Vink noemt punt van kritiek richting Ten Hag: ‘Daar gaat het af en toe mis’

Zondag, 2 mei 2021 om 10:41Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 11:35

Marciano Vink heeft zondagmorgen in Goedemorgen Eredivisie lichte kritiek geuit op Erik ten Hag. De oefenmeester van Ajax, die deze week zijn contract met een jaar verlengde bij de Amsterdammers, zou volgens de analist van ESPN te veel wisselen volgens een standaard patroon en de oud-speler wijst daarbij naar Donny van de Beek, die in de ogen van de analist vaak ten onrechte naar de kant werd gehaald voordat hij overstapte naar Manchester United. Vink is van mening dat Ten Hag niet naar status moet kijken en vaker de vorm van de dag moet laten meewegen bij zijn keuze om te wisselen.

"Wat ik ontzettend knap vind, is dat hij zich de afgelopen drieënhalf jaar goed ontwikkeld heeft", begint Vink positief. "Ook over het inpassen van jeugdspelers. Dat ze niet meer eerst vijftig wedstrijden bij Jong Ajax moeten hebben gespeeld voordat hij er überhaupt naar kijkt. Ik vind ook dat hij naar de pers en het publiek toe veel opener is geworden en zijn analyses na afloop van een wedstrijd zijn geen algebra meer. Je kunt er nu eindelijk een beetje duidelijkheid in krijgen. Ik heb ook heel vaak naar zijn reactie gekeken na afloop van een wedstrijd dat ik dacht: Naar welke wedstrijd heb jij gekeken?"

Over het inpassen van jeugdspelers is ook Edwin van der Sar positief. De algemeen directeur, die zondagochtend ook in de studio aanwezig is, geeft aan dat Ten Hag een goede relatie onderhoudt met Marc Overmars. "Het contact tussen Marc Overmars en Erik Ten Hag is fantastisch", vertelt Van der Sar. "Maar ook het contact met jeugdtrainers en scouts. Het is niet alleen een trainer die het doet. Daar staat een heel voetbalapparaat omheen. Het doorstromen van jeugdspelers is ook de kwaliteit van Saïd Ouaali (hoofd jeugdopleiding bij Ajax, red.) en de jeugdtrainers. Ik vind het positief dat Erik en Marc zo'n goede klik hebben."

De contractverlenging van Ten Hag kwam enigszins onverwachts, daar de oefenmeester in de Engelse media werd gezien als topkandidaat om als permanente opvolger van José Mourinho aan de slag te gaan bij Tottenham Hotspur. Volgens de berichtgeving stond Ten Hag open voor die kans. Van der Sar is content met de nieuwe verbintenis van de 51-jarige trainer. "Ik denk dat Erik rustiger is geworden", vertelt Van der Sar. "Erik is altijd overtuigd van zichzelf, dat is een hele goede eigenschap om te hebben. Er wordt weleens anders naar hem gekeken en dat is niet eerlijk. Er wordt hard en goed gewerkt. Journalisten zouden graag overal bij willen zijn, maar dat staan wij niet toe natuurlijk. Dus jullie hebben alleen een zondag waarop je een oordeel kan vellen. Dat is weleens niet eerlijk."

Vink is het hoofdzakelijk eens met de woorden van de algemeen directeur van Ajax, maar grijpt het moment tevens aan om een punt van kritiek te uiten. "Na alle mooie woorden wil ik nog wel één dingetje aanstippen waarbij ik vind dat hij nog heel veel progressie kan boeken", aldus Vink. "Dat is iets wat we in drieënhalf jaar veel hebben gezien en ook regelmatig terugkomt. Dat zijn de zogeheten usual suspect wissels. Wissels waarvan we weten: die gaat er waarschijnlijk uit, ondanks dat Hakim Ziyech slecht speelt of Dusan Tadic geen bal raakt. Je zag dat Van de Beek vaak als standaard wissel werd gebruikt, terwijl Van de Beek best goed speelde, twee keer scoorde en niemand begreep waarom Van de Beek eruit werd gehaald."

Tijdens de bekerfinale tegen Vitesse (2-1 winst) deed zich volgens Vink eenzelfde situatie voor. "Toen werd Antony eruit gehaald terwijl iedereen eindelijk het gevoel had dat Antony er weer was. Tegen AS Roma werd er ook een usual suspect wissel toegepast met Edson Álvarez die eruit gehaald werd waardoor de hele balans uit het team ging. Op dat moment had hij Gravenberch eruit moeten halen die minder speelde. Dat vind ik nog wel een punt van kritiek en ontwikkeling, naar mijn mening. Dat hij af en toe degene moet wisselen die niet in vorm is of niet goed speelt. Ongeacht status. Daar gaat het af en toe nog een beetje mis in mijn ogen."


Poll

Ben jij het met de kritiek van Marciano Vink eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door pinko)

Ach....2 wedstrijden verliezen en hij wordt weer de grond in geboord. Binnen NL gaat alles met 2 vingers in de neus; binnen EuR redelijk resultaat, maar ook niet echt bijzonder. Verschil met echte top blijft onoverbrugbaar. Accepteren en plezier halen uit de realiteit.

2 mei 2021 om 11:54

Nou ja, Ten Hag zei in z'n laatste interview dat hij weet hoe hij Ajax naar een hoger nivo kan brengen. Als Ten Hag dat roept,dan ga ik ervan uit dat er de komende jaren serieus iets staat te gebeuren op CL nivo.

2 mei 2021 om 11:55

Hij heeft Ajax toch naar een hoger niveau gebracht dus waarom dat cynische toontje?

2 mei 2021 om 13:12

Toen ie bijtekende zei TH vol overtuiging dat hij Ajax naar een nog hoger nivo wilt brengen. mooi vooruitzicht op CL nivo,en niet cynisch bedoeld. Alleen maar goed toch !

2 mei 2021 om 13:34

Als het niet cynisch bedoelt is mijn excuses maar je mag je verwachtingen wel wat bijstellen zodat je niet teleurgesteld gaat worden. TH wil altijd een hoger niveau en dat kan ook zijn door EL nog beter te doen of structureel je plaatsen voor CL. Ben wel benieuwd wat jij verwacht want Ajax gaat zich voorlopig niet zetten tussen de absolute top landen.

Toch hoort ook dat bij het zijn van een toptrainer. Uiteindelijjk heb je een hele selectie tevreden te houden en zul je soms moeten wisselen. Niet omdat de wedstrijd daar om vraagt maar omdat de nummer 12 t/m 16 ook graag in de wei staan. Natuurlijk kun je zeggen dat je bv Tadic dan moet wisselen als die minder speelt, maar als dat betekent dat hij een week niet meer met je praat en ontevreden raakt ... Dan zul je een goede mix moeten vinden tussen aanpakken en accepteren. Ik denk dat de meeste trainers - ook ten Haag - daar afgewogen keuzes in maken die uiteindelijk leiden tot de grootste kans op succes. Dat is niet altijd eerlijk wellicht maar wel de praktijk.

Na vd Beek werden het Schone en Dolberg ja. Die speelden toen nog bij Ajax. Kan me overigens wel vinden in de opmerkingen, het zijn vaak de standaard wissels.

Vink noemde een aantal voorbeelden en daar had hij gelijk in. Met name de wissel Alvarez tegen Roma ipv Gravenberch is wel treffend. Aan de andere kant geloof ik ook wel dat ten Hag zijn redenen heeft anders dan geen lef om Gravenberch te wisselen. Onder aan de streep doet ten Hag het absoluut fantastisch.

2 mei 2021 om 11:21

Klopt, dat was ook een tijdje zo met Tadic. Hij raakte geen pepernoot, maar bleef continu 90 minuten staan. Gelukkig speelt Tadic laatste tijd ook wat beter en zijn statistieken spreken voor zich, maar die heeft ook momenten waarvan je zegt haal hem even 20 min eerder naar de kant inplaats van 90 minuten laten staan. Overigens is Tadic momenteel voorin de enige constante.

2 mei 2021 om 11:56

Kan zijn dat dit soort jongens juist gebaar zijn in het vertrouwen wat ze krijgen. Denk dat dit erg individueel goed of slecht kan uitpakken.

Vink heeft wel een punt. Soms pakken die wissels goed uit, maar je moet ook een Tadic durven wisselen als hij geen pepernoot raakt. De back ups krijgen dan ook vertrouwen en voelen dat er wat te halen is, wat ook weer ten goede van het team komt. Zeker met 5 wissels en een vol programma moet dat kunnen.

2 mei 2021 om 11:54

Die paar wedstrijden dat Tadic rust kreeg of gewisseld werd liepen vaak uit op heel weinig.. Alleen de drive van Tadic is al genoeg om hem op te stellen en te laten staan, daarbij wie moet hem vervangen? Neres goede speler maar op links toch een heel stuk minder dan op rechts

Moest hier wel om lachen. Dit is echt zoeken naar negatieve punten. Wij weten niks over de fitheid van spelers, dus laat Ten Hag lekker wisselen.

Gravenberch en Tadic waren dit seizoen toch wel de heiligen in het elftal. Tadic kan ik misschien nog begrijpen, want aanvoerder en vaste penalty nemer, maar waren een aantal wedstrijden waarbij ik het gevoel dat als Tadic een 19-jarige broekie was geweest hij direct op de transferlijst was gezet. Zo slecht was het af en toe. Gravenberch heeft specifieke kwaliteiten, maar soms moet je als coach ook gewoon de knoop doorhakken dat als het al 65 minuten niet loopt, dat het de overige 25 minuten ook niet gaat lopen.

2 mei 2021 om 12:44

Hoeveel wedstrijden is Tadic niet belangrijk geweest voor het elftal? Opnieuw MVP dit seizoen. Ondanks een paar mindere wedstrijden, die iedere speler heeft in een seizoen, betekent dat niet dat je hem dan direct moet wisselen. Ik zou Tadic altijd laten staan en idd andere spelers eerst eruit halen.

Die vreemde wissels blijft ook een probleem. De opstelling vanaf januari - het duurde ook lang voordat het kwartje viel - was zoals die hoorde. Spelers op de juiste plaats en spelers die amper een bijdrage hadden, maar toch steeds werden gebruikt, eindelijk op een zijspoor gerangeerd. Daarnaast is hij tijdens de wedstrijd niet het tactische brein die veelal met goede wissels de zaak ten voordele van Ajax weet te doen kantelen. Dat hij binnen Nederland prijzen pakt is vooral de verdienste van de financiã«le voorsprong van Ajax t.o.v. de andere clubs. Min of meer een verplichting, afgezet tegenover de kwaliteit van de selectie. Maar in Europees verband uiteindelijk weer gesneuveld tegen clubs die echt niet tot de top van Europa behoren. Een andere tekortkoming is het op zijn instigatie halen van spelers. Amper een succes. Dus ik ben niet zo onder de indruk van Ten Hag. Een zesje zullen we maar zeggen. Voorbeeld: bij Utrecht was hij ook een zogenaamde toptrainer, maar doet Renã© Hake het nu minder met vergelijkend materiaal??

2 mei 2021 om 12:01

Makkelijk scoren, volgens mij probeerd Ten Hag al 1,5 seizoen Alvarez als 6 en komt het er net na de winterstop pas uit, daarvoor zat iedereen te schreeuwen dat Alvarez geen 6 is en wissel moet staan.. Martinez staat er door een blessure van Blind in, dus soms valt het kwa toeval in elkaar.. Wie zou er spelen als Blind wel fit zou zijn? Zou je dan Blind, Martinez of Alvarez wissel zetten? Geen makkelijke keuze op dit moment.. Daarbij is het leuk dat je over Europese top begint maar even een newsflash, Ajax is alles behalve Europese top, ook wij zijn niveau As Roma en alles wat daarbij in de buurt zit, daar doet 1 leuk CL jaar niks aan af, zelfs Monaco haalde een halve finale CL en speelde dat jaar erna voor degradatie.. Ajax kan alleen ver komen als net als in dat jaar alles op zijn plaatst valt kwa schorsingen, blessures etc.. Ten Hag wint verder alles wat er te winnen valt en laat Ajax vaak redelijk tot goed spelen, we gaan het wel zien als hij weggaat en er komt een nieuwe trainer hoe het dan gaat.. Altijd zo makkelijk om te roepen dat als het slecht gaat Ten Hag niks kan maar als het goed gaat dat het komt door de vele miljoenen voorsprong en de selectie

2 mei 2021 om 13:49

Helemaal niet makkelijk scoren. Het gaat qua resultaat toch redelijk goed in Nederland? Dus niet alleen kritiek wanneer het slecht gaat. Je noemt als voorbeeld Martinez. Ik vond het bespottelijk dat hij na een eerste prima jaar zo maar werd gepasseerd. Het centrum van de verdediging staat, met de komst van Timber op de plaats van faal Schuurs, nu toch veel beter dan eerder met Blind? Simpel gezegd, Ten Hag heeft in zijn periode bij Ajax vele flaters gemaakt. Ook nog een voorbeeld: in het seizoen dat Ajax in Europa furore maakte, heeft een deel van de spelersgroep hem min of meer gedwongen het elftal en de spelopvatting te wijzigen. En met succes. Tot slot, er zijn zat trainers die met dezelfde selecties ook resultaten, vooral in Nederland, zouden hebben gehaald. Er zijn er maar weinigen die met minder goed materiaal toch prima weten te presteren. En ik reken daar Ten Hag zeker niet bij. Middelmaat. Een van de velen...

Ik vermoed dat het contractueel is geregeld, dat iemand als Tadic en Blind horen te spelen ongeacht vorm, of indien opgesteld niet gewisseld mag worden (incidenten en blessures uitgezonderd). Er zal ook wel een beetje marketing bij komen kijken: je kapitaal dient op het veld te staan, want dat trekt aandacht en is goed voor verkoop van merchandise. En ik denk dat de samenwerking tussen Ten Hag en Overmars ook dermate goed is, dat het tussen de lijntjes door ook even wordt toegeroepen: "he joh, wat je ook doet: Dusan 90 minuten laten spelen, he?..." - dat idee.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

43 fans
Coach, 51 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
Laatste voetbalnieuws

Ten Hag voorkwam transfer Marko Arnautovic naar Feyenoord

Het had niet veel gescheeld of Marko Arnautovic had in het verleden het shirt van Feyenoord gedragen. De Rotterdammers deden in het verleden een bod van 1,2 miljoen euro op de...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 17 juni
De club uit de Ligue 1 die belangstelling heeft voor André Onana is bekend. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren