Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

'Aangeslagen Togo komt niet in actie op Afrika Cup'

Laatste update:
/

De officiële mededeling van de Afrikaanse voetbalbond CAF ontbreekt nog, maar Togo heeft zich teruggetrokken van de Afrika Cup. Diverse betrouwbare media en enkele officiële clubwebsites maken melding van de afmelding van het Afrikaanse land. De spelers verlaten Angola en keren terug naar hun families.

De spelersbus van het Afrikaanse land werd vrijdag onder vuur genomen toen deze op weg was naar Angola voor de naderende editie van de Afrika Cup. Bij de grensovergang openden onbekenden plotseling het vuur. Twee spelers en tenminste vier begeleiders raakten daarbij gewond. Inmiddels melden bronnen als Reuters dat in het ziekenhuis een assistent-coach en een perschef zijn overleden aan hun verwondingen.

Emmanuel Adebayor, aanvoerder van Togo, liet eerder deze dag al weten dat hij niet in actie wilde komen op het toernooi. Zelf is hij fysiek helemaal in orde. "Het is voetbal, en al mag het dan één van de grootste toernooien in Afrika zijn, ik denk niet dat mensen bereid zijn er hun leven voor te geven", benadrukt Adebayor desgevraagd tegenover de BBC. "Veel spelers willen naar huis."

/

Manchester City meldt op haar digitale thuis dat Adebayor spoedig terugkeert naar Engeland en dat Togo niet in actie zal komen tijdens de Afrika Cup. De CAF liet vrijdagavond al weten dat het toernooi in Angola sowieso doorgaat. De Afrikaanse federatie vroeg zich tevens af waarom Togo heeft gekozen voor busvervoer. "Onze regels zijn duidelijk, teams reizen bij voorkeur met het vliegtuig", aldus een woordvoerder van de Afrikaanse organisatie. Het toernooi wordt zondag geopend door Angola en Mali.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Heel Verstandig van Togo ik hoop nu dat de andere landen hun achterna gaan

9 januari 2010 om 15:22

Tja, valt wat voor te zeggen, met ze allen een vuist maken om te laten zien dat dit niet kan en mag. Aan de andere kant laat je op deze manier die rebellen winnen...... wat is wijsheid.

9 januari 2010 om 15:52

Dan laat je ze maar winnen! Je leven is belangerijker dan één of andere domme strijd waar jij niks mee te maken hebt!

9 januari 2010 om 17:46

Zo is het maar net Imerrouni! Wat dat betreft vat Adebayor het ook kernachtig samen door te zeggen dat mensen niet bereid zijn er hun leven voor te geven. De kans dat zoiets nog een keer gebeurd is statistisch gezien kleiner maar gevoelsmatig is het toch een heel andere zaak.
Is er trouwens al iets bekend over de motieven van de rebellen?

9 januari 2010 om 16:36

Ja precies hoop dat ze het gewoon boycotten..

Ontopic:

En daar moeten wij een WK houden ? Zo zie je dat het daar gewoon niet veilig genoeg is..
Als ze gewoon een voetbalploeg gaan beschieten...

Triest...

Edit: Vergeten dat het niet dicht bij is sorry ^^

9 januari 2010 om 16:49

Precies laten we alle landen in Afrika over 1 kam scheren!!

Wat een onzin....

9 januari 2010 om 20:01

De Afrika Cup moet doorgaan

Economisch van groot belang voor Afrika

Wellicht in een andere setting, dit is bizar...

9 januari 2010 om 21:30

Nou voor Togo is het toch heel diep triest.. Die spelers komen helemaal terug naar Afrika en hoppa..
Spelers verdienen dit niet. Voetbal is gewoon een sport. Waarom gaan mensen daarom dan gelijk ruzie maken en vechten. Voor Voetbal is dit heel dom iets.. Kijk in de politiek zijn mensen het niet elkaar eens en gaan ze eens over hun grens.. Maar mensen kom op zeg. Dit is voetbal en voetbal is N I E T belangrijker dan het leven. Dit soort dingen gun je niemand. Voetbal heeft gewoon 4 mensen zijn leven afgemaakt. Oke ik snap dat je niet van een rivaal ofzo houd maar mensen komop zeg dit soort dingen horen niet bij voetbal. Voor dit soort dingen is het N I E T waard om iemand leven af te nemen.
Ik vind dat de Africa Cup niet meer verder moet gaan als het slachtoffers inneemt.
Liever een leven dan niets.

9 januari 2010 om 16:56

Dit heeft niet heel veel met Zuid - Afrika te maken of wel?

9 januari 2010 om 17:06

Inderdaad terecht punt.
Ik stel: door de dreiging moeten er Geen grote voetbaltoernooien meer gehouden worden in landen binnen een straal van 5000km van Togo..
Togo - Zuid Afrika: 4771 km
Togo - Nederland: 4952 km
dus ook bij ons geen WK.

9 januari 2010 om 17:23

dat vind ik nergens op slaan,
de beveiliging in de EU is heel wat beter dan die daar, waarom zou je Nederland geen groot voetbaltoernooi laten organiseren als ergens 5000km verderop een bus beschoten wordt?

9 januari 2010 om 17:49

Wat een generalisatie. Angola ligt in een heel ander gebied dan Zuid Afrika. Laat stan de verrschillen in ontwikkeling!!!

9 januari 2010 om 22:00

Dus als het in Angola fout gaat dan zou het in Zuid-afrika ook fout moeten gaan? Ik kan je verzekeren dat de veiligheidsmaatregelen in ZA 10x zo drastisch zijn als in Angola, bovendien is er in Angola nog altijd een strijd tussen rebellen en het leger.

In Zuid-afrika is het ook niet altijd even rustig, maar die situatie is daar wel heel wat stabieler als in Angola.

ON: Ik geef Togo groot gelijk dat ze niet uit willen komen op deze Afrika Cup, de emotionele klap zal enorm zijn en als je 2 medespelers bent verloren dan wil je gewoon niet spelen.

Aan de ene kant heb ik zoiets van: schrap dat hele toernooi maar, maar aan de andere kant geef je de rebellen hun zin en geef je in feite toe aan dit soort onzinnig geweld. Het blijft een lastige keuze of dit toernooi nou geschrapt moet worden of niet vind ik.

gewoon verstandig teruggaan en dit zo snel mogelijk uit je hoofd te zetten .

on: als ze er wel waren was ik wel benieuwd hoe ze erop zou reageren en wat gebeurt er nou met de groepfase?

9 januari 2010 om 18:47

die kogel?

Zeer triest dat 2 mensen dood zijn gegaan hierbij. Ik hoop dat de andere landen volgen, want zelfs 1 dode is al een reden genoeg om de Afrika Cup af te lasten. Rest in peace.

9 januari 2010 om 15:31

Correctie, er zijn drie mensen overleden. Naast bovengenoemde twee was de buschauffeur ter plekke overleden. Schandalig dit, zeer terecht dat ze zich terugtrekken.

9 januari 2010 om 18:16

nee er zijn er 2 dood, dat van de buschauffeur berust op een misverstand, dus 2 doden, maar dat zijn er nog altijd 2 teveel natuurlijk

9 januari 2010 om 20:59

er zijn 3 doden, buschauffeur, assisten treiner en perschef van togo

Ont: ik hoop dat ze niet mee gaan spelen, straks valt er meer doden. en dan is altijd achteraf makkelijk praten dan gedaan is gedaan, dus stuur al die spelers terug

9 januari 2010 om 21:00

Er zijn er vier dood nu. Die keeper heeft het ook niet gered (kodjovi Dodji Obilale). Die buschaffeur was als eerste overleden, vanochtend zijn die woordvoerder en assistent-trainer ook omgekomen.

Ghana, Kameroen en Ivoorkust overweegden ook te stoppen. Maar het leven moet verder gaan. Adebayor had met Essien, Eto'o en Drogba gesproken over hoe het allemaal is gegaan.

Maar ik ga jullie zeggen, dit gaat het beste toernooi worden. Iedereen gaat uit naam spelen voor de omgekomen mensen en het Togolese team.na doelpunten, gaat er gedanst worden voor hun.

9 januari 2010 om 22:06

moet zeggen dat je wel erg goed op de hoogte bent, want ik zie nog nergens dat die keeper is overleden, wel dat ie naar zuid afrika is vervoerd per vliegtuig met 2 kogels in zijn rug,

9 januari 2010 om 15:32

dat vind ik niet, de spelers van Togo zelf hebben natuurlijk iets vreselijks meegemaakt. dus dat zij zich terugtrekken is niet gek want ze zullen mentaal nu niet alles op een rijtje hebben(niet negatief bedoeld). maar om nou het hele tournooi af te lassen vind ik overdreven.

jammer maar begrijpelijk natuurlijk dit soort dingen moet je niet pikken en respect voor de chaffeur

Begrijpelijk, toch ook uit respect voor de teamgenoten en buschauffeur uiteraard . jammer dat het zo moet. Niet alleen de spelers, maar het hele land zal uitgekeken hebben naar dit toernooi. Dat het dan zo ten einde komt...

Ja, helemaal te begrijpen natuurlijk. Heel erg om te horen dat het dodental is opgelopen, een waar drama dit. Ik hoop niet dat andere teams ook slachtoffer worden van het geweld, na wat er met Algerije was gebeurd zie je dat het overal kan gebeuren. Cabinda of geen Cabinda!

Veel sterkte aan de Togolezen en de nabestaanden !

9 januari 2010 om 16:07

Gaan we weer hoor... Algerije heeft het Egypte in 2001 ook geflikt. Kunnen die vete beter laten rusten.

On: Vraag me af hoe ze dit organisatorisch op gaan lossen. Heb al reacties gezien op andere sites dat Marokko moet gaan, maar volgens mij is Gabon toch echt de eerst rechthebbende.

9 januari 2010 om 16:28

Gabon was sowieso gekwalificeerd, Marokko is de logische keuze.

Diep triest dat dit kon gebeuren. Veel sterkte Togo !

9 januari 2010 om 18:13

Ik vind dat er geen vervanger moet komen anders haal je het hele statements weg wat dit land nu probeert te tonen die leegte kan nie worden opgevuld mijn respect voor Togo !!!

9 januari 2010 om 21:08

Juist, Marokko verdient er niet bij te zijn. Ze horen niet bij de beste van Afrika.

9 januari 2010 om 21:17

En hoe wil Marokko eigenlijk meedoen? Als ze eventueel mee mogen doen. Clubs zijn niet verplicht om hun spelers af te staan. Al denk ik wel dat Marokkaanse clubs hun speles afstaan, maar van europese clubs vraag ik het me af.

Zoals verwacht trekken ze zich terug.
Het is vreselijk een assistent-coach en perschef verliezen. En dan liggen er nog een paar in het ziekenhuis. Echt vreselijk wat er is gebeurt.
Dit zal een impact hebben op de Africa Cup.

Wat ik me wel afvraag over die schietpartij: Hoe wisten die rebellen in welke bus de spelers zaten? En hoe ze de busroute wisten? Ze hadden ook een andere bus te pakken kunnen hebben. Maar ze hadden direct de goede bus beschoten. Dus de rebellen moeten de informatie doorgesluisd hebben gekregen van iemand die alles regelt voor Togo (misschien wel iemand van de technische staf ofzo). Of zie ik het hier helemaal verkeerd?

9 januari 2010 om 15:26

Misschien stond het logo op de bus??
dat kan. Maar weten ze het zeker dat de aanval op de spelersbus van Togo moest zijn. En dat ze niet een willekeurige bus hebben gepakt?

9 januari 2010 om 15:29

Dat is ook mogelijk, maar dat zou wel erg toevallig zijn, denk je ook niet?

9 januari 2010 om 15:38

Wie zegt dat ze perse hun moesten hebben? Het kan ook gewoon zijn dat ze willekeurig een bus pakten en dit x was het een bus van Togo.

9 januari 2010 om 15:44

Dan bedoel je dus, dat dit veel vaker voorkomt in dit soort landen?

Waarom nemen ze dan de bus, als ze weten dat dit gebeuren kan? Neem dan het vliegtuig.

Maar als ze bussen overvallen voor het geld o.i.d., dan beschieten ze de bus toch niet eerst? Dan beroven ze toch direct de bus ipv eerst gaan schieten?
Dus dan zouden ze de bus niet beschoten hebben, maar alleen overvallen.
Dus dan zou je denken, dat dit wel van tevoren bedacht is?!

9 januari 2010 om 16:07

Ik kan je ook wel de route geven hoe de bus van ajax naar heereveen rijdt, heb ik geen technische staf voor nodig. Dus laten we die conclusie maar niet trekken. Ze zouden er zelfs gewoon achteraan zijn kunnen gaan rijden. Bovendien kan je een vliegtuig niet voor het hotel parkeren, dus vandaar de bus

9 januari 2010 om 16:16

Net wat Kakaa zegt, om zulke informatie te achterhalen is echt niet moeilijk.
Het zijn terroristen die zijn onvoorspelbaar, soms doen ze niks en soms doen ze van alles.

9 januari 2010 om 17:11

Het was niet eens tegen de togolezen bedoelt maar tegen de millitaire collone die met de bus meereedt.

niet meer dan logisch.

Ik weet zeker dat ze tijdens de wedstrijden op de africa cup met rouwbanden zullen spelen en een minuut stilte houden tijdens alle duels

Ongelofelijk.
Het ergste vind ik nog wel dat nu die 'terroristen' hun zin hebben en een concurrent minder hebben terwijl de Afrika Cup gewoon verder gaat.

9 januari 2010 om 15:32

Wat bedoel je met een concurrent minder? Het is niet alsof FC Terroristen mee doet.

Verder begrijp ik de afmelding voor de Africa Cup. Of het echt verstandig is weet ik niet.

9 januari 2010 om 15:37

De terroristen hebben hun zien niet, juist omdat de Afrika cup doorgaat. Vergeet niet dat de rebellen, wat het denk ik zijn, dit soort acties ondernemen omdat ze deze evenementen als een bedreiging zien voor de huidige rechtsorde in Afrika. In Nova-college tour werd dat door de huis-filosoof prachtig verwoord: Er kan geen democratie ontstaan zonder middenklasse.

Dat sluit ook aan bij de behoefte piramide van Maslov, waarin beschreven wordt waar de prioriteiten van mens ligt in een bepaalde situatie. In Afrika is dat veelal primair; brood op de plank krijgen en een dak boven het hoofd. Het is dan ook niet vreemd dat deze mensen, die zo afhankelijk zijn van die rebellen, weinig ondernemen om onder de 'bezetting' uit te komen.

Op het moment dat een dergelijk evenement een economic-boom creërt heb je kans dat het inkomen van een groep toeneemt, met als gevolg dat ze minder afhankelijk zijn en het gezag van de Rebbellen gaan ondermijnen. Het is een long-shot, i know, maar anders kan ik deze aanslag ook neit verklaren.

9 januari 2010 om 16:57

Hmn, daar had ik nog niet over nagedacht.
Het blijft natuurlijk wel even afschuwelijk.

zeer triest dat dit gebeurd is.
dit zal een grote impact hebben in heel afrika, en togo in het bijzonder.
R.i.p.

R.i.p,

,wordt er trouwens een vervangende land aangewezen?

Begrijp wel dat ze niet mee willen doen. Dit is vreselijk. Veel sterkte allemaal!

Echt ongelofelijk.. Heeft het gevolgen voor Marokko aangezien Togo zich plaatste i.p.v. Marokko??

Hopelijk sturen ze alsnog Marocco naar het toernooi, dat land is onder Togo geeindigd. Net zoals in 92 dat de Denen doormochten die achter de Joegslaven eindigden.

9 januari 2010 om 15:36

Als ik dan Marokko was zou ook niet mee gaan doen als je gevraagd werd. Omdat er op een ander team is geschoten mag jij nu opeens meedoen, onacceptabel toch?

9 januari 2010 om 15:40

Ga lekker moralistisch doen, wat een onzin. Dat is gewoon een buitenkans die je moet grijpen als land. Het is niet omdat een land bekogeld is, wat niet met voor bedachte raden hoeft te zijn, je ineens allemaal de bijl erbij neer moet leggen.

9 januari 2010 om 15:54

@qsh0x de ene z'n dood is een ander zijn brood?
De vergelijking met de denen gaat hier niet op.
Lijkt me nogal respectloos om de plaats te vervangen. En het was wel letterlijk bekogeld. Of het nu wel of niet een gerichte actie is maakt het niet anders....

Maar waarschijnlijk vond jij ook dat tijdens het Heizeldrama er terecht is doorgespeeld, want het feit dat de supporters het bijltje erbij neergooien betekent natuurlijk niet dat de spelers dat ook hadden moet doen... Nee niets moralistisch, gewoon uit respect, iets wat in het voetbal helaas veelal node gemist wordt.

9 januari 2010 om 16:03

Dit vind ik dus ook weer mooie-weer gepraat wat simpel vertaald kan worden als ethisch-correct-gelul. Ik heb nu al een keer of twee uitgelegd waarom het totaal geen zin heeft deze cup af te lasten of jezelf buitenspel te zetten vanuit moralistische redenen. Het kort gezegd inderdaad de een zijn dood is de ander zijn brood, zo werkt de natuur nu eenmaal.

Ik zou daarnaast niet weten waarom Marokko überhaupt respect uit door deze plaats niet in te nemen. Wat is daar respectvol aan? Alsof Togo verschrikkelijk dankbaar is als niemand hun plek inneemt? Alsof iemand er iets mee opschiet als Marokko, zoals jij zegt respectvol, afzegt?

9 januari 2010 om 17:19

even getwijfeld met wederom reageren omdat ik het gevoel heb dat jij blijkbaar met oogkleppen door het leven gaat en je waarschijnlijk gewoon meteen weer aan het werk gaat als jij en jij collega's beschoten worden opweg naar je werk, terwijl er onder je collega's er ook doden en gewonden gevallen zijn.

Ik heb niet gezegd dat het toernooi niet meer door moet gaan, want moet je terroristen hun zin geven... nee dat niet, alhoewel idealogisch je in mijn ogen geen toernooi meer zou moeten hebben, want het plezier van het toernooi is weg....

overigens er is niks mis met moralisme .. als dat niet zou bestaan zou er ook geen respect zijn!


9 januari 2010 om 19:42

Je geeft perfect weer wat ik eerder al zei, je vult lekker alles voor iedereen in. Dat is nog eens makkelijk door het leven gaan of niet? Discussiëren heeft zo weinig zin. Daarnaast rijg je opnieuw een prachtige set aan clichés op, ook daar ga ik niet nog een keer op in.

9 januari 2010 om 22:05

Gast, als Marokko gaat is dat niet respectvol ja. Laat die ene poule nou maar met 3 landen spelen. Marokko heeft slecht gespeelt in de kwalificaties dus ze horen er zowiezo niet bij.

9 januari 2010 om 23:01

Omdat.....ik mis toch echt bij 3/4 van de posters een uitleg bij een dergelijke uitspraak.

Aflasten die boel. Kom op. Dit is niet acceptabel.

9 januari 2010 om 15:42

dat vind ik niet.
Als ze het aflasten dan krijgen de terroristen hun zin. Ze jagen nu angst aan en daar moeten we niet bang voor zijn.
Ik weet dat dit vreselijk is maar we moeten de terroristen toch niet laten''winnen''. Zo doen ze het de volgende keer weer.
Gewoon laten doorgaan die Africa Cup. Met rouwbanden spelen is het minst wat ze kunnen doen.

9 januari 2010 om 15:53

Draai jij op voor de schade van dode mensen, voor de schade aan clubs, aan fans, en familileden?
Kom op zeg

9 januari 2010 om 15:55

Denk is niet zo bekrompen en kijk is naar het grotere geheel. Aan dergelijke drama's komt geen einde als we constant toegeven aan de wil van de rebellen. Ondanks dat het verschrikkelijk is dat het gebeurd zijn de belangen die er op het spel staan veel groter.

9 januari 2010 om 16:01

Luister.
Wie wordt er beter van als de Africa Cup niet doorgaat? Vinden de spelers van Togo het dan minder erg?
Waarom zou je het aflasten? De terroristen willen dat het niet doorgaat. Zo krijgen ze hun zin. Dat moet niet!! Toon veerkracht en laat je niet verslaan door de terroristen. Speel de Africa Cup!!
En als we de Africa Cup niet door laten gaan hebben we nog meer gedupeerden: DE andere Landen!!

9 januari 2010 om 16:23

Ten eerste hoe weet jij dat de ''terroristen'' niet willen dat het doorgaat? En ten tweede, waarom zou het niet nog eens kunnen gebeuren? Stel je voor het team van Ivoorkust wordt beschoten doordat de Afrika Cup doorgaat. Dan zou ik toch liever de ''terroristen'' laten ''winnen'' hoor, het is geen oorlog!! Jij kunt lekker makkelijk praten vanaf de zijlijn, maar ik weet toch dat ik niet mee had willen doen als ik daar was geweest, voetbal is veel waard maar niet een mensenleven!

9 januari 2010 om 16:27

Lees is voordat je reageert, ik heb het hierboven nog uitgelegd.

9 januari 2010 om 16:37

@alle mensen die zeggen dat het toernooi gewoon moet doorgaan.

Het is wel makkelijk praten dat alles moet doorgaan, terwijl je zelf lekker veilig zit. Maar ik denk eerder dat de mensen die er zelf mee te maken, dit moeten beslissen, als ze de risico willen nemen dat is dat hun eigen keuze.

Men moet ook rekening houden, (al is het niet precies duidelijk) we lezen overal dat de bus bij een grensovergang zou zijn aangevallen, daar zit het meestal vol met politie . Als daar een groep zomaar een aanval kan plegen op een bus bij een grens overgang dus, dan kan het dat overal!!

Maar zoals iedereen weet zullen de commerciele belangrijker zijn dan de schade dat dit heeft op het voetbal. De Fifa, Afrikaanse bond. Zullen het toch
door laten gaan. Vanwege de commerciele belangen. En als het nu zou worden afgelast is dit daarnaast ook een hele grote last voor de fifa. Want
Zuid-afrika is echt niet zo veel veiliger dan alle andere landen in Africa.

9 januari 2010 om 16:51

Wat een cliché verdediging is dit zeg, je suggereert dat ik dit verklaar omdat ik veilig achter een bureautje zit? Ik vind het wel weer een typische verdediging van iemand die niet verder kijkt - en in dit geval denkt - dan zijn neus lang is. In plaats van is met onderbouwde argumenten te komen waarom dit afgelast moet worden, gaan we het allemaal op ongedefinieerde termen als 'respectvol' en 'moraal' praten. Het argument 'mooi makkelijk praten' zonder uitleg kan hier ook prima onder geschaard worden net als de opmerking dat commercie belangrijker is dan de levens van individuen; dat is interpretatie - immers heeft niemand gezegd dat dit zo is.

9 januari 2010 om 17:20

@qsh0x welke belangen?

9 januari 2010 om 18:18

ja of we laten hem doorgaan en nemen het domme risico dat er weer zoiets gebeurt!
voorkomen is beter dan genezen!

9 januari 2010 om 19:18

@crazy Dj en alle anderen die willen dat het toernooi niet doorgaat omdathet anders gevaarlijk is!

Dan kan je alle toernooien wel vergeten!
Altijd kan er wat gebeuren op een groot toernooi. Dus dat slaat nergens op.
Oh wacht,
zullen we het WK van 2010 ook niet doorlaten gaan, want dat is ook in Afrika!!
Oh wacht het EK 2012 is ook gevaarlijk!!!
En dan helemaal het WK 2014!! In brazilie daar is het ook gevaarlijk!!
Wacht:
Zullen we nooit meer toernooien houden. Of nog beter laten we stoppen met voetbal. Want dat kan ook gevaarlijk zijn. Nee laten we nooit meer het huis uit komen straks gebeurt er wat!!!
Snappen jullie!!
Altijd bestaat de kans dat er wat gebeurt maar als je daar over nadenkt dan kan je beter je hele leven thuisblijven.

9 januari 2010 om 19:46

De belangen van een land, de belangen van de toekomst van Afrikaanse landen; het totaal plaatje. Het enige waar jullie nu aan het doen zijn is toegeven aan angst en roepen dat dit niet kan. Maar vervolgens spelen jullie degene die dit leed veroorzaken in de kaart door ook daadwerkelijk op de angst in te gaan. Vervolgens wordt dit vakkundig gemaskeerd achter termen als 'respect' en 'moraliteit'. Ik snap het wel, het is de easy-way-out maar het is niet de oplossing voor het veel grotere probleem.

9 januari 2010 om 20:15

qsh0x, ik heb veel reacties van je gezien en moet nu toch echt even op je reageren.

Het is inderdaad makkelijk praten voor hen die thuis zitten. De spelers voelen mee met Togo, die weten wat er is gebeurd, die zitten daar echt niet lekker hoor.. En nee het is niet een zinloos argument.

En wat je zegt van respectvol en moraal, JA! dat is precies wat hierbij ook past ja. en zomaar alles aflasten misschien niet, maar wat voor argument heb je nog meer nodig dan aleen de titel van het artikel al? Daar is geen verdere argumentatie meer voor nodig. Dit is ongekend, en nee hoef niet zomaar afgelast te worden ben ik het mee eens, maar jou redenatie met respectvol en met moraal praten zonder te definieren. Nou met alle respect maar dit artikel definieerd genoeg.

verder kijken dan onze neus lang is? er is een team beschoten, wat jou blijkbaar weinig doet. En dan die respectloze mensen die hier reacties neerzetten van,: ” wat heeft dit voor effect voor marokko? Marokko kan nu meedoen toch?”. schaam jullie! door gelijk daaraan te denken. Ik had reacties verwacht met dit is niet normaal en sterkte voor alle betrokkenen, maar nee hoor, mensen zitten gelijk half vrolijk achter de computer even na te vragen of marokko nu mee mag doen.

Dat is het laatste waar je op dit moment aan zou moeten denken. Ongekend wat hier is gebeurd, en als de boel wordt afgelast kan ik dat goed begrijpen, een team is het onmogelijk gemaakt om te spelen, maar we nodigen wel ff een ander land uit om hen op te vangen. Eens kijken of het hun wel lukt om hier te komen. Nou werkelijk te belachelijk voor woorden.

En dan vragen mensen hier om argumenten terwijl dit artikel al een argument is waar geen ander argument meer boven komen kan. Het gaat hier om mensenlevens mensen, dat jullie dat even doorhebben Het gaat hier niet meer om voetbal maar om mensen hun leven. een heel team dat is beschoten, of het nu het doel was van de daders om hde africa cup te saboteren interesseerd me geen barst! de daad is vreselijk en wat verder het doel daarmee was maakt niet uit. Ik snap wel dat mensen zeggen van ja dat willen ze juist etc. dus laat het doorgaan want anders help je ze. Kijk het is niet eens zeker of ze dit wel wilden maar dan nog, het gaat verder dan alleen maar een protest tegen hun actie dan hoor.

Laten we verder onze spijt betuigen naar de spelers en betrokkenen en nabestaanden toe.

Ongekend hoe diep sommige mensen hier qua normen en waarden zijng ezakt door gelijk te denken van: damm nu kan marokko mee doen

Denk eens goed na voor je dat soort reacties plaatst. eerlijk waar....

ON voor mij: Sterkte toegewenst aan alle nabestaanden en betrokken en deelnemers van het toernooi. Het moet vreselijk zijn dit te hebben meegemaakt. Sterkte toegewenst aan allen. ongekend hoe diep sommige mensen zinken en dit doen.
Geen woorden meer nodig verder.

9 januari 2010 om 21:09

En weer iemand die alleen maar zijn gezicht op het huidige incident drukt, een incident dat niet uit de lucht komt vallen en op een dergelijke manier in de toekomst opnieuw plaats zal vinden. Ook is de invulling van mijn karakter weer het onderwerp van gesprek, terwijl het daar toch echt niet om draait. Het is natuurlijk een drama, maar in plaats van daar over te gaan zitten huilen moet je nadenken hoe je dit kan oplossen en dat is niet met zijn allen het hazenpad kiezen - daar is echt niets respectvol of moralistisch aan.

"onze regels zijn duidelijk, teams reizen bij voorkeur met het vliegtuig" Wat een Belachelijke reactie van de voetbalbond zeg! Het klinkt als een soort van:'tja, we hebben ze gewaarschuwd, eigen schuld, dikke bult". Dit is toch niet het eerst dat je zegt. Betuig gewoon je medeleven met het team en het hele land en hou voor de rest je mond!!!

Brengt weer grote zorgen met zich mee... Bedoel, straks gebeurt dit ook op het WK :s Landen wegjagen door op hun te schieten.

Dit moet Afrika uit!

9 januari 2010 om 19:29

Dit zal op het WK niet gaan gebeuren, heb me een beetje verdiept in de situatie daar. Deze rebellen vechten voor onafhankelijkheid omdat ze vinden dat de lokale bevolking in die provincie niet genoeg ontvangt voor de aardolie die daar in de grond wordt gewonnen. Dit is voor die gasten een manier om aandacht te trekken, hard maar waar. In Zuid Afrika zijn ook wel grote problemen wat betreft criminaliteit, maar die zijn op te lossen door een massale inzet van politie en veiligheidsdiensten.

Gewoon belachelijk dat dit gebeurd, ik ben benieuwd wat er nu gaat gebeuren.

Een ander land zal echt niet in de plaats komen voor Togo. Die poule gaat denk ik gewoon verder met Ivoorkust, Ghana en Burkino Faso. Wel minder wedstrijden, dus ik weet niet zeker of dit dan wel fair is tegenover de andere teams die meer wedstrijden moeten spelen.

Dit heeft niets meer met voetbal te maken. ik boycot vanaf nu de africa cup en ik pleit ervoor dat het hele toernooi niet door gaat. ongelovelijk wat er gebeurd is

Dat zoiets gebeurd is echt verschrikkelijk, dit kan gewoon echt niet. Ik zou het toernooi maar aflasten, de sfeer is toch verpest en er hangt een donkere wolk boven de Afrika cup 2010 die je nooit meer wegkrijgt.

Dit is meer dan een verstandige keuze.
Het is toch een vreemd wereld deelk daar hou me hart vast voor het WK mooet er niet aan denken dat er straks spelers uit westers landen wrden belaagd of uit welk land dan ook. Africa cup zwiezo een vreemde beker maar ja.
Het zal mij benieuwen hoe de Fifa hier mee om gaat gaan. En ik zal jullie zeggen in ZA is het niet veel beter als je dat allemaal op de tv ziet ben er zelf nog nooit geweest maar toch.

We zullen zien wie dit voorbeeld zal volgen

heel die cup afschaffen.. is toch niet normaal dit meer..

Volgens mij zal het beter zijn als dit toernooi voortaan wordt gehouden in ”veiligere” landen, zoals Tunesië, Marokko of Egypte enz.

Afrika is gewoon een wespennest en het kutste continent op aarde en het meest trieste van al is, dat wij daarvoor verantwoordelijk zijn maar goed. Die hele hoop daar aflasten en terug naar eigen land eigen huis. Tot de Afrikanen hun zaakjes op orde hebben, wordt er niet gevoetbald. Eerst moeten die klootzakken die zichzelf president noemen bij de wortel eruit gerukt worden en bij het vuil gezet. Een grote kuis is in dit continent nodig en sneller dan gedacht. Afrika gaat escaleren en dan hangen we. Dit incident is meer representatief voor de dingen dan men denkt.
Onschuldige mensen, zoals zo vaak in Afrika, worden aangevallen en gedood. Duidelijk dat dit moet stoppen maar onze zwarte redder, zoals we hem allemaal zien, zit met zen gat en leger en wapens in een ander wespennest Afghanistan. waar is de VN overigens ?
Afrika is belangrijk voor de wereld, maar als er niets aan gedaan wordt, escaleert het daar en zit heel de wereld in de shit.

9 januari 2010 om 15:56

Zoals ik net al uitlegde, heeft dat weinig zin zolang de bevolking zelf niet instaat is om in opstand te komen. Het is wel weer mooi gelul van achter een bureau om te roepen dat ze de zaakjes maar is op orde moeten krijgen, dat weten we al jaren. Daarnaast is de impact van Afrika op de rest van de wereld natuurlijk nihil. Buiten de koffie -en cacauplantages (ivoorkust met name) heeft het land erg weinig te bieden, nog een reden waarom daar zo'n armoede heerst.

Wil je de problemen in Afrika oplossen dan zul je naar mijn mening naar het bedrijfsleven moeten kijken en subsidies anders besteden. Zorgen dat Afrika interessant wordt voor bedrijven om zich er te vestigen. Als dat lukt zal de welvaart toenemen en ook zullen veel problemen verdwijnen. Echter zit er in dit verhaal een obstakel de veiligheid - maar ook dat is volgens mij op te lossen met creatief denkwerk vanuit de bedrijfssector.

9 januari 2010 om 15:58

"kutste continent"

Wat een belachelijke opmerking zeg??? Dat er Afrikaanse landen zijn die in burgeroorlog verkeren ok...maar om gelijk heel Afrika erbij te halen is wel erg makkelijk... Geweld komt overal voor en niet alleen in Afrika... Uiteraard is het verschrikkelijk wat daar heeft plaatsgevonden, maar ga nou niet alles en iedereen de schuld geven.

9 januari 2010 om 16:18

Gast heel Afrika is 1 pot nat, tis te zeggen Sub-saharisch Afrika, de Arabische Wereld is redelijk in vergelijking met de rest, in orde.
Afrika heeft meer te beiden dan je denkt, alleen hebben wij het uitgezogen jaren geleden, maar nog steeds heeft dat land veel te bieden. Ik denk maar aan rubber uit Congo, om een voorbeeld te geven.

Zolang de plaatselijke overheid, het geld in eigen zak steekt, wat al jaren het geval is, kan je nog zoveel subsidies geven, dan komt er niks van.
Infrastructuur, subsidies in de landbouw, ... het komt allemaal van de overheid, niet van ons, of toch niet geheel van ons.

Om maar een voorbeeld te geven van de "overheid" : kennen we het Victoria-meer?
Dat is een meer gelegen nabij Tanzania en behoort to de grootste meren ter wereld. het kende een geweldige biodiversiteit, voornamelijk vis.
Nu was er ooit een idioot, die dacht de mensen daar te helpen : Hij zette de Nijlbaars, een sterke roofvis, daar uit. Zoals we weten van Darwin, overleeft de best aangepaste. deze vis vrat alle andere vissen op en zorgde ervoor dat in een tijdsbestek van enkel jaren, de biodiversiteit nihil werd. Wetenschappers hadden nota bene niet de tijd gehad om alle vissen die er huisden te ontdekken en in kaart te brengen. De overheid heeft een diersoort uitgeroeid nog voor we wisten dewelke het was. maar goed, dat is ecologie en heeft niets met Afrika te maken.
Back to Afrika dan. Deze vis is een gigant, biedt veel voedsel, maar ook olie e.a dingen. Aanvankelijk vaarde het afrikaanse vissersvolk nabij het meer er wel bij. Tot diezelfde overheid een markt zag om de vis te exporteren : Europa.
De Victoriabaars (= Nijlbaars) die bij osn de goedkoppste vis is, wordt overvist in het Victoriameer. Zoals altijd overwint de sterkste het van de zwakkere : de visser met het meeste geld, kan het beste materiaal kopen, kan de grootste vis vangen, en wint het meeste geld.
De armere vissers moeten zich beperken tot de kleinere vissen die qua prijs i het niets valt vergeleken bij de Victoriabaars.
Nog andere facetten van het probleem zijn dat nog geen 5% naar school gaat/ging want om te vissen is een diploma niet vereist. Enkel een boot een net en een vader die het je leert. Geen schoolgaandejeugd dus.
De rijkere visser kan zich meerdere vrouwen veroorloven en het Hiv-virus verspreidt er zich aan een ongeziene snelheid.

De vis wordt verkocht aan fabrieken van de overheid die deze vis kuisen en per vliegtuig verplaatsen naar onze delhaize, GB, Carrefout whatever.
De visser ziet geen 10de van de prijs terug die de overheid/fabriek ervoor krijgt.
Wat gebeurt er met het geld dat de overheid krijgt? Denk maar niet dat ze het niet investeren. Ze investeren het. Aan fucking wapens van Europese/russische makelij. Elke dag vliegen er 10.000den visfilets naar onze landen, en elke dag keren er 10.000 vuurwapens terug.
Wij eten de vis, die het leven kost van deze Togo-spelers en andere onschuldige mensen.
Stop de wapentoevoer, voer controles uit, en geef die overheids-klootzakken een stamp onder hun gat en installeer er mensen met diploma die een visie hebben.

Met alleen bedrijven die er zich vestigen, help je Afrika niet. daar helpje niemand mee.
Alleen de plaatselijke schietgrage rebel.

9 januari 2010 om 16:29

Wat een verhalen ben je hier aan het vertellen zeg, ik ben benieuwd hoeveel mensen dit gaan lezen. Wat zit je hier voor politieke onzin uit te kramen, wat heeft dit in gods naam met de Afrika Cup te maken. En je zegt de hele tijd ''wij'', maar ik kan er toch niks aan doen dat Afrika er zo voorstaat hoor, niemand op deze site kan daar iets aan doen maar goed.

Het gaat erom dat de cup moet worden afgelast omdat het schijnbaar te gevaarlijk is in Angola, dat is wel gebleken. Dus uit veiligheid voor de andere spelers, afgelasten die zooi. En laat het voortaan maar in een meer ontwikkeld land houden.

9 januari 2010 om 16:37

wij = Europa, en jawel "wij"' kunnen er wel wat aan doen. En die verhalen zijn waar, kom anders ff hierheen en check men cursus die ik erin moet stompen ff. Dit gaat idd niet over de Afrika Cup maar daar was ik met Qshox en Manutd niet over aan het discussieren. Bovendien is dit incindent duidelijk een voorbeeld van hoe het in Afrika niet moet maar wel is.
Maar, ga jij je gerust weer concentreren op dat spelletje met de bal, dat ik ook leuk vind, maar ik ken men prioriteiten nog en weet wanneer het serieus is.
Dit hele gedoe heeft niets meer met voetbal te maken maar is pure politiek.

9 januari 2010 om 16:42

Ik heb het gelezen. En het is alles behalve politieke onzin. Hij heeft in de meeste gevallen gelijk. Afrika zou veel rijker zijn, wanneer bepaalde mensen vroeger en nu nog steeds niet alleen aan zichzelf zouden denken. En wanneer het beter gaat met de mensen in Afrika(in economisch en politiekopzicht), zorgt dat voor stabiliteit en rust. Deze rijkdom voor iedereen zorgt voor (geschoolde) middenklasse-->misschien een stabiele democratie.
Het heeft in directe zin niks met de Afrika Cup te maken, maar wel met een bus met spelers die beschoten zijn.

Deze reactie zal me niet in dank afgenomen worden maar de schuld hiervan ligt natuurlijk ook bij de voetbalbond van Togo. Zij wilden waarschijnlijk goedkoop reizen (een vliegticket naar Angola is vrij duur omdat je alleen via Portugal er heen kan vliegen) en hebben ervoor gekozen om met de bus via Congo naar Angola te gaan. Zij hebben de toernooiorganisatie en de CAF hierbij niet ingelicht. Daarom vind ik de reactie van de CAF helemaal niet zo belachelijk. Het toernooi moet daarom gewoon doorgaan en de bonden moet geen risico's nemen om maar geld te besparen.

9 januari 2010 om 16:17

ja precies @sigporsson draai jij de feiten even lekker om! Je zegt nog net niet ”eigen schuld dikke bult”.

Ten eerste ga je er maar klakkeloos vanuit dat het een centenkwestie is. Ik weet niet maar waar heb je dat gelezen?

Ten tweede hadden ze trainingskamp in Congo. Dit hoeft niets te maken te hebben met de Portugal connectie

Ten derde is het de verantwoordelijk van Angola om de veiligheid van de spelers te garanderen. Blijkbaar zijn ze daartoe niet in staat. In mijn ogen zou het toernooi dan niet in een dergelijk land gespeeld dienen te worden....

9 januari 2010 om 16:22

Of het een centenkwestie is weet ik niet zeker dat gok ik eigenlijk maar. Wat wel zeker is dat Togo hun reisschema niet heeft doorgegeven aan de de organisatie van het toernooi. Als teams op eigen houtje gaan reizen wordt het natuurlijk lastig om de veiligheid te garanderen. Of Angola geschikt is voor de organisatie kan ik niet over oordelen weet voor de rest niets van de politieke situatie in het land af.

9 januari 2010 om 16:54

@sigporsson je weet niet veel zeker... dat het reisschema niet doorgegeven is niet bevestigd. Het is een gerucht....( je ziet wel vaker dat er bij dit soort incidenten pas weken erna de werkelijke feiten boven water komen). Wel knap dat blijkbaar de rebellen wel wisten dat er een voetbalteam de grens overkwam...

9 januari 2010 om 17:05

Wie zegt dat de rebellen het gemunt hadden op het voetbalteam kan ook dom toeval zijn geweest. Ik wil trouwens wel zeggen dat het een verschrikkelijke gebeurtenis is en dat ze van te voren hadden moeten kijken of Angola wel veilig is. Ik neem het alleen op voor de CAF die hier belachelijk gemaakt wordt terwijl een land zich niet aan de afspraken houdt. Kan natuurlijk meespelen dat de Togolezen de situatie zwaar onderschat hebben. Togo is namelijk zelf een heel veilig land waar nooit iets gebeurt. Het oproepen van een ander land is mijn ogen ook respectloos.

Wat een vette onzin die hele Caf. ”onze regels zijn duidelijk, teams reizen bij voorkeur met het vliegtuig”

Dan maak je je zelf al meteen niet meer geloofwaardig. Mischien heeft Togo geprobeert om een vliegtuig te regelen. Maar in het land Togo loopt het ook allemaal niet zo soepel.
Maar dan nog. Er zou maar zo'n gek in een vliegtuig stappen en het vliegtuig opblazen. Nou dan is echt iedereen hartstikke dood. Want het zijn echt gekken daar hoor. Want wie gaat er nu koelbloedig op een bus staan te schieten. Stelletje debielen daaro.
En in dit continent word aankomende zomer het WK gespeeld. Nou ik zou me als supporter al niet meer veilig voelen..

9 januari 2010 om 15:54

Helemaal geen onzin van de CAF ze willen door het reizen met vliegtuig dit soort incidenten voorkomen. Je reactie van er zou een gek het vliegtuig opblazen slaat natuurlijk kant noch wal. Net zoals je vergelijking van Zuid Afrika en Angola. Als er iets in Tjetjenie gebeurt heeft Nederland er toch niets mee te maken omdat het toevallig in hetzelfde continent ligt.

9 januari 2010 om 16:22

Volgens mij voorkom je dit door dit soort toernooien niet in Angola te spelen.

De helft heeft gewoon niet door dat er 3 mensen zijn overleden en een aantal gewonden zijn gevallen. En dit gebeurt bij een land dat richting Angola moet. Dus de Afrika cup. Je kan toch niet anders dan dit hele toernooi weg doen dit jaar?

Het mooiste is nog dat ze zeggen onze voorkeur gaat uit naar vliegen. Maar een voorkeur is geen eis? Je moet gewoon zorgen dat het veilig is voor de mensen.

R.i.p, ik denk dat marokko in plats van togo zal spelen die kans laten ze niet glippen, maar het is egt jammer dat dit gwn gebeurt is, gwn niet normaal!

9 januari 2010 om 16:10

Zou ik niet echt fijn/respectvol vinden als marokko dit zou doen, maargoed hun

9 januari 2010 om 16:53

Zou je dat ook hetzelfde zeggen tegen Nederland? Tuurlijk is het erg wat er is gebeurt, maar als de AC gewoon doorgaat en marokko dan mag meedoen moet je die kans natuurlijk pakken.

9 januari 2010 om 16:14

Gabon is de eerst rechthebbende. Jammer Marokko;-)

9 januari 2010 om 16:34

Gabon is al geplaatst ! Marokko is dus rechthebbende.

9 januari 2010 om 16:54

Dat is waar ook haha... Thanks voor het rechtzetten;-)

Zeer jammer voor togo en gecondoleerd voor de familie en het land togo. Ik weet niet wat het idee van deze mensen is... Hopelijk was het niet een gerichte aanval op togo. Zelf denk ik dat ze wel achter togo aan zaten en dan niet om hun het toernooi uit te werken (anders missie ook nog geslaagd!) Voetbal = politiek in afrika. Ik hoop dat alle teams gewoon zich terugtrekken, diegene die deze afrika cup wint zal altijd DE afrika cup winnen waar dit is gebeurd.

Wat ik nu toch wel wil aankaarten dat heel veel mensen gewoon keihard zeiden dat Afrika een stabiel land is dat je gewoon kan vergelijken met een pakweg Oost-europa. Dit riepen heel veel mensen en die waren niet open voor een discussie hier over. Nu zie je toch maar weer even dat dit helemaal niet het geval is, nu is Zuid-afrika weer wat anders.. maar ook dat zal vies tegen vallen. Je zal waarschijnlijk op TV alleen de rijke delen zien, maar dat is een zeer vertekend beeld! Ga er eens zelf na toe en loop maar eens naar de slechtere delen (wat gewoon meer dan 3/4 van heel Zuid-afrika is) of je zonder kleerscheuren afkomt?

Niet normaal wat hier gebeurd. Wel door laten gaan anders krijgen de teroristen hun zin. Wel raar dat je met de bus van Togo naar Angola gaat dat is echt en grote afstand hoor, en ook nog is slechte wegen..

Begrijpelijk maar hoe gaat dat nu in de groepfase ?

9 januari 2010 om 16:08

:zal iedereen een zorg zijn hoe het veder gaat in die groepsfase. Er zijn dingen die belangrijker in het leven zijn dan voetbal, en dit is hier een voorbeeld van. Begrijpelijke beslissing

RIP

Heel erg treurig dit.
Succes aan alle nabestaanden van de overleden mensen.

de afrikaanse voetbal federatie, is nu in topoverleg, volgens zal marokko ze vervangen...

9 januari 2010 om 16:25

zou respectloos zijn in mijn ogen

9 januari 2010 om 16:56

Respectloos omdat de africacup doorgaat of dat marokko de kans krijgt om als vervanger mee te doen. Zeg het maar.

9 januari 2010 om 17:24

eigenlijk beide @african... al besef ik mij terdege dat als het hele toernooi niet doorgaat je daarmee toegeeft aan aan terrorisme...

ongelofelijk,

breng de afrika cup naar europa, daar gebeurt dat niet :D

Toernooi afschaffen dat is het beste wat je nu kan doen.
Of je gaat er tegen in als je vetrouwd op je mensen..
De rebellen zullen ook nog de toeristen gaan aanvallen en wat je maar kan bedenken.
En het is gewoon diep triest wat er nu aan de hand is!
Nu moet er ook een volgende land gaan aankomen die aan het toernooi wil meedoen.
De land die word gevraagd zou niet naar het toernooi moeten gaan.
Dat is mij mening.
R.i.p sterkte aan de Afrikanen daar.

Heb hier eigenlijk geen woorden voor. Verschrikkelijk nieuws. Denk je een toernooi te spelen en word je bus beschoten ..

Ik vind dit wel heel erg triest dat zoiets moet gebeuren. Maar ik heb begrepen dat de CAF nu in overleg is om eventueel een vervanger op te roepen voor Togo. Het zou dan Zuid-afrika, Senegal of Marokko moeten zijn. Ik neem aan dat Marokko de meeste kans maakt aangezien zij de meeste punten hebben behaald van die 3 landen.

Dit is natuurlijk heel erg en ook zeer begrijpelijk dat de spelers na dit er geen trek meer in hebben.

Weet iemand of de CAF aan het overleggen is om eventueel een land als Marokko (omdat ze onder Togo eindigden) i.pv. Togo toch mee te laten doen aan de Africa cup?

9 januari 2010 om 16:19

070stylo 9 januari 2010 om 16:04 #57

de afrikaanse voetbal federatie, is nu in topoverleg, volgens zal marokko ze vervangen...

Ja dus. : )

9 januari 2010 om 16:30

en als Marokko het toernooi wint... :S

9 januari 2010 om 17:29

@ziani
hebben ze al een besluit genomen ??

ik vind dit niet normaal je gaat toch niet op die spelers schieten daar gaat hun africa cup maar hopelijk komen er niet meer die dood gaan maar ook de spelers die niet geraakt zijn zijn dan toch ook geschokt
hoop dat alles goed komt met de spelers

Ik ben het mee eens dat dit echt niet kan. Maar als er 8 gewone burgers doodgeschoten worden door rebellen gaat het toernooi ook door, dus nu moet Togo ook gewoon spelen, anders vervangen door een andere land, show must go on!

9 januari 2010 om 16:35

ben je serieus vandervaart??? Waarschijnlijk vond jij het ook terecht dat tijdens het Heizeldrama er ook gewoon doorgespeeld is.... want tja the show must go on

een beetje gezond iemand zal echt geen zin in voetballen hebben als hij net bijna doorzeefd is door kogels en teamgenoten en/of begeleiders gewond en/of gedood zijn

9 januari 2010 om 17:08

Togo moet helemaal Niets !!!! Goed recht om te stoppen,

9 januari 2010 om 17:22

Geen probleem Roel, dan mogen ze naar huis en komt een andere land in hun plek. Ik vind het ook triest voor Togo en wens alles wat met de afvaardiging te maken heeft zeer veel sterkte en medeleven, maar als er 10 normale burgers worden vermoord gaat het toch ook gewoon door?! Ik ben niet die zielige jongetje die gaat janken als Puerta of Enke vroegtijdig overlijden, want het overkomt 3000000 anderen in de wereld in dezelfde omstandigheden, sorry dat ik dan zo ben

9 januari 2010 om 17:26

dus ook jij gaat meteen weer aan het werk als je collega's net gewond of vermoord zijn @vandervaart ? Waarschijnlijk haal je even diep adem en pak je een bezem om de rommel aan te vegen....

De CAF is aan het overleggen, staat op fifa.com,

ook 2de doelman Kodjovi Obilalé is inmiddels overleden. Echt verschrikkelijk dit.

Dit kan ik goed te begrijpen, jammer dat het zo moet maar na zo'n aanslag voel je ook 'aangeslagen'.

Weet je wat het is , ze hebben er teveel geld in gestoken voor een land als angola , dus afgelasten kunnen ze volgens zichzelf niet maken , maar als togo zich dan terugtrekt vind ik zoiezo dat marokko dan moet worden opgeroepen.

Vind ik ! lees dat goed voor ik weer van die haters reacties krijg.

helaas is dit continent niet geschikt om zulke toernooien te organiseren. met het wk zullen de spelers en hun begeleiders wel veilig zijn, maar de supporters totaal niet.

Leuk joh voetbal!
Lekker een toernooi spelen word je bus beschoten.
Nu is de buschauffeur overleden, dat is natuurlijk heel erg maar stel het was Adebayor die een kogel ving.
Dit is niet leuk meer, meer dan terecht dat ze zich terug trekken.
Zouden meer teams moeten doen.
Ben blij dat Cissé niet is geselecteerd

Ik ben voor afgelasting van het hele toernooi. Hoewel hier al een paar maal gemeld is dat je daarmee de terroristen laat winnen is helemaal niet waar. Het was deze bandietenbende daar toch ook niet om te doen? Een beetje piëteit naar de nabestaanden en een signaal dat dit niet getolereerd mag en kan worden lijkt me op zijn plaats.
Deze aanslag lijkt een beetje op de dodelijke aanslag op het nationaal cricketteam van Sri Lanka dat in Pakistan op weg was naar een interland. (3 maart 2009)
Daar werden toen ook alle wedstrijden wedstrijden afgelast en het betekende zelfs het einde van interlands in Pakistan.

Uit deze aanslag blijkt dat er landen zijn binnen het Afrikaanse contingent die niet veilig zijn voor het organiseren van sportevenementen. Ik hoop van ganzer harte dat Zuid-afrika niet op dat lijstje staat.

goed van togo dat ze zich terugtrekken, na zo'n 'aanslag' heeft niemand zin in voetbal, maar
ik vind wel dat het toernooi door moet gaan, je moet je sterk opstellen tegen deze rebellen

wat ik me afvraag waarom gingen ze met de bus en niet met het vliegtuig??

goed van togo dat ze zich terugtrekken, na zo'n 'aanslag' heeft niemand zin in voetbal, maar
ik vind wel dat het toernooi door moet gaan, je moet je sterk opstellen tegen deze rebellen

wat ik me afvraag waarom gingen ze met de bus en niet met het vliegtuig??

Is het dan nu zo dat Marokko mee mag doen ??

Een verschrikking.

Jammer toch dat we toch regelmatig treurige berichten moeten lezen op deze site. Helaas bestaan er mensen die met zulke acties heel veel kunnen verzieken. En de enige juiste keuze is inderdaad terugkeren naar de clubs. Voetbal komt nu op de tweede plek.

En daardoor kan dit incident heel wat gevolgen hebben. Als heel de Africa Cup nu wordt opgeheven maakt dat de titelstrijd in Engeland heel anders en zullen er heel wat transfers afketsen. (vervangers voor Africa-cup-gangers) Dit wordt nog vervolgd.

Mocht de rest doorgaan, wat wel aannemenlijk is, dan zal Marokko de vervanger worden. Zij vielen net buiten de boot voor het toernooi. Ook een land dat meteen kanshebber is. Wellicht de geschiedenis herhalen van het gewonnen EK door Denemarken.

In ieder geval sterkte gewenst daar.

Ik denk dat er uiteindelijk besloten wordt tot het niet spelen van wedstrijden in de enclave waar dit voorval is gebeurd. De situatie is niet zo penibel in Angola als dat dit incident doet schetsen; we hebben het hier over een soort rebellenkolonie/enclave, Cabinda, en de veiligheid van de spelers zou dus wel gegarandeerd kunnen worden in de rest van het land.

De CAF stelt blijkbaar dat ”onze regels duidelijk zijn, teams reizen bij voorkeur met het vliegtuig”... Dan kan je je echt afvragen wat Togo bezielt heeft om met de bus te gaan, wetende dat zoiets ten sterkste wordt afgeraden. Er zullen dus wel weer wat schuldigen worden gevonden aan de kant van de Togolese bond. Ik vraag me trouwens af waarom het desbetreffende persbureau bovenstaande quote zo prominent in haar berichten laat staan, dit ruikt natuurlijk wel heel erg naar framing. De CAF wordt meteen weggezet als een bunch of idiots. Lijkt me een beetje erg suggestief.

Is het dan nu zo dat Marokko mee mag doen ??

Je moet het ook langs een andere en harde kant bekijken. Als je de Africa cup gaat afschaffen door dit soort gevallen. Dan gaan Criminelen en andere soort mensen ervan profiteren gewoon voor de fun als de hoge pieten toch snel toegeven.

Maar dit mag gewoon niet gebeuren, dit is niet menselijk.
R.i.p aan de gestorven busleden.

heftig zeg, logisch dat ze stoppenmet voetballen,maar om nu het tournooi te stoppen??
ik vind zelf van niet, zo geef je je eigen gewonnen,ik hoop alleen niet dat dit ook straks in Z africa gebeurt al ben ik er wel bang voor!!!!

Een herhaling als 1992 toen Joegoslavie zich terug trok en Denemarken voor de in de plaats kwam lijkt mij klein. Je moet ten eerste een land aanwijzen die wilt spelen en de spelers bij elkaar rapen die mogen spelen van hun club. Dat vergt tijd en geld terwijl de eerste wedstrijd voor maandag op de planning staat. De poule zonder Togo is bij deze Afrika Cup wat kleiner dan anders. Helaas het is niet anders

nou togo wijkt wel heel makelijk voor tereur .zo geven ze de rebelen hun zin ik zou niet wijken voor het tereur

9 januari 2010 om 16:47

Ja je hebt gemakkelijk praten op zo'n afstand. Het zou prettig zijn, als we het motief van de daders zouden weten. Het is te zot voor woorden, dat dit gebeurt. Wat is het volgende ?

9 januari 2010 om 16:52

Die gasten hebben geen motief.die zijn gewoon gestoord.

9 januari 2010 om 16:47

Het is maar de vraag of ze wijken voor terreur.
Waarschijnlijk wijken ze uit piëteit voor hun omgekomen assistent coach, hun omgekomen perschef, de omgekomen buschauffeur en hun zwaargewonde spelers.

9 januari 2010 om 16:58

dus als jij op je werk beschoten wordt en er doden en gewonden vallen ga je daarna gewoon meteen weer aan de slag?

9 januari 2010 om 17:10

Nee jij zit lekker achter je pctje .... jij zou het in broek doen als je met een machinegeweer op je zouden schieten .... geloof me, met je ik zou niet wijken voor terreur ........ ga toch heen man, en doe niet zo stoer !

Dit soort akkevietjes komen dagelijks voor in bepaalde streken van afrika, dit komt door de armoede waar de mensen in verkeren, je kunt het niet voorkomen net als andere vormen van terrorisme in andere delen van de wereld. Diep triest voor de nabestaanden maar ook voor de burgerbevolking die vast wel geloofden in een stunt met hun sterspeler Adebayor en daardoor hoop hadden voor een groot volksfeest. Er zijn alleen maar verliezers in deze kwestie.

En nu maar hopen dat het hierbij blijft en dat het in Zuid Afrika maar goed gaat, niet dat een mensenleven meer op het wk waard is dan een leven op de afrika cup maar de belangen zijn er simpelweg wat groter. Je kunt van alles plannen, oefenen en beschermen maar de risico bestaat altijd en overal dit geld voor ieder groot evenement.

Rinus Michels zei het al ooit: voetbal is oorlog...

9 januari 2010 om 17:12

Doe ff normaal ja !

"de Afrikaanse federatie vroeg zich tevens af waarom Togo heeft gekozen voor busvervoer. "onze regels zijn duidelijk, teams reizen bij voorkeur met het vliegtuig", aldus een woordvoerder van de Afrikaanse organisatie. Het toernooi wordt zondag geopend door Angola en Mali."

Oftewel ons Nederlandse elftal is hun leven ook niet zeker met het Wk..
Je moet toch normaal met een bus kunnen rijden, zo niet last het hele WK en dit toernooi maar af.

Het zou wat zijn als marokko de vervanger wordt, en ook nog is de toernooi wint..

9 januari 2010 om 16:58

Ten eerste het is het tournooi.
En hoe kan je in godsnaam verwachten van spelers dat ze in zo'n korte termijn een hotel met zijn allen vinden voor langere tijd, en ook nog eens komen.
Daarbij is bijna iedereen op trainingskamp.

9 januari 2010 om 17:01

zeg nooit nooit vooral niet met voetbal

9 januari 2010 om 17:11

Ja maar dit heeft niks met voetbal te maken.
Het gaat om alles eromheen.
Er komt meer bij kijken dan alleen even een belletje aan spelers doen.
Selectie maak je niet even in 5 min.

9 januari 2010 om 17:19

ze zouden de wedstrijden van groep B toch kunnen verplaatsen zodat de vervanger (ik hoop Marokko) tijd krijgt om alles in orde te krijgen.

9 januari 2010 om 17:52

he tis toernooi, niet tournooi. Als je dan toch zo nodig iemand moet verbeteren, doe het dan zelf goed.

Zoals ik eerder al zei: verschrikkelijk, busschauffeur, assistent-coach, perschef en 2de doelman overleven.

9 januari 2010 om 18:12

Doe jij het dan zelf ook goed ? In jouw post staat ook een fout ! Bijdehandje !

Uit respect voor togo vindt ik dat het hele toernooi moet worden afgelast.nu zijn er doden maar we gaan gewoon lekker voetballen.

9 januari 2010 om 19:52

Wat heeft het aflasten van een dergelijk toernooi, dat een grote positieve impact kan hebben op numerieke zaken in het land, te maken met respect uiten naar Togo? Wie heb je daar dan mee - het lijkt mij wel duidelijk dat je alleen maar jezelf mee hebt.

Ik vind 't heel erg jammer dat dit gebeurt, ben het met hun keuze helemaal mee eens. Ik hoop nu wel dat mijn Land Marokko de vervanger word.

9 januari 2010 om 16:59

Ik hoop van niet.
Dat is natuurlijk niet respectvol.
Gewoon die plek leeg laten.

9 januari 2010 om 17:33

Het blijft niet respectvol zolang de AC gewoon doorgaat. Ben ook benieuwd of je hetzelfde bij Nederland zou zeggen als zij de kans kregen om aan een toernooi deel te nemen. Denk het niet dus ga niet makkelijk zitten praten..

9 januari 2010 om 18:13

zitten praten ?????

9 januari 2010 om 17:08

@b023 de ene z'n dood is de ander z'n brood? Lijkt me nogal respectloos.... de manier waarop je dit schrijft lijkt erop dat je niet rouwig bent dat jouw Marokko op deze manier naar het toernooi zou kunnen?

9 januari 2010 om 17:17

Totaal respectloos ! Marokko zou zich moeten schamen als ze zouden gaan, alleen al om het feit dat het op deze manier zou moeten !

9 januari 2010 om 17:24

hoezo schamen ze hebben er toch niks mee te maken het is heel erg wat er is gebeurd maar als je mag meedoen dan doe je dat toch
ik denk wel dat elke land dat had gedaan

9 januari 2010 om 17:26

Je zou ook kunnen bedenken om de getroffen te eren door de plek open te laten, lijkt me een beter idee !

Het zal hier vast al gemeld zijn, maar de 2e of 3e doelman van Togo is ook overleden alsdus goal.com

sow marokko zit dan egt in een hele moeilijke poul (zoals altijd) met ghana en ivoorkust

Als Adebayor ofzo dood was geschoten dan was de Africa Cup helemaal afgelast denk ik, ik vind het slechte zaak, door de autoriteiten word er heel nuchter op gereageerd.. was heel anders geweest als een topspeler dood was gegaan, beetje jammer..

Misschien dat de wereld nu eens wakker gaat worden en eindelijk iets aan de problemen in Afrika gaat doen.

In veel Afrikaanse landen zijn dit bijna normale praktijken geworden. Nu is het toevallig een spelersbus van Togo, maar hoe vaak worden er niet burgers op dergelijke wijze beschoten zonder dat daar iemand naar omkijkt. De Navo sluit hiervoor de ogen.

9 januari 2010 om 19:40

De Navo???

Zoek eerst even uit wat de Navo is en doet voordat je er een oordeel over hebt!

laten we het niet overdrijven .want vorig jaar met de conferdation cup is er ook niets gebeurt maar wat er is geburt vind ik heel erg .maar ik zie geen reden om het toernooi afteblazen

De situatie met Denemerken en Marokko vergelijken is niet echt van toepassing, de spelers lagen toen op het strand tijdens vakantie .... de Afrika Cup is midden in seizoen, spelers zijn op trainingskamp ... ik denk niet dat clubs de spelers nu nog vrij gaan geven voor de Afrika Cup hoor ....
en opeisbaar zijn ze ook niet, dat moet een paar weken van te voren kenbaar worden gemaakt.

9 januari 2010 om 17:21

je kan toch een uitzondering maken en ik denk wel dat de clubs daar rekening mee houden

9 januari 2010 om 17:30

ik denk niet dat clubs dat willen, geef me 1 reden waarom zou ze springen om de spelers nu nog te laten gaan ???? Ik zou zeggen niet door laten gaan, maar zelfs de Olympische Spelen gingen door toen die atleten uit Israel werden vermoord, zo zal het nu ook wel gaan ....

9 januari 2010 om 18:59

om het toernooi goed te laten verlopen heb je toch wel een extra land nodig ik denk wel dat de clubs mee willen werken om het toernooi goed te laten verlopen zeker na wat er is gebeurd zodat ze kunnen laten zien dat ze wel goed kunnen organiseren

@dadada

Ik begrijp wel je bedoelt ik heb geen zin om een heel lang verhaald e schrijven alleen ik ben het helemaal niet met je eens ik vind het heel erg voor ze en respecteer de keuze die togo gemaakt heeft alleen ik hoop het.. als die plek tog word vervangen. 4 doden dat is niet normaal uit alle respect vind ik dat die tornooi eigenlijk moet worden afgelast. alleen denk ik niet dat het gaat gebeuren jammer dat dit zo gaat in de voetbalwereld

"onze regels zijn duidelijk, teams reizen bij voorkeur met het vliegtuig", aldus een woordvoerder van de Afrikaanse organisatie.

Een leuke begripvolle reactie, het is net alsof hij zegt eigen schuld dikke bult........

Togo is momenteel in gesprek met de andere landen in hun groep (ghana, Burkina Faso en Ivoorkust). "we praten met de andere teams om hen te overtuigen zich ook terug te trekken", zei middenvelder Alaixys Romao tegen L'equipe. Ghana zou terugtrekking overwegen.

We kunnen nu wel allemaal gaan bedenken wat de situatie was geweest als we meer aandacht aan Afrika hadden besteed, maar we zitten nu dus met het probleem dat een van de grootste toernooien van de wereld in een onveilig continent word gehouden.
Toch denk ik dat aflassen niet de juiste oplossing is, dat is juist wat ze willen. De rebellen weten nu dat er iets te bereiken is met hun acties en zullen dan ook bereid zijn om dit iedere keer te gaan proberen. Het lijkt we wel verstandig om er zeker van te zijn dat de boel goed beveiligd is, voordat het compleet uit de hand gaat lopen

ik zeg alleen dit is pas het begin mensen
want op het wk gaan er nog erge dingen gebeuren

9 januari 2010 om 17:59

Doe eens ff normaal man !

9 januari 2010 om 18:15

Leuk, zo'n knipoog. Ben je er blij mee of zo? En wat heeft het WK hier in godsnaam mee te maken?

9 januari 2010 om 20:23

@manucho

Prachtige reactie zou ik zo zegge, proficiat echt klasse, dit getuigt van veel smaak

Je ziet maar weer, in zulk soort bananenrepublieken kun je geen groot toernooi organiseren. Natuurlijk kan er ook hier wel wat gebeuren, maar de kans is natuurlijk aanzienlijk kleiner.
Als argument wordt vaak aangedragen dat het goed is voor de ontwikkeling van zulke landen.. Akkoord, maar het is gewoonweg niet verantwoord om je voetballers naar zulke landen te sturen, ook al wordt er van alles aan gedaan om te veiligheid te garanderen, gekkenwerk gewoon!

Dit vind ik echt heel triest. Angola is niet in staat om een dergelijk toernooi te organiseren en er wordt zelfs reactie gegeven van: ja moesten ze maar niet met de bus, maar vliegtuig komen.
Ik weet niet of de groep van Togo zo blijft of er een andere team hun plaats gaat innemen. Mijn mening is, dat dit door middel van een loting moet gebeuren, omdat ik vinds dat zowel Marokko als Senegal enz. niet verdienen om door deze reden mee te doen aan Afrika Cup. Er zijn meerdere teams tijdens de kwalificaties als derde geeindigd.

9 januari 2010 om 18:17

Moesten ze toch een vervanger zoeken dan zal het Marokko worden aangezien zij meer punten hebben behaald dan Senegal en Zuid Afrika. Als die vervanger het aanbod afslaat dan spelen ze gewoon in een poule met drie teams. Staat zo in het regelement van de Caf. De Marokkaanse voetbalbond heeft trouwens al gereageerd en heeft besloten om niet te gaan moest het toch zover komen. Het is veel te moeilijk om alles in 2 dagen te regelen, trouwens de europese ploegen zullen hun spelers niet zo maar afgeven. De bondsvoorzitter is bovendien solidair met Togo en wil de spelers en de staff niet in gevaar brengen!

9 januari 2010 om 19:08

waar staat dat (dat de Marokkaanse voetbalbond gaat weigeren)

9 januari 2010 om 19:48

Bondsvoorzitter was daarnet op tv. Trouwens dat is toch logisch dat ze zouden weigeren. We hebben niet eens een bondscoach man, geen voorbereiding gehad, en bovendien alle spelers bij elkaar krijgen op 24 uur tijd, vliegtuig tickets, hotel, lokaal vervoer,....is onmogelijk. De europese ploegen zullen hun spelers na dit incident niet vrijgeven en ik denk dat de spelers zelf niet staan te springen om naar Angola af te reizen.

9 januari 2010 om 20:59

ja dat klopt ze kunnen ook gewoon een paar spelers uit hun eigen competitie meenemen want die is de laatste tijd veel beter geworden en wat betreft hotel etc. dat kan snel geregeld worden

ongelofelijk dat dit nog doorgaat!
maar dat is nog niet het ergste, nu wordt er ook nog eens gezegd dat ze niet met de bus zouden moet gaan.
wtf? als je niet eens fatsoenlijk met een bus naar een stad kan reizen waar de wedstrijd wordt gespeeld, waar gaan we dan naartoe in deze wereld?
voetballers die niks hebben te maken met een of ander dom conflict daarzo worden beschoten, onschuldigen worden gepakt omdat de regering daar geen orde kunnen houden en dan zeggen ze dat dit geen invloed heeft op de veiligheid van het toernooi.
1. de sfeer is ziekelijk verpest
2. er zijn verdomme doden gevallen, last dat klote toernooi gewoon af, toernooi is niet belangrijker dan de gezondheid van voetballers!
nogmaals ongelofelijk, hopelijk gebeurt er niet nog een keer zoiets, laten we hopen dat dit het laatste is maar zolang sommige mensen alleen maar aan zichzelf denken blijven we zulke dingen houden
want wees eerlijk, ze hadden dit toernooi wel afgelast hoor als ze geen inkomster mis zouden lopen, draait weer om geld zo te zien...

9 januari 2010 om 19:52

Het toernooi annuleren is toegeven aan die terroristen en dat moeten ze zeker niet doen. Stel dat ze het toernooi annuleren, dan krijgen die terroristen hun zin en dan gaan dit soort aanslagen veel vaker gebeuren. De olympische spelen in Munchen werden toch ook niet afgelast? Hoe tragisch het ook is, the show must go on.....

9 januari 2010 om 22:37

ja en dus jij neemt graag het risico dat de terroristen ook nog wat andere clubs aanvallen?
gezondheid van mensen staat op het spel.
en of je ze nou gelijk geeft of niet, het blijft gebeuren, ze hebben die olympische spelen ook door laten gaan idd maar toch gebeuren deze dingen nog steeds dus wat maakt het uit? het zal altijd blijven gebeuren zolang er zulke zieke mensen rondlopen op de wereld....
beter nog zo'n aanslag voorkomen dan genezen...

Ik ben ontdaan door dit nieuws. Mijn medeleven gaat uit het team van Togo en de nabestaanden van de overledenen. Ik sta versteld na de kille houding van de Caf, dat de verklaring geeft dat volgens de regels met voorkeur het vliegtuig had moeten genomen. Voorkeur is nog altijd niet verplicht.
Mag hopen dat CAF geen verdere consequenties oplegt aan Togo of zelfs andere deelnemende landen die niet meer willen aantreden. Op deze wijze afscheid nemen van de Afrika Cup is al erg.

het is om een Afrikaanse speler van Chelsea te citeren "a f*cking disgrace" hoe de bonden hiermee omgaan. Ten eerste de afrikaanse bond die als eerste reactie geeft dat het toernooi sowieso doorgaat, een grove schande, er zijn mensen vermoord. En waarom grijpt de Fifa niet in? Komt zeker doordat Blatter weer belang heeft dat het toernooi doorgaat, dan kan hij weer stemmen krijgen van corrupte landen als Angola. En dan maken ze waarschijnlijk ook nog onderscheid om wie het gaat, nu gaat het om een buschauffeur, een assistent-coach, een woordvoerder en een "onbeduidende" reserve keeper. Maar wat zouden ze gedaan hebben als Adebayor (of Eto'o, Drogba, Toure, Keita etc) neergeschoten zou worden? Dan laten ze het toernooi niet doorgaan omdat het sponsors, kijkers en aanzien kost. Het is een schande!

R.i.p. aan de mensen die zijn overleden ten gevolge van deze tragische gebeurtenis. Het had gewoon niet mogen gebeuren. En voor de mensen die zeggen, het gebeurt in het dagelijks leven dus houd eens op met het gezeur, daar ben ik het totaal mee oneens. Het is gewoon volkomen imbeciel om zoiets te doen, of het nou bekend is of onbekend. Wat heeft het nou voor nut om een bus te beschieten om helemaal niks. Tegenstandige supporters misschien? Alsjeblieft zeg. Heb respect voor de medemens en ga niet als een idioot een bus zitten beschieten. Dit is echt volkomen gestoord, denk aan de families, die zullen rouwen om dit tragische nieuws. De overlevenden van het nationale team van Togo, die goede vrienden zijn verloren. Dit mag rond een toernooi als de Africa Cup gewoon niet gebeuren. Ik ben echt volkomen geschokt door dit nieuws en leef ontzettend mee met de mensen die een dierbaar persoon hebben verloren, dus zou ik het er ook volkomen eens mee zijn als Togo zich terugtrekt van de Africa Cup. Het zal ook gewoon niet lukken om zo kort na zo een tragische gebeurtenis goed te voetballen, en de tijd aan het team te geven om deze gebeurtenis te verwerken is ook absoluut noodzakelijk.

Nogmaals r.i.p. aan alle overledenen.

The show must go on...

Er worden als het goed is 7 wedstrijden in dat gebied ( Cabinda ) gespeeld. Gaan die gewoon allemaal door, of worden die naar een andere regio geplaatst. Als speler zou ik wel bang zijn als daar dan moet spelen.
Ik vind dat ze het toernooi moeten aflasten, het is niet veilig in die regio, misschien niet eens in heel Angola. Daar wil je dan zo een groot toernooi organiseren. Er zijn nog mensen dood gegaan ook. Dit kan toch niet.

De reservedoelman is ook overleden :s

9 januari 2010 om 20:09

ja heb het net ook gelezen echt jammer

Dit is gwoon niet meer leuk, dit verpest de voetbalwereld.
Als ik de organisator was zou ik Africa Cup niet door laten gaan.

Ik had de reacties hier nog wel eens willen zien als dit tijdens het WK gebeurd was bij bv een Noord Korea. Benieuwd of iedereen het er dan ook over eens zou zijn geweest dat het toernooi moest worden afgeblazen. Ik respecteer ieders mening maar in dit geval is het makkelijker oordelen omdat het een minder aansprekend toernooi is waar Nederland niet van de partij is.
Denk dat het vooral aan de landen nu zelf is om een keuze te maken om zich terug te trekken of niet, en dat moeten ze gezamenlijk doen. Het heeft geen zin als het ene land zich wil terugtrekken en het andere niet. Allemaal (muv Togo) spelen of allemaal stoppen, maar die keuze ligt bij de landen en niet bij de bond!

9 januari 2010 om 21:05

Het gaat ook om de reactie van de bond he, ze hebben twee dingen binnen 1 dag naar buiten gebracht. 1: "het toernooi gaat door." En 2: "ze hadden niet met de bus moeten gaan." Dit zijn onmenselijke uitspraken na zo'n dramatische gebeurtenis. En wanneer zoiets bij een WK gebeurt moet er ook tenminste overwogen worden om het toernooi te stoppen. Al is de kans bij een WK kleiner omdat er 1000x meer beveiliging is.
Het was trouwens ook schandalig dat de olympische spelen van Munchen in 1972 doorgingen nadat er Israelisch sporters vermoord waren.

9 januari 2010 om 21:42

Wat is precies je punt want ik ben het helemaal met je eens. Ik zeg namelijk dat de landen zelf, en niet de bond, horen te bepalen of ze het toernooi al dan niet willen voortzetten. In het hypothetische voorbeeld van het WK zou dat wat mij betreft precies hetzelfde moeten zijn. Overleg tussen landen of het gepast is en/of zin heeft het toernooi te spelen.

Ziek wat hier allemaal gebeurd, Amen rust voor de mensen wat er allemaal is er overkomen. Hoop dat dit niet vaak meer voorkomt we moeten gewoon doorgaan. Zodat we dat niet doen krijgen de terroristen hun zin. Zodra hun, hun zin krijgen voelen hun zich machtig. En gaan nog steeds meer van deze praktijken voorkomen. We moeten gewoon zorgen dat we dit team steunen voor deze erge actie. Hoop dat alles goed komt daar dit mag natuurlijk nooit meer gebeuren!

Aflassen die africa cup.

De actie slaat nergens op en ik zou sowieso als ik zelf voetballer was al niet meer willen voetballen uit respect naar Togo. 3 mensen dood voor wat? Het slaat nergens op, dit is een grote smet op de voetbalwereld

on. Verstandig om zich terug te trekken,zou ik ook doen. Sowieso met de beelden die in je hoofd spoken kun je lijkt me al niet meer voetballen en vrolijk meedoen aan een toernooi. Laat staan als je een ieder in de bus kent..

Mjaaa dit is natuurlijk erg voor het voetbal, dat zoiets weer moet gebeuren is dieptriest en een schande, ik geef togo compleet gelijk, alle ploegen zouden zich moeten terugtrekken uit soort van protest, hup gedaan met de afrika cup.

9 januari 2010 om 21:07

anderen mensen daarso die er niks mee te maken hebben
moeten afrika cup dus gaan missen omdat er een paar van die raare stelletjes honden mensen dood schieten, het is erg maar niet dat je gelijk de africa cup moet aflassen

De CAF liet vrijdagavond al weten dat het toernooi in Angola sowieso doorgaat. De Afrikaanse federatie vroeg zich tevens af waarom Togo heeft gekozen voor busvervoer. "onze regels zijn duidelijk, teams reizen bij voorkeur met het vliegtuig", aldus een woordvoerder van de Afrikaanse organisatie.

Dus het is togo's schuld dat dit is gebeurt. Ik hoop wel dat marokko mee mag.

Het is een schande dat dit toernooi vooralsnog door gaat.
Waar is de Fifa ?

Dan durft de CAF ook nog te zeggen dat ze maar met het vliegtuig hadden moeten gaan. Dus met andere woorden: het is hun eigen schuld

Denk dat het wel belangrijk is te zien dat CAF en het organisatiecomité van Angola een inschattingsfout hebben gemaakt, door wedstrijden in Cabinda te willen houden. Cabinda is een klein stukje land dat geografisch los ligt van de rest van Angola. In de rest van Angola is het
al sinds de vrede van 2002 relatief rustig. Maar Cabinda is andere koek. Dat is een soort
vrijstaatje, met oliebaronnen die hun eigen legertjes hebben, die de dienst uitmaken.
Cabinda is een olierijke streek, en is geheel omgeven door grondgebied van DRC (congo).
Zo kwam het ook dat de bus van Togo door een stukje DRC moest om in Cabinda (weer Angola dus) terecht te komen. Vliegen was verstandiger geweest, maar dat had een 'aanslag' niet voorkomen. Net over de grens, in Cabinda, werden de bussen - bewust - opgewacht door de schutters. Gelukkig dachten de schutters dat de spelers in de eerste bus zaten, terwijl het
de tweede was, anders had het nog veel erger kunnen aflopen.

Er is in het verleden door onder meer de Portugezen gevochten om de rijkdommen van Cabinda. Sinds vijftien jaar is er een rebellenbeweging in Cabinda, die onafhankelijkheid van Angola nastreeft, voornamelijk om de oliedollar zelf te kunnen houden, en niet aan de staat Angola 50% belasting hierover te betalen. Sinds 2006 was er een vredesbestand met de deze rebellenbeweging (flec), en was het "relatief" rustig, hoewel wel enkele oliewerkers en expats slachtoffer werden. Alleen dit haalde het wereldnieuws niet.

Maar nu alle ogen gericht waren/zijn op Angola, wist deze rebellenbeweging dat ze het wereldnieuws wel zouden halen. Flec heeft de aanslag ook meteen opgeëist, een zuiver
politieke daad dus. Vergelijkbaar met de ETA en Ira. Het is natuurlijk een laffe, verwerpelijke streek, maar ook belangrijk om het in een politieke en geografische context te plaatsen. Om heel Afrika over één kam te scheren is wel erg zwart-wit, maar zelfs de regio heeft enkele onveilige gebieden, en gebieden waar al decennia niets aan de hand is. Angola is ook geen Cabinda.

Mogelijk dat Caf, dat geld vaak laat prevaleren (de volgende twee Afrika Cup zijn in
Gabon&equitoriaal Guinee - 2012 - en Libië - 2014, en niet vanwege de frisse politiek
van hun presidenten) boven voetbalcriteria of - zoals nu weer blijkt - veiligheid, ook nu
weer is ingepalmd door flink wat zakken oliedollars van de baronnen uit Cabinda, om
ook daar één van de vier speelsteden van de Afrika Cup te plannen en dat de regering
in Luanda daar - mogelijk ook na wat dollars - mee heeft ingestemd.

De Chinezen, die een hele dikke vinger in de pap hebben in Angola, en bekend staan
om het verkiezen van geld boven ethiek, hebben naar verluidt flink verdiend aan de
bouw van de vier gloednieuwe stadions in Angola. Misschien dat al deze economische
belangen, plus de Afrika-vriend Blatter die bij de volgende Fifa-verkiezing weer alle
Afrikaanse stemmen nodig heeft, de doorslag hebben gegeven om het potentiële
gevaar "cabinda" te negeren, in aanloop naar het toernooi. Dat blijkt nu een domme
fout.

Ik wil dus maar duidelijk maken dat het erg weinig met armoede of onderontwikkeling te maken heeft, net zo min als dat het iets met Zuid-afrika te maken heeft. Moskou is dichterbij Amsterdam, dan Cabinda bij Kaapstad. Het is een politieke daad van een rebellengroep, die door oliebaronnen
in Cabinda worden gesteund, en waarvan CAF en Angola vooraf een verkeerde inschatting van hebben gemaakt, mogelijk ingegeven door economische belangen.

Het toernooi, dat overigens economisch en psychologisch van groot belang is voor Angola, zal wel doorgaan. De vraag is of er nog in Cabinda gespeeld gaat worden. Welke landen het nog aandurven naar het uiterste noorden te reizen, als is het per vliegtuig. Als het mijn team was,
zou ik het afraden. En Caf, met opper-bobo Issa Hayatoo, moet zichzelf naar aanleiding van dit incident eens goed in de spiegel kijken, wat de werkelijke motieven zijn voor het toewijzen van een toernooi, te beginnen met 2012 en 2014. En hoe de veiligheid en ethiek zich verhouden tot de economische voordelen. Ik heb er eerlijk gezegd niet zoveel vertrouwen in....

Ben trouwens gek genoeg nog steeds benieuwd naar het voetbal, hoewel dit natuurlijk
een enorme smet werpt op het toernooi. De onschuldige slachtoffers uit Togo zijn de dupe,
maar toch moet het voetbal denk ik niet zwichten voor iets dergelijks, dan geef je ze nog
meer "beloning", al moet de veiligheid de komende drie weken wel gegarandeerd zijn
natuurlijk.

Beetje veel tekst, maar moest het even kwijt.....









9 januari 2010 om 22:12

Goed verhaal, zou alleen deze rebellenbeweging niet durven vergelijken met de ETA of Ira. Hier worden bewust onschuldige slachtoffers gemaakt om de aandacht van de wereldpers te trekken. de ETA probeert dit te doen zonder slachoffers te maken en de IRA trachtte alleen, in hun ogen, schuldige slachtoffers te maken. Maar punt is duidelijk en verhelderend. Toevallig zelf expat daar geweest?

9 januari 2010 om 23:09

ik denk dat je je feiten goed moet hebben. ETA heeft sinds 1980 800 mensen omgebracht en die hebben ze echt niet 1 voor 1 vermoord.
En voor de Ira, wil je zeggen dat alle engelsen schulig zijn in hun ogen? Dus al die bomaanslagen in London waren allemaal schuldige mensen (in hun ogen wel te verstaan), vrouwen en kinderen?

9 januari 2010 om 23:58

Ik wil hier geen offtopic discussie starten maar beiden organisaties hebben het maken van burgerslachtoffers nooit als doel gebruikt om de middelen te heiligen. Dat is het grote verschil met deze rebellenbeweging en zou hierom deze vergelijking nooit gebruiken. Voor een terroristenorganisatie die dit doel wel zou hebben is 800 doden op 30 jaar tijd een vrij sneu resultaat lijkt me. De IRA heeft dan wel een bloederiger verleden maar pleegde geen aanslagen puur en alleen om burgerslachtoffers te maken. Deze waren in 1e instantie gericht op Britse leger/politie/overheidsdiensten en waren vaak een reactie op een actie..er zit dus wel degelijk een wezenlijk verschill tussen.

De fifa spoort ook niet om in een afrikaans land een wk te organiseren.
één verkeerde straat en je word overvallen, die mensen zijn zo arm dat ze niks te verliezen hebben.

heeft de CAF al een besluit genomen aan de hand van de topoverleg ??

Ik vind dat het toernooi moet worden afgelast. Dit is te triest en misschien een gevaar voor het WK.

Ik zie heel veel mensen zeggen ongeloofelijk triest dat het door gaat enzo, maar geloof mij als dit in europa was vonden jullie wel dat het door zou moeten gaan!
Jullie zijn zo makkelijk in die beslissing omdat het voetbal in Afrika niets voor jullie betekend

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren