KNVB applaudisseert voor Josh Cavallo na bekendmaking homoseksualiteit

Woensdag, 27 oktober 2021 om 19:06 • Laatste update: 20:47

Josh Cavallo heeft in een video op social media bekendgemaakt homoseksueel te zijn. De 21-jarige vleugelverdediger annex middenvelder van het Australische Adelaide United is daarmee voor zover bekend de eerste actieve voetballer op het hoogste niveau die er openlijk voor uitkomt homoseksueel te zijn. “Het is een weg geweest om op dit punt in mijn leven te komen, maar ik kan niet gelukkiger zijn met mijn besluit om dit te delen”, vertelt Cavallo in de video, die door zijn club gedeeld wordt. Ook de KNVB deelt de video op sociale media, plaatst klappende emoji's en schrijft: "Ons voetbal is van iedereen", met de regenboogvlag.

“Hallo iedereen, ik moet iets persoonlijks met jullie delen. Ik ben profvoetballer én homoseksueel”, begint Cavallo in de video. “Ik heb zes jaar met mijn homoseksualiteit geworsteld, maar ik ben blij dat ik dat nu achter me kan laten. De mensen die me kennen, weten dat ik iemand ben die gesteld is op zijn privé. Toen ik opgroeide, had ik het gevoel dat ik mezelf moest verstoppen. Omdat ik me schaamde. Ik was bang dat ik niet kon doen waarvan ik houd én tegelijkertijd homoseksueel kon zijn. Ik verstopte wie ik echt was, om de droom na te jagen die ik als kind had. Het voelde nooit reëel dat ik kon voetballen en gelijk behandeld zou worden.”

“Ik moest mijn gevoelens maskeren om in de mal van een profvoetballer te passen”, vervolgt de jeugdinternational van Australië. “Homoseksueel zijn en profvoetballer waren twee verschillende paden, die nog niet met elkaar gekruist hadden. Ik heb mijn leven geleefd in de veronderstelling dat dit een onderwerp was waar nooit over gesproken zou worden. Ik wil helpen dat te veranderen, door de laten zien dat iedereen welkom is in de voetbalwereld en het recht heeft zichzelf te zijn. Het is waanzinnig dat er op dit moment geen homoseksuele actieve profvoetballers zijn. Niet in Australië, niet in de wereld. Ik hoop dat dit zal veranderen in de nabije toekomst.”

“Ik hoop dat ik iedereen uit de LGBTQ+-community kan laten zien dat ze welkom zijn in de voetbalwereld door dit te delen. Ik wil het voetbal verder helpen en andere spelers het gevoel geven dat ze niet alleen zijn”, zegt Cavallo. Zijn club Adelaide United spreekt bij monde van directeur Nathan Kosmina zijn trots uit over Cavallo. “Dit is niet alleen een belangrijke dag in het leven van Josh, maar een historisch moment voor het hele Australische voetbal.”

Cavallo is voor zover bekend de eerste actieve profvoetballer op het hoogste niveau die openlijk vertelt homoseksueel te zijn. In het verleden kwamen bijvoorbeeld Justin Fahanu en John de Bever wel tijdens hun actieve carrière uit de kast. Thomas Hitzlsperger - voormalig middenvelder van Aston Villa, VfB Stuttgart, Lazio, West Ham United, VfL Wolfsburg, Everton en het Duitse nationale elftal - vertelde een jaar nadat hij een punt achter zijn loopbaan had gezet homoseksueel te zijn. Dat deed ook Robbie Rogers, al keerde hij na zijn pensioen nog terug bij LA Galaxy.Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door sieb nr. 15)

Hopelijk dat hij hiermee andere spelers kan inspireren. Niet dat je per se een coming out video nodig hebt, maar in dit geval snap ik het wel. Qua impact is het natuurlijk vooral 'wachten' op een speler uit de 1 van de grote Europese competities. Maar snap de terughoudenheid wel, want hoe goed het ook is dat er aandacht aan wordt gegeven door bijvoorbeeld de KNVB het is wel duidelijk dat spelers toch nog nare reacties van fans (zeker online) en ook op TV kunnen verwachten.

27 oktober 2021 om 08:46

Ja, laat dit twijfelaars overhalen inderdaad. Het (b)lijkt nog taboe te zijn binnen het voetbal. Terwijl ik denk dat het voor veel respect bij velen kan zorgen. Laat dit het voorbeeld zijn dat het zo is, zodat de rest ook over de streep wordt gehaald. Of homoseksualiteit binnen voetbal is er echt praktisch niet, maar dat lijkt mij vrij stug.

27 oktober 2021 om 09:12

Dat laatste zou mij eerlijk gezegd niet verbazen. Door die taboesfeer, pestgedrag etc. is het voor een jonge voetballer die zijn geaardheid begint te ontdekken erg voor de hand liggend om ermee te stoppen.

27 oktober 2021 om 10:23

Zou kunnen. Kijk even naar wat die Engelse jongens over zich heen kregen vanwege een gemiste penalty. En dan mag je je vervolgens de DMs inbeelden van een homoseksuele speler na zoiets. Deze jongen is dan moedig genoeg om in te zien dat de twee dingen los van elkaar horen te staan en gaat ervoor, maar ik kan me goed voorstellen dat een hoop anderen het al moeilijk genoeg hebben zonder de homofobie van het voetbal op te gaan zoeken. Maar ik denk eerder dat we gewoon een paar homo's in de voetballerij hebben die er gewoon niet voor uit komen vanwege diezelfde redenen. En dan wijs ik ook niet specifiek iemand aan. Hector Bellerín wordt vaak vermoedt omdat hij er een alternatieve kledingstijl aan over houdt, maar dat je iets anders dan 24/7 Stone Island draagt wil niets zeggen over je geaardheid, hoe moeilijk dat er bij sommigen ook in gaat. 😅

27 oktober 2021 om 21:14

Oh er zullen vast homo’s zijn die de machocultuur in het voetbal gewoon mijden, en dat zal een dempend effect hebben op het aantal homo’s in het voetbal. Maar dan nog. Er zijn vele duizenden profvoetballers. Daar moeten er gewoon meer dan een paar tussen zitten. Ik zat op de NL tv ook een anoniem interview met een speler uit de eredivisie die homo is. Dat is er vast 1, maar die wil niet uit de kast.

27 oktober 2021 om 08:50

Dit inderdaad.
Maar goed als je bijvoorbeeld ziet hoe er bij Feyenoord wordt omgegaan met homoseksuele supporters dan snap ik direct waarom een speler niet ervoor uit durft te komen.
In stadions ga je het mikpunt zijn van spreekkoren, ik verwacht dat er diverse spelers met conservatieve achtergronden tegen zullen zijn, geldt misschien nog wel des te meer voor coaches uit een andere generatie.
Het hoort niet, maar de voetbalwereld loopt op dit vlak nog twintig jaar achter op de curve, dat is ook pijnlijk duidelijk wanneer er acties worden opgezet door bonden om acceptatie te promoten en gigantisch veel mensen boos zijn.

27 oktober 2021 om 08:53

Yamiown, maar dit is hetzelfde als met de rellen die wekelijks plaatsvinden. 99 procent van de supporters accepteren de mensen met een anders seksuele geaardheid, maar die ene procent verpest het voor de rest.

27 oktober 2021 om 09:39

Het gaat er niet alleen om dat die een procent mensen met een andere seksuele geaardheid tolereert.
Het gaat er om dat die 99% ook de 1% aanspreekt op hun gedrag. Dat mensen elkaar helpen.
Het probleem zit enorm diepgeworteld en alleen samen kunnen we dat oplossen.

27 oktober 2021 om 11:38

@yamiown, heel mooi dat die mensen die 1% aan moet spreken, maar als je het niet erg vindt, ik ga dat niet doen en met mij heel veel mensen niet, voor je het weet heb je een knal te pakken of erger, een heel nobel streven van je, maar dat is echt totaal onhaalbaar.

27 oktober 2021 om 12:08

Die 1% gaat echt niet de volledige 99% een knal kunnen geven.

27 oktober 2021 om 14:38

Waar baseren mensen uberhaupt op dat 99 procent het al accepteert? Leuk gedachte hoor, maar homoseksualiteit is nog steeds voor sommigen veel meer een issue dan men wil geloven. Zie alleen al het percentage zelfdodingen.

27 oktober 2021 om 21:21

Ten eerste is het niet 1% die nog moeite heeft met homoseksualiteit, dat is veel meer. Maar als jij een groepje voetbalsupporters tegenkomt die anti-homo dingen roepen, zeg maar een stel flinke havenarbeiders, ga jij dan dapper zijn?

Dapper. Hoop dat we er ooit langzaam naartoe kunnen dat dit niet meer spannend hoeft te zijn. Maar goed, daar zijn we nog lang niet.

27 oktober 2021 om 12:20

Of nog beter, dat een coming out helemaal niet meer hoeft, omdat het niet per se iets is wat je naar buiten 'moet' brengen, maar wat er gewoon kan zijn zonder dat het door iedereen opgemerkt hoeft te worden. Maar daarvoor hebben we vermoedelijk eerst een periode nodig waar jij het over hebt.

27 oktober 2021 om 12:33

Waarom plaats hij zichzelf in een hokje om er speciaal aandacht voor te hebben. En de media op moeten zoeken? Dat kan toch ook zonder al die poeha.... Door media op te zoeken vraagt hij om speciale aandacht..

27 oktober 2021 om 15:35

Aqua1 Je impliceert dat hij zonder zorgen openlijk gay kan zijn (bv hand in hand met zijn vriend door de stad lopen, elkaar een kus geven in het openbaar, een liefdevolle foto op insta plaatsen) terwijl hij onderdeel is van de voetbalwereld.

T kan je ontgaan zijn, maar ’homo’ wordt op en rond voetbalvelden regelmatig gebruikt als scheldwoord, in Nederland, in 2021. Kan je je verplaatsen in een puber die van voetbal houdt & ondertussen z’n seksualiteit aan het ontdekken is ? Voor die kids is het enorm waardevol om zulke voorbeelden te zien naast alle negatieve ervaringen die ze onvermijdelijk meemaken.

In een ideale wereld is het inderdaad totaal irrelevant & helemaal geen onderwerp van gesprek, maar daar zijn we helaas nog niet. Tot die tijd n goeie zaak dat hij, en hopelijk anderen met hem, zich uitspreken.

Misschien eens De Schaduwspits-podcast luisteren !

Mijn hemel VZ, menen jullie dit nou? Ik vond de opmerking van Modric niet direct grappig, het is mijn humor niet, maar door zijn reactie weg te halen laten jullie precies het probleem zien en zijn jullie wat mij betreft ook mede verantwoordelijk voor het in stand houden van het taboe op homoseksualiteit binnen de voetbalwereld. Elke opmerking over een kwetsbare groep die ook maar enigszins als gevoelig opgemerkt zou kunnen worden wordt direct verwijderd. Enorm kwalijk. Door elke groep die een beetje anders is maar constant een andere behandeling te geven krijg je vanzelf dat ze niet worden geaccepteerd door een groep eencelligen.

27 oktober 2021 om 08:56

Helemaal mee eens omdat ook daardoor andere reacties daardoor ook verwijderd zijn waarin juist ook steun uit valt te halen

27 oktober 2021 om 09:45

Omgekeerde wereld dit. Zijn opmerking was juist het grote voorbeeld waarom acceptatie zo lastig is voor deze groep. Het onderwerp op een semi komische wijze proberen te kapen en op henzelf proberen te richten. Is het zelfde als mensen die over de gay pride roepen dat er ook een straight pride moet komen. Het is gewoon kinderachtig en flauw.

27 oktober 2021 om 09:58

@wwelover: Zo'n gay pride vind ik wel lastig hoor als het gaat om de homo-acceptatie. Sowieso moet die er zijn als die behoefte er is, maar weet wel dat genoeg gay-people dit een afschuwelijk event vinden omdat ze voelen dat zo'n event het prototype 'gay' zou moeten voorstellen (en zich daar verre van willen houden). Maar aan de andere kant zouden mensen ook zelf kunnen bedenken dat niet iedere gay graag in z'n tanga over de grachten gaat (en degene die dat wel wil, vooral lekker doen!).

27 oktober 2021 om 10:22

Ik snap wat je zegt maar ik kijk er simpelweg anders naar. Door groepen bij een bepaalde soort humor uit te sluiten - iets dat jij gebaseerd op jouw reactie het liefste zou zien - maak je ze onnodig kwetsbaar. De mensen die deze groep niet accepteren zullen hierdoor enkel nog meer weerstand voelen en zich nog moeilijker openstellen voor de Lhbti gemeenschap. Een groep onnodig kwetsbaar maken lost voor niemand iets op.

27 oktober 2021 om 09:54

@dr.mario: Ik begrijp de overweging wel hoor, maar ben het wel met je eens. Het was wat mij betreft een misplaatste grap, maar die hoeven van mij niet verwijderd te worden. Het gekke alleen is dat deze opmerking snel wordt verwijderd, maar in een ander topic iemand een vergelijking met de gaskamers maakt en die opmerking staat er nog steeds. Dat is zo verschrikkelijk inconsequent en onterecht in mijn ogen.

HA Gayyyy!!! Grapje uiteraard. Dat er iemand homo is in de sport doet er natuurlijk niet toe. Ik geloof namelijk niet dat hij de enige is. Het is jammer dat er nog altijd een taboe rust op iets wat normaal is. In het vrouwenvoetbal is homosexualiteit geen onderwerp. Waarom bij mannen dan wel? Hopelijk durven nu meer voetballers gewoon hun leven te leiden, ook in het openbaar.

27 oktober 2021 om 09:19

Ik denk dat het een soort maatschappelijke visie is dat een vrouw met een vrouw wel geaccepteerd wordt omdat het sexy is, terwijl een man met een man niet. Dat is iets wat men ooit eens bedacht heeft met elkaar en dat zal niet gemakkelijk veranderen. Uiteraard ben ik het helemaal met je eens hoor, maar blijft een lastig punt.

De schaduwspits, podcast over een homoseksuele voetballer in de eredivisie. Wel verhelderend om eens naar te luisteren. Er wordt nog steeds aan gewerkt, maar goed om eens te horen wat homoseksuele sporters soms meemaken voor, tijdens en na hun coming out.

En dat is 1, top! Snel op naar een normaal percentage en dan kan het gewoon normaal zijn.
Het is wat mij betreft idioot dat het een ding is om homoseksueel te zijn. Je bent het gewoon, het is totaal niet relevant en zolang het nieuwswaardig is is er dus nog zoveel niet goed. Ik hoop oprecht dat het snel niet meer nieuwswaardig is welke geaardheid iemand heeft, dan pas zijn we stappen aan het zetten in het acceptatieproces.

27 oktober 2021 om 23:39

Wat ik wel leuk vindt is dat bij vrouwenvoetbal het nu al totaal geen issue is. Wie er van oranje allemaal lesbisch zijn, geen idee, maar best een aantal volgens mij. Maar het boeit niet. Bij de mannen zijn we helaas nog niet zo ver.

Goed dat er stappen gezet wordt dat dit geen taboe meer is.
Iedereen moet zijn wie hij/zij wil zijn.

"het is waanzinnig dat er op dit moment geen homoseksuele actieve profvoetballers zijn." Die zijn er natuurlijk wel, maar tot dit moment durfde niemand er voor uit te komen. Ontzettend dapper dat hij de eerste is die dit wel durft, al is het sneu dat we in een situatie zitten dat dit nieuws is en als dapper gezien moet worden. Net als bij de dames zou het gewoon geen issue moeten zijn of een voetballer op mannen, vrouwen of allebei valt.

Heel fijn dat er eindelijk een voetballer is die het durft. Een moedige stap en hopelijk eentje die inspireert voor anderen. Ik word persoonlijk wel erg ongemakkelijk van de video, met al die artsy 'gevoelige' edits, maar dat zal wel aan de generatiekloof liggen.

27 oktober 2021 om 10:42

Zeker een moedige stap, maar diep en diep treurig dat het nodig is. Het zou toch lekker zijn als je niet zou moeten specificeren op welk geslacht je valt. Gaat om wie je bent als persoon en in zijn geval als voetballer.

Het vervelende is dat hij er sowieso gedoe mee gaat krijgen in stadions. Zeker in Europese stadions. Hetzelfde waarom gekleurde mensen of mensen die op wat voor manier dan ook buiten “de norm” passen. Deels vanuit haat en deels vanuit zo’n persoon uit de wedstrijd willen halen. Het ergste waar je een persoon mee kan beledigen in dit geval is zijn seksualiteit, bij een ander is het weer zijn huidskleur en ga zo maar door. Helaas is dat de wereld waar we in leven.

27 oktober 2021 om 12:30

Ik hoop dat we er over 20 jaar om moeten lachen dat 'destijds in 2021 de eerste voetballer uit de kast kwam voor de buitenwereld en dat zelfs deed met een dramatische video'. Wie weet kunnen we toch langzaam naar een wereld van meer acceptatie. Maar er is nog een lange weg te gaan..

27 oktober 2021 om 15:41

Ik deel je hoop. Maar hij is niet de eerste. De eerste was Justin Fashanu, meer dan 20 jaar geleden, zoek zijn verhaal maar s op ..

Kijk dat is nu mooi, moet gewoon kunnen, en denk dat het best mee zal vallen met de haat naar homo's in het voetbal.

Hulde voor deze man! Het is eigenlijk te gek voor woorden dat deze gebeurtenis nieuwsbericht waardig is, maar helaas is dat wel zo. Nu maar hopen dat dit in de toekomst niet meer als "opmerkelijk" gezien gaat worden.

Fijn en knap dat deze jongen ‘uit de kast komt’, maar ergens ook wel schokkend dat dit anno 2021 ‘wereldnieuws’ is en nog steeds taboe is in de voetbalwereld.

Ik denk overigens dat het overgrote deel van de voetbalwereld (fans, spelers, staf, media etc) het een worst zal wezen of een voetballer homoseksueel is. Alleen wekken wellicht spreekkoren als ‘(naam speler/trainer/club/arbiter) is homo’ enzovoort de indruk dat homoseksuelen niet geaccepteerd worden en maakt dat voor de betreffende personen het juist moeilijker om openlijk homoseksueel te zijn.

Ik hoop dat de bekendmaking van deze speler in ieder geval deuren opent en laat zien dat men ook in de voetbalwereld eenieder beoordeelt op zijn/haar kwaliteiten en niet op afkomst/geaardheid/geslacht.

Dit is natuurlijk erg goed nieuws en hoe meer er open over zijn, hoe beter het is voor de acceptatie ervan.

Helaas blijft het wel moeilijk anno 2021, zaken als geloof, politiek, geweld, etc. spelen allemaal een rol. Hier in Nederland kan je ook in sommige buurten beter niet hand-in-hand lopen en doorgaans krijgen de meer extremen aandacht i.p.v. de doorsnee persoon.

Zou het geen idee zijn dat er een soort 'meldpunt' komt bij de fifa waar spelers zich kunnen melden om dan vervolgens met zijn allen tegelijk uit de kast te komen? De drempel om jezelf te mogen zijn moet zo laag mogelijk gehouden worden.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Adelaide United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. CavalloMiddenvelder20
L. D'ArrigoMiddenvelder20
J. DelianovKeeper20
B. HalloranMiddenvelder21
R. KittoMiddenvelder20
M. JakobsenVerdediger20
Javi LópezVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Adelaide United.

In de wandelgangen

Maandag 29 november
Orkun Kökçü wordt al een aantal weken gevolgd door drie Europese clubs. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren