Kwakman: ‘Opvallend dat juist híj dit seizoen aan de bal door ondergrens zakt’

Woensdag, 17 november 2021 om 23:12Jeroen van Poppel • Laatste update: 23:18

Het valt Kees Kwakman op dat Daley Blind dit seizoen aan de bal niet altijd even sterk is. Dat verbaast de oud-middenvelder, omdat Blind gedurende zijn loopbaan normaliter juist uitblonk in balbezit. "Als hij een keer wordt afgetroefd of voorbij wordt gelopen, dan moet je dat voor lief nemen", zegt Kwakman bij Voetbalpraat op ESPN.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door teun1)

Vond blind samen met bergwijn de beste op het veld. Jammer dat blind vaak alle kritiek krijgt als het hele team dramatisch speelt.

17 november 2021 om 23:26

Misschien omdat dat niet zo was?

17 november 2021 om 23:28

Nu je het zegt, heb inderdaad niets gehoord over dat jij Blind de beste van het veld vond.

17 november 2021 om 23:28Op zich niet vreemd dat je er niks van hoort dat jij de ene speler beter vind dan de andere. Ik vond bijvoorbeeld dumfries beter dan Cillissen, maar daar heb ik ook niks van gehoord.

17 november 2021 om 23:33

Tja bedoel natuurlijk dat bergwijn en blind de beste op het veld waren gister. klein typ foutje

17 november 2021 om 23:38

😀 blind vond ik persoonlijk niet sterk spelen. Maar dat komt waarschijnlijk doordat hij altijd alles in 1 tempo doet en omdat ik me ergerde aan de hoeveelheid tikkies terug, waar zowat heel oranje zich schuldig aan maakte. Misschien als de statistieken erbij worden gehaald, zou blind er veel beter uit komen dan ik nu denk. Feit is wel dat hij belangrijk was bij de eerste goal.

17 november 2021 om 23:56

Blind krijgt kritiek omdat hij vaak direct verantwoordelijk is voor tegengoals.

18 november 2021 om 01:07

Kan me de wedstrijden van het Nederlands elftal zo niet voor de geest halen, maar kan met zekerheid zeggen dat blind bij ajax zelden tot nooit fouten maakt waar goals uitvallen. Dus beetje een raar argument die gewoon gebaseerd is op het foutje tegen Montenegro.

18 november 2021 om 06:24

Blind krijgt dan ook zelden kritiek voor zijn spel bij Ajax...

18 november 2021 om 07:43

Naast montenegro, welke nog meer?

18 november 2021 om 08:29

Japie lepelt ze als het goed is zo voor je op.

18 november 2021 om 08:40

Luciano1906 ik ben het helemaal met je eens. De volledige opbouw van het Nederlands Elftal begint bij Blind. Sterker nog als Blind er niet zou staan dan ben ik benieuwd hoe dit NL-11tal de bal over de middenlijn zou krijgen, de sporadische crossbal van de Ligt en van Dijk daargelaten. En ja als jij 100 x de bal krijgt dan zal het zo zijn dat je hem vaker terugspeelt om een opening te krijgen. En dan had Blind ook nog een Danjuma voor zich die duidelijk al heel veel moeite met zichzelf had, laat staan dat hij iets kon betekenen voor een andere speler.

Blind haalt inderdaad al het hele seizoen zijn niveau niet. Lijkt verzadigd. Iemand met zijn klasse en techniek hoort altijd een 6 te spelen maar Blind speelt ook vaak genoeg een 4. Dat mag niet als je een ervaren kracht bent

17 november 2021 om 23:30

Hij houdt bij Ajax toch tagliafico op de bank. Is dat terecht volgens jou?

17 november 2021 om 23:47

Dat is meer een ‘politiek’ spel naar mijn beleving. Ajax wil door met spelers die met hun hoofd bij Ajax zijn. Dat is Nico niet na openlijk een vertrekwens te hebben uitgesproken.

Dat gezegd hebbende, het ligt een beetje aan wat je zoekt. Ik vind Blind centraal het best. Maar daar staat Martinez die de laatste potjes trouwens ook niet best is. Daarvoor wel ijzersterk. Maar als Blind goed is, zoals hij hoort te spelen is hij aan de bal en aanvallend heel belangrijk.

Verdedigend vind ik Nico sterker en qua opkomen ook. Ik had Nico in ieder geval vaker opgesteld. Zoals Blind de laatste tijd speelt mag hij wat mij betreft even plaatsmaken voor Nico

17 november 2021 om 23:48

Denk dat Nico zijn eigen glazen heeft ingegooid tijdens de JC schaal. Als je op die plek op zo'n moment zo'n achterlijke rode kaart pakt wordt het voor je trainer moeilijk om nog op je te vertrouwen. En Ten Hag staat juist bekend om zijn bijna irritant lange vertrouwen in zijn spelers.

On: Blind moet als ervaren strateeg zorgen dat we in balbezit stabiel zijn. Vooruitzien, spelers aansturen (in balbezit) en linie doorbrekende passes geven zijn zijn sterkste punten en daarin is hij dit seizoen niet constant genoeg. Blind is altijd al een diesel geweest die moeizaam het seizoen begint maar na zijn hartproblemen heb ik het idee dat het steeds moeilijker voor hem wordt om zich te herpakken gedurende het seizoen.

En met de fenomenale ontwikkeling van Timber en de altijd al stabiele strijder Martinez komt Blind hier gewoon niet meer mee weg. Hij zal aan de bal weer wereldtop moeten worden om zijn verdedigende beperkingen op de koop toe te nemen.

18 november 2021 om 06:28Okã©, thanks. het lijkt er in veel opzichten dus wel op dat het bij blind beter moet (en kan), ook bij Ajax. Maar ook daar voelt hij meer en meer dat de druk toeneemt. In oranje heeft hij er nog niet zo’n last van, omdat in mijn ogen malacia en wijndal nog niet de opvolgers zijn. Wellicht dat 1 van die heren met een 532 meer toevoegen op de vleugel dan blind, maar voorlopig zou ik voor blind kiezen denk ik.

18 november 2021 om 06:37

Misterafca, lijkt me dan ook dat tagliafico om een andere reden tweede keus is dan blind op linksback. Ik vind blind geen pannenkoek, maar tagliafico zou op lb bij mij ook spelen als er geen andere reden zou zijn dan selecteren op kwaliteiten. Centraal vind ik martinez beter vanwege snelheid en duelkracht. Aan de bal is het ook niet zo slecht, maar een blind in goede doen kan dan net wat meer rust brengen en ik denk dat martinez minder in staat is om iemand in de voeten te spelen die 30 meter verderop staat. Toch zou ik (vanuit psv fan perspectief) liever blind centraal zien staan dan martinez en blind liever op back dan tagliafico. Maar dat maakt alles in blind ook zo’n vreemde speler, hij krijgt volgens mij al zijn hele loopbaan kritiek, en we kunnen allemaal alternatieve spelers roepen die het mogelijk beter zouden doen dan hij, maar intussen is hij eerste keus en laat hij solide performances zien.

18 november 2021 om 12:01

Het gekke is, net wanneer je denkt geef Tagliafico maar weer eens een kans, speelt Blind ineens een wereldwedstrijd zoals in de CL en wordt hij gekozen tot CL speler van de week door de uefa.
Maar ik ben het met je eens, hij is erg wisselvallig en kan zomaar een 4 halen dit seizoen.

Het punt met Blind is vooral dat hij altijd echt erg goed moet spelen, omdat hij fysiek zo matig is komt hij gewoon met minder weg dan andere spelers.

17 november 2021 om 23:48

Als Blind echt in goede doen is heeft hij zijn fysiek ook niet nodig. Dan denkt hij zover vooruit dat hij nauwelijks in duels komt en zijn snelheid (gebrek daaraan) niet nodig heeft.

Blind is gewoon een hele aparte speler: fysiek en qua snelheid KKD niveau en verdedigend eredivisie niveau, maar qua spelinzicht en midlange pass echt wereldklasse. Hij gaf gisteren alle gevaarlijke ballen tussen de linies. Deed Frenkie dat maar..

17 november 2021 om 23:58

Maar dat is ook een beetje het probleem. Waar hij altijd al een tijdje nodig had op aan de bal top te worden tijdens een seizoen lijkt het steeds langer te duren. Bovendien gaat het steeds vaker mis. Wat dat betreft doen sommige situaties met balverlies wel denken aan Ziyech in zijn eerste seizoen. Van die ballen die je verliest waarna je hele verdediging uit positie is en enorm kwetsbaar wordt. Dat kan en mag gewoon niet zovaak gebeuren bij een geweldenaar als Daley. Hopelijk herpakt hij zich snel want hij blijft een van mijn favoriete Ajacieden.

18 november 2021 om 00:15

Ik dacht dat het artikel ook over Frenkie zou gaan gezien de titel.

Ik vind dat Kees Kwakman als analist zelf meestal door de ondergrens zakt

18 november 2021 om 00:23

Dat kan en mag natuurlijk. Maar wat vind je dan over deze opmerking van Kwakman?

Daley staat natuurlijk bekend als iemand die het van zijn voetballende vermogen moet hebben en verdedigend soms steken laat vallen. Daarom vind ik het ook flauw om hem af te rekenen op een sprint tegen de buitenspeler van de tegenpartij of een kopduel dat hij verliest. Maar als er iets is wat je kritisch mag benaderen is dat wel zijn acties aan de bal en ik denk dat Kwakman hier wel gelijk heeft. Niet voor niets dat hij zijn plekje centraal achterin kwijt is geraakt.

18 november 2021 om 01:11

Heeft ie wel een punt, maar ik denk dat dit vooral komt doordat Blind dit seizoen meestal linksback speelt, daar is het nooit een topper geweest. Als hij in de as staat is hij aan de bal bijna altijd heel sterk vind ik. Maarja daar staan op dit moment betere spelers dan Blind

Wat mij het meeste irriteert is dat na z'n zeer slechte optreden in Montenegro weer eens alles geoorloofd was om hem af te branden. Ineens horen we van Hanegem ook weer dat hij Daley altijd een slechte verdediger vond. Grappig want kijk naar de statistieken van Ajax dit seizoen in de eredivisie en de CL. De verdediging krijgt amper doelpunten tegen. Toen Ajax nog niet zo lang geleden de halve finale van de CL haalde stond er iemand naast de Ligt midden in het centrum. Wie was dat? Precies, Daley. Ik heb er geen moeite mee dat mensen met goede kritiek komen, maar Blind krijgt me toch te vaak wat bagger over zich heen. Af en toe echt misselijkmakend.

18 november 2021 om 06:34

007 de 1-0 vind ik echt op t conto van Blind komen. Niemand heeft t erover hoe hij die aanval opzet. Vond m tegen Noorwegen gewoon ruim voldoende itt tegen Montenegro.

18 november 2021 om 06:49

@007: het zal ermee te maken hebben dat ajax momenteel extreem dominant is tijdens de wedstrijden. Komen verdedigend niet zoveel onder druk en is goed op elkaar ingespeeld. Oranje is daarentegen nog los zand en minder dominant (als ik bijv het ek meeneem). Dan wordt Blind verdedigend veel vaker getest en komen zijn fysieke zwaktes naar voren.

Blind wordt steeds iets minder. Toch vind ik zijn rol bij de 1-0 van Bergwijn onderbelicht. Zet toch netjes die aanval op. Dumfries was ook heel goed. Kon enkel gestopt worden door overtredingen.

Ik blijf het raar vinden dat mensen Blind toch telkens weer als verdedigende middenvelder willen zetten, terwijl dat toch al jarenlang gebleken is dat het niet werkt, en dat hij dan overlopen wordt. Juist op linksback in een ploeg waar de verdediging niet onder druk staat en hij de ruimte heeft is hij van waarde, zodra hij in de drukte moet spelen of tegen snelle/fysieke spelers gaat het steevast mis.

Als van Gaal over stapt op 1x5x3x2 denk ik dat blind bankzitter zal worden, want dan heb je snelle vleugelverdedigers nodig met veel loopvermogen, ik zie de Roon eerder in het middenveld op duiken om klusjes op te knappen voor Berghuis of de Jong dan Bind.

Heracles uit en pec uit zijn wel weer net de kunstgras wedstrijden toch.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2226 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

355 fans
Verdediger, 31 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 18 januari
PSV heeft zich gemengd in de strijd om de handtekening van Nat Phillips. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren