UEFA schorst Sebastian Coltescu voor de rest van het seizoen

Maandag, 8 maart 2021 om 17:25Dominic Mostert

De UEFA heeft Sebastian Coltescu voor de rest van het seizoen geschorst. De Roemeen was actief als vierde official bij de veelbesproken Champions League-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Basaksehir van december 2020. Coltescu is door de ethisch en en disciplinair onderzoeker van de UEFA niet schuldig bevonden aan racisme, maar wel aan 'ongepast gedrag'.

Vorige maand werd al duidelijk dat er volgens een rapport van de UEFA geen sprake was van racisme, maar dat vierde official Coltescu en grensrechter Octavian Sovre wel werden aangeklaagd voor het overtreden van de algemene gedragsregels. De zaak was niet gebaseerd op artikel 14 van de reglementen van de UEFA, waar racisme onder valt, maar op artikel 11, dat gaat over algemene gedragsregels. De Europese voetbalbond meldt dat Coltescu schuldig is bevonden aan het overtreden van de gedragsregels en schorst hem daarom tot het eind van het seizoen.

Bovendien moet de vierde official voor 30 juni een 'educatief programma' bijwonen, al maakt de UEFA niet duidelijk om wat voor programma het gaat. Ook grensrechter Sovre wordt opgedragen om zich te melden bij een dergelijk programma, maar hij wordt niet geschorst. De grensrechter krijgt een officiële reprimande. De UEFA schrijft bovendien dat alle wedstrijdofficials betere training moeten krijgen op het gebied van taalgebruik. "Het hanteren van het juiste taalgebruik is essentieel om situaties te voorkomen zoals de situatie die zich voordeed in de betreffende wedstrijd", schrijft de bond.

De Champions League-wedstrijd tussen PSG en Basaksehir werd op 8 december na veertien minuten stilgelegd. Coltescu wilde scheidsrechter Ovidiu Hategan wijzen op wangedrag van Piere Webó, de assistent-trainer van Basaksehir, en duidde hem daarbij aan als 'negru'. Arbiter Hategan gaf Webó vervolgens een rode kaart vanwege misdragingen langs de lijn. Webó voelde zich vervolgens racistisch bejegend en vroeg meermaals aan de officials: "Why do you say negro?" De wedstrijd werd definitief gestaakt en pas de volgende dag uitgespeeld met een compleet nieuwe, ditmaal Nederlandse arbitrage. Op basis van de beschikbare video en audio is volgens de UEFA vast komen staan dat zowel Coltescu, de vierde official van dienst, als assistent-scheidsrechter Octavian Sovre het woord 'negru' in de mond heeft genomen om Webó aan te duiden.Gerelateerd

Meer sportnieuws

77 reacties (laatste reactie door edenhazard)

Hij wordt niet beschuldigd, maar wel bestraft... Leg dat maar eens logisch uit met droge ogen. Hypocrisie ten top. Van Webo is bewijs dat hij racistische opmerkingen maakte, waarom wordt hij niet aangeklaagd of op z'n minst bestraft!? Omgekeerde racisme...

8 maart 2021 om 17:45

Racisme werkt in dit woke-tijdperk helaas maar 1 kant op. Op lange termijn is dit echt heel schadelijk. Maatschappelijke problemen blijven hierdoor onbesproken uit angst om voor een racist te worden aangezien.

8 maart 2021 om 18:16

Welke maatschappelijke problemen zijn er m.b.t een ras? Waarom zou je ras erbij moeten halen om problemen kenbaar te maken? Is een zwart persoon van nature meer crimineel dan een wit persoon? Ik snap de correlatie niet.

8 maart 2021 om 18:34

@champagenpapi
Dan begrijp je het woord correlatie niet, als je bepaalde statistieken naast elkaar zet kun je daar het woord correlatie voor gebruiken en dan kun je maatschappelijke problemen en rassen naast elkaar leggen. Wetenschappelijk zijn er ook voldoende redenen om bepaalde verbanden te weerleggen, dat wil niet zeggen dat het vreemd of zelfs gek is om bepaalde verbanden te leggen. Als je achter maatschappelijke problemen het woord ras, zwart, crimineel niet mag gebruiken kun je er ook niet over discussiëren. Er zijn ook mensen met gezond verstand die denken ik ben wel zwart maar geen crimineel dus het gaat niet over mij.

8 maart 2021 om 18:40

Komen die problemen niet door armoede, omgeving en overmatig "policing"? Als je denkt omdat iemand die zwart is geboren meer crimineel is dan een wit persoon, spoor je gewoonweg niet.

8 maart 2021 om 18:42

"Ik ben wel zwart maar geen crimineel" Dus je maakt zwart synoniem voor crimineel? Heel je gedachtegang is eng. En dat is nog mild uitgedrukt.

8 maart 2021 om 18:46

@champagnepapi Een heel simpel voorbeeld voor jou is medicijngebruik. Vroeger werden alle medicijnen getest op enkel mannen met als gevolg dat bepaalde medicijnen bij vrouwen niet goed werkten. Het is te simpel om te zeggen dat ras er nooit toe doet. Ja de wereld is deels maakbaar, maar niet alles is maakbaar.

8 maart 2021 om 18:55

@champagnepapi, je moet denk ik even opzoeken wat 'correlatie' betekent

8 maart 2021 om 18:56

Geef me 1 concreet voorbeeld hoe ras er toe doet? Wat maakt een zwart persoon meer crimineel dan een wit persoon? Dat is jou redenering namelijk.

8 maart 2021 om 18:58

@rhynocerys ik denk eerder jij.

8 maart 2021 om 19:23

Nou champagnepapi, bekijk de cijfers op het CBS eens over criminaliteit, over een langere periode. Daarin is een bepaalde trend te ontdekken die je moet kunnen benoemen om een probleem te trachten ontdekken, de mogelijke oorzaken te kunnen achterhalen en zo een of meerdere oplossingen te creeren. Zoiets, bijvoorbeeld.

8 maart 2021 om 19:43

Het CBS brengt geen statistieken over ras uit.

8 maart 2021 om 20:10

Misschien niet, ik ken niet alle statistieken. In deze wordt er echter wel verwezen naar etniciteit. En racisme kan ook gelieerd worden aan etniciteit.

8 maart 2021 om 23:13

@champagnepapi
Jammer dat je mijn reactie niet begrijpt of wilt begrijpen, ik zeg nergens dat zwart synoniem is voor crimineel, jij wilt alleen alleen maar lezen wat je wilt lezen. Misschien even ter verduidelijking, ik kan zwart ook vervangen voor wit, als iemand het heeft over witte criminelen dan voel ik met niet gediscrimineerd want ik ben wel wit maar geen crimineel, als jij dat niet kan begrijpen zegt dat meer over jouw gedachtengang.

8 maart 2021 om 17:47

Jup, verschrikkelijk.

8 maart 2021 om 17:48

Omgekeerde racisme bestaat niet, althans in het spelletje dat we nu spelen. Ik vind echt hoe het debat nu gevoerd wordt heel kwalijk is, witte mensen die bepalen dat iedereen behalve witte mannen zielig zijn en het wordt steeds bizarder. En het vervelende is, aan zowel the 'woke' kant (zie ook SP leider Marijnissen van de week op TV hoe ze aangevallen werd over dat ze niet woke genoeg is) als de andere kant. Op een of andere manier zijn we de laatste 2-3 jaar anders met elkaar in gesprek ofzo. We leven in een label maatschappij, je bent woke, je bent racist, je bent wappie, je bent schaap, je bent klimaathyppie, je bent klimaatontkenner etc etc. Ik vind dit geen goed tegen en grote bedrijven als Uefa doen hier keihard aan mee. Ik hoop zo dat er mensen in het midden wakker worden en de verbinding weer brengen, want deze diversiteitdebat bereikt niet wat men wilt (gelijkheid) maar zorgt voor een nog grotere afstand tussen mensen. Spijtig.

8 maart 2021 om 17:59

@Groninger Hopp, op persoonlijk vlak doe ik al aan verbinden, althans ben altijd mijzelf geweest en geïnteresseerd in andere personen en culturen. Iedereen is anders en dat vind ik juist prachtig. Iedereen is wel gelijk. Ik vind het zo jammer dat we niet gewoon van elkaars culturen kunnen leren of simpelweg enkel genieten. Tijdens suikerfeest ga ik laatste jaren regelmatig op bezoek bij mijn oud Turkse buurman. Heb zelf niet mee gedaan aan het vasten, maar ben toch welkom bij het feest van hun familie. Genieten! In de wintermaanden komt mijn oud buurman dan weer bijna wekelijks bij mij thuis om stamppot te eten. Het is een simpel voorbeeld, maar wij genieten van het feit dat we anders zijn. Het doet mij daarom pijn dat ik het gevoel krijg dat je tegenwoordig een kant moet kiezen. Iedereen zegt wel eens iets wat niet dusdanig bedoelt is; het vloept eruit, een mislukt grapje, noem maar op. Men is tegenwoordig zo snel op zijn tenen getrapt. Wat is er mis mee om aan geduid te worden op basis van een uiterlijke kenmerk? Ging het om iemand met een grote baard, werd hij ook als 'die met baard' aangewezen.

8 maart 2021 om 17:49

Schande dit. Absolute schande. Helemaal de omgekeerde wereld en dit soort dingen scheppen echt gevaarlijke precedenten...

8 maart 2021 om 17:54

Het feit dat je ''omgekeerde racisme'' zegt, laat al zien dat "echte racisme" kennelijk alleen door blanke mensen wordt veroorzaakt (wat natuurlijk niet zo is).

8 maart 2021 om 18:04

@Barthosz Reis, wat wil je eigenlijk zeggen? Ik benoem omgekeerde racisme om het aan te dikken. Tegenwoordig lijkt het erop alsof er slechts een kant op gediscrimineerd kan worden.

8 maart 2021 om 18:36

Ik zie heel veel mensen "omgekeerde racisme" gebruiken, wat in eerste instantie überhaupt niet hoort te bestaan, aangezien mensen dus automatisch daarmee willen beweren dat racisme alleen blank op donker is. Is meer een opmerking naar algemeen probleem dan een jab op jouw opmerking. Ik had het misschien beter moeten verwoorden.

8 maart 2021 om 19:33

Nu is het mij duidelijk en kan ik zeggen dat ik het simpelweg met je eens ben.

8 maart 2021 om 17:57

Hij wordt bestraft voor taalgebruik dat voor scheidsrechters binnen de Uefa simpelweg niet acceptabel is. Het hoeft niet racistisch te zijn - je hebt in principe een leidinggevende functie en behoort je daartoe te gedragen - hoe slecht de andere partij zich ook gedraagt. Het is niet moeilijk om een woord te gebruiken dat universeel acceptabel is - de keuze maken om dit niet te doen, is voor iemand in zijn functie, redelijk dom.

8 maart 2021 om 18:08

Wat een onzin, betutteling ten top. Webo wordt zo woest omdat hij een ander woord hoort terwijl de official 'slechts' de kleur zwart in het Roemeens zei. Ik snap de reactie van Webo als hij het verkeerd verstaat, maar accepteer en geloof vervolgens de official wanneer hij tekst en uitleg geeft. Waar het bij vooral omgaat is; waarom mag een assistent trainer wel een ander racistisch bejegenen? Heeft Webo dan geen voorbeeldfunctie?

8 maart 2021 om 18:15

Ik doe heel erg mijn best om Webo er niet bij te betrekken, maar vooruit;

Wat Webo doet is OOK niet goed - maar die wordt betaald door z'n club, en niet door de Uefa - tuurlijk zit daar een stuk verantwoordelijkheid bij - en als het zo is dat hij 'm uit heeft gemaakt voor gypsy, dan moet 'ie ook geschorst worden. Maar volgens mij gaat dit topic over de Uefa en wat zij doen met haar werknemer (coltescu) en niet Webo? Dat komt wellicht later nog?

8 maart 2021 om 18:16

Dus het is niet acceptabel om het woord zwart te gebruiken als scheidsrechter bij de Eufa? Haha wordt een mooie boel dan. Ja wat dragen wij vandaag? Ja, uhhhm, een outfit die in ieder geval niet wit is! Zie je het voor je? Praat ff recht wat krom is. Mijn hemel. Ik ben tegen alle vormen van uitsluiting, racisme en discriminatie maar als je dit als fout ziet dan ben je echt doorgeslagen.

8 maart 2021 om 18:26

Dr. Mario - duidelijk mag zijn dat de betekenis van een woord vaak samenhangt met de context waarin gesproken wordt, maar iets zegt mij dat jij dat zelf ook wel weet, en mijn uitleg daar niet voor nodig hebt. Ik ga d'r ook maar het gemak vanuit dat wij de nuances van de Roemeense woordenschat niet volledig onder de knie hebben - maar wanneer een Nederlandse scheids op een internationaal platform "die zwarte" gebruikt om een speler aan te duiden (en niet een broek, of schoen) zal naar alle waarschijnlijkheid ook wat kritiek over zich heen krijgen. Ik kan daar wel begrip voor aantonen. Agressief reageren op het tegenovergestelde heeft IMO ook niet heel veel zin. Woorden en het gebruik daarvan hebben de neiging om mee te gaan met de tijd, zo is nu ook hier het geval. Daar kun je wel 10 jaar moeilijk over gaan liggen doen, maar de tijd zal het gebruik van het "zwart/zwarte" zonder de juiste context m.b.t personen toch echt zien verminderen, en veranderen.

8 maart 2021 om 18:27

Dat klopt die niet Church. Als jij je als speler, of lid vd technische staf racistisch uitlaat tijdens een Europese wedstrijd kan de uefa je gewoon schorsen. Of werd cavani (die ook al niks verkeerds deed) door de fa betaald

8 maart 2021 om 18:30

Ik zou het met je eens kunnen zijn, als ze er op dezelfde wijze instaan als er wordt gezegd "die rooie" of "die blonde". Met deze imbeciele straf plaats je de Angelsaksische taal en evt gewoontes boven die van de andere, om maar politiek correct over te komen.

8 maart 2021 om 18:33

Ik snapte wat je bedoelde, ik vind het simpelweg wat overtrokken. Als iemand mij aanduidt als '' die witte / blanke '', maak ik mij daar geen seconden druk over. Ik snap dat er een verschil zit tussen die witte en die zwarte, maar dat zou eigenlijk niet zo hoeven zijn natuurlijk. Waarom is die witte wel acceptabel, maar die zwarte niet? Ik noem zelf een zwart iemand gewoon donker overigens, doordat zwart inderdaad wat gevoelig lijkt te liggen. Maar dat er überhaupt een verschil lijkt te zijn, terwijl je eigenlijk in beide gevallen hetzelfde doet, is wat vreemd natuurijk.

8 maart 2021 om 18:34

Ja - dat kan ook, maar daar gaat dit topic toch niet over - Nederland79? Er zit toch enige nuance tussen het feit dat de scheids direct een werknemer is van de Uefa en Webo dat niet is? Ik ga er vanuit dat de Uefa Webo ook op de een of andere manier zal gaan vervolgen, maar nogmaals - daar gaat dit topic dus ook niet over.

8 maart 2021 om 18:37

persoonlijk zeg ik nooit "witte" omdat dat nogal raar overkomt binnen de context van de aanduiding van een persoon - en als er een keuze gemaakt moet worden, zou ik voor "blanke" gaan - alhoewel dat eigenlijk ook een verouderde woordkeuze begint te worden. Van mening zijn dat het tegenovergestelde (nog) door de beugel kan, vind ik een verouderd idee. Duidelijk is wel dat ik in de minderheid ben met betrekking tot die mening Bovendien vind ik ook dat dat woordkeuze bekeken moet worden vanuit een globale context, vs alleen de Nederlandse.

8 maart 2021 om 18:38

Webo kun je niet buiten deze discussie houden, hij was degene die dit in gang heeft gezet (al dan niet onbewust). Daarnaast heeft de Uefa al wel vaker clubs en spelers bestraft dus ondanks dat ze niet de werkgever zijn, kunnen ze dat wel degelijk. Denk bijvoorbeeld aan Feyenoord aantal jaar terug dat onterecht bestraft werd omdat er een opblaasbanaan door het stadion ging.
Maar dan nog; wie bepaalt dat we een bepaald woord niet meer mogen gebruiken!? Noem jezelf een woordkunstenaar en je komt tegenwoordig blijkbaar overal mee weg.

8 maart 2021 om 18:43

Mwoah, ben nog steeds van mening dat iemand met een voorbeeldfunctie hier boven hoort te staan, imo. zeker als scheidsrechter. Als je daarin mee gaat ben je duidelijk je vak niet eigen. Bovendien - het kan ook dat de Uefa Webo gaat straffen, maar nogmaals - daar gaat dit topic niet over.

8 maart 2021 om 19:36

Maar hoe kan hij hier boven staan? Webo misdraagt zich, de assistent moet hem (van de scheidsrechter) aanwijzen. Webo verstaat waarschijnlijk wat anders, dat wel verschrikkelijk is, maar staat niet open voor tekst en uitleg. Het is dus Webo die heisa maakt. De official doet letterlijk niks fout en heeft gewoon pech dat het Roemeens voor zwart lijkt op neger.Van mij hoeven ze beiden niet gestraft te worden overigens, maar ben er simpelweg klaar mee dat bepaalde mensen zo snel gepikeerd zijn, we overdreven politiek correct moeten zijn, wat juist doorslaat naar de andere kant. Moet je voor de gein morgen eens een omroep oprichten genaamd: wit. Eens kijken hoelang dat mag blijven bestaan.

8 maart 2021 om 22:01

Mag ik het bewijs van Webo zijn uitlatingen zien dan?

8 maart 2021 om 23:27

Google het, geen idee of voetbalzone het kan waarderen wanneer ik een link naar een andere site hier neer gooi. Toegegeven zie nergens Webo het zelf zeggen, maar er is een audio fragment waarbij iemand begint over zigeuners. Zoiets zeg je niet als daar geen aanleiding voor is. Het wordt gezegd alsof iemand wil goed praten dat het op een eerder moment is gezegd (richting de arbitrage). De hele rel is begonnen omdat de official Webo aanwijst als degene die meermaals hen uitschold voor zigeuner.

8 maart 2021 om 22:01

Mag ik het bewijs van Webo zijn uitlatingen zien dan?

Tsja, lastig om er iets van te vinden als je niet weet wat de additionele trainingen zullen zijn. Als het inderdaad zo was dat Negru in het Roemeens zwart betekend en zij zoals hierboven staat zijn vrij gesproken, vind ik het allemaal wat overdreven en zijn de straffen wel gewoon voor de bühne.

En wordt Webo ook gestraft omdat hij deze meneer gypsy genoemd heeft, of wordt ook hier met 2 maten gemeten?

8 maart 2021 om 19:19

Die werkt niet voor de UEFA, dus denk niet dat het aan elkaar te linken is.

8 maart 2021 om 19:41

Feyenoord werkt ook niet voor de Uefa, maar werd toch, onterecht, bestraft omdat er een opblaasbanaan rond ging in het stadion.

8 maart 2021 om 20:58

Is het niet aan de Uefa om schorsingen uit te delen in “hun” competitie? Zo zie je maar dat degene die het hardste schreeuwt en daarna in een slachtofferrol kruipt, minder gestraft worden terwijl de carrière van die scheidsrechter nu een flinke deuk oploopt.

Krijgen ze dan nu een cursus om het gebruik van hun eigen taal af te leren? Wat een gekte.

Los van het feit of de straf terecht is of niet: waar is de schorsing voor Webo? Moet die ook een programma bijwonen? Of misschien nog beter: waar zijn de schorsingen voor alle spelers/trainers die zich niet kunnen gedragen? Moeten die vanaf nu ook een programma gaan volgen? Want in zijn algemeenheid: spelers/trainers gaan zo ontzettend vaak tekeer tegen arbiters... Dus vanaf nu bij elke schorsing als je tekeer bent gegaan tegen een arbiter ook een gedragsprogramma volgen?

Ik krijg echt een gigantische hekel aan het soort mensen dat achter deze beslissingen staan. Hopelijk waait het snel over, anders wordt het misschien toch eens tijd om van sport te wisselen. In engeland moeten ze ook nog steeds verplicht op de knieën, en de commentatoren moeten het dan verplicht met een serieuze toon goedpraten, iedere wedstrijd weer. Misselijkmakend.

8 maart 2021 om 19:16

Gadver, maak jij nou onderscheid gebaseerd op ras? Racist.

8 maart 2021 om 19:17

Nouja, kan me er wel iets bij voorstellen. Zwaar overdreven dit. Tevens word je als speler gedwongen om voor iedere pot te knielen, wat ik absurd vind. Als dit 1 keer zou zijn tijdens dat BLM gedoe (toen het net nieuw was), dan snap ik het best en dan is het toch duidelijk dat spelers de boodschap snappen en erachter staan? Waarom dan voor iedere wedstrijd weer hetzelfde riedeltje? Maar goed, als je niet knielt word je zeer waarschijnlijk gezien als racist, dus maar braaf luisteren en knielen iedere pot. Benieuwd waar we over een paar jaar staan. Wellicht dat ze dan 5 minuten zo moeten blijven zitten voor ze weer mogen gaan staan.

8 maart 2021 om 19:32

Dus champagnepapi, jij denkt dat blanke mannen grip op de samenleving hebben? Zo lijkt het althans.

8 maart 2021 om 19:57

Als die Engelse stadion vol hadden gezeten dan had je de supporters ook al lang gehoord bij dat zielige gekniel elke keer. Ben benieuwd hoe lang die poppenkast nog doorgaat daar.

Schandalig, op zo'n manier krijgen de racismeroepers alsnog hun zin terwijl dit alle perken te buiten gaat. Het is ongepast om iemand aan te duiden o.b.v. zijn of haar uiterlijke kenmerken? Wat een achterlijke wereld tegenwoordig.

En die assistent die de oorzaak van dit alles is dan? Met zn 'gipsy, gipsy'. Of mag dat wel, omdat het niet om een donker iemand gaat?

Ongelooflijk.

tja, het is toch ook duidelijk dat je scheidsrechter een voorbeeld functie hebt waartoe je jezelf dan ook hoort te gedragen? Los van het heen-en-weer of dat hij iets racistisch ja/nee heeft gezegd, is het duidelijk dat hij in de basis gewoon niet in zo'n situatie terecht hoort te komen, als professioneel scheidsrechter. Bovendien ook helemaal duidelijk en er mee eens dat taalgebruik ook gewoon "up to scratch" moet zijn als je op dit niveau officieert, in welke capaciteit dan ook. Het is geen kelderklasse - en het kost ook weinig tot geen moeite om taal te gebruiken die universeel niet beledigend overkomt - anders doen is de grens opzoeken. Nogmaals - de grens opzoeken is totaal nergens voor nodig in zijn capaciteit. Wat betreft Webu zijn gedrag - kan natuurlijk niet door de beugel - dat mag duidelijk zijn, maar wat ook duidelijk moet zijn is dat ze allebei een andere werkgever hebben, en dat je tot op zekere hoogte mag verwachten dat de club zelf het heft in handen neemt - indien dat niet gebeurt, kan de Uefa als overkoepelende organisatie wellicht (op basis van enkel feiten, danwel) iets forceren.

8 maart 2021 om 18:11

Waarom zou een Roemeen in het Engels moeten communiceren met een andere Roemeen? Hij wijst Webo aan op basis van een uiterlijke kenmerk. Tussen allemaal blanken is het dan makkelijk en snel om hem aan te wijzen op zijn huidskleur. Waarom is dat een schande? Hij bedoelt het toch niet slecht? I.t.t. de opmerking van Webo...

8 maart 2021 om 18:19

hij hoeft van mij niet in het engels te communicren hoor - dat zeg ik ook helemaal niet. Hij moet in de basis gewoon normaal/acceptabel taalgebruik hanteren, in welke taal dan ook. Anders doen is het jezelf gewoon moeilijk maken. Je werkt bovendien voor de Uefa als scheidsrechter. Ik vind het an sich niet eens een discussie over raciscme, maar gewoon dom gedrag.

8 maart 2021 om 19:17

Maar dat is nou het punt. Het is normaal in zijn taal.

8 maart 2021 om 22:59

Laat maar, met Church valt niet te praten. Die zou bij voorkeur het halve woordenboek schrappen voor de tere zieltjes

Zo, is de hysterische buitenwereld (lees: goedkope statements op social media van voetballers, 'influencers' en andere lui) alsnog even tevreden gesteld. Ondanks dat er bewijs is dat hij geen racistische intenties had toch maar even een punt maken en schorsen. Ik maak mij oprecht zoveel zorgen over de toekomst als ik dit allemaal zie. De Racismekaart is echt een wapen geworden om iemand bewust kapot te maken, walgelijk

8 maart 2021 om 20:11

@Diego, dat is ook zo. Ik las een keer mee bij een topic waarbij er letterlijk werd gezegd dat er bij een discussie "gewoon moet worden gezegd dat ze racistisch bezig zijn, want dan houdt de witte man zijn mond". En dat gebeurt ook. Al die protesten op tv en andere media zijn alleen gericht op het Westen. Je denkt toch niet dat ze in andere landen gaan klagen?

Werkelijk schandalig dat deze man alsnog gestraft wordt. Dus als iemand anders door jou gedrag ook maar de kleinste kans ziet om weer eens lekker in de slachtofferrol te kruipen moet je een cursus krijgen om je gedrag te veranderen? Misschien kan er ook een cursus komen om je niet zo vreselijk snel aangevallen te voelen

Laat maar weer zien dat de UEFA een grap is

Laat maar weer zien dat de UEFA een grap is

Terecht. Je gaat toch geen "negru" zeggen in een internationaal wedstrijd? Je bent niet in Roemenië. Gewoon oliedom van deze meneer.

8 maart 2021 om 19:19

Als je dit terecht vind klopt er iets niet me je. Negru is een normaal woord in Roemenië. Niks mis mee. Lijkt me ook logisch dat ze onderling in hun eigen taal communiceren want dan begrijp je elkaar toch beter. Maarja, alles is racisme. Lekker woke met z'n allen.

8 maart 2021 om 19:27

Hoe moet een zwarte speler die niets met Roemenië te maken heeft dat weten dan? Nogmaals: in een internationaal wedstrijd is het gewoon oliedom om een beladen woord als Negru te gebruiken, zelfs al heeft de spreker er geen slechte bedoelingen mee. Je zou kunnen kunnen zeggen dat deze man niet racistisch bezig is geweest (waar de Uefa ook mee eens is) maar je kunt ook zeker zeggen dat hij amateuristisch bezig is geweest.

8 maart 2021 om 19:44

Dat Webo iets anders hoort, het verkeerd verstaat en boos wordt snap ik, maar dan moet Webo ook zo mans zijn om naar de uitleg van de official te luisteren. Dan kun je dit misverstand meteen uit de wereld helpen.

8 maart 2021 om 19:44

Je kunt dit ook omdraaien: waarom moet een zwarte speler die niets met Roemenië te maken heeft direct het idee hebben dat hij racistisch bejegend wordt terwijl hij er geen drol van verstaat?

8 maart 2021 om 19:53

@poetryinmotion Serieus? In welke wereld leef jij? Zwarte mensen worden constant op allerlei racistische manieren bejegend, zowel in het Westen als in Aziã£â«. Dan is het niet gek dat een zwarte speler racisme aanneemt. En geen drol verstaat? Hij hoort toch Negru?

8 maart 2021 om 19:55

@lunny Tja, als je denkt dat je racistisch aangevallen wordt dan schiet de adrenaline begrijpelijk in. Een beetje raar dat je dan verwacht dat hij zich, alsof hij een robot is, heel kalm moet gedragen. Hij is ook maar een mens, eentje die wel vaker racistisch aangevallen wordt. Een beetje empathie is wel op z'n plaats.

8 maart 2021 om 20:13

Ach, tegenwoordig schiet iedereen meteen in de slachtofferrol en wordt er racisme geroepen. Het woord verliest daardoor zoveel aan betekenis.

8 maart 2021 om 23:01

Ja en hij weet blijkbaar niet wat negru betekent, dus hij verstaat er geen drol van.

9 maart 2021 om 08:05

@GS12 ik kan niet zo geweldig Nederlands lezen maar ik zie het woord negru staan. Nu ben ik gekwetst en wil ik dat jij een ban krijgt. Dat slaat toch nergens op of wel?

9 maart 2021 om 08:13

Het gaat allemaal om de manier waarop dit gebeurt. Een man belet je van je werk door je constant te discrimineren met gypsy. Vervolgens probeer je iets duidelijk te maken aan de scheidsrechter met een woord dat in jouw taal totaal niet racistisch is en word jij aan de schandpaal genageld. Ongelofelijk triest dat de wereld van nu constant maar alles bestempelt als racisme maar ondertussen werkt het vaak genoeg de andere kant op en dan is het maar normaal omdat daar minder lading in het verleden zit. Pure betutteling. Net zoals dat jodekoeken nu odekoeken heten en negerzoenen gewoon zoenen. Mensen worden echt veel te snel op hun tenen getrapt.

Webo verdient een lange schorsing met zijn "gypsy, gypsy". Die Roemeen heeft niets gedaan maar wordt toch op non-actief gesteld? Webo speelt voor slachtoffer maar is er duidelijk geen maar wel dader.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Paris Saint-Germain

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.OGC Nice2713
5.RC Lens267
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
K. MbappéAanvaller157
L. MessiAanvaller81
S. YansaneAanvaller00
A. LetellierKeeper00
K. NavasKeeper90
Sergio RicoKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Paris Saint-Germain.

10 fans
Aanvaller, 39 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren