Ihattaren had verhitte discussie over keuze voor Oranje: ‘Hij werd helemaal gek’

Zaterdag, 17 oktober 2020 om

Mohamed Ihattaren hakte eind vorig jaar de knoop door over zijn interlandloopbaan. Het PSV-talent verkoos het Nederlands elftal boven de nationale ploeg van Marokko. Zijn keuze heeft hem veel lovende reacties opgeleverd, zo geeft hij aan in het televisieprogramma Tiki Taka Touzani. Toch is niet iedereen er blij mee dat Ihattaren Marokko links heeft laten liggen.

In gesprek met Soufiane Touzani kijkt Ihattaren terug op een discussie die hij onlangs nog met iemand had. “Hij zei: ‘Waarom heb je voor Marokko gekozen?’ Ik zei dat het keuzes zijn en dat iedereen er anders over denkt. Hij werd helemaal gek en zei: ‘Je laat ons in de steek.’ Toen zei ik: ‘Oke, als dat is wat jij vindt.” Ihattaren probeerde rustig te blijven, maar kreeg nog een verwijt naar zijn hoofd geslingerd. “Hij zei: ‘Je bent geen Marokkaan.’” Ihattaren vroeg in de discussie wat de ander in Nederland doet. “Hij zei dat hij hier leeft en in de zomer naar Marokko gaat. Toen zei ik: ‘Waarom ga je nu niet naar Marokko dan? Je hebt hier een uitkering, hè. Hier denken ze nog aan je. Dat heb je in Marokko niet.”

Dat Ihattaren voor Oranje koos had voor een deel te maken met Ronald Koeman. “Hij kwam toen ik speelde bij Onder-19. Ik kwam toen niet eens in aanmerking voor het eerste elftal. Hij gaf aan dat hij met me wilde praten en ik had een heel goed gesprek met hem. Het was een fijn gesprek, ik merkte veel vertrouwen. Dat nam ik zeker ook mee in mijn beslissing." De Marokkaanse bond toonde ook interesse. "Maar dat was pas later. Uiteindelijk heb ik mijn jeugd hier doorlopen en hier alles meegemaakt. Als er één ding is waar ik vaak aan denk, dan is dat dat je dankbaar moet blijven. Als jij veel voor mij doet, dan zal ik jou niet in de steek laten. Het moet van beide kanten komen.”

Tot een debuut voor Oranje kwam het niet. Bondscoach Frank de Boer haalde hem onlangs bij de definitieve selectie, maar Ihattaren moest afzeggen vanwege een blessure. De uitnodiging van de middenvelder leverde enige kritiek op in de media, daar Ihattaren onder PSV-trainer Roger Schmidt zijn basisplaats heeft verloren. Ondanks dat dat hij het moeilijk heeft onder de Duitse coach, heeft het talent vertrouwen in een goed seizoen. “Dit moet mijn jaar worden”, aldus Ihattaren.Gerelateerd

Meer sportnieuws

96 reacties (laatste reactie door massive)

Dat andere zich zo druk kunnen maken om carrière beslissingen van een ander. Wanneer gaan zulke mensen realiseren dat het hun letterlijk helemaal niks aan gaat. Die gasten hebben het vaak over morele verplichtingen maar zijn zelf zo krom als maar kan. Maar wel andere erop aanspreken. Gatverdamme man, wat walg ik hier van.

Blij dat hij voor Nederland heeft gekozen. Zit nu even in een dipje maar is nog jong. Hij komt er vanzelf en zal snel zn debuut maken in het Nederlands elftal

Hij slaat met die opmerking de spijker op zijn kop, geweldig. Lijkt me ook lastig in deze situatie je doet het nooit voor beide partijen goed.

17 oktober 2020 om 08:55

Nee hoor valt wel mee, beetje popiejopie gedrag. Er zijn ook genoeg nederlandse marokkanen die niet in de uitkering zitten, hard werken en veel belasting betalen, zich aangepast hebben aan de normen en waarden van Nederland of hier geboren zijn en meegekregen hebben en hem alsnog graag voor marokko zag spelen. Het marokkaanse nationale elftal zit qua kwaliteit in de lift en hij zou de ultieme motor zijn voor hun de komende 15 jaar, samen met Ziyech zou die daar de kar gaan trekken en kunnen marokkanen wellicht wat vaker fan zijn van 2 landen op een eindronde. Beetje de leeftijd en stoer doen dattie t dan op uitkeringen gaat gooien, hij had ook kunnen verwoorden hoe hij erin stond en aangeven dat hij de mening van iemand anders respecteert maar er niet mee eens is. Zo kun je ook een gesprek voeren, alhoewel ik het me kan voorstellen dat het wel gaat irriteren als je er vaak op aangesproken word.

17 oktober 2020 om 08:59

Nou ik denk dat je hier wel een beetje overdrijft. Ze zitten misschien wel in de lift maar op het afgelopen WK was her drie keer niks. Qua voetballand en perspectief is NL de juiste keuze voor Ihatarren. Dit heeft hij goed gedaan. Ziyech is over een jaar of 4-5 klaar met voetbal he, dan js Ihattaren pas 22 en zou hij het alleen moeten doen bij Marokko

17 oktober 2020 om 09:05

@Prem je lult wel vaker onzin, maar dan heb je ze echt niet zien spelen. Ze hadden uitgerekend tegen Iran slecht gespeeld, maar tegen Spanje en Portugal heeft elke marokkaanse voetbalfan genoten van het spel. Jammer van het resultaat maar dat betekent niet alles, ze moeten van ver komen en dat gaat soms langs wat drempels en rotondes.

17 oktober 2020 om 09:19

Ik heb ze zien spelen en de resultaten voor me liggen. Dus jij vindt dat ik onzin praat dat ze op het WK en de Africa cup niet naar behoren hebben gepresteerd?1-1* verloren van Benin in de kwartfinale en een jaar later roemloos onderuit op het WK: ze zijn er nog lang niet.

17 oktober 2020 om 09:26

1-4 verloren van Benin? Ze hadden verloren met strafschoppen (ook niet al te best, maar dat kan met een off day gebeuren). Op het WK vond ik ze qua voetbal een van de leukere ploegen. Helemaal als je vergelijkt met Frankrijk die een belachelijk goed team hebben, maar zo verdedigend speelde.

17 oktober 2020 om 09:39

@lukamodric bedoelde 1-1* verloren zal het ff aanpssen dankje. Daarnaast is voetbal geen jurysport, het gaat om resultaat.

17 oktober 2020 om 09:43

Iemand roept tegen hem je hebt ons verraden en je bent geen Marokkaan en dan moet hij daarop antwoorden ik respecteer je mening. Omgekeerde wereld.

17 oktober 2020 om 10:39

@migi niet als je een voorbeeldfunctie hebt, ik durf erop te wedden dat ze getraind worden voor zulke situaties. Maar alsnog zoals mn laatste zin luidde maar die niemand leest, ik kan het me ook voorstellen dat het gaat irriteren als je er zovaak naar gevraagd word

17 oktober 2020 om 12:01

Ihattaren kan toch prima een inschatting doen op basis van de manier waarop die aangesproken wordt en door wat voor type? Als die inschatting dan klopt, mag die er toch wat over zeggen? Hij had ook over de school faciliteiten in het rif gebergte kunnen beginnen, dat je dan ook blij mag zijn dat je in NL school hebt kunnen volgen. Is dat ook popie jopie? Ik zou heel moe worden van dit soort schreeuwende en scheldende figuren met weinig hersencellen en jij moet maar rustig blijven...

17 oktober 2020 om 12:25

@Temsamame Wat is dat toch, ik heb een niet Nederlandse achtergrond. Ben in Nederland opgegroeid en ben gewoon Nederlander. Blij te lezen dat Ihataren beetje gezond verstand in z'n koppie heeft die komt er wel hoop ik.

17 oktober 2020 om 13:06

Fan zijn van 2 landen? Je hebt een deel dat zich wel verbonden voelt met Nederland en voor 2 landen juicht idd. Je hebt een groot deel dat dit totaal niet heeft.

18 oktober 2020 om 14:12

EHVMRC ik denk dat je het op twee manieren kan interpeteren. Hij zegt het wat lomp maar de boodschap hierachter is dat de Nederlandse staat meer zorgt voor haar inwoners dan Marokko doet. "Als er één ding is waar ik vaak aan denk, dan is dat dat je dankbaar moet blijven. Als jij veel voor mij doet, dan zal ik jou niet in de steek laten. Het moet van beide kanten komen." Lijkt mij niet dat Ihatarren een denigrerende opmerking over Marokkanen zal maken😂

Ik heb een aantal jaren geleden gezegd dat we meer positieve Marokkaanse rolmodellen nodig hebben. Ali B, Touzani, etc. Mensen die er positief opstaan. Wat word ik blij van dit soort filmpjes! Zoveel leuker dan die stigmatiserende rommel van Boef en destijds die vervelende vlogger. Ik hoop dat Touzani lekker zo doorgaat en laat zien dat Nederlandse Marokkanen en Nederlandse Nederlanders prima met elkaar kunnen wonen. En laat iedereen ophouden met die jonge jongens, die een keuze moeten maken voor welk land ze willen uitkomen, aan te vallen. Ihatarran maakt hier duidelijk dat er in principe altijd een groep boos of teleurgesteld is en dat ze dus eigenlijk geen ‘goede’ keuze kunnen maken. Goede gozer, talentvol. Fijn dat hij voor Nederland heeft gekozen, maar anders was het ook prima geweest. Hoop dat hij ver komt.

17 oktober 2020 om 09:02

Er zullen er zijn, maar ik wil de P&L wel eens zien, welke kant slaat de balans op... eindelijk een jongen die kiest voor zijn afkomst, hij is hier geboren en dus Nederlander.

17 oktober 2020 om 11:54

Dus Luuk de jong is een Zwitser?

17 oktober 2020 om 12:55

Heeft Luuk de Jong zijn hele leven in Zwitserland gewoond ?? Heeft Luuk de Jong ooit in jeugdelftallen van Zwitserland gespeeld. Heeft luuk de jong zijn opleiding en onderwijs in Zwitserland gehad ? Die vergelijking is zo slecht al zegt Jaakke het inderdaad niet echt duidelijk je kunt toch zelf ook wel bedenken wat hij bedoeld

17 oktober 2020 om 13:16

Hoe kan ik nu weer weten wat iemand anders, die ik totaal niet ken, bedoelt? Ik reageer gewoon op wat hij zegt, namelijk dat iemand de nationaliteit heeft van het land waar hij geboren is.

17 oktober 2020 om 09:28

Boef en die vlogger zijn Algerijns en Turks. Ben het voor de rest met je eens, maar je had even de nationaliteiten kunnen checken.

17 oktober 2020 om 11:12

Niet dat het heel veel uitmaakt voor je punt want dat is goed. Maar ik geloof dat Touzani van Turkse afkomst is?

17 oktober 2020 om 11:38

Touzani is Marokkaans.

17 oktober 2020 om 19:14

Lol, na 50 jaar in Nederland nog steeds niet het verschil zien.

Ik heb een enorme zwak voor deze jongen. Niet alleen omdat het zo'n groot talent is of omdat hij voor Oranje koos, maar omdat hij volgens mij heel veel karakter heeft. Wat dat betreft is De Boer wel een goede bondscoach voor hem. Bij Ajax heeft hij laten zien goed met jeugd om te kunnen gaan, dus ik hoop dat hij Ihattaren ook goed kan brengen. Of hij bij PSV nou vaste basisspeler is of even op de bank zit, ik hoop dat hij toch vast bij de Oranje-selectie komt te zitten. Is voor zo'n jonge kerel alleen maar goed lijkt me.

17 oktober 2020 om 13:29

Eens AjaxxxLove, daarom was ik zo blij dat Frank de Boer vertrouwen toonde in die jongen. Ik geloof dat het helemaal goedkomt.

17 oktober 2020 om 13:46

Zeker, moet ook haast wel. Vond het ook eeuwig zonde dat hij deze interlandperiode eerder naar de club terug moest. Het lijkt me juist fijn voor een speler om even uit de omgeving getrokken te worden waar het even niet loopt. Omring worden door topspelers die jou even uit de spotlights kunnen houden.

17 oktober 2020 om 13:50

De Boer kan prima met talent om.. Als ze hun bek dicht houden. Daarom ook al die Denen toen bij Ajax. Allemaal van die jochies zonder ruggengraat. Volgens mij heeft Frank vooral laten zien dat hij niet met jongen om kan gaan met karakter. Ik denk niet dat deze jongen echt in Frank z'n plannen voorkomt. Voor Mo is het te hopen dat Frank eruit wordt gegooid bij Oranje.

17 oktober 2020 om 15:51

Onzin natuurlijk, maar het lijkt dat wanneer iemand ook maar iets positiefs roept over De Boer, dat het als een rode lap op een stier werkt. De Boer heeft jaren als jeugdcoach bij Ajax gewerkt, waarna hij in het eerste ook veel jeugdspelers liet doorbreken. Volgens mij is het niet voor Mo te hopen dat De Boer eruit wordt gegooid, maar voor Bereta.

18 oktober 2020 om 13:46

Nou nou.. Jaren? hij heeft 3 jaar met de zelfde lichting jeugd de jeugdopleiding doorlopen. En Jeugdspelers kwamen toen juist niet door. Tot de ergernis van Wim en Dennis. Weet je nog toen jullie Ajacieden massaal Jong Ajax gingen kijken omdat Frank zat te kloten met waardeloze houthakkers als Gudelj? Hebben een deel van de Ajacieden hier selectief geheugenverlies nu Frank bij Oranje zit?

Mensen hier vinden het argument over de uitkering niet kunnen. Ik vind dat hij daarmee de spijker op z’n kop slaat. Daarmee bedoelt hij aan te geven dat die andere persoon ook wel dankbaar mag zijn naar dit land. Daarbuiten moet iedereen zelf bepalen voor welk land ze uit willen komen, ze moeten naar hun gevoel luisteren en verder moet niemand zich ermee bemoeien. Maar om dat nou te laten bepalen door een uitkeringtrekker, kom nou.

Ik ben zelf erg blij dat ihattaren voor Nederland heeft gekozen omdat ik denk dat hij wel eens het missende stukje kan zijn op het middenveld van het Nederlands elftal. Ik snap dat hij nu even niet speelt en dat hij even in een dip zit maar ben er 100 procent van overtuigd dat deze jongen snel weer in de basis staat bij PSV en zich doorontwikkeld. Overigens vind ik het bizar dat iedereen zijn mening uit mbt zijn interlandcarrière. Laat hem lekker en als je het er niet mee eens bent prima maar hou dat lekker bij je.

Blijven wel vermoeiende uitspraken: "Je bent geen Marrokaan". De tweedeling druipt er vanaf. Volgens veel (simpele) Nederlanders ben je geen echte Nederlander en volgens veel (simpele) Marokkanen en Marokkaanse Nederlanders ben je geen echte Marokkaan. Terwijl het me allemaal niet zo lastig lijkt. Die jongen woont zijn hele leven in Nederland en heeft hier een carrière opgebouwd. Hij is een Nederlander met Marokkaanse roots. Ik zou het eerder om willen draaien, om voor Marokko te kiezen zou je wel een bijzonder sterke band met Marokko moeten hebben.

Ik denk dat de andere persoon waar Ihattaren hierover spreekt een deel van het probleem van de immigratie bloot legt. Mo kiest voor Nederland en wordt dan als verrader aangemerkt, dat hij geen Marokkaan is. Maar Mo is geboren en getogen in nederland, marokko heeft nooit iets gedaan voor hem. Waarom moet je je dan Marokkaan voelen? Mo’s antwoord over de uitkering en dat nederland wel om deze persoon geeft en marokko niet vind ik heel mooi verwoord. Als ik net als die persoon denk: moet ik me dan Duitser voelen omdat mijn oma Duits is? Dan ben ik wel in keer 4x weltmeisterðÿ¤£, dat is het voordeel.

17 oktober 2020 om 10:44

Nee maar je kan ook schijt hebben aan iemand die zo’n opmerking maakt en er niet op ingaan, reageren kan wel maar anders. Wat kijk ik uit naar de periode rond 2030 als al die lewandowski’s hier moeten kiezen voor polen of nederland haha

17 oktober 2020 om 10:56

Laat ik even voorop stellen dat ik geen racist ben en gewoon met iedereen die in ons land woont door 1 deur kan en respecteer. Maar ik reageer op de persoon die vind dat Ihattaren geen Marokkaan is en een verrader is.je kan je ogen sluiten voor zo’n opmerking en niet reageren, maar je hebt veel van de immigranten die toetrend rondrijden als turkije of marokko een mooie uitslag behaalt op een wk en dan trots zijn op dat land. Geen fan zijn van een nederlandse club maar een uit die compititie, altijd op vakantie gaan naar het land van hun ouders/grootouders, boodschappen doen in winkels allemaal goederen uit die landen etc etc etc. Ik kan daar als ex Hagenaar vele verhalen over vertellen. Maar owee als iemand daar iets over zegt dan zijn ze opeens Nederlander en eisen ze respect.

17 oktober 2020 om 11:20

Boodschappen doen in die winkels allemaal goederen uit die landen hahah jij maakt deze grauwe zaterdag wel wat beter zo

17 oktober 2020 om 11:39

Wat is daar dan erg aan?

17 oktober 2020 om 15:51

er is niks erg aan ... de discussie van Ihattaren met die ander laat alleen maar zien dat veel immigranten zich nog steeds "buitenlander" voelen in Nederland. Turken juichen voor Turkije, kopen bij Turkse winkels, blijven zich gedragen als Turk enz. Dat geldt ook voor andere nationaliteiten. Ik vind het alleen typerend dat Ihattaren voor Marokko had moeten kiezen "omdat hij toch Marokkaan" is en dan als een landverrader wordt gezien. Dat vind ik jammer, en dat zegt meteen iets over de integratie in Nedrerland, dat ie eigenlijk niet geheel gelukt is. Mijn oma is Duits, maar ik heb totaal geen gevoel voor het vaderland van mijn oma, helemaal niets. Ik koop niks bij duitse winkels, rijd niet in een duitse auto, spreek geen duits, ga er niet heen met vakantie, ik juich niet voor de manschaft, loop niet te zwaaien met een duitse vlag. Ben ik dan ook een verrader?

17 oktober 2020 om 12:57

Ik heb zelf indische roots (oma is er geboren en moeder heeft tijdje gewoond) maar ik heb me altijd nederlands gevoeld. Sinds blm komen er mensen die ik al tijden ken naar mij toe en vragen me of ik ervaring met racisme heb en in gesprekken als het over allochtonen/buitenlanders gaat dan gaan ze van; ik bedoel jou niet hoor. Om 1 of andere reden heeft die hele blm mensen mij als anders gaan zien, en eerlijk gezegd walg ik daarvan. Ik denk dat het verschik met ihattaren zijn voorbeeld en mijn voorbeeld is dat mijn voorouders hier kwamen en graag nederlands wilde zijn en mee wilde doen. Ik heb het idee bij een groot deel van de (laten we marokkanen als voorbeeld nemen) ze nog met 1 been/gedachten in marokko zijn. Dat ze nadenken om in de toekomst daar weer te wonen of dat ze zichzelf nog echt als marokkaan zien, los van de samenleving.

17 oktober 2020 om 14:53

Sorry, maar ik heb het idee dat jij je mening volledig baseert op onderbuikgevoelens en verhalen van buitenaf. Éen been in Marokko, in welke zin? Het feit dat menig Marokkaanse Nederlander nog familie heeft in land van herkomst en deze regelmatig in de zomervakantie bezoekt? Wist niet dat dat een criterium was van ‘goed integreren.’

17 oktober 2020 om 15:56

Plus dat vele marokkanen huizen bezitten in marokko, vele marokkanen het marokkaanse elftal volgen, marokkaanse politiek volgen, marokkaanse tv kijken enz. Zoals ik aangeef ik heb indisch bloed en ik ken vele indo's maar ik ken niemand die tv, politiek, sport enz volgt. Ze voelen zich nederland met wat indisch bloed. Dus ik ken mensen die af en toe indisch koken, indische vechtsport doen en indische dans.grote verschil is dus dat vele marokkanen dus inderdaad met 1 been in marokko staan wanneer ze tv,politiek,sport enz volgen hun vakanties daar plannen en bijvoorbeeld een huis voor hun pensioen daar kopen.en kom nou niet met; niet alle marokkanen enz enz. Ik zeg nergens alle marokkanen maar als je objectief kijkt dan hebben veel marokkanen nog een hele hechte band met marokko, mogelijk nog veel sterker dan veel andere culturen in nederland.

17 oktober 2020 om 19:28

En waarom is dit alles precies een probleem? Want je kan maar loyaal zijn aan één land?

18 oktober 2020 om 13:55

Ik gebruik het woord probleem nul keer dus ik hoop toch niet dat je me woorden in mijn mond probeert te leggen?

17 oktober 2020 om 14:50

Ik kijk als Marokkaanse-Nederlander met grote verbazing naar de comments hier. Laat ik voorop stellen, mocht ik de keus hebben gehad om te kiezen tussen Nederland en Marokko; was ik voor Nederland gegaan. Marokko is een land waar ik zo’n vier weken per jaar te vinden ben, en ben het er deels mee eens dat ik veel aan Nederland te danken heb. Het is echter een volledig persoonlijke keuze; zoals eerder aangegeven wordt val je als Marokkaanse Nederlander tussen wal en schip; hier wordt je bestempeld als Marokkaan en daar als Nederlander. Zoiets als beide mag kennelijk niet, aangezien mensen er hier vreemd van opkijken als ik een blikje Hawai haal bij de plaatselijke buurtsupermarkt; blijkbaar word ik pas écht geaccepteerd als ik rondloop met een Unox muts. Al deze redenen (en dan heb ik het er niet eens over dat de op één na grootste politieke partij in Nederland in zekere zin jou als Marokkaanse Nederlander helemààl niet wilt accepteren en het liefst terugstuurt naar je land van herkomst) leiden ertoe dat veel tweedegeneratie Marokkaanse Nederlanders tóch voor Marokko kiezen. Dit is de realiteit waarin zij leven; het leven in Marokko is ze helemaal niet bekend. Hetgeen wat dus het snelst moet stoppen is het gebrek aan empathisch vermogen naar deze groep toe; ze in zekere zin vertellen hoe ze zich moeten gedragen en voelen om een ‘juist persoon’ te zijn. Het voelt alsof je je telkens moet verantwoorden voor de misstanden van andere Marokkaanse Nederlanders en dat je zorgen pas legitiem zijn wanneer de autochtone Nederlander deze legitiem vindt. En dan begin ik niet eens over de Zwarte Pietendiscussie.

17 oktober 2020 om 15:18

Kan me voorstellen dat dat helemaal niet chill is en begrijp ook dat veel Marokkaanse Nederlanders zich niet altijd geaccepteerd voelen. De groep is gestigmatiseerd en dat is vervelend voor mensen zoals jij. En nu beschrijft Ihattaren dus de andere kant van de medaille, dat een keuze voor NL ook niet geaccepteerd wordt door veel Marokkaanse Nederlanders. Ook daar rust een stigma op. Ja dan kan je ook echt niks meer goed doen. Landverrader either way.

Marokkanen maken zich er druk om, Nederlanders niet. Vraag me af of er Nederlanders op Ziyech of Dest aflopen om zo'n soortgelijk verhaal af te steken. Denk het niet. Ondertussen slaat Mo de spijker op zijn kop, die andere kerel is mogelijk nooit in Marokko geweest en trekt hier zijn uitkering. Maar wil even bink spelen met zijn afkomst omdat ze veel van die jongeren dat doen en je wilt er niet buiten vallen.

17 oktober 2020 om 11:03

Nou, Ziech en Dest is een heel andere situatie dan Itaharen. Als Itaharen in Marokko was geboren, opgeleid en getraind was en Marokko had hem alles gegeven. En dan kiest die voor Nederland, omdat zijn vader daar vandaan komt, dan heb je een vergelijkbare situatie 😉 Nu ik het zo opschrijft hoop ik dat men inziet hoe gek die keuze van Dest en ziyech eigenlijk is. Persoonlijk vind ik de keuzes van Dest en Zyich idioot en respectloos naar Nederland toe. Hebben een hoop aan Nederland te danken en als ze dan iets terug kunnen doen, dan kiezen ze voor een ander land. Stank voor dank. Itaharen daarentegen is een goed voorbeeld voor de jeugd, maar hij lijkt me ook wel wat verstandiger dan die andere twee heren.

17 oktober 2020 om 11:09

Aan de andere kant zal je bij Nederland na Cruijf, Gullit, van Basten en al die andere grootheden 1 van de velen zijn. Lijkt me ook wel tof om geschiedenis te schrijven met je vaderland & daar echt een grootheid te worden. Stel je voor dat Ziyech alleen al met Marokko een kwartfinale WK haalt. Dan word hij daar al voor de rest van zijn leven op handen gedragen. In Nederland is dat toch anders.

17 oktober 2020 om 11:19

Laat het heel duidelijk zijn dat die jongens niks hebben gekregen. Ze hebben het verdiend. Verdiend door zo goed te zijn als zij zijn. Ze hebben daarnaast beide ook tientallen miljoenen opgeleverd voor het Nederlandse voetbal. Is dat niet iets wat ze terug doen voor dit land? Meer dan jij en ik ooit kunnen doen. Als je idioot en respectloos wilt zien, moet je je laatste 2 zinnen teruglezen.

17 oktober 2020 om 11:20

Nederland is een stukje land met grenzen en een cultuur waar je je mee identificeert, of niet. Dat iemand anders daar minder waarde aan hecht en zich meer identificeert is een vrijheid die die persoon heeft. Je lijkt net een reli-gekkie. Die bemoeien zich ook met de keuzes van anderen.

17 oktober 2020 om 11:36

Verdiend? Door de goede Nederlandse opleiding en filosofie. Of dacht je dat het toevallig was dat Marokko vrijwel geen spelers heeft die daar groot zijn geworden? Wat hebben ze nou precies terug gedaan voor dit land? Beetje onduidelijk statement van je.

17 oktober 2020 om 11:39

Dag Bobo, dan is het alsnog een zwakke keuze. Dus alleen omdat bv Dest of Zyich nooit een Gullit of Cruijff zullen worden kiezen ze voor een ander land? Allemaal nonargumenten om voor een land te kiezen. Alsof het je boterhambeleg is.

17 oktober 2020 om 12:00

@R_Zuid, hoe hebben ze precies "tientallen miljoenen" aan Nederland opgeleverd? Je bedoelt aan hun club. Maar dat staat los van Oranje.

17 oktober 2020 om 12:20

Lucaij Als je bij beide landen een goed gevoel hebt kunnen toch juist de kleine dingen net het verschil maken?

17 oktober 2020 om 20:00

Dest is jarenlang genegeerd door de KNVB, terwijl USA hem altijd voor de jeugdelftallen heeft opgeroepen. En dan moet Dest opeens voor Oranje kiezen als ze hem oproepen en USA dat jarenlang het vertrouwen in hem had maar links laten liggen. Vind dit dus niks stank voor dank en begrijp de keuze van Dest volkomen.

17 oktober 2020 om 20:03

En wat heeft Oranje Dest dan opgeleverd? Ajax heeft tijd en vertrouwen in hem geïnvesteerd. Niet de KNVB. De KNVB liet hem links liggen, terwijl USA hem altijd heeft opgeroepen. Dan is het toch niet gek dat Dest voor USA kiest?

17 oktober 2020 om 11:07

Daarom zeuren Nederlanders zeker nog steeds over het feit dat Ziyech destijds voor Marokko koos. Verder vind ik dat deze fan zich er niet mee moet bemoeien met de keuze van een speler. Als Ihattaren zo graag voor Nederland wil spelen moet hij dat doen het is zijn keuze. Ik kan hem er alleen succes mee wensen ik hoop nog steeds dat hij een mooie carriere krijgt. Marokko heeft prima spelers op zijn positie met Harit ( Schalke 04 ) Ziyech ( Chelsea ) Amallah ( Standard Luik ) Taarabt ( Benfica ). Kortom ik ben er niet rouwig om.

17 oktober 2020 om 11:13

Nederlanders niet. Zou de berichten en uitzendingen maar erbij pakken toen hij zijn keuze bekendmaakte. Werd voor alles en nog wat uitgemaakt hier, op FB en VI. Dus die hautaine sprookje mag je alweer loslaten.

17 oktober 2020 om 12:08

Ach joh was gewoon blunder eerste klas van al die NL’se bondscoaches... Op dat moment stond die in Marokko nog niet eens op de radar. Ik vind het ontzettend jammer vanuit zowel een voetbal aspect en een integratie aspect. Kan me idd niet voorstellen dat Nederlanders het niet jammer vinden... Van dest vraag ik me af of die heeft nagedacht over de belastinggevolgen...

17 oktober 2020 om 13:01

Het zegt naar mijn mening dat ze zich niet genoeg nederlander voelen. Ik heb bijvoorbeeld indische roots en als ik ziyech zijn kwaliteiten had dan ging ik altijd voor Nederland. Misschien als ik 28 ben en het duidelijk is dat Nederland mij niet wil dat ik dan denk; weet je wat, laat ik is op avonduur gaan als international. Maar verder komt indonesie voor mijn gevoel niet eens in de buurt van wat nederland voor me betekend. Blijkbaar is het bij ziyech zo dat ze redelijk dicht bij elkaar zitten.

17 oktober 2020 om 15:20

Rob dan heb je niet goed opgelet en echt veel discussie gemist over Marokkanen die niet voor Nederland kiezen. Alsof Marokkanen niks naar hun hoofd krijgen in Nederland...

Mo heeft een hele slechte keuzen gemaakt die zijn carrière gaat schade, maar het kan nog. Let op mijn woorden. Moderator laat dit staan aub. Want ik heb gemerkt dat vaak meningsuitingen wordt belemmerd hier voor een bepaalde groep

Mooi om te zien dat hij het durft om de lelijke waarheid keihard uit te spreken. Wellicht niet voor een (groot)deel van onze Nederlanders met Marokkaanse achtergrond, maar die hoeven zich dan ook niet aangesproken voelen. Het is nog steeds ontzettend knap dat ondanks de druk op hem dat hij heeft gekozen voor het Nederlands elftal.

Touzani TV vind ik wel echt veel beter dan bij Andy in de Auto. Beide zijn natuurlijk niet echt kritisch maar dat hoeft ook helemaal niet met zo'n format. Wel fijn dat Touzani niet voor de ordinaire verhalen gaat, daar hebben we Andy al voor.

Ihattaren is gelukkig van ons allemaal in dit land, wat je achtergrond ook is. Ziyech is een afgesloten hoofdstuk voor de meeste mensen in dit land. We zullen hem af en toe nog zien maar onbelangrijk of hij slaagt of niet. Wellicht als je voor Chelsea bent nog interessant. Zelfde categorie als Eriksen of Schone. Je gunt ze het beste maar volgt ze niet meer. Dest heeft met zijn keuze nog minder aanhang in Nederland buiten de Barca fans. Verder geen probleem van maken. We hebben allemaal de vrijheid om te doen wat we willen in dit land. Dat geldt voor voetballers ten aanzien waar ze voor kiezen en voor de mensen om te bepalen wie of wat ze blijven volgen.

Netjes van Ihattaren, hoe hij dit uitlegt, en ziet. Maar had hij voor Marokko gekozen, was dat ook prima geweest.een reden om voor Marokko te kiezen kan al zijn het feit dat je als Marokkaan in dit land door velen bij geboorte al een negatief stempel op je gedrukt krijgt. Over één kam wordt geschoren met een paar irritante straatjochies, en bediscrimineerd wordt bij onder meer het vinden van een baan. En dat terwijl de meeste Marokkanen het juist uitstekend doen op de Hbo's en Universiteiten in dit land, maar daar hoor je niks over. Hoe vaak hoor je in de media wel niet 'kutmarokkaan dit, kutmarokkaan dat'? Dat krijgen alle Marokkanen ook mee, hun hele leven, van kinds af aan.kortom, een land dat regelmatig signalen geeft jou eigenlijk niet zo te moeten, jou liever kwijt is dan rijk. Marokkanen die bijvoorbeeld op school en tijdens studies goede ervaringen en contacten/vriendschappen hebben met autochtone Nederlanders zien gelukkig de andere kant, maar de Marokkanen die zich minder tussen autochtone Nederlanders bevinden, krijgen zo een eenzijdig, negatief beeld, vooral vanuit de media. Dan snap ik dat je naar je 'andere identiteit' neigt, die jou als persoon niet bevooroordeeld, en jou wél accepteert en respecteert. Maatschappelijk doet een Marokkaanse voetballer al voldoende terug door betaald voetbal te spelen, en een hele hoop belasting te betalen. Belasting betalen is vaak ook het enige wat een autochtone Nederlander 'terugdoet' voor zijn scholing en dergelijke.

17 oktober 2020 om 14:48

Ik kon dit niet beter verwoorden, chapeau! Hij is Nederlander als het uitkomt anders is hij een rot Marokkaan lol

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 13
2217 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
F. de BoerVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Vrijdag 23 oktober
Ozan Kabak is bij Liverpool een kandidaat om Virgil van Dijk tijdelijk te vervangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren