‘Topvoetballers vinden het hard, ik weet dat Frenkie elke aflevering kijkt’

Woensdag, 5 mei 2021 om 08:10Justus Dingemanse • Laatste update: 15:10

Soufiane Touzani is op een missie: hij wil de voetbalpleintjes weer van hun ouderwetse glorie voorzien. Vroeger, toen de 34-jarige straatvoetballer zelf nog kind was, voelde het betonnen veldje als een soort stadion waar altijd druk was. Verliezen betekende meestal minimaal een uur wachten en de spanning was om te snijden. In het interviewprogramma Kopstukken vertelde Touzani aan Voetbalzone al over zijn ambitieuze project FC Straat, de grootste (online) voetbalclub van Nederland. Inmiddels heeft hij dat uitgebreid met zijn nieuwe concept Street Captains, waarin zowel de pleintjes als de praatjes een grote rol spelen.

Door Justus Dingemanse

“Nederland heeft een prachtige sportieve infrastructuur. Nergens zijn zoveel mooi aangelegde pleintjes en veldjes als hier, maar de lifestyle van de jeugd is veranderd”, begint hij zijn betoog. “Social media, FIFA, Fortnite en YouTube, ik ben er natuurlijk niet op tegen, maar de pleintjes blijven te vaak leeg. Er mist een stuk urgentie.” Zelf heeft hij met Touzani TV een van de meest succesvolle YouTube-kanalen van Nederland, maar hij zag in de coronaperiode dat de interesse in voetbal wat afnam. Met zijn nieuwe concept is de aandacht echter weer helemaal terug: “Je wilt echt niet weten hoe goed de video’s scoren! Ze gaan allemaal viral, dit extreme succes hadden wij niet verwacht.”

Het artikel gaat verder onder de video
Touzani: ‘Zoiets is in de Marokkaanse cultuur echt not done’
Meer videos

Met FC Straat bouwde hij een online platform voor jeugd dat draait om de drieslag voeding, training en ontspanning. Door gratis lid te worden krijgen leden exclusieve video’s met tips op deze gebieden. Maar er was iets extra’s nodig om zijn doel waar te maken: “Ik wil proberen om jong en oud vier uur per week extra op straat te laten voetballen. Dan wordt voetballend Nederland beter. Daarom zijn we begonnen met een online competitie: Street Captains. Het concept is simpel: vijf spelers met een aanvoerdersband die net zolang blijven staan tot ze verslagen worden en de band bij vijf nieuwe spelers om de arm moeten doen.”

De spanning van het pleintje wordt gemixt met elementen afkomstig uit het UFC. “Om de competitie aan te moedigen en de spanning op te voeren, beginnen we met een persconferentie. Daarna laten we ze elkaar nog een beetje uitdagen voor ze gaan spelen. We hebben een league voor volwassen, jongens onder-13 en onder-15, en meisjes onder-13. Inmiddels krijgen we honderd tot duizend aanvragen per dag. Leden uit het hele land willen de uitdager zijn!” Onder meer influencer Summer de Snow en Lina Touzani (what’s in a name?) maken furore bij de jonge meiden, wat voor veel aandacht zorgt onder het jonge publiek. Maar ook de grote namen uit het vaderlandse voetbal zijn enthousiast.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Soufiane Touzani (@touzanitv)

“Echte voetballers weten dat dit de shit is. Ik heb al filmpjes van Sneijder en Van Persie gekregen en ik weet dat Frenkie elke aflevering kijkt. Ze komen zelf van de pleintjes en vinden het hard. Ook de locaties waar gespeeld wordt zoals in het STRAAT Museum in Amsterdam, op de SS Rotterdam en onder de Van Brienenoordbrug helpen daarbij”, vertelt Touzani. De volgende stap is een 'credible' competitie waarbij leden zich kunnen kwalificeren op pleintjes in het hele land. “Vanuit daar ontstaat de ‘road to the finals’ en je begrijpt natuurlijk wel dat ik uiteindelijk toe wil naar een Straatvoetbalzone!”, sluit hij lachend af.


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.


Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door dimasso)

Wij moesten vroeger in een ondergrondse parkeerplaats inbreken om te kunnen voetballen andere tijden

Touzani is toch wel een van de weinige mensen die op YT bekend zijn geworden en daar iets mee doen. Geweldige vent met een groot, altijd positief hart.

Het plein was vroeger het fundament van het Nederlandse voetbal. De grootste Nederlandse voetballers zijn allemaal daar gevormd. We hebben tegenwoordig een chronisch tekort aan technische voetballers in Nederland als je daar iets aan wilt veranderen moet je beginnen op de straat.

Touzani heeft dat altijd goed gezien, daarom was Johan ook zo een fan van hem.

2 mei 2021 om 17:06

Ik vraag mij serieus af of dat komt omdat kinderen minder spelen op pleintjes? Ik zie nog best wel wat jeugd een balletje trappen hoor? Wij hadden ook een tijd een chronisch tekort aan goede centrale verdedigers en die zijn er opeens wel? Alles valt en staat gewoon met lichtingen die komen en gaan. Of hebben zij bijvoorbeeld in België de laatse 20 jaar opeens de pleintjes uitgevonden? Genoeg creativiteit daar en hoe verklaar je dat dan?

3 mei 2021 om 08:59

Jij ziet misschien nog wat kinderen voetballen maar het gaat om aantal en hoevaak. Dat is gewoon sterk verminderd ik ging vroeger op me vrije dag een hele dag in de kooi staan tot 11 uur savonds vanalles doen met een bal. Tienen partijtjes hooghouden records verbreken, dat soort dingen helpen allemaal. Maar kijk eens in de eredivisie hoevaak zie je wel niet dat spelers een balletje terug spelen inplaats van de man op te zoeken en durven te passeren? Dat zie je gewoon steeds minder. Neres bijvoorbeeld speelt zovaak balletje terug of breed om daarna door te lopen het voetbal wat hij bijvoorbeeld speelt is combinatie voetbal. Een antony dat vers uit brazilie komt zie je veel vaker zijn man opzoeken. Of wedstrijd van psg tegen bayern dat sané continue bakker opzoekt, dat zijn jongens die van pleintjes houden. Centrale verdedigers heeft natuurlijk niets met pleintjes te maken maar met lichting. Op pleintjes is iedereen ronaldinho met een vliegende keep

3 mei 2021 om 09:23

Dus Neres houdt niet van pleintjes?

3 mei 2021 om 10:10

Fc straat is top. Er komen ook alleen maar grote namen (van hun lichting) nu die potjes. Zoals die jongens van AZ met in de hoofdrol Kees die een groot talent van AZ is en Ayoub. Maar ook nu met spelers als boukhari en iemand als Amrani van het nederlands elftal zaal. Elke keer als ik kijk krijg ik gelijk zelf zin het pleintje weer op te zoeken.

3 mei 2021 om 12:29

Technisch begaafde spelers zullen er altijd zijn. Het probleem van het niet meer op pleintjes spelen is dat er geen meer karakters gevormd worden die het voortouw durven nemen, zelf in het veld geen beslissingen durven nemen en maar wachten tot een trainer ze bij de hand neemt. Dat is het verschil met vroeger. Op het pleintje moest je je "problemen" zelf oplossen.

Touzani is ook erg veel bezig om meiden aan het voetballen te krijgen. Nu ook met de nieuwe serie Fc Straat. Een hele simpele opzet maar geweldig om te kijken zelfs de meiden wedstrijd. Touzani levert echt goed werk af.

Leuk, zwaar gegund. Hartstikke leuke gozer. Wel echt cringy een band met glitters voor de winnaars, kids die de tegenstander een bericht sturen

Vroeger was Limburg leidend in voetbal. Dat kwam doordat er een bevolkingsexplosie was in kleine arbeiderswijkjes waarbij de kinderen niet binnen konden spelen en dus buiten moeste mn spelen. Het scheelt echt veel in ontwikkeling. Niet heel lang geleden werd mijn neefje die toch aardig kan voetballen weggespeeld door een asielzoeker die niets anders deed dan buiten voetballen.

Naja ik vind deze man echt top dus he. Hij is niet alleen met voetbal bezig, maar ook met sociaal contact onder mensen. Het gaat niet puur en alleen om voetbal. Echt een topgozer, Touzani. En los daarvan: leuke content!

Ik heb gisteren de laatste aflevering gekeken van Streetcaptains.

Jezus wat een niveau! Ik kon mijn ogen bijna niet geloven. Echt genieten gewoon!
Dit moet de jongere generatie toch echt wel motiveren om meer op het pleintje te voetballen want dat gebeurt tegenwoordig een stuk minder als vroeger.

3 mei 2021 om 17:10

Kijk de afleveringen van de boys uit Alkmaar. Paar gasten die bij AZ voetballen en dat zie je wel. Dat is echt genieten hoe hun voetballen. Ook op een prachtige locatie in Rotterdam.

Complimenten voor Touzani, hij doet iets wat hij leuk vindt en heel voetballend Nederland kan meeprofiteren.

Geweldige progamma, de 18+ variant maakt het af. Nu worden er veel zaal-/straatvoetballers wakker gemaakt die een showtje willen geven. de spelers (veel zaalvoetballers die eredivisie spelen) die spelen l, missen ook het zaalvoetballen in competitieverband.

Denk dat we de beste man over een jaar of 10 best dankbaar mogen zijn, zijn werk houd al jaren kinderen óp de straat en pleintjes haha

Als touzani nou zulke dingen deed toen de pleintjes nog vol zaten met jongens die na school bleven voetballen totdat de lampen op straat aangingen. Weet nog dat er op de pleintjes waar ik ging er een heel aantal jongens bij zaten die technisch echt van heel hoog niveau waren.

Dit is een jongeman die 1 en al topsport uit. Naast het niet gered te hebben als profvoetballer vanwege ze rug. Is het nog steeds een geweldige vent om naar te kijken. Toevallig eerste aflevering gezien met Koen Zitoun leuk concept leuk uitgevoerd en precies wat ie zegt de jongeren moeten weer pleintjes vullen met voetbal. Zou mooi zijn als ie een toernooi in het Batavia schip zou geven of op een andere speciale locatie iets bijzonders om op te voetballen

Erg leuk concept van Touzani. Voor de talentwatchers: er doen veel spelers van Betaald Voetbalorganisaties mee aan de uitzendingen, ook bij U15 afleveringen. Bij het team van Heiloo (alle vijf de afleveringen gewonnen) lopen een aantal spelers van de AZ-academie (u15 en U16), waaronder onder andere Kiyani Zeggen (talentvolle meevoetballende keeper met rust aan de bal en een uitstekende traptechniek) en Kees Smit (intelligente middenvelder met uitstekende techniek en gevoel voor ruimte op het veld). Deze spelers hebben ook al bij de jeugdelftallen van het Nederlands Elftal gezeten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren