KNVB: groot deel profs ontvangt discriminerende berichten op sociale media

Dinsdag, 5 juli 2022 om 14:28 • Laatste update: 14:38

Uit onderzoek van de KNVB blijkt dat een groot deel van de voetballers in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie online zijn gediscrimineerd. De voetbalbond ondervroeg honderd van de bijna duizend contractspelers in Nederland. 44 procent van hen geeft aan zelf discriminerende berichten via sociale media te ontvangen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door sanderk91)

Op social media gebeurt van alles. Van discriminatie tot bedreigingen. Er valt echter weinig aan te doen want de overheid wil er nauwelijks op handhaven dus komen daders er meestal wel mee weg. De bedrijven zoals Facebook komen er ook veel te makkelijk mee weg. Ze kunnen nauwelijks aansprakelijk gesteld worden. Tijd voor de wetgever om in te grijpen.

5 juli 2022 om 15:06

SpeedyAFC. Handhaven klinkt natuurlijk makkelijk, maar is gewoon heel moeilijk. Ik zie niet snel opties. Ja, hele gevaarlijke opties zoals je BSN koppelen aan een social media account. Wordt je account gehacked en kan degene namens jou alles het internet opgooien. Dan creër jezelf een potentiële identiteitsfraude bom

5 juli 2022 om 15:16

Opties zijn er juist wel. Gewoon de keten aansprakelijk stellen. Dan is het echt zo opgelost
Maar ja, daar is wetgeving voor nodig.

5 juli 2022 om 15:26

SpeedyAFC. Wie of wat wil jij dan aansprakelijk stellen? En hoe wil jij dat doen? Voor elke beledigingen een geld boete uitdelen aan bijvoorbeeld Twitter? Dan is zo'n bedrijf binnen een paar maanden failliet. En de opvolger zal hetzelfde ondergaan. Het klinkt allemaal heel makkelijk, maar de realisatie een stuk moeilijker. Dan heb ik het nog geen eens over de mogelijkheid die je daarmee geeft aan de overheid om het vrije internet aan banden te leggen. Waarom het alleen bij beledigingen houden als je ook meningen die je niet aanstaan de kop in kunnen drukken? Of wellicht erger een politieke tegenstander die anoniem een platform heeft om zijn ideeën te uiten, die is zo op te sporen dan en wie weet wat er met hem/haar gebeurt

5 juli 2022 om 15:34

Heel eenvoudig, je begint het het IP van de registratie van de bedreiging of discriminatie. Die eigenaar stel je aansprakelijk tenzij hij kan overleggen van welk IP het bericht afkomstig was. Zo eindig je bij degene die het bericht geplaatst heeft en dus aansprakelijk is. Wil een schakel niet meewerken, dan is die aansprakelijk.

Dus Twitter geeft aan de handhaver het IP van degene die het bericht geplaatst heeft of ze zijn zelf aansprakelijk. En dan gaan ze maar failliet als ze zelf geen goede logs willen bijhouden.

Vrij Internet kan je niet anders dan aan banden leggen wanneer het compleet uit de hand loopt met bedreigingen en discriminatie.

Meningen die je niet aanstaan zijn gewoon wettelijk toegestaan. We hebben het hier over wetovertreders die er elke keer mee wegkomen want ze zitten anoniem achter een VPN. En dat begint de spuigaten uit te lopen. Dus tijd om op te treden.

5 juli 2022 om 15:44

SpeedyAFC. Ik hack jouw router en maakt dus gebruik van jouw IP adres. Ik ga even los op social media en ik neem weer de benen. Dan ben jij dus aansprakelijk voor mijn gedrag? En ik ben gewoon een voorstander van het vrije internet en neem dan persoonlijk de bedreigingen en discriminatie dan maar voor lief, want komt het internet in handen van overheden dan hebben zij echt een heel groot wapen in handen. Niet dat ik voorstander ben van bereidingen en discriminatie (is gewoon heel kansloos en zit dan ook niet op social media), maar onder de mom van veiligheid is er ook al zoveel veranderd in monitor systemen (o.a. De sleepwet) en ik zie hier ook wel iets uit vloeien. Dat de overheid gebruik gaat maken van de middelen voor een heel ander doel. En moet ik die vrijheid opgeven omdat er een paar zwak begaafde zijn die bedreigingen plaatsen op social media? En dan zijn gelukkig 99,99% van de bedreigingen ook nog eens loos alarm. Overigens met VPN's ga je ook niet ver komen met een IP registratie lijkt mij. Loopt het spoor uiteindelijk dood. Los van het feit dat er ook helemaal geen mankracht voor is, dus je idee klinkt leuk, maar acht het niet heel haalbaar? Of zie jij wel mogelijkheden?

5 juli 2022 om 15:17

Maar hoe moet de overheid dat dan doen? Daar heb je ontzettend veel mensen voor nodig en die zijn er simpelweg niet. De politie heeft al ontzettend veel moeite om alles in de echte wereld te reguleren. Het internet is met de huidige capaciteit nauwelijks te controleren. Door bezuinigingen door het kabinet is de kwaliteit van het politiekorps ook niet wat het ooit geweest is. Het is dus allemaal niet zo simpel.

Wanneer alles volledig digitaal gekoppeld gaat worden, zal dit ook gebeuren bij de social media accounts. Elon Musk liet het bijvoorbeeld al doorschemeren, dat fake accounts eruit zullen worden geplukt. In de toekomst zal een account gekoppeld zijn aan persoonsgegevens en zal de anonimiteit langzaam verdwijnen.

Het lijkt mij dat hierdoor de negatieve reacties op social media ook zullen afnemen. Voor voetballers een positieve ontwikkeling! Het is bespottelijk dat zij bejegend worden. Maar toch, het zijn maar woorden van een onbelangrijk iemand. Zou eerder medelijden moeten opwekken dan dat het als belediging moet aanvoelen.

5 juli 2022 om 15:04

Dit zou echt een vreselijke ontwikkeling zijn. De vraag is namelijk: 'wat mag je zeggen en wat mag je niet zeggen?'.
Het antwoord verandert in de loop ter tijd. Een simpele directe belediging zoals: 'je bent dit door je huidskleur' is makkelijk. Maar er zijn genoeg zinnen die niet perse fout noch goed zijn.
Je zal hiermee enkele pestkoppen kunnen pakken. Maar dit gaat dan ten koste van de mensenrechten en privacy van miljarden mensen.

5 juli 2022 om 15:25

Nr. 11

Volledig met je eens! Er zullen vast decentrale alternatieven komen.

5 juli 2022 om 15:21

Als dat gebeurt, zullen heel veel mensen afhaken op dergelijke platforms en dat biedt natuurlijk kansen voor programmeurs om nieuwe socials te verzinnen waarbij de privacy wel gewaarborgd is. Je lost daarmee dus slechts een paar problemen op, maar je creeert heel veel nieuwe problemen. Als je gehackt bent, heb je namelijk een serieus groot probleem. Als de wetgeving het gaat verplichten (ongetwijfeld een kwestie van tijd), komen er nog meer problemen bij kijken. Nieuwe sociale platformen zullen mazen in de wet willen vinden en veel mensen kappen met social media. Overigens hoeft dat laatste niet eens slecht te zijn.

Of men legt het gewoon naast zich neer. Zoals we vroeger deden en verder gingen met ons leven. Echter tegenwoordig moet je eerst zielig in hoekje gaan staan janken. Sorry voor mijn misschien harde woorden, maar men moet zich niet drukker maken dan nodig is. Wat kan het schelen wat een wildvreemde over jou zegt/denkt. Het is een beetje als pesten. Je hebt hierbij 2 opties. Negeren of iemand direct KO slaan. Alles er tussenin maakt het juist erger.

5 juli 2022 om 14:50

Helemaal met je eens. Ik heb er ook geregeld mee te maken gehad in mijn vriendenkring. Zulke dingen moet je gewoon wegwuiven. Dan krijg je de reactie van ‘ja maar zo makkelijk gaat dat niet’, uiteindelijk is het een anonieme flapdrol die maar 1 doel heeft en dat is zo goedkoop mogelijk iemand boos maken. Maak je cirkel klein en hou alleen de meningen en uitspraken van bekenden relevant. Doen die je pijn? Afstand nemen. Zijn het onbekenden die je willen raken, keihard uitlachen in het gezicht.

5 juli 2022 om 15:03

Eens, t zijn geen mensen die door discriminatie geen kans krijgen op een baan of waarbij t racisme invloed heeft op hun leven.

T zijn een sterk hersenloze die zitten te roepen van achter hun beeldscherm. Tja, je kunt er beter medelijden mee hebben dan je er iets van aan trekken

5 juli 2022 om 16:23

@nederland97

En stel dat deze hersenlozen dus bedrijfseigenaren zijn? En wat van de mensen die soortgelijke gedachtengang hebben maar niet gek genoeg zijn iemand echt te berichten?

Los van dat, dan sturen ze dat maar. Discriminatie klinkt naar mijn idee altijd als projectie door mensen met een minderwaardigheidscomplex.

5 juli 2022 om 15:16

Dat je gelijk hebt is natuurlijk in het verleden gebleken. Ik ben maar wat blij dat al die huisvrouwen vroeger iedereen KO sloegen thuis, of het gewoon negeerden. Waren zij bijvoorbeeld de straat op gegaan om te protesteren hadden ze nu nooit stemrecht gehad en hadden ze nooit kunnen werken tijdens en na hun zwangerschap mogen werken. Zelfde natuurlijk met zo'n dr. King, als die niet zo netjes thuis was blijven zitten dagdromen, was er nooit iets veranderd in de US.

Nee, het lijkt me inderdaad beter als de mensen die niet horen willen, inderdaad maar niets te horen krijgen, of anders voelen, zodat wanneer ze voelen ze in ieder geval niet begrijpen waar het vandaan komt en mooi wat extra frustratie kunnen krijgen om vervolgens nog een keer extra hard kunnen terug slaan.

5 juli 2022 om 15:47

Vergelijk je nu serieus wat zielige online pestkoppen die je letterlijk kan muten en blokkeren, met de roots van het ontstaan van de huidige mensenrechten? Over een dikke middelvinger naar het verleden en de vrijheidsstrijders van vroeger gesproken.

5 juli 2022 om 15:50

Ik denk dat je de strekking van Musi26's post een beetje mist: hij heeft het expliciet over onbekenden die je anoniem beledigen, uitschelden en/of discrimineren via social media. Om dat te vergelijken met vrouwen als Aletta Jacobs die opstonden voor breedgedragen gelijkwaardigheid aan mannen of Martin L. King die zich uitsprak tegen diepgewortelde discriminatie en institutioneel racisme in de maatschappij is onzinnig. Dat zijn compleet andere casussen.

Musi26 verwoordt het wellicht een beetje hard (zegt ie zelf ook) maar in principe zit er zeker wel een kern van waarheid in. Als een of andere Anoniemelul123 jou uitscheldt voor zwarte aap in Instagram DM moet je daar toch gewoon compleet schijt aan hebben? Je kunt het nooit, maar dan ook nooit, veranderen. Social media is verrot en elke volslagen imbeciel kan 20 nepprofielen aanmaken om iedereen heel de dag uit te schelden voor neger, homo, aap, dikke, rooie, etc., dit is simpelweg niet tegen te gaan. Je doet jezelf er alleen maar een plezier mee om het gewoon te negeren. Want -zoals Musi26 ook al stelt- wat zou het je in hemelsnaam interesseren wat een anonieme onbekende naar jou typt in een poging om je te beledigen?

5 juli 2022 om 16:31

@sanderk91

En niks in de wereld is dus beter geworden met 'het laten gaan'.

Die mentaliteit dus om over problemen die voor jou niet als probleem wordt ervaren af te doen als iets wat maar gewoon op zijn beloop moet gaan is dus waarom mensen als Aletta Jacobs of MLK bestonden maar ook velen anderen die voor rechten gestreden hebben.

Dus ik vind het best kloppend. Het gaat hier om de mentaliteit dat problemen blijkbaar weggewuifd moeten worden tot wij zelf iets als probleem ervaren, want dan is natuurlijk het altijd een 'echt probleem'.

Los van dat is het zeker zo dat je er niks van aan moet trekken, maar het is perfect mogelijk je er niks van aan te trekken en desondanks te hopen het probleem te verbeteren.

Als jouw kind op school gepest wordt en jouw kind niet bij machte is er zelf iets aan te doen, dan zal je toch of vragen aan de school of de leraren er iets aan kunnen doen of zal je in ieder geval oplossingen verzinnen verder dan tegen een kind zeggen 'ach, groei een dikkere huid.'

5 juli 2022 om 21:08

@sanderk91, met alle respect, maar op 'de harde woorden' zin na, is iedere plank misgeslagen in het bericht van Musi. Of het nou het 'vroeger is alles beter' argument, het 'niets doen' argument, of het 'niet zo huilen, want ik heb hier geen last van, dus zou jij het ook niet moeten hebben' argument is.

Ik hoopte dmv mijn sarcasme duidelijk te maken dat ik ook wat overdreef, maar bij deze (en @geeninspiratie) excuses voor mijn sarcastisch harde woorden.

Het punt is natuurlijk dat je geen enkel overkoepelend probleem oplost met negeren of KO slaan. Sure, pesterijtjes op de bassischool los je op die manier op, maar je stuurt er slechts de pestkop mee naar iemand anders. Dát is mi de vergelijking die je moet trekken met pestgedrag in het algemeen. Sure, de racist (troll) opzich laat je alleen nadat je hem negeert of KO slaat, maar daarna gaat diegene door naar een ander en staat de volgende weer bij jou voor de deur.

Het negeren/KO verhaal werkt voor het individu, maar is een mooi makkelijke oplossing voor diegenen voor wie het vervolgens ook opgelost is, niet voor de volgende die aan de beurt is.

5 juli 2022 om 15:33

'zoals we vroeger deden' is zo'n nietszeggend iets als het gaat om sociale media, wat vroeger helemaal niet bestond en waar vroeger ook niet iets soortgelijks voor bestond. Als voetballer (of bekend persoon in het algemeen), moet je tegenwoordig een veel dikkere huid hebben dan vroeger en als anonieme burger is het veel makkelijker om ofwel je idolen te bereiken of ze de huid vol te schelden.

Ik vind dit een zorgbarende hoeveelheid. Natuurlijk is elke hoeveelheid te veel, maar deze percentages geven het beeld dat het bijna 'normaal' is om zulke reacties te geven/krijgen. Volgens mij mag dat nooit het geval zijn!

Dat is social media hè. Lekker schelden en alles eruit gooien wat je wil en mensen voor van alles uit maken, ook via DM.
Wat is het toch een prachtig platform hè. Not.

Natuurlijk schrijnend, maar ook vreemd genoeg niet verwonderlijk. Ik denk dat discriminerende en racistische termen, schelden met ziektes en bedreigingen allen heel vaak voorkomen. Van die toetsenbordschoften die hun frustratie veilig voor hun schermpje kunnen uiten (vaak anoniem) en daarmee het liefst zoveel mogelijk schade aanrichten. Het probleem is dat je het onmogelijk tegen kunt gaan. Als je al achterhaalt wie de persoon achter het profiel is, heb je nog altijd veel meer mensen nodig om dergelijke profielen echt goed in kaart te brengen.

Hoe kut het ook is, mensen moeten nu echt gaan leren om de reacties op social media te laten gaan. Het is simpelweg onrealistisch om hier in de huidige vorm controle over te krijgen. En uiteindelijk is Meta verantwoordelijk voor het beleid, dus als je al wat wil doen, dan zul je hen moeten benaderen. Voor de profs zou ik het een prima idee vinden om er extra psychologische training op te zetten, zodat ze zich mentaal beter kunnen verweren en daarmee geestelijke gezondheidsschade te beperken, waarbij ook de prestaties op het veld beschermd worden.

5 juli 2022 om 15:51

Niet enkel de profs, ik zit middenin de ontwikkeling en heb de exponentiële groei in online pest gedrag, intimidatie, bedreiging en racisme vanaf de eerste rang meegemaakt. In 99,99% van de gevallen gaat het om kansloze, anonieme knakkers die werkelijk waar geen fluit van het leven snappen, of zo handelen uit pure jaloezie. Dat gebeurd al vanuit alle kringen in de maatschappij. Beste wat je kan doen is erom lachen, de desbetreffende accounts blokkeren en doorgaan, wellicht die woorden als compliment zien omdat een er een kneus de tijd nam om je aandacht te geven. Voor de mensen met meer reach en bekendheid kan je nog altijd alle inkomende berichten van accounts die jij zelf niet volgt uitschakelen. Zo komen die kanslozen geen eens bij je in de buurt.

Racisten zijn de grootste sukkels die bestaan.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Nederland

FIFA ranking: 8
2229 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
D. BlindVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Vrijdag 5 augustus
Jerdy Schouten staat in de nadrukkelijke belangstelling van Torino. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren