Pogba openhartig over depressie: ‘Het begon toen Mourinho bij United kwam’

Woensdag, 23 maart 2022 om 10:35Jordi Tomasowa • Laatste update: 12:05

Paul Pogba heeft in het verleden onder José Mourinho bij Manchester United geworsteld met een depressie, zo onthult de middenvelder in een groot interview met le Figaro. De 29-jarige Fransman heeft sinds zijn komst naar United voortdurend kritiek te verduren gehad vanuit de media, waardoor de druk naar eigen zeggen op hem toenam.

“Ik heb een depressie gehad tijdens mijn carrière, maar daar praten we bijna nooit over”, vertelt Pogba tegenover Le Figaro. “Soms weet je niet dat je depressief bent, dan wil je je gewoon afzonderen, alleen zijn, dit zijn onmiskenbare signalen. Het begon voor mij toen Mourinho bij United kwam.” Pogba is niet de enige profvoetballer die zich recent uitsprak over mentale gezondheidsproblemen. In het afgelopen jaar gaven ook Marcus Rashford en Neymar een openhartig interview, waarin het onderwerp ter sprake kwam.

Pogba heeft niet alleen te maken met de aanhoudende druk van de media.Onlangs werd er ook ingebroken in zijn huis terwijl zijn kinderen thuis waren. De inbraak heeft ook een negatief effect gehad op zijn welzijn. “Ik ontdekte dat er was ingebroken in mijn huis nadat drie mensen mijn kluis hadden gestolen”, zegt de middenvelder. “Er zaten juwelen van mijn moeder in en mijn gouden WK-medaille. Wat me het meest beangstigde was dat mijn twee kinderen thuis waren met de oppas tijdens de inbraak. Ze hoorde alles, belde mijn vrouw en de beveiliging en sloot zich vervolgens met de jongens op in een kamer. Een paar dagen lang was ze geschokt. Het belangrijkste is dat het goed gaat met mijn kinderen.”

Pogba staat bekend om zijn persoonlijkheid en wijze waarop hij zich op sociale media uit. Zijn mentale gezondheid heeft echter een klap gekregen. De middenvelder is blij dat hij zich deze week weer bij het nationale elftal van Frankrijk mocht melden. “De laatste dagen zijn natuurlijk niet makkelijk geweest na de inbraak in mijn huis en de uitschakeling in de Champions League (door Atlético Madrid, red.), dus het voelt geweldig om hier te zijn”, schrijft Pogba op Twitter. “Ik kan me weer concentreren op datgene waar ik van houd.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door fcvoetbal23)

Goed dat hij zich erover uitspreekt. Mag best wat meer aandacht voor mentaal welzijn komen. Die jongens verdienen dan wel enorme salarissen, maar het blijven mensen. Als je ziet hoeveel (negatieve) aandacht ze krijgen, iedereen wil wat van je.. Probeer er maar eens mee om te gaan. Lijkt me persoonlijk niet echt wat.

23 maart 2022 om 10:49

'Die jongens verdienen dan wel enorme salarissen' ik weet dat je er niks verkeerds mee bedoelt, maar je doet het naar mij overkomen alsof dat iets verzachtends moet zijn, terwijl die enorme salarissen (en transferbedragen) nou precies het probleem zijn. De verwachtingen zijn door deze bedragen onrealistisch hoog, waardoor een speler bijna niks goed meer kan doen. Er zijn maar een paar spelers die ermee om kunnen gaan, maar je moet wel erg sterk in je schoenen staan om er tegen te kunnen.

23 maart 2022 om 11:01

Langs de andere kant staat niets hem in de weg om enkele niveau's lager te gaan spelen en veel minder (of geen) druk te ervaren. Maar dan natuurlijk ook geen miljoenen meer te verdienen... Dus ja, de (negatieve) aandacht die ze krijgen kan versmachtend zijn maar het blijft wel hun eigen keuze om die aandacht wel of niet te krijgen.

Ashleigh Barty, het nr 1 vrouwentennis, heeft vandaag aangekondigd dat ze er op 25 jarige leeftijd mee stopt. Ze heeft genoeg van de fysieke en (vooral) mentale belasting. Knap van haar dat ze dat kan.

23 maart 2022 om 11:13

@moraat Nee precies, dat bedoel ik! Ik vind het zelf geen verzachtende factor, maar dat is wel een veelgebruikt argument 'waarom ze niet moeten zeuren'. En klopt, de druk wordt enkel hoger door hogere bedragen en een kritisch publiek. Daarbij nog dat het tegenwoordig vrij makkelijk is om anoniem los te gaan op anderen.. Lijkt me niet erg prettig om mee te dealen, tenzij je overal schijt aan hebt (zlatan bijvoorbeeld, althans, dat lijkt in ieder geval zo).

23 maart 2022 om 11:16

Nee je kan het ook anders zien. Wij als fans moeten ook in slechte tijden achter onze team staan en niet de spelers met de grond gelijkmaken. Wil je je frustraties uiten ga dan maar naar de sportschool. Mensen vergeten dat er geen excuses zijn om je te gedragen tegenover andere mensen.

23 maart 2022 om 11:59

@moraat ''die enorme salarissen (en transferbedragen) nou precies het probleem zijn'', dit is een gevolg van vraag en aanbod. Hoe meer mensen het voetbal gaat volgen, des te meer geld in wordt gepompt met een heel circus erom. Hiermee geef je indirect aan dat wij wat minder het voetbal moeten gaan volgen want dan gaat die enorme bedragen naar beneden.

23 maart 2022 om 15:56

@thenry_228 Hoe is het een eigen keuze negatieve aandacht, alleen omdat hij niet stopt met voetbal kiest hij er zelf voor? Wat een onzin, voetballers kiezen nooit zelf voor negatieve aandacht. Het is iets wat je er gratis bij krijgt. Zeker vandaag de dag met alle social media. Het is altijd makkelijk roepen maar denk dat niemand van ons profvoetballer wil(de) worden vanwege de negatieve aandacht maar puur om van je hobby je beroep te maken.

Knappe prestatie van Villarreal. Zowel Juventus als Manchester United uitgeschakeld!

23 maart 2022 om 10:53

Sarcastisch natuurlijk, staat fout in dit artikel

23 maart 2022 om 10:55

Artikel gelezen? Daar staat namelijk (foutief) in vermeld dat United is uitgeschakeld door Villareal.

Pogba kan geweldig voetballen en soms is het echt smullen geblazen als hij aan de bal is. Echter vind ik dat hij het te weinig laat zien. Als je zijn periode bij Juventus vergelijkt met de laatste jaren in Engeland, vind ik niet dat hij beter is geworden. Eerder achteruitgegaan! Bij Juventus stond hij regelmatig in de belangstelling van clubs als Madrid, maar de laatste jaren nog te wisselvallig geweest. Hierna zie ik hem nog wel een stap naar PSG maken die zoveel mogelijk Franse sterren willen.

23 maart 2022 om 10:50

De man laat zich uit over zijn depressie en jij begint over dat hij zich te weinig laat zien... Pogba speelt overigens echt geweldig als je een goeie cvm achter hem hebt zoals kante. Met clowns als mctoominay en fred is het natuurlijk elke keer gratis counteren als je een keer een balletje verspeelt.

23 maart 2022 om 11:13

Dat klopt, want het kan ook een oorzaak-gevolg kwestie zijn waardoor het de laatste jaren wat minder gaat in mijn ogen. Er zijn nu al een situaties geweest in Manchester waardoor zijn welzijn een geweldige knauw hebben opgelopen, dus de koppeling tussen zijn vorm en deze depressies vind ik echter logisch. Aan de bal is het echt een geweldenaar, maar je ziet ook dat hij vaak met zijn ziel onder zijn arm speelt en vroegtijdig wordt gewisseld. Dit kan dus ook een reden zijn om naar PSG te verkassen i.p.v. zijn contract te verlengen.

Je zou toch denk dat een club een eigen psycholoog en/of psychiater heeft. Zeker de voetballers die nu opkomen hebben met heel veel zaken buiten het voetbal om te maken. Geld, druk van de familie, druk van de supporters, zaakwaarnemers die aan hun trekken, leven in een land ver van familie en vrienden. Maar het ergste is denk ik nog wel social media, wat ik sowieso al uiterst ongezond vind, maar zeker wanneer iedere gek anoniem allerlei bedreigingen kan uiten. Dit alles brengt zo veel stress en mentale last met zich mee. Het zou goed zijn als clubs hierop inspelen en meer met spelers gaan praten.

23 maart 2022 om 11:05

Ik weet dat het voor 95% van de mensen ondenkbaar is maar je kan ook leven zonder social media hoor. Dat scheelt al heel wat gezeik (denk ik, want ik behoor tot de 5% die geen social media heeft).

Je zal dan wel minder sponsordeals krijgen maar een topvoetballer heeft over het algemeen een niet onaardig inkomen waar hij best kan van leven.

23 maart 2022 om 11:48

Oh zeker, ik heb het zelf ook niet. Als je om je heen kijkt en ziet wat voor problemen, voornamelijk pubers, wel niet hebben door dat social media...

23 maart 2022 om 11:36

Het zal je verbazen hoe amateuristisch het gesteld is met de sportpsychologie in het voetbal. Die wereld zit vol met mensen die er a. Niet in geloven & b. Doodsbang zijn dat het publiek wordt. Verder is het ook moeilijk om een goede psycholoog te vinden die gespecialiseerd is in sport en zich objectief kan opstellen tegen dit soort beroemdheden. Verder onderbouwd onderzoek jouw argument wat betreft social media, er zijn duizenden onderzoeken die uitwijzen dat het verschrikkelijke gevolgen heeft. Echter levert het een hoop geld op voor sporters en blijkbaar is het moeilijk om dat te weerstaan. Maar een social media break is voor iedereen aan te raden, dab merk je pas hoe verslavend het is.

In het interview vertelt Pogba dat zijn depressie in zijn ogen begon toen hij het vice-aanvoerderschap bij United verloor en wijt hij het voor een groot gedeelte aan de media druk. Ik wil me ook echt niet voorstellen wat voor druk sommige gasten kunnen ervaren als gevolg van de media druk. Zeker de Engelse media zijn echt piranha's en gieren die dingen opblazen, uitvergroten en je leven tot een hel kunnen maken!

23 maart 2022 om 11:38

Het valt me verder op dat het ook een hoop united spelers betreft, lingard rashford en nu pogba. En dat de club zich er niet over uitlaat. Als united fan kan ik niet begrijpen dat de club zijn eigen spelers niet publiekelijk beschermd.

23 maart 2022 om 12:08

Je hoort het heel vaak in de Premier League, misschien komt dat ook omdat de cultuur om over dit soort dingen te praten heel snel en heel positief veranderd is in de afgelopen jaren. Ik vind het niet vreemd dat dit misschien wel het meest gebeurd in het land waar de "echte" media heel hard is, waar de roddelpers enorm actief is en waar de social media accounts regelmatig geteisterd worden door mensen uit iedere windstreek.. Als club kun je niet veel meer doen dan die gasten informeren en zo ver proberen te krijgen om hun reacties uit te zetten onder hun instagramfoto's, maar ze zullen altijd doelwitten blijven omdat ze zich in de openbaarheid begeven.

23 maart 2022 om 12:33

Ik denk dat je gelijk hebt. Maar het is toch belachelijk dat united geen statement naar buiten brengt omtrent Rasford, die gast wordt op sociale media het meest aangevallen en racistisch benaderd terwijl die in z'n vrije tijd probeert de wereld een betere plek te maken. Als je niet eens opkomt voor zo'n persoon, is naar mijn mening het einde zoek

We staan daar te weinig bij stil, omdat we het ongemakkelijk vinden om over te praten. Ga er maar aan staan en zeggen tegen familie en vrienden dat je in een depressie zit. Er zijn mensen die je dan raar aankijken en zeggen dat je je toch nergens zorgen over hoeft te maken, alsof zij degenen zijn die dagelijks in je schoenen lopen. Heb zelf een paar weken terug mijn eerste paniekaanval gehad en dat viel niet mee, heb een maandje rust voorschrift gekregen en probeer daar nu wat aan te doen met professionele hulp. Op zulke momenten prijs ik me dus wel heel gelukkig dat ik niet zo bekend ben als Pogba. Op een gegeven moment heb je gewoon helemaal genoeg van de aandacht en media. Ik hoop dat hij alsnog vreugde kan ervaren in de overige jaren die hij nog heeft te gaan als profvoetballer.

23 maart 2022 om 11:21

Ja precies. Heb ook last (was vroeger veel erger) van wat jij beschrijft. Was wel heel fijn om met een psycholooog te praten aangezien die je niet beoordeeld en daadwerkelijk verstand heeft van hoe je je mentaal sterker kunt maken. Dacht vroeger altijd dat pscychologen bullshit waren maar daar heb ik me gruwelijk in vergist. Wordt ook mentaal steeds sterker nu en kan iedereen die zich kut voelt wel aanraden om eens hulp te zoeken. Wordt idd zo erg onderschat. Maar ja, in mij geval lijkt het voor nu allemaal goed te komen dus dat is mooi. Als voetballer kan ik me ook wel voorstellen dat de druk je gewoon soms te veel wordt. Iedereen kijkt maar de hele dag naar je en je moet het elke keer laten zien.

23 maart 2022 om 11:37

Thanks voor je ervaring te delen, blaugrana11. Zal ik zeker doen dan. Heb gewoon een beetje schrik voor hoe zoiets verloopt het eerste gesprek, ik denk al heel snel dat een psycholoog gaat oordelen en gaat lopen uitleggen hoe het wel moet. Maar eigenlijk is het gewoon een openhartig gesprek voeren, he?

23 maart 2022 om 11:41

@Millonario, zeker de eerste gesprekken zal een goede psycholoog jouw veel aan het woord laten en veel vragen stellen. Van oordelen is als het goed is geen spraken en samen probeer je tot een plan te komen om te werken aan het gene waar je mee zit. Een psycholoog kan je daarin sturen door enorm veel kennis, maar zal nooit een panklare oplossing geven. Tenzij het een fobie is als spinnenwebben, dan zal den psycholoog meer het voortouw nemen na de eerste gesprekken.

23 maart 2022 om 11:43

Ja is wel spannend de eerste keer. Je moet er ook wel voor open staan. Je moet jezelf wel echt exposen. Daarna gingen ze bij mij aan de slag met het leren van omgaan met situaties die ik in het dagelijks leven als lastig ervaar. MAar goed, bij mij heeft het dus het echt wel geholpen.

23 maart 2022 om 11:44

Spinnenfobie*. Overigens is de eerste stap het moeilijkste dus enorm knap van jullie dat die stap is genomen!

23 maart 2022 om 11:47

@liefhebber16 dankjewel! Idd, ben ook niet op zoek naar een oplossing want die is er niet. Eerder een manier om met zulke dingen mee om te gaan.

23 maart 2022 om 12:02

@Millonario, klopt voor paniek aanvallen is er helaas geen eenduidige oplossing. Bij mij was het vroeger het leren begrijpen wanneer ik teveel stress had en wanneer mijn lichaam aangaf dat ik moest rusten. Maar voor iedereen is het anders. Heel veel sterkte in het proces! Ik hoop dat het helpt

"het belangrijkste is dat het goed gaat met mijn kinderen". En met de oppas neem ik aan

Profvoetballers krijgen altijd maar weinig sympathie vanwege het geld dat ze verdienen, maar de druk die ze meemaken is zo ongekend veel hoger dan die van een gemiddeld persoon. Al helemaal omdat je door de spotlights op je ook dingen als zo'n inbraak veel sneller meemaakt.

23 maart 2022 om 12:08

Pogba krijgt geen sympathie vanwege zijn houding en maniertjes.

''het begon voor mij toen Mourinho naar United kwam'' Mourinho was in 2016 toch juist degene die Pogba naar United heeft gehaald?

23 maart 2022 om 11:33

Klopt, ze zijn beiden begonnen in de zomer van 2016. Pogba zegt: "when Mourinho was at United." . Hij geeft aan dat zijn problemen begonnen toen hij geen vice-captain meer mocht zijn, dat is rond 2018.

23 maart 2022 om 13:48

Ah oke, dit kwam niet helemaal lekker naar voren binnen het artikel hier. Dank voor de toelichting.

23 maart 2022 om 14:12

Het is dat ik het artikel vanmorgen heb gelezen op een Engelse website anders had ik dit ook niet geweten..

Goed dat hij zich uitspreekt maar we moeten niet doen alsof Pogba kritiek krijgt om het kritiek krijgen. Heeft zelf zo'n bizarre houding op het veld, dan kun je kritiek verwachten. Helemaal als je zoveel verdiend. Als je dat dan niet aankan moet je iets anders gaan doen voor je eigen bestwil.

Dit is een nieuw fenomeen wat nog te weinig wordt besproken helaas. Goed dat Pogba erover spreekt. Het kan zeker ernstig zijn. Maar het zegt ook wel veel over de mensen vandaag de dag, de nieuwe generaties. Naar buiten toe zo stoer, en overtuigend overkomen. Uiterlijk altijd flex gekleed etc. maar het innerlijk compleet verwaarloosd en wanneer het even minder gaat valt diegene meteen om en heeft het geen houvast zowat. Ontstaat er innerlijke twijfel en bij sommige zelfs zo erg dat ze aan zelfmoord denken. Het is sneu maar we hebben het ook zelf zover laten komen. Teveel aandacht geschonken aan het uiterlijke vertoon (zie social media tegenwoordig bv.) en eenieder de vrije loop laten want ja dat is zo belangrijk he. En ondertussen is depressie en stress een giga probleem geworden, groeit het enorm en zo ook onder de jeugd etc.

Voetballers die zich uitspreken over mentale problemen is (bij gebrek aan een passender woord) een fantastische ontwikkeling. Het gigantische taboe op mentale problemen houdt ze mede in stand. Als iemand die zelf niet vies is van een paniekaanval of doemgedachten, hoop ik dat we dit in de loop der tijd hetzelfde gaan zien als fysieke aandoening. Gewoon iets wat je overkomt en waar je mee leeft.

Respect dat hij hiermee naar buiten komt. Een depressie is erg naar. Ik wens hem het allerbeste. Ik snap alleen niet dat hij niet al 1 of 2 niveaus lager is gaan voetballen. Met plezier en ergens waar de druk minder is. Is voor hem voetbaltechnisch ook beter.Hij heeft zichzelf ook wel in de voet geschoten door zich onmisbaar te gedragen terwijl hij nooit duurzaam presteerde. druk extra hard...hij is natuurlijk ook echt overbetaald en heeft te maken met veel familiedruk..dat helpt ook niet allemaal. Hij kan eigenlijk alleen zijn carrière nog een kans geven door bij PSG te gaan ballen of bij een club als Sevilla of AC Milaan waar de druk minder groot is.

Engelse media en analisten branden graag de buitenlandse sterren af en beschermen hun eigen spelers. Als daarbij nog is je coach, Mourinho, je ook belachelijk maakt kan ik mij voorstellen dat het teveel wordt. Daarom is Mourinho ook outdated. Zijn ouderwetse manieren brengen niets meer op.
Ook al heeft Pogba nooit de verwachtingen waar gemaakt sommige mensen zoals Sounnes hadden echt iets persoonlijks tegen hem.

Ik kan me dat wel voorstellen. Die jongen kwam voor een erg hoog bedrag en verdient jaarlijks een kapitaal. Dat gaan mensen spiegelen aan de prestaties. Het zou misschien ook wel het 1 en ander verklaren met betrekking tot z'n spel, dat erg op en neer gaat qua niveau. Ik vind het ook altijd wel gevaarlijk als men spelers lui noemt en ze een gebrek aan inzet verwijt, terwijl de afwezigheid van zelfvertrouwen of zelfs depressie soortgelijke symptomen heeft.

Je ziet het ook vaak bij degradatiekandidaten. Supporters klagen steen en been over inzet en werklust, terwijl het overduidelijk is dat het zelfvertrouwen binnen de selectie op en onder het vriespunt ligt. Dan zijn er geen automatismen meer en dat oogt dan misschien heel flegmatiek, maar de spelers zitten dan volledig in hun hoofd en hebben niet meer het benodigde zelfvertrouwen. Dan gaan de simpelste dingen mis.

Vd speler Pogba nooit echt fan van kunnen worden helaas. Misschien komt dat naast z'n mentale gezondheid ook door United. Daar slagen weinig spelers.Fijn dat ie zich durft uit te spreken en kwetsbaar durft op te stellen. Moet kunnen en is juist 'stoer' in deze conservatieve voetbalmannenwereld

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Arsenal6913
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
David de GeaKeeper380
Bruno FernandesMiddenvelder3610
H. MaguireVerdediger301
S. McTominayMiddenvelder301
Cristiano RonaldoAanvaller3018
J. SanchoAanvaller293
V. LindelöfVerdediger280
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

458 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Manchester United 20 1 7 1
2020/2021 Manchester United 26 3 3 0
2019/2020 Manchester United 16 1 1 0
2018/2019 Manchester United 35 13 6 0
2017/2018 Manchester United 27 6 5 1
Laatste voetbalnieuws

‘The Pogmentary’ valt niet in de smaak: docu oogst állerlaagste rating op IMDb

Paul Pogba en de producenten van The Pogmentary hadden de respons op de nieuwe documentaireserie rondom de middenvelder zich waarschijnlijk anders voorgesteld. De serie, waarin Pogba stevig uithaalt naar de beleidsbepalers...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren