Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ajax trekt aan het langste eind in rechtszaak tegen burgemeester Den Haag

Laatste update:

Ajax heeft een rechtszaak gewonnen die de club aanspande tegen de burgemeester van Den Haag vanwege het besluit om geen uitsupporters toe te laten bij de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag op 24 januari 2019. De rechter heeft het bezwaar van Ajax tegen dat besluit gehonoreerd. “Weliswaar is deze wedstrijd al lang gespeeld, toch vindt de rechter dat Ajax wel degelijk een procesbelang heeft en wordt het bezwaar ontvankelijk verklaard”, meldt de club.

Supporters van Ajax zijn al jarenlang niet welkom bij ADO Den Haag. De laatste editie van ADO – Ajax met uitsupporters dateert van 2006. Toenmalig burgemeester Wim Deetman van Den Haag besloot destijds dat Ajax-fans niet welkom zijn en dat verbod zou voor vijf jaar gelden. Reden voor het besluit was een bestorming van het supportershome van ADO door circa zeventig Ajax-fans. Het verbod werd echter verlengd en geldt nog altijd. Toen Ajax-supporters twee jaar geleden opnieuw de uitwedstrijd tegen ADO niet mochten bijwonen van de burgemeeste van Den Haag, besloot Ajax een rechtzaak aan te spannen.

“Dit vonnis bevestigt dat het een besluit van de burgemeester is en niet van de thuisspelende club of uitsupporters worden toegelaten. Bovendien bevestigt de uitspraak dat de uitspelende club en zijn supporters vervolgens bij de rechter bezwaar kunnen maken tegen een besluit om uitsupporters niet toe te laten in het stadion. Dat is voor Ajax belangrijk, omdat de club er zich al geruime tijd hard voor maakt dat Ajacieden weer in het uitvak van ADO kunnen plaatsnemen”, zo klinkt het statement van Ajax. De gemeente Den Haag heeft zes weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goed besluit. Er moet toch weer eens een kans komen. Je kan toch niet als het mis gaat beslissen om nooit meer supporters toe te laten.

16 februari 2021 om 11:44

Mwa, kijk eens in Argentinie zou ik zeggen. Dan zul je zien dat zo'n beslissing wel degelijk zou kunnen. Maar goed, daar heb je het ook wel een een wat extremere en meer aanhoudende vorm van supportersgeweld.

16 februari 2021 om 11:56

Wetten en regels kun je niet los zien van het land waar het geldt.... Zo kun je talloze voorbeelden bedenken wat regels die in een ander land logisch zijn, maar bij ons volslagen belachelijk zouden zijn.

16 februari 2021 om 12:28

Als het geweld hier zo zou zijn als daar, zouden hier gelijkwaarde regels en wetten gelden hoor. Mochten die nog niet bestaan, dan zouden ze wel worden voorgesteld.

Ik snap het niet helemaal. Ajax wint de rechtzaak tegen de burgemeester en dit bevestigt dat het aan de burgemeester is om te bepalen of uitsupporters welkom zijn en niet de thuisspelende club? Had ADO het destijds verboden of de burgemeester?

16 februari 2021 om 11:47

Ik lees het ook en snap het ook niet. Of het is wat raar verwoord of men zegt hier dat de Burgermeester over dergelijke zaken beslist (ivm openbare orde en dat is ook logisch) en dat dit besluit niet (meer) door de burgermeester is genomen (de verlenging dus) maar door Ado zelf.

16 februari 2021 om 12:03

In het bestuursrecht kan je alleen in bezwaar (en evt. in beroep) tegen een besluit. De meeste beslissingen van een bestuursorgaan kwalificeren als besluit, maar niet alle beslissingen. De rechter heeft nu bepaald dat het niet-toestaan van Ajax supporters een besluit is, waartegen dus bezwaar/beroep open staat. Mocht er in de toekomst nog een Ado-Ajax worden gespeeld (na corona) en mocht de burgermeester dan weer besluiten geen uitsupporters toe te staan, dan kan Ajax als belanghebbende dus daartegen bezwaar/beroep aantekenen en kan de rechter beslissen of het besluit in stand blijft.

16 februari 2021 om 12:04

Aanvulling: zo lees ik het artikel, ik heb niet de moeite genomen de uitspraak daadwerkelijk op te zoeken.

16 februari 2021 om 11:49

Elders staat het zo verwoordt: "„dit vonnis bevestigt dat het een besluit van de burgemeester is en niet van de thuisspelende club of uitsupporters worden toegelaten."

16 februari 2021 om 11:50

Volgens mij is het zo dat de rechter geoordeeld heeft dat Ajax en haar uitsupporters bezwaar kunnen maken tegen een gesloten uitvak. Maar het inderdaad wat lastig te lezen. Volgens mij wordt er in elk geval niet gezegd dat Ajax supporters welkom geheten moeten worden door ADO, maar enkel dat de burgemeester dat besluit. Maar ik laat me graag verbeteren.

16 februari 2021 om 11:59

"bovendien bevestigt de uitspraak dat de uitspelende club en zijn supporters vervolgens bij de rechter bezwaar kunnen maken tegen een besluit om uitsupporters niet toe te laten in het stadion".
Ik maak hieruit op dat Ajax en de supporters voor deze uitspraak niet in beroep konden gaan

Mooi dat Ajax gewonnen heeft. Maar of het nu nog uit maakt weet ik niet ADO lijkt te gaan degraderen.

16 februari 2021 om 11:45

Natuurlijk maakt het uit of ze nou degraderen of niet. Anders kan JA die 5 supporters niet meenemen naar Den Haag.

16 februari 2021 om 12:38

Ik vind een bekerpotje in den haag nog wel leuk om te gaan hoor

16 februari 2021 om 12:47

Het is de jurisprudentie die van belang is. Ook in Rotterdam en Utrecht worden geen Ajax fans toegelaten. Daartegen kan vanaf heden dus bezwaar gemaakt worden en dan zal de gemeente met een onderbouwing moeten komen waarom ze de supporters weigeren. De rechter kan de gemeente dan overrulen en dus dwingen dat de suppeorters toegelaten worden.

Ik vermoed dat dit in de praktijk niet heel erg veel verschil gaat maken. De sportieve prestaties van ADO zien niet heel erg hoopgevend voor handhaving, er mogen momenteel überhaupt geen supporters in het stadion en het lijkt mij dat de bevoegdheid van de burgermeester gewoon blijft staan op uitsupporters te verbieden als de openbare order in het gedrang komt. Al hoop ik wel heel erg dat uitsupporters in Nederland ook eindelijk eens een normaal iets gaat worden, want ik Duitsland kan ik gelukkig wel gewoon als Eintracht-supporter plaatsnemen op de thuisvakken en juichen zonder mij bedreigd te voelen.

16 februari 2021 om 19:12

Bij wedstrijden in Duitsland kan je echt niet bij elke club zomaar in 't thuisvak gaan zitten als supporter van de tegenpartij. Iedereen die een beetje de ultras scene volgt weet dit.

16 februari 2021 om 20:37

Nee, absoluut niet. Ik hoef als Frankfurt-supporter totaal niet in de buurt van Offenbach te komen hoor. Maar er zijn echt voldoende clubs waar ik gewoon prettig in de thuisvakken heb kunnen plaatsnemen en zelfs goede gesprekken heb gevoerd met de supporters van de thuisclubs, maar ja misschien helpt het dan dat ze het leuk vinden dat ik een Nederland ben. Geen idee.

Lekker dan.. win je eindelijk en mag je volgend jaar misschien weer naar Den Haag, degraderen ze Hahah pff.

Maar goed dat de gemeente Den Haag eindelijk op de vingers getikt wordt. Want deze hetze sloeg natuurlijk helemaal nergens op. Net als bijvoorbeeld Utrecht en Feye alles aangrijpen om sportieve voordelen te halen uit dit soort maatregelen.

16 februari 2021 om 12:30

Ja daarom doet de burgemeester dit. Totaal niet vanwege de hoge kosten van inzet politie en anderen. Die totaal niet meer in verhouding staan tot anderen sportactiviteiten in de stad.

De uitspraak is op een onduidelijke manier verwoord in het artikel, maar rechterlijke uitspraken zijn wel vaker onduidelijk geformuleerd.
Mijn inschatting is dat dit geen definitieve uitspraak is en de gemeente Den Haag in beroep zal gaan hiertegen.
Waarschijnlijk komt er over een aantal jaren pas een definitief oordeel van de Hoge Raad.

Nu nog hopen dat er bij de klassieker weer uitsupporters mogen. Duurt ook veel te lang.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren