Barcelona gewaarschuwd: ‘We gaan de regels niet voor Messi aanpassen’

Dinsdag, 22 juni 2021 om 12:26Rian Rosendaal

Javier Tebas, voorzitter van competitie-organisator LaLiga, heeft een waarschuwing afgegeven richting Barcelona. Volgens hem moet de Catalaanse grootmacht heel snel de salarishuishouding op orde brengen om ervoor te zorgen dat Lionel Messi kan worden ingeschreven voor het seizoen 2021/22. Barcelona is net als veel clubs flink geraakt door de coronacrisis, met een schuld die in januari was opgelopen tot bijna een miljard euro.

Met het contract dat binnenkort afloopt heeft Messi in de afgelopen vier jaar maar liefst 555 miljoen euro mogen bijschrijven. Met een eventuele nieuwe deal zijn dergelijke bedragen niet langer mogelijk in het Camp Nou, zo oordeelt Tebas. "Barcelona heeft het loonplafond overschreden", klinkt het in de Spaanse media. "Ik hoop dat ze Messi binnenboord kunnen houden, maar dan zal er wel in de spelerssalarissen moeten worden gesneden. We zullen ons niet soepel opstellen met de salarissen die Barcelona hanteert. Die regels blijven gewoon hetzelfde en zullen niet speciaal voor Messi worden aangepast."

Barcelona maakt zich ‘grote zorgen’ en leent 525 miljoen euro

Er is inmiddels een lening afgesloten bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs.Lees artikel

"Barcelona zal dus snel wat moeten doen aan de schuld die openstaat", brengt Tebas nogmaals naar voren. "Als dat lukt, dan is er volgens mij weinig aan de hand. Het probleem is echter dat de salarissen het plafond hebben bereikt nu. En waar andere clubs maatregelen hebben genomen om verdere problemen te voorkomen, is er bij Barcelona niets gedaan om het verlies aan inkomsten een halt toe te roepen. Maatregelen zijn nu dan ook noodzakelijk geworden. Van de zevenhonderd miljoen euro aan verlies in LaLiga komt de helft op het conto van Barcelona. Andere topclubs hebben juist wél maatregelen genomen om verder verlies te voorkomen. Real Madrid bijvoorbeeld is erin geslaagd om om de verliespost niet zo groot te laten worden als die van Barcelona, de koploper op het gebied van schulden", aldus de bezorgde Tebas.

LaLiga bepaalde in november vorig jaar dat er in totaal 610 miljoen euro moet worden bezuinigd op de salarissen bij alle clubs in Spanje. Het salarisplafond van Barcelona werd verlaagd naar 382 miljoen euro, terwijl het bedrag in de jaargang 2019/20 nog op 671 miljoen euro lag. Er werd destijds snel een salarisverlaging ingevoerd door Barcelona, om zo 175 miljoen euro over te kunnen houden. Zondagavond werd bekend dat er een lening van 525 miljoen euro is afgesloten bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs en de Catalanen kunnen naar verluidt vanaf augustus al beschikken over het bedrag.

“We maken ons allemaal grote zorgen, omdat we een zeer hoge schuld hebben ontdekt en met veel partijen moeten gaan samenwerken”, vertelde voorzitter Joan Laporta zondag op de ledenvergadering. De lening wordt dus afgesloten om op de korte termijn de financiële problemen op te lossen. Naar verluidt moet het geleende bedrag van 525 miljoen euro binnen vijftien jaar worden afgelost. Van de 659 stemgerechtigde socios stemden er 588 voor de plannen rondom de lening, werden er 28 tegenstemmen geteld en leverden 43 leden een blanco stem in.Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door bossie)

Ik vraag me dan altijd af: Waar gaat Messi met al dat geld heen? Als je zoveel verdient, nouja eigenlijk krijgt, zou je toch zeggen dat je wel eens salaris inlevert. Ik zou me in ieder geval diep schamen

22 juni 2021 om 12:35

Voor de crisis was hij het waard. Hij heeft significant bijgedragen aan de inkomsten van de club die wel tot een miljard reikten voor de crisis. Nu is het een ander verhaal. Geen enkele andere club kan zo'n salaris ook dragen nu.

22 juni 2021 om 12:43

Waar is die significante bewezen? Bewezen is dat Barca kunstmatig de inkomsten opkrikte tot 1 miljard, daarom zijn ze nu ook zo hard geraakt t.o.v. andere clubs.

22 juni 2021 om 12:51

De clubs zoals City, PSG kunnen dit makkelijk dragen. Barcelona had vorig jaar al afscheid moeten nemen van Messi, dat had ze een hoop ellende bespaard. Ja Messi kan nog steeds geweldig voetballen, maar je moet kijken naar of de prestaties in vergelijking staan tot zijn salaris en dat is gewoon niet meer zo.

22 juni 2021 om 12:53

Een ander verhaal? Dankzij Messi spelen ze het komende seizoen Champions League en kwam er weer perspectief naarmate het seizoen vorderde. Verder zeggen die inkomsten niet zoveel als de uitgaven nagenoeg gelijk zijn. Hij zal vast wat omlaag willen, maar uiteindelijk zou een eventueel nieuw contract nog steeds duizelingwekkende cijfers bevatten.

22 juni 2021 om 12:54

De cijfers zijn wat ze zijn. Nog steed heeft Barcelona nu de hoogste inkomsten na de crisis. De problemen zitten veel meer aan de uitgavenkant. Barcelona wordt hard geraakt door de belachelijke salarissen. Umtiti en Sergi Roberto zitten op het niveau van Van Dijk.

22 juni 2021 om 12:58

Dat ze hard worden geraakt heeft simpelweg te maken dat Barcelona leeft van commerciële inkomsten en relatief minder van tv-gelden. Die commerciële inkomsten worden het hardst geraakt nu.

22 juni 2021 om 13:34

Dat is onjuist. Barca heeft toekomstige transfers inbegroot, dat doet geen enkele topclub. Dit zorgt ervoor dat ze 200 miljoen extra inkomsten op papier hebben en dus ook aan salaris uitgeven. Dat is de reden dat het kaartenhuis nu in elkaar dondert, kijk naar Real en PL-clubs die hebben er veel minder last van.

22 juni 2021 om 13:36

Messie verdient 10x zoveel als Van Dijk, dat wel in verhouding? Zonder het sprookje van extra merchandise verkopen.

22 juni 2021 om 13:57

En het salaris van Messi lijkt mij, die mag je ook wel opnoemen in het rijtje.

22 juni 2021 om 14:13

@sirius maar is dat echt zo dat Barcelona zonder Messi geen CL voetbal had behaald? Er waren zat wedstrijden waar Barcelona zonder Messi juist goed speelde en de wedstrijden waarin hij de winnende maakt of het verschil maakte werd ook steeds minder. Ik denk namelijk dat Barcelona zonder Messi de CL nog steeds had behaald.

22 juni 2021 om 14:27

Kijk alleen al naar z'n rendement. Geen speler in de Barcelona selectie die daar ook maar enigszins aankomt. Ik denk dat Barcelona zonder Messi in hele grote problemen was gekomen.

22 juni 2021 om 14:30

Messi is zeer belangrijk voor het team, het hele systeem is om hem gebouwd. Maar ik ben het wel eens met 665, zonder Messi was Barca ook wel in de top4 geeindigd. Messi heeft ze wel langer in de titelrace gehouden.

22 juni 2021 om 14:39

Dat is simpelweg niet het geval. Inkomsten zijn per definitie gerealiseerd. Je haal inkomsten en projecties door het geval.

22 juni 2021 om 14:58

Ik zou zeggen, sla de boeken er eens op na. Kijk op het Twitter-account van Swiss Rabble voor een toelichting. Barca is verantwoordelijk voor 50% van het verlies van LaLiga. En dat allemaal omdat de verwachte inkomsten zijn gebaseerd op luchtkastelen en met dubieuze transfers als Arthur in stand worden gehouden.

22 juni 2021 om 15:40

De transfer van Arthur heeft impact op de winst van Barcelona. Qua inkomsten heeft het maar weinig impact. Nu verwar je winst met inkomsten. De Arthur deal was om het resultaat van Barcelona te beïnvloeden. Bartomeu stond op het punt een dik verlies te schrijven waar hij persoonlijk verantwoordelijk voor is.

22 juni 2021 om 16:04

Ik heb eerlijk gezegd het idee dat er maar 1 met getallen en definities aan het goochelen is. Die transfer js voornamelijk misbruikt om de onrealistisce begrote transferinkomsten te
realiseren. Maar goed trap vooral in boekhoudkundige trucs en geloof vooral dat Barca financieel gezond is. Cijfers spreken alleen in je nadeel.

22 juni 2021 om 16:07

Wat jij wilt. Barca begroot verwachtte inkomsten en op basis daarvan hebben ze hun uitgaven gemaakt. Die verwachtte inkomsten kloppen niet, maar de uitgaven wel. Maar goed, ik heb het idee dat jij het gewoon niet in kan zien. Dat maakt verder niet uit, maar dan wens ik je geluk met de shirt-verkoop van Messi (heeft hij nog zijn portrechten in eigen beheer)?

22 juni 2021 om 16:29

Je zit redelijk in de buurt maar je haalt een begroting en gerealiseerde inkomsten door elkaar. Over 2018 en 2019 zaten de gerealiseerde inkomsten al dicht tegen een miljard. Daarna is het falikant misgegaan. Door de immense salarisposten had Bartomeu geen ruimte. Dat hij onrealistisch begrootte tijdens de Corona crisis geloof ik ook best. En dat hij slecht beleid heeft gevoerd ook.

22 juni 2021 om 16:41

Barcelona is dat voor de corona-crisis gaan doen om onder meer het contract van Messi te financieren. Het is niet reeel te verwachten dat Barca meer dan 200 miljoen inkomsten heeft dan Real. Dat was wel het geval en bewijst het luchtkasteel, dit vond allemaal voor corona plaats.

Omdat door corona het luchtkasteel inzakte, is Bartomeu inderdaad persoonlijk aansprakelijk. Dit heeft hij dchter voorkomen door meerdere boekhoudkundige trucs.

22 juni 2021 om 17:19

Barcelona had nooit veel meer inkomsten dan Madrid. Je kunt de cijfers van Barcelona en Madrid gewoon opzoeken over 2018 en 2019. Die zijn nagenoeg identiek. Bartomeu had geen marge door de hoge salarissen tijdens de crisis.

22 juni 2021 om 22:10

Jep boeken nageslagen, Deloitte nagekeken e je hebt dus gewoon ongelijk.

22 juni 2021 om 12:37

Ja eens. Zo werkt het alleen niet in de wereld, kijk maar naar de huidige tijd de “normale” mens heeft het financieel gigantisch zwaar deze tijd en de miljardairs verdubbelen hun kapitaal. De drijfveer van geld moet je niet onderschatten ook niet bij voetballers dus.

22 juni 2021 om 18:39

Helemaal niet meer te maken met onderwerk van het artikel, maar..
Ik weet niet of je naar andere landen kijkt? De corona lijkt tot nu toe erg weinig invloed te hebben gehad op de welstand in Nederland. De werkloosheid is niet opgelopen bijv. Mensen kopen nog steeds duurdere huizen(dat zijn niet alleen starters die echt een huis nodig hebben maar ook gewoon heel veel mensen die eigen huis verkopen en ander groter huis terugkopen) Dat doe je niet als het het financieel gigantisch zwaar hebt.

Ik vraag me af of Barcelona spelers wel af mag gaan kopen of af dat ook mee wordt geteld in de salarislimiet. Laporta wilde niet beantwoorden of een deel van de 525 miljoen zou worden aangewend om spelers als Umtiti die op bizarre salarissen zitten af te kopen.

22 juni 2021 om 12:46

Daar ga je vanzelf achter komen deze zomer. Als spelers als Umtiti ineens vrijgegeven worden, weet je dat er contracten worden afgekocht. Overigens zie ik het niet snel gebeuren, want die spelers zul je ook weer moeten vervangen.

22 juni 2021 om 12:51

We zullen het aan zien inderdaad. Umtiti heeft amper gespeeld en Eric Garcia is er bijgekomen. Als hij niet kan worden verhuurd dan is er maar een alternatief ben ik bang.

22 juni 2021 om 14:14

De 525mil gaat verloren geld worden, en barca de dieperik induwen. Want messi gaat een gigaloon willen. Beter afscheid nemen en terug schoon schip maken. En geen gekke lonen meer betalen.

22 juni 2021 om 14:31

Die 525 miljoen euro is er gewoon grotendeels voor om kortlopende schulden om te zetten in langlopende schulden en om acute kosten te dekken. Daarmee gaat de schuld weliswaar richting de 1,5 miljard euro, maar zijn de kosten voor de korte termijn gedekt. Waar ze alleen geen rekening mee lijken te houden, is corona in de toekomst. Als alles nog een keer op slot gaat (niet onrealistisch), heeft Barcelona een nog veel groter probleem. Bezuinigen in een crisis is niet te doen als de inkomsten aardig teruglopen. Aangezien Barcelona ook nog eens alles op alles zet om zo weinig mogelijk jasjes uit te trekken, zou een nieuwe lockdown de club over de klif kunnen jagen.

22 juni 2021 om 18:30

Ok leuke uitleg en daar kan ik je in volgen, maar het probleem blijft 1.5miljard schuld waar ik mij aan stoor. Barca krijgt overal altijd maar een vrijgeleide. En dat kan niet, ze moeten uitgesloten worden voor europees voetbal met zo een hoge openstaande schuld. Moest city, psg, chelsea zo een schuld hebben staan zouden ze hier allemaal zoals bij de heksen een jacht beginnen. Maar omdat het barca is, praten we het allemaal maar goed. Roze bril supps, alleen als het over je eigen club gaat is het ok.

Toch een bizare wereld en kijk van de mensen.

22 juni 2021 om 15:06

Afkopen? Dan kan je hem toch beter een jaar houden? Of je zijn salaris nou nu direct betaald of over en seizoen? Hij gaat echt niet inleveren. Niemand gaat hem in ieder geval voor dat salaris overnemen. Enige optie blijft dan verhuren en een deel door de ander laten betalen.

22 juni 2021 om 15:38

Als je zo van zijn salaris afkomt en onder de salarislimiet van la liga uitkomt dan heb je geen andere keuze ben ik bang.

22 juni 2021 om 16:55

Zoals Visca al zegt ben je hetzelfde geld kwijt maar voldoe je wel aan de regels. Overigens koop je een contract zelden voor de volledige som af. Waarom niet voor de helft? Umtiti vindt wel een andere club met een mooie tekensom als transfervrije speler en gaat daar ook nog altijd geld verdienen natuurlijk. Dus zelfs met hem de helft mee te geven gaat hij er financieel allicht op vooruit en bespaart Barca 10 miljoen komend seizoen

Wat ik er van begrepen heb zijn ze toch speciaal met een langdurig contract (10 jaar of zo) voor Messi bezig. Dan zou hij het loon als het ware uitegesmeerd krijgen over 10 jaar, terwijl Barca dan aan de regels zou voldoen. Geen idee in hoeverre je dat in de toekomst gaat bijten overigens. Want het blijven gewoon grote uitgaven, maar dan voor langere periode, waardoor je op papier slechts de boel kloppend maakt en niet over de langere termijn de salarissen terugschroeft. (Al zal Messi sowieso wel met een lager salaris akkoord gaan).

22 juni 2021 om 12:48

Het is wel redelijk grappig dat ze zich op de borst kloppen en Messi willen ophemelen omdat hij ‘de helft inlevert’. Echter gaat hij de helft verdienen per jaar, maar tekent hij wel voor 10 seizoenen waar hij er 2 van zou ‘presteren’ in het truitje van Barcelona. Lijkt mij dis weinig inleveren, integendeel.

Op de lange termijn zal deze crisis wel vele clubs geholpen hebben door op zijn minst vele salarissen met 1/3 te verminderen. Als ik een topploeg moet noemen dan vind ik Bayern de beste club van de wereld op vlak van beleid in aankoop en verkoop van spelers. Het beste voetbal van de voorbije 20 jaar gaat naar Barcelona. Dankzij hun gouden generatie, maar dat is al zeker 7 of 8 jaar niet meer het geval, buiten 2015 en 2016 met Neymar erbij. Het mooiste voetbal was met Ronaldinho en Messi nog samen.

22 juni 2021 om 12:56

Laporta gaat nu eindelijk doen wat Bayern al jaren heel goed doet. Spelers transfervrij ophalen en de salarissen onder controle houden.

22 juni 2021 om 14:25

Geloof je dat? Alles wat Laporta tot nog toe gedaan heeft, neigt toch naar een heel ander beeld. Dat Barcelona momenteel transfervrije spelers haalt en kosten naar beneden brengt, is enkel het gevolg van de financiele situatie. Ze hebben simpelweg geen andere keuze. Ik denk namelijk dat ze direct de portemonnee weer trekken als het mogelijk is.

Ik vraag me af hoe het mogelijk is in deze zogenaamde EU hoe alle regeltjes zijn. Dacht dat we allemaal een waren maar schijnbaar is dat niet aan de orde. Barcelona toch een club uit de EU barst van de schuld en mag gewoon doorgaan met spelers aantrekken.. Moet je eens in Nederland kijken dan krijg je al geen licentie meer als je bv 1000 euro in de schuld staat. Vinden ze dan een geldschieter dan houdt de Knvb dat een jaar tegen zodat de club nog verder gedupeerd wordt en dan maar stellen de licentie wordt ingetrokken als je de zaken niet op orde hebt terwijl de Knvb hier zelf zo achterlijk bezig is. Gaat niet alleen om Messie maar ook andere verenigingen die zelf de broek niet kunnen ophouden zoals o.a. PSG die gesteund moeten worden door het midden oosten. Engeland door Amerikanen en Sheiks enz. Messie is juist een bron van inkomsten voor Barcelona met zijn reclame. Het gaat over de algehele schuld van de clubs en kom nu niet uit van vele verenigingen hebben er al iets aan gedaan. Ja wij als Nederland als belastingbetaler moeten geld afstaan aan Italie en Spanje. Dus meneer de voorzitter van Spanje groot mondje houden en Rutte dankbaar zijn die sponsort de clubs. Lang leve de eensgezindheid in de EU. Schande dat er zoveel schulden zijn daar en wij hier maar alles af moeten staan met regeltjes als duurde accijns overal op.

22 juni 2021 om 14:23

@fvddb - Je haalt kwesties door elkaar met scheve vergelijkingen, al heb je natuurlijk niet volledig ongelijk. Echter kun je Den Bosch nooit met Barcelona vergelijken. De Knvb heeft inderdaad strenge eisen waaraan investeerders aan moeten voldoen als ze een club willen overnemen. Gezien de problemen van de afgelopen jaren ook meer dan terecht. Verder gaat het om de schuld met betrekking tot de waarde van de club. Barcelona heeft een schuld van een miljard en heeft een waarde van zo'n 4 miljard euro. Bovendien heeft Barcelona onder normale omstandigheden meer dan genoeg mogelijkheden om die schulden te dekken. Hoe anders is dat bij pakweg een Rbc, Haarlem of in jouw geval FC Den Bosch? Neemt overigens niet weg dat ik het eens ben met het laatste gedeelte. Het wordt tijd dat wij niet meer gaan betalen voor de wanorde elders, maar helaas gaat dat de komende jaren alleen nog maar veel erger worden.

Duidelijk. Messi is uiteindelijk ‘gewoon’ een van de vele spelers in La Liga en Barcelona is een van de 20 clubs. Niks speciale deals en uitzonderingen. Barcelona heeft de afgelopen jaren gestunteld met te dikke contracten, laat dat maar eens klaar zijn.

22 juni 2021 om 13:42

Onzin messi is barcelona en barcelona is messi niet meer en niet minder. Hij heeft daar zoveel invloed.

22 juni 2021 om 16:57

Messi is Barcelona maar Barcelona is meer dan alleen Messi. Mes que un club en al helemaal mes que un jugador.

Wat een onzin hz26,
Barcelona was er al voor Messi en zal er ook zijn na Messi.
In de tijden van Laudrup, Koeman, Stoickov en Romario en later Ronaldinho was het een zeer sympathieke club. En succesvol!! Dat werd doorgezet met Xavi en Iniesta. Niet bepaald de minste middenvelders. En inderdaad Messi die de club veel heeft gebracht.
Ze hadden echter beter vorig jaar afscheid kunnen nemen. Messi is niet meer de voetballer die hij was en de club zit financieel ontzettend zwaar in de shit. Ben benieuwd of ze dit jaar afscheid durven nemen. Zo niet, dan kunnen ze de inventaris alvast op naam van Goldman Sachs schrijven.

22 juni 2021 om 15:23

Ben het met je eens was een sympathieke club maar dan heb je het over spelers van tig jaar geleden. Tuurlijk had messi vorig jaar toen die zon grote mond had weg moeten sturen maar nogmaals barcalona zit vast aan messi.

Waarom ze nu dit specifiek zeggen en Messi noemen is mij een raadsel. Je mag gewoon verwachten dat voor iedere Spaanse club de zelfde regels gelden. Toch vreemd dat ze dat specifiek zo in de media brengen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4936 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
NetoKeeper
Jordi AlbaVerdediger
R. AraújoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

3762 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Barcelona 35 30 4 0
2019/2020 Barcelona 33 25 4 0
2018/2019 Barcelona 34 36 3 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0
2016/2017 Barcelona 34 37 6 0

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren