Mauro Icardi slachtoffer van comeback na ‘meest gênante wissel ooit’

Woensdag, 20 januari 2021 om 06:35Thijs Verhaar • Laatste update: 07:11

Spelers als Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski, Neymar en Mohamed Salah domineren al jaren de headlines, maar er komt onherroepelijk een moment waarop zij hun troon over moeten dragen aan de volgende generatie. In de rubriek Toppers van Morgen zet Voetbalzone iedere keer een potentiële opvolger van deze grootheden in het zonnetje. Wie spelen zich in de kijker bij de allergrootste clubs en mogen daarom niet ontbreken op jouw eigen volglijst? Ditmaal gaat de aandacht uit Moise Kean, die een dramatisch jaar bij Everton achter zich heeft gelaten en nu bij Paris Saint-Germain met succes de concurrentiestrijd aangaat met Mauro Icardi.

Door Thijs Verhaar

Oh, wat schaamde Moise Kean zich diep toen hij iets meer dan een jaar geleden in de 88e minuut werd gewisseld tegen Manchester United. En wat was hij boos! Slechts achttien minuten eerder was hij zelf als invaller binnen de lijnen gekomen en nu haalde interim-trainer Duncan Ferguson hem alweer naar de kant. De keuzeheer trachtte die keuze nog te verklaren door te stellen dat hij ‘wat tijd wilde doden om het gelijkspel vast te houden’ en ‘dat het niet aan Kean lag’, maar aan alles was duidelijk dat de trainer niet te spreken was over zijn pupil en daarom overging tot misschien wel de meest gênante wissel ooit in de Premier League.

De onfortuinlijke Italiaanse spits speelde in het hele seizoen uiteindelijk 29 wedstrijden mee, maar hij mocht slechts zes keer in de basis starten. Gemiddeld speelde hij niet meer dan dertig minuten per duel. Zelf had Kean daar fors meer van verwacht, want the Toffees betaalden Juventus bijna dertig miljoen euro om hem over te nemen. Director of Football Marcel Brands sprak zelfs van een absolute ‘steal’, want de achtvoudig Italiaans international staat al jaren te boek als een groot talent en een goalgetter pur sang.

Moise Kean is bezig aan een indrukwekkend seizoen bij PSG.

In Turijn hoefde hij door de aanwezigheid van Cristiano Ronaldo echter niet op veel speeltijd te rekenen, dus ging men akkoord met een lucratieve verkoop aan Everton. De tweede club uit Liverpool heeft al jaren de ambitie om de top vier in de Premier League te bestormen en dacht met Kean de perfecte spits in huis te hebben gehaald. Hij kon als negentienjarige echter niet wennen aan zijn nieuwe omgeving of het moordende tempo in de Engelse top. Even leek het tij nog te keren toen landgenoot Carlo Ancelotti het stokje overnam van Ferguson, maar ook hij had Kean - in zijn eerste seizoen goed voor slechts twee goals en twee assists - niet nodig.

Hoe anders is dat in Parijs, waar de razendsnelle Kean hard bezig is om zijn besmeurde reputatie op te vijzelen. PSG zocht aan het einde van de transferperiode wanhopig naar een opvolger voor de naar Manchester United overgestapte Edinson Cavani en veel wenkbrauwen werden gefronst toen de huurdeal van Kean begin oktober officieel werd gemaakt. Wat moest de verliezend finalist van de Champions League met een spits die een jaar lang niets had geraakt? Technisch directeur Leonardo kent de markt echter op zijn duimpje en heeft al vaker met succes goedkoop spelers weggehaald die bij hun club in ongenade waren gevallen.

Met Kean heeft hij andermaal een voltreffer te pakken, zij het op huurbasis. De spits is bijna net zo vaak trefzeker is als Kylian Mbappé en scoort vaker dan Neymar. Al in zijn tweede wedstrijd tekende hij twee goals aan tegen Dijon en sindsdien loopt de teller gestaag op. Inmiddels staat hij halverwege januari al op dertien treffers in alle competities. Dat zijn bijna allemaal intikkertjes geweest, maar voor een team als PSG is hij door zijn positionering enorm waardevol. De ploeg treft in Frankrijk bijna wekelijks tegenstanders die zich met elf man ingraven en vijf van zijn negen competitietreffers bleken aan het einde van het duel cruciaal voor de winst.

Kean heeft nog moeite om zich in topwedstrijden te onderscheiden, maar scoort verder aan de lopende band in de Ligue 1.

Het is dus niet verrassend dat PSG nu al bezig is om zijn huurdeal om te zetten in een definitieve transfer. In eerste instantie werd gemeld dat er een optie tot koop in het contract was opgenomen, maar dat blijkt niet het geval. Everton kan dus vragen wat het wil en zet naar verluidt in op een som van ruim veertig miljoen euro. “Hij doet het erg goed bij PSG en toont daar zijn kwaliteit. Aangezien hij een speler van ons is, keert hij in juni weer terug”, aldus Everton-trainer Carlo Ancelotti. “Tegelijkertijd moeten we ook meewegen wat de speler wil, dus het is aan hem. Als hij terug wil komen, zien we hem graag tegemoet. En als hij bij PSG wil blijven, gaan we daarover in gesprek.”

Dat laatste lijkt een zeer serieuze optie voor Kean, die in december nog aangaf ‘zeer gelukkig’ te zijn bij PSG. “Ik speel hier met geweldige spelers als Neymar en Mbappé. Ik leer er heel veel van om met zulke gasten op het veld te staan. Het is geweldig om voor een van de grootste ploegen ter wereld te mogen spelen. Daar focus ik me op. Wat de toekomst brengt, zien we daarna wel”, aldus de achtvoudig Italiaans international, die zich in het Parc des Princes hoopt te verzekeren van een plekje in de Italiaanse selectie voor het EK. Hij voegde zich na zijn komst in Parijs voor het eerst weer bij de nationale ploeg, nadat hij in zijn Everton-tijd uit beeld was geraakt.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Kean in de topwedstrijden bij PSG nog niet thuis geeft. Tegen zowel Manchester United als Olympique Lyon kreeg hij van FootballCritic een nipte onvoldoende voor zijn optredens. Tegen minder grote tegenstanders weet hij wel een constant hoog niveau te halen, waardoor hij alsnog een hoog gemiddelde krijgt. De website geeft alle spelers een rating tussen de nul en honderd en baseert zich op de laatste 1.800 speelminuten waarin iemand in actie kwam. Door over zo’n lange periode te meten, toont men kraakhelder aan hoe constant spelers presteren. Aangezien consistentie zeer moeilijk is voor jonge voetballers, is de score van Kean (79) uitstekend te noemen.

Moise Kean speelt op een vergelijkbaar niveau als Sébastien Haller en Carlos Tévez.

Daarmee presteert hij op een gelijkwaardig niveau als bijvoorbeeld Ajax-aanwinst Sébastien Haller en Carlos Tévez, die als 36-jarige nog altijd van grote waarde is voor de Argentijnse grootmacht Boca Juniors. Van zo’n carrière kan Kean voorlopig alleen maar dromen, maar duidelijk is wel dat hij de stijgende lijn weer te pakken heeft in Franse dienst. Hij heeft als twintigjarige nog alle tijd om zich verder te ontwikkelen om straks ook in topwedstrijden het verschil te maken. Het talent heeft hij onmiskenbaar en het is veelzeggend voor zijn karakter dat hij sterker is geworden van zijn rampjaar bij Everton.

Als hij de komende maanden op clubniveau definitief weet af te rekenen met concurrent Mauro Icardi, staat niets een glansrol bij de Italiaanse nationale ploeg meer in de weg. Icardi werd net als Kean eerst een seizoen gehuurd en vervolgens definitief overgenomen van Internazionale, maar heeft door veelvuldig blessureleed moeite om zijn transfersom van vijftig miljoen euro waar te maken. Hij raakte in de zomer besmet met het coronavirus, kreeg toen last van zijn knie en ontbrak laatst weer een maand met een dijbeenblessure. Inmiddels is hij echter weer fit en hoopt hij trainer Mauricio Pochettino ervan te overtuigen om hem in de spits te zetten in plaats van Kean.

Zolang de Italiaan blijft scoren, is er voor de coach echter geen reden om zijn formatie te wijzigen. Pochettino heeft in het verleden al vaker aangetoond zich niet blind te staren op naam en status, dus heeft Kean het in eigen hand om eerste spits te blijven. PSG is verwikkeld in een spannende titelstrijd met Olympique Lyon en Lille, terwijl men ook wordt gezien als een van de grootste kanshebbers om de Champions League te winnen. Het zijn scenario’s waar hij een jaar geleden beslist niet aan had durven denken toen hij schreeuwend van het veld stapte na die traumatische wissel. Nu is het dankzij Kean’s eigen vastberadenheid toch echt de realiteit.

Pochettino relishing competition between Icardi and Kean
Meer video's

Poll

Zie jij een toekomstige Europese topspits in Moise Kean


Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door sergioramoshm)

Zo geweldig is die niet vind Icardi een veel betere aanvaller. Als je tussen Mbappe en Neymar staat is het nooit moeilijk om bij een teams als PSG in de Ligue 1 doelpunten te maken. Is op de goede weg maar in grotere competities moet die het laten zien.

19 januari 2021 om 00:38

Kijk je wel naar PSG? Kean is belachelijk snel en gevaarlijk.. scoort meer dan Neymar en is op de flank echt een bliksem. Is nog piep jong.. Icardi is een spits pur sang maar Kean lijkt net zo concreet voor het doel, niet voor niks speelt Kean basis.

19 januari 2021 om 00:41

Het blijven goals tegen nietszeggende Franse teams.

19 januari 2021 om 09:22

Goals die Kean wel maakt en Icardi niet.

19 januari 2021 om 09:30

Je bedoelt de 189 doelpunten die Icardi al gemaakt heeft in zijn leven? En op gelijkaardige leeftijd had Icardi ook al meer goals gemaakt en hij speelde niet bij Juventus en PSG, maar bij Sampdoria en een Inter dat 8ste eindigde.

19 januari 2021 om 10:22

Icardi is goed maar ook hij kan moeilijk goals maken vanuit de ziekenboeg.

20 januari 2021 om 11:16

Zo gek is het niet wat S-070 zegt.
In Engeland speel je tegen teams dat allemaal beter zijn dan de 2e ploeg in Frankrijk.

Goals maken in de Ligue 1 is dan ook niet zo ingewikkeld in vergelijking met de Premier League. Niveau ligt er een stuk lager dus dat Kean daar wel rendeert zegt weinig. Klaarblijkelijk voor nu nog niet goed genoeg voor de Premier League. Geen schande, maar om hem nu zo op te hemelen na 9 goals in de Franse competitie gaat mij ook wat ver. Daar wisten spelers zoals Giroud en Lacazette ook aan de lopende band te scoren over meerdere seizoen. Dat zijn nou ook geen legendarische spitsen.

19 januari 2021 om 17:45

Hoeft niet altijd aan het niveau te liggen. Kan ook gewoon zijn dat de speelstijl van de Franse competitie hem beter ligt. Verder mee eens. Hoeven niet van de daken te schreeuwen dat hij erg goed presteert. Maar voor Italië wel fijn dat hij iig beter speelt dan vorig jaar.

Als hij zijn kop erbij houddtkan hij nov verrassen. Sinds hij bij PSG is is hij constanter geworden. En dat kan Icardi, hoe goed in potentie hij ook is, niet zeggen. Ben bang dat hij door de blessures en het gebrek aan speelminuten steeds moeilijker is in te passen.

Off; Domineert Mo Salah ook al jaren de headlines? Die hoort toch niet thuis in het rijtje die opgenoemd word in de eerste regel...

19 januari 2021 om 07:39

Domineert al jaren de headlines is misschien overdreven inderdaad. Maar heeft de afgelopen 2 jaar de CL en PL gewonnen wat toch de 2 hoogste prijzen zijn in clubvoetbal. 111 goals en 45 assists in 178 wedstrijden voor Liverpool is toch wel meer dan indrukwekkend. Dit is zijn 4de seizoen in de PL en is al 2x topscorer geworden en staat nu weer bovenaan de lijst. Vind juist dat hij erg ondergewaardeerd is want er zijn maar weinig spelers met zijn stats en al helemaal in de PL..

19 januari 2021 om 09:01

Als je al 3 jaar lang alles kort en klein schiet in de BPL dan doet ie dat inderdaad.

Jullie pakken ook echt Football Critic als bron. Natuurlijk onzin en niet realistisch. Spelers met een naam staan automatisch hoger geklasseerd. Huidige vorm is leuk, maar de site werkt dit niet rieël bij.

19 januari 2021 om 10:25

Azmoun, Wilson en Lapadula zijn grote namen?

Bedankt voor de push melding VZ. Dit bericht had ik echt niet willen missen

Ik was ook nogal sceptisch over Kean maar ik ben behoorlijk onder de indruk. natuurlijk tellen voor een spits vooral de goals maar hij kan ook echt goed voetballen, hij heeft een uitstekende balcontrole en een geweldig schot. Het gaat wel moeilijk worden voor hem - net als Bakker heeft hij heel veel speeltijd gekregen door blessures bij de normale nummer 1 op zijn positie, dus zoals het artikel al zegt, wat gaat er gebeuren nu Icardi weer fit is? Voor PSG wel een luxe, twee van zulke goede spitsen (en ook nog Mbappe).

19 januari 2021 om 23:40

Dan maar om Neymar niet te beginnen want die maakt het echte verschil bij Psg. Ik zie ze weer ver komen in de Champions League, uitstekend team.

Bij PSG schiet ik er zelfs wel 10 in per seizoen. Het is een beetje zoals die teams uit de 5e klasse reserve die als ze thuis spelen stiekem de helft van het eerste opstellen. Kom je dan aan met Mbappe, Neymar en al die andere miljonairs tegen het machte Evian, Chaudfontaine of Fc spa rood, nou woepie.

Vind het geen topspeler in de maak ofzo, maar wel leuk dat ie zijn doelpunten hier en daar maakt. Maar dat we dit een 'comeback' moeten noemen. Sinds wanneer was ie dan zo goed dan? Kinderhand is snel gevuld precies.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Paris Saint-Germain

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Lille OSC5830
4.AS Monaco5217
5.RC Lens402
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
K. MbappéAanvaller2216
Ander HerreraMiddenvelder211
I. GueyeMiddenvelder202
Á. Di MaríaMiddenvelder193
Pablo SarabiaMiddenvelder194
Voor de complete selectie: Clubpagina Paris Saint-Germain.

5 fans
Aanvaller, 20 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Paris Saint-Germain 18 10 2 0
2020/2021 Everton 2 0 0 0
2019/2020 Everton 29 2 1 0
2018/2019 Juventus 13 6 2 0
2017/2018 Hellas Verona 19 4 5 0
Laatste voetbalnieuws

Everton verdrievoudigt vraagprijs na 14 doelpunten in 25 wedstrijden

Moise Kean mag niet voor minder dan tachtig miljoen euro miljoen euro vertrekken bij Everton, zo weet transferexpert Fabrizio Romano te melden. Na een tegenvallende periode bij the Toffees werd de...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 24 februari
Morten Thorsby kan mogelijk een mooie stap omhoog zetten in de Serie A. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren