Clubs zeer teleurgesteld met kabinetsbesluit over stadions: ‘Voor de bühne’

Maandag, 2 augustus 2021 om 16:27Jeroen van Poppel • Laatste update: 16:30

De stadions in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie mogen tot september slechts voor twee derde gevuld worden. Dat maakte demissionair ministerpresident Mark Rutte maandag bekend op de persconferentie. Het besluit leidt tot grote teleurstelling bij de clubs en de KNVB, die hadden gehoopt op volle stadions vanaf 13 augustus.

Aanvankelijk maakte het demissionair kabinet bekend dat de stadions volledig gevuld zouden mogen worden bij aanvang van het nieuwe seizoen. Na de oplopende coronacijfers werden tot 13 augustus nieuwe maatregelen ingevoerd, waardoor de stadions slechts voor 67 procent gevuld mogen worden. Het kabinet besloot maandag om die maatregel te verlengen tot september.

"Dit is opnieuw een zware teleurstelling voor iedereen in het voetbal", schrijven de KNVB, Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. "Wij doen er alles aan in onze macht om risico’s tot een minimum te beperken. Onze strikte protocollen en het Testen voor Toegang in het voetbal zijn zeer effectief om de gezondheid en veiligheid van ons publiek te waarborgen. Deze beperkende maatregel is dan ook puur voor de bühne. We gaan immers al door de anderhalve meter heen bij een twee derde bezettingsgraad."

De clubs en de voetbalbond hopen in ieder geval vanaf september weer met volle stadions te kunnen spelen. "In september heeft iedereen de mogelijkheid gehad om zijn tweede vaccinatieprik te krijgen. De besmettingen nemen snel af en de ziekenhuisopnames stabiliseren. Het ligt in de lijn der verwachting dat we dan weer kunnen opschalen naar honderd procent publiek in de stadions. Dit zullen we ook kenbaar maken richting het kabinet in gesprekken die wij de komende weken voeren."57 reacties (laatste reactie door mrkrillin)

Hebben wij in elk geval geluk.

2 augustus 2021 om 16:40

Heeft zo’n te groot stadion ook eens een voordeel voor Vitesse. Voor jullie wel prettig.

2 augustus 2021 om 16:58

haha ja wij zullen niet veel van de originele capaciteit af zitten. Ben ook benieuwd hoe ze het berekenen. Als je in de gelredome echt alles bijzet kunnen er haast 30.000 in. Hoewel gewoonlijk ze er tegen de 22.000 beschikbaar hebben. Das nog wel een verschilletje.

2 augustus 2021 om 17:05

Vitesse heeft voldoende fans, echter zijn de seizoenskaarten gewoon veel te duur. Dat is erg jammer. Wel leuk om grappen over te maken naar mijn vrienden.

2 augustus 2021 om 18:11

Mwah, voor de helft van het stadion ( noord, zuid en een gedeelte van Oost) betaal je 195. Voor een ander gedeelte op oost 235. Dat betekent dat je in ruim de helft van de beschikbare plekken voor minder dan 250 euro een heel seizoen een plek hebt. Ik vind dat niet bijzonder duur

2 augustus 2021 om 19:23

Prijs van de seizoenkaarten zijn geen probleem. Er is nul komma nul sfeer nog in het stadion. De oude garde wat in het begin nog in het stadion zat is voor een groot deel afgehaakt. Of zijn in de loop van de jaren weggepest door het bestuur van Vitesse. Allerlei beloftes die niet nagekomen werden. Eigen vakken voor harde kern op Oost. Supportershome onder Oost die er nooit gekomen is. Jaren lang geen eigen jongens in eerste team. Weinig spelers waar je als supporter binding mee hebt. Kashia was 1 van de laatse. Kan nog wel even door gaan. Bij Europese uitwedstrijden en belangrijke bekerwedstrijden zie je vaak wel weer die jongens en is het volle bak. Blijft bijzonder hoe dat werkt. Tijd dat het stadion van Vitesse zelf wordt. Dan krijg je eindelijk invloed. Zal ten goede komen aan de sfeer.

2 augustus 2021 om 16:45

Leuk die zelfspot en je hebt ook volkomen gelijk. Maar zonder hier allemaal mensen in het harnas te jagen; dit geldt toch voor ontzettend veel clubs? 2/3e gevuld is voor vrijwel de hele KKD hun normale bezetting. Maar ook in de Eredivisie is dit voor veel clubs voldoende. Heerenveen, Groningen, Vitesse, Heracles, Fortuna, Willem II, Utrecht etc. hebben allemaal bijna nooit een uitverkocht stadion. Daarnaast is de no-show groep supporters enorm bij vooral Ajax. Ook neemt de bezettingsgraad al jaren af bij de clubs met vollere stadions. Als het kabinet zegt 80-90% mag bezet worden dan merken echt maar een paar clubs in Nederland hier iets van.

2 augustus 2021 om 16:54

Een aantal jaren geleden was dit zeker niet zo’n probleem bij Ajax. Maar aangezien voor de corona zelfs wedstrijden tegen de amateurs van Spakenburg vol zaten gaat die vlieger niet op. Maar ik hoop dat Ajax een systeem opzet waardoor seizoenskaarthouders kunnen aangeven niet te gaan. Dat zou loting voorkomen.

2 augustus 2021 om 16:58

Dat systeem was er toch al lang? Volgens mij was het probleem dat er weinig gebruik van gemaakt wordt.

2 augustus 2021 om 16:59

Toch zie je bij Ajax en ook bij PSV tegen de “kleintjes” enorm gaten in het publiek. Bezettingsgraad is dan meestal niet hoger dan een procent of 80 denk ik? Bij welke Nederlandse club zie je nou wekelijks een 100% bezettingsgraad?

2 augustus 2021 om 17:04

Bezettingsgraad gaat over het aantal verkochte kaarten. Dat is bij Ajax altijd nagenoeg 100%. Meer kunnen we ook niet doen, we kunnen kaarten nu eenmaal maar één keer verkopen.

2 augustus 2021 om 21:09

@psverein, dat boeit toch niet? Vol stadion is leuk hoor maar als het puur om de inkomsten gaat, dan gaat het erom dat je de losse verkoop helemaal kunt verkopen.

Overigens pak ik in dit geval het liefst statistieken erbij. Cijfers van 2019 na 9 rondes:

Bezettingsgraad eredivisiestadions na 9 speelrondes:

97% Ajax
95% Emmen, Psv
94% Sparta, PEC Zwolle
91% Willem Ii
89% Twente
84% Heracles
81% ADO, Vvv
78% FC Utrecht
76% Rkc
75% Groningen
73% Feyenoord, Vitesse
64% Heerenveen
61% Fortuna Sittard
59% AZ (alkmaar 76%/den Haag 54%)

Slechts 2 clubs zouden hier geen last van hebben, AZ telt niet mee wegens stadion

Snap ook niet dat het voor 2/3de gevuld mag worden, maar vervolgens wel iedereen bovenop elkaar gaat staan/zitten. Je zou zeggen dat je dit doen om voldoende afstand te houden. Zelfde als festivals met maximaal 750 man, dat kun je geen festivals noemen. Eerst gooien ze alles volledig open en nu zijn ze weer enorm voorzichtig. Echt wanbeleid in mijn ogen.

2 augustus 2021 om 16:43

Ze hebben het over het voetbal vooral over het gezamenlijk naar het stadion reizen waar ze problemen verwachten. Los daarvan ben ik het met je eens, het is apart dat ze dat niet doortrekken naar de stadions zelf. Misschien omdat ze handhavingsproblemen verwachten.

2 augustus 2021 om 16:54

Als je alleen mensen met een volledig werken vaccin en mensen met een negatieve test van max 24 uur naar binnen laat kun je dit prima op 100% doen. Zelfde geldt voor festivals. De regering heeft er in eerste instantie zelf een puinhoop door gemaakt door mensen met nog niet volledig werkende vaccins en 48 uurs testen (incl. fraude) naar binnen te laten gaan. Door hun eigen falen doe ze nu zo voorzichtig.

2 augustus 2021 om 17:03

Het wordt beoogd veilig te zijn maar toch even het volgende: gevaccineerden hoeven niet te testen voor toegang. Mensen die niet gevaccineerd zijn wel. Gevaccineerden kunnen het virus nog wel overdragen aan de mensen die niet geprikt zijn. Hoe veilig is het dan helemaal? Niet zo veilig als ze willen doen voorkomen..

2 augustus 2021 om 16:44

Altijd maar blijven afgeven en lopen spuien. Vermoeiend om zo te moeten zijn.

2 augustus 2021 om 16:46

Omdat de Corona regels al 1,5 jaar niet deugen.

2 augustus 2021 om 17:17

Idd. Iedereen vroeg zich ook terecht af gaan we nu niet in eens heel hard versoepelen maar dat kon allemaal. En nu gooien ze de boel weer net zo hard op slot. Stelletje uilskuikens ook nog de jeugd de schuld geven voor het gebruik maken van de vrijheid die zij weer terug hebben gegeven

2 augustus 2021 om 21:12

Tja, branches waarin de overheid geen (grote) vinger in de pap heeft, worden op de lange baan geschoven. Dat is eigenlijk wat me betreft dit aspect het meest irriteert; de selectiviteit en de gevolgen voor de branches die daardoor benadeeld worden. Het blijft sowieso vreemd dat bedrijven, organisaties en noem het maar op niet volledig gecompenseerd worden voor de schade, geleden door corona. Daar heb je dan jarenlang belasting voor betaald (en nog steeds).

Net als iedereen word ook de KNVB genaaid door de regering.
Niets nieuws aan hoor.....

2 augustus 2021 om 16:43

@jvb

"net als iedereen"

Hoe wordt iedereen genaaid? Ik ben vast niet wakker, maar hoe word ik genaaid door de regering?
Jij weet beter dan ik hoe ik genaaid wordt. Dus floor is yours

2 augustus 2021 om 17:04

Genaaid is misschien niet de juiste bewoording. Echter zouden we met twee vaccinaties de vreiheid terug krijgen, hier blijkt nog weinig van. Tot een maand geleden waren het aantal IC patienten leidend, nu plots het aantal positief geteste personen. Om nog maar te zwijgen over het dansen met jansen. Het huidige beleid is totaal niet meer te volgen.

2 augustus 2021 om 17:11

@gestrekt been

'het huidige beleid is totaal niet meer te volgen."

Tuurlijk is het beleid soms niet te volgen, maar vergeet je niet dat zij moeten sturen met informatie die zij nu tot beschikking hebben. Het is niet zo dat zij al jaren ervaring hebben hiermee.
Daarnaast speelt natuurlijk ook een stuk politiek mee met beslissingen en rol van lobby groepen.

Welk vrijheid is jou nu ontnomen? Volgens mij zijn er best veel regels al versoepeld tov tijd terug. Steeds meer mensen hebben bescherming (nog niet genoeg).

2 augustus 2021 om 18:24

Een kinderhand is snel gevuld. 'er zijn best veel regels al versoepeld'.. Nog lang niet genoeg MrKrillin.

2 augustus 2021 om 18:35

“ Welk vrijheid is jou nu ontnomen? Volgens mij zijn er best veel regels al versoepeld tov tijd terug. Steeds meer mensen hebben bescherming (nog niet genoeg)”.

Dus wanneer ik van jou 2000 euro leen en er maar 600 terug geef dan ben jij blij dat ik je 600 euro terug geef of voel jij je dan bestolen door die 1400 die door je neus geboord is?

2 augustus 2021 om 21:15

Alles wat ze zeiden niet te gaan doen, hebben ze wel gedaan en beloftes worden verbroken voor ze uberhaupt vorm krijgen. Dat kun je best onder de noemer 'genaaid' plaatsen. Ik denk dat ondernemers zich ook behoorlijk 'genaaid' voelen.

2 augustus 2021 om 22:12

@mrkrillin het terug krijgen van de vrijheid zijn niet mijn woorden. Deze komen van ene H. De Jonge. Je kunt toch niet zeggen dat we niet met vrijheidsbeperkende maatregelen te maken hebben..

3 augustus 2021 om 10:29

@g0d3nz0n3n

"dus wanneer ik van jou 2000 euro leen en er maar 600 terug geef dan ben jij blij dat ik je 600 euro terug geef of voel jij je dan bestolen door die 1400 die door je neus geboord is?"

Het hangt van de situatie af. Als jij 2k geleend hebt, om mee te betalen voor een dure operatie van iemand, maar kan nu maar klein deel terug betalen, dan ben ik blij en snap dat het tijd duurt. Of 2k geleend om jouw leven weer op orde te krijgen.

@richardmus

"nog lang niet genoeg Mrkrillin.'

Welke regels mis jij nog? Ik kan mij voorstellen dat mensen die graag stappen of festivals bezoeken, erg balen. Maar dit zijn nog steeds luxe problemen.

@sirius

'ik denk dat ondernemers zich ook behoorlijk 'genaaid' voelen."

Tuurlijk, maar welke ondernemers? Toen discotheken open gingen en uit de hand weer liep, hebben aantal eigenaren zelf besloten eerder de boel op slot te gooien.

@gestrekt been

"je kunt toch niet zeggen dat we niet met vrijheidsbeperkende maatregelen te maken hebben..'

Zoals welke? Kan je concreet aangeven waar jij nog in vrijheid beperkt wordt?
En kan je ook aangeven, sinds wanneer vrijheid boven veiligheid gaat.

Dat is toch een forse tegenvaller, nou zitten er dadelijk onnodig seizoenskaarthouders thuis. Sinds het nachtleven is stopgezet is de daling alweer ingezet. Echt vreselijk irritant, die 2/3 is gewoon net te weinig. Daardoor vallen (bij Ajax) elke week een paar duizend seizoenskaarthouders af.

Ik vraag met sowiezo af hoeveel besmettingen er in stadion plaats vinden volgens mij vrijwel niet vergeleken met festivals enz. Maar ze pakken altijd het voetbal.

2 augustus 2021 om 16:55

Ja, want festivals mogen allemaal doorgaan....
"volgens mij" hebben we niet zoveel aan. Denk eerst even na voordat je iets post, want je roept zomaar wat.
Ik snap de teleurstelling, maar de regering doet dit ook niet om mensen te pesten.

2 augustus 2021 om 17:05

Je weet volgens mij niet helemaal waar het over gaat. Ja NU na al die besmettingen gaan festivals niet door mijn vraag is hoeveel besmettingen hebben plaatsgevonden in stadion's?De regering maakt er een zooitje van eerst wel dan niet dan wel.

2 augustus 2021 om 18:02

Bij PSV waren er na de afgelopen twee wedstrijden tegen Paok en Galatasaray geen besmettingshaarden te herleiden na die wedstrijd. Hier was iedereen wel getest of gevaccineerd.

2 augustus 2021 om 21:21

Het gaat er niet om waarom de regering dit doet, maar of de regering dit kan staven met concreet bewijs en of de overheid faalt. Dat is ook iets wat mij vreselijk stoort. Eerst een riedeltje over de cijfers en de feiten, maar vervolgens gaan ze er niet inhoudelijk op in en praten ze er een beetje omheen. Mensen lijken soms te denken alsof de overheid het perfecte orgaan is die alle antwoorden in pacht heeft, maar er worden aantoonbaar vreselijk veel fouten gemaakt. Het waardeloze vaccinatiebeleid van weleer, de twee-weken-regel en een avondklok die nauwelijks effect had zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Echter mag je de regering alleen confronteren met feiten als ze er goed opstaan, want anders krijg je een persoonlijke aanval, gebaseerd op niets.

2 augustus 2021 om 19:11

Het voetbal mag straks door 30000 mensen bezocht worden.....festivals mogen maximaal 750 bezoekers. Hoezo wordt het voetbal benadeeld? Het voetbal heeft hierin een enorm privilege. Voor mij persoonlijk had ik het liever andersom gezien: 30000 man op een festival en 750 in een stadion.

3 augustus 2021 om 05:49

Omdat bij het voetbal nooit besmettingen plaatsvinden wat wel bij festivals is gebeurd.

Wat een onzin weer zeg. Dan mag een stadion voor 2/3 vol en is de 2e ring ( bij feyenoord afgelopen donderdag) helemaal leeg en op de eerste ring zit iedereen op elkaar gepropt. Daarnaast is iedereen gevaccineerd ( ja kan corona hebben) of negatief getest. Dus waar is dit besluit op gebaseerd? Net als heel veel andere besluiten.

Ik kan alle wedstrijden gaan iig. 2/3 is 30k toeschouwers maar wel erg vervelend voor de losse verkoop en kleinere clubs. Maar, we kunnen iig gaan. Festivals helemaal de Sjaak

Mooie erkenning / bekentenis van de overheid dat hun systeem faalt, want waarom heb je anders beperkingen terwijl er tenminste getest moet worden of een vaccinatiebewijs(of herstelbewijs) getoond moet worden. Nog even en dan valt de hefboom richting loslaten van de maatregelen omdat het gewoon niet meer houdbaar is (of te onderbouwen). Pure willekeur overheerst en de vertwijfeling zie je steeds meer opduiken. En dat komt echt niet alleen door overheids falen maar ook door onderschatting van een virus dat toch complexer blijkt.

2 augustus 2021 om 17:24

Ze geven er wel een leuke draai aan. Of ze gaan "diep door het stof" bieden hun excuses aan alles gaat weer gewoon door alsof er niets gebeurd is

Jammer dit.. Snap het ergens wel, je kan het niet volledig loslaten, maar ggd heeft bv door onderzoek laten zien dat de afgelopen 2 wedstrijden van psv er geen besmetting clusters oid zijn ontstaan. Dat kan natuurlijk een reden zijn om te zeggen, we laten het los, maar ook een reden om te zeggen: ‘dan werkt dit dus, daar gaan we mee door’..

We blijven nog wel een seizoen thuis joh. Straks testen voor toegang en beperkte capaciteit. Ze zoeken het maar uit. Seizoenkaart is net binnen maar ook deze lijsten we wel in..

Ik weet niet maar als ik naar de formule 1 zit te kijken dan zie ik daar al maanden over volle tribunes? Hoezo kan dat daar dan wel vraag ik me af? Is toch net zo goed veel reisbeweging, mensen dicht op elkaar etc. wat een bullshit allemaal. Een festival met max 750 man maar een wedstrijd bezoeken kan met duizenden. Dat klopt dan toch ook van geen kant? Stelletje schijtbakken zijn het. Ze weten het gewoon niet meer en zijn helemaal de weg kwijt. In september zal eerst die 3e spuit er wel ingeramd moeten worden..

En zo zwalken de amateurs van onze regering vrolijk verder...

2 augustus 2021 om 19:38

@ Pinko, het zijn geen amateurs hoor. Hugo de Jonge is HBO opgeleid, een lerarenopleiding... :s meer heb je niet nodig toch?

2 augustus 2021 om 20:26

Er bestaat ook een gezegde: schoenmaker, blijf bij je leest;-))

Dat dit geklungel door blijft gaan.. ik heb echt medelijden met de bangeriken die nog volhouden dat het allemaal goed komt, maar na anderhalf jaar met vaccins nog steeds maatregelen en dat stomme mondkapjes moeten rondlopen. Gister bij de wedstrijd Amerika en Mexico zag je al hoe vol het was, we moeten accepteren dat we verder moeten leven en mensen worden al kapot gemaakt met psychische klachten en eenzaamheid.. echt ongelofelijk.

Je kunt mensen toch niet voor eeuwig opsluiten, op gegeven moment moet je mensen laten leven, ik heb het idee dat de maatregelen stuk voor stuk niet helpen. Ook het idee dat overheid en OMT, maar wat doen. ze willen 0 risico's nemen iets wat ik echt niet snap.

2 augustus 2021 om 21:25

Op het moment dat je het RIVM en de daarbij behorende virologen zoveel macht geeft, faal je sowieso hopeloos als regering. Het feit dat het OMT nog steeds enkel uit virologen en politici bestaat is eigenlijk te lachwekkend voor woorden.

Ben benieuwd hoe clubs dit financieel gaan volhouden, als dit weer heel lang gaat duren

Nou, zit je dan in De Kuip of Arena met ruim 30.000 man op de eerste ring. Echt een geweldig plan zeg!

Wat ik niet snap het mag 2/3 gevuld worden maar iedereen zit op elkaar dan kan je net zo goed de stadions helemaal open gooien.

Zolang testen niet voor iedereen verplicht wordt is het voor de bühne.

2 augustus 2021 om 21:29

En dan? Bedrijven hebben een flink tekort aan personeel en die tests zijn nog lang niet betrouwbaar genoeg. Dat hele beleid is gefundeerd op drijfzand en ze hebben steeds meer moeite om overtuigend over te komen. Je kunt mensen veel maken (dat hebben we in de coronaperiode wel gezien), maar er komt een tijd dat je toch met iets concreets zal moeten komen, want anders vind die goedgelovige burger het ook wel een keer leuk geweest. Zo'n Hugo de Jonge weet het toch zo goed? Dan kan het ook niet moeilijk zijn om heel concreet aan de hand van cijfers met feiten te komen. Schijnbaar dus wel... Tja, dat vinden mensen vreemd.

Pfff zuur weer kunnen wij straks nog het stadion niet binnen... gelukkig heeft Twente de seizoenkaarten en vrije verkoop tot 1 september stop gezet (wel zuur voor de andere supporters) maar kunnen van de vaste seizoenkaarthouders de meeste iig wedstrijd tegen Ajax zien

2 augustus 2021 om 19:33

Hoe zullen ze dat gaan doen dan denk je? Ik hen zelf ook een seizoenkaart, maar toch ben ik een beetje bang dat ik nog buiten de boot val.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren