Gullit: ‘Het is Ajax wel vaker overkomen, maar hopelijk is ervan geleerd’

Dinsdag, 22 februari 2022 om 08:07

Ruud Gullit denkt dat Ajax er goed aan zou doen om een plan B achter de hand te hebben. De oud-international schrijft in zijn column in De Telegraaf dat de Amsterdammers in 2019 op pijnlijke wijze werden uitgeschakeld in de halve finale van de Champions League doordat men bleef volharden in de offensieve spelopvatting. Gullit waarschuwt dat er ook iets anders nodig is om ver te komen in de Champions League.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het met Ruud Gullit eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door renevang)

Man city, stijf bovenaan verliest een keer... gelijk is plan niet in orde!! De aanvallende intenties van city (en ajax) brachten/brengt ze steeds zover.. en tegen TH is iets wat 1x inde zoveel gebeurt.. had ajax tegen de graafschap maar aanvallend blijven spelen dan hadden ze een titel meer gehad..

22 februari 2022 om 08:27

Hij zegt nergens dat ze hun manier van spelen moeten aanpassen, maar simpelweg een plan B moeten hebben. Als je kijkt door welke clubs Ajax afgelopen jaren is uitgeschakeld, en een City die verwachtingen niet kan waarmaken in de CL, kan hij toch best een punt hebben. Dat neemt niet weg dat deze ploegen het fantastisch doen, maar blijven verbeteren is geen schande hoor . Het is natuurlijk ook niet zwart-wit dat aanvallende ploegen per se verder komen of meer prijzen behalen.

22 februari 2022 om 13:22

Een punt heeft hij zeker maar hij maakt de foute analyse. Als je gewoon een geweldige type speler als Casemiro, Kante, bustiers of een ander stofzuiger van waardige niveau hebt. Die kunnen dat corrigeren en de proffesionele overtredingen maken om gevaarlijke situaties uit het spel te halen. Daar hoef je geen formatie voor te veranderen tegen Tottenham hadden ze die type middenvelder op het veld niet staan. Volgens mij heeft Ajax nu 3 van dat soort spelers, Alvarez, Rensch en misschien uit nood nog Mazraoui. Deze Ajax heeft echt geen plan B nodig.

22 februari 2022 om 18:13

Ajax heeft toch ook een plan B? Twee zelfs.. Met Haller hebben we nu een redelijk kopsterke spits, dus zo kunnen we ook de lange bal spelen. We hebben met Brobbey nog een spits voor countervoetbal en kunnen ook met een Tadic in de spits nog variëren in speelstijl. Ook achter de voorhoede kunnen we met Klaassen of Berghuis op 10 variëren in speelstijl. We hebben redelijk wat opties in mijn ogen, meer dan enkele jaren geleden.

22 februari 2022 om 08:59

Tsja, Ajax was ook 93 minuten door, maar verliest toch.
Het gaat niet zozeer om dat het plan niet goed is, maar als er een team is wat zich goed wapent tegen jouw plan, dan moet je wel een ander plan hebben en niet stoïcijns in de val blijven lopen.

22 februari 2022 om 09:17

Maar het is onzin wat Gullit zegt. Ten Hag wisselde vanaf de 60e minuut om een defensiever team te krijgen. Dus dat Gullit hier roept dat Ajax vasthield aan een 433 klopt gewoon niet.

22 februari 2022 om 09:54

Kijk maar eens de samenvatting dan zie je daadwerkelijk waar Gullit op bedoeld. bij 2-1 2-2 zie je ajax gewoon met 7-8 man rond het strafschopgebied bij de spurs. Waar een finale in de CL op het spel staat.

22 februari 2022 om 11:34

Het zegt toch genoeg dat hij moet terug grijpen naar die ene wedstrijd uit 2019? En dan nog zeggen dat dit Ajax vaker is overkomen. Ajax heeft met hun Plan A ook vaker wedsrijden gewonnen.

22 februari 2022 om 09:42

Ajax - De Graafschap ging juist fout door het tactisch onbenul van de Boer, Superspits Milik eruit halen en verdediger van der Hoorn in de spits in je kampioenswedstrijd

22 februari 2022 om 10:34

City is er wel een paar keer op die manier uitgevlogen in de CL. Dan gooide de tegenstander alles dicht achterin en dan probeerde City maar te blijven combineren door een overvol centrum van de tegenstander. Op dat moment wordt er gevraagd om een ander type voetbal maar dat gebeurde dan niet

22 februari 2022 om 12:28

City is een paar keer met belachelijke strijdplannen en een naïeve strijdwijze de CL uitgeknikkerd hoor. Ajax heeft tegen Tottenham, Roma en Getafe laten zien dat ze in het mes van defensief georganiseerde ploegen kunnen lopen en geen plan B hebben, noch een voorsprong kunnen consolideren. Dat bedoelt Gullit, en ik geef hem helemaal gelijk.

Plan B is natuurlijk mooi om te hebben, maar het is natuurlijk per wedstrijd verschillend of hem hem nodig hebt. Als jij 2-0 staat uit bij Benfica of 0-0, tikt ze helemaal scheel en hebt ze daarmee compleet onder druk staan, dan ga je toch niks veranderen? Leuk om dan een plan B te hebben, maar wat is dat dan? Je moet er juist voor zorgen dat je de Portugese niet bij je 16 krijgt, en er is geen betere manier om dat voor elkaar te krijgen door constant bij hun 16 te zijn.

Tegen individuele kwaliteit kun je geen plan B hebben. Een formatie, looplijnen en afspraken komen een heel eind, maar het is de vernuftheid om de kans te zien tussen die lijnen wat het verschil maakte afgelopen weekend.

Er zijn twee manieren om te winnen. Een doelpunt meer maken dan je tegenstander of een doelpunt minder tegen krijgen dan de tegenstander. Ik vind het eerste veel leuker om naar te kijken. Uiteindelijk kom je daar in mijn ogen ook verder mee. Sommigen wijzen altijd op die keer dat de 2e methode werkt, maar volgens mij zijn de ploegen die willen winnen over het algemeen succesvoller dan de ploegen die niet willen verliezen.

22 februari 2022 om 10:48

"volgens mij zijn de ploegen die willen winnen over het algemeen succesvoller dan de ploegen die niet willen verliezen" - ik weet niet of ik dit filosofisch of tegeltjeswijsheid moet noemen, maar ik vind het prachtig. En wat mij betreft past het ook helemaal bij de Ajax-opvatting van voetbal, aldus Cruijff: "als je wil winnen, moet je scoren" en "je moet schieten anders kun je niet scoren". Heerlijk.

Volgens mij verloor Ajax juist omdat Ten Hag steeds meer verdedigers begon in te brengen waardoor het hele elftal uit balans raakte, dus wat dat betreft is een 'offensieve 4-3-3-formatie' nog helemaal niet zo'n dom idee wanneer je de juiste spelers maar op de juiste plek zet. Ten Hag werd vooral op zijn wisselbeleid afgetroefd. Llorente werkte perfect voor Lucas Moura en Sissoko maakte het voetbal op het middenveld onmogelijk bij Ajax. City verloor niet omdat er drie centrale verdedigers op de achterste lijn stonden in plaats van 2 centrale met een stofzuiger ervoor, City verloor omdat Tottenham een counterploeg is en goed gebruik maakt van de ruimtes bij City.

Ook dat kan prima in een 4-3-3. Met de driehoek Timber-Alvarez-Martinez heb je voldoende zekerheid om counters bijna allemaal onschadelijk te maken en wanneer je wat meer teruggedrongen wordt is een 4-3-3 ook een prima formatie om in te verdedigen.

Van die Gullit wordt je toch moe? Komt altijd met hetzelfde riedeltje. Nu ook over City, die verliezen een keer terwijl ze het hele seizoen iedereen zo wat scheel tikken en alsnog gewoon bovenaan staan. In de CL al door naar de volgende ronde. Wat een azijnpisser.

22 februari 2022 om 10:15

En City verloor in de 96ste minuut. Waren beter dan Spurs en kunnen dan een keer deksel op de neus krijgen. Maar hoe vaak winnen ze? Hoe vaak scoren ze? Echt een schande als dat 1x niet lukt zeg. Daarom speelt City nog CL en staat t eerste en Spurs.....???!

22 februari 2022 om 10:52

Die Gullit wil altijd maar benadrukken dat het om het resultaat gaat en niet de manier waarop. Hij refereert hier voornamelijk bij Ajax altijd aan. Maar jammer dat hij na al die jaren nog niet snugger genoeg is om in te zien dat er bij Ajax volgens een bepaalde visie/filosofie gevoetbald wil worden. En of je met 5-3-2 loeren op de counter incidenteel als Ajax meer succes boekt dan de afgelopen jaren? Ik weet zeker van niet. Lekker onze eigen visie blijven volgen. We spelen uitstekend, pakken prijzen en drukken ook in Europa weer onze stempel. Imo is dit genoeg. Vooral als je het vergelijkt met de middelen die de absolute top heeft.

Heeft dhr gullit die halve finale wel goed bekeken dan?! Volgens mij bleven we helemaal niet aanvallen, en brachten we zelfs maggalan in het veld als extra verdediger!

22 februari 2022 om 09:00

Eh nee, De Ligt stond ongeveer bij de zestien van Spurs toen uitbraak kwam met laatste doelpunt. Compleet uit balans. Hij heeft zeker een punt, gedisciplineerd wedstrijd uitspelen of compleet andere tactiek hanteren vergt iets anders. Denk ook aan Bosz en EL finale, exact dezelfde blunders

22 februari 2022 om 09:14

Wie zegt dat als je de boel met zijn allen had dichtgemetseld dat het wel was goed gekomen? En wat is het toch met dat 352? Met 433 kan je ook heel verdedigend gaan staan hoor. Nederland won er bijna het wk mee zelfs in 2010. Ruud valt zo vaak door de mand als ie over voetbal gaat lullen. Trapt echt alleen maar open deuren in en komt alleen maar met wijsheden als “ja er is geen plan b”. Zo anders dan met Van Basten, die er echt zichtbaar verstand van heeft.

Enige waar Ruud goed over kan praten is over “ zijn tijd bij milaaaan, waar de spelers de dienst uitmaakten in de kleedkamer”

22 februari 2022 om 10:42

Ik vraag me af hoe ik jouw reactie moet plaatsen? Gullit zegt nergens dat Ajax geen 433 moet spelen. Het enige wat hij zegt is , dat als het niet werkt, of als het strijdplan niet werkt, dat een plan B handig is.
Ik snap dat gebash op Gullit niet zo. En in je reactie geeft je aan dat Oranje Bijna het WK won, en dat is waar Gullit op doelt, heel veel ‘bijna’ overwinningen, zijn geen overwinningen.

Die portugese muur waar hij over spreekt is niet meer bij Benfica, die krijgen de 1 na de andere goal om hun oren in de competitie.

Dit moet toch geweldig zijn . Een beetje over voetbal lullen en er nog voor betaald krijgen ook. Als je echt niks weet te zeggen dan heb je het maar over plan B en over dat ze beter moeten voetballen dan in de eredivisie

Ja hoor, daar is Gullit weer met zijn stokpaardje "plan B"... Zo vermoeiend...

Je moet vooral dicht bij jezelf blijven. Als dat betekend dat je met aanvallende backs, inschuivende centrale verdedigers en een dynamiek middenveld speelt, dan is dat zo..

Je kan beter ten onder gaan met je eigen visie, dan die van een ander.

En natuurlijk, resultaat is belangrijk. Maar, dat zit bij dit Ajax echt wel snor hoor.

22 februari 2022 om 10:44

En als het niet werkt in een wedstrijd, dan is het handig om iets anders te proberen, op dat moment. Hij zegt niet dat Ajax anders moet gaan spelen. Alleen dat je ook een wedstrijd over de streep moet trekken en niet in de blessure tijd verliezen. En je kan beter winnen met een visie van iemand anders , dan verliezen met je eigen visie.

Toch gek dat Gullit, voor een man die het allemaal zo goed weet, zo slecht was als coach.

22 februari 2022 om 12:34

Pfff. Gullit was 1 van de beste voetballers die we ooit hebben gehad. Hij had de status die Ibra ook heeft. Spelers keken echt tegen hem op. Als hij in je team speelt stond je al 1 nul voor. De Serie A was echt in die tijd de beste competitie van de wereld. Die weet echt wel wat topvoetbal inhoud. Het stoort hem dat Nederlandse clubs vaak naïef spelen. En dat snap ik wel. Soms moet je op het randje of die bal het stadion uit rossen. Iets wat de zuid Amerikanen bij Ajax wel begrijpen.

22 februari 2022 om 18:38

Hele goede voetballer inderdaad, maar ook een hele matige coach. Als hij het allemaal zo goed zou zien had hij wel meer succes gehad als coach.

Als Gullit had opgelet had hij geweten dat Ten Hag al meerdere malen een plan B uit de kast heeft gehaald.

Gullit heeft echt wel wat gewonnen. En weet hoe het topvoetbal werkt. Eigenlijk zegt hij dat Ajax niet naïef moet spelen. 0-0 pf 0-1 is ook goed.

Aldus Gullit, die zich afvraagt waarom je altijd maar moet aanvallen. “alleen je naam wordt op een beker gegraveerd, niet de manier waarop je hebt gewonnen''.

De manier van voetballen van Ajax worden voetbalharten mee vervuld. Niet iedereen houdt namelijk van catenaccio beste heer Gullit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax66
2.PSV66
5.AZ63
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
K. TaylorMiddenvelder22
B. BrobbeyAanvaller21
R. PasveerKeeper20
S. BerghuisAanvaller21
S. BergwijnAanvaller23
AntonyAanvaller21
D. BlindVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 19 augustus
Manchester United ziet in Yannick Carrasco een goed alternatief voor Antony en Cody Gakpo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren