Ajax-doelwit is ware dribbelkoning: ‘Plafond véél hoger dan bij Kudus’

Woensdag, 3 februari 2021 om 10:15Rian Rosendaal • Laatste update: 10:15

Ajax is druk bezig met de opvolging van Quincy Promes, die zo goed als zeker op korte termijn terugkeert bij Spartak Moskou. Oussama Idrissi komt over van Sevilla om zijn plaats in de selectie van trainer Erik ten Hag over te nemen. In eerste instantie leek Kamaldeen Sulemana de belangrijkste gegadigde te zijn als vervanger van Promes. De interesse in het supertalent van het Deense FC Nordsjaelland is in de slotfase van de transferwindow niet concreet geworden, maar de vleugelaanvaller blijft desondanks in beeld bij directeur voetbalzaken Marc Overmars. Ajax kan maar beter proberen om de achttienjarige Sulemana gelijk na afloop van dit seizoen naar Nederland te halen, zo klinkt het vanuit Denemarken, want de concurrentie lijkt met de dag te groeien.

Door Rian Rosendaal

"Als fan van het Deense voetbal en de Superligaen in het algemeen had ik gehoopt dat Sulemana nog minstens een seizoen in Denemarken actief zou blijven", zo opent de Deense journalist Claus Röndberg in gesprek met Voetbalzone. "Maar ik begrijp heel goed waarom dat geen optie meer lijkt te zijn. Bayer Leverkusen, Chelsea en nu dus ook Ajax hebben bovenmatige interesse in de snelle en behendige buitenspeler. En die belangstelling is heel makkelijk te verklaren." Röndberg baseert die uitspraak op de keren dat hij Sulemana tot nu toe aan het werk zag voor Nordsjaelland. "Hij is totaal niet onder de indruk van het spelen tegen topteams met spelers die talloze interlands voor hun land hebben gespeeld, Kamaldeen heeft zelfs iets nonchalants over zich tijdens wedstrijden. Het is een aanvaller die een grenzeloos vertrouwen lijkt te hebben in zijn kwaliteiten en vaardigheden. Als je hem ziet spelen heb je dat ook direct in de gaten." Nordsjaelland-trainer Flemming Pedersen noemde de rappe Sulemana nog niet zolang geleden zelfs 'de snelste speler met wie hij ooit gewerkt heeft'.

Het artikel gaat verder onder de video
De eerste training van Ajax in 2021 | Kudus en Mazraoui weer terug bij de groep
Meer videos

In de optiek van Röndberg is Sulemana een ware plaag voor de vleugelverdedigers in de Deense competitie. "Het is een pijlsnelle aanvaller die nog echt ouderwets kan dribbelen. Jongens toch, wat kan hij dribbelen zeg", vervolgt de kenner van het voetbal in Denemarken op enthousiaste wijze. "Ik heb sinds Mohamed Zidan (de Egyptische aanvaller die uitkwam voor AB Kopenhagen en FC Midtjylland, red.) niet meer zo'n veelzijdige speler gezien in de Superligaen. Sulemana is daarnaast ook nog eens uitermate doeltreffend. Trainers bij Nordsjaelland, en dan met name Pedersen, hebben hem al eens vergeleken met Neymar in zijn jonge jaren. In het begin werd daar nog hard om gelachen, maar steeds meer mensen krijgen in de gaten wat voor een ongelooflijk getalenteerde speler Sulemana is." Een tussenstap bij een andere Deense club is wat Röndberg betreft uitgesloten. "Door zijn snelle opmars is hij nu al onbetaalbaar geworden voor clubs als Midtjylland en FC Kopenhagen. Dat zegt heel veel over Sulemana, want Mohammed Kudus bijvoorbeeld werd vorig jaar nog wél genoemd bij FC Kopenhagen."

Kamaldeen Sulemana wordt door Claus Röndberg nu al hoger ingeschat dan de reeds bij Ajax actieve Mohammed Kudus.

Nu al beter dan Mohammed Kudus?
Röndberg schat Sulemana nu al hoger in dan Kudus, die vorig jaar de overstap maakte van Nordsjaelland naar Ajax. Laatstgenoemde speler, die als middenvelder én aanvaller is te gebruiken, is vanwege hardnekkig blessureleed nog niet echt doorgebroken in Amsterdam. "Kudus is een geweldige speler, maar voor Kamaldeen ligt het plafond véél hoger", zo voorspelt de Deense voetbaljournalist. "Met zijn potentieel zou hij zonder meer in aanmerking komen voor de nationale ploeg van Denemarken, mocht hij op termijn de Deense nationaliteit aannemen. Daar bestaat geen twijfel over. Kamaldeen is iemand die in zijn eentje heel veel kan uitrichten voor zijn ploeg. En Kudus, hoezeer ik hem ook bewonder, kan niet wat Sulemana wél kan. Aan de andere kant doet Sulemana in niets onder voor Kudus" zo vergelijkt Röndberg, die zeer benieuwd is naar de volgende stap van het Ajax-doelwit. "Het is in ieder geval duidelijk dat hij Denemarken en Nordsjaelland snel achter zich zal laten." Er zal echter wel eerst een serieuze transfersom op tafel moeten komen. Een vraagprijs van twaalf miljoen euro is reeds geopperd. "Het zal geen goedkope kwestie worden en ik vraag me af of Ajax met een hoog openingsbod op de proppen wil komen. Dat zal gezien de lengte van zijn contract (tot 31 december 2024, red.) waarschijnlijk wél nodig zijn. Het is in ieder geval zeker dat Bayer Leverkusen hem dit jaar dolgraag naar Duitsland wil halen."

Er zijn naast de eerder genoemde verschillen ook diverse overeenkomsten tussen Kudus en Sulemana. Beide talenten maakten in hun geboorteland Ghana enige tijd deel uit van de Right to Dream Academy, dat nauwe banden onderhoudt met Nordsjaelland. Kudus speelde zich in de kijker bij Deense scouts en koos in januari 2018 uiteindelijk voor de overstap naar de club uit de Superligaen. Twee jaar later, in januari 2020, bewandelde Sulemana dezelfde route richting Nordsjaelland en het tweetal stond in totaal negen keer samen op het veld namens de club uit Denemarken. Naast de bij Ajax genoemde vleugelaanvaller hebben ook zijn landgenoten Maxwell Woledzi, Abu Francis, Isaac Atanga en Ibrahim Sadiq de befaamde academie in Ghana ingeruild voor de Deense middenmoter. "De eigenaar van Nordsjaelland is de grootste investeerder in de voetbalacademie", zo verduidelijkt Röndberg één en ander. "Het is inmiddels traditie geworden dat Nordsjaelland elke jaar verschillende spelers van de academie in Ghana op proef neemt. Dit staat ook uitgebreid beschreven in het DNA-handboek van de club." Sulemana keerde in het najaar van 2020 korte tijd terug naar Ghana voor zijn eerste twee interlands namens het Afrikaanse land, tegen Mali en Qatar. De aanvaller, die ruim een maand na zijn achttiende verjaardag debuteerde voor de Black Stars, kwam in totaal tot 74 minuten in het shirt van de Ghanese ploeg.

Sulemana wordt gezien als één van de grootste talenten van dit moment en zijn stormachtige ontwikkeling leverde hem eerder deze maand een plaats op in de 50 for the Future-selectie van de UEFA. "De jonge Ghanees van Nordsjaelland heeft de Deense competitie in korte tijd op zijn kop gezet. De linksbenige vleugelaanvaller is een geweldige dribbelaar die naast een neusje voor het doel ook in staat is om assists af te leveren. En hij heeft mede hierdoor al zijn debuut gemaakt voor zijn land", zo valt te lezen in het rapport van de Europese voetbalbond over Sulemana. Ryan Gravenberch, mogelijk een toekomstige ploeggenoot van de snelle buitenspeler bij Ajax, kreeg eveneens een eervolle vermelding van de UEFA. Daarnaast was er op het prestigieuze lijstje plaats voor Owen Wijndal (AZ), Mitchel Bakker (Paris Saint-Germain) en Feyenoord-middenvelder Orkun Kökcü. Sulemana heeft tevens gezelschap van onder meer Barcelona-talent Pedri en Takefusa Kubo, door Real Madrid onlangs verhuurd aan Getafe.

Ongekroonde dribbelkoning van de Deense competitie
Sulemana beleefde in februari 2020, kort voor de uitbraak van het coronavirus, zijn vuurdoop bij Nordsjaelland in de Deense competitie. Bijna een jaar later staat de teller voor de eveneens aan Villarreal en Borussia Mönchengladbach gelinkte buitenspeler op 25 wedstrijden (8 doelpunten en 2 assists). Sulemana kreeg van Pedersen in achttien duels een basisplaats toegewezen. Dat hij een ouderwetse dribbelaar op de flank is, komt zeker ook tot uiting in de statistieken van Opta. Sterker nog, het grootste talent op de Deense velden, mag met recht een 'dribbelkoning' worden genoemd. Sulemana ondernam dit seizoen maar liefst 114 dribbels, met 62 keer een geslaagde afloop. De rest van de top vijf in de Superligaen blijft ver achter. Nummer twee Arbnor Mucolli van Vejle BK deed 45 keer een poging, met 29 dribbels die succesvol werden afgerond. Geen enkele speler uit de dribbel-top vijf wist boven de dertig geslaagde pogingen te komen. Om de dribbelvaardigheden van Sulemana in perspectief te zetten: de aanvaller voltooide dit seizoen gemiddeld 5,4 dribbels per 90 minuten. Van alle spelers in de Eredivisie met minimaal 900 speelminuten kan FC Utrecht-aanvaller Gyrano Kerk de beste cijfers overleggen: 3,8 dribbels per 90 minuten.

Naast de dribbel lijkt ook de schotkracht van Sulemana prima in orde te zijn. In de categorie 'schoten' bezet de sterspeler van Nordsjaelland de fraaide derde plaats, met in totaal 39 schoten richting het vijandelijke doel in deze jaargang in Denemarken. Op het gebied van schoten die daadwerkelijk tussen de palen belanden staat Sulemana met zestien geslaagde pogingen momenteel op plaats twee in de Superligaen. Qua Expected Goals echter is er duidelijk nog ruimte voor verbetering voor de nog onervaren flankspeler. Met een gemiddelde van 2,4 sluit hij de top 25 af, wat erop wijst dat de kwaliteit van zijn schoten nogal eens te wensen over laat. Met vier doelpunten in twaalf competitiewedstrijden doet Sulemana het qua afwerken nog niet eens zo slecht, maar het is tevens duidelijk dat hij veel schoten en pogingen nodig heeft om succesvol te zijn nabij het doel van de tegenstander. Sulemana trekt tijdens wedstrijden van Nordsjaelland regelmatig naar binnen om vervolgens op doel te schieten. Uit de cijfers blijkt dat hij in totaal zeventien maal van buiten het strafschopgebied de keeper van de opponent heeft proberen te testen, wat hem een achtste plaats in het tussenklassement oplevert. Al met al hoopvolle statistieken voor één van de meest begeerde talenten van 2021.


Poll

Denk jij dat Kamaldeen Sulemana past in het huidige Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door yoda)

Ajax zojuist nog Victor Jensen verhuurt aan Nordsjaelland, zou iets te maken kunnen hebben met een aanstaande transfer van deze jongen naar Ajax. Laten we hopen dat deze transfer gaat lukken, alle verhalen zijn positief, ik spreek ook vaak een fanatieke volger van het Deense voetbal en die is ook echt ontzettend positief

2 februari 2021 om 06:45

Its amazing en loftuitingen all over...van dit soort teksten likt telsell op tv zijn vingers af. Zal best een groot talent zijn maar nog geen enkele garantie dat hij doorbreekt als wereldtopper. Wel leuk als Ajax deze jongen kan strikken en dan maar eerst eens zien. Wie weet helpt kudus hem over de streep.

2 februari 2021 om 09:54

Jensen is een van de spelers die het wel goed doet in Jong Ajax. Na Brobbey de beste aanvaller in Jong. Zou een mooi ruilmiddel zijn voor Sulemana die natuurlijk nog een paar klassen beter is. Sulemana lijkt op een echte parel en ik vrees dat hij in de zomer naar Dortmund gaat. Nu er zoveel aandacht voor hem is is Ajax eigenlijk meteen kansloos.

2 februari 2021 om 10:16

Hier dacht ik ook direct aan toen ik het nieuws van de verhuur van Jensen las. Wellicht zien ze deze huur als een soort proefperiode, bevalt hij dan zou wellicht een spelersruil (met bijbetaling, vanuit Ajax uiteraard) een mogelijkheid zijn? Of wellicht is de huurperiode vanuit Ajax bedoeld om de banden met Nordsjaelland te versterken én om Jensen te laten proberen Sulemana over te halen naar Ajax te komen.

Deze jongen is zo goed hé, ik volg hem al een tijd, alleen snap ik de vergelijking met Kudus niet. Kamaldeen is een vleugelaanvaller en Kudus is een box to box middenvelder. Hij heeft soms de bluf á la neymar dat ie de tegenstander he-le-maal kapot wil spelen door allemaal trucjes. Alleen als Ajax hem haalt moeten ze er alleen voor zorgen dat hij niet geblesseerd raakt als bijv Kudus nu of Bandé.

2 februari 2021 om 03:15

Ben benieuwd wordt iig op papier wel enthousiast van. Vergelijking gaat natuurlijk niet op maar denk dat hij meer probeert te duiden hoe hoog hij zijn talent heeft zitten. Das behoorlijk hoog als je kijkt wat er van Kudus al wordt verwacht 😁. Misschien daarom ook die huurdeal met Idrissi zoals die nu is. Misschien hebben ze gezegd joh we willen je dolgraag hebben dus we gaan alleen voor tijdelijke versterking op die plaats.

Beelden zeggen natuurlijk niet alles, maar het ziet er wel veelbelovend uit en met zijn bijna 19 jaar kan dit op termijn een leuke opvolger van Tadic worden die ondertussen natuurlijk ook al 32 is. Maar ik denk dat Overmars dan wel snel moet zijn met hem binnenhalen, want als hij zo doorgaat lijkt me dit een typische aankoop voor RB Salzburg of misschien wel dat hij direct naar RB Leipzig kan.

2 februari 2021 om 06:23

Ken deze speler totaal niet, maar ik vind kudus al goed spelen in de wedstrijden dat ie basis stond en niet geblesseerd was. Als deze jongen nog meer potentie heeft dan gaat overmars zeker proberen om deze jongen binnen te halen

Hoop dat Ajax snel een heel goed bod uitbrengt anders vissen we zoals zo vaak weer net achter het net, met het excuus" hij wou zou graag naar Ajax". Zo'n talent voor 12 miljoen daar kun je na een paar jaar heel veel winst op maken.

Ben benieuwd. Tot vorige week voor velen onbekend, als ik nu de verhalen moet geloven hebben we te maken met de nieuwe Neymar.

"kudus is een geweldige speler, maar voor Kamaldeen ligt het plafond véél hoger"

Kudus heeft een goede start gemaakt, maar wat mij betreft is het nog onbekend wat zijn plafond zal worden.

Wat een titel, plafond veel hoger dan Kudus... Wie bepaalt dat, maar belangrijker nog: hoe weet je dat nu al? Laten we spelers tegenwoordig niet meer fatsoenlijk ontwikkelen alvorens we bepalen wat hun plafond is. Denk dat we allemaal wel weten dat het lang niet loopt zoals gepland of gedacht is. Verwachtingsoverfreffend: Kuyt, Weghorst. Verwachtingen die tegen vielen: Owusu-Abeyie, Quaresma.

2 februari 2021 om 16:23

Niemand bepaalt dat. Niemand die zegt dat ze het weten. Slechts voorspellingen, wensen en hopen. Als je dat zinloos vind, dat kan, maar dan is het meerendeel van de artikelen hier zinloos.

Ik zie die superlatieven niet in de beelden terug. Sterker ik zie een speler die veel ruimte en snelheid nodig heeft waar hij steeds dezelfde beweging bij gebruikt. Hij is vast succesvol voor zijn leeftijd maar in mijn beperkte visie is het eerder een one trick pony. Dit heeft erg veel van een hype..

2 februari 2021 om 09:36

Het gaat erom, dat hij dat pingelen moet compeseren. Tadic gaat hem echt uitschelden, als hij oogkleppen op heeft. Hij kijkt totaal niet wie er vrij voor de goal staat. Goede pingelaar...wel met oogkleppen...we zullen zien.🤷🏾‍♂️

Er loopt echt weer veel voetbaltalent rond in Scandinavië. Iets waar Ajax ook bovenop zit. Benieuwd wat daar allemaal nog uit zal komen komende jaren

Ach ja, dat is altijd lastig hoor. Hij zal vast talent hebben, maar het moet er altijd maar wel uit komen.

Op basis van deze beelden, vind ik het wel meevallen met die superlatieven. Hij heeft wel heel vaak meerdere aanrakingen nodig om de bal onder controle te krijgen. Het ziet er naar uit dat hij zijn gebrek aan basistechniek compenseert door zijn snelheid, behendigheid en lichtvoetigheid, maar wanneer hij weinig ruimte krijgt, kan dat weleens tegenvallen. Hij is natuurlijk jong en kan zich goed ontwikkelen, maar het lijkt mij voorlopig een beetje overdreven.

Ik vind dat Ajax dit soort spelers zelf moet opleiden, met Bande hebben we ook al zo'n geval gehad, met een beetje pech (blessures) is het geld zo down the drain.

Dan kun je beter Dall halen zoals ze nu gedaan hebben en die 1-2 jaar opleiden, of dit talent goedkoop en direct uit Ghana halen en opleiden via Jong Ajax.

Geef eerst Hansen maar eens wat kansen in Ajax 1 in de loop van dit seizoen, die lijkt zich langzaam te herpakken bij Jong Ajax en heeft nu al het eerste dipje gehad zoals dat eigenlijk vaker gaat met talenten.

Hij woont net 1 jaar in Denemarken, en hij heeft al gespeeld voor Ghana. Lijkt me niet dat hij dan voor Denemarken gaat uitkomen.

op de video ziet het er vooral heel snel maar ook heel erg stuntelig uit. Ik zie veel foutieve baltoetsen en mislukte dribbels. Ik zie een mindere versie van de 16-jarige Vinicius aan het werk. Vol zelfvertrouwen, altijd voorwaarts, pijlsnel en heel dreigend maar eigenlijk technisch niet goed. Prima speler voor Ajax op termijn lijkt me wel en zeker iemand waar ze wel eens flink winst aan kunnen overhouden. Maar dat dan een Chelsea interesse heeft snap ik minder. De kans dat hij ooit het niveau haalt lijkt me heel klein. Tenzij FC mensenhandel Chelsea hun pakhuis weer wil stockeren begrijp ik het dus niet echt.

Sulemana lijkt mij qua speelstijl een soort kruising tussen Sadio Mané en Neymar.

Hij heeft ook een soort trukendoos door Neymar heeft en tegenstanders voorschut te zetten. Tegenwoordig lees je regelmatig dat er mensen zijn die dit niet vinden kunnen, maar voor dit soort acties kom je toch naar het stadion en/of kan je toch genieten?

Maar Sulemana heeft ook dat hij de bal kort aan de voet kan houden en dan net zoals Mané de bal in de verre hoek kan krullen met een boogballetje. Is ook heel snel, behendig maar wilt soms denk ik zijn acties te ver doorvoeren waardoor hij zich vastloopt van wat ik in filmpjes over hem heb gezien.

Hij gaat vaak binnendoor, maar kan ook gewoon acties buitenom maken en de bal voorgeven en is best wel goed met beide benen (rechts is wel zijn sterkere voet). Ik hoop dat het Ajax lukt om hem binnen te halen, en dan het liefst zoals ze met Antony ook deden: die werd in februari 2020 binnengehaald en kon direct aansluiten aan het begin van de voorbereiding en dat is gewoon ideaal voor zowel de speler in kwestie als de club.

Als deze jongen zoveel potentie heeft zou je hem heel snel moeten halen Waar ik bang voor ben is zijn naam Sulemana als dat maar geen meervoud is van Sulemani. Maar dat zou dan omgekeerd moeten zijn. Idrissi gaat straks weer terug en Neres zal misschien ook wel vertrekken. Buitenlandse clubs weten wat hij kan. Door blessures even niets van hem gehoord, maar dat komt gauw weer

Lijkt erop dat Nordsjaelland slimmer bezig is in Ghana dan Ajax in Zuid Afrika. Zal ook te maken hebben met minimum salarissen in NL voor buiten EU spelers. Anders had je een mooi samenwerkingsverband kunnen maken tussen Ajax, subtopper in NL en buitenlandse voetbalschool. Kun je mooi carriere maken via evt KKD, subtop en top. Kan niet in NL

Klinkt veelbelovend. Zijn er op kortere termijn geen vleugelspelers uit de opleiding te verwachten? Een aantal jaren geleden onderkenden we dat het in Nederland niet zo gemakkelijk is om als centrale verdediger, of als centrumspits via de opleidingen het vaandelteam van een topclub te halen. Matthijs de Ligt was uniek te noemen. Keepers was ook lastig, want in Nederland vragen we nogal wat voetbal kwaliteiten. Maar vleugel aanvallers die kwamen bij bv psv (memphis, bergwijn, malen, gakpo) en Ajax (babel, kishna, el glazig, kluivert) vrij vaak door. Maar stagneert dat nu bij Ajax? Na kluivert zie ik younes, Ziyech, traore, bande, Neres, Anthony en nu iddrissi aangetrokken worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

SeizoenClubW
2020/2021 FC Nordsjælland 29 10 8 1
2019/2020 FC Nordsjælland 13 4 5 0
Laatste voetbalnieuws

Kamaldeen Sulemana is in Amsterdam: komende dagen cruciaal

Kamaldeen Sulemana verblijft in afwachting van zijn medische keuring in Amsterdam, zo meldt De Telegraaf woensdagavond. De aanvaller van FC Nordsjaelland overnacht in een hotel in de hoofdstad, maar het is...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 24 juni
Bayern München wil niet voldoen aan de salariseisen van Leon Goretzka, waardoor een vertrek niet uitgesloten is. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren