SC Cambuur wint na ruim 28 jaar eindelijk weer van FC Twente

Zaterdag, 28 augustus 2021 om 20:39Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 20:43

SC Cambuur heeft zaterdagavond ten koste van FC Twente de eerste punten van het seizoen verzameld. De ontmoeting eindigde in 2-0 dankzij twee treffers van Jamie Jacobs. De laatste overwinning van de Friezen op de Tukkers in de Eredivisie dateerde van mei 1993, toen het duel in Leeuwarden in 4-2 eindigde. Het is voor FC Twente, dat op één punt blijft staan, alweer de vijfde uitnederlaag op rij in competitieverband.

Zowel Cambuur als Twente had in de eerste helft uitzicht op een openingstreffer, maar het vizier stond niet op scherp en echt grote kansen waren met gemak op een hand te tellen. De pogingen van Calvin Mac-Intosch en Alex Bangura aan de ene kant en Robin Pröpper aan de andere kant waren meer speldenprikjes. Cambuur had wat meer de bal en na ruim een half uur spelen viel bijna de 1-0. Na een actie van Tamás Kiss aan de rechterkant loste Michael Breij een schot op doel en redde Lars Unnerstall op knappe wijze.

Ook in de slotminuten richting de rust kwam het scorebord niet in beweging. Een kopbal van Ricky van Wolfswinkel richting de verre hoek ging ruim naast en een schot van Issa Kallon was een makkelijke prooi voor Unnerstall. In de eerste tien minuten na de pauze viel er weinig te beleven. Een tweede gele kaart voor Luka Ilic, voor te hard doorgaan op Bangura en ook nog eens vijf minuten na zijn eerste prent, zorgde er echter voor dat FC Twente de laatste 35 minuten van de wedstrijd met tien man verder moest.

Jans paste een dubbele wissel toe, Jesse Bosch en Dimitrios Limnios voor Van Wolfswinkel en Michel Vlap, maar Cambuur speelde de ondertalsituatie goed uit en na een langdurige periode van balbezit viel na 66 minuten de 1-0. De voorzet vanaf de rechterkant was van Breij en de intikker kwam op naam van de in de rust voor Kiss ingevallen Jacobs.

FC Twente probeerde in het restant van de wedstrijd wel een gelijkmaker te forceren, maar het was toch vooral Cambuur dat de bal had en meer recht had op een doelpunt. In de extra tijd maakte Jacobs ook de 2-0 na een scherpe uitbraak van het team van Henk de Jong. Cambuur, dat de eerste zege op het hoogste niveau sinds 12 december 2015 (3-1 tegen NEC) boekte, speelt na de interlandperiode thuis tegen Go Ahead Eagles en FC Twente is gastheer voor FC Utrecht.


Poll

Wie gaat dit seizoen hoger eindigen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

77 reacties (laatste reactie door sirius)

Kevin blom show meer kan je er nie over zeggen kan nie eens zeggen dat cambuur verdient gewonnen heeft alleen maar weer hulp van scheidsrechter twente hsd ene penalty moeten krijgen krijgen we nie cambuur krijgt een tikje en gelijk overtreding

28 augustus 2021 om 20:46

5 schoten op goal voor de rode kaart voor cambuur lol 0 voor Twente moeten we er 12 hebben ofzo?

28 augustus 2021 om 20:49

Grootste kans was voor van Wolfswinkel 1e helft. Cambuur niet heel gevaarlijk geweest. 2e helft na de rode kaart was het over voor Twente. Verdiende overwinning voor Cambuur helaas.

28 augustus 2021 om 21:06

Nou ja, Cambuur heeft zo z'n tekortkomingen, maar echt in gevaar zijn ze ook weer niet geweest. FC Twente was echt onthutsend slecht. Zo slecht heb ik ze echt al een tijd niet meer zien spelen. Laten we hopen dat dat door het gare kunstgras komt, want als dit het niveau gaat worden, moet je niet naar boven kijken maar naar onderen.

28 augustus 2021 om 20:47

Die tweede gele kaart voor Ilic is natuurlijk volledig terrecht. Als speler bij Blom weet je volgens mij nooit waar je aan toe bent. Hij geeft van Wolfwinkel een gele kaart om vervolgens soortgelijke acties gewoon te laten lopen. Dit naar beide kanten. Zou er als speler helemaal gek van worden. Al met al verdiende overwinning voor Cambuur!

28 augustus 2021 om 20:49

Ga eerst eens normaal leren schrijven man. Kunt gelijk merken dat je zo dom als olie bent.

29 augustus 2021 om 08:41

Cambuur had minstens 1 penalty moeten krijgen en misschien wel 2.
Zowel Boere als Kallon krijgen gewoon een duw in de rug waardoor ze uit balans raken.

Twente ging een gooi doen naar de subtop? Mogen dan wel wat beter gaan voetballen. Flink hoge salarissen maar daar voetballen ze niet naar.

28 augustus 2021 om 20:57

Hoge salarissen valt wel mee hoor, hoe kom je daarbij? Daarnaast zijn de nieuwe transfervrije of gehuurde aanwinsten grotendeels geblesseerd.

En hoe kom je bij de Gooi naar de subtop? Je verkondigt klinkklare onzin.

28 augustus 2021 om 21:05

Een Unnerstal, Propper , v Wolfswinkel, Vlap en Salidek komen niet voor een appel en ei in Twente voetballen. Mogen laatstgenoemde zijn gehuurd, ook dat is niet gratis. Uitspraken van vele
Twente fans zijn toch echt geweest: linkerrijtje met een gooi naar Europees voetbal, wat ik lachwekkend vond.

28 augustus 2021 om 21:08

Spelersbudget is 6,7 miljoen euro, dus ik heb geen idee hoe je erbij komt dat de salarissen zo hoog zijn...

28 augustus 2021 om 21:16

Dus je baseert het totaal op los zand en eigen interpretatie, goede onderbouwing. En mooi dat je de mening van enkele twentefans op VZ ziet als het doel van de club..

Twente is nog bezig met het puinruimen en opbouwen van de club, vandaar dat er al jaren geen speler gekocht wordt. Wisselspelers van PSV en Basel verdienen geen miljoenen hoor.

28 augustus 2021 om 22:15

Als ze elke wedstrijd voetballen zoals tegen Ajax dan kunnen ze prima meedoen voor playoffs. Maar leuk dat jij het lachwekkend vind.

28 augustus 2021 om 22:57

Haha heerlijk, we verliezen een ontzettende kut wedstrijd bij cambuur op dat kut kunstgras en we hebben ineens een grote mond. Wees niet bang vriend, we eindigen gewoon in het linkerrijtje, dat zijn we gewoon verplicht met dit materiaal. Maar wij schreeuwen dat heus niet van de daken.

Verschrikkelijke wedstrijd gezien, te weinig voetbal en inzet en dan die Ilic…Jans heeft nog veel werk te verzetten, het swingt nog lang niet en daar is hij toch voor aangenomen. De komende wedstrijden worden zeer zwaar, dus wie weet staan we straks met 5/6 wedstrijden gespeeld wel onderaan. Nog meer voer voor de jokers hier op vz.

29 augustus 2021 om 09:39

@teesboer, maar voetballend was het tegen ajax ook niet best. Tegen Ajax was het ook meer ontregelen dan zelf voetballen. Tegen andere clubs wordt er iets anders gevraagd. Je zag het vorig jaar ook toen ze in de beker uitgeschakeld worden door de Graafschap. Twente had daarvoor een goede periode waarbij zij meestal reageerden op fouten van de tegenstander. De graafschap speelde heel compact en speelde eigenlijk volgens het principe van Twente. Nu zag je dat Twente voetballend er niet doorheen kwam, zelf de fouten maakte en dan ook verloor.
Natuurlijk mag je dezelfde inzet verwachten als tegen Ajax, maar voetballend was het toen ook niet goed, en moet dat gewoon beter.

28 augustus 2021 om 21:06

Twente is wel gewoon net zo goed als Feyenoord schijnt.

28 augustus 2021 om 21:17

Het stelt beide geen drol voor, al is Feyenoord wel de betere van de twee

28 augustus 2021 om 21:24

Ja dat denk ik ook wel. Vitesse en AZ mijlenver voorbij Feyenoord.

28 augustus 2021 om 21:34

Feyenoord eindigt dit seizoen boven beide hoor

28 augustus 2021 om 21:07

De enige doelstelling is 'beter dan vorig seizoen'. Dat komt nog steeds wel goed, kom op zeg. Het duurt alleen soms even voordat logische beslissingen doordringen bij Jans.

28 augustus 2021 om 23:39

Werkelijk niemand in Twente heeft gezegd een gooi te doen naar de subtop dit seizoen?

Niet gedacht deze start van twente. Zoveel goede spelers en komt er nog niet echt uit. Dit zijn potjes die je moet winnen als je de play offs wilt halen. Ook met 11 vs 11 was cambuur toch beter

28 augustus 2021 om 21:05

De playoffs is sowieso nogal een brutale ambitie. Het spelersbudget is 6,7 miljoen euro en er staat grotendeels weer een nieuwe ploeg. Ze moeten het gewoon per wedstrijd bekijken en met het niveau van deze wedstrijd en de wedstrijd tegen Fortuna wordt de middenmoot al lastig. Het moet echt een stuk beter, want anders gaan de problemen zich snel opstapelen, ondanks de individuele kwaliteit binnen de ploeg.

29 augustus 2021 om 09:41

Volgens mij heeft Twente nog steeds een spelers budget is groter is dan de meeste ploegen in de ED. Of dit nu 6,7 of 15 miljoen is, maakt op zich niet uit.

29 augustus 2021 om 11:47

Ik weet niet heel precies wat de verhoudingen zijn, maar ik meende dat FC Twente qua spelersbudget zo rond de 12de plaats staat. Die eerste zin is dus niet correct, al moeten ze natuurlijk beter presteren dan wat ze tot nog toe hebben laten zien.

Met dank aan Jans, slechte opstelling, nog slechtere wissels en de spelopvatting slaat nergens op..druk zetten met maar 5 man werkt niet. Ilic is een tribuneklant, snap niet dat ze hem nog een jaar hebben gehuurd, kan er geen kut van. Tevens viel die everink mij wel positief op, beter dan troupee in ieder geval.

Ja Jans, je had Illic op tijd moeten wisselen. Dan had je misschien deze blamage kunnen voorkomen

28 augustus 2021 om 20:44

Hij had en überhaupt niet moeten opstellen.

Ron Jans leuke trainer maar begin nu wel te twijfelen.
Vorig jaar 2e seizoenshelft totaal geen goeie instelling en nu (behalve ajax thuis) alweer niet.
Is toch niet zo lastig om spelers te motiveren.
Die menig bijv. vandaag echt dramatisch maar blijft wel staan. Wissel hem gewoon, misschien dat die dan een keer alles zal geven mja

Het is mooi geweest, Jans. Een serie van ca. 25 potjes zonder spelidee, waarin je wekelijks wordt afgetroefd door je collega-trainers, waarin je laat zien geen logische keuzes te kunnen maken.. tijd voor een frisse wind.

28 augustus 2021 om 20:45

Ja laten we alweer een nieuwe trainer aanstellen. Enig idee wie beter is voor Twente dan Jans?

28 augustus 2021 om 21:17

Laten we maar aan blijven modderen, ja. Goed idee.

28 augustus 2021 om 21:09

Alsjeblieft niet. Jans maakt fouten maar dat doen alle trainers. Tenzij je al iemand weet die beter is inderdaad.

29 augustus 2021 om 11:06

Andere trainers hebben het ook nog wel eens bij het rechte eind.. Jans slechts 3 keer in 23 potjes ..

29 augustus 2021 om 11:55

Want die frisse windjes van de afgelopen jaren pakten zo goed uit? Blessures nekken je gewoon. Dat was vorig jaar zo en nu ook. Oosterwolde is veel beter als back en te wild als centrale verdediger. Dat terwijl Pleguezuelo juist prima is centraal achterin. Dan voelt Propper zich ook ongetwijfeld meer op z'n gemak. Ilic opstellen vind ik wel een fout, maar zo is op elke trainer wel wat aan te merken. De ploeg is gewoon nog niet ingespeeld omdat een aantal jongens nog niet helemaal wedstrijdfit waren en/of laat bij de ploeg kwamen. Ik denk niet dat Jans zoveel verkeerd doet. Dat spelers die bal niet eens naar de juiste kleur krijgen, dat kun je de coach niet aanrekenen.

Henk de Jong , waarom in de 93e minuut 3 wissels willen doen? Wat vernederend naar de spelers toe!

28 augustus 2021 om 21:20

Of ze delen juist daardoor mee in de winstpremie. Weet je niet dus waarom deze post?

28 augustus 2021 om 21:29

En het neemt weer wat tijd.

Dik verdiende overwinning van Cambuur.

Oei oei, ik heb het niet kunnen zien maar dit lijkt niet goed. Als ik de statistieken zo zie lijkt het een terechte nederlaag.

Vorige week blij met 1 punt om er vervolgens met 2-0 er af gaan. Had beter verloren van Ajax en gewonnen van Cambuur had je nu 2 punten meer gehad.

Dik verdiende overwinning van Cambuur
Twente had nergens recht op vandaag
Cambuur veel feller en strijdbaarder
Als twente echt een gooi wilt doen naar de subtop moet het echt zoals vorige week tegen ajax thuis

Hoppaaaa, punten zijn binnen wat lekker

28 augustus 2021 om 21:03

Heeft Ajax al gespeeld dan?

29 augustus 2021 om 00:08

Geboren en getogen leeuwarder, mij maak je de pis niet lauw vanavond

Toch wel geschrokken, want dit was echt onthutsend slecht. Buiten Unnerstall heb ik werkelijk niets goeds gezien en ik ben inmiddels toch wel wat gewend door de afgelopen jaren. Menig moet z'n ego opzij zetten en realiseren dat hij niet goed genoeg is om balletjes te kunnen wachten. Die moet gewoon actief deelnemen aan het spel en keihard knokken. Dat betekent ook achter je man aan hollen als 'ie mee naar voren gaat en meeverdedigen waar nodig. Tja, Ilic; die moet je niet meer opstellen. Die heeft misschien twee aardige wedstrijden gespeeld, maar zakt keer op keer door het ijs. De blessures helpen natuurlijk niet, maar het oogt ook nog wel als los zand. Dat zal wel snel beter moeten.

Gaat lekker bij Twente, drie potjes gespeeld twee verloren één gelijk. Ik had toch wel een puntje of vier verwacht bij Twente op dit moment, zeker gezien de mogelijkheden die ze hebben en het elftal dat ze hebben neer gezet. Tot nu toe loopt het nog totaal niet.

28 augustus 2021 om 21:15

Het lijkt erop dat Twente alleen kan counteren. Zodra een ploeg ietsje inzakt en vecht voor elke meter lukt niets meer.

28 augustus 2021 om 23:17

Dat hoeft geen probleem te zijn. Genoeg counterploegen die veel punten pakken! Het probleem is dat ze er telkens ook een aantal tegen krijgen door domme fouten in de opbouw of defensief over all.

Iedereen kan wel reageren op Blom, maar als je kijkt naar de ( angstige ) opstelling van Jans en zijn wisselbeleid, mag je nog blij zijn dat het maar 2-0 is geworden. FC Twente heeft dit seizoen ook vooral geinvesteerd in buitenspelers, maar Jans gaat voetballen met 2 spitsen. Ilic is elke week de slechtste op het veld, maar Jans blijft hem maar opstellen. 100 % verdiende overwinning voor Cambuur.

28 augustus 2021 om 21:25

Je hebt geen buitenspelers momenteel buiten limnios en menig momenteel, dus snap je opmerking niet helemaal. Deze pot nauwelijks kunnen kijken, maar eerder stond ilic op rechts en menig op links. Ilic ben ik met je eens, hopelijk krijgt ie een schorsing van 31 wedstrijden.

28 augustus 2021 om 23:27

Nou dan heb je toch al twee buitenspelers die je op kunt stellen. Limnios en Menig. Cleonise bleek Corona te hebben, nou dan zet je van Leeuwen toch op de bank. Maar nee die heeft hij niet eens mee genomen. Bovendien heb je ook nog Rots en Ugalde, die je in elk geval 100x beter in de aanval op kunt stellen dan Ilic. Bovendien is Limnios gewoon grieks international, die geef je dan toch altijd de voorkeur boven Ilic. Als je de wedstrijd wel helemaal had kunnen kijken zou je precies zien waarom FC Twente met 3 spitsen moet gaan spelen. Er wordt nu gewoon niets tot veel te weinig afgedwongen. Bijna geen corners of vrije trappen in de buurt van de vijandelijke 16 waardoor je kansen kunt creëren.

Twente zou met Unnerstal, Vlap, Menig, Sadilek en van Wolfswinkel wel een gooi doen naar plek 5+. Daar is werkelijk waar niks van te zien. Wat een matig voetbal tot nu toe zeg. Heb hier helemaal geen positief gevoel over.

28 augustus 2021 om 21:31

Unnerstal was de enige die zijn niveau haalde.

28 augustus 2021 om 21:32

Plek 5+ nog wel? Wie heeft dat uitgesproken?

28 augustus 2021 om 21:35

Supporters

28 augustus 2021 om 22:33

Dat ging vooral rond ons fora, zoals deze

28 augustus 2021 om 23:07

Dat kunnen er nooit heel veel zijn geweest.

29 augustus 2021 om 08:11

Dus omdat medeforumlid Okydoky zegt dat we een gooi doen naar een 5+ klassering, doet twente dit ook. Bijzondere redenering...

28 augustus 2021 om 21:49

Nouja, Sadilek en Unnerstall waren wissels bij PSV. Van Wolfswinkel heeft na zijn blessure nog niet veel gedaan, en Menig is een einzelganger met af en toe een moment. Ilic en Bosch zijn pure armoede en het gemis van Cerny en Plegezuelo is enorm.

Dit gaat een zwaar seizoen worden als dit het niveau is waarop Twente gaat spelen. Jans lijkt de ideale combinatie nog niet te hebben gevonden. Maar na 3 wedstrijden 1 puntje is geen goed resultaat moet ik je zeggen..
De selectie is nog lang niet op elkaar ingespeeld en Ron weet ook niet precies welke spelers een goede combi vormen.

Een andere trainer werkt sowieso niet, het ligt echt aan de speelwijze van de spelers en de gebrekkige samenwerking.

Poe. Dat zal tegenvallen in Enschede. En dat terwijl er toch best wel geïnvesteerd wordt (en kan worden). Ben ik als Pec-Zwolle supporter best jaloers op..

28 augustus 2021 om 21:47

Best wel geinvesteerd word? Een spelersbudget van 6,7 miljoen euro is zeker niet veel. Daarmee kom je qua budget ergens terecht zo rond de 12-14de plaats.

29 augustus 2021 om 09:42

Ik dacht juist gelezen te hebben dat Twente met het spelers budget juist heel erg hoog zat.

29 augustus 2021 om 11:50

6,7 miljoen euro is het exacte bedrag. Dat bracht Streuer zelf naar buiten. Daarmee zit je ongeveer op plaats 12 als ik het goed gelezen heb. De begroting is wel de zesde van Nederland, maar een begroting is geen afspiegeling van de mogelijkheden binnen de selectie.

Hatsaaa! Lekker hoor! Mooie en belangrijke puntjes!

Zelden een meer in het oog springende thuisfluiter gezien als Kevin Blom. Mijn club Sparta Rotterdam kon het In Deventer ook al niet bolwerken tegen een andere thuisfluiter. Jannisck van der Laan. Wat is dat toch met al die scheidsrechters die zich er totaal niet voor schamen de thuisspelende club te bevoordelen?

29 augustus 2021 om 07:35

Als je niet de hele wedstrijd gezien hebt kan je daar niet over oordelen, plus dat Cambuur meestal meer nadeel heeft als Blom fluit. Hij was gisteren niet foutloos maar zeker niet partijdig. Als Twente domme overtredingen maakt dan wordt daar idd voor gefloten.

29 augustus 2021 om 08:42

Ik heb wel de hele wedstrijd gezien en Palko heeft zeker een punt. Slechts 1x kwam Twente goed weg, maar om elk miezerig ander schouderduwtje floot ie. Lekker inconsequent ook.

29 augustus 2021 om 16:20

Floot een prima pot verder man die van der Laan

Leuk om de dag erop de reacties te lezen. Iedereen en alles krijgt de schuld van het verlies van Twente. Het plastic veld, de scheidsrechter, de trainer. Maar is het niet de onderschatting geweest van Twente ? Dat Cambuur pakken we wel even? En dat viel eventjes behoorlijk tegen. Cambuur was ook met elf tegen elf de evenknie van Twente en Twente vocht meer tegen zichzelf. Met de terechte rode kaart werd het gemakkelijker voor Cambuur. Meer dan terecht gewonnen van dit zwakke en in mijnogen negatieve Twente. Daar moet aan de instelling van de spelers nog het nodige gedaan worden.

El Ahmadi is vanaf vandaag transfervrij. Precies wat Twente nodig heeft op dit moment, een leider op het middenveld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

SC Cambuur

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
8.Vitesse13-7
10.NEC11-5
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
H. de JongUnknown
T. BoereAanvaller83
I. KallonAanvaller82
S. StevensKeeper80
A. BanguraVerdediger82
T. KissAanvaller71
Voor de complete selectie: Clubpagina SC Cambuur.

33 fans
Coach, 57 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 15 oktober
Liverpool heeft zijn oog laten vallen op Raphinha. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren