Van der Wiel en Kishna oogsten volop lof: ‘30 jaar geleden gebeurde dit niet’

Dinsdag, 3 november 2020 om 14:29Rian Rosendaal • Laatste update: 16:27

In navolging van Gregory van der Wiel liet ook Ricardo Kishna deze week weten dat hij lange tijd heeft geworsteld met paniekaanvallen en depressieve gevoelens. De vleugelaanvaller dacht op sommige momenten zelfs serieus dat de dood nabij was. Onder meer Foppe de Haan kijkt dinsdag met De Telegraaf uitgebreid naar het verband tussen presteren op topniveau en de gemoedstoestand van profvoetballers. Er vinden de nodige veranderingen plaats in de voetbalwereld, zo luidt het oordeel.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door masterapie)

Toen ik het artikel over van der Wiel gisteren las, schreef ik dat het moedig was en het begin zal zijn tot herstel. Ik hoop het van ganser harte voor hem, maar ook Kishna dus. Wat ij het meest aanspreekt in dit artikel is de volgende zin;
"met hun openheid kunnen voetballers eventueel ook andere mensen helpen die met dezelfde problemen rondlopen. Dit kan die mensen over de drempel helpen om hulp te gaan zoeken."
Dit is zo juist, Ik ben papa, en ik ben docent geweest en zelf directeur van een school. Ook hier speelt het mee, de druk om te moeten presteren, (soms wordt de druk nog groter als ouders uit elkaar gaan).
Geef je het kind meer ruimte om zichzelf te kunnen zijn dan krijg je er zoveel moois voor terug dat je spijt hebt dat je, misschien zelf onbewust, zoveel druk op je kind hebt gelegd.
Jongens en ook meisjes kunnen zien dat zelf van der Wiel en Kishna last hadden en dit willen bespreken.
Bespreken is zo belangrijk.
Bedankt mannen

Heeft ook een beetje te maken met de ontwikkeling van social media en moderne media. Supporters en mensen met slechte bedoelingen kunnen gelijk in contact staan met de persoon zelf. Je stuurt een DM uit en een voetballer heeft dat gelezen op Insta/snap/twitter. Als je als speler leuke content wilt posten op social media, dan staat er onderin in de comments dat er dan een paar gasten zijn die het leuk vinden om de spelers uit te schelden. 30 jaar geleden heb je dat niet echt en werd je niet snel geconfronteerd met doodsbedreigingen, racistisch opmerkingen, opmerkingen met kritische noten, etc (hoogstwaarschijnlijk in het stadion of als je toevallig in een verkeerde buurt loopt waar de rivaal aanhang heeft wonen). Dus lijkt me wel begrijpelijk dat er bij de nieuwe generatie een paar spelers best gevoelig voor zijn. Voornamelijk voetballers die in Nederland veel exposure krijgen zoals een Van der Wiel, Babel, Elia, Kishna, etc zouden er dagelijks mee geconfronteerd worden door dit soort gasten en media.

3 november 2020 om 15:25

Precies dit. Waar de kritiek en pesterijen van supporters en media vroeger niet verder dan het stadion en de ochtendkrant ging, gaat dat nu door tot bij de spelers aan de etenstafel. Of het nachtkastje, ligt er aan waar ze hun telefoon neer leggen. Ik denk dat dat iets is waar veel mensen zich in onderschatten, de kracht van social media. Het is zo makkelijk om van achter je scherm wat te roepen zonder te weten weten wat voor emotie dat los maakt bij de ontvanger van het bericht. Hetzelfde met pesten. Vroeger gebeurde dat op school of op de sportvereniging en wanneer je thuis kwam was het klaar en voelde je je veilig. Nu opent een gepest kind thuis zijn telefoon en gaat het vrolijk door, misschien nog wel heftiger omdat de pesters het meer anoniem kunnen doen. Dan voelt zo'n veilige thuis omgeving opeens niet meer zo veilig meer. De kracht van social media is dat je in 1 druk op de knop de andere kant van de wereld kan bereiken, maar met die zelfde knop ook iemands leven kan verzieken. Dat is iets wat veel mensen, en dan met name jonge kinderen (zeg 10-16 jaar die ik continu op internet de stoerste onzin zie uitkramen) niet beseffen.

3 november 2020 om 15:46

Nope. Maar we moeten ook de positieve kant belichten natuurlijk, want social media opent echt enorm veel deuren voor mensen en bedrijven ("influencers" (verschrikkelijk woord, I know), gratis exposure/reclame, contacten leggen met mensen en familie, etc.). Maar er zit ook echt een keerzijde aan, zoals de redenen die jij hebt benoemd in jouw stuk. Ik persoonlijk heb alleen linkedin om mijn cv openbaar te zetten voor studie en werk. Die andere omgevingen kunnen ontzettend toxic zijn qua mensen en content.

3 november 2020 om 15:55

De positieve kant van social media kan zeker erg mooi zijn. Hoe makkelijk is het tegenwoordig om contact te hebben met vrienden, familie en kennissen aan de andere kant van de wereld? Dat is ook het doel geweest van social media, mensen verbinden. Maar doordat veel mensen de platformen verkeerd gebruiken ontstaat die toxic omgeving waar jij het over hebt. Dit drijft mensen juist uit elkaar. Daarom vind ik het persoonlijk belangrijk om kinderen, jongeren en ouders er van bewust te maken wat de kracht van social media is.

3 november 2020 om 16:22

Tja, awareness creeeren wat de consequenties zijn en hoe je het op een verantwoorde manier moeten gebruiken... Dat is vechten tegen de bierkaai, want hoe lang hebben we wel niet programma's en campagnes gezien over cyber pesten bijvoorbeeld. Heeft uiteindelijk allemaal te maken met "gezond verstand", maar ja, dat is vrij voor interpretatie tegenwoordig en wordt onder het mom van vrijheid van meningsuiting geschaard hoe je je uit en representeert. Kinderen/jongeren zijn onbezonnen, en hangt allemaal vanaf in welke omgeving hij/zij groeit en met wie ze optrekt (dus mensen die sneller social media op een verkeerde manier gebruiken).

3 november 2020 om 16:33

Die cyber pest campagnes hebben inderdaad weinig verschil gemaakt. Maar ligt dat aan de doelgroep van de campagne of de campagne zelf? Ik denk dat als je kinderen op jongere leeftijd al bewuster maakt over het begrip vrijheid van meningsuiting dat dat al veel kan uitmaken. Als ik nou kijk naar mijn opleiding: ik heb op de Havo maar een enkel jaar iets van maatschappijleer gehad waar dit soort thema's centraal stonden. Op dat moment was ik 15/16. Ik denk dat veel kinderen onder die leeftijd dit gewoon meer nodig hebben gezien hun reacties op social media. Of is het misschien tijd om leeftijdsbeperkingen te gaan invoegen voor bepaalde social media platformen? Ik bedoel maar; je wil je kind niet laten opgroeien in een mindere wijk, maar waarom zou je je kinderen dan wel laten opgroeien in de toxic internet omgevingen?

3 november 2020 om 16:05

Hoe oud ben jij? Als jij denkt dat je dertig jaar geleden niet snel geconfronteerd werd met dergelijke bedreigingen of opmerkingen, dan heb je écht wat gemist, vriend. Racistische opmerkingen waren er wel degelijk en vaker dan nu het geval is, waarnaast het ook onbestraft bleef (want waar is het bewijs?). Om nog maar te zwijgen over dreigbrieven die naar het persoonlijke adres gestuurd werden. Tikkie heftiger dan een reactie op twitter/instagram/etc. Komt nog bij dat profs uit die tijd veel dichter bij het "normale volk" stonden. Kun je wel lullen over "nieuwe generatie", maar die vlieger gaat hierbij absoluut niet op.

3 november 2020 om 16:16

Ik ben 23 jaar, thanks for asking. Ik heb het over bekende mensen en dat men nu veel makkelijker een kwetsende opmerking kan sturen via social media. Is toch soort van hun tweede leven. Ik zeg toch niet dat dit er niet was, maar ik zeg wel dat het makkelijker is om iemand voor "kk m**gool" uit te schelden en in meerdere batches (door de x aantal gebruikers) dan dat je een brief of brieven krijgt. Doodsbedreigingen worden nu veel makkelijker gestuurd bijvoorbeeld. Ik hoor bij de nieuwe generatie, daar niet van, dus ik zie het allemaal gebeuren. Overigens iets minder boos reageren, geen idee wat je vandaag hebt gegeten of hoe je uit bed bent gestapt. Je hoeft echt niet met me eens te zijn, maar de toon van je post is best wel zuur.

Zoals hierboven al geschreven is, beperkt de toenemende prestatiedruk zich niet alleen tot topsport of mensen die in de publieke belangstelling staan. Tegenwoordig wordt je vanaf kleins af aan ingeprent waar je allemaal wel niet aan moet voldoen en als volwassene merk ik de druk om overal maar aan mee te doen. Goede baan, mooi huis, vakanties, luxe producten, happy life, je mag geen moment stil staan en gelukkig zijn met niets doen. Stress en burnouts worden moderne ziektes genoemd, daar hadden we vroeger geen last van, maar dat komt niet alleen omdat we nu ineens aanstellers zijn geworden. Er mag best een kritisch naar het verwachtingspatroon gekeken worden. Ik trek daarin vaak de vergelijking naar hoe mijn ouders 30 jaar geleden de kans hebben gekregen om als eenverdiener met een eigen zaak een gezin met vier kinderen op te voeden en met ons twee keer per jaar op vakantie te gaan en ons een gelukkig leven hebben kunnen geven. Probeer in de huidige maatschappij maar eens een huis te kopen, voor vier kinderen te zorgen en ook nog eens twee keer per jaar op vakantie te gaan op basis van het salaris van een eenverdiener met een eigen zaak. Onderschat niet hoe belangrijk het kunnen invullen van je leven op een manier waar je echt gelukkig van wordt is op je gemoedstoestand en gezondheid, je kan jezelf letterlijk kapotleven. Zo verhelderend dat v/d Wiel en Kishna nu openheid van zaken willen geven tot op zekere hoogte.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

RKC Waalwijk

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
7.NEC32
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. Van den BuijsVerdediger21
V. AnitaMiddenvelder20
I. Bel HassaniMiddenvelder21
Y. OukiliMiddenvelder20
P. VroeghMiddenvelder20
E. VaessenKeeper20
S. AdewoyeVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina RKC Waalwijk.

122 fans
Verdediger, 34 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 13 augustus
Cody Gakpo heeft inmiddels contact gehad met Erik ten Hag over een transfer naar Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren