‘Frenkie de Jong is het beste nieuws wat Barça zich kan wensen in Lissabon’

Zondag, 9 augustus 2020 om

Barcelona en Frenkie de Jong plaatsten zich zaterdagavond voor de kwartfinale van de Champions League. De 3-1 overwinning in het Camp Nou was toereikend na de 1-1 in Napels en dus maakt het team van trainer Quique Sétien zich op voor een krachtmeting met Bayern München, komende vrijdag in het Estádio da Luz in Lissabon. De Jong, die samen met Sergi Roberto en Ivan Rakitic het middenveld vormde, speelde een uitstekende wedstrijd en dat ontging ook de kranten in Spanje niet. ‘Frenkie de Jong is het beste nieuws wat Barça zich kan wensen in Lissabon’, verwijst Marca naar het restant van de knockout-fase op Portugese bodem.

“Hij ging beter spelen naarmate de wedstrijd vorderde en was zelfs, met toestemming van Messi, de beste Azulgrana. Hij kiest voor een spelritme waar zijn teamgenoten zelden op komen. Het middenveld mét De Jong is een ander middenveld”, zo valt bij Marca te lezen. De sportkrant was minder te spreken over Ivan Rakitic. “Hij ging de fout in bij enkele passes en kwam te laat als er om de bal moest worden gestreden. Het resultaat van zijn traagheid was de strafschop die Napoli in leven hield. Het was voor de Kroaat een avond om snel te vergeten.” Ook Sergi Roberto scoorde als middenvelder geen punten. “Hij viel amper op. Hij levert een bijdrage, hij schiet te hulp, hij gooit zijn fysiek in de strijd, maar van een basiskracht op het middenveld van Barcelona wordt meer dan dat verwacht.”

De beoordeling van Sport mag er zijn: de ‘overal aanwezige’ De Jong krijgt, net als Messi, een negen van de Catalaanse sportkrant. “De Jong was de beste speler van de wedstrijd. De Nederlander had al gewaarschuwd dat hij niet blij was met zijn verrichtingen tot dusver en vandaag haalde hij zijn gram met een sublieme wedstrijd. Hij was overal op het veld te vinden en gaf een geweldige assist op Messi.” De sportkrant heeft meer waardering dan Marca voor de ‘onvermoeibare’ Sergi Roberto, die een zeven krijgt. “Hij speelde een wedstrijd waar een trainer dol op is. Hard werken, harder werken en nóg harder werken. Hij ging maar door. Ook in balbezit leverde hij een bijdrage aan de balcirculatie.” Voor de ‘wisselvallige’ Rakitic zat er niet meer dan een zes in. “Hij wisselde goede met zeer slechte momenten af: hij gaf de assist op Clément Lenglet bij de 1-0, maar hij vervulde ook een hoofdrol bij de strafschop van Napoli. Als defensieve middenvelder volbracht hij zijn taken.”

AS blijft niet achter in de complimentenregen voor De Jong. “Hij overtrof zich keer op keer, zeker in de tweede helft toen hij bewees dat hij de linies van de tegenstander kan doorbreken”, zo somt de Madrileense krant op. “Het was jammer dat zijn teamgenoten achterbleven als hij juist naar voren ging en vaak alleen werd gelaten als het gevaar op hem afkwam. Zijn pass waaruit Messi scoorde, een doelpunt dat wegens hands werd afgekeurd, was van wonderbaarlijke makelij. Ook in defensief opzicht liet De Jong zich gelden.” Rakitic moest het ontgelden. “Slecht. Hij wist zich niet als defensieve middenvelder te profileren, leed veel balverlies en zorgde daarmee voor fouten in de balcirculatie. Hij gaf weliswaar de assist bij de 1-0, maar hij veroorzaakte ook een absurde strafschop op een moment dat de eerste helft bijna was afgelopen.” AS vindt Sergi Roberto ‘hét duidelijke voorbeeld van een voetballer die het vuile werk opknapt en essentieel is voor het team’. “Over zijn werklust en de manier waarop hij zichzelf opoffert is geen discussie mogelijk. Hij probeerde zich te vermenigvuldigen en de gebreken van Rakitic te verbloemen.”

Ook Mundo Deportivo kwam bij dezelfde uitblinkers uit: De Jong en Messi. “Hij werd steeds beter naarmate de wedstrijd vorderde. De Nederlander bepaalde het tempo van de wedstrijd: hij zorgde voor meer snelheid of vertraagde juist het spel, altijd kijkend naar de behoefte op dat moment, en nam altijd de juiste beslissingen.” De Catalanen zagen dat Rakitic ‘het moeilijk had op de momenten dat Napoli druk zette’, maar daar blijft het bij. “Sergi Roberto legde in offensief opzicht weinig risico in zijn spel, maar koos keer op keer voor juiste positie als Barcelona in balbezit wilde blijven.” ElDesmarque is zuinig bij het uitdelen van beoordelingen: voor De Jong en Messi is een zeven het hoogst haalbare. “De Jong was de beste op het middenveld. Hij was de meest actieve middenvelder en blonk uit bij afwezigheid van Sergio Busquets.”

Sergi Roberto en Rakitic kregen respectievelijk een vijf en een vier. “Sergi Roberto maakte geen fouten, maar blonk ook niet uit. Hij liet zich in de eerste helft meer gelden dan na rust. Rakitic verstuurde enkele foutieve passes op zijn eigen helft en maakte soms een verloren indruk op het middenveld. Hij speelde niet heel slecht, maar hij had opnieuw zijn dag niet.” In het wedstrijdverslag van El Periódico valt eveneens te lezen dat ‘een gedreven De Jong geweldig nieuws is voor Barcelona’. “Hij gaf een schitterende assist voorafgaand aan de 3-0, die tot ongeloof van Messi wegens hands werd afgekeurd.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door basdemanaz!)

En zo kan Frenkie dus voetballen. Hij heeft het gewoon in zich. In wedstrijden eerder had ik vaak het idee alsof hij zich inhield en niet met risico durfde te spelen, waarschijnlijk door de onwennige positie. Hij moet die risico's dus vaker nemen. De kracht van De Jong ligt in het instinctief voetballen. Als hij volgens het boekje speelt mist is hij toch een stuk minder. Meer van dit graag.

9 augustus 2020 om 01:40

Het heeft ook te maken met hoe veel teams in La Liga zich opstellen tegenover Barca. Graven zich allemaal in op eigen helft. In de CL zal Frenkie sowieso beter tot zijn recht komen.

9 augustus 2020 om 07:10

Tegen Bayer zal het moeilijk gaan maar over een wedstrijd maakt Barcelona meer kans dan over 1 wedstrijd. Barcelona moet echt een wereld niveau halen willen ze doorgaan naar de halve finale. Ik zeg je eerlijk ik voorspel 30-70. Verdediging van Barcelona is niet zo sterk. Die gaan ongetwijfeld goals tegen krijgen en bayern is geen Napoli.

9 augustus 2020 om 08:25

Ik genoot veruit het meeste van De Jong gisteren. De elegantie die hij uitstraalt en het snelle denken. Hij laat het balletje echt wel snel rondgaan. Maar ben benieuwd hoe het zal gaan als Busquets terug werd opgesteld. Hij had ook wat meer ruimte om zijn eigen ding te doen omdat de huidige leider van het midden veld niet meedeed.

Frenkie heeft sinds hij onze kleuren aan heeft, nog geen op een hand te tellen aantal wedstrijden slecht gespeeld. Iedereen met hun korte termijn geheugen ook, alsof het seizoen niet al vorig jaar begonnen was. Met slecht bedoel ik onvoldoende, dus opvallend ondermaats. Alles wat hij doet is heel erg uitvergroot, en met name een enkele balverlies vergeleken met Rakitic die elke paar minuten de tegenstander een kans geeft om te counteren.

9 augustus 2020 om 01:41

Ik had nog voor zn debuut gezegd dat Frenkie het type is dat nooit een erbarmelijke wedstrijd zal spelen voor Barca, en nooit punten zal kosten. Tot dusver heeft hij die voorspelling waargemaakt.

9 augustus 2020 om 12:58

Het gelijkspel tegen Espanyol mag toch wel op het conto van Frenkie geschreven worden. Al staat buiten kijf dat het een geweldige voetballer is.

Het probleem dat Messi heeft, heeft de Jong ook. Zijn medespelers reageren veelste traag en denken niet vooruit.

9 augustus 2020 om 01:42

Een mooi moment in de wedstrijd vond ik toen Frenkie naar de zijlijn rende om de bal snel in te gooien en Messi instrueerde om naar voren te rennen. Zo gezegd zo gedaan. Je kan zien dat Messi veel respect toon naar Frenkie.

9 augustus 2020 om 09:50

Ze voelen elkaar ook geweldig aan blijkt op zulke momenten. Echt heerlijk om naar te kijken, hoop dat die connectie nog wat sterker word en elkaar meer gaan vinden. Puig (die we helaas niet hebben gezien vandaag) kan ook zeker mee in dat niveau van denken. Als die 3 het vertrouwen van de trainener krijgen en de vrijheid om gewoon te kunnen gaan voetballen word het smullen aankomend seizoen!

9 augustus 2020 om 18:02

Klopt, bepaalde acties daar moet je niet over nadenken. Dat gaat met instinct. Dat heb je of heb je niet.

9 augustus 2020 om 18:05

@ElTwanVitesse je hebt gelijkt. Als Puig ziet spelen merk je op dat ook hij vooruit denkt en met tempo speelt. Hij samen met Frenkie op het middenveld kan in de toekomst een gevaarlijke combinatie worden. Allebei denken ze stappen vooruit.

Dit is zijn beste positie. Die van nummer 8. Zoals hij een tijdje terug zelf al zei bij de bbc. “ Ik ben het beste tussen de verdedigende en meest aanvallende mid in. Hij is dus geen 6 ( de meest verdedigende mid ) zoals Busquets maar ook niet de meest aanvallende mid. Ertussen zoals hij nu speelt. Iets voor de 6. Toch blijf ik lezen dat mensen zeggen dat zijn favoriete positie die van Busquets is. Hier op 8 kan hij vrij spelen, wegdraaien en steken. Op 6 is je eerste taak de 10 oppakken en sober spelen. Zijn af en toe mindere optreden bij Barca heeft dan ook niks met zijn positie te maken maar meer durf en vorm. Mijn voetbalhart huilt ook af en toe wnnr ik zie dat hij al 23 is en eigenlijk nog geen 2 hele seizoenen in het senioren voetbal heeft gespeeld. Dat terwijl er grote talenten met minder kwaliteit op die leeftijd al 5/6 seizoenen achter de rug hebben. Betekent dat we een stel onnozele trainers hebben rondlopen. Frenkie was namelijk vanaf het Ek onder 19 al verschrikkelijk goed. Ik kan het gwn niet geloven en dan alsnog in het eerste van Barca kunnen meedraaien

Zijn de mensen die van mening waren dat hij op 6 moest nu van mening veranderd of niet want ik hoor nu geen geklaag meer over zijn positie? Deze wedstrijd speelde frenkie goed, het moet nu een paar wedstrijden achter elkaar. Griezman speelde 1 wedstrijd ook geweldig.

9 augustus 2020 om 08:52

Hij speelde nu volgens mij als dubbele 6 op de LM positie. Dat ging goed ja.

9 augustus 2020 om 09:26

Nee hij speelde gwn ervoor als linker aanvallende mid. Precies zoals hij het hele seizoen al speelt

Ik wil nederland niet boos maken met negatief zijn naar barca en ik zeg (nederland) omdat bijna heel nederland in de kont van barca kruipt maar waar ik me dus aan kan ergeren is dat overschattende gedoe zodra messi 1 leuke goal maakt en de hele wedstrijd onzichtbaar is word er de hele dag maar over barca en de ozo briljante messi gepraat terwijl bayern die letterlijk 10 keer zo goed is met lewandowski die 2 goals maakte en 2 assists niet die zelfde hype ontvangt

9 augustus 2020 om 02:06

Messi speelde de hele eerste helft sterk. Tweede helft was beduidend minder. Kan zijn door die vrije heftige schop die hij kreeg te verduren.

9 augustus 2020 om 02:14

Gozer, wat zeg je allemaal? Allereerst: interpunctie, zoek het eens op. Ten tweede denk ik dat Nederland niet wakker ligt van jouw tirade. Volgens mij zijn er ook genoeg Real-fans in Nederland en werd er net zo vaak positief bericht over Cristiano Ronaldo in zijn tijd in Madrid. Zijn gewoon beide fantastische spelers, maar een Benzema is ook bezig aan een geweldig seizoen, alsmede Lewandowski, waar ook vaak genoeg over wordt bericht. Jij ziet dingen die er volgens mij niet per se zijn, net als dat jij geen punten en komma's ziet.

9 augustus 2020 om 02:59

Het spijt me , zal er voortaan op letten 😉 .

9 augustus 2020 om 07:13

Ben jij sinds kort begonnen met voetbal kijken knul. Van harte gefeliciteerd. Volgens me speelt Messi als 10 jaar op een hoge niveau. Messi was gisteren eerste helft briljant.

Barcelona was ook niet goed. Napoli had eigenlijk het initiatief, wat on-Barca is. Maar die hadden geen eindpass. Wel een erg goede goal van Milik die helaas net aan buitenspel was. En Koulibaly deed naar mijn mening niks fout. Hij wilde gewoon de bal trappen, hij zag Messi niet eens. Aan de andere kant is het spijtig dat die goal van Messi werd afgekeurd want die assist was inderdaad geweldig. Barcelona moet tegen Bayern uit een ander vaatje tappen, want die zijn veel verder.

9 augustus 2020 om 02:16

Probleem van Barca is dat ze te terughoudend spelen zodra ze op voorsprong komen. Het is lang niet meer de Barca van vroeger waar ze na een 3-0 of 4-0 voorsprong nog de volle gas gaven om een monsterzege op de scorebord te zetten. Dat zie je tegenwoordig zelden bij Barca en ook Real overigens. De core lijkt te oud om volle 90 minuten erop los te schieten. Er is verder best wel aardige stabiliteit op het middenveld met genoeg spelers, maar de voorhoede en achterin vind ik het nog niet CL winnaar waardig eerlijk gezegd.momenteel schat ik City en Bayern als favorieten en anders nog PSG als die de monster voorhoede op tijd fit hebben.

Zet hem op zijn favoriete positie. Zet hem in zijn kracht en je hebt een heerlijke voetballer (een van mijn favoriete) die het spel naar een hoger niveau kan brengen. Als ze dit vaker gaan doen dan blijkt zijn transfersom een absoluut koopje te zijn.

Het lijkt me prachtig als Frenkie straks de spil gaat zijn die Barcelona de CL brengt. Ik zei het gisteren al, hij is met stip nummer 1 de man niet in de post-Messitijdperk Barcelona oogstrelend voetbal gaat bezogen.

Ik vond hem ook goed spelen. Het enige wat me wel opvalt is dat bij een counter mogelijkheid hij vaak het spel vertraagt of terugdraait, dat zie je weinig spelers doen. Maar op andere momenten weet hij weer het spel te versnellen, zoals weinig anderen kunnen dus het is ok.

9 augustus 2020 om 09:42

Dat is inderdaad zo. Hij zou met zijn snelheid daar gebruik van moeten kunnen maken. Het heeft ook te maken met de mensen die dan meelopen. Griezmann loopt vaak mee met een houding van “ speel maar niet naar mij “. Suarez is hongerig maar vaak met tegenstanders aan het vechten. Loopt er een Dembele mee in die counter dan geef je hem diep mee en word het echt gevaarlijk. Het gebeurt ook nog eens op links waardoor hij niet uitkomt om snel iets te ondernemen. Frenkie is het beste wnnr hij onder druk word gezet maar ik heb er vertrouwen in dat hij dit soort dingen ook goed gaat beheren.

Griezmann is pijnlijk. Die vond ik bij Atletico als meest diepe speler geweldig, ook zijn manier van meeverdedigen en terugzakken. Nu staat hij op de zijkant en is hij een van de spelers. Is niks van over. Dit Barcelona is gewoon niet in balans. Er zijn veel middenvelders, maar niet die je samen kunt opstellen. Aanvallers ook met een Griezmann dus waar je op deze manier niks aan hebt. Defensief is Barcelona gewoon heel onstabiel en dat heeft deels ook met kwaliteit te maken. Pique wordt minder en hun andere opties zijn niet goed genoeg.

9 augustus 2020 om 11:05

Klopt als een bus. In het begin deed hij dat nog veelvuldig het terugzakken en met veel energie de bal herveroveren. Ook een beetje om zijn aanvallende impulsen te verbloemen want dat was vanaf het begin al vrij moeizaam. Beste is om hem van de hand te doen en hopelijk heeft PSG daar de beste papieren voor om Neymar vervolgens de omgekeerde route te laten bewandelen.

Dit is ook de Frenkie die je wilt zien. De jonge jongen die plezier heeft met de bal. Ergens risicovol, maar hij heeft zoveel kwaliteit dat de risico's zijn te overzien. Graag meer van dit.

Als ik scheidsrechter was geweest had ik geen hands gezien. Wat een bal van Frenkie al zijn klasse in een fractie van een seconde

Frenkie de Jong heeft dit seizoen regelmatig met "linksbuiten' Griezmann en spits Suarez moeten voetballen, geen fijne speler om voor zich te hebben. Griezmann is geen speler die de bal goed kan vasthouden en acties kan maken dus met Griezmann combineren is lastig. Suarez is regelmatig slordig.Frenkie de Jong had bij Ajax een speler zoals Younes, Ziyech, Tagliafico, Schone voor zich, wel lekker om samen te spelen.Als Iniesta nog had gespeeld als linksbuiten had Frenkie het heerlijk gevonden. Barcelona moet gewoon een goede linksbuiten zoeken die de bal kan vasthouden en acties maken. Aan de rechterkant bij Barca is prima, Messi.

Zet volgend seizoen gewoon een middelveld met Busquets (op 6), Frenkie (op 8) en Coutinho (op 10) neer. Zodra dat draait is het middenveld wereldtop zonder dat er nieuwe aankopen nodig zijn.

9 augustus 2020 om 11:46

Leuk en aardig maar barca speelt niet met een 10 en coutinho is geen nummer 10 maar een hangende linksbuiten

Wat mij betreft niet meer dan logisch, is na Messi de beste speler van barca! Hopelijk komt dit er vanaf nu altijd uit! Een team met frenkie die zijn niveau haalt is echt heerlijk om naar te kijken!

Als hij dit tegen Bayern ook kan, dan heeft hij zich definitief bewezen voor mij bij Barca. Napoli is met alle respect tegenwoordig gewoon een middenmoter in Italië.

" De Jong, die samen met Sergi Roberto en Ivan Rakitic het middenveld vormde, speelde een uitstekende wedstrijd en dat ontging ook de kranten in Spanje niet". Om vervolgens te lezen dat diezelfde Marca Roberto en Rakitic slecht beoordeelt. Ik vond het over het algemeen wel meevallen hoor, Rakitic speelde geen bijster slechte wedstrijd, maar ook niet top en Roberto deed voor mij gewoon wat hij moest doen. Frenkie exceleerde wel en daarom leek het misschien alsof het middenveld echt top was gisteren?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4918 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Eibar10
13.Elche00
14.Getafe00
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
TrincãoAanvaller00
NetoKeeper00
L. MessiAanvaller00
L. SuárezAanvaller00
Jordi AlbaVerdediger00
R. AraújoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Vrijdag 18 september
Real Madrid is van plan om Luka Jovic in de laatste fase van de transferperiode op huurbasis elders te stallen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren