Oranje maakt ondanks nederlaag stijging door op FIFA-ranglijst

Donderdag, 17 september 2020 om 11:52Robin Bruggeman • Laatste update: 12:22

Het Nederlands elftal is de nieuwe nummer dertien op de ranglijst van de FIFA. De wereldvoetbalbond heeft donderdagochtend zijn eerste ranking sinds de uitbraak van de coronacrisis gepubliceerd en Oranje is op deze lijst een plekje gestegen. Deze stijging gaat ten koste van Zwitserland, dat na een nederlaag tegen Oekraïne en een gelijkspel tegen Duitsland in de Nations League drie plekken omlaag is getuimeld naar de vijftiende positie.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door heidihallo)

Mooi gegeven voor Dwight Lodeweges. Kan ie op z'n hoogtepunt stoppen als bondscoach, in de wetenschap dat ie Oranje aantoonbaar vooruit heeft geholpen

17 september 2020 om 12:42

Volgens de geruchten wordt De Boer de nieuwe bondscoach. Ten opzichte van Lodeweges weet ik niet of dat een verbetering is. Als ik terugdenk zag ik tegen Italiã« al typisch De Boer spel: Tikkie breed, tikkie terug.... ik ben bang dat er weer een tijd van dieptepunten aankomt.

17 september 2020 om 13:04

Denk dat ze niet goed geïnformeerd zijn wat betreft de geruchten. Schijnt te gaan om het bondscoachschap bij de dames! (Hoop ik althans ). Lijkt me prima opvolger voor Wiegman

Nou geniet er nog maar ff van. Mocht Frank de boer komen dan kan de daling ingezet worden hoor. Zin in....

17 september 2020 om 12:21

Hoeveel kan je nou fout doen als bondscoach behalve spelers die ook voor een ander land kunnen uitkomen niet vastleggen?

17 september 2020 om 12:30

Als je t vak dat coach heet niet begrijpt wordt dat lastig om uit te leggen.

17 september 2020 om 12:32

De hele creativiteit uit het team halen door ze alleen maar taken in het veld mee te geven. Door de sfeer in het team te verpesten omdat je zo nodig aan iedereen moet laten zien dat je de baas bent. Door tactisch zwak te zijn, je team het spel laten ‘controleren’ en uiteindelijk door een simpele counter 1-0 te verliezen. Zal ik doorgaan?

17 september 2020 om 12:37

Ik denk dat er al een aantal bondscoaches zijn geweest die de boel flink in elkaar hebben laten donderen. Vrij recent ook.

17 september 2020 om 15:58

Als je een goed team hebt, dan kun je volstaan met een bondscoach die een beetje een logische opstelling maakt en voor een goede sfeer zorgt. Een slechte bondscoach maakt een team slechter. Een echte goede bondscoach geeft iets extras. Ik ben al blij met een bondscoach die een logische opstelling maakt. Dat kan Frank nog wel. Alleen de sfeer. Daar maak ik me zorgen over.

17 september 2020 om 15:19

Bwa niet panikeren. België is onder trainer van niets Wilmots ook in de top 5 van de wereldranking geraakt. We hebben wel geen deftig toernooi gespeeld en zijn 4 jaar verloren, maar hey toch top 5 op de FIFA wereldranking😀

Uruguay, Colombia en Mexico staan gevoelsmatig natuurlijk ietwat te hoog maar dat komt deels doordat het in de Copa America relatief makkelijk punten scoren is (een winstpartij daar telt even zwaar als op het duidelijk sterker bezette Ek). Verder is plaats 13 denk ik grofweg wel de correcte plaats voor Oranje, de Europese ploegen boven ons zijn allemaal wel beter, de ploegen onder ons bijna allemaal minder.

17 september 2020 om 12:27

Of het EK sterker bezet is dan de Copa kun je over discussiëren. Maar in Zuid-Amerika is het doorgaans wel degelijk lastiger, want daar hebben ze geen landen als Liechtenstein, Andorra of Gibraltar. Kwalificatie voor een WK is daar ook erg pittig.

17 september 2020 om 12:32

Er is geen kwalificatie voor de Copa America, alle landen zijn geplaatst in tegenstelling tot een EK. Kwalificatie voor een WK is ook erg makkelijk in zuid Amerika, ze doen een poule van tien landen en de eerste vier gaan door. De nummer vijf speelt een play-off tegen de nummer twee van Oceanie (lees nieuw-Zeeland).

17 september 2020 om 13:02

@speedy, Ik zei ook nergens dat kwalificatie vereist was voor de Copa, had het over het WK. En omdat het 1 groep van 10 is wil absoluut niet zeggen dat het makkelijk is? Er staan maar liefst 7 landen uit Zuid-Amerika in de top 25 van de Fifa ranglijst. Tel daarbij op dat Ecuador en Paraguay ook geen walk-overs zijn, plus het feit dat elk land het lastig heeft uit tegen Bolivia op die enorme hoogte.voor grote Europese landen is WK kwalificatie wel degelijk een stuk makkelijker.

17 september 2020 om 12:29

Het is een stompzinnige lijst. Portugal en Engeland zijn om t even met Oranje. Belgie bovenaan... tja. Het is echt heel erg nikszeggend allemaal

17 september 2020 om 12:39

Was het maar zo een feest. Portugal en Engeland en Belgie eigenlijk ook hebben veel meer kwaliteit als Oranje in huis. Kijk bij welke clubs de meeste van hun spelers spelen en wat voor impact die spelers daar hebben en vergelijk dat met ons en dan zie je dat snel genoeg. Bovendien is zo een ranglijst ook gebaseerd op behaalde punten

17 september 2020 om 12:46

Valt ook wel mee. De Belgische generatie is hard aan het aftakelen. Hazard is uit vorm en komt net terug van een blessure. Vertonghen en Alderweireld zijn op hun retour, Kompany is gestopt als international. Op doel hebben ze een prima keeper, maar daarvoor is het maar matig. Het middenveld en aanval is daar wel beter; De Bruyne, Witsal, Mertens, Lukaku, die kunnen nog allemaal prima mee.

17 september 2020 om 12:46

Tsja, het zegt hoe de ploegen tegen elkaar hebben gepresteerd, dus het zegt wel degelijk iets. En Engeland en Portugal hebben beter gepresteerd en (laten we wel zijn) zijn ook qua spelersmateriaal beter. Maar idd, het is per definitie terugkijken, een Belgie daar zou je van verwachten dat het de komende jaren wat minder gaat presteren.

17 september 2020 om 12:47

Hoezo is het nou weer een stompzinnige lijst? De vroegere rekenmethode was vreemd, maar die hebben ze recent aangepast. Daarbij wordt onder andere meer waarde gehecht aan serieuze potjes dan aan vriendschappelijke wedstrijden. En knock-outrondes tellen zwaarder dan groepsfases. De ranglijst zal dus steeds accurater worden, waarbij een Mexico bijvoorbeeld uiteindelijk zal zakken. Maar dat is niet in een maand gebeurd, daar gaat enige tijd overheen, helemaal gezien het afgelopen halfjaar.

17 september 2020 om 12:52

Nou ja, ik vind Portugal toch wel wat sterker. Hebben het ook bewezen de afgelopen jaren. Engeland is natuurlijk onzin dat ze zo hoog staan. Zijn ook niet beter dan Nederland vind ik.

17 september 2020 om 13:00

Engeland speelde de halve finale WK 2018 terwijl wij ons niet eens kwalificeren, dat lijkt me toch duidelijk dat je dan hoger staat? Ze hebben ook een betere EK kwalificatie in 2018-19 gedraaid dan Oranje. Als je naar de selectie kijkt, ik denk dat Engeland toch wel op 8 a 9 posities sterker is dan Oranje, en al helemaal in de breedte. Wil niet zeggen dat Engeland elke wedstrijd automatisch wint natuurlijk. Engeland zal structureel in deze ranglijst een voordeeltje hebben doordat verliezen op penalties in de berekening geldt als gelijkspel

17 september 2020 om 13:04

En wat is de relevantie van dat aftakelen op de huidige ranglijst (die over prestaties uit het verleden gaat)? Daarnaast zijn ze gewoon nog 1 van de topfavorieten op het aankomende EK.

17 september 2020 om 13:11

Hard aan het aftakelen? Ze wonnen zonder Hazard en De Bruyne simpel in Denemarken dat al 4 jaar niet meer thuis had verloren. Daarbij is Denayer al op de plaats van Kompany komen staan en zitten er defensief jongens als Bornauw en Vanheusden en Saelemakers bij Jong Belgie (die Jong Duitsland twee keer versloegen in hun groep).

17 september 2020 om 13:19

De prestaties van Belgie zijn idd uitstekend. Na de zomer van 2016 hebben ze 43 wedstrijden gespeeld, met maar twee verliespotten.

17 september 2020 om 14:24

Ja johoe. Zet de tegenstanders van die laatste 43 wedstrijden van België naast de laatste 43 tegenstanders van Nederland en dan zie je dat België vooral tegen zwakkere broeders hebben gespeeld. België Die hebben altijd de pretpoule. Zowle bij kwalificaties als op toernooien. Hoe ze dat doen weet niemand....

17 september 2020 om 14:46

Of zou dat misschien komen door de goede prestaties? Want bij lotingen werken ze met potindelingen zoals de CL. En ja zoals je als Nederland de laatste jaren niet bij de eerste 8 hoort dan speel je wel tegen grote namen. Zo moeilijk is het allemaal niet hoor.

17 september 2020 om 14:57

Als Nederland in een bepaalde pot zit en er moet steeds een land getrokken worden uit een andere pot bij de pouleindeling - heb je hem nog? - dan krijgt Nederland vaak uit elke pot het land dat je niet wilt hebben. Zoals een paar jaar geleden ook: Nederland - natuurlijk in de poule des doods - in de nations league met Frankrijk en Duitsland. En doordat Nederland die poule won kwam Nederland in pot A voor de kwalificatie voor het EK en Duitsland in pot B. Toen was er vervolgens dus be de loting voor de kwalificatiepoules 1 land die alle landen uit pot A wilde ontlopen. En wie lootte Nederland? Je raad het al: Duitsland. Zo voorbeelden te over van Nederland in de poule des doods op grote toernooien. Nu naar België: die trekken de laatste 12 jaar ofzo nooit de landen die je uit bepaalde potten wilt ontlopen. Integendeel. Die hebben toch bijna altijd een pretpoule? Ja, en ze zitten pot A. Maar ook als pot A zit kun je in een lastige poule terechtkomen. En als je eelrijk bent, dan gebeurt Belgie dat nooit. Dus iets ingewikkelder, maar niet heel moeilijk.

17 september 2020 om 15:06

@heidi In de laatste 43 wedstrijden van Belgie zaten wel 7 WK wedstrijden. Lijkt me toch een verschilletje. En hoe ze het doen? Simpel, wereldelftal hebben waardoor elke poule een "pretpoule" lijkt en wedstrijden winnen waardoor je via je ranking een gunstigere loting krijgt. En de loting mag wel eens meezitten voor Belgie. In de periode 2002 tot 2014 had Belgie vaak een heel lastige loting voor kwalificaties voor initieel een matig en later ronduit slecht elftal waardoor het land in een vicieuze cirkel terecht kwam, met als resultaat een plek op plaats 60-70 van wereldranglijst. Het is eigenlijk een wonder te noemen dat Belgie zo'n uitzonderlijke generatie kreeg en er in geslaagd is om in die top binnen te komen.

17 september 2020 om 15:20

Het ding is dus wel dat de moeilijkste tegenstanders bijna niet tegen België kunnen spelen en daarom lijkt het automatisch dat ze makkelijkere groepen hebben.

17 september 2020 om 15:32

wel eerst mijn post goed lezen voor je erop antwoord.

17 september 2020 om 15:40

Gewoon altijd pretpoules die Belgen. En dan oefenden ze eerst ook nog eens altijd tegen C-landen om extra punten te scoren voor deze ranglijst. Toen kwam er na verloop van tijd veel kritiek uit Belgie omdat als ze dan op een groottoernooi - na eerst weer eens de enige pretpoule van het toernooi te hebben overleeft - uiteindelijk tegen de eerste serieuze tegenstander en dan was het gelijk - of na een winst op Brazile de wedstrijd erna - game over naar huis. Toen kwam er dus kritiek in Belgie dat er te weinig tegen echte goede landen gespeeld werd. Dus ja, dat is gewoon een dingetje. Ik verzin het zelf niet hoor. Oh ja, en het gekke is - toen kwam de nations league - eigenlijk ter varvanging van de oefenwedstrijden en waarbij je alleen tegen landen van een ongeveer vergelijbaar niveau speelt. en dan zou je dneken die Belgen zijn blij. Maar de eerste editie - wederom in pretpoule - was geen succes. En toen werd de nations league maar massaal afgekraakt. Soms begrijp ik die Belgen niet.

17 september 2020 om 16:19

@ Lierse. Hm, het zou ook niet zo moeilijk hoeven zijn om te weten dat Nederland voor de loting van WK 2018 alswel EK 2020 beide keren groepshoofd was, maar telkens uit pot 2 de enige reus trok. Voor de kwalificatie van 2018 was dat Frankrijk en voor 2020 was dat Duitsland. Wie lootte België uit pot 2, Bosnië & Hercegovina en Rusland toch? Wel een behoorlijk verschil he. Beter ben je op de hoogte van de feiten alvorens je anderen een steek onder water uitdeelt.

17 september 2020 om 16:43

2004 EK <<< Nederland - Duitsland - Tsjechie - Letland >>> 2006 WK <<< Nederland - Argentinie - Ivoorkust - Servie >>> 2008 EK <<< Nederland - Frankrijk - Italie - Roemanie >>> 2010 WK <<< Nederland - Kameroen - Denemarken - Japan >>> 2012 EK <<< Nederland - Duitsland - Portugal - Denemarken >>> 2014 WK <<< Nederland - Spanje - Chili - Australie >>> eventjes nagezocht. En dat is zonder kwalificatie. Waar hetzelfde fenomeen zich voordoet.

17 september 2020 om 18:58

Ik merk toch redelijk wat afgunst tov Belgiã«. Als je je als supporter van Nederland al gaat verschuilen achter pech met de loting. Word dan gewoon 2de he, dan kan je verder naar de volgende ronde. Waar is dat Nederland dat van eigen kracht uitgaat?

17 september 2020 om 19:10

Nee, daar ging deze discussie niet over. Discussie ging over deze ranglijst en toen vertelde een lid van voetbalzone dat belgie van de laatste 43 wedstrijden er maar 2 verloren heeft. Nou, dan is het wel interessante info dat er heel veel prul tegenstanders zaten bij die 43 wedstrijden. Mag toch best gezegd worden? Is een feit. Tja, de Belgen hier worden dan natuurlijk weer massaal boos, maar het is de waarheid dat Belgie heel gemakkelijk poules loot. Keer op keer op keer. Of het nu in de kwalificatie is, voor het toernooi zelf of voor de nations league. En dat komt echt niet alleen maar door die pot A status, want die status heeft Nederland ook heel vaak gehad met zware lotingen tot gevolg. Belgen moeten hier ook eens leren reageren zonder gelijk boos te worden of zich aangevallen te voelen. Zelf proberen Belgen hier continue tikkies uit te delen. Maar zelf heel licht geraakt zijn steds.

Ze moeten eens een tornooi doen van 2 weken, top 10 van de wereld tegen elkaar en dan kijken wie de beste is met extra punten te winnen of te verliezen. Hoe lang kan Belgie bovenaan staan zonder je dat maar iets hebt gewonnen, geen EK of een WK. En nu krijg ik de volgende reacties ''ja maar!!!! EK of WK winst betekent niet dat je nummer 1 op de ranking moet zijn en ....''

17 september 2020 om 12:47

Ik vind België ook geen toernooispelers. Prima generatie, in de oefenpotjes pakken ze hun punten maar op de grote toernooien laten ze het vaak afweten (op het laatste WK na dan).

17 september 2020 om 12:54

Nederland heeft dat probleem nog erger, we pakken wel de punten in de oefenpotjes zoals vorig jaar in de Nations League, maar het EK en WK halen we niet.

17 september 2020 om 13:11

Het was ook wel een drama qua coaches en spelers. Als dan ook de toekomstige generatie niet voor Nederland wil spelen (ziyech) en daardoor spelers misloopt dan kan het hard bergafwaarts gaan. Daarbij, Belgiã« heeft dit probleem ook gekend :P Sinds 2002 geen toernooi tot 2014?

17 september 2020 om 13:16

Nou nou we zijn Ziyech misgelopen - bij Frankijk heeft zo'n beetje een compleet elftal aan wereldtoppers (die bij Oranje onbetwist basis zouden staan) voor een ander land gekozen en hoor je die klagen?

17 september 2020 om 12:53

Haha, geen knockout toernooi dan (daar is het geluksfactor te groot), maar een volledige competitie. De tien beste ploegen, iedereen speelt 9 wedstrijden, de winnaar is wie er na die negen rondes bovenaan staat? Ik ben qua voetbal wel ervoor, maar dat maakt het wel een erg elitair toernooi voor een handvol landen, een groot deel van de aantrekkingskracht van een WK is dat er deelnemers van over de hele wereld zijn, en dat je ook Senegal, Korea en de USA ziet voetballen.

17 september 2020 om 13:32

Ik vind het concept van de beste 10 van de wereld tegen elkaar (het vervangt geen WK of EK of ...) heel leuk klinken. Laat dan even zien als land hoe goed je dan echt bent volgens de ranking en of je je plaats wel waard bent. Enkel is het onmogelijk om zoiets te organiseren. Een knockout tornooi zoals je laatst in de CL zag lijkt mij het leukste maar dan kan het alle kanten op gaan qua resultaat dus is het geen echte graadmeter. Dan heb je nog eens mogelijke blessures, waneer kun je het tornooi houden etc. En als je 2 wedstrijden tegen elkaar speelt en het gaat over punten pakken dan duurt alles veel langer en wordt er niet vol op de aanval gespeeld (wat je laatst in de CL wel zag, alles of niets). Ik denk dat het wel heel leuk en mooi voetbal zou kunnen brengen, als de spelers ook alles kunnen en willen geven om te winnen. Maar je krijgt geen wereldbeker op het einde dus waar speel je dan voor? Gaat er mij gewoon om dat er ploegen in de top 10 staan die op het WK er instant zouden uitvliegen en eigenlijk niks voorstellen.

17 september 2020 om 14:38

Ik denk dat een knockout WK voor de spanning en kijkplezier het leukste formaat is (net als de Champions League, overigens), zeker als je bedenkt dat je relatief weinig wedstrijden hoeft te spelen. Een volledige competitiestructuur voor een WK is gewoon niet te doen voor het organiserende land.maar je moet dan wel accepteren dat de kans groot is dat de winnaar gewoon flink gemazzeld kan hebben, en/of dat de beste ploeg in het toernooi door domme pech, een blinde scheids of een off-day eruit vloog.

17 september 2020 om 13:02

Nu heel simpel. Omdat ze bijna alle wedstrijden winnen. Als is het inderdaad vreemd dat Frankrijk lager staat.

17 september 2020 om 13:11

Frankrijk heeft tegen laag genoteerde ploegen als Nederland en Turkije verloren, dat hakt er in deze rankings hard in. Belgie heeft in de afgelopen vier (!!) jaar van de 42 wedstrijden slechts twee verloren, en dat was van hoog genoteerde landen Frankrijk en Zwitserland, dus dat kost ze weinig punten.

17 september 2020 om 13:18

Nederland heeft toch ook een poosje op 1 gestaan zonder een EK of WK te winnen? Ik vind het wel grappig dat we constant verschillen benadrukken tussen NL en BE, terwijl het eigenlijk zoveel hetzelfde is. Belgie is, wat mij betreft, op dit moment ongeveer waar oranje zich in 2010/2014 bevond. Met Robben, Sneijder, van Persie en Van der Vaart als absolute topspelers die op hun top of er net overheen zijn. Afgezwaaide toppers die niet meer in aanmerking komen en veel jong talent waarvan we nog maar moeten zijn of ze hetzelfde gaan brengen als de generatie ervoor. Ook Belgie heeft in de jaren waarin ze echt een absolute sterrenploeg hadden, net als Oranje, verzuimd om dit te verzilveren.

17 september 2020 om 13:34

Dat was heel heel heel eventjes maar. Ik vind zo'n lijst op een of andere manier weinig voorstellen.degene die 1ste staat zou van elk land gewoon moeten winnen, gegarandeerd, zo dominant en sterk zijn maar dat is niet het geval.

17 september 2020 om 13:38

Wat is dat nu weer voor een redenering? Het land dat op 1 staat, zou tegen elk team moeten kunnen winnen (wat België kan). Maar er zijn geen teams die gegarandeerd van elk ander team winnen.

17 september 2020 om 13:44

Haha ja dat klopt, het was volgens mij nog geen maand en Belgie staat inmiddels al een paar jaar op 1 dacht ik. Maar om eerlijk te zijn is er dan toch geen manier om de kracht van een voetbalelftal of land in een totale lijst uit te drukken die correct is zonder een competitie te spelen waarin iedereen even vaak tegen elkaar speelt.

17 september 2020 om 15:07

@medellin Er is geen land dat zo sterk en dominant is in de wereld punt uit. Dus dan ga je kijken naar de landen met het hoogste winstpercentage en daar staat op 1 ... even opzoeken .... ah. Belgie.

17 september 2020 om 14:23

@medellin op zich ben ik het met je eens maar wij stonden geloof ik ook een keer eerste of tweede op die lijst terwijl we maar 1 keer een prijs hebben gewonnen en dat is een EK in 1988

Super knap dat België bovenaan staat maar dat kun je niet in de prijzenkast zetten. Vraag me af of dat goud nog komt. Geeft echter wel het contrast met NL aan. Schrijnend..

17 september 2020 om 14:34

Ik had juist een enorm goed gevoel over de toekomst van Oranje. De Ligt, van Dijk, de Vrij, Frenkie de Jong, Wijnaldum, van de Beek, Depay. En dan nog een arsenaal aan goede jonge talenten, vooral aanvallend. Maar nu ik lees de Frank de Boer de nieuwe bondscoach gaat worden wordt at goede gevoel een stukkie minder.

17 september 2020 om 15:24

@Bobson: of dat nog gaat komen voor België? Ik denk van niet. Het prime moment was WK van 2 jaar geleden en daar heeft België ‘gechoked’ tegen Frankrijk. Voor het komende EK zijn we nog steeds een kanshebber maar zeker geen favoriet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2217 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
S. BotmanVerdediger
F. de BoerVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

7 fans
Coach, 63 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 3 maart
Rangers maakt zich zorgen over de situatie van Jürgen Klopp bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren