Maarten Stekelenburg spreekt zich uit over het belang van de muurligger

Woensdag, 14 april 2021 om 19:18Jeroen van Poppel • Laatste update: 19:54

Maarten Stekelenburg is volledig hersteld van zijn knieblessure, zo meldt de 38-jarige doelman van Ajax donderdagavond op de persconferentie. Stekelenburg benadrukt dat er donderdag met zijn meespelen tegen AS Roma dan ook geen risico wordt genomen. "Ik had last van mijn knie, maar ik ben hersteld", aldus Stekelenburg, die niet precies zegt wat de aard van de blessure was.

Stekelenburg wordt door Valentijn Driessen gevraagd naar het belang van de muurligger bij vrije trappen. "Die kan heel erg belangrijk zijn", zegt de goalie. "Ik weet dat er in Nederland wat lacherig over gedaan wordt. Het is afhankelijk van waar de vrije trap wordt genomen. Is die dicht op de zestien? Je wilt toch dat je muur zo hoog mogelijk springt. Dan kan het van waarde zijn. Waarom we het niet eerder hebben gedaan? Omdat het voetbal verandert en je op een gegeven zag dat er vrije trappen onder de muur door werden geschoten. En je wil tegendoelpunten voorkomen, dus ik vind het een uitstekend middel."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ook krijgt Stekelenburg de vraag naar zijn mening over de prestatie van zijn vervanger Kjell Scherpen, die afgelopen donderdag een grote fout maakte in de thuiswedstrijd tegen AS Roma (1-2 verlies). "Prima", aldus Stekelenburg. "Ik bedoel: mensen, keepers, voetballers maken fouten, dat zal nooit veranderen. Het was vervelend voor hem, maar het zal in de toekomst nog wel vaker gebeuren. Het zal mij ook nog wel vaker gebeuren. Natuurlijk steun ik hem. We trainen iedere dag met elkaar en we zijn een team. Je wint met zijn allen en je verliest met zijn allen."

Stekelenburg zag vanaf de tribune dat Ajax afgelopen donderdag 'een redelijk goede wedstrijd' speelde. "Maar je moet wel de kansen afmaken die je krijgt en ik denk dat het een onnodig resultaat was. Waar de kansen liggen? Er ligt niet veel ruimte, zeker niet tegen Italianen, maar je zal ruimte moeten creëren." Stekelenburg speelde vanaf 2011 twee seizoenen voor AS Roma, maar heeft die periode achter zich gelaten. "Ik ben hier niet om hen te laten zien wat ik kan. Ik ben hier om een resultaat met Ajax te halen. Ik ben absoluut niet bezig met wat ze van mij vinden. Als ik daar mijn motivatie uit moet halen, dan is er iets niet goed."Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door falcao1984)

Ongelooflijk. Hoe vaak gaan de dinausaurussen in Nl het hier nog over hebben? Er is een mogelijkheid minder voor de vrije trap nemer om te scoren, terwijl dat mannetje nergens anders wordt gemist. Een professionele club moet dan altijd die keuze maken om risico op tegengoal te verkleinen. Wat roeptoeters als Derksen ( krijg liever tegengoal dan daar iemand neer te leggen) ook voor onzin blijven rond bazuinen .

14 april 2021 om 19:26

Het is helaas niet alleen derksen. Alle analisten doen er lacherig om. Ik ga daar niet liggen hoor. Je staat voor schut en straks krijg je de bal op je achterhoofd. Alsof die kans niet aanwezig is als je in de.muur staat. Ik zou liever achter een muur liggen dan in de muur als iemand als alex in zn psv tijd een kanonschot afvuurt.

14 april 2021 om 20:47

Dat bal op de achterhoofd verhaal is sowieso een onzin argument van al die analisten. Alsof de vrijetrapnemer het in zijn hoofd gaat halen om de vrije trap laag te nemen als iemand daar ligt. Dat zou een verspilde vrije trap betekenen namelijk.

In die zin moet je de muurligger niet zien als iemand die de bal moet blokken, maar als een middel om te voorkomen dat de vrijtrapnemer die optie heeft.

14 april 2021 om 19:29

Idd dan kunnen ze ook gaan lachen om spelers in de muur zelf. Alsof die dan niet zogenaamd voor lul staan. Die krijgen de bal keihard tegen zich aangeschoten. Zeker dicht bij de 16 een slimme manier om een groter vlak te blokken waarin gescoord kan worden.

14 april 2021 om 19:55

Absoluut eens dat dit gewoon toegevoegde waarde heeft.

Als inderdaad dat mannetje nergens wordt gemist dan is het perfect. Zat zelf te denken aan bij een 4mans muur om en om laten springen, dus 2 wel, 2 niet. Dus moet hij de bal of tussen 2 hoofden doormikken, of 2 paar benen (of de buitenkant natuurlijk). Als hij dat kan chapeau! Lijkt me iig de kans op een goal kleiner te maken en toch dat extra mannetje.

14 april 2021 om 20:13

Ik vind het onzin dat iedereen maar moet vinden dat de muurligger een toegevoegde waarde is. Wie zegt dat deze speler niet wordt gemist op een andere plek op het veld. Die muurligger kan ook bij een speler staan die de rebound er in kan schieten. Een rebound na een vrije trap komt vele malen vaker voor, dan een vrije trap die onder de muur wordt door geschoten.

14 april 2021 om 20:30

Je offert 1 speler op voor iets waar bijna nooit uit gescoord wordt (onder de muur door). Ik wed dat een speler meer van waarde kan zijn in de 16 meter om de rebound onschadelijk te maken, dan te gaan liggen

14 april 2021 om 23:38

René van der Gijp was gewoon de Andy van der Meijde van zijn tijd. Heel veel talent maar een dramatische mentaliteit. Alles maar belachelijk maken slaat op een gegeven moment op jezelf terug.

De eerste keer dat ik iemand in de muur zag liggen moest ik er zelf ook heel hard om lachen Maar wat steek zelf aan geeft Veel vrije trappen worden juist laag getrapt omdat ze er toch vanuit gaan dat de spelers in de muur omhoog springen Dit zullen we veel vaker zien Dat een speler in de muur gaat liggen

Ik snap dat teams het doen, maar ik hoop wel dat er een regel komt dat deze praktijk verbied omdat ik wel een fan ben van directe vrije trappen. Ze gaan er al zo weinig in, en als het muurtje springt dan is er nog minder kans op goals.

14 april 2021 om 21:53

Hahah waarom zou je dit verbieden? Dat zou krankzinnig zijn. Dat is net zoiets als verbieden om de bal door de middencirkel te spelen. Ik kan me geen enkel draagvlak bedenken waarom dit een spelovertreding zou kunnen zijn.

14 april 2021 om 22:12

Spelbederf.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7972
2.PSV6535
3.AZ6428
4.Vitesse6019
5.Feyenoord5528
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3114
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

138 fans
Keeper, 38 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 6 mei
Mocht Stefano Pioli er niet in slagen om zich met AC Milan te plaatsen voor de Champions League, dan wordt Maurizio Sarri gezien als zijn opvolger. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren