Nieuwe dreun voor Blatter: tweede schorsing van bijna zeven jaar

Woensdag, 24 maart 2021 om 13:06Rian Rosendaal

Sepp Blatter heeft een extra schorsing van zes jaar en acht maanden opgelegd gekregen van de ethische commissie van de FIFA, zo is woensdag wereldkundig gemaakt. De inmiddels 85-jarige voormalig voorzitter van de wereldvoetbalbond werd in 2015 al voor zes jaar geschorst vanwege vermeende betrokkenheid bij de smeergeldaffaire binnen de FIFA. Blatter was destijds vastbesloten om aan te blijven, maar korte tijd later koos hij toch voor een vertrek als preses.

Naast de nieuwe sanctie moet Blatter een boete van 900.000 euro betalen. De huidige schorsing zou in oktober van dit jaar aflopen, maar de ethische commissie van de FIFA is van mening dat de Zwitserse bestuurder, die tussen 1998 en 2015 de scepter zwaaide, ook de komende jaren geen functie in de voetballerij mag uitoefenen. De schorsing die enkele jaren geleden werd bepaald was het resultaat van een dubieuze betaling van Blatter van 1,8 miljoen euro aan toenmalig UEFA-baas Michel Platini. Beide topbestuurders hebben altijd benadrukt niets te maken te hebben met een mogelijke ongeoorloofde gelddeal.

De spraakmakende curruptiezaak had niet allen desastreuze gevolgen voor Blatter. Voormalig secretaris-generaal Jérôme Valcke werd eveneens voor jaren geschorst en net als Blatter heeft de Fransman nu ook een nieuwe schorsing aan zijn broek hangen van zes jaar en acht maanden. Valcke was tussen 2007 en 2015 werkzaam bij de FIFA. Vorig jaar gaf de voormalig rechterhand van Blatter tijdens een rechtszaak toe dat hij onder meer een jacht en juwelen heeft moeten verkopen om uit de financiële problemen te blijven.

De kans dat Blatter ooit zou terugkeren in de voetbalwereld was sowieso al zeer gering. De oud-voorzitter van de FIFA kampt al enige tijd met gezondheidsproblemen en moest in januari nog een hartoperatie ondergaan. Blatter werd toen een week in een kunstmatige coma gehouden door de doktoren. Of Valcke ooit weer actief is in de voetballerij is eveneens twijfelachtig. Zijn schorsing liep tot 2025 en vanwege de nieuwe straf kan hij pas in 2032 weer een functie bekleden bij een voetbalorganisatie.Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door rochus)

tjonge wat een dreun. Die man is al lang knoeperd rijk geworden van al het omkoopgeld en is inmiddels 85. Alsof hij uberhaupt nog wat zou gaan doen.

Alleen als hij de gevangenis in zou gaan, is het een echte straf.

24 maart 2021 om 13:34

Precies, hij zou levenslang moeten worden opgesloten. De corrupte keuze voor Qatar ging onder zijn leiding, hij heeft dus bloed aan zijn handen.

24 maart 2021 om 14:05

De corrupte keuze van Duitsland ook in 2006 maar daar hoor ik niemand over. Selectieve verontwaardiging? Qatar heeft in mijn ogen hun zeker beter voor elkaar dan een westerse land waar het WK daarna gehouden zal worden.

24 maart 2021 om 14:25

Inderdaad 6500 doden en een substantieel meer aantal gewonden. Dan heb je het beter voor elkaar dan een willekeurig Westers land. Ik weet niet door welke ogen (bril) jij kijkt, maar op het gebied van mensenrechten durf ik wel te stellen dat dit niet klopt en volgens mij gaat het bij Qatar met name om de schending van mensenrechten.

24 maart 2021 om 14:48

Vraag het maar aan Afro Amerikanen hoe het zit met hun mensenrechten of aan de aborignals n Australië. Tamir Rice, Trayvon Martin, Eric Garner, George Floyd, Breonna Taylor. #SayTheirNames.

24 maart 2021 om 14:50

#whatoubitsme De dooddoener die altijd gebruikt wordt gebruik ik nu andersom, of geldt dat nu niet champagnapapi.

24 maart 2021 om 14:54

@champagnepapi ik ben er van overtuigd dat hij bij de toewijzing van elk wk zijn zakken gevuld heeft.

24 maart 2021 om 17:20

Champagnepapi. Ga je dan ook even die 65 duizend namen hier typen? Of tellen die niet? #saytheirnames... Het is mij sowieso een vraag wat die namen die jij noemt met een voetbaltoernooi te maken hebben, maar goed.

24 maart 2021 om 17:59

Tamir Rice richtte een speelgoedpistool op de politie. Diep tragisch maar dat soort dodelijke misverstanden gebeuren daar nu eenmaal soms, staat los van ras. De precieze toedracht van de dood van Trayvon Martin weten we niet, wel dat het een latin American burger was die hem doodde, geen blanke en geen agent. Even voor de nuance.

Het vervelende is dat die heren Blatter, Valcke, Platini en al die anderen die dicht bij dat vuur zaten ondertussen zijn opgevolgd door andere gasten met dezelfde kenmerken. Ze heten nu bijvoorbeeld Infantino. De mondiale voetbalbesturen zijn wat mij betreft al tientallen jaren verdacht, van hoog tot laag en dat is gewoon een gevolg van de zich opstapelende criminele activiteiten die ze er op na houden.

24 maart 2021 om 15:36

Het zou mooi zijn als de hele FIFA opgedoekt zou worden en vervangen met een transparante organisatie. Ben alleen bang dat dat nooit gaat gebeuren...

24 maart 2021 om 18:55

Dan heb je binnen de kortste keren dezelfde situatie alleen met andere mensen.
Het enige wat we kunnen doen is vanuit westerse landen zorgen dat de Fifa en de Fifa medewerkers onder de aandacht blijven van een goede interne controle en als dat niet genoeg is van verschillende instanties als de FBI en de Zwitserse opsporings diensten.

25 maart 2021 om 07:11

Want in de Westen komt geen fraude voor?

Toch zie ik dit soort (en nieuwe) figuren weer opkomen bij fifa. Gaat veel te veel geld om in de industrie en daar is jammergenoeg te weinig controle op. Europees gezien lijkt dit ook de komende jaren niet te veranderen en dus blijft het ‘vrij’ spel.

Een strafrechtelijke vervolging was meer op zijn plaats geweest. Door de corrupte toewijzing van het WK aan Qatar heeft deze man gewoon bloed aan zijn handen.

24 maart 2021 om 14:29

Dus jij gaat het WK ook niet kijken? Of jij hebt ook geen Iphone waar mensen in de kobalt mijnen voor zijn gestorven. Of geldt die verontwaardiging van jou alleen voor anderen en niet voor jou. Of de goedkope kleding die geproduceerd wordt door de moderne slaven in derde wereld landen, die heb jij ook niet? Ook rij jij geen auto en of maak je geen gebruik van OV, want ook daar zijn mensen voor gestorven? Heb jij niet ook gewoon bloed aan de handen (net zoals iedereen in de Westerse wereld) en waarom wordt Blatter afgerekend en jij niet?

24 maart 2021 om 14:37

Hij heeft geen miljoen ontvangen om door middel van omkoping een wk toe te wijzen aan een land waar duizenden mensen in schandalige arbeidsomstandigheden hebben moeten werken, denk ik persoonlijk.

24 maart 2021 om 14:48

Dus daar zit voor jou het verschil. In het bedrag wat je ervoor krijgt? Hij hoeft ook geen smartphone te hebben, maar kiest daar toch voor, ook al kost dat mensenlevens. Alleen de ene persoon krijgt er geld voor de andere kost het (zo min mogelijk) geld. Wat ik wil aangeven is dat ik vindt dat de meeste mensen ook een kritisch naar zichzelf moeten kijken, de meeste mensen doen daar ook gewoon aan mee.

24 maart 2021 om 14:49

Dus de soldaat op het slagveld draagt evenveel schuld als de generaals die de oorlog veroorzaken?

24 maart 2021 om 14:52

Die vergelijking gaat toch helemaal mank. Licht die eens toe als je wil.

24 maart 2021 om 18:08

Nou jij wilt 1 op 1 Blatter's bewuste misdrijven tegen hele bevolkingen als machtig man vergelijken met dat een random burger een smartphone en goedkope kleding koopt, moreel gezien. Dat is vergelijkbaar met een simpele voetsoldaat in dezelfde mate verantwoordelijk houden voor het beginnen van een oorlog als de machthebbers die de keuzes daarover maken.

25 maart 2021 om 07:40

Ik vergelijk nergens iets, maar als je toch die weg op wilt gaan prima. Maakt het uit of je verantwoordelijk bent voor 6500 doden of 1 dode. Wil je echt dat we mensenlevens gaan afwegen, zodat jij je daarachter kan verschuilen. Als jij wilt denken "hey het is niet erg dat ik door mijn consumptiegedrag verantwoordelijk ben voor slavernij en voor dode mensen, want Blatter doet dat ook alleen veel erger" Want dat is wat je nu zegt, dan is dat prima. Als jij dat voor jou nodig is om je geweten af te kopen en lekker rustig te slapen moet je dat vooral doen.

24 maart 2021 om 14:44

@ryjuu: en daarom ga jij vast ook het wk niet kijken gok ik ... zullen we stoppen

Terecht natuurlijk, maar hoezo kan hij twee keer voor hetzelfde vergrijp geschorst worden? Is er nieuwe informatie naar boven gekomen?

24 maart 2021 om 15:06

Ik denk dat dit komt omdat het de "ethische commissie van de Fifa (hoe ironisch)" betreft. Daar geldt een andere regelgeving dan dat van onze wet bijvoorbeeld.

Of het terecht is of niet deze man wordt nu publiekelijk gebruikt om achter te schuilen door de huidige corrupte Fifa zittenden.

Ik moet toch altijd weer lachen om de woorden "ethische commissie van de Fifa". Niets aan die hele Fifa is ook maar enigszins ethisch te noemen. Die commissie is een leuk orgaan om de schijn te wekken dat je een moraal kompas hebt, maar de enigste momenten waarop die commissie optreedt, is als die bond een zondebok zoekt voor de misstanden daar.

1 van de weinige mensen waar je echt een hekel.aan kunt hebben in mijn ogen.

Wat heeft deze man een coruptie achter zn naam zeg

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Dinsdag 3 augustus
Oussama Idrissi heeft een aanbieding van Club Brugge naast zich neergelegd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren