Door Van Gaal ‘gebroken’ wonderkind krijgt laatste kans op Old Trafford

Donderdag, 25 februari 2021 om 16:40Thijs Verhaar • Laatste update: 16:39

Louis van Gaal. Zo luidt altijd het simpele antwoord van Adnan Januzaj als hij gevraagd wordt naar de hoofdoorzaak waarom hij niet is geslaagd bij Manchester United. Het klopt dat het inmiddels 26-jarige ‘wonderkind’ onder zijn leiding niet uit de verf kwam op Old Trafford, maar ook huurperiodes bij Borussia Dortmund en Sunderland brachten hem niet wat hij zocht. Pas bij Real Sociedad, donderdag de tegenstander van United in de Europa League, wist hij de afgelopen drie jaar iets van zijn oude glans terug te vinden. Een portret van de Belg die dolgraag zijn gelijk wil halen tegen zijn oude liefde.

Door Thijs Verhaar

Het is 5 oktober 2013. Manchester United speelt een uitwedstrijd tegen Sunderland. Iedereen voelt dat het resultaat cruciaal kan zijn voor de toekomst van trainer David Moyes. Bij het betreden van het Stadium of Light prevelt hij alvast een klein schietgebedje. Laat het alsjeblieft goed gaan vandaag. De erfenis van diens voorganger Sir Alex Ferguson weegt als een loden last op zijn schouders en de resultaten zijn niet naar wens. De fans schreeuwen nu al om zijn hoofd, terwijl hij pas twee maanden onderweg is. Moyes heeft een wonder nodig en dat wonder blijkt te luisteren naar de naam Adnan Januzaj.

Het artikel gaat verder onder de video
Van Gaal: 'Ajax - Bayern was de mooiste'
Meer videos

De jonge Belg werd het seizoen ervoor in de laatste wedstrijd van Ferguson voor het eerst bij de wedstrijdselectie gehaald, als een soort gratis tip voor zijn opvolger. Hier, deze jongen heb je nodig. En oh, wat heeft Moyes Januzaj die dag tegen Sunderland hard nodig. Bij zijn debuut in de basiself maakt de achttienjarige Januzaj meteen twee goals en voor even lijken Moyes’ smeekbeden genoeg om het tij te keren. United wint met 1-2. De trainer is euforisch en overlaadt zijn reddende engel met complimenten. “Het zou mij verbazen als er clublegendes zijn die op dag 1 nog meer indruk maakten dan hij. Het waren niet alleen de goals, maar zijn hele spel. Hij wordt een hele, hele grote”, voorspelt de coach over de op zestienjarige leeftijd van Anderlecht overgenomen Januzaj.

De opmars van het jonge talent blijkt genoeg om Moyes even in het zadel te houden, maar een half jaar later komt hij alsnog op straat te staan. Een ervaring rijker en een illusie armer, zoals het zo mooi heet. Januzaj speelt onder zijn leiding liefst 35 wedstrijden en wordt door clubprominenten qua potentie op hetzelfde niveau geplaatst als Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney en Ryan Giggs. Een natuurtalent, jubelt men. Robin van Persie zegt bijvoorbeeld iets van zichzelf terug te zien in Januzaj. Zijn balcontrole, zijn kiezelharde schoten en onnavolgbare dribbels doen vermoeden dat hem een glorieuze toekomst te wachten staat. “Adnan is samen met Rooney de beste jonge speler met wie ik ooit gewerkt hebt”, benadrukt Moyes ook na zijn ontslag. “Hij gaat zo makkelijk langs tegenstanders. Als ik hem met een bal zie lopen, zie ik er iets van Johan Cruijff in terug.”

Het is echter maar de vraag in hoeverre Moyes hem een dienst bewijst met zulke uitspraken, want Januzaj slaagt er na het vertrek van zijn coach niet in om de hoge verwachtingen waar te maken. En dat terwijl hij net een nieuw, vijfjarig contract heeft ondertekend op Old Trafford. Iedereen verwacht dat hij zijn status van toptalent gaat verzilveren onder Moyes’ opvolger Louis van Gaal. Hij staat er immers om bekend jong talent te herkennen en beter te maken. Geen vuiltje aan de lucht dus voor Januzaj, die zich op dat moment bijna onoverwinnelijk voelt en dat ook geregeld uit in de media. Hij heeft net een sterk debuutseizoen achter de rug, mag rugnummer 11 overnemen van Ryan Giggs en wordt wereldwijd op een voetstuk gehesen als de man die de toekomst van United moet verzekeren.

Alleen moet je dan wel de kans krijgen om het te laten zien, en die heeft Januzaj naar eigen zeggen nooit gekregen onder Van Gaal. In de eerste jaargang onder de Nederlander is hij inderdaad nog maar acht keer basisspeler. Acht keer, terwijl hij toch echt een jaar ouder en rijper was dan in zijn succesjaar onder Moyes. Januzaj pikt het niet langer. De coach gelooft simpelweg niet in hem, voelt hij aan alles. Van Gaal breekt hem mentaal door op zijn positie liever te kiezen voor ervaren mannen als Juan Mata. Van Gaal laat hem – het grote talent – links liggen. Wat nou, trainer die jonge spelers de kans geeft? De Belg verzoekt de clubleiding om hem te verkopen en krijgt te horen dat alleen een uitleenbeurt tot de mogelijkheden behoort. Wel een fijne verhuurperiode trouwens, want bij het Borussia Dortmund van Thomas Tuchel ontwikkelen jonge spelers zich komeetachtig snel.

Januzaj niet. Bij de Duitsers komt hij in de eerste seizoenshelft slechts tot twaalf optredens, waarin hij nauwelijks indruk weet te maken. Het is zelfs zo weinig succesvol dat United besluit om de uitleenbeurt vroegtijdig af te breken. “Het is jammer dat hij niet de absolute wil en inzet toont die op zijn leeftijd nodig is om progressie te boeken”, oordeelt Tuchel genadeloos tegenover Sport Bild. “Voor mijn gevoel was hij met zijn hoofd nooit volledig bij ons. In gedachten was hij altijd nog een beetje in Manchester, want hij vergeleek alles hier met United. We zijn er niet in geslaagd om dat te veranderen”, sipt de oefenmeester, die nadien aanziet hoe Januzaj in het restant van seizoen 2015/16 bij Manchester United nog enkele keren mag invallen van Van Gaal.

De Belgische vleugelaanvaller weet zijn coach echter andermaal niet volledig te overtuigen, zoals het hem in de voorbereiding na de zomer ook niet lukt bij diens opvolger José Mourinho. Weer iemand die hem geen kans geeft, oordeelt Januzaj teleurgesteld. Wat moet je dan als je club niet in je gelooft en een buitenlands avontuur net is mislukt? Januzaj kan een opsteker goed gebruiken en die opsteker blijkt te luisteren naar de naam David Moyes, zoals het jaren eerder andersom was geweest. De trainer staat op dat moment aan het roer bij Sunderland, waardoor Januzaj eindelijk een kans krijgt om zich weer eens te onderscheiden in de Premier League. Niet dus. Januzaj speelt weliswaar 29 keer mee, maar wordt bij tijd en wijle zelfs uitgefloten door de thuissupporters. Zijn twee goals en drie assists worden te min bevonden voor iemand met zoveel talent.

Erger nog dan die fluitconcerten zijn de woorden van trainer Moyes. Ook hij is het zat dat de dan 23-jarige Januzaj altijd maar naar anderen wijst als het niet goed gaat en maakt dat in niet mis te verstane woorden duidelijk. “Ik heb Adnan gezegd dat hij moet stoppen om anderen overal de schuld van te geven. Het kan niet altijd de fout van iemand anders zijn als jij zelf geen progressie boekt”, aldus de coach over de twaalfvoudig Belgisch international. “Adnan moet zichzelf eens afvragen of hij zichzelf goed genoeg heeft voorbereid. Heeft hij alles gedaan om in topconditie te zijn? Heeft hij genoeg arbeid geleverd op de training? En doet hij genoeg als hij de kans krijgt om zich te laten zien in wedstrijden? In veel gevallen luidt het antwoord nee.”

Januzaj ontkent de beschuldigingen omtrent zijn instelling stelselmatig, maar het lijkt wel degelijk de oorzaak te zijn geweest waarom United in 2017 instemt met een definitieve transfer naar Real Sociedad. Daar heeft hij de afgelopen vier jaar zijn plekje gevonden. Januzaj is dit seizoen niet altijd basisspeler, maar toont wel geregeld zijn klasse. In 109 optredens was hij in Spaanse dienst al goed voor 16 goals en 16 assists. Bovendien verwent hij de supporters regelmatig met de onnavolgbare dribbels waar hij in zijn beginperiode bij Manchester United zoveel indruk mee maakte. Hij keerde de afgelopen jaren in Spaanse dienst zelfs terug in de Belgische nationale ploeg en mag zich deze week verheugen op een andere rentree.

Donderdag treedt de inmiddels 26-jarige vleugelaanvaller in de zestiende finale van de Europa League aan tegen ‘zijn’ Manchester United. Hij mag spelen tegen de club die nog altijd in zijn hart zit. Het heenduel ging met 0-4 verloren, dus kansen op overleving zijn nihil te noemen. Het gaat dus vooral om eerherstel bij Januzaj, die er enorm naar uitkijkt om na al die jaren weer eens aan te treden op Old Trafford. “Ik ben heel blij dat ik mag spelen tegen mijn geliefde club. Alleen op het veld zullen het niet mijn vrienden zijn, want ik speel nu voor een andere ploeg”, meldde hij vorige week daags voor de eerste ontmoeting aan de internationale tak van ESPN. “Ik heb niet het gevoel dat ik iemand hoef te bewijzen hoe goed ik ben. Ik moet gewoon geloof hebben in mijzelf, zorgen dat ik speeltijd krijg en gelukkig ben.”

Met die laatste opmerking raakt hij een gevoelige snaar bij veel United-fans. Het blijft spijtig dat hij na het vertrek van Moyes nooit meer echt gelukkig is geweest bij United. “Mijn grootste teleurstelling bij deze club is hoe het Adnan Januzaj is vergaan”, stelde oud-speler Nicky Butt dan ook in 2019. Het huidige hoofd van de jeugdopleiding is van mening dat de Belg de meest begaafde speler is met wie hij ooit op een veld stond. “Misschien met uitzondering van Ryan Giggs, maar Adnan was ongelooflijk. Ik was er zeker van dat hij een wereldster zou worden. Dat is hem niet gelukt, maar hij speelt nog steeds op een hoog niveau en kan een mooie carrière hebben”, aldus Butt. “Ik weet zeker dat hij miljonair is en zich geen zorgen hoeft te maken over de rekeningen die op de deurmat vallen. Dat is hem gegund. Maar toch blijf ik denken dat hij nu een superster had moeten zijn.”

Is het dan echt allemaal de schuld van Van Gaal dat het tot nu toe anders loopt voor Januzaj? De Belg meent van wel en haalde deze week nog uit naar de gepensioneerde coach. “Hij was altijd boos op me, zelfs bij een slechte pass begon hij naar me te roepen. En dat niet alleen bij mij, maar ook bij andere jonge jongens zoals Memphis Depay”, foeterde Januzaj bij ESPN. Januzaj voelde zich simpelweg niet gesteund door Van Gaal, die nadien tegenover The Athletic aangaf niet de noodzaak te voelen om zichzelf ‘te verdedigen tegen zoveel onrecht’. “Het zelfbeeld van de speler laat flink te wensen over”, besloot de trainer, die daarmee tot eenzelfde conclusie komt als Thomas Tuchel en David Moyes. Toch zijn zij het er ook over eens dat Januzaj genoeg talent heeft en als 26-jarige heeft hij nog steeds tijd om zich te bewijzen. Misschien dat Manchester United dan toch nog de kickstart kan bieden waar hij als achttienjarige al van droomde.


Poll

Zie jij Adnan Januzaj ooit nog terugkeren naar de Europese top?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door fcb_catalunya)

Mooi verhaal hoor, die Januzaj, maar hij is gewoon niet goed genoeg voor de absolute top. Hij kan mekkeren over van Gaal en het feit dat hij geen kans kreeg, maar Louis heeft bij meerdere clubs talenten in weten te passen waar hij het wél in zag. Verder is Januzaj overal behalve Sociedad mislukt, maar nu krijgt hij direct alweer praatjes. Lekker voetballen en blij zijn dat je je niveau en club hebt gevonden, niet dat gefoeter over het verleden.

24 februari 2021 om 08:28

Van Gaal heeft ook spelers tegen zich in het harnas gewerkt die wel konden voetballen maar waar hij het niet in zag. Van Gaal heeft een lastige persoonlijkheid en als je dan de pech hebt dat jouw karakter met hem botst, ben je kansloos

24 februari 2021 om 12:29

Je bent nooit kansloos als je gewoon blijft werken. Deze Januzaj heeft gewoon totaal geen zelfreflectie. Ik heb nog nooit een interview van 'm gelezen waarin hij stelde dat hij fouten heeft gemaakt. Die jongen heeft al zoveel kansen gehad en hij komt simpelweg niet verder dan anoniem meespelen bij Sociedad. Natuurlijk heeft Van Gaal een lastige persoonlijkheid, maar deze Januzaj schijnbaar ook. Januzaj kan maar 1 persoonlijk kwalijk nemen dat hij niet in de top gaat spelen en dat is hijzelf. Genoeg talent, geen mentaliteit.

24 februari 2021 om 12:47

@29er: dat zal best. Maar als 2 andere trainers hetzelfde over je zeggen, zal het toch niet aan die ene trainer liggen? Blijkbaar is er een patroon en presteer je gewoon niet genoeg.

24 februari 2021 om 20:00

Maar dat waren wel spelers waar het er daarvoor en of daarna wel uitkwam. In zijn geval speelde hij in misschien wel het slechtste united van de afgelopen 30 jaar en verdween hij steeds meer naar de bank onder van Gaal en Mourinho had hem vervolgens ook niet nodig. Tussendoor mislukte hij in Dortmund. Onder Moyes deed hij het vervolgens redelijk bij sunderland, maar was daar ook geen onbetwiste basis speler. En ook bij sociedad is het niet een speler die een onbetwiste vaste basis plaats heeft, speelt wel veel, maar is ook vaak genoeg alleen invaller. Dat zal toch niet alleen aan een trainer hebben gelegen toen deze jongen 19 was. Zelfs als die hem volledig terug had gezet naar de jeugd dan had hij het daarna nog gewoon op kunnen pakken.

25 februari 2021 om 09:09

Heeft iedere trainer dat niet een beetje? De meeste mensen vinden ook niet al hun collega's op hun werk fantastisch. Je bent nooit kansloos, zoals @sirius terecht aangeeft, maar het ontbreekt deze jongen inderdaad gewoon aan zelfkennis en zelfreflectie. Hij geeft alleen van Gaal de schuld dat hij mislukt is, maar hij is bij meerdere clubs gefaald en nu is het een modale speler bij Sociedad. Dat team wordt niet eens door hem gedragen. Hij kan het beter bij zichzelf zoeken.

24 februari 2021 om 09:09

Ik denk als United supporter ook eerlijk gezegd dat hij een grote had kunnen worden bij United als hij even veel vertrouwen had gekregen van Louis zoals hij van Moyes had gekregen. Onder Moyes was hij één van de weinige lichtpuntjes die het verschil kon maken maar dat zegt natuurlijk nog lang niet alles over een carrièreverloop.

24 februari 2021 om 12:35

Rashford, Martial en Shaw spelen nog steeds in de basis bij United, terwijl Memphis de grote meneer bij Lyon is en voor een toptransfer staat. Dan hebben we nog Lingard die daarna nog genoeg wedstrijden voor United gespeeld heeft, Pereira en Fosu-Mensah die ondanks hun beperkingen ook nog lang bij Manchester United hebben gezeten en zitten. Bovendien stond Januzaj nog tot 2017 onder contract bij Manchester United. Tuchel zag 't niet in hem bij Dortmund, Mourinho zag het niet in 'm bij Manchester United en bij Sunderland liet hij ook niet zien ook maar enigszins iets klaar te kunnen spelen. Januzaj heeft gewoon een waardeloze mentaliteit en z'n talent is niet groot genoeg om dat te kunnen compenseren.

24 februari 2021 om 20:05

Hij mocht daarna ook onder Moyes spelen bij Sunderland, die hadden echt een dramatisch team. In dat seizoen kwam hij als aanvaller - aanvallend in gestelde speler in een seizoen niet verder dan 3 assists. Dat is zelfs bij een degradatie kandidaat wel heel mager.

25 februari 2021 om 09:11

Denk je niet dat het ook een beetje aan Januzaj zelf ligt? De beste man heeft 0.0 zelfreflectie en dit is het zoveelste interview waarin hij van Gaal afbrandt. Vertrouwen is belangrijk hoor, begrijp me niet verkeerd, maar dit gaat wel echt ver. Er zijn genoeg jongens doorgebroken bij United in de tussentijd omdat ze simpelweg beter waren en meer talent hadden, met Rashford als ultiem voorbeeld. Laat Januzaj maar lekker zorgen dat hij vanavond op het scorebord komt.

26 februari 2021 om 08:22

Januzaj is idd wel aan het zeuren. Spelers als Di Maria en Depay die het ook niet redden daar onder Van Gaal laten hun voeten spreken. Dat zou hij ook moeten doen

25 februari 2021 om 15:50

Januzaj vind inderdaad zichzelf enorm goed maar heeft nergens gepresteerd en nu ook niet bij Sociedad. Is ook daar bankzitter en moet het vooral doen met invalbeurten die vaak niet langer zijn als 20 minuten.

Leuk talent vanuit de jeugd die gewoon in zijn ontwikkeling niet de stappen kon maken omdat hij ook gewoon veel dingen ontbeert.

25 februari 2021 om 23:44

Hij is daar ook zeker niet de meest bepalende speler. Oyerzaba, Portu, David Silva en Merino vormen daar toch echt de kern in de aanval. Echter kan hij wel gewoon mee, iets wat bij de andere ploegen niet het geval was. Overigens vind ik het een enorm vervelend joch en hoeft hij van mij echt niet meer aan het woord te komen. Zo zie je maar weer dat het ook belangrijk is dat het in je hoofd goed zit als voetballer.

Januzaj en Depay - twee bejubelde toptalenten die allebei tegelijk mislukten onder Van Gaal en ook door Mourinho niet goed genoeg beoordeeld werden. Beiden zijn rond dezelfde tijd bij United weggegaan, vergelijkbare leeftijd, maar Memphis heeft zichzelf weer opgepakt en opnieuw op de kaart gezet, Januzaj niet. Ik vroeg me destijds al af of ze zich terug konden knokken, nou het antwoord is er. Zaha en Evans, ook twee die afgeserveerd werden door Van Gaal, en toch terugkwamen.

24 februari 2021 om 12:10

Nou ben ik het wel met je eens dat het niet de schuld van van Gaal is dat Januzaj niet slaagde, maar als je Zaha en Evans noemt als spelers die 'terugkwamen' en zich konden herpakken dan moet je ook zeker Januzaj benoemen. Hij doet het gewoon goed (niet uitmuntend) in een team wat Europees speelt en ook weer goed ervoor staat om volgend seizoen minimaal EL te gaan spelen.

24 februari 2021 om 12:26

Die jongen speelt gewoon anoniem mee. Het rendement wat hij haalt, dat kan pakweg een Berghuis moeiteloos evenaren en meer. Waarin heeft Januzaj zich herpakt dan? Die jongen geeft al jaren alles en iedereen de schuld, behalve hijzelf.

24 februari 2021 om 12:37

Dat kan je op dit moment niet weten. Ik kijk namelijk veel Spaans voetbal en ik zou eerder zeggen dat Berghuis niet zoveel speeltijd zou krijgen bij Sociedad als Januzaj nu krijgt. Daarnaast doen we net alsof Sociedad van het niveau Mallorca of Watford is, maar het is gewoon een degelijke subtopper in een topcompetitie die niet onderdoet voor een Milan, Napoli, Everton of Arsenal. Of ga je me vertellen dat Berhuis ook bij die clubs wel veel speeltijd zou hebben? Nogmaals, ik vind het onzinnig dat hij van Gaal te schuld geeft en hij zal zeker in de spiegel moeten kijken voor die periode. Maar als jij vervolgens bij Sunderland geen deuk in een pakje boter weet te schoppen en ineens zoveel minuten maakt bij een club als Sociedad, mag je best toegeven dat hij zich heeft herpakt. Waarom zou Zaha zich beter hebben herpakt dan? Die is terug gegaan naar een vertrouwde omgeving waar hij de man is en bij een beduidend minder team dan Sociedad.. Edit: Ook Zaha gaf aan dat van Gaal hem verpest had en gaf aan dat van Gaal hem in de spits wilde zetten en daardoor juist wilde dat Zaha niet zou slagen. Mag jij mij vertellen waar Zaha nu 16 van de 19 wedstrijden heeft gespeeld bij Palace..

24 februari 2021 om 12:41

Waarom zou berghuis dat kunnen? Omdat hij totaal geflopt is bij watford op een gelijkaardige leeftijd als Januzaj nu heeft? Januzaj is echt wel ettelijke keren beter dan Berghuis.

24 februari 2021 om 13:55

Zaha en Evans zijn sleutelspelers bij hun clubs, vaste basisspelers die het team dragen, Zaha is met afstand de beste speler bij Palace, Evans draagt de ijzersterke verdediging van Leicester waardoor ze in de top 3 staan. Niks mis met Sociedad, maar Januzaj is daar bankzitter, heeft in 24 wedstrijden dit seizoen pas zes basisplaatsen veroverd, en is qua speeltijd de 17e speler. Met zijn twee goals zit hij ook niet op het niveau van de vaste aanvallers Isak, Oyarzabal en Portu.

Geen gebrek aan talent, wel aan mentaliteit. En zo te zien is dat de afgelopen jaren niet veel veranderd.

Goed verhaal, lekker veel zelfreflectie. Veel talent, maar verder een slapjanus.

Als 4 verschillende trainers (en niet de minste) tot dezelfde conclusies komen wellicht zit er dan een kern van waarheid in hun observatie. Het wil er bij mij niet in dat van Gaal, Tuchel, Moyes en Mourinho het allemaal verkeerd zien. De meeste trainers die echt wel hebben bewezen met jonge spelers te kunnen werken. Dat het Januzaj schijnbaar nog steeds raakt zegt voldoende. Na van Gaal heb je nog tig kansen gekregen en niet gepakt.

Ook bij Sociedad vind ik Januszaj vaak tekortschieten. Hij staat daar ook niet altijd in de basis volgens mij en je kunt Van Gaal hier wel makkelijk onderuit proberen te halen, maar volgens mij had die het goed gezien: kan aardig uit de voeten, maar niet meer dan dat. Hij was zeker niet een speler die kon helpen United uit het slop te trekken.

“hij was altijd boos op me, zelfs bij een slechte pass begon hij naar me te roepen. En dat niet alleen bij mij, maar ook bij andere jonge jongens zoals Memphis Depay”

Uhm ja, dat deed hij dus bij iedereen? En wat is er van die andere jongens terecht gekomen? Die excelleren wel voor hun land en staan in de belangstelling van topclubs? Januzaj denkt schijnbaar dat iedereen zich maar aan hém moest aanpassen, in plaats van andersom.

Die jongen geeft alles en iedereen de schuld van z'n eigen beperkingen. Hij is gewoon niet zo goed als hij zelf wellicht dacht. Daarna ook nog genoeg kansen gehad om zich te revancheren, maar hij heeft nooit stappen gemaakt. Als je jong bent kom je weg met je beperkingen, nu niet meer. Dit soort jongens zijn de belichaming van een totaal gebrek aan zelfreflectie. Dan ook nog Memphis erbij betrekken die gewoon blijft werken en slim genoeg is om de hand in eigen boezem te steken. Nee, van die Januzaj gaat nooit datgene terechtkomen wat hij zelf had verwacht. De kans dat hij over drie jaar ergens in een middelgrote competitie balt bij een subtopper, is groter dan dat hij nog weer een stap omhoog weet te maken. Een stap omhoog verdien je ook niet met zo'n waardeloze mentaliteit.

24 februari 2021 om 12:42

Sociedad is subtop van Spanje, is dat zo slecht dan?

24 februari 2021 om 14:00

Als Januzaj bij Sociedad een belangrijke speler was, dan zou er niks mis zijn, maar hij is daar ook gewoon bankzitter. Er is toch wel een groot verschil tussen dat, en een Memphis die onbetwist de grote ster bij Lyon is. Sociedad is een prima ploeg, maar dat is net zoiets als zeggen dat Karim Rekik een belangrijke reden is dat Sevilla zo hoog staat.

24 februari 2021 om 14:39

Ho ho. Karim Rekik heeft 15x meegespeeld bij Sevilla en alles behouden de CL pot tegen Chelsea gewonnen.

15 uit 5 in La Liga. Toeval of stiekem toch het Rekiki effect.

24 februari 2021 om 14:42

Sociedad is een middenmoter die af en toe in de subtop eindigt. En zo geweldig doet Januzaj het ook niet bij Sociadad. Hij doet aardig mee in de speeltijd die hij krijgt, maar echt rendement heeft hij niet.

Laten we eens stoppen met aan alles en iedereen het label supertalent te plakken. Tenzij je net zoals Mbappe,haaland en destijds Ronaldo en Messi in je tiener jaren al een dragende factor bent voor het een topclub dan verdien je die label niet.

Leuk dat al die spelers het zo leuk doen in de jeugd teams, en hier en daar een vleugje kwaliteit laten zien in het eerste, maar na al die mislukkingen kunnen we toch wel onderhand concluderen dat het helemaal niet zoveel zegt.

Heel erg interessant verhaal, maar ik denk dat Januzaj daadwerkelijk gewoon niet goed genoeg is voor de top. Een echte speler die weergaloze dingen kan laten zien, maar uiteindelijk gewoon te weinig rendement heeft omdat ook daadwerkelijk bij een topclub te kunnen laten zien. Voor Sociedad een hartstikke goede speler, maar 16 assist en 16 goals is nu niet het rendement wat de meeste clubs willen zien in een moderne vleugelspelers. Als je kijkt naar spelers die bij de echt topclubs als vleugelspelers acteren dan scoren die over het algemeen veel meer dan Januzaj. Wat dat betreft is Januzaj eerder een speler die je de creatieve vrijheid moet geven voor zijn dribbels dan dat je daadwerkelijk kunt verwachten dat gaat spelen alla een Salah bijvoorbeeld

Ik ben bepaald geen vooraanstaand lid van de Louis van Gaal fanclub, maar wat Januzaj steeds weer rondbazuint over zijn voormalig coach is gewoon bezijden de waarheid. Een coach stuurt doorgaans zijn beste team het veld in, want hij wil winnen. Dat Januzaj gewoon weer een van zo vele voorbeelden was van talenten die niet doorstoten lag niet aan van Gaal, maar aan Januzaj zelf. Talent genoeg, maar de wil om die volledig te ontplooien, dat was m.i. het probleem. Te veel "mooie" voetballers hebben daarnaast ook voldoende passie en inzet om te slagen. Ik zag in Januzaj ooit een jonge Bergkamp, maar onderweg is dat verwaterd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Real Sociedad

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Barcelona5333
4.Sevilla4816
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
PortuAanvaller247
A. IsakAanvaller2112
Martín ZubimendiMiddenvelder200
BarrenetxeaAanvaller202
Álex RemiroKeeper250
Mikel OyarzabalAanvaller2010
Voor de complete selectie: Clubpagina Real Sociedad.

In de wandelgangen

Woensdag 3 maart
Rangers maakt zich zorgen over de situatie van Jürgen Klopp bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren