‘VAR beging blunder: Coote wist niet dat Pickford rood kon krijgen’

Dinsdag, 20 oktober 2020 om 11:57Tim Siekman • Laatste update: 12:01

De VAR ging zaterdag bij het duel tussen Everton en Liverpool (2-2) ernstig in de fout, claimt de Daily Mail. De VAR wist niet dat Jordan Pickford voor een charge op Virgil van Dijk alsnog rood had kunnen krijgen na een buitenspelsituatie van de verdediger, zo claimt de krant op basis van diverse bronnen. Liverpool is 'des duivels' over de gang van zaken en eist opheldering.

Na de tackle van de doelman van Everton in de beginfase van de derby 'vergat' VAR David Coote naar verluidt de regels. Coote dacht dat de beslissing dat Van Dijk buitenspel stond ervoor zorgde dat besluiten over incidenten ná de buitenspelsituatie teniet werden gedaan. Insiders bij Liverpool claimen bovendien dat hen zaterdag was verteld dat Coote 'te afgeleid' was in het kijken naar de buitenspelsituatie en zodoende niet heeft gekeken naar een mogelijke rode kaart voor Pickford.

In Engeland spreekt men SCHANDE van deze charge op Virgil van Dijk! ????

Geplaatst door voetbalzone op Zaterdag 17 oktober 2020

Mike Riley, baas van scheidsrechtersbond PGMOL, gaf zondag aan Liverpool aan dat de officials de tackle van Pickford wél hadden beoordeeld. De VAR zou hebben geoordeeld dat de overtreding niet goed was voor een rode kaart. De Daily Mail claimt nu dus op basis van bronnen dat Coote het incident helemaal niet heeft beoordeeld vanwege de buitenspelsituatie van Van Dijk.

Liverpool is woest en eist verdere opheldering van de PGMOL. Bronnen op Anfield stellen aan de krant dat de Premier League liever een goede versie van het verhaal met de buitenwereld wil delen dan dat men goed over de kwestie communiceert met Liverpool. Naar verwachting zal Van Dijk minimaal een halfjaar uit de roulatie zijn met een zware knieblessure.Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door manufanforever)

Gewoon zulke overtredingen een keer goed straffen. 8 wedstrijden schorsing prima op zijn plaats

20 oktober 2020 om 12:31

Ik vind het sowieso onzin met die regels. Eerst zijn ze te druk om hem te straffen, dan denken ze dat ze niet kunnen straffen, achteraf straffen is weer lastig door dit en dat. Pickford zal zeggen dat hij gewoon uitkwam en zichzelf beschermd. Punt is dat hij dit vaker heeft gedaan. Punt is ook dat keepers de mogelijkheid hebben om een speler zwaar te blesseren als ze niet uitkijken. Daar staat tegenover dat keepers ook vaak vrij eenvoudig slachtoffer zijn. Ik pleit dus voor een altijd achteraf uitvoerbare straf voor roekeloos gedrag. Net zoals bij autosport bijvoorbeeld. Het is namelijk gewoon een career ending tackle. Wat als iedere veldspeler voortaan zo op Pickford inkomt uit zelfbescherming

20 oktober 2020 om 15:16

Er is (of was) ook een regel dat de keeper in het 5 meter gebied min of meer volledige vrijheid had, en dat je als speler uit de buurt van de keeper moe(s)t blijven. Wat dat betreft zou het geen overtreding zijn. Ik weet niet of die regel nog bestaat, een jaar of 10 geleden iig nog wel.

20 oktober 2020 om 21:03

Een keeper heeft in de regelgeving al bescherming (en die is ook terecht als hij duikt naar een bal en met zijn hoofd dus kwetsbaar is voor een been), maar als een keeper als een malle met zijn noppen vooruit op een knie een vliegende tackle doet is er geen enkele vorm van bescherming van een keeper meer nodig, maar een straf waarbij elke keeper het wel uit zijn hoofd laat om zo idioot in te komen. De hele var en scheidsrechterbaas discussie die hierboven genoemd wordt komt op mij raar over, het stinkt behoorlijk.

Voorheen deelde de KNVB nog wel eens beelden van de communicatie tussen VAR en scheids. Helaas is dat voorbij. Zou in dit geval ook heel interessant zijn om te zien. De KNVB deed het overigens wel altijd met voorbeelden waar ze zelf goed vanaf kwamen.

20 oktober 2020 om 12:13

Ik ben er ook wel voorstander van om de communicatie tussen de scheidsrechter, grensrechter en VAR gedurende de wedstrijd te delen. Dat men thuis live kan meeluisteren bij beslissende momenten, net als bij bijvoorbeeld rugby. Maakt het een stuk transparanter en ga je denk ik als kijker ook meer inzicht krijgen in de taak van de scheidsrechter.

20 oktober 2020 om 12:33

Het probleem is in deze dat de spelregels in rugby over het algemeen wat meer zwart-wit zijn. Datzelfde geldt voor hockey bijvoorbeeld ook. Bij voetbal hebben we te maken met 'interpretatie', en dat maakt het lastig.

20 oktober 2020 om 13:25

RobjndeBruyn. Aan dat 'probleem valt in voetbal iets te doen he In hockey en rugby zijn de regels zwart-wit gemaakt, die lijn kan je in voetbal ook gewoon trekken. Bij Hockey is elke bal tegen de voet bijv. gewoon een overtreding, is bij voetbal heel makkelijk door te trekken door elke bal tegen de arm ook als zodanig te beoordelen. Probleem is dat veel overtredingen in voetbal inderdaad interpretabel zijn, en dat is iets waar wat aan gedaan moet worden.

20 oktober 2020 om 13:31

@inkemontana dan krijg je het zoeken naar penalties.

20 oktober 2020 om 13:51

@Imke, het probleem daarbij is dat elke speler dan gaat proberen de bal tegen de arm van een tegenstander te schieten om een penalty te krijgen.

20 oktober 2020 om 14:19

@inkemontana,eens, natuurlijk kan dat. Ik weet alleen niet of ik dat met gejuich ga ontvangen.

20 oktober 2020 om 15:08

++++++++ 100% mee eens. Transparantie is van levensbelang om vooringenomenheid te bestrijden. En ook om eventueel achteraf te corrigeren.

20 oktober 2020 om 15:21

Het idee is goed maar het probleem is dat je bij hockey dan een strafcorner krijgt en dus geen strafbal. Bij voetbal is het gelijk een penalty wat vaak gelijk staat aan een doelpunt, als ik in de cirkel in de knoop zat probeerde ik altijd een voetje te zoeken en dat zal bij voetbal alleen nog maar meer zijn omdat je gelijk een strafschop krijgt. je zou dan ook een soort van strafcorner moeten opstellen bij voetbal zodat de straf voor hands gewoon wat minder zwaar wordt.dat lijkt me overigens ontzettend leuk om te zien maar ik denk niet dat het realistisch is.

20 oktober 2020 om 13:15

Wat ik nog erger vind is dat men tegenwoordig wel de var laat zien, maar dat men voor de beelden gaat zitten, zodat men niet kan meekijken. Of laat alles zien of helemaal niets.

Haha dus hij dacht dat als het buitenspel is en vervolgens geef je iemand een muilpeer dat het dan geen rood is.

20 oktober 2020 om 12:42

Dat vind ik wel een hele andere situatie dan die met Pickford, je kunt immers ook na de wedstrijd nog een rode kaart krijgen als je tegen de scheidsrechter schreeuwt of er een gevecht uitbreekt (of muilpeer zoals jij aangeeft) maar als een keeper hartstikke lomp uit zijn doel komt is dat niet met de inzet om iemand anders te verwonden maar om de bal tegen te houden op elk mogelijke manier dus dan kan ik me voorstellen dat je dat ziet als een ding dat in een wedstrijd kan gebeuren in plaats van dat je iemand doelbewust op zijn bek slaat... Het keywordje voor mij is hier dus is het bewust of niet? ja dan kan je altijd achteraf straffen, nee dan hoeft niet per se achteraf gestraft te worden... het wrange is alleen dat ze na buitenspel altijd door laten spelen tegenwoordig dus dan krijg je dit soort verwarrende situaties voor de Var+scheids... Ondanks dat je van professionals wel kan verwachten dat ze hiervan op de hoogte zijn maar goed, fouten maken is menselijk...

Wat een lulkoek; als je geel kunt krijgen, kan je ook gewoon rood krijgen.ik heb het idee dat er iemand wordt geofferd.

Dit kan toch niet? Hoe kan het dat zo'n man scheidsrechter is op topniveau? Als je iemand op z'n bek slaat nadat je buitenspel stond mag je gewoon door van Coote. Mijn hemel wat een clown zeg...

20 oktober 2020 om 12:34

Klopt. Een penalty kon hij volgens mij niet geven (omdat het buitenspel was), maar rood zeker wel.

20 oktober 2020 om 14:06

Het grappige is ook dat dit vorig seizoen geen buitenspel was, maar nu wel. Door de nieuwe handsregel (waarbij het bovenste deel van de arm nu niet meer als hands telt) wordt dit deel van de arm nu meegerekend als deel waarmee je kunt scoren. Van Dijk stond met zijn arm buitenspel, waardoor hij nu op millimeters werd teruggefloten. Bij Mane was dit ook de gedachte erachter, alleen toen werd de lijn getrokken vanaf zijn elleboog/wijde uitstekende mouw, wat mijn inziens al helemaal niet iets is om mee te scoren en dus onrechtvaardig afgekeurd.

20 oktober 2020 om 13:35

Ik zal het nog mooier maken voor je, hij fluit niet eens zo lang op top niveau. Aangesteld in 2018 en heeft sindsdien nog maar zo'n 30 wedstrijden gefloten en 19 als var. Fouten maken is menselijk maar op dit niveau waar zoveel geld om draait mogen zulke grote fouten niet worden gemaakt.

20 oktober 2020 om 19:32

Zo echt he! Precies dit. Hoe kan dit toch. Stel debielen. Rare arbiter. Virgil zwaar de pineut en Jordan komt er gewoon mee weg. Dit kan niet.

Als dit waar is moet de Engelse bond echt eens hun vinger uit hun kont halen. Die scheidsrechters daar zijn sowieso al slecht maar geen enkele coach mag daar na interviews kritisch tegen zijn (anders riskeer je een leuke boete), en nu blijkt dat ze geeneens de VAR regelementen kennen, bizar dit.

20 oktober 2020 om 13:32

Niet eens een VAR regel, een algemene scheidsrechters regel.

Er zijn teveel regeltjes mbt de Var. De common sense is er niet meer. Als je geel kunt krijgen, kun je ook rood krijgen. Blesseer je een speler door buitensporig gevaarlijk spel, dan kun je rood krijgen. Maakt niet uit wanneer.

20 oktober 2020 om 13:06

Blesseren zou geen enkele reden moeten zijn, de overtreding moet beoordeeld worden. In dit geval zou er in veel gevallen geel worden gegeven voor zo'n overtreding op het veld, bij de meeste scheidsrechters in de PL. Ik snap dus wel dat er niet ingegrepen werd.

20 oktober 2020 om 13:15

Dat moment met Andre Gomes was echt lachwekkend. Eerst geel geven, maar toen die scheidsrechter de enkel zag maar rood geven. Dit terwijl ze geen rood geven voor de meest bizarre charges waar spelers alle geluk van de wereld hebben dat ze hun been niet breken. Zelfde als met die situatie bij Arias waar de scheidsrechter een rode kaart gaf puur vanwege de blessure. Bijzonder frustrerend als toeschouwer.

Op deze manier is de VAR toch totaal overbodig en ongeschikt , 3 min bezig om te kijken of je met je oorlel buitenspel staat maar dit niet eens bestraffen het is pure willekeur , hier moet je alsnog een straf voor uitdelen vind ik dit is gewoon een aanslag , de VAR is een gedrocht aan het worden op deze manier .

20 oktober 2020 om 12:40

Dat heb ik al heel vaak geschreven, de VAR vind het belangrijker om een goal af te keuren om een mm buitenspel of miepen of iets wel of geen pingel is. Met rode kaarten s,ijten om soms pietluttige zaken. Maar harde en vuile overtredingen Aanpakken ... ho maar. Ik vond die overtreding van Toornstra ook rood, er is niet eens naar gekeken door de Var.en zolang er geen software is die dit herkent als gevaarlijk of gemeen spel, maar mensen moeten beslissen over hard en gemeen spel, mag de VAR weg van mij. Want ook voordat er een VAR was moest het mensenoog de beslissing nemen. Conclusie: er is dus niks veranderd.

Als de overtreding door Coote dus niet is beoordeeld kan de aanklager van de FA dus wel degelijk een vooronderzoek starten. Pickford dient een forse schorsing te krijgen voor zijn kamikze-actie. Coote daarentegen, die zou nooit meer in het betaald voetbal betrokken mogen worden. Als je zo'n simpele regel niet kent dan heb je niets op dat niveau te zoeken als official.

Het is de competitie waar het meeste geld in omgaat, maar ook de competitie met de meest lachwekkende VAR en scheidsrechters. Onbegrijpelijk dat ze het zo slecht in orde hebben in Engeland. Deze overtreding was drie rode kaarten waard en Van Dijk heeft alle mazzel dat die niet zoals Jonathan Reis is geëindigd.

Ik vroeg me dit weekend ook af hoe het zit met, als een aanvaller een bal naast schiet maar de verdediger te laat is met zijn tackle. Dit weekend 2x gezien in de eredivisie maar dan word er geen penalty voor gegeven. Lijkt mij nog steeds een overtreding.

Geloof bijzonder weinig van dit verhaal hoor. Er is nog nooit een regel geweest die voorkomt dat je een rode kaart kan geven. Van 15 min voor tot 15 min na de wedstrijd volgens mij, daar zit geen onderbreking in van een fluitsignaal. Hij heeft het gewoon foutief beoordeeld, maar thats it. Dit neigt naar een sensatie verhaaltje.. click bait.. en dat is prima gelukt lijkt het zo.

20 oktober 2020 om 13:37

Exact, toch bijzonder om te zien dat mensen de Daily's de ene keer wel en de andere keer niet serieus nemen. Maar net of het onderwerp en de mening daarover hen aanstaat. Vanuit de scheidsrechtersbond weten ze van gekkigheid ook niet meer wat ze moeten zeggen, dus er zal vast nog wel wat gelekt gaan worden.

Er wordt nou wel enorm overdreven gedaan. Als V Dijk geen blessure had hierdoor had nauwelijks iemand geklaagd...

20 oktober 2020 om 13:38

Eens, en het is schrijnend om te zien hoeveel energie er nu in het onderwerp gestoken wordt maar toen Diaby, Eduardo en Ramsey hun poten gebroken werden moesten de Arsenal spelers zich niet zo aanstellen en was het allemaal ongelukkig. Selectief geneuzel.

20 oktober 2020 om 13:54

Maar toen kregen de daders wel een rode kaart en hier dus niet. En natuurlijk is er meer commotie als er een grote blessure is, maar het is wel typisch de EPL dat er weinig aandacht uitgaat naar andere been brekende tackles waar dan geen blessures van toepassing waren.

20 oktober 2020 om 14:30

Eens, Pepe heeft vorig seizoen twee van zulke tackles gekregen en heeft er gelukkig niets aan over gehouden, maar ook toen werd er niets gezegd en kregen ze geen (rode) kaart. Ook nu zal het even in de media zijn en over een paar weken heeft niemand het er meer over, net zoals toen met Son.

20 oktober 2020 om 16:00

Inderdaad, ook vraag ik mij af wanneer dit bij, pak hem beet, een speler van Vila, Fulham of West Brom was gebeurd, of er dan ook zoveel over geschreven en gepraat werd. Heb sterk het idee van niet. Het mag nu wel klaar zijn, Pickford is vrij gewaard en L.pool moet gewoon verder

Dit alles gaat gewoon zo niet werken. Neem het tennis hawk eye principe over. Geef iedere manager twee momenten om VAR toe te passen, hebben ze gelijk blijft op 2 staan, zit je naast wordt 1 en zo doende 0. En dan voor scheidsrechter misschien nog 1-3 losse momenten maar meer niet. VAR is in theorie wel eerlijker maar in praktijk is het nog heel slecht. Iig in de PL en dat is gewoon onacceptabel

20 oktober 2020 om 15:39

Bij tennis is het makkelijk om alleen te kijken of een bal uit is of niet. Dat is bij voetbal toch anders. Je weet nooit of je gelijk gaat krijgen. Maar als je een var moment opvraagt denk ik dat een scheidsrechter ook bevoordeeld gaat kijken. Bij twijfel zal het kwartje denk heel vaak vallen bij de ploeg die het aangevraagd heeft.

Ik gaf al aan, de Var is top maar de mensen erachter zijn soms onbenullig bezig. De regels met name in grijs gebied zijn onduidelijk en moeten veel meer uitgewerkt worden. Ook met hands is dat nu totaal chaotischer geworden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Liverpool6926
4.Chelsea6722
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. RobertsonVerdediger381
G. WijnaldumMiddenvelder382
Mohamed SalahAanvaller3722
Roberto FirminoAanvaller369
S. ManéAanvaller3511
AlissonKeeper331
FabinhoMiddenvelder300
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

In de wandelgangen

Zaterdag 19 juni
OGC Nice wil Jean-Clair Todibo defintief overnemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren