Ronald de Boer: ‘Die jongens bij Ajax hadden die kwaliteiten niet’

Zondag, 22 november 2020 om

Frank de Boer boekte in de afgelopen interlandperiode zijn eerste twee overwinningen als bondscoach van het Nederlands elftal, in het kader van de Nations League tegen Bosnië en Herzegovina (3-1) en Polen (1-2). Ronald de Boer neemt het in het programma Goedemorgen Eredivisie van FOX Sports op voor zijn tweelingbroer. Hij vindt het met terugwerkende kracht erg knap dat De Boer vier keer landskampioen werd met Ajax en benadrukt dat hij geen defensieve instelling heeft.

“Je speelt naar je materiaal, daar pas je je systeem op aan. Wij willen altijd 4-3-3 spelen, maar daar kan je niet in volharden als je geen goede buitenspelers hebt”, zo begint De Boer als zijn broer ter sprake komt. “Want anders ben je twee spelers kwijt, dan sta je gewoon met negen man op het veld. Daar moet je naar kijken. Zeker in het derde of vierde jaar van Frank bij Ajax is het best knap dat hij daar kampioen mee geworden is, als je naar de kwaliteit in de selectie kijkt.”

Presentator Milan van Dongen haalt aan dat De Boer het destijds bij Ajax moest stellen met de ‘Tobias Sana’s van deze wereld’. De oud-international werkte tussen 2010 en 2016 in Amsterdam, vierde vier landstitels en kwam vervolgens via Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United bij Oranje terecht. “Ik weet hoe Frank is. Hij heeft nog nooit een lelijke bal zomaar de tribune in geschoten. Frank is altijd van de voetballende oplossing geweest, denk je dat hij dat als trainer niet is? Hij heeft bijna nog nooit een bal teruggespeeld.”

Van Dongen vraagt zich af waarom het voetbal onder De Boer bij Ajax ‘vaak breed en terug’ was. “Bepaalde spelers hadden niet de kwaliteiten om durven te wachten, als je de druk van de tegenstander voelt”, benadrukt de analist. “In onze tijd bij Barcelona kon Guardiola tot het laatste moment wachten, tot je dacht dat het wel heel spannend werd. Dan gaf hij de splijtende pass tussen de linies. Dat is een kwaliteit. Die jongens bij Ajax hadden die kwaliteiten niet. Je kan dan wel opportunistisch spelen en de bal naar voren knallen. Dat heeft Frank nog nooit gedaan, misschien doe je dat in de laatste tien minuten. Hij wilde het toch voetballend oplossen.”

Er wordt aangehaald dat Oranje op bezoek bij Bosnië en Herzegovina (duel dat in 0-0 eindigde) ook zo nu en dan de lange bal hanteerde. “Als je heel hoog druk krijgt van een tegenstander, moet je niet de Nederlandse ziekte hebben door te blijven opbouwen”, reageert De Boer daarop. “Dan moet je doen alsof je wil opbouwen, waarmee je de tegenstander lokt. Daarna plaats je de bal richting een spits die de bal bij zich kan houden of door kan koppen, zoals Luuk de Jong. Dat zijn slimmigheden die je als coach moet hebben.”

“Soms blijft een trainer stoïcijns opbouwen, dat kan als je een ploeg als Spanje hebt”, wijst De Boer op het Nations League-duel tussen Spanje en Duitsland van afgelopen week, dat in een 6-0 overwinning voor de Spanjaarden eindigde. “Ik heb tegen heel veel jongens gezegd dat ze de wedstrijd tegen Duitsland moesten terugkijken, want dit is hoe voetbal wordt gespeeld. Durven aanspelen met een man in je rug, naar de goede kant wegdraaien en zoveel zekerheid aan de bal hebben: dat wil je eigenlijk hebben, maar is niet voor iedereen weggelegd. Dat gold in die tijd zeker bij Ajax.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door daneman)

Hij zegt hier niks geks toch? Dacht eerst oohjeej hij gaat zijn broer in bescherrming nemen maar dit is niet waar. Hij zegt de waarheid en durft tevens kritisch te zijn

22 november 2020 om 11:48

Enige wat mij stoort, en sowieso toen, is dat voetballend willen oplossen. Knal die bal gewoon weg wanneer de druk te hoog is. Ik herinner het mij nog goed genoeg. Ik denk zelfs eens met Vd Wiel en Vermeer. VD Wiel onder druk en dan op het laatst mogelijke moment terug naar de keeper. Compleet gestoord. En wie staat er dan direct onder druk? Inderdaad Vermeer.

Dan vraag je er gewoon om en iemand gaat en zal de fout maken waardoor de tegenstander scoort.

Wel weer een beetje makkelijk weer van Van Dongen, ja je had de Sana's, de Boerrigter's enz maar je had ook de Eriksen's en de Vertonghen's, er wordt altijd gedaan als de Boer die kampioenschappen heeft gewonnen met baggerelftallen maar dat viel echt wel mee, daar zaten echt wel een paar hele goede voetballers tussen. Hij heeft het in het buitenland niet heel best gedaan als trainer en heeft nu bij Oranje een prachtige kans om zich te revancheren en te leren van zijn eerdere goede en slechte ervaringen.

22 november 2020 om 11:43

Precies. Moge hij bij het NL elftal succesvol zijn. Maar het was natuurlijk niet zoals zijn fanboys op vz beweren dat Ajax in zn laatste 2 jaar selecties had waarmee je 6e kon eindigen. Het was iig een top 2/3 selectie dat gerund werd door een coach dat bang was om risico's te nemen, wat Ronald ook eigenlijk beaamd. Dat bepaalde kwaliteiten ontbreken. Is geen reden om Tikkie Terug Jaap te als motto te hanteren.

22 november 2020 om 11:53

De Boer heeft ook nooit alarm geslagen. Ik weet nog dat we een europa league wedstrijd speelde met lesley de Sa. Het seizoen daarop kreeg Bosz het wel voor elkaar om een sterke selectie neer te zetten. Dat kan toch niet toevallig zijn. De Boer leunde te veel op de jeugdspelers, ook als ze het bij lange na niet hadden.

Zeker het laatste jaar onder De Boer bij Ajax was het pure armoede qua voetbal. Echt slaapverwekkend. Ik begrijp dat Ronald zijn broer niet wil afvallen maar benoem de dingen gewoon zoals ze zijn.

22 november 2020 om 11:31

Eens, klopt wel dat er zeker ook goede voetballers tussen zaten maar een Sana deed het leuk bij de eerste drie wedstrijden en daarna was de schijn er wel van af. Derkie was gewoon een mooie hardwerkende voetballer die het op hard werken toch nog schopte naar Ajax.
Maar zoals jij zegt wees gewoon eerlijk en zeg dat het ook echt slecht was de laatste wedstrijden, mooi op je CV natuurlijk, maar je moet niet die wedstrijden willen terugkijken haha

Hij legt het goed uit. Je moet ook van de kwaliteit van de spelersgroep uit gaan en geen visie neerleggen die ze niet kunnen uirvoeren.

De Boer had ook jongens als Eriksen, Alderweireld, Vertonghen, Milik en Schone. Ben het zat dat iedereen doet alsof hij alleen maar met flutspelers kampioen is geworden!

22 november 2020 om 11:34

Plus hij werd ook echt de kampioen van de armoede, kampioen met het laagste punten aantal ooit, dat strooit ook een hoop zand in de ogen. Als andere ploegen gewoon hun niveau haalde was hij een paar x zeker geen kampioen geworden

22 november 2020 om 11:50

Lees eens wat je schrijft. Dit geldt altijd, voor elke ploeg, in eender welke competitie. ''als als als'', ja inderdaad als de rest eens zijn niveau zou halen.

Wel knap dat die andere ploegen dan 4 jaar lang zo slecht weten te zijn en dat Ajax toch elke keer de beste van al die slechte ploegen was. Toch redelijk indrukwekkend he.

22 november 2020 om 12:02

Dit is toch echt de grootste bullshit ooit. Als je met de minste punten kampioen kampioen wordt, ben je altijd nog beter dan de rest geweest. De competitie kan dan dus ook gewoon veel beter zijn geweest. Of is het alleen in Engeland of Spanje puur niveau als clubs met weinig punten kampioen worden. Er was misschien een nivellering in kwaliteit tussen de top en de rest. Daarbij is het dubbeltje dus ook nog een keer de andere kant op gevallen, De Graafschap gaan mensen hier nog erg lekker op.

22 november 2020 om 13:07

Alleen was de competitie toen helemaal niet sterker. Ook in Europa werd er niet top gepresteerd door de Nederlandse club.

22 november 2020 om 12:53

Alleen Eriksen was toen echt al een beetje van niveau, De rest was toen nog niet heel bijzonder hoor

22 november 2020 om 13:09

Haha keek je daadwerkelijk wedstrijden van Ajax of roep je maar wat? Vertongen was echt de leider van dat Ajax. Was echt heel goed destijds.

Frank de Boer wordt altijd verweten saai voetbal gespeeld te hebben, maar dat was met name laatste jaar het geval. Bij zijn aantreden was het juist wel goed, plus hij zorgde voor stabiliteit na jarenlang gezeur met trainers die zo weer weg waren. Natuurlijk had hij ook wel goede spelers, maar zijn elftallen waren natuurlijk wel minder dan het huidige materiaal. Verder vraag ik het me af of het nou echt zo moeilijk is om een titel te verzinnen die direct duidelijk maakt waar het artikel over gaat.

Deze man hoort helemaal geen mening hierover te mogen uiten, mijn zus is ook altijd de beste voor mij, totaal niet objectief.

22 november 2020 om 11:34

leuk voor je zus dat ze niet objectief is, maar is ze ook trainer van Ajax geweest?

22 november 2020 om 11:41

Vermoed dat Praatgraag bedoeld dat je over familie niet echt objectief kan zijn, wat betreft meningen over elkaar.

22 november 2020 om 12:05

En de rest van Nederland is wel objectief? Frank staat vaak boven die onzin meningen over saai voetbal, Ronald die kan goed onderbouwend zijn broer inderdaad aanvullen.

22 november 2020 om 12:17

Zeg ook niet dat ik het er perse mee eens ben, wilde alleen verduidelijken wat Praatgraag bedoelde

22 november 2020 om 12:03

Heeft je zus ook samen met jou de Champions League gewonnen en bij Barcelona en Oranje gespeeld dan? Nee? Wie moet er dan even geen mening uiten zeg..

Ik vind dat de boer beter zijn mond kan houden als het om zijn broer gaat. Als het er echt op aankomt zal hij nooit objectief kunnen veroordelen

1. Tijdens een Studio Voetbal uitzending gaf De Boer het zelf toe dat het teveel balletjes breed en terug waren.

2. De Boer mocht zijn aankopen doen van Overmars (diens eigen woorden, hadden daarmee totaal lak aan het Technisch Hart). En al waren de maximale transferbedragen € 5 miljoen (gezien inflatie tegenwoordig zo'n 10 miljoen), daar had je wel betere spelers en vooral beter voetballende spelers van kunnen halen dan Sigthorrson, Van der Hoorn, Poulsen, Gudelj, etc. In plaats van meer techniek en voetballend vermogen aankopen, werden er allemaal bikkelaars binnen gehaald. Dat is De Boers eigen keuze geweest.

3. De Boer zette zelf spelers als Zimling en Poulsen op de 6, en Schöne op rechtsbuiten. Sinkgraven op linksbuiten als hij eens de kans kreeg. Dus twee middenvelders op de buitenposities, en een breker op 6. Dus zoveel mogelijk degelijkheid en minder acties met de bal, waardoor langer balbezit. Risicoloos. Zie verschil met Bosz, die vrij snel al Schöne naar de 6 haalde, Sinkgraven naar linksback; zoveel mogelijk voetbal in iedere linie.

4. In het buitenland met veel beter materiaal, deed De Boer precies hetzelfde, net zo saai, weer dat risicoloze gebrei.

5. Clubs als Twente, en andere eredivisieclubs met nog veel minder materiaal speelden aanvallender en met meer risico.

Het gaat dus totaal niet op, deze excuses. Accepteer gewoon eens kritiek en geef het toe, is helemaal niet erg.

Het spel onder De Boer bij Ajax was ook te voorspellen, met zijn achtergrond bij Ajax, gekoppeld aan het zijn van een oud-verdediger en oerdegelijke Noord-Hollander die de nul wil houden en geen gekke dingen wil zien; risicoloos.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 15
2220 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
S. BotmanVerdediger
F. de BoerVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

183 fans
Coach, 50 jaar
SeizoenClub
2020- Nederland
2018-2020 Atlanta United
2017-2017 Crystal Palace
2016-2016 Internazionale
2010-2016 Ajax
Laatste voetbalnieuws

FIFA bevestigt: Oranje definitief in Pot 1 bij WK-kwalificatie

Het Nederlands elftal is definitief in Pot 1 ingedeeld bij de loting voor de WK-kwalificatie, zo heeft de wereldvoetbalbond FIFA donderdag naar buiten gebracht. Op de nieuwe wereldranglijst staat Oranje op...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 27 november
Ajax krijgt in januari twee Zuid-Afrikaanse jeugdinternationals op proef. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren