Ibrahim Afellay kiest voor opvallende beste speler in de Eredivisie

Zondag, 26 december 2021 om 12:45Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 12:45

In de categorie 'beste speler' van de eerste seizoenshelft gooien vooral Ajax-spelers hoge ogen bij de Eredivisie-volgers van de NOS. Voor Pierre van Hooijdonk en commentator Arman Avsaroglu was Antony de beste voetballer in de eerste maanden 2021/22, terwijl Ibrahim Afellay het bij Noussair Mazraoui houdt en commentator Jeroen Elshoff voor Steven Berghuis kiest. Voor Theo Janssen was Joey Veerman juist de beste.

Avsaroglu en Van Hooijdonk zijn eensgezind met hun keuze voor Antony. “Hij is qua statistieken misschien niet eens de beste, maar hij is wel de speler van wie je nu zegt: die gaat de Europese top halen”, vindt Avsaroglu. “Antony is de beste, ook door zijn wedstrijden in de Champions League”, vult Van Hooijdonk aan. “Op dat podium was hij echt heel goed. Ondanks alle fratsen, het theatrale gedrag, is hij voor mij de beste speler op de Nederlandse velden in de eerste seizoenshelft.”

Volgens Afellay zorgt zijn beste speler, Mazraoui, er mede voor dat Antony in staat is om uit te blinken. “Die twee hebben een natuurlijke klik”, aldus Afellay. “Mazraoui speelt een heel constant seizoen. Het is ook veelzeggend dat er achterin bij Ajax de laatste weken veel geschoven moest worden omdat hij ontbrak.” Ook Elshoff wijst een Ajacied aan als uitblinker: Berghuis, vanwege diens beladen overstap van Feyenoord en succesvolle transformatie naar de tien-positie.

Janssen vindt Veerman, die mogelijk de overstap van sc Heerenveen naar Feyenoord maakt, ‘een fantastische voetballer’. “Feyenoord is in de race om hem te kopen. Ik hoop dat het snel rondkomt. Hij kan Feyenoord een stap verder helpen. Ik weet zeker dat Veerman daar binnen een paar weken in de basis zou staan." Verslaggever Joep Schreuder ziet vooral ‘het collectief' uitblinken. “Je kunt niet zeggen dat er een speler bovenuit springt”, vindt hij. “De beste speler is het team, bij Ajax, maar ook bij Feyenoord en PSV. Dat is dankzij de trainers.”

“Die zijn niet zo van de exceptionele spelers, maar wel van de teams. Goede collectieven, dat is de eredivisie op dit moment.” Voor Afellay is Joël Drommel de grootste teleurstelling. “Hij pakt geen punten voor PSV. Bij elke tegengoal is er twijfel, zelfs als het niet zijn fout is. Iemand als Lars Unnerstall (FC Twente, red.), die PSV heeft laten gaan, straalt veel meer uit. Daar staat wat in het doel.”

Janssen noemt PEC Zwolle, dat maar een wedstrijd kon winnen, als de grootste teleurstelling. Het gat met Sparta en Fortuna Sittard, die zestiende en zeventiende staan, bedraagt inmiddels zeven punten. “Eigenlijk hoort PEC rond plek twaalf tot veertien te staan. Het voetbal is niet best en de trainerswissel werpt nog geen vruchten af", somt de oud-voetballer op. "Dick Schreuder is een coach met een duidelijke filosofie. Hij wil dominant aan de bal zijn. Maar je zit bij PEC, niet bij Ajax. Vergeet dat idee maar even en zorg dat je punten gaat pakken, zou ik zeggen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

74 reacties (laatste reactie door paulr_1982)

Veerman de beste? Wat een onzin. Goede speler, maar by far niet de beste. Vraag me af of hij uberhaupt mee kan bij de Nederlandse top. Verder opmerkelijk dat niemand Tadic of zelfs Linssen noemt. Zijn toch de topscorers.

26 december 2021 om 13:11

Helemaal met je eens. Tot je ineens met Linssen aankomt, die doet het uitstekend, maar die zit toch ook bij lange na niet eens in de top 10 van de beste spelers?

26 december 2021 om 13:12

Nee mee eens, ik bedoel meer dat zelfs Linssen beter is dan Veerman, zeker qua cijfers. Heb het inderdaad een beetje vreemd verwoord.

26 december 2021 om 13:25

Linssen zit boven zijn doen denk ik. Hij doet het echt wel goed, dus om hem niet te noemen is meer onderbuik gevoelens. Kijk naar zijn statistieken en geef dan oordeel.

Veerman, vind ik wel goede speler maar niet een geweldig speler. Hoop voor me clubje dat het geen Larson of Lurling aankoop wordt.

26 december 2021 om 13:14

Mwah Linssen niet echt, wel gek dat niemand Kökcu noemt.

26 december 2021 om 20:52

Waarom Kökçu? Kun je dat onderbouwen? Het zou me verbazen…

Affelay die een Marokkaanse speler kiest en Janssen die Veerman kiest. Naar mijn mening echt geen spelers die de beste waren afgelopen jaar. Beide prima spelers en Mazraoui kan zeker hogerop maar van Veerman denk ik dat zijn plafond ook echt Feyenoord is. Als je statistisch kijkt is Tadic toch gewoon de beste van de Eredivisie. Berghuis heeft een goede invloed op Ajax maar zou ook niet mijn eerste keus zijn.

26 december 2021 om 12:56

Gakpo qua statistieken in de eredivisie niks minder dan Tadic als je verhoudingsgewijs naar de speelminuten kijkt.

26 december 2021 om 13:04

Hoezo denk je dat afkomst iets met Affelay zijn keuze te maken heeft? Elsoff kiest Berghuis, is dat omdat ie Nederlander en wit is?..

26 december 2021 om 13:07

En Jansen die een "Nederlandse" speler als Veerman kiest, maar dat vind meneer niet afkomst gerelateerd aangezien hij (blijkbaar) door een ietwat andere bril kijkt.

26 december 2021 om 14:20

Omdat afellay de enige is die mazraoui noemt misschien, beetje te toevallig? Er zijn genoeg spelers die beter zijn. De besten staan op het middenveld of in de aanval als spelmaker, creatieveling of leider. Niet op rechtsback met alle respect, mazraoui is een goede dienende speler en thats it.

26 december 2021 om 14:29

"Omdat afellay de enige is die mazraoui noemt misschien, beetje te toevallig?"

Waarom zeg je dan niet:
'Omdat jansen de enige is die pasveer noemt misschien, beetje te toevallig?'

28 december 2021 om 17:12

Nee hoor, maar voor mij is het opvallend dat Affelay gaat voor Mazroui die inderdaad hoge pieken heeft maar niet altijd constant is geweest in 2021, mede door blessures. Berghuis is een logischere keus van Elshoff inderdaad.

26 december 2021 om 13:06

Mazraoui was toch ook gewoon erg goed? In ieder geval zeer constant.

26 december 2021 om 13:24

Waarom heeft alles met afkomst te maken? Ik vind Mazraoui persoonlijk niet de beste, maar kan mij er zeker in vinden als iemand hem wel de beste van de Eredivisie vindt. Is namelijk by far de beste rechtsback van de competitie.

26 december 2021 om 13:31

Je naam zegt al genoeg. Je bent een wisselspeler! Je reacties zijn ook van een wisselspeler. Als hij voor berghuis had gekozen, dan was het toch ook een landgenoot? Of zie je hem niet als Nederlander omdat hij een kleurtje heeft?

28 december 2021 om 17:15

Thanks voor je mooie woorden op tweede kerstdag, rustig aan kerel. Ik vind het gewoon opvallend, Nederlander zijn heeft niks met kleur te maken wat mij betreft. Maar dat Affelay, een jongen met Marokkaanse achtergrond kiest voor een Marokkaan die naar mijn mening echt niet de beste was dit jaar vind ik opvallend.

26 december 2021 om 13:44

In Eindhoven denken ze waarschijnlijk: laat ze maar lullen. Wij staan bovenaan

26 december 2021 om 16:10

wisselspeler

weed aub concequent dan

of

Affelay die een Marokkaanse speler kiest en Jansen die een Nederlandse speler kiest en Jeroen die een Nederlandse speler kiest.

Of

Affelay die Mazzroui kiest en Jansen die Veerman kiest. Naar mijn mening echt geen spelers bla bla.

Waarom bepaald VZ nou weer dat dit "opvallend" is? Is toch niet zo vreemd om 1 van de wekelijkse uitblinkers van Ajax die in de belangstelling staat van de absolute wereldtop als beste speler te omschrijven? Maar Veerman of Antony is dus niet 'opvallend' aldus VZ... Persoonlijk zou ik voor Tadic gaan, onmisbaar voor Ajax, zwaar veel gecreëerde kansen en is imo de belangrijkste speler van Ajax en simpelweg de beste speler van de Eredivisie. De ietwat gehypte Antony die er natuurlijk weer in word gepropt terwijl die al tig maanden geen assist heeft

26 december 2021 om 12:58

Je doet je naam eer aan, iets te snel gelezen.

Hij kiest namelijk voor Mazraoui, en dat is echt wel opvallend.

26 december 2021 om 13:05

Aldus degene die denkt dat zijn mening 'Mazaroui is een opvallende keuze' automatisch de waarheid is en zelf niet heeft gelezen dat ik me afvroeg waarom Antony of Veerman blijkbaar niet opvallend waren volgens VZ. Mazaroui die meerdere keren speler van de maand werd, de beste speler van de Eredivisie op zijn positie, hoog niveau in de CL maar o wat "opvallend" hoor. Lees het anders allemaal nog even terug, misschien snap je het dan

26 december 2021 om 13:11

Antony zou echt niet opvallend zijn geweest, maar smaken verschillen.

26 december 2021 om 13:19

Oh? Hier, gisteren plaatste iemand deze: "Vorige week kwam een statistiek voorbij dat de laatste assist in de competitie van Anthony 100 goals en 11 maanden geleden was. Dat is echt heel slecht, zeker als je kijkt naar zijn speelminuten." En dit met het beste team van de Eredivisie, nota bene als buitenspeler. Tja, dus imo is Antony wel degelijk een opvallende keuze

26 december 2021 om 13:39

Antony heeft afgelopen wedstrijd nog 1 assist gegeven. Zit niet zo'n onzin te verkondigen. Is echt hele slechte scoreboard journalistiek wat jij doet.

26 december 2021 om 13:46

"Antony heeft afgelopen wedstrijd nog 1 assist gegeven"

No shit, Sherlock. 🕵️‍♂️
Deze statistiek werd dus getoond na deze assist om te illustreren hoe absurd lang hij geen assist gaf: "Antony had assist tegen Fortuna héél hard nodig: vorige assist was 100 goals geleden
23 december 2021

Pro Shots
Devyne Rensch scoorde woensdag uit een assist van Antony. Een assist van Antony in de Eredivisie blijkt zeldzamer dan een doelpunt van Rensch: de vorige keer dat de Braziliaan een assist gaf in de Nederlandse competitie, was op 14 januari."

26 december 2021 om 13:47

Ik denk dat als je aan elke back uit de Eredivisie vraagt tegen wie zji het liefst niet spelen zij dan allemaal Antony zouden zeggen.

Verder is Antony dit seizoen, vooral in het begin, vaak in de 60e minuut gewisseld voor Neres omdat de wedstrijden toen eigenlijk al gespeeld waren en hij gespaard werd voor de CL.

Ik vind Tadic juist erg tegenvallen, tuurlijk scoort hij zijn doelpuntje en geeft hij een assistje maar hij oogt steeds trager en een mannetje uitspelen zit er niet meer in. Uiteraard is hij nogsteeds de beste linksbuiten van Ajax.

26 december 2021 om 13:57

Mwah behalve Malacia denk ik. Al heeft ie er misschien graag een andere scheids bij.

26 december 2021 om 17:16

Dat hij niet meer assist heeft dat heeft meer met een spits te maken die de bal er niet inschiet.

26 december 2021 om 17:17

Hij oogt niets trager en een mannetje uitspelen heeft hij nog nooit gedaan.

26 december 2021 om 13:35

Tig maanden geen assist? Heb je uberhaupt wel voetbal gekeken? Antony zet minstens 2 keer per wedstrijd iemand alleen voor de goal met zn indraaiende voorzetten of steekpasses. Moet af en toe echt aan Ziyech denken. Feyenoord gezien met die bal op Rensch waar de penal uit komt? Fortuna gezien met een direct assist op opnieuw Rensch? 5 cl wedstrijden, 5 assists?

26 december 2021 om 13:50

@gofast

Voetbalzone is een voetbalsite en zij vinden zichzelf journalisten. Waarom zouden ze dan geen mening mogen hebben over wat opvallend is? Mag voetbalzone alleen maar feiten rapporteren, en er zelf niks van vinden? Ik zou niet weten waarom niet.

Overigens vinden veel mensen die Ajax-zone. Nu wordt er een keer een kritische noot geplaatst bij een Ajax-speler, en dan is het weer niet goed. Misschien moeten de bezoekers van deze site niet zo vreselijk scherp zijn op elk woordje wat er gebruikt wordt.

Anthony zonder meer op 1,
Wat Veerman betreft, deze jongen kan er voor zorgen dat Fyenoord veel beter gaat ballen. Hij heeft inzicht en gaat niet lopen met de bal om te laten zien dat hij dit kan zoals Cokcu. Ik denk dat Feyenoord deze moet verkopen (aan een Turkse club? met geld) en zo snel moegelijk €10 mln moet overmaken naar Herenveen. Dan zal heerenveen luisteren.
Anderzijds mag Feyewnoord ook weer niet te sterk worden; Ajax moet wel kampioen worden toch

26 december 2021 om 13:10

Zonder meer zelfs? In de CL is hij fantastisch maar in de Eredivisie valt dat nog best mee hoor. Ik zou dan eerder voor Tadic kiezen.

26 december 2021 om 13:32

Wat een hoop onzin in één bericht. Van Cokcu naar Herenveen naar 10 miljoen overmaken…

26 december 2021 om 14:32

Och, Cas1 moet je niet te serieus nemen. Die verkondigde ook dat Pedersen verkocht moest worden en Geertruida op zijn plek moest.
10 miljoen is ook veel teveel voor Veerman, zelfs met een langdurig contract. 5/6 met doorverkoop percentage is wel het maximum.
Zelf hoop ik dat wat meer linies versterkt worden. 2 invallers voor de gehele achterhoede blijft wel echt een groot risico.

Toch wel wat opmerkelijke namen. Veerman en Antony laten het toch geregeld afweten. Maz presteert goed jaar beste van de eerste seizoenshelft? Zelfde geldt voor Berghuis. Had dan eerder tadic verwacht of iets dergelijks.

26 december 2021 om 12:58

Iedere speler ter wereld laat het wel eens afweten. Zelfs de echte wereldtoppers. Denk dat je dat daarom niet als criterium moet gebruiken bij het uitreiken van een nietszeggende prijs als dit. Gewoon geven aan wie het hoogste niveau heeft aangetikt. Zou dan zelf voor Antony of Sangare gaan.

26 december 2021 om 13:02

Maar wereldtoppers blinken vaker uit en laten het af en toe afweten. Dat doen Antony en Berghuis vaker. Zie Tadic die dat doet amper doet en veruit het hoogste niveau aantikt. Die laat het ook amper afweten en dan verdien je die prijs. Andere namen zijn bijv Kokcu, Timber, Trauner of Sangare die ook gewoon een onwijs constant niveau hebben gehaald dit seizoen.

Ik vind eigenlijk niemand er echt bovenuit steken. De Antony van de Eredivisie is een andere dan die van de CL. Berghuis is na een opleving op 10 de laatste weken ook onzichtbaar. Veerman is lachwekkend... Als Heerenveen achter komt, dan laat hij als eerste zijn kop hangen. Ik vind Tadic eigenlijk de beste, is een echte leider, scoort veel en heeft de meeste assists. En van Ajax zouden Timber en Martinez ook genoemd mogen worden. Niet voor niets dat Ajax zo weinig tegengoals heeft. Feyenoord heeft ook geen uitgesproken beste speler, dat team draait in zijn geheel goed. Trauner wordt wellicht ondergewaardeerd. Toornstra is altijd stabiel, Bijlow en Malacia ontwikkelen zich erg goed en Sinisterra begint zijn verwachtingen ook in te lossen.

26 december 2021 om 14:37

Eens met Timber en Martinez, opvallend dat die niet genoemd worden terwijl ze er beiden voor zorgen dat Ajax een zeer sterk defensief blok heeft maar ook opbouwend allebei zeer goede momenten hebben.

26 december 2021 om 16:15

FCBogard

Ik zou ook voor Tadic of Timber gaan.

Maar bik Feyenoord mag je Kocku ook wel noemen. Die jongen bepaalt alles en neemt team ook sleeptouw.

Is toch niet zo gek? Mazraoui is afgelopen jaar meerdere malen speler van de maand geweest bij verschillende sportzenders en kranten.

Als je puur kijkt naar toevoegde waarde voor een (top)club en constant presteren, is het voor mij toch echt: Tadic, Sangaré en Anthony. Mazroui volgt denk ik wel daarna maar die is ook dit seizoen niet blessurevrij gebleven, zelfde geldt voor Gakpo.

Wat een rare invalshoek. Veerman is gekozen, dat is blijkbaar niet opvallend. Eerlijk gezegd vind ik persoonlijk Nous nog de minst gekke keuze van de vier. Als die speelde haalde hij telkens een heel hoog niveau, ook in de champions league. Terwijl zowel Berghuis als Anthony toch echte rukpotten hebben gespeeld.

De beste was gewoon berghuis in mijn ogen. En zeker geen mazroui en al helemaal geen antony met zijn 1 assist voor een buitenspeler. Tevens is martinez een speler van de buitencategorie. Psv zijn de beste spelers teveel afwezig geweest om hierop aanspraak te maken

Trouwens, is Veerman niet juist opvallend? Niet dat ik Mazraoui de beste vond hoor. Echt goede voetballers zijn geen backs. Ja er zijn altijd uitzonderingen.

26 december 2021 om 14:35

Eens, Veerman is nou niet echt heel bepalend geweest. Terwijl Antony toch wel een beetje afhankelijk is van Mazraoui af en toe.

Sangare wellicht? Duidelijk verschil bij psv als hij er niet is. Belangrijke goals gemaakt ook

Ik vind Joep Schreuder opvallend. Die koos 'het elftal'in plaats van een specifieke speler.

Natuurlijk moet hij weer laten zien dat hij anders dan anderen is.

Waarom wordt Martinez van Ajax altijd vergeten. Kanjer cement tussen stenen bij Ajax. Zal wel te maken hebben met geen opvallende speler. Maar heel belangrijk voor je elftal.

Ik ben niet subjectief uiteraard als PSV supporter, maar ik vind dat Sangaré wel tot de grootste uitblinkers hoort dit seizoen. Echt heerlijk om zijn transformatie te zien, aan de bal met name. Aan de bal nu gewoon écht sterk. En verdedigend is hij gewoon van wereldklasse, dat is inmiddels wel duidelijk. Pakt ballen zo makkelijk af in een-tegen-een duels, maar hij is ook positioneel/tactisch onderlegd in verdedigende formatie. Erg blij met hem!

Gakpo is duidelijk de beste. Daarna volgen Tadic, Sangare, Berghuis.

Met objectieve scheidsrechters had Anthony al enkele schorsingen gehad. Daarnaast heeft hij teveel theater nodig. In de CL was de loting erg makkelijk, alleen tegen B elftallen gespeeld.

Ik vind het opvallend dat niemand Kokcu neemt. Is dat omdat weinig mensen echt goed naar Feyenoord kijken of dat er een vooroordeel is op basis van zijn afgelopen seizoenen? Dit seizoen is hij ongekend goed op 8 als de speler die de lijnen uitzet. En kom niet aan met weinig scoren en assist dat is juist in zijn huidige rol totaal niet relevant. Zijn passing is zo zuiver en vaak naar voren tegenwoordig. Hij is zeker niet de beste maar mag echt meer genoemt worden als de speler die zich echt ontwikkeld..

26 december 2021 om 14:33

Ontwikkelt zich zeker en is ook nog steeds maar 20 jaar (21 per jaareinde). 6 assists tot dusver is niet verkeerd. Ik vraag me af waar zn plafond ligt, maar ergens heb ik het gevoel dat dat niet heel veel hoger dat top ED is. Fysiek vind ik hem geen middenvelder voor Engeland/Duitsland (kracht/snelheid/loop+uithoudingsvermogen), en qua passing nog niet dwingend genoeg. Maar zoals gezegd, nog erg jong, wie weet na nog 1 of 2 jaar ED.

26 december 2021 om 14:39

Ik denk dat dat plafond een stuk hoger ligt dan de meeste denken. Hij wordt pas sinds begin dit seizoen op de juiste plek gezet (8), en pikt het heel snel op. Ik denk niet dat hij de Europese top gaat bereiken ofzo, maar een subtopper zie ik nog wel lukken.
Niet veel assists, maar er is bijna geen doelpunt geweest waar hij niet een bepalende voor-assist gaf. Als spelverdeler is hij heel bepalend geworden voor Slot's speelstijl. En dat is iets wat je minder snel in de statistieken terug ziet, en veel mensen eigenlijk ook gewoon niet echt opvalt.

26 december 2021 om 14:36

Het gaat over de beste voetballer van de eredivisie en vervolgens zeg je zelf dat ie zeker niet de beste is. Dan is de discussie gesloten dus.

26 december 2021 om 17:23

Om een simpele reden, dat het een simpele voetballer is. Hij doet het goed, maar verder ook niet. Die kan feyenoord heel simpel vervangen en dat moeten ze ook direct doen als ze een aanbod krijgen.

Haha waarom heeft men zoveel.commentaat op de analisten. zij mogen toch kiezen wie in hun ogen de beste enz zijn, dat doen degenen hier die commentaar.hebben toch ook

Voor mij is de beste speler Sangare. Die tilt in zijn eentje heel PSV na hoger niveau. De Ajax spelers doen het ook super goed maar vind de impact die een Sangare heeft vele mate groter op de rest van zijn elftal.

Hmmm, ik heb Afelay hoog zitten, maar ik merk dat hij vaak dit soort dingen zegt waarbij ik het gevoel heb dat het met zijn afkomst te maken heeft. Mazraoui doet het goed. Maar is bij lange na niet in de top 5.

26 december 2021 om 14:43

Apart, ik heb altijd het gevoel dat mensen dit heel erg op Affelay projecteren. Hij is iemand die daar juist niet mee bezig is, maar ook constant moet bewijzen dat dat niet zo is. Want mensen zouden hem er maar wat graag op betrappen.

26 december 2021 om 16:18

Rsnsley

Zeg je dat ook bijv over Theo Janssen?

Of is dat natuurlijk anders?

Ik vind de keuze van Theo Janssen ontelbaar keer opvallender dan de keuze van Affalay.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
DaniloAanvaller132
A. OnanaKeeper60
R. PasveerKeeper200
J. GorterKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

59 fans
Aanvaller, 30 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 33 8 0 0
2021/2022 Feyenoord 0 0 0 0
2020/2021 Feyenoord 33 19 3 1
2019/2020 Feyenoord 24 15 1 0
2018/2019 Feyenoord 33 12 5 0
Laatste voetbalnieuws

Valentijn Driessen ziet parallel tussen Kylian Mbappé en Steven Berghuis

Valentijn Driessen is van mening dat Javier Tebas geen recht van spreken heeft met betrekking tot de contractverlenging van Kylian Mbappé. De voorzitter van LaLiga diende een officiële klacht in nadat...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren