Paniek in het Friese Haagje

Zondagavond omstreeks half 8, Abe Lenstra Stadion, Heerenveen. Ruim 70 supporters halen verhaal na alweer de 7e (!) nederlaag van het seizoen. In Tilburg konden de Friezen geen vuist maken tegen Willem II, waardoor Heerenveen met name de 2e helft overlopen werd (4-1).

Unieke situatie in het Noorden: Heerenveen, een club die bekend staat om de rust binnen en buiten de vereniging is in rep en roer nadat de 17e plek in de Eredivisie is bereikt. Euforie was er nog niet eens 5 maanden geleden na de gewonnen bekerfinale tegen FC Twente en werd er voor de 6e keer op rij Europees voetbal behaald. Na de verloren wedstrijd in Tilburg werd er verhaal gehaald bij onder meer: interim-trainer Jan de Jonge en spelers: Michel Breuer en Michael Dingsdag. De laatstgenoemde beweerde dat de club een afmaker mist en dat er versterkingen moeten komen.
Het bestuur van Heerenveen, waaronder directeur Yme Kuiper was niet bereikbaar voor commentaar.

In tegenstelling tot Dingsdag kwam Yme Kuiper aan het begin van het seizoen met hele andere conclusie: ‘’Er zijn geen versterkingen meer nodig, we zijn op niveau om bij de eerste 5 plaatsen in de Eredivisie te eindigen’’. In de eerste 5 wedstrijden werden er echter maar 4 punten behaald waarna Trond Sollied, de man van het bekersucces, op kon stappen wegens cultuur verschillen. Sollied wou verder investeren in de selectie in tegenstelling tot Kuiper die vond dat er kwaliteit voldoende was. Hierdoor is een interne strijd ontstaan, waarna Sollied uiteindelijk de laan werd uitgestuurd.

Jan de Jonge werd begin September voor de leeuwen gegooid, de man die De Graafschap net kon behouden in de Eredivisie na een wervelende eerste seizoenshelft in het seizoen 2007/2008.
Voor de rest had Jan de Jonge amper ervaring als hoofdcoach. Het feit dat hij de club Heerenveen goed kent en past bij de cultuur bracht hem als hoofdcoach bij Heerenveen tot Januari. De selectie van Heerenveen telt 12 verschillende nationaliteiten het is dan de vraag of het verstandig is geweest om een coach die amper Engels spreekt voor de groep te zetten.

Met 4 punten uit de 6 wedstrijden onder Jan de Jonge is het duidelijk dat er wat moet gaan veranderen bij Heerenveen in de winterstop, doormiddel van bijvoorbeeld investeringen in de selectie. Yme Kuiper zal zich niet meer kunnen verschuilen achter het feit dat Heerenveen pas 6 maal het doel heeft gevonden en nog steeds kunnen beweren dat de selectie over voldoende kwaliteiten beschikt. Dat basisspeler en centrumspits Gerald Sibon na 10 wedstrijden nog niet heeft gescoord is veelzeggend. Heerenveen steunde het afgelopen seizoen op het scorend vermogen van Daniel Pranjic (16 goals), die in de zomer naar Bayern München vertrok voor 7.7 miljoen Euro. Het moge duidelijk zijn dat een ploeg beter gaat voetballen als er gescoord wordt. Het kan daarom haast niet uitblijven dat er wat staat te gebeuren komende winter: Een nieuwe coach en aanvallende versterkingen zullen noodzakelijk zijn voor een betere tweede seizoenshelft. Zou de ervaren Noor Trond Sollied dan toch gelijk hebben gehad aan het begin van het seizoen?

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 15 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

9 reacties (laatste reactie door Orwell)

Een heel goed en duidelijk verslag.
ik herinner me Michael Dinsdag nog in de voetbal international.
daarin zei hij dat Vitesse zeker niet minder kwaliteit had als Heerenveen , maar dat er bij de Friezen gewoon meer rust was en een betere manier van werken.
nu blijkt maar weer hoe snel zoiets kan veranderen.
ik vond wel dat Heerenveen veel pech had tegen Willem II en dat Heerenveen sowieso genoeg kwaliteit heeft om niet te degraderen.
overigens is het wel zo dat er nauwelijks teams zijn die echt minder zijn als de rest , dit omdat VVV en Roda toch beter presteren als dat je gewend bent , ook Heracles het super doet en dat ook Sparta een sterke ploeg is.
mijn verwachting is dat Heerenveen wel weer opkrabbeld , en dat Willem II degradeerd , maar dat is nog allemaal lastig te zeggen want het kan zomaar zijn dat RKC niet verdwijnd uit het voetbal.

27 oktober 2009 om 11:15

Op zich heeft Heerenveen genoeg kwaliteiten maar je merkt toch dat Papadoupolous veel pech heeft tot nu toe , Daarbij missenze duidelijk Pranjic .

Enerzeids zeg je dat de oorzaak is omdat Jan de Jongen niet geschikt is voor de groep omdat hij niet goed Engels kan spreken. Aan de andere kant geef je aan dat Yme zich niet meer kan verschuilen achter het feit dat Heerenveen pas 6 maal het doel heeft gevonden en dat de selectie over voldoende kwaliteiten beschikt... ik vind dit twee tegenstrijdigheden.

wanneer je dus een goede selectie hebt, waar slecht tussen coach en spelers wordt gecommuniceerd kan dit de oorzaak zijn van wanprestaties. Daar kan Yme zich nog steeds verschuilen achter een prima selectie, alleen is de input niet voldoende.

ik ben ook van mening dat de selectie van Heerenveen in aanvallend opzicht niks tekort komt, verdedigend worden er gewoon teveel overtredingen gemaakt en opbouwend is men zeer onzorgvuldig. Ik denk dat het met name licht aan de chemie (lees: het gebrek aan) tussen de achterste en middenlinie.

27 oktober 2009 om 12:27

Je hebt voor een grote deel gelijk het punt is wel dat ze een creatieve man missen als Pranjic , Verdedigend gezien hebben ze aardige spelers maar ik vind dat opbouwens Dingsdag en Breuer te kort komen en spelers als Svec kan ook niet echt goed opbouwen en dat komt er teveel op Grindheim en Elm aan .

27 oktober 2009 om 13:03

Grindheim en met name Elm zijn juist de spelers die voor deze "functie" zijn aangetrokken. Pranjic is natuurlijk een gemis, maar ook de blessure van Beerens werkt tegen.

jan de Jonge is volgens mij prima in staat om dit om te zetten, het heeft alleen tijd nodig. Heerenveen moet dit seizoen doorkomen en volgend seizoen er met frisse moed tegenaan!

27 oktober 2009 om 16:39

@ Dizzhead. Ik laat in het midden waar de oorzaak uiteindelijk ligt. Dat is lastig te concluderen. Het is wel een feit dat in de winter Yme Kuiper wat gaat doen wat tegenstrijdig zal zijn ten opzichte wat die zei aan het begin van het seizoen.

Als Heerenveen nou een keer een volle 90 Minuten strijdt geeft in plaats van maar 30 Minuten! Dat zou echt helpen. Ik ga elke thuiswedstrijd heen van Heerenveen en ik erger me steeds weer dood aan (srry) Breuer! Hij is wel vel en wil ook graag, maar het lukt hem steeds niet. En dat is de aanvoerder ook nog. Middenveld is wel sterk alleen spelen ze de laatste tijd als kranten, ballen die niet aankomt. Vaak balverlies voorin. Veel kansen die gemist worden en goals te makkelijk en soms heel dom worden weggegeven.
ik verwijdt Yme Kuiper hiervan. Als Yme nou gewoon Ruiz had gekocht voor die paal miljoen dan was er niks aan de hand geweest. Of Honda, Dirar (die wouden ze ook) alleen het lijkt wel of hij de beurs niet open durft te gooien! Heerenveen heeft geld zat maar ze doen er weinig mee. Ja talenten kopen.
maar daarmee redt je het ook niet altijd. Vind die Assaidi wel een goeie aankoop trouwens. Veel dreiging en heeft vaak een leuke actie!
sibon is niet meer zo geweldig komt ook door de leeftijd, vroeger scoorde hij nog wel eens en lostte hij mooie vrij trappen en passes! Maar de laatste tijd niet meer. En Papadopulous de club topscoorder met 3 doelpunten zit vaak op de bank, geef hem anders meer kans!
in de winterstop verwacht ik niet veel, Yme heeft al een keer gezegd dat ze met deze selectie genoeg kwaliteiten hebben. Nou dat zien we. Doe eens een gok man! Als de Tukkers het kunnen kan Heerenveen het ook, ze hebben zo'n goeie opleiding en scouting, Maak daar eens gebruik van.

Zou de ervaren Noor Trond Sollied dan toch gelijk hebben gehad aan het begin van het seizoen?

ja! Hij had duidelijk gelijk.

Ik ga zelf sowieso elke thuiswedstrijd van Heerenveen en waar ik me het meest aan stoor zijn niet eens de spelers. Ik erger me het meeste aan het bioscooppubliek. Alleen wij op Nieuw-noord hoor je zingen en verder is het doodstil.... Sta op voor je club en schreeuw ze eens naar een overwinning toe.
we gaan het heus wel redden om van dit seizoen nog enigzins iets te maken. 9e plek zit er nog wel in en tegen die tijd moeten we klaar zijn voor de play-offs. Maar eerst in de winterstop een aantal versterkingen waaronder een andere trainer.

Pranjic is verkocht, Assaidi, Djuric en Papadopulos zijn gehaald.
hoe kan het dan dat Heerenveen zo ver is teruggevallen?
het vertrek van een enkele speler kan toch niet de verklaring zijn voor zoveel kwaliteitsverschil?

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1321
2.PSV127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. MulderKeeper50
I. DresevicVerdediger50
S. van BeekVerdediger50
M. van EwijkVerdediger50
S. de JongMiddenvelder50
T. HalilovićMiddenvelder53
J. VeermanMiddenvelder50
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren