‘Denk dat Ajax, PSV en Feyenoord mede daardoor rekening met ons houden’

Maandag, 11 januari 2021 om 13:33Rian Rosendaal • Laatste update: 13:41

Voor AZ staat de maand januari in het teken van de topwedstrijden. De Alkmaarse club, de huidige nummer vijf in de Eredivisie, gaat woensdagavond op bezoek bij PSV. Later deze maand volgen ontmoetingen met Ajax (achtste finale in de TOTO KNVB Beker), Feyenoord en opnieuw Ajax, ditmaal in competitieverband. Calvin Stengs houdt zich vast aan het seizoen 2019/20, toen AZ in de topduels in de Eredivisie bijzonder goed presteerde.

AZ won vorig seizoen met klinkende cijfers in de uitwedstrijden tegen Ajax (0-2), PSV (0-4) en Feyenoord (0-3). Op eigen veld werd vervolgens met 1-0 gewonnen van Ajax. Vanwege het definitief stilleggen van de jaargang vanwege de coronacrisis gingen de ontmoetingen met Feyenoord en PSV in het AFAS Stadion niet door. "Als je mee wil doen moet je er wel dichtbij staan. Dat hebben we vorig seizoen afgedwongen, maar nu is het een groot gat en wordt het lastig om het te dichten", verwijst Stengs tegenover het Algemeen Dagblad naar de achterstand op koploper Ajax van zeven punten. PSV heeft zes punten meer verzameld en het gat met Feyenoord en Vitesse bedraagt momenteel vier punten.

Tadic doet Stengs verbleken: ‘Wie geeft hem een schop onder zijn reet?’

Columnist Hugo Borst veegt de vloer aan met de prestaties van Calvin Stengs.Lees artikel

Stengs kan zich de euforie rondom de gewonnen topduels van afgelopen seizoen nog heel goed herinneren. "Het maakte echt wat los bij de ploeg. Bij de hele club eigenlijk. Omdat het ook zo lang geleden was geweest dat we goed waren in dat soort duels. Ik denk wel dat Ajax, PSV en Feyenoord mede daardoor nog rekening met ons houden." De AZ-aanvaller zag bij alle topwedstrijden van het seizoen 2019/20 één belangrijk aspect steeds naar voren komen. "We waren echt dodelijk. We maakten de kansen die we kregen direct af. En behalve in de thuiswedstrijd tegen Ajax waren we ook steeds de betere ploeg vond ik."

"Dat schept verwachtingen voor nu en die clubs zullen de wedstrijden nu ook wel anders ingaan", aldus Stengs, die baalt van de tegenvallende start van de tweede seizoenshelft tegen PEC Zwolle (1-1). "Je kan wel terugkijken op die wedstrijden en op dat goede gevoel van toen, maar als we zo spelen als tegen PEC (afgelopen zaterdag, red.) heeft dat weinig zin."

Highlights | Rennes - Olympique Lyon | Depay blijft scoren in 2021
Meer video's

Poll

Zie jij AZ als titelkandidaat in de Eredivisie?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door ruud_az)

Hmm, ik denk dat dat wel mee valt Calvin! We gaan het zien deze week, maar ik verwacht toch dat het tegen PSV weer het AZ is dat we van vroeger kenden, niet het AZ wat het vorig jaar opeens wel liet zien. Al moet daar wel bij worden gezegd dat ze het in de EL tegen Sociedad en Napoli bij vlagen best netjes deden en er ook daar juist niks van bakten tegen het op papier slechtste team... dus misschien zit ik fout.

11 januari 2021 om 13:44

Toen geloofden ze er nog in. Nu Slot door domoptreden van de directie eruit gegooid is is er veel geknakt bij de jongens. Zeker omdat Eenhoren zelf ook eens flirtte met Feyenoord, maar de trekker eruit trok omdat het te lang duurde

11 januari 2021 om 14:50

Wat een onzin. Onder Slot speelden ze om de haverklap gelijk. Ze winnen vaker sinds Slot weg is dan toen hij er nog zat. Niets ten nadele van Slot hoor, maar het is echt pure onzin wat je hier verkondigt.

11 januari 2021 om 17:46

De enigste die hier dom opgetreden heeft is Slot zelf. Erg achterbaks als je je spelers verteld dat ze zich op Az moeten blijven focussen terwijl hij zelf achter de ruggetje om loopt te handelen, maar geweest en door....ik geloof er wel in, zeker tegen het aanvallende Ajax en Psv. Gewoon vol dr op, gas geven en gaan, dan komen de puntjes vanzelf...

11 januari 2021 om 13:50

In feite zegt hij niks verkeerds, AZ is altijd een ploeg om rekening mee te houden. Net zoals dat dit seizoen Vitesse is en vaak ook clubs als Heerenveen en Utrecht. Als ze zoals vorig seizoen spelen, dan kan je zelfs spreken van een topper tegen Feyenoord, PSV en Ajax. Echter kan je niet teren op resultaten uit het verleden. Wat betreft je opmerking over het 'op papier slechtste team' gaat natuurlijk niet op. Sociedad en Napoli wonnen daar heel krap, op dat moment was Sociedad volgens mij nr1 in Laliga. En speelden in Sociedad gelijk, weliswaar toen de klad er wel al in zat bij Sociedad. Rijeka is gewoon een uitermate stug team, zeker als je met 10 man speelt. Daarentegen speelde Gudmundsson die avond voor Rijeka volgens mij.

11 januari 2021 om 14:47

Die opmerking over 'op papier slechtste team' gaat natuurlijk wel op. Met terugwerkende kracht is het plotseling een uitermate stugge ploeg. Toen AZ er simpel doorheen speelde in de heenwedstrijd en Rijeka na 4 wedstrijden 0 punten had nam niemand ze heel serieus. Maar toen AZ er van verloor mochten we ze niet onderschatten. Neemt voor de rest het hele argument dat Rijeka op papier weldegelijk de slechtste ploeg van die poule was niet weg. Daar hoor je op het moment dat zij zijn uitgespeeld en jezelf de garantie hebt dat je bij winst weet te overwinteren gewoon de punten tegen te pakken. Daar zijn geen excuses voor.

11 januari 2021 om 14:50

Nouja daarom ook 'op papier' he . Bovendien is het dan toch juist wel een goede vergelijking? Tegen stugge teams die niet willen voetballen komen ze er niet uit, tegen ploegen die in principe beter zijn en wel willen voetballen spelen ze wél een goede wedstrijd. Al denk ik dat het vooral een mentaal dingetje is. Als ze niet móeten kunnen ze het wel, zoals tegen Sociedad en Napoli. Gezien de druk die de zichzelf nu alweer opleggen voor de pot tegen PSV zal dat wel weer uitlopen op een makkelijke overwinning van ons en een AZ dat onder hun zelf-opgelegde druk bezwijkt.

11 januari 2021 om 17:19

Hinkel ook op 2 gedachten, aan de ene kant hebben we helemaal niks te zeggen meer. Na de wanprestatie van al die gelijken spelen. Aan de ander kant waren ze er wel weer tegen de zware tegenstanders.
Aan de andere kant, Pascal is niet het zwaargewicht dat het team bij elkaar houdt. Gudm en Druijf afschrijven, zware woorden gebruiken met eerherstel en dan dit bewerkstelligen.
Nee ik heb er geen vertrouwen meer in, en ja we misten teveel vastigheid (corona en de blessures). Maar dan moet je je niet als top 4 bombarderen. Nee laat januari maar snel overgaan, heb er geen vertrouwen in.

Ik zou het knap vinden, als ze het opnieuw flikken. Alleen vind het team niet in balans vergeleken met vorig jaar. Ook vind ik dat de spelers die vorig jaar het verschil maakte tegenwoordig niet thuis geven. Ik ben benieuwd maar ik verwacht dit jaar eerlijk gezegd meer van Vitesse die de top aanvalt dan een AZ. Zij hebben eigenlijk al top ploegen al 1x gehad en hebben echt een makkelijk schema in Januari. Die zouden echt de lachende derde kunnen worden deze maand als alle topploegen tegen elkaar spelen.

11 januari 2021 om 14:12

Idrissi was ook wel een hele belangrijke speler voor AZ hoor. Maar los van dat de selectie inderdaad niet echt uitgebalanceerd lijkt hebben ze ook een andere motivatie lijkt het wel sinds Arne Slot weg is

11 januari 2021 om 14:40

Volgens mij gaven ze dit seizoen onder Slot ook een paar keer een hele dikke voorsprong weg, toen leek de klad er ook al een beetje in te zitten en dat zet zich nu gewoon door tegen de 'kleintjes'

11 januari 2021 om 14:53

Precies dat. Onder Slot waren de resultaten in de Eredivisie slechter. Vorig jaar was het nog vrijblijvend, nu niet meer. Daar hebben jonge spelers gewoon moeite mee. De ervaring en stabiliteit van Idrissi zullen ze ook missen.

11 januari 2021 om 15:56

Vorig jaar speelden ze zeker uitstekend! Maar zoals vaker gebleken is t voor een speler/team altijd lastiger na zo'n goed seizoen. Dat zag je bij Dolberg, zag je met Ajax vorig seizoen (deel door vertrek topspelers). En nu ook bij AZ. Het is een behoorlijk talentvolle ploeg maar dit seizoen moeten een aantal spelers laten zien dat ze daadwerlijk grote talenten zijn. Tuurlijk zijn ze jong en kan t ineens weer enorm lopen. Time will tell.. Zie ze niet als een favo voor de titel. Wél een ploeg die als ze erin zitten van iedereen kúnnen winnen dit seizoen.

In het verleden behaalde successen bieden geen garantie voor de toekomst
Als AZ tegen Psv weer een klap krijgt dan zakken ze ver weg. Hopelijk nog wel bij de eerste acht

Ik denk dat Stengs te vaak tot het gaatje * gaat, zoals ik al schreef in reactie op Borst die schreef dat hij niet tot het gaatje gaat.
Borst refereerde aan het oude spreekwoord (toen we nog grammofoonplaten hadden denk ik)

11 januari 2021 om 14:38

Cas1. Als ik de wedstrijd van PEC tegen AZ neem dan kan je mij niet wijsmaken dat Stengs tot het gaatje gegaan is. Man wat een dramatisch nivo en instelling. Een speler als Koopmeiner deed dat wel.

11 januari 2021 om 14:42

Vergelijk dat even met Tadic of bij Psv Sangare, dat is tot het gastje gaan, vergeleken met hun 2 is Stengs kwa instelling een jonge juffrouw, hij voetbalt nog veel te vaak als een jeugdspeler terwijl hij onderhand wel een dragende speler hoort te zijn, het predikaat talent mag wel eens verdwijnen op zijn leeftijd

11 januari 2021 om 16:06

Kokkie, op zich met je eens. Ook vorig seizoen was Stengs toch wel eens slordig en niet adequaat genoeg. En tóch, toch vind ik het qua leeftijd nog steeds categorie talent. Hier in Nederland zijn we verwend met jonge topspelers.. die op leeftijd van 17/18 al een kar kunnen slepen. Een Cruijff, Seedorf, Kluivert ..vd Vaart etc. Rn ik denk dat we ongemerkt dat als standaard houden. Niets mis mee opzich want je legt de lat hoog. Maar moeten ook accepteren dat dat niet altijd zo is.. en dat talenten ook later pas écht doorbreken. Zie v Nistelrooij bv. Die speelde met 21/22 jaar nog bij H'veen. Met alle respect hoor! Maar kijk eens naar zn uiteindelijke carrière. Denk dus dat we te snel, mede door de social media een jong joch bestempelen als absolute big talent. En we die jongens meer tijd moeten geven. Wat uiteindelijk de druk ook mi der hoog maakt. Druk is altijd prima.. maar soms vind ik t haast hectiek en willen we eigenlijk te graag dat we weer een blik talenten opentrekken en er weer warmpjes bijzitten. Maar.. met Jongens als Frenkie, De Ligt, maar ook dus Stengs en Boadu, Ihattaren, Gakpo etc aangevuld met vDijk Memphis en noem ze maar op zijn we de aankomende jaren toch goed vertegenwoordigd. Jong talent .. gearriveerde spelers. Lekker doorontwikkelen dus! En laat dat jonge grut met een jaar of 3 nog steeds geen progressie zien dan doorselecteren. Maar voor nu.. veel spelen...

Ik zie nu toch wel een minder AZ dan vorig jaar. Ik heb vorig jaar alleen de wedstrijden van AZ tegen Ajax gekeken, dus kan niet oordelen over die andere topduels, maar daar hield het ook niet in over en vond ik Ajax slecht spelen (lag ook aan Az), maar het was niet zo dat Ajax compleet werd weggetikt. Dus nu met een minder AZ zou ik zeker me niet aan resultaten uit het verleden vasthouden als ik AZ was.

11 januari 2021 om 13:49

AZ Speelde vorig seizoen goed voetbal en won makkelijk hun wedstrijden,\
Wedstrijden als afgelopen weekend werden vrij makkelijk gewonnen waar ze nu met moeite gelijk spelen.
Tuurlijk houden clubs rekening met AZ je moet altijd rekening houden met de ander.
Maar ik zie AZ geen kans maken op het kampioenschap.
Ze zullen echt wel een top wedstrijd winnen hoor, maar niet zoveel als vorig seizoen.

11 januari 2021 om 14:51

In de Arena werd Ajax naar mijn mening wel compleet zoekgespeeld door AZ. De wedstrijd in Alkmaar was niet veel van beiden kanten door de dramatische omstandigheden qua wind. Typische 0-0 wedstrijd was dat die door een fout vlak voor tijd dan nog door AZ gewonnen werd. Andere topwedstrijden tegen PSV en Feyenoord was AZ net als in de Arena heel sterk. We hebben dit seizoen gezien dat ze ook tegen Napoli stand konden houden, dus we kunnen niet zeggen dat er geen houvast is. Een AZ dat het spel niet perse hoeft te maken kan gevaarlijk uit de hoek komen en lang in een wedstrijd blijven. Vraag maar aan Napoli en Sociedad.

11 januari 2021 om 15:01

We werden inderdaad in de arena weggespeeld, maar in alkmaar hadden we gemakkelijk moeten winnen ondanks het slechte spel. Was absoluut geen 0-0 wedstrijd. Geeft stengs ook aan dat ze echt de mindere waren.

11 januari 2021 om 15:11

Dat gemakkelijk viel wel mee. Ajax had 51 procent balbezit, drie schoten tussen de palen, tegenover 2 van AZ. Qua schoten in totaal was het 15 voor AZ om 11 voor Ajax. Echt hele grote kansen op basis waarvan Ajax hem gemakkelijk zou moeten hebben winnen heb ik niet gezien. Het is niet dat Ajax 3x alleen voor de keeper heeft gestaan en het een wonder was dat er niet gescoord werd. Donny van de Beek had voor rust een grote kans en dat was het dan ook wel.

Tja, leuk als wordt gezegd "az heeft Maar vier punten achterstand op Feyenoord", terwijl ze nog geen topclubs hebben gehad. Als ze zo'n serie tegen de topclubs spelen zoals drie jaar geleden, dan staat AZ rustig tiende met een gat op Feyenoord dat opeens 12 punten of iets dergelijks is. Er moet echt iets veranderen in die selectie, er werd ook al slap gespeeld onder Slot.

11 januari 2021 om 14:56

Dat is het 'm ook. Het verbaast me dat iedereen dat argument aanhaalt, want als ze zo spelen als wat ze tot nog toe gedaan hebben, is de kans groot dat ze weinig punten overhouden aan die topwedstrijden. Daar waar alle clubs om hun heen de wedstrijden tegen de grote clubs wel hebben gehad, moet AZ ze nog krijgen. Dat kan natuurlijk heel positief uitpakken, maar de kans is groter dat Boadu gewoon z'n kansen blijft missen, dat Stengs nog onzichtbaarder wordt en dat AZ gewoon veel moeite gaat krijgen om resultaat te halen. Als het even tegenzit, daal je gewoon weer 6 plekken op de ranglijst. Ik vind dat de nadruk wel erg op het positieve ligt, terwijl het nog lang niet zo rooskleurig is totdat er punten gepakt gaan worden.

ik denk dat die op dit moment meer rekening houden met Vitesse die al 4 punten los staan van AZ

11 januari 2021 om 13:58

Vooral ook omdat Vitesse alle topclubs al 1x heeft gehad. Als die zorgen dat ze in januari weinig laten liggen, doen die gewoon bovenin mee.

11 januari 2021 om 14:41

Precies, plus wat Boris hierboven zegt. Alleen is de vraag van de niet tradionele top 3 clubs of ze het kunnen vasthouden tot het eind. Twente en AZ hebben het deze eeuw laten zien, dus waarom Vitesse niet. We gaan het zien.

AZ is veel te wisselvallig. Kunnen soms geweldig voetballen om vervolgens weer finaal door het ijs te zakken. Ze kunnen het de topclubs echt wel lastig maken, maar dan moeten ze wel hun dag hebben.

11 januari 2021 om 14:33

Mee eens. Zit nog steeds kwaliteit in deze ploeg, echter is de ondergrens ook wel echt laag.

Rekening houden waarmee? Het enige waar ik rekening mee hou is dat Az punten kan af snoepen van de 3 titel kandidaten. Met de huidige vorm van Stengs en oa ook Bodau win je de oorlog niet mee, wat zijn die slecht zeg

11 januari 2021 om 14:31

Dat is het enige denk ik, denk dat AZ nog wel van een topploeg punten gaan afsnoepen omdat ze simpelweg meer ruimte krijgen, maar ik zie ze gewoon geen kampioen worden, daarvoor laten ze het te veel liggen tegen de kleinere clubs. Gister overduidelijk de beste twee ploegen aan het werk gezien, en het moet heel raar lopen als niet een van die twee kampioen gaat worden.

11 januari 2021 om 14:37

Laten ze daar dan woensdag mee beginnen 😉. Daarna weer als vanouds. Daarintegen wij mogen naar Twente, eerlijk is eerlijk die doen het best goed. Die hebben we ook niet zomaar gewonnen....

11 januari 2021 om 14:44

Ik wilde eigenlijk voorstellen om daar pas mee te wachten tot de wedstrijd tegen Ajax . Twente is absoluut nog geen gewonnen partij zeg je terecht, spelen goed en zijn gevaarlijk op de counter.

11 januari 2021 om 14:45

Precies gisteren was het echt af te zien wie van deze wordt 1 of 2, alhoewel vlak feyenoord ook niet uit want vindt ze weliswaar slecht spelen maar ze pakken toch de punten.

11 januari 2021 om 14:46

Mag toch hopen dat Ajax geleerd heeft van die eerdere wedstrijd tegen Twente en er van gemakzucht geen sprake mag zijn, gister heeft de we helft toch wel laten zien wat Ajax kan en als je dat niveau een helft tegen Twente laat zien dan kan je de 2e helft uitrusten

11 januari 2021 om 15:06

Ajax speelde gisteren goed, maar heeft niet veel grote kansen gehad, ondanks het vele balbezit. Dat zal tegen Twente wel echt beter moeten. Balbezit is leuk voor de statistieken, maar als je er weinig mee doet, heb je er niets aan. Bovendien, als je zegt dat je de tweede helft wilt uitrusten, is er wel enigszins sprake van gemakzucht omdat je dan denkt dat je al binnen bent als je in de eerste helft bijv. met 0-2 voorstaat. Dat kan fataal worden, je kan tegen Twente niet een helft een paar procent minder gaan spelen als Twente zijn normale niveau haalt.

11 januari 2021 om 15:14

De verdediging van Psv met Sangare en ook Rosario als blok ervoor schat ik wel wat hoger in als Twente, Psv kon dat tempo op een gegeven moment niet meer bij benen in de 2e helft, je hebt gister toch wel in beide helften kunnen zien dat Psv en Ajax als ze gewoon hun niveau halen er boven uit steken, vandaar dat ik denk dat als je tegen Twente zo'n 2e helft op de mat als gister de wedstrijd klaar kan zijn, is volgens mij geen gemakzuchtige gedachte

Beetje gênant om deze uitspraken te doen nadat je de uitwedstrijd bij PEC Zwolle maar ternauwernood gelijk hebt gespeeld.

Het kan alle kanten uit. Halen ze het niveau van tegen Napoli en Sociedad dan kunnen ze zeker Ajax, PSV en Feyenoord verslaan. Het lijkt wel of AZ heel goed mee kan gaan in een hogere intensiteit maar dit zelf dan weer niet kan opleggen. Het worden sowieso andere wedstrijden omdat AZ het spel niet zal moeten maken.

De variatie is er wel een beetje uit. Als je dan toch zo'n Koopmeiners ziet met zo'n trap dan kan ie Boada wel op een boodschap sturen. Vorig jaar deed ie dat nog wel is van achteruit, maar nu blijft Teun lekker op het middenveld hangen. Bazoer doet dat wekelijks bij Vitesse met een gerichte trap. Als dat snelle korte combineren niet lukt heb je in ieder geval een alternatief.

Nee er is niemand die rekening houd met AZ meer. Als je na een belabberde wedstrijd van je zelf en gelijk speelt tegen Zwolle nog kan lachen voor een camera, dan ga je de oorlog niet winnen. En kun je ook niet als topclub gezien worden. Met verbazing na 't interview gekeken van hem..

Kijk eindelijk komt de waarheid naar boven. Hij geeft gelukkig aan dat ze echt de mindere waren en zeer gelukkig wonnen in de thuiswedstrijd (in alkmaar) tegen ajax. Az is veel te wisselvallig om mee te doen om het kampioenschap. Daarnaast lijkt het erop dat stengs zich niet echt verder ontwikkeld en stil blijft staan.

Stengs kan zich beter focussen op zijn eigen spel en vorm, dan AZ tot titelkandidaat te bombarderen. AZ heeft nog geen topploegen gehad, een Vitesse bijvoorbeeld wel. Vorig jaar gingen ze ook de topwedstrijden winnen, maar nu laten ze het tegen de kleintjes al liggen. Nee, ik neem AZ niet serieus als titelkandidaat.

Ik dacht dat de echte kaaskijkers in Alkmaar zaten. AZ speelt echt een dramatisch seizoen tot dusver. Voornamelijk door het stelselmatig wanpresteren van Stengs en Boadu. Boadu kan nog Corona als excuus gebruiken, maar Stengs heeft dat excuus niet. Echter hoe waardeloos het ook loopt bij AZ, AZ wint nog geen 50% van haar wedstrijden, het gat met Ajax is nog steeds maar 7 punten. De selectie is nog exact dezelfde als vorig jaar. AZ speelt geen Europees programma meer, dus sluit AZ niet uit. Leuk die verhaaltjes over hopelijk bij de eerste 8, maar als AZ hetzelfde op de mat legt als vorig seizoen dan sta je weer (gedeeld) bovenaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4446
2.PSV4326
3.Vitesse4119
4.AZ3717
5.Feyenoord3518
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. WijndalVerdediger180
T. KoopmeinersMiddenvelder1811
F. MidtsjøMiddenvelder172
M. BizotKeeper170
M. BoaduAanvaller166
J. KarlssonAanvaller166
C. StengsAanvaller165
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

8 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 AZ 16 5 1 1
2019/2020 AZ 25 5 0 0
2018/2019 AZ 21 3 0 0
2017/2018 AZ 1 0 0 0
2016/2017 AZ 5 2 0 0

In de wandelgangen

Dinsdag 26 januari
Juventus en Sassuolo naderen een akkoord over de transfer van Gianluca Scamacca. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren