gaat het beginnen voor az. Maareh ontzettend knap tot dusver.

Retteketet... er gaat iets heel erg goed met de jeugdopleiding bij de buren in Alkmaar. Jong Az verdienstelijk in linkerrijtje kkd. AZ019 in de finale. Erg knap!

Nou, dat is best wel verrassend, denk dat in beide gevallen de andere halve finalist de favoriet was. We gaan het zien, maandag!

Gaat lekker zo met AZ, hebben nu al een goed team en de toekomst ziet er goed uit.

Ik denk dat we nu wel met recht mogen claimen dat AZ de beste jeugd onder de 19 heeft van Nederland en misschien straks zelfs wel van Europa. Wat een luxe. Hopelijk zijn al die jongens al meerjarig vastgelegd. Dan kunnen we ook de komende jaren mee blijven doen om de prijzen in Nederland.

22 april 2023 om 11:57

Beetje jammerlijk dat er in de tekst niet word aangehaald dat dit de eerste keer is dat er een Nederlandse club is doorgedrongen tot de finale, maarja....dat doet niets af aan de prestatie.
Mocht dit een "andere" club zijn dan is het zonder twijfel een heel weekje,maandje,jaar goden talenten van ongekend niveau.
Met dat vastleggen gaat het overigens prima, dus van sommigen gaan we nog vaak horen in Az 1.
O.a. Mexx, Kees en Owuso gaan op zeker het 1e halen.
Het zal liggen aan de kansen die ze krijgen en het geduld van de speler zelf.

22 april 2023 om 14:37

Volledig mee eens. Je ziet dat ook in de reacties, vooral van mensen die fan zijn van de club uit Rotterdam-Zuur, altijd maar de prestaties van AZ naar beneden praten. Op vrijwel alle aspecten hoort AZ tot de top van Nederland. Alleen die prijs ontbreekt ieder seizoen weer. Evenals de fans trouwens. Ik vind dat je daar ook als niet AZ supporter best trots op mag zijn. Net zoals ik ook heb genoten van de Conference League run van Feyenoord vorig jaar en de Champions League run van Ajax van een paar jaar geleden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren