Kuyt noemt voordeel van Weghorst: ‘Dat is bij Malen nog niet het geval’

Vrijdag, 11 juni 2021 om 08:48 • Laatste update: 09:00

Dirk Kuyt is ervan overtuigd dat Nederland op het EK in staat is om de titelfavorieten te verslaan. De oud-international vindt dat Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland, België, Duitsland en Portugal betere spelers heeft dan Oranje, maar dat het uiteindelijk draait om het beste team. “Ik geloof daar echt in, omdat ik altijd kijk naar de wapens die voorhanden zijn”, aldus Kuyt.

Kuyt wijst naar een uitspraak van voormalig bondscoach Bert van Marwijk, die zei dat niet de beste spelers kampioen worden, maar het beste team de prijs pakt. “Als Oranje daarin gelooft en steeds beter gaat spelen, weet ik zeker dat ze de grote landen ook kunnen verslaan", stelt Kuyt in een interview met De Telegraaf. Hij vindt dat Oranje over aanvallende wapens beschikt. “Die hebben we met Donyell Malen, Memphis, Wout Weghorst en Steven Berghuis. Ik zie ook wel dat het soms te snel gaat voor Weghorst, maar bij hem is bijna elke kans een goal. Dat laatste is bij Malen nog niet het geval.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Weghorst lijkt zich op te kunnen maken voor een basisplaats bij Oranje op het EK, waar bondscoach Frank de Boer wil gaan spelen in het veelbesproken 5-3-2-systeem. Kuyt snapt dat de bondscoach in dat systeem wil spelen. “Maar of je daar het hele toernooi aan moet vasthouden, vraag ik me af”, aldus Kuyt, die benadrukt dat De Boer met 'één of twee' wissels makkelijk kan overstappen naar het vertrouwde 4-3-3. “Dan word je er met Donyell Malen en Steven Berghuis niet minder op, hebben we zondag gezien”, doelt hij op de 3-0 overwinning op Georgië in de Grolsch Veste.

Frenkie de Jong komt in het 5-3-2-systeem tot dusver niet goed uit de verf, ziet ook Kuyt. “Het zou voor mij ook een optie zijn hem een linie naar achteren te halen. Zeker als je veel sterker bent dan je tegenstander, denk ik dat je daar met Daley en Frenkie voor veel voetbal kunt zorgen”, stelt Kuyt. “Frenkie is geen pure verdediger, maar kán wel goed verdedigen. En om in Cruijff-termen te spreken: als je de bal hebt, hoef je niet te verdedigen. Met hem achterin verlies je weinig ballen en speel je vooruit.”

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door daavy)

Zeer optimistisch van Kuyt en zo sta ik er ook in. Realisme is bij heel veel zaken leuk, maar met zo'n toernooi is het toch maar saai er over-realistisch in te staan? Optimisme is veel leuker. Gewoon even genieten met z'n allen! Dat Kuyt Weghorst aanhaalt verbaast me trouwens niet. Velen denken dat Weghorst een soort targetman is die vooral hoge voorzetten moet krijgen. Dat is hij helemaal niet. Weghorst is eigenlijk een langere, minder wendbare versie van Dirk Kuyt.

11 juni 2021 om 09:08

Nog minder wendbaar dan Dirk?

11 juni 2021 om 09:08

De grootste overeenkomst is de mindere mate van 'puur talent' bij beiden, naast de andere spelers. Altijd zal er kritiek zijn als zij spelen of was er kritiek. Maar dit soort gasten brengen hele andere dingen die heel veel teams missen. Juist de teams met de beste spelers. Zo'n Weghorst is nog maar een paar jaar profvoetballer en heeft geen heel jeugdtraject doorlopen. Die staat hier door pure wilskracht en doorzettingsvermogen. Dat is de reden waarom hij zo blij was met z'n doelpunt tegen Georgië, want niet lang geleden mocht hij nog vertrekken bij FC Emmen, dat toen nog Jupiler League speelde. Het stoorde mij dan ook dat velen dat niet wisten, maar wel oordeelden over z'n 'te' blije juichen, want het was 'maar' Georgie.

11 juni 2021 om 09:41

Je eerste goal is altijd speciaal, boeie dat het Georgië is.

11 juni 2021 om 09:56

En hij heeft een veel mindere techniek dan Kuyt. Weghorst is zeker bruikbaar, maar dan als spits in een 4-3-3 systeem als pure afmaker. Nu moet hij meevoetballen en dat kan hij niet. Hij heeft een balbehandeling die voor 5-3-2 gewoon onvoldoende is.

11 juni 2021 om 10:32

Weghorst in de loop meegeven bij een counter, dodelijk!
Maar zie weghorst ook liever in een 433 systeem. maar werkt zich wel de pleuris en dat vind ik fantastisch om te zien.

11 juni 2021 om 11:11

Ik vind zijn balbehandeling juist wel prima eigenlijk. Beter dan de van Luuk de Jong.

11 juni 2021 om 14:30

Luuk is veel meer Target man en zeer kopsterk.
Weghorst is veel bewegelijker en moet het ook niet hebben van zijn aanname.

"Je ziet dat het hem allemaal te snel gaat maar elke kans is wel een goal" Persoonlijk vind ik niet dat oranje om eindpunt Weghorst heen gebouwd moet worden. Met 2 spitsen kom je veel in de kleine ruimtes als oranje en is behendigheid, wendbaarheid, techniek, snelheid heel erg belangrijk. Weghorst heeft dat niet. Daarbij matchen Memphis en Malen veel beter. De eerste heeft kracht, techniek, scorend vermogen en komt in de bal. Malen snel, diepgang,behendigheid en scorend vermogen. Maar gezien de stijl van Kuijt zelf snap ik dat hij Weghorst prefereert. Werklust, strijd. Ik vind dat meer iets als het voetballenderwijs niet lukt of bij nood bij dit oranje. Berghuis die ze voorslingert ,Wout en Luuk voor de pot. Memphis op 10.

11 juni 2021 om 09:31

Volgens mij is het in een 2 spitsensysteem juist vaak de bedoeling dat de spitsen in de ruimtes komen door loopacties in de diepte/lopend in de halfspaces en dat dan de backs erover heen komen. Ideaal voor als je vanuit de omschakeling speelt, de meeste goals van dit NL komen ook niet uit gepiel in ‘kleine ruimte’ maar juist als het veld open ligt, dus vanuit de omschakeling. Dat verhaal van jou sluit meer aan bij een 4-3-3 opstelling waarbij je alleen maar op de helft van de tegenstander rond de 16 aan de bal bent. Dat is nu net wat dit Oranje niet kan, al betwijfel ik of ze dit systeem wel goed kunnen.

11 juni 2021 om 10:41

In principe kun je 433 verdedigend spelen en 532 aanvallend. Enfin, meerdere opties mogelijk.

Kuyt, groots voetballer en mede eindverantwoordelijk voor de titel van Feyenoord. Echter is hij na zijn voetballoopbaan steeds ongeloofwaardiger geworden, hoe jammer ook. Ik ben blij dat hij geen trainer is geworden van Feyenoord, want zelfs een goede -19 lichting kreeg hij niet aan het voetballen. Volgens mij echt wel een goede kerel, maar qua uitspraken snijdt het allemaal geen hout en is het een open deur.

11 juni 2021 om 09:28

Welke goeie talenten zaten er een in onder de 19? Je zou toch wel verwachten als het een goede lichting is, dat er een paar in Feyenoord 1 zouden spelen? Want Feyenoord 1 loopt nou niet bepaald over van kwaliteit.

11 juni 2021 om 10:15

Dirk was dit jaar, naar mijn mening, misschien wel de beste analist van Ziggo. Nu zegt dat niet zoveel, maar ik vond juist dat hij details opnoemt in plaats van de standaard teksten bij een doelpunt, wat je de rest ziet doen.

Was een geweldige prof, fantastische speler voor oranje op de laatste Wk's en ook gewoon een goede analist. Die cliché's gebruikte hij meer als speler voor de camera, dan dat hij ze nu als analist gebruikt bij de wedstrijden.

11 juni 2021 om 12:10

In zijn tweede seizoen had hij echt geen goede lichting, hoor. Vele goeie spelers waren al doorgeschoven en meer dan de helft van de basis was geen best materiaal. In z'n eerste seizoen daarentegen gewoon een sterk jaar gedraaid, met o.a. een beker en erna een Supercup geloof ik. En deden ze gewoon mee om het kampioenschap. Vele spelers waren ook erg lovend over 'm.

11 juni 2021 om 12:17

Dan zit ik er op dit moment volledig naast 😂😅

Eigenlijk zegt hij helemaal niets die Kuit, wat een analyse. Je zal toch eerst de zestien van de tegenstander moeten halen om Weghorst in stelling te brengen, minder gaten in je verdediging laten vallen zodat een goal er ook toe doet voordat de tegenstander er meer maakt en je balbezit is nuttig gaan gebruiken ipv lekker rondtikken voordat de officiële speeltijd voorbij is. Ik ben nog nooit zo negatief geweest over Oranje als dit EK, we waren eindelijk weer de goede weg in geslagen met Koeman, maar de Boer heeft dat hardhandig in een paar maanden weer de nek omgedraaid.

11 juni 2021 om 09:18

Eigenlijk omschrijf jij ook wat ieder team wel zou willen. Samengevat ongeveer: je moet goed verdedigen, goed spelen, kansen creeeren, scoren, en dat laatste bij voorkeur meer dan de tegenstander.

Ik snap dat velen niet happig zijn op de vaak niet zoveel zeggende mening van Kuyt, maar jeetje. Heb nog niet 1 positieve reactie gezien onder dit artikel. Wat zijn we weer lekker Hollands.

11 juni 2021 om 12:15

Haha sowieso als Afellay, Janssen of Vink dit had gezegd: echt een uitstekende analist, ziet 'ie goed!

Ik hoop dat oranje zich optrekt aan de werklust van weghorst. weghorst is de minst begenadigde voetballer in de selectie, maar die strijd, werklust en passie die hij toont om het oranje shirt te mogen spelen is prijzenswaardig. als iedereen met die strijd instelling erin gaat kunnen we misschien nog wel eens verrassen. Ik heb hoop. Ik heb woutje weghorst als topscoorder van het EK staan. maak er maar lekker 4 tegen macedonie en 1 tegen oostenrijk.

11 juni 2021 om 10:22

Minst begenadigd? Vergeet niet dat Dumfries, Luuk de Jong en De Roon ook onderdeel van de selectie zijn!

Nederland kan ook zeker de grote landen verslaan, maar ik zie ze niet 3 betere landen op rij verslaan

Wat een ontzettend negatieve reacties zeg. Alleen maar omdat Dirk Kuyt het zegt, want hij zegt helemaal niets geks. Uiteindelijk is voetbal een teamsport en, zeker op grote toernooien, is de kracht van het team heel belangrijk. Als niemand voor elkaar wil werken en iedereen alles zelf wil doen, dan lig je er in de groepsfase uit. Wat Kuyt over Malen zegt klopt ook gewoon. Malen heeft 19x gescoord in de Eredivisie dit seizoen, maar iedereen zag dat hij heel veel kansen nodig had om te scoren. Als hij iets scherper voor de goal was geweest, dan had hij 25+ goals kunnen scoren en dat had qua aantal kansen niet eens zo een gek aantal geweest.

11 juni 2021 om 10:19

Eens, maar dan benoem je voor mij ook de enige reden om voor Weghorst te kiezen ipv Malen, zeker in dit systeem. Je hebt gewoon aanvallend weinig input en diepgang, Malen heeft dat wel. Die kan je de bal ook gewoon gerust geven, Weghorst is toch een beetje een houten klaas.

11 juni 2021 om 11:37

Tsja, je moet toch wat, het EK is nog niet begonnen en toch moet er over voetbal gepraat worden. Er is nog geen wedstrijd gespeeld, kritiek op de resultaten of het werkelijke voetbal is nog niet mogelijk, dus dan moeten de analisten maar hypothetische scenario's de wereld in slingeren.

Ik zou toch voorin lekker spelen met Depay, Malen en Berghuis. Geeft ze lekker de vrije rol en dat is voor elke tegenstander een probleem. Daarachter lekker met Blind (Koopmeinders), de Jong en Wijnaldum en je hebt gewoon loopvermogen en voetbal kwaliteit op het middenveld. Achterin dan lekker spelen met Wijndal, de Ligt, de Vrij, Dumfries. Heb je in mijn ogen toch een meer dan prima selectie om goed voor de dag te komen.

Is ook gewoon zo, we zijn echt niet slechter dan Griekenland in 2004 of Portugal in 2016. Op een toernooi kan alles gebeuren en we zijn nou ook weer geen Gibraltar ofzo. Ik ga de komende weken gewoon achter het team staan em juichen. Als we eruit liggen ga ik De Bier wel weer uitschelden.

In die 532 zie ik liever Malen dan Weghorst, maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren. Dat hoeft ook niet per se ongunstig te zijn. Als je eerst Weghorst tegenover je hebt gehad die de hele tijd loopt te sleuren en irritant aan t doen is en de laatste 30/20 minuten komt de beweeglijke en snelle Malen erin, heb je als verdediging gewoon geen leuke avond. Hopelijk heeft Malen deze week goed met Van Nistelrooij geoefend, als hij zijn afmaken kan verbeteren, staat hij gewoon eerste spits.

Het is lastig om een inhoudelijk weerwoord te geven op de heer Kuyt. Die man praat zoveel onzin dat het bijna satirisch aandoet. Om toch een poging te wagen: Als de keuze is om met voorzetten de oorlog te winnen, gooi je Weghorst of De Jong voorin. Voetballend zijn de keuzes wat uitgebreider. Je kunt echter niet hetzelfde gaan ballen en óf Weghorst, óf Malen erin..

11 juni 2021 om 12:17

Wat is dan zoveel onzin?

Ik ben het met Sneyder eens Niet Wout Weghorst, maar Donyell Malen moet een basisplaats krijgen voor het EK. Dat vindt recordinternational Wesley Sneijder, die bijzonder gecharmeerd is van de spits van PSV. "Ik vind hem echt een geweldige spits", zei Sneijder in de VI Liveshow over Malen. "En ik denk echt dat hij als hij de kans krijgt om te spelen, dat hij weleens een sensatie kan worden voor dit EK. Ik ben echt gecharmeerd van die jongen." Volgens Sneijder vormen Memphis en Malen ook een sterk duo. "Je ziet iedere keer dat als zij samenspelen dat ze elkaar zoeken. Ze kunnen elkaar ook goed vinden. Er is met die twee voorin een hoop beweging. En ik zou eerder voor beweging kiezen, met twee spelers die in de ruimtes kunnen duiken, dan een statische spits erbij."

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2222 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. de VrijVerdediger10
D. DumfriesVerdediger11
J. TimberVerdediger10
N. AkéVerdediger10
D. BlindVerdediger10
P. van AanholtVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

243 fans
Middenvelder, 24 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Barcelona 37 3 5 0
2019/2020 Barcelona 29 2 2 1
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0

In de wandelgangen

Woensdag 16 juni
De goede openingswedstrijd op het EK lijkt nu al zijn vruchten af te werpen voor Alexander Isak. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren