Kuipers kreeg groot compliment van Infantino: 'You've changed football'

Donderdag, 29 juli 2021 om 09:35Rian Rosendaal • Laatste update: 09:50

Björn Kuipers kan terugkijken op een zeer geslaagde en rijke loopbaan als scheidsrechter. De toparbiter, die donderdagochtend zijn definitieve afscheid aankondigde, floot in totaal vijf finales van grote landen- en clubtoernooien. In een interview op de website van de KNVB kijkt Kuipers terug op enkele onvergetelijke momenten uit zijn carrière. Zo werd hij in het voorjaar van 2018 verrast door een belletje van scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina van de UEFA. Hij kreeg in dat gesprek te horen dat hij was aangesteld voor de Europa League-finale tussen Atlético Madrid en Olympique Marseille.

"'Are you ready for another match?', vroeg hij terwijl ik mij tijdens mijn vakantie al aan het voorbereiden was op het WK", brengt Kuipers het contact met Collina uit 2018 in herinnering. "Ik was stomverbaasd dat hij me vroeg, omdat ik vijf jaar eerder (Chelsea-Benfica in 2013, red.) ook al de Europa League-finale had gefloten. In principe krijg je zo’n wedstrijd niet twee keer. Ze wilden a pair of safe hands voor dit duel. En daarvoor kwamen ze bij mij uit. Dat ze een uitzondering maakten, vond ik een enorm compliment."

Kuipers ontving na de EK-finale tussen Engeland en Italië ook mooie woorden van FIFA-voorzitter Gianni Infantino. "'Number one referee, you’ve changed football, zei hij tegen mij", vervolgt de Nederlandse scheidsrechter zijn terugblik. "Hij doelde daarbij op de beslissing drie jaar geleden om de VAR-proefwedstrijd tussen Italië en Frankrijk volledig online te doen, dus met directe communicatie tussen de video-arbiter en de scheidsrechter. Dat was in eerste instantie niet het plan van de FIFA. Maar omdat ik zei dat wij er als KNVB wél klaar voor waren, hebben ze dit veranderd", zo legt Kuipers uit.

Voor Kuipers was de finale van het EK op Wembley van vorige maand dus zijn laatste kunstje als internationaal scheidsrechter. "Het was natuurlijk een fantastische ambiance en een uniek duel, maar ik ben ook heel blij dat we het er goed vanaf hebben gebracht. Het was een waardig internationaal afscheid van mij als scheidsrechter", aldus de toparbiter, die niet alleen maar hoogtepunten beleefde tijdens zijn loopbaan. "Op het WK van 2014 moesten we naar huis, omdat Nederland bij de laatste vier kwam. Uiteindelijk stonden zowel Oranje als wij niet op het veld tijdens de finale. Dat was een enorme domper."Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door siepie)
29 juli 2021 om 09:54

Wat betreft de wijze waarop het wordt uitgelegd heeft hij wel degelijk een steentje bijgedragen aan verandering in het voetbal. De VAR is namelijk een behoorlijke wijziging op het hedendaagse voetbal, echter wordt het wel ietwat overdreven hier.

29 juli 2021 om 10:21

@Teesboer. Het is de uitvinder van de var niet.

29 juli 2021 om 09:57

Vind het altijd wel mooi. We mogen het zijn van scheidsrechter hier vooral niet te serieus nemen. Maar als de scheidsrechters een fout maken zijn we hier de eerste om ze af te branden of een amateur te noemen. Laten we gewoon blij zijn dat deze mannen het zijn van scheidsrechter als topsport zien en het maximale uit zichzelf willen halen om een goede scheids te zijn. Dat komt het voetbal echt wel ten goede.

29 juli 2021 om 10:32

Jammer dat Kuipers met z'n gefluit nooit Oranje of NL clubs actief heeft geholpen.🧐Italiaanse arbiters houden wel altijd rekening met hun landsbelang.

29 juli 2021 om 10:50

Het belangrijkste voor een scheidsrechter is onpartijdig zijn, dus het is maar goed dat hij Oranje of NL-clubs actief heeft geholpen. Mocht hij dat wel hebben gedaan, dan was voor mij het respect voor hem een stuk minder geweest.

Wat kunnen we trots zijn op Kuipers met zo'n mooie staat van dienst. Hopelijk weet Makkelie de ruimte te pakken en te vullen. Want daarachter zit maar heel weinig. Ik ben wel benieuwd in welke hoedanigheid Kuipers de komende tijd betrokken zal gaan worden in de arbitrage. Zou jammer zijn als hij geen vooraanstaande functie zou krijgen.

29 juli 2021 om 10:04

Persoonlijk vind ik tussen Kuipers en Makkelie ook nog een behoorlijk gat zitten..

Is Gianni Infantino toevallig een Italiaan?

29 juli 2021 om 10:25

Zijn ouders zijn Italiaanse immigranten, dus dat is geen toeval nee.

29 juli 2021 om 12:06

Infantino is geboren in Brig/Zwitserland en heeft Italiaanse roots

Voetbal zal nooit meer hetzelfde zijn na het tijdperk Kuipers. Nog nooit zo’n verandering in het voetbal mee mogen maken in al die jaren. Dankje Björn. Goede scheidsrechter, maar dit soort geslijm krijg ik braakneigingen van, dat enge kliekje die elkaar hele vogels in hun reet steken.

29 juli 2021 om 10:33

Vogels? Doen veren niet al pijn genoeg?

29 juli 2021 om 12:55

Kan je na gaan hoe bont ze het maken daar ...

29 juli 2021 om 12:37

Haha, op zich zou een scheidsrechter niet zoveel mogen uitmaken. Ik had wel toen Colina stopte (die prachtige kwaaie kale) dat ik dacht 'damn, dat is echt een gemis'. Met Kuipers heb je ook wel weer even een topper gehad

29 juli 2021 om 12:55

Fair enough, Colina was ook echt een persoonlijkheid die boven alles stond haha. Die grote ogen en dan lekker dichtbij komen alsof hij je nog net niet een kopstoot geeft. Daar stond écht iemand en ook nog eens een goede scheids. Kuipers ook wel een topper hoor en terecht wel dat hij bewierookt wordt maar dit gaat mij te ver haha.

29 juli 2021 om 13:21

Ja een goeie scheids maar die maakte ook mega veel fouten hoor. Hij maakte ze alleen met zoveel overtuiging dat niemand er tegenin ging :D

29 juli 2021 om 13:50

Machtig, is eigenlijk heel vaak zo als je echt overtuigend bent gelooft iedereen in eerste instantie in je ongeacht of je de waarheid verteld of een foutje maakt.

29 juli 2021 om 16:22

Dat VZ het weet in de titel zet kan de beste man toch ook niets aan doen? Binnen de context valt het allemaal best wel te begrijpen.

29 juli 2021 om 13:36

Ik zal nog vaak terugdenken aan de finale van 2021 waar Kuipers de scheidsrechter was. Waar hij door het publiek onthaalt werd als held, een staande ovatie kreeg toen hij het veld betrad. Culina komt in mij op als goede scheids van vroeger, maar die zou ik niet in 1 adem met Kuipers mogen noemen. Toen ik vanochtend het nieuws las zat ik met tranen in mijn ogen te kijken, deze topscheidsrechter stopt ermee. Een gat zal vallen in het scheidsrechterkorps. De naam Makkelie word genoemd als opvolger, nee ik zie dat niet zitten. Makkelie hoort te fluiten in de tweede divisie of bij veteranenteams. Waar je voor de grap penalty’s kan uitdelen. Nee Kuipers, de man met het oog van een havik, we zullen je missen.

Wat is het ook een egotripper. Er is niets liever wat Kuipers doet dan onderonsjes met bekenden uit de voetballerij oplepelen en met een overdreven accent de Engelse woorden die ze tegen hem spraken vol trots herhalen. Laatst ook al op die persconferentie (god mag weten wat die voor zin had naast het strelen van het ego van Kuipers) toen hij uitgebreid inging op de woordenwisseling tussen hem, Chiellini en Kane. Geweldige scheidsrechter wel

29 juli 2021 om 11:09

Laten we eerlijk zijn.. iedere scheidsrechter is een egotripper en mediageil. En dat is op zich ook niet vreemd, want behalve aandacht kan ik me werkelijk waar geen enkele reden bedenken om je wekelijks door 22 man + trainersstaf uit te laten kafferen.

29 juli 2021 om 12:40

Het drummerscomplex is dat in de muziekwereld. In principe maak je onderdeel uit van een band, maar ziet iedereen alleen maar de hoofdrolspelers als de leadsinger en de gitaristen. Drummers (en scheidsrechters) willen vaak ook een beetje van die aandacht . Vind het bij Kuipers nog wel meevallen. Die Guzebuluk (geen idee hoe je het schrijft) vond ik theatraler en irritanten moet ik zeggen

29 juli 2021 om 13:14

Hahahaha.. Geniaal! En inderdaad zeker van toepassing. Ik krijg vooral echt een ongemakkelijk gevoel als ze in zo'n talkshow gaan bespreken hoe hij grote spelers als Messi of Neymar vermanend toespreken. Dan zie je inderdaad dat drummerscomplex optreden. Zo van "kijk maar, ik ben één met die grote jongens (of zelfs boven hen)"

29 juli 2021 om 15:41

Is Kuipers nou echt een egotripper? Hij is m.i. juist een van de weinige scheidsrechters die spreekt over zijn team en teamprestaties.

29 juli 2021 om 16:05

Maar inmiddels heeft hij wel al in ieder programma glunderend dat filmpje besproken waarin hij Messi op zijn plaats zet en eerder ook die van Neymar. Ik weet van scheidsrechters liever niet eens hoe hun stem klinkt en ik zou ze op straat liever niet eens herkennen, want als je echt onzichtbaar bent heb je het best gefloten.

29 juli 2021 om 17:39

Tja, als Higler die wedstrijden floot was hij misschien gevraagd. Kuipers zal naast Nijhuis ook de meest gevraagde scheids zijn. Nijhuis om z'n amusement, Kuipers om z'n ervaringen

29 juli 2021 om 14:04

De afgunst en het misgunnen van een paar complimenten geeft vaak weer hoe Nederlanders vooral kritisch willen zijn om het kritisch zijn. Hij heeft geen vliegtuig gekregen, hij heeft geen standbeeld gekregen nee een paar complimenten. De hele voetbalwereld vind hem een fantastische scheids maar wij hebben een mening en liefst zo kritisch mogelijk. Want ja, we lopen na elke wedstrijd natuurlijk de scheids de schuld te geven en dan kunnen nu niet terug natuurlijk.

Kuipers heeft laten zien top van zijn lichting te zijn met een paar prachtige internationale wedstrijden. Daar mag je elke veer voor ontvangen en trots op zijn.

29 juli 2021 om 16:26

Helemaal mee eens, zo overdreven is het allemaal niet. De beste man stopt, dus is er wat extra aandacht.

Zo'n Nijhuis, die geen fuck gepresteerd heeft, maar met dank aan zijn maatjes bij VI wel overal opduikt, dat is een ander verhaal.

29 juli 2021 om 19:02

De hele voetbalwereld vindt hem inderdaad goed, het zit hem erin dat hij dat ons zelf maar al te graag vertelt in plaats van dat prominenten dat over Kuipers vertellen en dat daar dan een artikel over komt

29 juli 2021 om 15:39

Maar ondertussen is hij zo ontzettend normaal. Ik kom regelmatig in zijn supermarkt en iedereen krijgt een vriendelijke goedemorgen/goedemiddag. Hij stelt zich nederig op richting zijn klant, die altijd koning is. Ook grappen en sociaal welzijn zijn hem niet vreemd. Kortom: het is net een mens..

Hij heeft een hele verdienstelijke carrière als scheidsrechter achter de rug en daar kan en mag hij uiteraard trots op zijn. Als ik naar La Liga kijk dan mogen we best tevreden zijn met ons Nederlands scheidsrechterskorps. Voor wat betreft zijn afscheid, dit soort genante vriendelijkheden en anekdotes horen er natuurlijk bij als je met pensioen gaat.

29 juli 2021 om 11:19

Denk niet alleen naar de La Liga, ik denk dat alle grote competities te weinig hebben geinvesteerd in de scheidsrechters. En dat clubs daardoor oa nu benadeeld worden. Nederland had na Jol eigenlijk geen echte opvolger meer. Een of 2 die er met geluk uitkwamen/ doorkwamen, maar ik denk dat we met Kuipers een meer dan geschikte opvolger hebben (gehad). Ook doordat er nu veel meer tijd/energie in de arbitrage wordt gestoken, talenten veel beter opgeleid worden, zie ik Nederland qua scheidsrechters komende tijd nog wel eenzaam aan de top staan.

Goede scheidsrechter, geen geweldige. In de CL te vaak wedstrijden op een twijfelachtige manier gefloten. Finale van het EK deed ie het overigens wel prima en wat iemand het laatst doet blijft vaak het best hangen. Verder is hij wel vol van zichzelf door de noodzaak te zien zich te moeten profileren terwijl hij toch al gaat stoppen, complimenten over jezelf zijn mooi en strelen je ego, andersmans complimenten over jezelf herhalen is een beetje borstklopperij die een echte topper niet nodig heeft.

Het mondiale voetbal heeft het erg getroffen gehad met Björn Kuipers, aldus Björn Kuipers.

Prima scheidsrechter geweest, maar hier overschat hij zijn rol een beetje.

Ik denk dat Neymar de polonaise loopt....

Kuipers is een topper. Dat weet hij zelf ook en dat laat hij ook merken. En van mij mag hij. Er zijn veel mensen die net zo acteren als hij maar veel minder presteren

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4623
2.Ajax4555
3.Feyenoord3924
4.Vitesse361
5.AZ3513
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder191
D. TadićAanvaller197
S. BerghuisAanvaller185
S. HallerAanvaller1712
D. KlaassenMiddenvelder163
R. PasveerKeeper160
AntonyAanvaller157
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren