AZ meldt omvang van corona-uitbraak; duel met Napoli gaat door

Dinsdag, 20 oktober 2020 om 15:55Tim Siekman • Laatste update: 16:04

Bij AZ zijn dinsdagmiddag acht nieuwe coronabesmettingen geconstateerd binnen de spelersgroep, zo melden de Alkmaarders. In totaal zijn er nu dertien spelers geïnfecteerd met het virus. Donderdagavond om 18.55 uur staat de Europa League-wedstrijd Napoli - AZ op het programma. Deze wedstrijd gaat door, stelt ook de UEFA, tenzij de lokale autoriteiten dit verbieden.

AZ reist woensdag met een zeventienkoppige selectie af naar Italië. Deze selectie wordt woensdagochtend bekendgemaakt. De club heeft de afgelopen maanden de geldende procedures zorgvuldig gevolgd, zo meldt men. De meerderheid van de positief geteste spelers vertoont geen klachten. Het Noordhollands Dagblad meldde dat Myron Boadu een van de besmette spelers is.

Naast Boadu en ook Ferdy Druijff lijken ook de vorige week positief geteste Jordy Clasie en Timo Letschert te ontbreken tegen i Partenopei. Daar komt volgens het genoemde dagblad ook Hakon Evjen bij. Het Noorse talent was dinsdagochtend eveneens niet van de partij op het trainingsveld en zou ook positief getest hebben.

Doordat besmettingen geconstateerd zijn bij de selectie heeft AZ preventief actie ondernomen en onder meer extra testen uitgevoerd waardoor de nu aangetoonde gevallen geconstateerd konden worden. Vorige week testten er negen personen positief, van hen zijn er inmiddels drie negatief getest.Gerelateerd

Meer sportnieuws

100 reacties (laatste reactie door gomes1psv)

Wordt een leuk potje tegen Napoli!

20 oktober 2020 om 16:09

1 keer dik verliezen. Maar dat betekent dat het gros van de selectie dus hierna bijna immuun is. Of zeg ik nu iets heel geks?

20 oktober 2020 om 16:10

Ze zijn immuun tegen ziek worden, niet tegen besmet raken.

20 oktober 2020 om 16:13

Die hele immuniteit is nog niet bevestigd. Er zijn redelijk wat mensen die 2x ziek zijn geworden nu.

20 oktober 2020 om 16:14

In de Giro d'Italia is vandaag topsprinter Fernando Gaviria niet meer op zijn fiets gestapt na een positieve coronatest, terwijl hij in februari een van de eerste wielrenners was die besmet was geraakt. Je kan het dus 2 keer krijgen. Het is ook nog onduidelijk of je er de 2 keer per definitie minder ziek van wordt.

20 oktober 2020 om 16:17

Vandaag is bij Gaviria (colombiaanse wielrenner) in de Giro besmetting geconstateerd. Dat was hij in maart ook al. Dus immuniteit is er niet, zeker niet als het volgende griepvirus een gemuteerd virus is. @hijniet! - je was met net voor!

20 oktober 2020 om 16:18

Ah oké! Mijn fout.

20 oktober 2020 om 16:36

Daarom vind ik zo apart dat men beweert dat alles over is wanneer er 1 vaccin zou komen. Ziektes zoals de bof of mazelen heb je maar 1 keer, of 1x het vaccin, en dan ben je immuum. Bij het griep virus is dat niet zo. Dat muteert elk jaar en daarom kan je het meerdere keren krijgen en werkt het jaarlijkse griepvaccin niet altijd. Nu dat iedereen zegt dat dit virus zoveel lijkt op het griep virus, en dat het meerdere keren zou kunnen krijgen, ben ik wel een beetje bang of we het ooit in de hand gaan krijgen

20 oktober 2020 om 16:54

@bamischijf, er zijn redelijk wat mensen 2 keer positief getest. Is watvanders als ziek worden. Zolang onze pcr tests alleen worden uitgevoerd op 1 gen en een cyclus hebben van boven de 35, heb je grote kans dat er een restje dat is achtergebleven van de vorige keer gedetecteerd wordt. Daarbij komt dat er ook mensen al eens in aanraking zijn gekomen met een minder schadelijke coronavariant, die al jaren actief is.

20 oktober 2020 om 17:10

@hijniet, even afwachten dan of het daadwerkelijk een 2e besmetting is. Onana werd ook de ene dag positief getest en de volgende dag weer negatief nadat hij 2 maanden eerder al Corona had gehad. Ilias Bulaid van Bellator overkwam een paar dagen later hetzelfde. 3 maanden geleden Corona gehad. Vervolgens meerdere keren allemaal negatief. Een dag voor partij positief. Hele partij gecancelled. Een dag nadat partij zou plaatsvinden weer negatief getest.

20 oktober 2020 om 17:37

Nee. Denk het niet, uitzichtloos dit. Van lockdown naar lockdown, virus blijft .misschien volgend jaar voorjaar mogen we weer beetje leven, Ik zou zeggen investeren in zorg ;medicatie en behandeling. Vreemd genoeg hoor je bij pers conferenties nooit wat over behandelingen en medicaties.

20 oktober 2020 om 18:13

Dat heeft er mee te maken dat de leek niets gaat snappen over medicatie en behandeling. Dat is voor wetenschappers en anderen die zich er in willen verdiepen en kennis hebben. Uitleg over behandelingen is gewoon niet te doen. En om het in jip en janneke taal uit te legggen

20 oktober 2020 om 19:07

Als je immuun bent tegen de ziekte dan ben je dat ook tegen besmetting. In principe ben je na besmetting en genezing immuun, maar met corona nemen de antistoffen heel snel af.

Ik denk dat ze bij AZ toch nog even naar de protocolletjes moeten kijken, want hier wordt je natuurlijk niet vrolijk van...

20 oktober 2020 om 16:06

Dan maak je borst maar nat. Mensen worden nu verkouden en krijgen de griep. De kans dat het nog gekker wordt dan dit is erg groot.

20 oktober 2020 om 16:16

En wat is de relevantie van griep voor corona in het voetbal volgens jou dan? Die gasten worden sowieso wel getest of ze nu een loopneus hebben of niet.

20 oktober 2020 om 16:18

Dat begrijp ik natuurlijk wel, maar het lijkt me sterk dat deze jongens/mannen het allemaal thuis hebben opgelopen. De kans dat ze het van elkaar hebben, is vrij groot. En juist daar zijn die protocollen voor, om dat tegen te gaan. Als één of twee spelers het hebben, kun je gewoon 'normaal' spelen, nu wordt dat een stukje lastiger.

20 oktober 2020 om 16:37

Misschien is er nog te weinig over het virus bekend waardoor dit kan gebeuren. Er zijn genoeg andere clubs en wielerploegen die meerdere besmettingen hebben. Als er 1 of 2 zijn is het niet meer tegen te houden tenzij de hele ploeg individueel in quarantaine gaat. Maar dat gaat helaas niet. Helaas is het zo dat je wel besmet kan zijn maar nog niet positief uit de test komt (meestal paar dagen later) maar dan ben je wel een bron voor besmetting.

20 oktober 2020 om 16:53

@ Jd026 dat lijkt me vrij relevant. Want wanneer de griep en verkoudheid rond gaat hoest en nies je veel meer waardoor het makkelijker verspreid.

20 oktober 2020 om 18:37

Oke Johan. Maar dan moet je dus griep en corona hebben. Dat kan, maar als jij alleen griep hebt valt er weinig corona te verspreiden. Daarnaast zie je in Zuid Amerika(waar het net winter is geweest) dat er minder mensen griep krijgen dan normaal omdat de social distancing en dergelijke ook de verspreiding van griep tegengaan.

20 oktober 2020 om 16:25

Eerste corona gevallen die AZ meld sinds dit hele gedoe. Elke speler heeft zo zijn eigen leven en als een speler het kan het rond gaan als een lopend vuurtje.

20 oktober 2020 om 16:26

En als een speler het heeft kan hij het heel gemakkelijk doorgeven.**

20 oktober 2020 om 16:32

Ja, maar die protocollen zijn er juist op gericht om het niet (!) van speler op speler door te geven, waardoor wedstrijden moeten worden afgelast e.d.. Vandaar mijn opmerking.

20 oktober 2020 om 16:40

De protocollen kunnen het niet voorkomen echter de risico's te beperken. Maar AZ spelers (en hun tegenstanders) komen binnen de anderhalve meter in het veld. Hoe wil je dat voorkomen?

Napoli zal uit solidariteit (en om niet hypocriet te zijn) zich moeten terug trekken.

20 oktober 2020 om 16:13

Zodat az de 3-0 krijgt toegeschoven? Als Napoli niet op komt dagen word de wedstrijd niet verplaatst. Uefa heeft bepaald dat de wedstrijd door gaat dus als ze niet komen krijgt az de overwinning

Logisch. De Uefa geeft niet thuis als er 17 kunnen afreizen. Wel heel vervelend voor AZ dat juist Boadu besmet is met het virus.

20 oktober 2020 om 16:05

Weet niet of je dit seizoen Boadu hebt zien spelen, maar die missen ze niet zo. En tja, als je in totaal 13 spelers mist ben je toch al bij voorbaat kansloos.

20 oktober 2020 om 16:29

Idd boadu is dut seizoen echt pure bagger. Ik denk dat de aanval iets van Gudmundsson-Karlsson-Stengs is. Had ergens gelezen dat Aboukhlal ook bij de besmettingen zat, anders zou hij spelen in plaats van gudmundsson.

Naja, vanuit een positief beeld gezien heeft AZ nu tenminste een CL moeilijkheidsgraad uitdaging. Wel erg zuur en was niet anders te verwachten van de UEFA. Ploegen met de breedste selecties zullen dit seizoen vooral in de prijzen vallen.

Belachelijk hoe belangrijk de totale voetbalwereld zich vind. Vinden alles belangrijker dan de volksgezondheid. Hoe is het toch mogelijk dat overal sportevenementen worden afgelast, maar in de voetballerij alles maar doorgaat ondanks dat het een brandhaard van besmettingen is. Onbegrijpelijk. Hopelijk staat er een keer een ploeg uit zichzelf op en verklaren ze zich solidair met de rest van het volk.

20 oktober 2020 om 16:14

Geen enkele ploeg zal zichzelf de afgrond in gooien. Dat snap je zelf toch ook wel

20 oktober 2020 om 16:16

Zo'n brandhaard van besmettingen is de voetballerij waarschijnlijk niet. Dat er relatief veel besmettingen aan het licht komen is een logisch gevolg van het feit dat voetballers ook getest worden indien zij geen klachten hebben.

20 oktober 2020 om 17:11

Als jij of ik besmet raakt moeten wij met ons gezin volgens mij in quarantaine. Als een voetballer uit een team (die elkaar dagelijks zien en met elkaar in contact zijn) besmet raakt dan hoeft het team niet in quarantaine. Valt voor mij totaal niet te rijmen.

20 oktober 2020 om 18:47

Hoezo Kevin. Als jij ziek wordt gaat je werkgever het hele bedrijf ook niet sluiten toch? Ik werk in een omgeving waar ongeveer 300 mensen dagelijks komen.. Hoe zie je dat voor je? Alles maar dicht?

20 oktober 2020 om 16:47

Vuelta begonnen de giro is bijna ten einde. Wk zwemmen gaat dadelijk beginnen. Formule 1 gaat vrolijk door. Honkbal, american football, Roland Garros net afgerond. Welke sportwereld is gestopt?

20 oktober 2020 om 16:47

Valt wel mee hoor , zo lang men de scholen niet sluit kan je voetbal moeilijk verbieden. In de scholen vinden de echte besmettingen plaats die de kids ( zonder ziekteverschijnselen ) terugbrengen naar pa , ma , opa , oma en de rest van de fam. Voetballers zijn gezonde mensen en ondervinden ( zoals je nu ook ziet ) geen of extreem hinder hiervan.

20 oktober 2020 om 17:08

Kevin, maak je nou een grapje of niet? Er is helemaal niemand onder de 35 die in de hele voetbalwereld die ook maar iets van dat minigriepje voelt (want zo is het gewoon voor jonge mensen). Echt hoogstens een snotneusje en 2 dagen koorts. Denk je echt dat zij Corona zo serieus nemen dat zij niet willen voetballen en liever lekker de hel dag thuis vervelen zoals de rest van Nederland. Je hebt echt geen idee volgens mij he?

20 oktober 2020 om 17:16

Vreemde reactie. Feit dat je er zo simpel over denkt lijkt me dus juist waar het misgaat. Zo denken de voetballers waarschijnlijk ook. Iets verder denken dan je neus lang is lijkt me in deze ook wel op zijn plaats. Namelijk dat je niet alleen zelf besmet raakt, maar daarmee ook andere mensen (die er wel kwetsbaar voor zijn) ook kunt besmetten.

20 oktober 2020 om 17:38

Als je je club wilt duperen, op staande voet ontslagen worden en geen salaris meer wilt ontvangen, zou ik inderdaad doen wat jij zegt. Het is gewoon een business voetbal en die moet net zoals jouw werk en mijn werk ook blijven draaien. Solidair met het volk.. hou toch op man

20 oktober 2020 om 18:39

Voetballers worden nu eenmaal ook getest wanneer ze geen klachten hebben. De meeste positief geteste voetballers hadden helemaal geen klachten. Het kan heel goed zijn dat jij ook besmet bent (geweest) zonder dat je ook maar iets (hebt ge)merkt. De wielerwedstrijden, tennistoernooien, formule 1, NBA en MLB gaan overigens ook gewoon door. Allemaal sporten waar veel geld mee gemoeid is.

Als napoli speelt zoals tegen Atalanta dan wordt tegen een b elftal van az 8-0 of zo

20 oktober 2020 om 18:11

Maar hoeveel basisspelers missen ze eigenlijk dan? Tel er maar twee.

Je kunt zeggen wat je wilt, de bubbel werkt wel erg goed in Alkmaar... Maar erg jammer natuurlijk voor AZ, een mooie pot en dan krijg je dit.

Eigenlijk zou AZ gewoon in quarantaine moeten gaan. Zo'n grote groep die dagelijks contact met elkaar heeft, kan onmogelijk goed gaan zo. Gaat wel een pijnlijke wedstrijd worden tegen Napoli als die met een fatsoenlijk elftal komen. Benieuwd wat de Knvb hiermee gaat doen.

20 oktober 2020 om 16:43

De KNVB zit in de broekzak van de UEFA. Die gaat echt niet tegen het kapitaal van de Uefa in.

20 oktober 2020 om 16:59

Bedoel meer voor aankomend weekend, over donderdag hebben zij vrij weinig te zeggen.

Ik snap ook niet helemaal hoe er zoveel gevallen binnen een groep steeds voorkomen. Je hoeft nu zeker met dit weer nergens heen, je kan zelfs je boodschappen thuis laten bezorgen. Zeker rond deze drukke periode zal je toch wel mogen verwachten dat iedereen zijn contacten beperkt en ook de mensen waarmee je leeft dat doen. Je krijgt er goed voor betaald en de mensen om jou heen leven er vaak ook goed van.

20 oktober 2020 om 16:13

Het gebeurd regelmatig dat een besmet persoon pas na enkele dagen een positieve test heeft. Als een speler pas op dag 6 positief test, maar al wel op dag 4 besmettelijk is. Die heeft vervolgens 2 dagen de tijd om op de training ongestoord zijn medespelers te besmetten. Zo kan het gebeuren dat je zonder dat je het door hebt je halve spelersgroep besmet met het virus. Het zou me ook echt niks verbazen dat AZ de komende dagen nog meer besmettingen zal gaan krijgen en dat deze spelers morgen zelfs in het vliegtuig zullen zitten naar Napels.

Vooral ongelofelijk triest dat die interlands door moesten gaan. Volgens mij hadden de meeste clubs het allemaal vrij aardig op orde. Maar wat zou er gebeuren als je wereldwijd opeens allemaal spelers van verschillende clubs bij elkaar laat komen, ze intensief met elkaar laat optrekken en ze vervolgens weer terug naar hun club stuurt? Zonder de interlandperiode waren er waarschijnlijk veel minder besmettingen geweest in de voetbalwereld.

Als Napoli al de wedstrijd tegen Juve liet schieten bij 3 besmettingen moet ze nu eigen solidariteit tonen, maar dat zal wel niet gebeuren.

20 oktober 2020 om 20:31

Door die wedstrijd te laten schieten hebben ze anders wel een 3-0 nederlaag toegewezen gekregen en ook nog 1 punt aftrek. Dat was hun eigen verantwoordelijkheid, dus ik snap nu niet waarom ze solidariteit naar AZ zouden moeten tonen? Bovendien kan Napoli niet zomaar zeggen tegen AZ: 'kom maar niet hoor, we halen het later wel in.' De Uefa bepaalt dat nu.

Wat heb ik toch een zin in deze wedstrijd. De lol voor dit voetbalseizoen is voor mij compleet weg. Elke week in onzekerheid welke spelers besmet zijn, of de wedstrijd wel door kan gaan. Het is dat er veel geld op het spel staat maar anders hadden ze van mij mogen stoppen voor dit jaar.

20 oktober 2020 om 16:25

Ja het gaat nergens meer over. Wat kan je als AZ nou nog voor een representabel team opstellen? En het gaat blijkbaar ook niet om de gezondheid..

20 oktober 2020 om 22:23

AZ mist maar 2 basisspelers, waarvan er 1 (boadu) compleet uit vorm is. Die gaan ze alvast niet missen. Is alleen jammer dat Druijf en Aboukhlal ook niet kunnen spelen. Dus zal het wel Gudmundsson worden, die ook nog niet echt in wereldvorm is, en al een paar jaar niet als spits gespeeld heeft.

20 oktober 2020 om 22:22

Ik ben wel blij dat er nog voetbal is. Tenminste nog iets leuks om naar uit te kijken. Van het nieuws op tv wordt ik ook al niet echt vrolijk. En inderdaad als de clubs nu moeten stoppen, dan gaan er echt wel een aantal failliet.

AZ de procudures maanden gevolgd? Wat een onzin! Het moet wel heel erg toevallig zijn als ze het in huishoudelijke kringen hebben opgelopen. Ze hebben gewoon elkaar besmet.

Ik snap hier echt geen drol van. Waarom niet een hele selectie nu in quarantaine? Als je normaal maar in de buurt bent geweest van iemand met corona moet je verplicht in quarantaine en nu reizen ze vrolijk naar Italie om daar een wedstrijdje te voetballen.. en straks weer tegen een ploeg in NL... En dan vinden we het straks gek dat er nog meer besmettingen komen. Nee, want het is voetbal..

20 oktober 2020 om 20:28

Tsja, dat heeft Napoli natuurlijk zelf ook ervaren laatst...

onverantwoord, die moeten niet in een vliegtuig maar in quarantaine.

Desnoods maar niet afreizen. Dan volgt een reglementaire 3-0 nederlaag. Maar met een halve selectie en de huidige vorm is er weinig hoop op een beter resultaat.

AZ gaat voor groepsimmuniteit, slim aangezien ze deze pot toch wel zouden verliezen, daarna sowieso 8 weken immuniteit. Helder besluit niets tegen in te dienen.

Daarom speelden ze de laatste weken zo slecht en konden nooit een voorsprong vasthouden.lucht te weinig ondanks de Alkmaarse wind.

De Vesuvius is per definitie al een brandhaard. Misschien een mooi schokeffect voor AZ in het verschiet. Lekker stunten in de underdogrol.

Het is natuurlijk zuur dit soort dingen maar goed elke club kan het overkomen. Aan de andere kant is het kleine geluk dan dat het bij Napoli uit gebeurt en dus je eigenlijk al wel uit ging van een verlies. Kan je hopelijk wel tegen de andere tegenstanders op volle sterkte komen om daar niet punten tegen te missen.

20 oktober 2020 om 22:25

Precies en dan is het ook nog de uitwedstrijd tegen Napoli, thuis heb je normaal gesproken toch net een klein beetje meer kans. Maar normaal gesproken gaat AZ toch niet door. Napoli en Sociedad zijn normaal gesproken veel te sterk.

Dit is echt niet meer verantwoord zo. Ik zeg competitie staken en huidige nr 1 CL in

Dertien spelers!!? AZ moet dan wel de voetballende variant zijn van een Haagse partytent in de aanloop naar horecasluiting! Wtf, man! Bij een handvol spelers geloof ik nog in toeval, maar dertien stuks die afzonderlijk van elkaar allemaal corona oplopen? De groeten hoor! Nu rekent AZ natuurlijk op begrip en coulance en zullen ze dat ook wel krijgen, maar de Knvb mag wel eens een vergrootglas leggen op de navolging van de regels in Alkmaar dan.

20 oktober 2020 om 19:55

Ook bij PSV is het wachten op een probleem net als alle andere clubs. Bij Ajax is er niks aan de hand. Daar is een speler gewoon niet fit. Alle basisspelers waren naar het buitenland. Nu gissen waar ze het opgelopen hebben. Wat volgt?

20 oktober 2020 om 22:32

Raar dat je PSV eruit licht als het kennelijk voor alle andere clubs opgaat... Maar dertien spelers verwacht ik nergens eigenlijk. En het is wel erg toevallig als ze dat allemaal op de verschillende interlandbestemmingen hebben opgelopen, helemaal als je bedenkt dat er ook nog stafmensen bij AZ besmet zijn.

AZ kan daar wel met een B of C team heen gaan, maar dan worden ze met 5-0 afgeslacht. Kunnen ze beter thuis blijven. Dan heb je een regelemataire 3-0a aan je broek hangen. De volksgezondheid in die regio is niet echt optimaal wat Covid betreft, dus snap de UEFA niet dat ze deze pot door willen laten gaan. Zeker als de autoriteiten er faliekant op tegen zijn. Dit is gewoon onverantwoord. Dus laat AZ wijs zijn en blijf lekker thuis. Toch kansloze missie.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. WijndalVerdediger341
J. KarlssonAanvaller3211
C. StengsAanvaller307
D. KunstAanvaller00
M. BizotKeeper330
Elber EvoraKeeper00
A. KrulKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

In de wandelgangen

Dinsdag 15 juni
Chelsea geeft de komst van Achraf Hakimi zeker niet op. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren