‘Ik kan me niet voorstellen dat Tadic die bal gaat afgeven aan Haller’

Zondag, 10 januari 2021 om 10:48Dominic Mostert • Laatste update: 10:48

Ajax heeft de komst van Sébastien Haller vrijdagochtend afgerond. De spits komt over van West Ham United en kost de Amsterdammers 22,5 miljoen euro. Na twee seizoenen in de Bundesliga bij Eintracht Frankfurt en anderhalf jaar in de Premier League keert Haller terug in de Eredivisie, nadat hij tussen januari 2015 en de zomer van 2017 met veel succes uitkwam voor FC Utrecht. In gesprek met Voetbalzone blikken voormalig ploeggenoten en zijn toenmalige spitsentrainer terug op het dienstverband van Haller in de Eredivisie, dat eindigde met 41 doelpunten in 82 optredens.

Door Dominic Mostert

Toen Haller in januari 2015 overkwam van AJ Auxerre, liet hij niet meteen een grootse indruk achter op trainingscomplex Zoudenbalch. Jeff Hardeveld, toen nog linksback van Utrecht en inmiddels actief bij Heracles Almelo, kan zich de eerste trainingen van Haller nog goed herinneren. “Ik weet nog dat veel mensen dachten: oké... Waar hebben we die vandaan gehaald? Het zag er nog niet soepel uit. Ballen gingen verkeerd, normale aannames, passes... Maar het zegt veel over hem hoe snel hij zich aanpaste aan het niveau in de Eredivisie en het uiteindelijk ontgroeide”, vertelt Hardeveld, die eraan toevoegt het mooi te vinden voor Haller dat hij weer gaat samenwerken met Zakaria Labyad, Sean Klaiber en Erik ten Hag, die destijds actief waren in Utrecht.

Het artikel gaat verder onder de video
FIRST INTERVIEW HALLER: 'De droom is scoren én winnen zondag'
Meer videos

De beste vriend van Haller was echter niet een van zijn toekomstige ploeggenoten. “Hij was heel goed bevriend met Andreas Ludwig”, weet Myenty Abena namelijk nog. Abena, die met Slovan Bratislava aan kop gaat in de competitie van Slowakije, is afkomstig uit de jeugdopleiding van Utrecht, maar speelde nooit voor het eerste elftal van de club. Op zijn eigen manier leverde hij, ook buiten het trainingsveld, echter wel een bijdrage aan de fysieke ontwikkeling van zijn teamgenoten. “Haller en Ludwig volgden kickbokslessen bij me in Amsterdam. Ze kwamen altijd samen. Ik heb ze uitgenodigd, omdat ik wist dat Haller er wel van hield. Ze kwamen vier à vijf maanden regelmatig langs om lessen met mij te nemen”, weet de verdediger nog. “We hebben het heel leuk gehad. En dat laat wel zien wat voor persoon Haller is. Als hij iets leuk vindt, dan kan hij er vol voor gaan. Hij kocht meteen handschoenen en alle benodigde spullen.”

Sébastien Haller kreeg samen met Andreas Ludwig kickbokslessen van hun ploeggenoot Myenty Abena

Al zijn ex-ploeggenoten beschouwen de fysieke kracht van Haller als een van zijn grootste kwaliteiten. Vorig jaar werd de 1 meter 90 lange spits tijdens een winterupgrade in FIFA 19 zelfs benoemd tot sterkste speler uit de hele voetbalwereld: zijn kracht kreeg een waardering van 98, waarmee hij Adebayo Akinfenwa aftroefde. “Geloof mij: dat is niet eens raar. Hij gebruikte altijd zijn lichaam op de juiste manier. Ik kijk er niet raar van op dat hij die rating heeft gekregen”, vertelt Abena. “Of hij dankzij mij zo sterk is geworden? Ik hoop het”, voegt hij lachend toe. “We hebben altijd mooie duels uitgevoerd. Haller was supersterk en snel. Hij probeerde altijd wel iets speciaals te doen met de bal. Als hij aan de bal was, moest je je focussen. Hij heeft zich nu nog verder ontwikkeld. Ik denk dat het nu een beest is vergeleken met toen.”

Zoals Abena aangeeft, is Haller een veelzijdige speler die het niet alleen van zijn fysiek hoeft te hebben. “Ondanks dat hij zo ongeveer maat 53 heeft, heeft hij een heel aardige basistechniek”, grapt Hans van de Haar, in het seizoen 2016/17 spitsentrainer van Utrecht en inmiddels hoofdtrainer bij amateurvereniging SV TEC. “Zijn basistechniek zal uiteindelijk bepalen wat zijn ondergrens wordt in het Ajax-systeem. Als hij niet goed in de wedstrijd zit, kan zijn basistechniek hem daar weer uit halen. Dat vind ik altijd erg belangrijk, want als een spits labiel is en het gaat even niet, dan zie je hem de hele wedstrijd niet.” Van de Haar weet nog dat Haller bij Utrecht niet altijd meteen ‘opstond’ na een gemiste kans. Inmiddels kan hij sneller schakelen en zichzelf ‘in vorm praten’, denkt Van de Haar. “Hij kan zich er nu overheen zetten en beseft dat de volgende kans weer de belangrijkste wordt. Dat heeft hij in de tussentijd geleerd, anders blijf je niet overeind in zulke competities.”

De omhaal van Sébastien Haller tijdens West Ham United - Crystal Palace (1-1) op 16 december 2020.

Dat Haller beschikt over een goede techniek, blijkt wel uit doelpunten die hij de afgelopen jaren maakte. Vorige maand schitterde hij tegen Crystal Palace (1-1) met een rake omhaal, iets wat hij in dienst van Utrecht (13 maart 2016 tegen ADO Den Haag) en van Eintracht (30 september 2017 tegen VfB Stuttgart) ook al deed. “Dat soort goals kan hij gewoon maken, dat doet hij ook vaak op de training”, weet Ruud Boymans nog. “Dat gaan we zeker zien bij Ajax, dat veel aan de bal is en veel voorzetten verstuurt. Hij gaat gewoon zijn goals maken, daar ben ik zeker van.” Ook Hardeveld looft het atletische vermogen van de enkelvoudig international van Ivoorkust. “Hij is technischer dan hij misschien op voorhand lijkt. Ik wil niet gelijk de vergelijking maken met Zlatan Ibrahimovic hoor, maar hij beschikt met zijn lengte ook over dat atletische vermogen.“

Sébastien Haller uitte onvrede: ‘Uiteindelijk bleek Zakaria Labyad de sleutel’

Bij FC Utrecht vond Sébastien Haller dat hij te veel verdedigend werk had, weet Hans van de Haar nog. Lees artikel

Boymans was de aanvalspartner van Utrecht in een 4-4-2-systeem. Bij Ajax ligt een 4-3-3-formatie echter meer voor de hand. Kan Haller daar ook in renderen? “Daarin heeft Haller ook gespeeld onder Robbie Alflen”, vertelt Boymans. “Dat kan hij ook gewoon. Intelligente voetballers kunnen in ieder systeem spelen. Hij kan zelf ook kansen creëren, dus het hoeft geen probleem te zijn als hij niet veel voorzetten zou krijgen. Bij Utrecht vond ik hem in de beginfase niet echt gretig voor de goal; hij opende de bal bijvoorbeeld naar de flank en sjokte dan naar het strafschopgebied toe. Maar dat is echt verbeterd. Hij kan op alle manieren goals maken: zelf, vanuit de combinatie of vanuit de voorzet. Ik denk dat hij een echte Ajax-speler kan zijn.” Ook Van de Haar voorziet geen aanpassingsproblemen in een 4-3-3-formatie. “Ik heb hem ook een paar wedstrijden zien spelen bij Jong Frankrijk in een 4-3-3-systeem. Hij kan het allebei. Hij is zo leergierig en heeft zoveel voetbalintelligentie dat hij het makkelijk kan oppakken.”

Sebastien Haller ??????

Geplaatst door voetbalzone op Woensdag 16 december 2020

“Een strafschop is bij hem een zekerheid”, vertelt Boymans over de andere specialiteit van Haller. Het klopt: van de 24 penalty’s in zijn carrière maakte hij er 23. “Hij kan echt wachten tot het laatste moment om een hoek te kiezen. Hij is daar zo koel in. Het is echt een specialist. Die statistieken zijn bizar.” Het wordt nog interessant om te zien wie de strafschoppen gaat nemen bij Ajax. Dusan Tadic is de vaste penaltynemer; hij maakte er 56 van de 67 in zijn carrière. Boymans heeft zo zijn voorkeur. “Ik ga voor Haller, ja. Tadic heeft ze ook weleens gemist, toch?”, lacht de vorig jaar gestopte aanvaller. “Dit is gewoon de specialiteit van Haller. Maar ja, ga maar eens de bal afpakken van de aanvoerder van Ajax. Ik denk dat Tadic ze gewoon blijft nemen, dat lijkt me logisch. Ik kan me niet voorstellen dat hij die bal gaat afgeven.”

“Ik weet nog welke hij gemist heeft”, vult Van de Haar aan. “Tegen AZ, in de allerlaatste minuut.” In de finale van de play-offs om Europees voetbal in mei 2017 verloor Utrecht eerst met 3-0 van AZ, maar in de return kwam de ploeg van Ten Hag op een 3-0 voorsprong. Diep in de blessuretijd keerde Tim Krul de strafschop van Haller en dus moest er verlengd worden. De daaropvolgende penaltyserie won Utrecht, mede door een rake strafschop van Haller. Strafschoppen waren een wezenlijk deel van de trainingen, vertelt de toenmalig spitsentrainer en zelf oud-aanvaller van onder meer Utrecht. “Wij trainden élke dag extra op afwerken en looplijnen in de zestien, wat ook afwerken is. Afhankelijk van hoe laat we moesten eten bleven jongens als Zakaria Labyad, Yassin Ayoub, Nacer Barazite en Gyrano Kerk op het veld. We trainden op alle aspecten van het afwerken, dus ook penalty’s. Het begint met talent en een mentaliteit, maar tijdens de wedstrijd krijg je ook de factor druk erbovenop. Daar kan hij blijkbaar goed mee omgaan, als je er 23 van de 24 maakt.”

“Het is een rustige, zeer vaardige jongen, die altijd bereid is om in zichzelf te investeren. Dat doet hij nu weer, door terug te gaan naar het veilige Nederland waar hij goed heeft geleefd met zijn gezinnetje. Hij zal nu wel wat salaris moeten inleveren, maar als speler is hij heel berekenend, iemand die zijn carrièreplan al voor ogen had. Eigenlijk vond ik het vreemd dat hij vanuit Utrecht naar Frankfurt ging, maar hij vond het de meest logische stap. Nu komt hij terecht bij Ajax en dat vind ik ook Europese top, om eerlijk te zijn. Het is een eer om voor Ajax te spelen”, vindt Van de Haar. Hardeveld kijkt alvast uit naar het treffen tussen Heracles en Ajax op 13 februari. “Het zou leuk zijn om weer tegen hem te spelen. Ik denk dat hij zich wel snel zal weten aan te passen, want hij kent Nederland en de Eredivisie al. Ik ga zeker wel even een praatje maken als we elkaar zien.”


Poll

Wie moet in jouw ogen de penaltynemer van Ajax worden?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door marcelvan duykeren)

Beetje een sensatie titel. Het laat lijken alsof Tadic geen teamspeler is, geen assist zal geven aan Haller en/of enkel voor eigen succes gaat. Terwijl het zal gaan om wie de penalty zal nemen. Logisch dat Tadic in het begin de penalty's blijft nemen. Hij is de aanvoerder, nummer 1 penalty nemer en mist zelden. Heel fijn dat Haller een specialist is, maar heeft nog geen training mee gedaan. Hij zal op zijn beurt moeten wachten.

8 januari 2021 om 00:27

Voor het zelfvertrouwen van Haller zou het beter zijn als hij ze gaat nemen. Een spits met vertrouwen scoort automatisch meer doelpunten. Ik zou ze Haller laten nemen, geef hem maar vertrouwen. Aan Haller heb je in de toekomst meer dan aan de oudere Tadic.

8 januari 2021 om 00:50

Tadic lijkt me juist niet de moeilijkste in dit soort dingen. Hij zou bij wijze van elke vrije trap/corner kunnen opeisen, maar die gingen naar Schone, Labyad en Ziyech, want die zijn net beter. Tadic geeft wel vaker pingels "cadeau" aan een teamgenoot. Als Haller 20 van de 20 maakt en hijzelf 18 van de 20 dan geeft hij de bal gewoon aan Haller. Tadic is namelijk een winnaar en aanvoerder. Ik denk dat mensen dat echt onderschatten. Tadic en Ziyech zou ook nooit werken met hun "ego's" volgens sommigen. Jaar later was het het beste Ajax van de afgelopen 20 jaar.

8 januari 2021 om 01:46

Goed punt PSVchelseaboy, sowieso moet een spits zo snel mogelijk een doelpunt maken. In het artikel wordt het volgens mij ook wel een beetje met een knipoog gezegd, aangezien Tadic wel eens vaker een 'cadeau' heeft gegeven aan een teamgenoot die het harder nodig had (recentelijk Promes). Tadic wilt ten koste van alles winnen, maar is ook een teamspeler. Bij een 0-0 stand zal hij hem zelf nemen, maar bij een al gewonnen wedstrijd zie ik het wel gebeuren, zeker als Haller nog niet gescoord heeft.

8 januari 2021 om 09:09

Terwijl tadic inderdaad de teamspeler bij uitstek is. Niet voor niets onze aanvoerder. Tadic verzaakt nooit en heeft oog voor al z'n teamgenoten

8 januari 2021 om 09:38

Het zou me verstandig lijken dat Ten Hag in overleg met Tadic afspreekt dat Haller de eerste (paar) strafschop(pen) gaat nemen. Dan heeft hij een doelpunt of 2 er in liggen en daarmee groeit zijn vertrouwen en vorm. Tadic pakt zijn velddoelpunten ook wel mee.

8 januari 2021 om 12:50

Daartegen spreekt weer dat Haller de grootste aankoop ooit is en een spits + specialist. Ik zou het wel begrijpen als Haller de penalties zou nemen.

9 januari 2021 om 12:50

Voor alles valt wat te zeggen. Zou het ook geen probleem vinden, als er maar raak geschoten wordt! :D

Ik vraag me oprecht af of Haller potten gaat breken. Hij heeft echt iemand nodig waarnaast hij kan spelen. In Duitsland was dat Jovic en in Engeland zou dat eigenlijk Chicarito zijn, maar die vertrok toen net nadat Haller aangetrokken werd. Ik denk dat Haller te weinig een kapstok en niet goed genoeg in de combinatie om in dit Ajax te renderen als ik heel eerlijk ben.

8 januari 2021 om 00:48

Hij heeft bij Utrecht eigenhandig de Eredivisie stukgeschoten en het bij Frankfurt ook geweldig gedaan. Tadic is de echte kapstok bij Ajax en houdt de bal goed vast, Haller kan daar prima omheen circuleren. In de Nederlandse competitie maak ik me 0,0 zorgen.

8 januari 2021 om 01:12

Nou nou, "de Eredivisie eigenhandig stukgeschoten" is wel heel stellig voor een spits die net 1 op 2 liep bij een subtopper. De Eredivisie stukschieten was wat jongens als Alves en Dost hebben gedaan met 30 goals, Haller z'n beste seizoen met 17 goals zit daar nog behoorlijk van af. Gezien de overmacht van Ajax in de Eredivisie zal Haller ook bij Ajax wel minstens 1 op 2 lopen, maar kampioen wordt je zonder hem ook wel. Het wordt vooral de vraag of Haller op CL niveau kan aanhaken of dat het te hoog gegrepen is voor hem.

8 januari 2021 om 01:38

Stukgeschoten. Zelfs Bjorn Vlemincx maakte er meer in zijn beste seizoen.

8 januari 2021 om 07:40

Dat Ajax wel even kampioen wordt zonder Haller vind ik wel voorbarig. Waaruit maak jij nu op dat Ajax verder is dan PSV? Ik zie laatstgenoemde nog wel winnen zondag en dan moet Ajax gewoon in de achtervolging.

8 januari 2021 om 07:57

Ik niet. Powerhouse kudus is terug. Dat onderschat zo ongeveer iedereen. Die liet het zelfs tegen Liverpool zien totdat hij geblesseerd raakte. Blessure was ook niet lang genoeg om af te wachten hoe hij terug komt itt Neres die echt blijft kwakkelen.

8 januari 2021 om 08:23

Niet overdrijven Ninjakai. Kudus had een goede serie maar moest er tegen Liverpool al na 8 minuten vanaf..daar zullen ze nog steeds wakker van liggen op Anfield, die Kudus

8 januari 2021 om 12:21

Zonder Haller wordt je ook wel kampioen? Kijk jij de wedstrijden van Ajax uberhaupt? Voorin is het echt een probleem als het even niet lukt en er geen spits staat. Ja, tegen VVV en Emmen kom je ermee weg, maar tegen Psv, AZ en Feyenoord gaat dat deze maand niet lukken. Haller heeft het in de EL bij Eintracht laten zien en ook in de Bundesliga liep hij ''maar net'' 1 op 2. Dat geeft mij genoeg vertrouwen. Daarnaast heb je aan een Haller natuurlijk meer dan alleen doelpunten, bij Dost en Alves hield het daarbuiten wel een beetje op.

8 januari 2021 om 13:06

Sorry maar dat was met alle respect maar bij Utrecht een vrij sterk Utrecht overigens en vrij zwakke Eredivisie.

Bij Frankfurt heeft hij het goed gedaan in een 4-4-2 opstelling, oftewel nul garantie voor succes.

8 januari 2021 om 15:24

Het waren wel 8 hele sterke minuten

8 januari 2021 om 00:53

Haller niet goed genoeg in de combinatie? Als ik iets altijd sterk vond aan Haller bij utrecht was het wel hoe hij de bal vast hield en goede kaatses maakte. Dat was juist 1 van zijn sterkste punten.

8 januari 2021 om 01:16

Haller was juist het aanspeelpunt in Utrecht, veel rust en heel balvast, Echt een heerlijke voetballer die daarna alleen maar bter is geworden. In Engeland niet geslaagd, maar dat ligt niet alleen aan de voetballer zelf.

Denk echt dat Ajax hier heel veel plezier aan gaat beleven en niet alleen in de ED, vooral in een voetballend team zie ik hem renderen.

8 januari 2021 om 08:51

@yamiown hij is juist wel een aanspeelpunt en kapstok. Bij Frankfurt werd hij juist op die manier gebruikt, zodat jovic en rebic er van konden profiteren. Waarom denk je dat hij bij Frankfurt zoveel assists had, omdat hij slecht in de combinatie was??

8 januari 2021 om 10:47

Ajax heeft ook geen spits nodig die er +30 maakt in een seizoen, de spelers die om de spits heen spelen hebben ook al veel scorend vermogen. Wanneer Haller er +20 per seizoen in de eredivisie kan maken heb je een prima aankoop

8 januari 2021 om 13:04

Is hij uberhaupt beter dan Tadic in de spits vraag ik mij af?

10 januari 2021 om 15:04

en dat weet je al voordat er ook maar 1 bal is getrapt makkelijk achter dat toetsenbord, bij Ajax krijg je gewoon heel veel doelpunt rijke kansen reken maar dat Haller er genoeg in gaat schieten en dan komen al die zg ''specialisten en kenners weer met wat een goede aankoop, dus eerst even afwachten

het is veel geld maar hij is bekend met de Eredivisie heeft internationale ervaring dus hij kan de jonge Ajax spitsen waarschijnlijk wel iets leren. en als hij de aankomende 2 seizoenen 20+ goals maakt dan kun je hem nog doorverkopen zonder verlies.

Gaat hij spelen tegen psv?

8 januari 2021 om 08:52

Wat ik begreep is dat hij voor vrijdagavond zou moeten ingeschreven. De kans is dus zeker aanwezig. Kan hij vandaag en morgen trainen en zondag zeker wel eff invallen en miss wel vanaf het startsignaal spelen.

8 januari 2021 om 10:14

Voor 12:00 vanmiddag moet alles rond zijn qua papierwerk om speelgerechtigd te zijn, nog iets minder dan 2 uur de tijd voor dus. Maar gezien tempo dat achter de transfer zat lijkt me dit geen probleem te worden zolang er geen administratief foutje plaats zal vinden.

9 januari 2021 om 09:00

In het geval van Ajax lijkt de papierwinkel altijd net wat sneller te werken dan bij de overige clubs. Hele quarantaine verhaal wordt ook aan de kant geschoven. Apart.

Ik hoop het niet, maar met Haller wordt Ajax denk echt heel makkelijk kampioen. Gewoon een goede spits die we waarschijnlijk gelijk staat. Zal zondag ook wel spelen vermoed ik.

9 januari 2021 om 09:02

Eerst zien dan geloven....de druk van het moeten worden kan ook zo maar teveel worden. Wanneer Haller de eerste 2 potjes niet scoort, zal het gemor beginnen. Ajax of Psv het is mij om het even, maar in Eindhoven lijkt er iets minder druk te zijn en er iets meer rust in de tent te zijn.

Mooi transfer voor Haller! Bij west ham kan hij het niveau niet aan dan is een stap terug bij Ajax een mooie oplossing!

8 januari 2021 om 07:44

Was het een kwestie van het niveau niet aankunnen of van niet bij het spel van WHU passen? Die club heeft wel vaker problemen met een spits.

8 januari 2021 om 09:43

Ik meen dat Ajax ten opzichte van West Ham geen stap terug is, bovendien is inderdaad eerder al aangegeven dat het speltype van West Ham niet direct geschikt is voor Haller (of andersom, Haller niet geschikt voor hun spel met veel counters en weinig dominant balbezit op de helft van de tegenstander).

8 januari 2021 om 11:40

Begin van het seizoen speelden ze best aanvallend en ze hebben Antonio natuurlijk ook nog als spits, dan is Haller inderdaad veel beperkter dat hij alleen sterk is in een aanvallend team.. in de eredivisie zal hij uiteraard beter presteren dan in de pl. Daarom zeg ik ook een mooie stap terug om weer goals te maken Pl is te hoog gegrepen voor Haller vind ik...

8 januari 2021 om 08:14

Nouja, niveau. Hij is een spits die niets kan als hij op een eilandje wordt gezet. West Ham pastte simpelweg niet bij hem. Ajax zal verwacht ik beter passen.

9 januari 2021 om 09:03

Wordt anders verdedigd in Engeland dan in de eredivisie. 3 stuks in 16 potjes is nu niet echt schrikbarend goed.

Weer een artikel over haller....ben zo klaar met voetbalzone hele zielige moderators daar..ctrl+alt+del..en maar reacties verwijderen delete app noww

Als een voorhoede van Messi Neymar Suarez werkte zal dit ook gewoon werken. Weer iemand die "iets nieuws" moet zeggen over de situatie om zo in t nieuws te komen. Ben er echt helemaal klaar mee

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5755
2.PSV5129
3.AZ4921
4.Vitesse4514
5.Feyenoord4320
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2311
L. TraoréAanvaller117
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

32 fans
Aanvaller, 26 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 9 5 1 0
2020/2021 West Ham United 16 3 0 0
2019/2020 Eintracht Frankfurt 0 0 0 0
2019/2020 West Ham United 32 7 1 0
2018/2019 Eintracht Frankfurt 29 15 3 0
Laatste voetbalnieuws

‘Arnold, kom op zeg... Sébastien Haller naar Barcelona?’

Sébastien Haller maakt tot dusver een goede indruk op Arnold Bruggink. De oud-aanvaller was zondag als analist aanwezig bij de wedstrijd tussen PSV en Ajax (1-1) en was in de voorbeschouwing...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 4 maart
RB Leipzig verhuurt Yvon Mvogo in principe tot medio 2022 aan PSV, maar heeft een optie om de verhuurperiode komende zomer al stop te zetten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren