Ploeggenoot uit de kast gekomen Daniels door het stof na homofobe tweets

Woensdag, 18 mei 2022 om 18:29Jordi Tomasowa • Laatste update: 18:33

Marvin Ekpiteta heeft zich verontschuldigd voor een aantal oude homofobe berichten op sociale media en deze verwijderd nadat zijn teamgenoot Jake Daniels uit de kast is gekomen. Daniels is sinds Justin Fashanu in 1990 de eerste profvoetballer in het Verenigd Koninkrijk die openlijk voor zijn homoseksualiteit besloot uit te komen. Een reeks homofobe berichten van Ekipiteta die hij tussen 2012 en 2013 online publiceerde, kwamen aan het licht na Daniels' aankondiging.

In een van de tweets leek de Ekpiteta het besluit van het Nigeriaanse parlement te steunen om het homohuwelijk te verbieden. In een andere tweet zei hij dat het ‘walgelijk’ was dat er vijf homo's waren in het ‘kleine dorp’ van Hollyoaks, een fictieve dramaserie. Nadat de posts uit het verleden van de verdediger aan het licht kwamen, heeft Ekpiteta een statement naar buiten gebracht om zijn excuses aan te bieden. "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor deze posts op sociale media en ik heb er spijt van”, aldus de 26-jarige verdediger. “Ik wil mijn oprechte excuses aanbieden voor de beledigende en volledig ongepaste uitlatingen die ik heb gedaan en voor de sentimenten die ik heb geuit.”

"Ik ben trots op Jake Daniels en alle betrokkenen bij Blackpool voor wat een enorm positief moment is voor het voetbal in zijn geheel”, vervolgt Ekpiteta. “Ik schaam me voor de opmerkingen die ik als zeventienjarige maakte, bijna tien jaar geleden, en die op geen enkele manier de waarden weerspiegelen die ik nu heb of de overtuigingen die ik heb als persoon of als ploeggenoot. Voetbal moet een plek zijn waar iedereen zich vrij kan voelen, en ik ben ontdaan dat de opmerkingen die ik eerder heb gemaakt anders suggereren.”

Daniels besloot maandag uit de kast te komen. De zeventienjarige aanvaller van Blackpool deed aan Sky Sports zijn verhaal over het verlangen om eerlijk te zijn en 'geen leugen te leven'. “Ik wist het toen ik vijf of zes jaar oud was", zei Daniels in het openhartige interview met de Engelse sportzendergroep. "Op zo'n leeftijd denk je niet echt dat voetbal en homo zijn niet mengt. Je denkt: op een dag krijg ik een vriendin, ga ik veranderen en komt het goed. Maar op een dag realiseer je je dat je gewoon niet kán veranderen. Zo werkt het niet."

Daniels erkent vriendinnen te hebben gehad, enkel om te doen alsof hij hetero was. "Op school vroegen mensen me zelfs: 'Weet je zeker dat je geen homo bent?' En ik antwoordde dan: 'Nee, dat ben ik niet.' Het was een marteling, maar ik wil geen leugen meer leven. Voor een lange tijd heb ik gedacht dat ik de waarheid moest verbergen omdat ik profvoetballer wilde worden. Dat ben ik nu. Ik vroeg mezelf of ik moest wachten tot ik met pensioen was om mijn geaardheid bekend te maken. Maar ik wist dat dat tot een leven lang aan leugens zou leiden."Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door regulator)

Prima toch, dit zijn berichten van 10 jaar geleden en hij geeft aan er nu heel anders in te staan

18 mei 2022 om 12:31

Ja inderdaad. Dat je dat op deze manier onderkend en dan niet zegt; maar dat was zo lang geleden, daar hoef ik nu niks meer van te vinden. Top. Met deze actie laat je eigenlijk zien dat je gewoon een mens bent, die terug kan komen op eerder vertoond gedrag. Ik weet niet of hij van buitenaf druk heeft ervaren, waardoor hij het op deze manier doet. Hij had de oude tweets namelijk ook kunnen verwijderen zonder excuses of zonder dat iemand ervan zou weten, nietwaar? Maar dan nog vind ik dit een mooie actie van m.

18 mei 2022 om 12:40

@yoda. Hij was het waarschijnlijk al vergeten. De tweets komen in handen van de media en vervolgens doet hij zijn excuses.

18 mei 2022 om 18:51

Zo gaat dat vaak. Maar verder prima actie.

18 mei 2022 om 12:35

@losblancos1999: Helemaal mee eens. Ieder persoon maakt een ontwikkeling mee. Als je mij 25 jaar geleden vroeg wat ik van homo's vond, daar zou ik me nu voor kapot schamen. Naar mijn mening moeten we ook niet zo bezig zijn met 'afstraffen' van het verleden, maar juist de ontwikkeling gebruiken voor het nu. Als hij deze opmerkingen had gemaakt vorig jaar, vond ik het een hele andere casus.

Social media: het gezwel van de huidige samenleving.

Iedereen heeft wel iets gedaan in zijn jeugd, wat je achteraf liever niet gedaan had.

Goed dat zijn ploeggenoot nu zijn excuses maakt...

18 mei 2022 om 12:45

Dat maakt ook niet zo veel uit. Het was een gelegenheid voor Ekpiteta om te laten zien dat hij persoonlijk gegroeid is en geleerd heeft om anderen niet te stigmatiseren voor hun geaardheid, en dat heeft hij dus gedaan.

Dan kan je er een punt achter zetten en samen door het leven gaan; dat lijkt me beter dan bijvoorbeeld je middelvinger opsteken en roepen dat het je vrijheid van meningsuiting is.

18 mei 2022 om 13:14

@tommie
Je kan social media private zetten en ook dat search engines je berichten niet indexeert.

Mensen kunnen in 10 jaar tijd behoorlijk ruimdenkender worden, zelf denk ik ook behoorlijk anders over dingen dan 10 jaar geleden.

Wellicht dat het bij hem(op dit onderwerp) er ook mee te maken heeft dat hij nu langere in de westerse wereld leeft.

18 mei 2022 om 12:32

Hij is ook 26 nu he 10 jaar geleden was hij nog maar 16, speelt ook een rol denk ik.

18 mei 2022 om 12:50

Poh de dingen die wij riepen toen we 16 waren was regelrecht crimineel in de hedendaagse denkwijze (zonder context). Enige verschil is dat je ruim 20 jaar geleden nog niet zoveel social media had. Of Hyves: en dat is gelukkig op donker

18 mei 2022 om 13:10

@Westend
+20jaar geleden zat je op tmf chat, icq, msn, maakte je een CU2 page aan 🙈 zat je vaak op forums.

18 mei 2022 om 15:15

MSN heeft gelukkig niks opgeslagen. Of kende we chatroulette nog? Als je het over ongewenste dickpics hebt.

18 mei 2022 om 21:23

dick, dick, dick, dick, oh een leuk meis ..en weer weg, dick, dick, dick, dick

18 mei 2022 om 20:03

In de Westerse wereld leven betekent helemaal niks, alsof mensen in het Westen geen homo grappen maken of homofiel zijn. Die jongen is geboren en getogen in London. Het had alles te maken met zijn leeftijd.

Word je toch ook moe van. Tweets uit 2012 van een nu 26-jarige speler. Hij heeft ook een keer wat "stoers" getweet toen hij een puber van 15/16 was. Echt waar kunnen dat soort mensen zich niet eens druk maken om andere dingen in plaats van zo'n gozer proberen te cancellen met tweets uit de oertijd.

18 mei 2022 om 12:21

Wie cancelt hem dan? Die tweets zijn opgedoken, hij zegt oprecht sorry, en ik zie hier alleen maar mensen die zeggen dat het daarmee afgedaan is. Ik zie niemand hem cancellen.

18 mei 2022 om 12:23

Wie zijn dat soort mensen die hem proberen te cancellen?

18 mei 2022 om 12:28

Kritiek ergens op hebben wordt tegenwoordig al heel snel ‘iemand cancellen’ genoemd.

18 mei 2022 om 12:32

Cancellen is echt zowat het snelst gebruikte woord dat er is.

Als iemand tegenwoordig niet los zijn zin kan doen en voor een keuze gesteld wordt die gevolgen met zich meedraagt dan wordt hij al gecanceld volgens sommigen (zie bijvoorbeeld PSG en Gueye gisteren).

Gewoon uitermate belachelijk.

18 mei 2022 om 12:40

In Engeland hadden ze het in talkshows erover dat hij verkocht moest worden wegens zijn anti-homo tweets toen hij nog een kind was om Daniels te steunen. Dat vind ik aardig de kant van cancellen op gaan, maar goed daar mag je je eigen mening over hebben wat je cancellen vindt.

18 mei 2022 om 13:37

Lierse

Mensen die over cancellen beginnen zijn trouwens, vrijwel standaard, mensen die er een beroep of sport van maken om werkelijk iedereen totaal met de grond gelijk te maken. Eigenlijk vrijwel standaard zonder enig steekhoudend argument of fundering.

Voorbeeld? De ultieme huilihuilizin 'je mag ook niets meer zeggen in Nl'. Wat een gezwets. Je mag alles zeggen. Maar dat mogen anderen, dus, óók! Zó werkt dat.

Cancellen is een projectje van Ongehoord Nederland. Allemaal bedacht door mensen met een rubberen rug en zonder enige morele ruggengraat.

18 mei 2022 om 13:43

"in Engeland hadden ze het in talkshows erover dat hij verkocht moest worden wegens zijn anti-homo tweets "

Even los van of ik dat toejuicg of afkeur, of daar neutraal tegenover sta, in Nederland hebben we mensen rondlopen die vinden dat je bepaalde Nederlanders (met ouders die elders zijn geboren) bv stemrecht moet worden ontnomen of hun recht om ambten of beroepen uit te oefenen moet worden verboden.

In beide gevallen gaat het om een uiting die onder de vrije meningsuiting valt. En dus mag jij dingen daarover vinden. Maar ik mis ook bij jou het ultieme liberalisme: 'okay, wat jij zegt doet mij walgen, maar ik zal tot de dood strijden dat u dit mag zeggen'. Dát is namelijk momenteel hét grote probleem. Reactionair Nederland roept constant moord en brand over wat anderen zeggen. Maar zij moeten beseffen dat wat voor hen geldt, ook voor anderen geldt. En daar hebben zij het heel erg moeilijk mee. Maar als jij eist dat jij mag zeggen wat jij wilt, dan hoort daarhij de acceptatie dat mensen ook mogen zeggen dat jij een domoor bent. Maar helaas blijken reactionairen niet in staat te zijn wat dat betreft consequent te zijn. Wat ze dus ook direct hypocriet maakt.

18 mei 2022 om 13:57

Amen. Jammer dat ik het met je eens ben, want ik had het graag met je oneens geweest om je het recht te geven dit te zeggen.

18 mei 2022 om 15:30

Constant Kante. Deze post mag op een (groot) tegeltje wat mij betreft. Spijkers en koppen.

18 mei 2022 om 19:10

@Constant wel komisch dat jij dan die ultieme liberaal bent en als moderator het leuk vind om meningen en Posts van andere te verwijderen op een forum. Helemaal als dat een post is in reactie op jou post en dat je die verwijderd omdat jij vind dat deze niet voldoet aan bepaalde regels.

18 mei 2022 om 12:30

Cancellen is wel een woordje dat nu populair is he? Te pas en te onpas wordt het gebruikt.

18 mei 2022 om 12:35

In dit geval overigens terecht gebruikt, omdat er zelfs op de nationale televisie over gesproken werd dat de club iemand die zo uitgesproken anti-homo is moest verkopen om Daniels te steunen. Dat lijkt me het prototype van cancellen.

18 mei 2022 om 12:43

Het prototype van oproepen tot cancelen dan. Want als er niemand op in gaat (top op heden) dan kan je moeilijk van cancelen spreken.

Nou, duidelijk. Een eerlijk en oprecht excuus, en weer door. Is 10 jaar geleden gebeurd, hij was 17.

Achja, toen ik een jaar of 16/17 was dacht ik ook heel anders over enkele zaken dan dat ik nu doe. Niets vreemds lijkt me. Goed dat hij zijn steun uitspreekt voor zijn ploeggenoot en daarmee hoort de kous ook af te zijn.

18 mei 2022 om 12:22

Klopt, soms door je leeftijd, soms door de tijdgeest, soms door je omgeving. Allemaal prima. Hij zegt ook oprecht sorry. Ik kan me hier niet druk om maken, sterker nog, het toont aan dat mensen bij kunnen leren en meer open kunnen gaan staan voor andere dingen.

Dat mensen tweets gaan uitpluizen van tien jaar geleden, ik vind het maar raar. Notabene was hij dan nog maar 16/17, wat een gedoe. Nou mooi dat hij aangeeft er anders in te staan en hopelijk levert dit niet te veel gedoe voor hem op.

18 mei 2022 om 12:23

Ik heb dat ook nooit gedaan, maar denk dat het vrij makkelijk is. Maar goed, het is wel sneu ja, dat je daar naar op zoek gaat.

Goed voor hem. Jake Daniels, dan. Hij moet niet veranderen, de sportwereld wel. En eigenlijk ook goed voor Ekpiteta. Ik denk dat het merendeel van ons al eens een ongepaste opmerking gemaakt heeft over homo's (misschien niet zo ongepast als die van hem), maar hij neemt zijn verantwoordelijkheid en excuseert zich publiekelijk. Daar zal iedereen wel mee kunnen leven.

“Ik schaam me voor de opmerkingen die ik als zeventienjarige maakte, bijna tien jaar geleden, en die op geen enkele manier de waarden weerspiegelen die ik nu heb of de overtuigingen die ik heb als persoon". Blijkbaar is zo'n oprechte verontschuldiging een brug te ver voor anderen die recent in het nieuws kwamen rond ongepast gedrag in een ver verleden. Vreemd ...

Ongeveer 2 jaar geleden keek ik even terug naar mijn Facebook posts van toen ik 15 a 16 jaar oud was. Zo enorm cringe. Vooral in Engeland gebeurt dit vaak, zie ook Grealish vs Real Madrid. Overigens heeft Wayne Rooney de mooiste tweets. Zeker het googelen waard

Iedereen zegt wel eens iets doms als ie 16 is (ik niet natuurlijk). Dat oprakelen van oude Tweets vind ik een beetje kneuzig.

18 mei 2022 om 15:21

O o o Migi. Alles dat je niet mag zeggen is toch zoveel leuker. Ik zie het al met mn neefjes die stiekem een scheldwoord zeggen. Mega spannend is dat! Of iets seksueels roepen 'zonder doordenks'. Rollend over de grond van plezier. Dat mis je dan weer als je geen domme dingen zegt. Gemiste kan hoor

18 mei 2022 om 18:53

Als alles wat ik in groepsapps voor de gein zeg ooit openbaar gemaakt wordt, krijg ik levenslang denk ik...vooral de app van ons voetbalteam is af en toe net niet helemaal policor.

Krijg je dit weer. Lekker boeiend dat hij tien jaar geleden iets negatiefs heeft getweet.

Leuk voor die jongen dat hij die ontwikkeling heeft doorgemaakt.

Sowieso vrij onbegrijpelijk dat je als profvoetballer je socials niet eens laat nakijken door een gespecialiseerd bedrijf. Kan je heel veel kopzorgen besparen.

18 mei 2022 om 13:12

Het is inderdaad voor hem een mooie kans om te tonen dat hij gegroeid is, en voor de huidige jongetjes van 17 een reminder dat het spuien van -laten we zeggen- extremere denkbeelden niet zonder consequenties is.

Wel vraag ik me af hoe je het voor je ziet dat het na laten kijken van je socials je kopzorgen zoals in deze specifieke situaties zou kunnen besparen? Als hij deze posts bijvoorbeeld een half jaar geleden verwijderd had, dan waren ze alsnog nu wel teruggevonden door de media die hier zo diep in duiken.

18 mei 2022 om 13:35

Er zijn echt gespecialiseerde bedrijven die je socials zo goed als mogelijk ‘opschonen’.

Hoe het precies werkt, weet ik niet en weg weg zal het nooit zijn maar makkelijk terug te vinden ook echt allerminst.

18 mei 2022 om 14:04

Nee precies, het zal nooit volledig weg zijn, daar doelde ik meer op. Maar klopt, als je soms wat oude posts van personen naar voren ziet komen vraag je je af of dat niet handiger afgehandeld had kunnen worden

Keurig, netjes!
Men mag veranderen, men mag fouten maken, men kan verbeteren.

Hopelijk stoppen we op den duur met het "uit de kast komen" en is hetro of homo gewoon normaal

Dat er mensen zijn die daadwerkelijk tweets doornemen van meer dan 10 jaar geleden.
Hij zou zich er niet voor hoeven te verontschuldigen, bij kijkt er nu blijkbaar anders tegen aan. Deze jongen heeft nieuw inzicht verkregen, dat is al mooi om te zien.

Fijn dat iemand tot andere inzichten kan komen.
Wellicht dat het verloop van de tijd er ook gewoon wat mee te maken heeft.
Vind het wel erg goed te bemerken dat meer mensen er meer mee bezig zijn om ‘die ander’ minder kwetsend te willen benaderen

Prima toch, iedereen maakt fouten. Het belangrijkste is dat je er iets van leert. Dat heeft deze jongen gedaan. En hij heeft ingezien dat hij fout was en zijn excuses aangeboden, zand erover en weer verder met het leven. Sociale media is wat dat betreft inderdaad wel dodelijk. Daar blijf je met je fouten uit het verleden worden geconfronteerd. Ik heb in het verleden de fout gemaakt om op de PVV te stemmen en op Forum. Om nieuwe partijen een kans te geven. We kunnen nu wel zeggen dat stemmen op die partijen grote fouten zijn geweest maar je kunt het niet terugdraaien, alleen niet meer doen in de toekomst. Maar je blijft er wel meer worden geconfronteerd aan de hand van inderdaad ook oude tweets

18 mei 2022 om 15:08

We kennen elkaar niet, maar klasse voor je zelfreflectie!

Echt een verhaal,zand erover en door. Ekpiteta heeft persoonlijkheid getoond. Hier kan iedereen vrede mee hebben.

Je bent ook wel de grootste loser als je bij een hele club 10 jaar terug gaat graven naar controversiele tweets. Meer medelijden met iemands wiens werk dat is, dan een 16 jarige die lekker stoer online probeert te doen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Blackpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
15.Swansea City61-10
16.Blackpool60-4
17.Bristol City55-15
18.Cardiff City53-18
Voor de complete stand: Football League Championsh...
SpelersPositieW
J. BowlerMiddenvelder427
M. EkpitetaVerdediger405
K. DougallMiddenvelder401
J. YatesAanvaller398
S. LaveryAanvaller378
G. MadineAanvaller349
K. AndersonAanvaller324
Voor de complete selectie: Clubpagina Blackpool.

0 fans
Verdediger, 26 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Blackpool 40 5 2 0
2020/2021 Blackpool 29 2 4 0
2019/2020 Leyton Orient 27 0 2 0
2018/2019 Leyton Orient 40 6 6 1
2017/2018 Leyton Orient 7 0 0 0

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren