Duo van FC Twente herenigd in Duitsland: ‘We zijn dagelijks bij elkaar’

Woensdag, 21 oktober 2020 om 14:36Chris Meijer • Laatste update: 15:00

Chris David vervolgt zijn loopbaan bij Würzburger Kickers. De 27-jarige aanvallende middenvelder was transfervrij na zijn vertrek bij het Zuid-Afrikaanse Cape Town City, trainde daarna mee bij RKC Waalwijk en heeft nu bij de naar de 2.Bundesliga gepromoveerde club een eenjarig contract ondertekend. In Duitsland treft David twee oude bekenden: met de Global Sports Director Felix Magath werkte hij eerder samen bij Fulham, terwijl voormalig FC Twente-speler Douglas twee maanden geleden al bij Würzburger Kickers tekende.

Door Chris Meijer

Tijdens het gesprek met David klinkt op de achtergrond het geluid van de stadionspeaker in de Flyeralarm Arena. Nog zonder de voormalig jeugdinternational ging Würzburger Kickers zondag in eigen stadion met 0-2 onderuit tegen Holstein Kiel. “Het is nu officieel naar buiten gekomen, maar vorige week dinsdag had ik al getekend. Ze wilden het geheim houden om de tegenstander te verrassen, maar de papieren waren niet op tijd geregeld”, vertelt David in gesprek met Voetbalzone. Met de presentatie bij Würzburger Kickers is er voor hem een bevredigend einde gekomen aan een enigszins lastige zoektocht naar een nieuwe club.

Het artikel gaat verder onder de video
Cerny schittert bij FC Twente: 'Jans geeft mij het vertrouwen'
Meer videos

‘Europese clubs moeten hier gewoon eens komen kijken, dat denk ik echt’

Voetbalzone sprak in april met Chris David over zijn tijd in Zuid-Afrika.Lees artikel

Als gevolg van de coronacrisis kwam er in juli voortijdig een einde aan het dienstverband van David bij Cape Town City, waar hij op dat moment ruim een jaar actief was. “Ik zat zelf twee maanden in een lockdown, dus dat was niet prettig. Het was niet duidelijk hoe lang dat zou gaan duren, uiteindelijk is dat vier maanden geweest. Het was iets teveel voor me, waardoor ik graag terug wilde naar Europa” Door de coronacrisis viel het voor David, die eerder uitkwam voor FC Twente, Fulham, Go Ahead Eagles en FC Utrecht, niet mee om een nieuwe club te vinden.

“Clubs zijn voorzichtiger, willen minder uitgeven en maken selecties kleiner. Er zijn zoveel spelers die transfervrij zijn, die het afgelopen seizoen goed hebben gedaan en veel wedstrijden achter hun naam hebben. Ik heb veel voor mezelf moeten trainen, maar ben altijd positief gebleven en hard blijven werken. Ik ben iedere dag blijven bidden dat God een deur zou openen. Dat geloof heb ik altijd gehouden. Er was hier en daar wel interesse, ik kreeg telefoontjes van mensen die me wilden helpen of iets hadden”, geeft hij te kennen. Begin augustus dook David op bij RKC, waar mocht meetrainen en de kans kreeg om een langer verblijf af te dwingen.

“Ik heb altijd goed contact gehouden met Fred Grim, hij heeft me nu toevallig ook een felicitatie gestuurd. Mo Allach kende ik ook, ik kreeg daar de mogelijkheid om te trainen en mezelf te laten zien. Als het iets zou worden, zou dat mooi zijn”, verklaart David het tot stand komen van de proefperiode. “Uiteindelijk heeft de club besloten dat het geen contract zou opleveren, dan moet je door, fit blijven en zorgen dat je er klaar voor bent als er een volgende club komt. Dat gebeurt soms nu eenmaal, trainers hebben bepaalde dingen nodig in een elftal en moeten op basis daarvan keuzes maken. RKC had de behoefte aan een ander type middenvelder. Achteraf ben ik misschien wel blij dat het zo is gelopen, want Würzburger Kickers is een hele mooie club en de 2.Bundesliga is een fantastisch niveau.”

David tijdens zijn periode bij RKC, waarin hij meespeelde in vriendschappelijke wedstrijden tegen NEC Nijmegen en NAC Breda.

Voor die kans zich voordeed, moest hij wel even geduld hebben. “Maar ze zeggen dat geduld beloond wordt”, glundert hij. In de tussentijd kwamen er weliswaar telefoontjes binnen, maar dat was voornamelijk uit landen of competities die David niet direct zag zitten. “Uit Azerbeidzjan en Finland, bijvoorbeeld. Dat was niet interessant genoeg, ik geloof in mijn kwaliteiten en weet wat ik nog kan. Ik heb het gevoel dat ik uiteindelijk weer een stap omhoog kan maken, dat moet alleen wel in een goede omgeving zijn waar ik het beste uit mezelf kan halen. Ik denk dat Duitsland een fantastische omgeving is in dat opzicht.” Dat David uiteindelijk in Duitsland terechtkwam, heeft mede te maken met de aanwezigheid van Magath.

David en Magath werkten in 2014 samen bij Fulham en hielden na het vertrek van de Duitse oefenmeester contact. De ex-trainer van onder meer Hamburger SV, Bayern München, VfL Wolfsburg en Schalke 04 is sinds januari van dit jaar werkzaam als Global Sports Director binnen het voetbalimperium van Flyeralarm. Het uit Würzburg afkomstige drukwerkbedrijf is naamgever van het stadion van Würzburger Kickers en tevens als hoofdsponsor verbonden aan de Oostenrijkse Bundesliga-club FC Admira Flyeralarm. Het Duitse filiaal van het Flyeralarm-imperium promoveerde vorig seizoen naar de 2.Bundesliga, waar de start vooralsnog moeizaam is. Würzburger Kickers is voorlopig hekkensluiter met één punt uit vier wedstrijden en trainer Michael Schiele moest reeds het veld ruimen voor Marco Antwerpen.

“Antwerpen wilde me twee jaar geleden al naar Preussen Münster in de 3.Liga halen. Toen heb ik de keuze gemaakt om naar Cape Town City te gaan. Magath en hij hebben samen overlegd en konden mijn kwaliteiten gebruiken, waardoor ik ben uitgenodigd om te kijken hoe en wat. Zo is het balletje gaan rollen. De indruk was direct goed, de staf was positief en vandaar dat het uiteindelijk tot een contract gekomen is. Ik moest mijn voeten laten spreken, want je moet je bewijzen en dat heb ik gedaan”, blikt David terug. Hij twijfelde naar eigen zeggen geen moment toen het aanbod vanuit de 2.Bundesliga binnenkwam. “Vooral niet in de situatie waarin ik zat. Ik heb altijd gezegd dat ik ooit in Duitsland wilde spelen, ik spreek de taal vloeiend, er woont familie en de competities zijn geweldig. Magath hoefde me in dat opzicht niet te overtuigen. Je kan de competitie een beetje vergelijken met de Championship: fantastische stadions, alles is professioneel, een hoog niveau.”

In Würzburg trof David twee Nederlandse ploeggenoten: doelman Eric Verstappen en Douglas, die hij nog kent van hun gezamenlijke periode bij FC Twente. De 32-jarige verdediger werkte afgelopen zomer een proefperiode af bij Go Ahead Eagles, maar besloot uiteindelijk om zijn loopbaan nieuw leven in te blazen in Duitsland. “Ik had een appje gestuurd naar Douglas dat ik zou komen, daar was hij blij mee. Uiteindelijk heeft hij me goed opgevangen, ook al is hij hier ook pas net. We zijn dagelijks bij elkaar en praten veel over onze tijd bij FC Twente. Het is fijn dat je iemand hebt die je kent.”

“Ik ben voorzichtig, in de voetballerij en het leven weet je niet wat er morgen gaat gebeuren. Ik ben iemand die dankbaar is dat hij op het veld mag staan, gezondheid en fitheid is het belangrijkste. Ik wil gewoon zoveel mogelijk minuten maken en een sterk seizoen draaien, dan zien we wel hoe het aan het einde van het seizoen ervoor staat. Ik kijk er enorm naar uit om hier te spelen, om zo mijn vorm terug te krijgen van waar ik ooit stond”, klinkt het gereserveerd als David gevraagd wordt naar zijn ambities op korte termijn. Hij hoopt komende zaterdag zijn officiële debuut te maken bij Würzburger Kickers, als de uitwedstrijd tegen Hamburger SV op het programma staat. Met een glimlach besluit hij: “Dat is direct een lekker potje.”


Poll

Had een Eredivisie-club Chris David moeten binnenhalen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door noormk)

David die Douglas kent uit zijn tijd bij Twente. Dat zal dan van buiten het veld zijn, want die 2 hebben niet samengespeeld vzv ik weet.

19 oktober 2020 om 17:50

Nee David speelde bij jong Twente.
Dus daar zal hij Douglas dan wel van kennen

19 oktober 2020 om 22:27

Trainde hij toen niet al mee met de selectie als extreem groot talent. En raakte hij toen niet heel zwaar geblesseerd. En daarna nog 28x.

20 oktober 2020 om 01:03

Nee, hij vertrok naar Fulham omdat hij zich niet gewaardeerd voelde bij FC Twente. Het financiele plaatje zal wellicht ook een rol hebben gespeeld. Tot z'n gescheurde kruisband die hij opliep als speler van Go Ahead in het seizoen 2015-16 was hij altijd fit.

20 oktober 2020 om 12:19

Wat ik weet is dat hij onder Co Adriaanse wel eens bij de selectie heeft gezeten voor hij naar Fulham ging (dat is de tijd van Douglas). Zijn tijd bij Fulham werd hij geloof ik al geteisterd door allemaal kleine blessures. De trainer die na Martin Jol en Felix Magath kwam die hield overigens ook niet echt van voetbal, maar was een ouderwetse kick en rush-trainer Je hebt overigens gelijk dat zijn zware blessures echt pas later waren. Zijn 2e periode bij Twente was ie toch de belangrijkste speler (en aanvoerder) bij Jong Twente en wilden ze hem wel vastleggen, maar konden ze dat financieel niet? Overigens is het wel een heel sierlijke voetballer, maar aangezien hij moeite heeft met blessures, vraag ik me af of hij wel voor topsport gemaakt is.

20 oktober 2020 om 13:35

Klopt, je bent goed op de hoogte! Co nam hem toen volgens mij mee naar Polen. Ik heb het nog even opgezocht: Jol haalde hem naar Londen, Meulensteen liet hem spelen in de beker en Magath liet hem debuteren in de Premier League en later in de Championship. Ene Symons waar je op doelt, gooide inderdaad het hele elftal om. Enigszins begrijpelijk, nadat zijn 3 voorgangers binnen 1,5 jaar werden ontslagen, haha. Maar bij Fulham en Twente was hij topfit hoor. Ik kwam hem toen in de zomerpauze eens tegen op Wesselerbrink-Zuid en weet dat hij straalde en er topfit uit zag. Kwam door de goede en zware trainingen in Engeland, gaf hij aan. Werd toen inderdaad aanvoerder van Jong-Twente, maar we zaten helaas in 2014/2015 in categorie 1, waarbij we bij elke uitgave boven 50k toestemming moesten vragen aan de bond... David deed een stap terug en trok dus naar Deventer en werd daar 1 van de dragende spelers. Ik blijf hem als voormalig jeugdtrainer volgen. Een jongen met een mooie persoonlijkheid en geweldige kwaliteiten. Maar daar zijn we het wel over eens. Met hard werken kom je ver, ben ik van overtuigd. Een fijne dag gewenst Nijogeth🤝

Chris David heeft mooie techniek en heerlijke linkerbeen. Wens hem veel succes bij zijn nieuwe club in 2.Bundesliga.

Eens kijken of meneer David daar zijn persoonlijk record van 12x meedoen in een seizoen kan verbeteren. Dat clubs toch telkens weer aan zo’n speler beginnen, terwijl hij nog nooit ergens in de basis heeft gestaan. Dat heeft echt niet alleen maar met zijn blessureverleden te maken. Ben benieuwd welke club er volgend seizoen weer intrapt.

19 oktober 2020 om 20:28

Waar ligt het dan aan Master D? Ik heb zelden een speler van 'dichtbij' meegemaakt die zó blessuregevoelig is.

19 oktober 2020 om 22:03

Je bedoeld van dichtbij bij Twente Jopie22? Dan moet jij toch weten dat hij in al die jaren in Enschede NIET 1x geblesseerd is geweest! Dus het klopt niet helemaal wat je zegt. Was 10 jaar lang topfit en een toptalent in de jeugdopleiding van de club! Ten Hag en Kluivert kunnen erover meepraten😉 Die blessure is later helaas bij GAE in een duel met de keeper van MVV gebeurd, zoals dat Virgil van Dijk nu ook is overkomen. So what? Het gaat erom hoe je er daarna mee omgaat! En hij is mentaal ijzersterk gebleven en door blijven gaan. Het is niet vreemd dat hij altijd aan een goede club komt, het is namelijk nog steeds een geweldige voetballer! En die 12 wedstrijden zou hij dit jaar gemakkelijk overschrijden Master D. Corona gooide helaas roet in het eten... En ik weet het. Ik stond namelijk redelijk -dichtbij- hem als voormalig jeugdtrainer. Fijne avond 👍🏼

19 oktober 2020 om 22:03

Chris, succes in de 2e Bundesliga. Een topper in een topcompetitie!

20 oktober 2020 om 00:58

Het maken van verkeerde keuzes speelt ook wel een rol. Of hij koos voor het geld, of hij wou zo hoog mogelijk blijven spelen binnen ploegen waar hij niet zomaar een basisplaats zou bemachtigen en meer werd aangetrokken als een gokje. Geen moment heeft hij ervoor gekozen een stapje terug te doen en dat heeft z'n ontwikkeling ook wel veel schade toegebracht. Mensen vergeten dat dit echt een groot talent was zo'n acht jaar geleden. Hij heeft zich niet enkel niet ontwikkeld. Hij is zelfs een mindere voetballer geworden en dat kun je niet alleen aan blessures wijten. Genoeg spelers met een ergere blessurehistorie die zich toch een stuk beter ontwikkeld hebben. Hij is namelijk niet zozeer vaak geblesseerd, maar als hij geblesseerd raakte waren het ook gelijk zware blessures.

20 oktober 2020 om 02:00

Sirius rustig, 1 bericht was voldoende. Wat noem jij een verkeerde keuze? Vraag aan De grote mannen binnen Vak-P naar de situatie van David en ze gaan het je haarfijn uitleggen. Zij weten precies hoe er destijds door McLaren en Munsterman is gehandeld... Maar waarom worden zijn 2 blessures er altijd bij gehaald als hij al ruim 3 jaar fit is? Laat die jongen toch lekker genieten van het spelletje en gun hem deze transfer. Je geeft ook aan dat David nooit een stapje terug heeft gedaan? Hij kwam vanuit Fulham een half jaar terug naar Twente en tekende daarna voor 2 jaar bij GAE! Volgens mij best een aardige stap terug, toch? Daar werd hij gelijk een publiekslieveling. Dat een toptrainer als Ten Hag David toch naar Utrecht haalde en hij daarna nog een mooie stap heeft gemaakt naar Cape Town City FC en nu dus naar een sterke competitie als de 2. Bundesliga, zegt denk ik voldoende over hem als voetballer. Er zijn genoeg trainers die hem van dichtbij meemaken en hem beter kunnen beoordelen dan wij. Hopelijk laat hij in deze topcompetitie zien dat hij nog steeds over een geweldige techniek en een heerlijke linkerbeen beschikt. En hij is nog maar 27 en heeft nog genoeg jaren te gaan. Ik hoop hem persoonlijk in ieder geval ooit nog in een Twente-shirt te zien. Succes Chris David!

20 oktober 2020 om 09:35

Bijzonder dat je mijn verhaal als niet kloppend afdoet Victoria, terwijl ik niet enkel over zijn tijd bij Twente spreek. Jij zult hem ongetwijfeld gevolgd hebben door zijn carrière heen en gezien hebben dat hij 3 zware blessures heeft gehad. Is dat enkel domme pech? Daarnaast heeft hij vaker last van 'pijntjes'. Hij lijkt me overigens wel een voorrecht om met zo'n jongen te hebben mogen werken. Want wat kon hij goed voetballen zeg!

20 oktober 2020 om 13:14

Jopie22, je gaf aan hem van 'dichtbij' meegemaakt te hebben, daarom ga ik er uiteraard van uit dat je doelde op zijn tijd bij Twente😉 Ik moet je toch weer corrigeren, want je zegt nu dat hij 3x zwaar geblesseerd is geweest. Ik vind dat je best op kan passen met zulke uitspraken, want dat waren er namelijk 2, beide in zijn tijd bij GA Eagles! Laten we zulke spelers een mooie en gezonde carrière gunnen ipv altijd oude koeien uit de sloot te halen. Hopelijk laat hij zijn voeten spreken en gaat hij jou weer laten zien hoe goed hij nog steeds is Jopie22 Zelfde geld trouwens voor Dougie, die had ik ook zo graag terug zien keren in Enschede. Ik wens jou nog een fijne dag!

20 oktober 2020 om 13:41

Je moet mij corrigeren ja? Ik snap dat je zijn laatste blessure niet per se wegzet onder 'zwaar'. Dat is een kwestie van interpretatie. Ik zet hem wél weg onder zwaar, en dan kom ik aan 3. En ik zou niet weten waarom ik moet oppassen met zulke uitspraken? Feiten mogen toch gewoon benoemd worden? Dit heeft overigens ook helemaal niks met gunnen te maken.

20 oktober 2020 om 15:34

Jopie vriend, zware blessures zijn in mijn ogen afgescheurde kruisbanden en een been breken (maanden herstellen). Alle andere vallen onder normale voetbalblessures of pijntjes van een paar weken herstel. Ziyech kreeg in zijn laatste maanden bij Ajax te maken met een vervelende hamstringblessure en stond nu bij Chelsea alweer weken aan de kant door een knieblessure. Is hij blessuregevoelig te noemen? Robben is pas blessuregevoelig! Is elk jaar wel geblesseerd, maar heeft het wel tot de wereldtop geschopt. Ik sluit dit onderwerp af, want het gaat nergens meer over. David is topfit en gaat hopelijk excelleren in de 2. Bundesliga. HSV wacht dit weekend, gelijk een mooie pot. Ik hoop dat hij ooit eens terugkeert in Enschede en in de Grolsch Veste de winnende erin schiet tegen Heracles. Dan praten we nergens meer over 😉

19 oktober 2020 om 22:41

Basis heeft hij wel gestaan, maar blessures verpesten zijn carriere. Prima aankoop voor een 2e divisie club

20 oktober 2020 om 00:55

Ook het maken van verkeerde keuzes hebben z'n carriere flink tegengewerkt. Buiten z'n lichaam dat hem meermaals in de steek heeft gelaten koos hij ook te vaak verkeerd. Of hij wou nog zo hoog mogelijk spelen zonder 'garanties', of hij wou flink verdienen. Geen moment in z'n carriere besloot hij een stapje terug te zetten om weer aan spelen toe te komen. Begrijpelijk voor een speler zonder krasjes, maar in het geval van Chris David heeft z'n ontwikkeling ook buiten z'n blessures om enorm veel schade opgelopen. Deze jongen was pakweg 8 jaar geleden echt een groot talent, maar het is er maar heel sporadisch even uitgekomen bij Fulham (en natuurlijk regelmatig bij Jong Twente).

20 oktober 2020 om 01:46

AcKaka, je weet wel dat de 2. Bundesliga een ijzersterke competitie is? Met alle respect voor teams als Willem II, FC Emmen of Heracles, maar die zouden niet eens in de top meekunnen van de 2. Bundesliga. Een hele mooie stap en kans dus voor David.

Deze jongen heeft het allemaal wel voor zichzelf verpest. Los van z'n blessures had hij de eerste keer niet moeten vertrekken bij FC Twente en bestaat z'n carriere eigenlijk uit een serie aan verkeerde keuzes. Maar goed, die blessures zullen er ook ongelooflijk in hebben gehakt. Uiteindelijk kunnen we wel stellen dat Chris David vandaag de dag geen weinig is van de speler die hij had kunnen zijn. Erg jammer, want hij was pakweg acht jaar geleden een groot talent.

Magath dat was nog eens een trainer. Stond bekend om zijn loodzware trainingen. Veel spelers die het puur door zijn trainingen voor het gezien hielden. Wie weet heeft die daar nog een beetje invloed op als Global Sports Director.

20 oktober 2020 om 02:05

Ja haha, heb wel eens gelezen dat spelers aan de zijkant stonden te kotsen, zo zwaar. Ik kwam aan de zijkant van dit artikel een oud interview tegen met David, waar hij lyrisch is over Magath. Hij had er schijnbaar niet veel last van, hehe.

David was bij Eagles de beste speler en publiekslieveling. Leuke voetballer. Succes in 2e Bundesliga is mooie competitie

Behalve dat David altijd op het selectieformulier stond, kan ik me geen wedstrijden van 'm herinneren. Bankzitter die amper mocht invallen bij Twente. Mooi dat ie inmiddels z'n plekje heeft gevonden bij ploegen waar David wel aan spelen toekomt.

Het eeuwige talent is inmiddels alweer 27 jaar. Toch jammer dat het er mede door blessures nooit uit is gekomen. Ben bang dat zijn carrière uiteindelijk als een nachtkaars uitgaat

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland
5 fans
Middenvelder, 28 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 28 januari
Alexander Nübel moet bij Tottenham Hotspur de opvolger worden van Hugo Lloris. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren