Thomas Letsch boos op Bas Nijhuis: ‘Daar raken we nooit over uitgesproken’

Zaterdag, 8 mei 2021 om 09:35

Thomas Letsch is na de 3-0 nederlaag van Vitesse tegen Sparta Rotterdam boos op Bas Nijhuis. De trainer van de Arnhemmers is van mening dat zijn ploeg een zuivere strafschop is onthouden, toen Adil Auassar in de eerste helft de bal op zijn hand kreeg binnen de zestien. Nijhuis zegt daarentegen voor de camera van ESPN dat hij het never nooit een strafschop vindt.

“Ik ben ook boos op de scheidsrechter”, zegt Letsch in gesprek met ESPN. “Als ik de beelden zie is het een duidelijke strafschop. Het was toen nog 0-0, dus de wedstrijd had daar een heel andere kant op kunnen gaan. Natuurlijk ben ik bozer op de spelers, want dit was een van onze slechtste prestaties van het seizoen. Maar deze beslissing van de scheidsrechter kan ik niet begrijpen.”

“Er zullen mensen zijn die zeggen dat dit een handsbal is”, beaamt Nijhuis na afloop. “Maar ik vind het wel een verschil. De bal wordt ingespeeld door Vitesse en hij probeert de bal te ontwijken, weg te draaien van de situatie. Ik vind het never nooit opzettelijk hands. Het is interpretatie, er zullen ook scheidsrechters zijn die het een strafschop vinden. Voor mij is het never nooit opzet. Het was voor mij een gemakkelijke beslissing op het veld en kreeg direct commentaar van de VAR, in dit geval Allard Lindhout, die er hetzelfde over dacht. We zaten dus op één lijn.”

“Ik snap dat er in het seizoen de ene keer een strafschop voor wordt gegeven en de andere keer niet. Voor mij is hier het verschil dat de bal van een eigen speler komt en van het doel wegging. Hoe kan je dan van een strafschop spreken? Lastig hè, hands. Daar raken we nooit over uitgesproken”, benadrukt Nijhuis. Auassar vertelt dat de arbiter tegen hem zei dat hij ‘officieel’ een strafschop had moeten geven.

De bewuste handsbal van Adil Auassar.

“Maar de bal gaat de andere kant op en wordt tegen je aangeschoten en gaat niet richting doel. Karakter, daar houd ik dus van. Toevallig is het nu in mijn voordeel dus heb ik makkelijk praten”, bekent de middenvelder en aanvoerder van Sparta. “Ik schrok volgens mij. Ik heb mijn handen wel heel erg hoog, hè? Misschien is het ook wel een penalty.”


Poll

Had Vitesse een strafschop moeten krijgen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door tive)

De Duitsers in Nederland zijn wel Bas zijn grootste vrienden. Er moet wel echter een regel komen op handsballen die voor iedereen te begrijpen zijn. Het is echt een zooitje geworden de laatste jaren. Dan is aanvallend alles hands behalve als het doelpunt 5 seconden later valt. Verdedigend hands is ook altijd hand behalve als... er is geen pijl op te trekken meer. Ik heb liever dat ze voor hands maar gewoon een indirecte vrije trap gaan geven. Krijg je niet van die situaties dat als in de hoek van de 16 een handsbal gemaakt wordt het gelijk een penalty is. We moeten overigens ook stoppen met geel geven voor hands, want niemand geeft express een penalty weg in de 16. Je mag iemand wel door de midden trappen, maar de bal op je hand gelijk geel.

8 mei 2021 om 09:56

Niemand? Kan mij nog een Suarez herinneren WK 2010 en zo kan je er waarschijnlijk nog wel 10 verzinnen. Om een directe scoringskans te voorkomen doen sommige voetballers alles. Dus een indirecte vrije trap lijkt mij ook geen goed idee. Als jouw ideeën worden doorgevoerd dan kan je als speler dus gewoon als extra keeper gaan fungeren?

8 mei 2021 om 10:03

Klopt Suarez 1x en die kreeg rood omdat het express was. Dus succes om als keeper te fungeren dan. Sta je binnen de eerste helft met 8 man als iedereen denkt keeper te moeten zijn. Wat wil je dan? Penalty’s blijven geven voor handsballen in de hoek van de 16? Wat 0,0 gevaar zou opleveren wordt nu een penalty.

8 mei 2021 om 10:08

Jij zegt 'ik heb liever dat zij voor hands maar een indirecte vrije trap gaan geven' en 'we moeten ook stoppen met geel geven voor hands, want niemand heeft expres een penalty weg'. Suarez maakte volgens jou dan geen hands, maar iets anders? Uiteindelijk wil jij het alleen nog maar moeilijker maken. Moet de scheidrechter ook nog gaan bepalen of het expres hands is of niet? En hoe kan jij bepalen dat door de handsbal in de hoek er uiteindelijk geen directe scoringskans wordt ontnomen? Zonder de handsbal was de actie wellicht wel tot een directe scoringskans gekomen? Het klinkt allemaal zo makkelijk, maar dat is het niet. Wellicht moeten wij eens gaan snappen dat de wereld niet eerlijk is en soms zit het mee en soms zit het tegen. Zo is het ook gewoon met handsregel.

8 mei 2021 om 12:25

De regel is een probleem omdat er met hands altijd een grijsgebied is. Bovenarm is wel hands, onderarm niet. Wordt de bal van richting veranderd is het weer niet strafbaar. Standarm mag wel, de ander alleen langs het lichaam. Het is zo onduidelijk als maar kan. Ik vond de regel met hands voor aanvallende partij altijd een overtreding wel goed. Je moet alleen wat verzinnen voor de verdedigende kant. Denk dat de regel zoals het vorig jaar was niet zo gek is.

Opzich heeft Letsch wel gelijk en had de wedstrijd een andere kant op kunnen gaan dan, maar we kunnen beter gewoon zelf een veldgoal maken (of überhaupt kansen creëren) voordat we hier over gaan discussiëren.

8 mei 2021 om 09:57

Ja precies, in principe was het een penalty, maar was wel een zure geweest dus ik maak me er niet druk over (zolang Nijhuis maar consequent kan blijven). Letsch mag zich echt wel een stuk drukker gaan maken om ons eigen spel. Want als we in 90 minuten sparta een doelpunt moeten afdwingen omdat ze bij sparta de bal tegen eigen hand aanschieten gaat er echt iets helemaal mis bij de aanvallende ploeg. Dit gaat ook al 2 maanden zo, dus Letsch mag heel gauw naar zichzelf kijken, anders gaan we de laatste 2 wedstrijden ook niet meer scoren.

8 mei 2021 om 11:49

Idd het zou een keer mooi zijn dat een coach na een ruime overwinning. Helemaal chagrijnig voor de camera verschijnt en dan zijn punt maakt

Typisch Basje Nijhuis weer. De grote man in de wedstrijd willen zijn, terwijl het om de voetballers gaat. Ook die kansloze opmerking naar Auassar weer dat hij officieel een penalty had moeten geven, "kijk mij eens even mijn eigen regels bepalen". Helemaal in lijn met zijn popiejopie gedrag op social media. Constant lopen pochen dat hij zo weinig fluit, met beeldmateriaal aan toe en stoer doen dat supporters hem lekker moeten uitschelden blabla. Griezel.

8 mei 2021 om 10:33

Niks geen popi jopi. Deze bal word van het doel afgeschoten en ook nog eens door een eigen speler. Deze situatie kun je 2 kanten op. Echter word er ook op scheidsrechter cursus met zo'n soort situatie geen strafschop toegekend. Simpelweg omdat er geen doelkans bij betrokken is. En de bal van de goal af gaat. Of moet een kans ontnemen bij het terug leggen van de bal bijv

8 mei 2021 om 10:36

Nijhuis geeft zelf aan tijdens de wedstrijd dat het 'officieel' een penalty is. En ja, Nijhuis vertoont ontzettend popiejopie gedrag. Als je clipjes van jezelf op internet gaat zetten over hoe weinig jij wel niet fluit dan ben je alleen maar op zoek naar aandacht.

8 mei 2021 om 14:19

Precies, anders word het handen schieten in de 16 en win je zo een strafschop. .....🤷‍♂️

De standaard discusssie weer... ik ben het met Nijhuis eens dat dit geen penal is, maar volgens de regels is dit er wel een vgm. Het frustrerende is dat waarschijnlijk elke andere scheids de bal wel op de stip legt... dus kan ik de woede van Letsch ook wel weer begrijpen. Het blijft gezeik.

Over hands staat het volgende in de regels:

(...)
Met uitzondering van bovenstaande overtredingen, is het geen overtreding als de bal de hand of arm van een speler raakt:
• rechtstreeks vanaf het eigen hoofd of lichaam (inclusief de voet) van de speler;
• rechtstreeks vanaf het hoofd of lichaam (inclusief de voet) van een andere, dichtbij zijnde, speler;

Dat laatste lijkt me hier overduidelijk van toepassing en dus is het terecht dat er geen pingel wordt gegeven.

8 mei 2021 om 10:08

Op basis hiervan zou het dus nooit hands zijn?

8 mei 2021 om 12:54

"dichtbij" is hier een belangrijk woord.

8 mei 2021 om 10:09

Ja, eens. Volg Bas hierin ook volledig, maar het is voor de 'anti Bas fanclub' weer een stok om mee te slaan, terwijl het voor elke scheids gewoon een lastige lijn is om op te balanceren.

8 mei 2021 om 10:57

Ik ben zelf ook niet zo van het fluiten voor hands bij het minste of geringste in de zestien hoor, maar deze gozer had allebei zijn handen boven zijn hoofd. Het was alsof hij een bal klaar wilde leggen voor een smash in volleybal. Wanneer zou het wel hands moeten zijn dan in de zestien? Alleen als je een bal a la suarez van de doellijn afslaat?
Niet dat het uitmaakt, want zelfs met deze goal hadden we niet gewonnen en ik vind het prettig dat Letsch ook zegt dat hij voornamelijk boos is op de spelers, maar wellicht moet hij ook eens kritisch naar zichzelf kijken. Deze opstelling werkt gewoon niet meer, er zit geen leven meer in dit elftal, geen sprankeling. Kom volgende week met iets anders en beuk er nog even vol op.

Er valt gewoon geen lijn en duidelijkheid te ontdekken in de beslissingen van de arbitrage in het algemeen rond hands. Later dit weekend zal voor een andere onbenullige handsbal weer wel een penalty worden gegeven. Dat maakt het zo vervelend en onnavolgbaar voor spelers, trainers en fans. Ik vond dit een lastige. De bal komt op de handen die in een relatief onnatuurlijke positie zitten. Het is echter weer niet dat de Sparta-speler hier een bepaald voordeel uithaalt of het expres doet. Maar ja, ik heb dit seizoen ook penalty's voor minder voorbij zien komen

Hands blijft gewoon een rotregel. Het grootste probleem is niet eens zozeer de overtreding maar de straf. Een strafbal is één van de zwaarste straffen die je een team kan opleggen. Voetbal is een sport waarin zeer weinig punten gescoord worden. Hoewel geen 100% is de kans op een doelpunt enorm bij het geven van een strafschop. Één zo'n moment in 90min kan behoorlijk bepalend zijn.
Zelf fluit ik alleen voor hands als van de speler in mijn optiek redelijkerwijs verwacht had mogen worden de situatie te voorkomen. En ja dat is pure interpretatie, maar anders is het voor mij niet uit leggen. Dat betekent bijv ook dat eens verdediger die met zijn armen wijd staat soms er mee weg komt aangezien de positionering en huidige beweging van invloed zijn op wat redelijk is.

Die jongen kon er niets aan doen natuurlijk en wij (Vites) verdienden ook helemaal niets gisteren, dus laten we er geen groot punt van maken. Maar de regels moeten overal gelijk worden toegepast. Dit seizoen heeft Vitesse ook 2 penalties tegen gekregen omdat een bal tegen de hoog uitgestoken hand van Doekhi werd aangekocht, ik dacht terechte penalties, maar nu dit geen penalty blijkt te zijn... Als iedereen de regels hetzelfde toepast, dan voorkomen we dit soort problemen. Dus ook Bas Nijhuis. Maar nogmaals, Vitesse maakte totaal geen aanspraak op een punt of zelfs een doelpunt, dus beter naar onszelf kijken Letch.

8 mei 2021 om 11:02

Toen Nijhuis zo resoluut het afwees wist ik dat het niet zou gebeuren, maar persoonlijk vond ik dit wel een penalty(los van clubkeuze want we hadden zelfs met dit doelpunt niet gewonnen). Die gozer heeft allebei zijn handen boven zijn hoofd he. Het leek alsof hij de bal klaar wilde leggen voor een smash in volleybal. Als hij zijn handen langs zijn lichaam had gehad of in de buurt daarvan had ik op deze afstand gezegd, nee geen penalty, maar hij raakt hier gewoon de bal met allebei zijn handen boven het hoofd.

8 mei 2021 om 11:30

Ik vind dat Vitesse ook niet de winst verdiende, maar handen boven het hoofd is uiteraard geen natuurlijke houding en daar hoor je een penalty voor te geven.

Als je ziet hoe makkelijk andere penalties zijn gegeven in de Eredivisie, has dit er gewoon ook een moeten zijn. Maar dat ligt natuurlijk ook aan al die onduidelijke regels van de KNVB. Zet gewoon zwart op wit in welke situatie het een pingel is en wanneer niet. Het is net zoals die 10cm regel van buitenspel en de VAR, nog nooit zo iets doms gehoord. Met een lijn kun je precies zien of het wel of geen off side was, maar nee, we geven een marge van 10cm die never nooit te meten is. Wat als het 11cm waren, of 12?

Nijhuis heeft zijn eigen regels. Zolang de aandacht naar hem uitgaat, is hij blij. Beter dat de KNVB deze clown niet meer aanstelt voor wedstrijden

8 mei 2021 om 13:40

Juist scheidsrechter hoeft maar een ding te doen, regels volgen dat hij dit dus niet doet maakt hem onbekwaam om scheidsrechter te zijn
Spelbederf laat hij gaan bij de hogere ranglijst clubs en de kleinere krijgen wel een kaart(of waarschuwing) wat door schorsingen de kleinere clubs nog harder raakt later in de competitie

Nijhuis kijkt gewoon met adoratie naar het Engelse voetbal en wil net zo hard spelen hier toelaten
Denkt dat hij elke wedstrijd zijn eigen CL standaard moet toepassen

De vraag is nu, wat als hij deze hands had gemaakt buiten het strafschop gebied. Was het dan geel en een vrijetrap. Want het was duidelijk hands natuurlijk.

Bas neijenhuis heeft zijn show weer gehad, en heeft andermaal bewezen een schandalig slechte scheidsrechter te zijn. De knvb zou er goed aan doen met hem te stoppen. Hij lapt de regels aan zijn laars. Dit is een overduidelijke handsbal. Welke richting de bal op gaat doet helemaal niet terzake.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. OpendaAanvaller3310
O. TannaneAanvaller297
O. SmitUnknown
E. SturingUnknown
B. BayazitKeeper00
J. FroelingKeeper00
J. HouwenKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

In de wandelgangen

Maandag 21 juni
Manchester United wil van Paul Pogba, die omgerekend voor 337.000 euro per week onder contract staat, de bestbetaalde speler in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren