Italiaanse media hebben merkwaardig oordeel over Matthijs de Ligt

Zondag, 5 juli 2020 om 08:00Jeroen van Poppel • Laatste update: 08:38

Het zit Matthijs de Ligt niet mee in zijn eerste seizoen bij Juventus. De twintigjarige verdediger won met la Vecchia Signora weliswaar de stadsderby van Torino (4-1), maar kreeg voor de derde keer dit seizoen een penalty tegen in de Serie A. Hoewel De Ligt nauwelijks iets te verwijten leek bij zijn handsbal op het schot van Simone Verdi, oordelen de meeste Italiaanse media dat de voormalig Ajacied slimmer had moeten handelen. Voor het overige krijgt De Ligt lovende kritieken voor zijn spel tegen Torino.

De Ligt kreeg in de blessuretijd van de eerste helft een hard schot van vrij dichtbij ongelukkig tegen de arm, nadat hij zich nog probeerde weg te draaien. Scheidsrechter Fabio Maresca besloot na het bekijken van de beelden een penalty toe te kennen, die door Andrea Belotti werd benut. De Ligt kreeg daarnaast zijn vijfde gele kaart van het seizoen voor de actie, en is daarom geschorst tegen AC Milan. De voormalig Ajacied is met drie veroorzaakte penalty's dit seizoen bovendien medekoploper in de Serie A.

Journalist Simone Rovera van Tuttosport beoordeelt het optreden van De Ligt met een 6,5, een cijfer dat zonder de veroorzaakte strafschop waarschijnlijk veel hoger had gelegen. "De Ligt is een exceptionele jonge verdediger", aldus de Italiaanse scribent. "En hij speelt een geweldig seizoen. Tegen Torino was het 47 minuten geweldig (tot aan de strafschop, red.), maar een schot proberen te blokken met je handen op je rug, is dat zo ingewikkeld?", klinkt het verwijtend.

"Het zijn er nu al 1, 2, 3, of hoeveel?", gaat Rovera door over De Ligt. "Maar dat heeft verder niets te maken met zijn spel, of zijn seizoen. Hij is een goede verdediger, maar die handsballen zijn natuurlijk niet hyperattent, of slim, kies wat je voorkeur heeft." De Corriere dello Sport is het oneens met Rovera: de sportkrant toont zijn lezers een reeks foto's van het schot dat Simone Verdi loste, die duidelijk moeten maken dat De Ligt niets te verwijten valt bij het bewuste penaltymoment.

Toch is de meest gangbare opvatting in de Italiaanse media dat De Ligt slimmer had kunnen handelen. "De penalty was het enige naïeve moment van De Ligt", aldus Il Messaggero, dat een 6,5 uitdeelt. "In fysiek opzicht was hij superieur aan het spitsenduo Andrea Belotti en Simone Verdi." Ook Tuttomercatoweb, dat een 6 geeft aan De Ligt, wijst naar de strafschop: "Door zijn handsbal vlak voor rust kreeg Torino de kans om weer in de wedstrijd te komen. Het was echter eerder pech dan onachtzaamheid. In de mandekking liet hij niet één steek vallen." Torino kwam door de penalty terug tot 2-1, maar zou uiteindelijk dus met 4-1 verslagen worden.

Namens JuveNews had voormalig middenvelder Angelo Di Livio een 6,5 over voor het optreden van De Ligt. "Hij troefde Belotti volledig af in fysiek opzicht en gaf hem geen enkele kans", aldus de veertigvoudig Italiaans international. "Met die penalty had hij pech, maar dit blijft wel een terugkerend probleem. Daar kun je vraagtekens bij zetten, dat dit hem vaker overkomt", aldus Di Livio. Calciomercato, dat een 7 geeft, sluit zich daar min of meer bij aan: "De Ligt domineerde Belotti. Bij de penalty hield hij zijn arm een beetje wijd en had hij een beetje pech." Ook fansite JuventusNews24 komt met een 6 voor De Ligt en vindt het vooral teleurstellend dat hem door zijn schorsing een nieuwe kans op het hoogste niveau tegen AC Milan wordt ontnomen.


Poll

Was de penalty die Matthijs de Ligt tegen kreeg terecht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door nuanceman)

Hij speelde beestachtig. Die bal op z’n arm naïef noemen is naïef. Die kerel schiet van 2,5 meter richting doel en hij probeerde z’n arm nog weg te halen. Verder had hij Belotti volledig in z’n zak

5 juli 2020 om 01:03

Het probleem was dat hij z'n arm niet echt probeerde weg te halen. Het is ook super moeilijk om dat te doen omdat je een natuurlijke reactie hebt en volgens de huidige regels mag je geen natuurlijke reactie hebben. Dus is dit volgens de huidige regelgeving een terechte pingel en gele kaart. Ik vind gewoon dat die regel moet worden afgeschaft. Onbewust hands moet gewoon bij het spel horen, zeker als er vanaf zon'n korte afstand geschoten wordt.

5 juli 2020 om 09:21

Nee, er staat sinds kort specifiek in de regels dat als de bal vanaf je lichaam tegen je hand ketst het geen penalty is. Check het IFAB rulebook maar. Deze had nooit gegeven moeten worden.

5 juli 2020 om 10:42

@LucasAndersen: moet je toch even strikter lezen. Onder die uitzondering staat namelijk: if the hand/arm is close to the body and does not make the body unnaturally bigger. De hand/arm van De Ligt maakte zijn lichaam groter en dus vervalt de uitzondering.

5 juli 2020 om 12:09

Gaat om begrip “unnaturally” . Dit is gewoon een rare situatie.

Ik vond hem vandaag weer goed spelen. En zulke handsmomenten zijn inderdaad vervelend, maar daar zal hij in de loop van de tijd beter mee leren omgaan. Verder een paar goede slidings en tackles gezien vandaag.

Hij speelde gewoon een zeer solide wedstrijd, beter dan Bonucci ook, zoals eigenlijk vrijwel wekelijks het geval is. Ongelooflijk dat er weer zo naar sensatie gezocht wordt met deze titel, De Ligt viel niks te verwijten vandaag; prima pot!!

5 juli 2020 om 09:22

Mooi ook zo zonder publiek, je hoort Buffon continu BRAVOOOO MATTY roepen haha.

5 juli 2020 om 10:39

Wat ik niet begrijp, hoezo is dit sensatie? De titel zegt letterlijk dat het vreemd is dat De Ligt dit commentaar krijgt. Niet achter elke boom een vijand zoeken

5 juli 2020 om 11:17

Dat komt inderdaad omdat de nieuwe titel die er nu staat beter aansluit bij de inhoud van het artikel dan de titel die er gisterenavond stond Die zin over sensatie is niet meer van toepassing!

Weet iemand wanneer Demiral terug is? Hij en de Ligt samen, pfff.

5 juli 2020 om 00:37

Gaat niet gebeuren, lopen daar 2 grote meneren rond die niet zomaar op het bankie gaan zitten.

6 juli 2020 om 00:42

Er staat dat hij mogelijk ergens halverwegen Juli weer terug is.
Zou mooi zijn als dat de komende 10 jaar het cemtrale duo van Juve zal zijn.

Dit is niet erg...
Laten ze de laat maar torenhoog leggen .
Deze jongen gaat die lat wel halen...

Een buitenlandse verdediger in de Serie A die opgegroeid is met meevoetballen... Dan moet je heel wat Italianen overtuigen

Het is eigenlijk niet normaal dat een jongen van twintig bij de beste club in het land van verdedigers al weken lang de uitblinker is. De Ligt heeft echt al stappen gezet ten opzichte van hoe hij bij ajax speelde. Ook nu, ondanks die handsbal, was hij fenomenaal. Nederland heeft met Van Dijk, De Ligt en De Vrij drie van de vier of vijf beste verdedigers op aarde. Echt niet normaal.

5 juli 2020 om 00:46

Nah 3 van de vijf? Met alle respect maar dat is mij te gortig. Ja v Dijk is misschien wel de beste en ja de Ligt zit ook bij de beste. Welke plaats kun je discussiëren. en De Vrij zij is ook echt goed. Maar ze zitten echt niet alle 3 bij de beste 5.

5 juli 2020 om 09:17

De vraag is natuurlijk, wie zijn er dan beter? Ramos hoort ook bij die vijf, en laporte wat mij betreft. Maar daar onder wordt het wat mij betreft allemaal discutabel.

5 juli 2020 om 10:41

Noem bijvoorbeeld een Alaba? 3 van de 5 is natuurlijk iets te gortig hoor

5 juli 2020 om 11:20

De Vrij hoort daar ook niet bij. Degelijke/sobere verdediger en niet van hetzelfde niveau imo.

Die opmerking is toch ook onzin: "een schot blokkeren met je handen op je rug". Dat is zo'n onnatuurlijke houding maar we zijn het blijkbaar heel normaal gaan vinden, om wat voor reden dan ook.

4 juli 2020 om 23:59

Los daarvan ging de bal via zijn been. Verdedigen met de handen op de rug is vragen om tegengoals. Je bent dan namelijk totaal niet wendbaar.

5 juli 2020 om 12:25

Ik vind deze kritiek uit de kranten dan ook redelijke bullshit. Ze hebben blijkbaar zelf niet echt serieus gevoetbald want als je dat wel hebt gedaan dan weet je dat je inderdaad helemaal niet goed wendbaar bent met handen op de rug.
Er zijn overigens wel meer mensen die zonder kennis van zaken zich met voetbal bezig houden.
Bij de KNVB is men momenteel een test aan het doen met op jonge leeftijd niet op niveau te selecteren maar gewoon alles lekker mengen. 😂. Klinkt ook allemaal leuk maar je zorgt, ook op jonge leeftijd, al voor irritatie tussen kinderen omdat de ene wel kan voetballen en veel gaat doen en de andere niets. Beide hebben er niks aan en de goede wordt niet nog beter omdat er geen of weinig tegenstand is dus niveau later zal omlaag gaan...
Sorry moest dit er even bij vermelden.😅

Zonde dat hij voor deze club heeft gekozen, vooral voor zijn ontwikkeling begon goed te worden maar denk wel een speler die het van zelfvertrouwen moet hebben en dat krijg je amper in italie.
Lekker naar liverpool gaan en samen met virgil spelen ben je gelijk goed ingespeeld op elkaar voor het nederlands elftal

De Ligt doet hier niks fout. Een hele normale manier om zich te beschermen tegen een hard schot. Op deze manier moeten aanvallers gewoon richting het lichaam van de verdediger schieten. Is dat wat men wil? Je kan niet continue gaan verdedigen met je handen op je rug. Slaat totaal nergens op.

On: Slaat echt nergens op dat ze zo oordelen over de ligt. Speelde gewoon een uitstekende wedstrijd, maar dan is het voor de media zoeken naar een moment om zo'n jonge gast af te branden. En dan volledig offtopic (en dan zal deze reactie vast wel weer verwijderd worden): Vitesse heeft sinds gistermiddag een nieuwe hoofdsponsor. Toch relatief gezien best groot nieuws, maar er is niet één artikel over op VZ verschenen. Vind ik echt te belachelijk voor woorden voor een objectief platform voor voetbalnieuws. Maar goed..

5 juli 2020 om 09:11

Zijn ze hier niet.. ik plaatste ergens een reactie onder het bericht van Messi dat hij misschien transfervrij zou zijn, nou Juve sla je slag en mooie combi met Ronaldo. Verwijderd was niet relevant

Dus als je een geweldige wedstrijd speelt en een penalty veroorzaakt dan krijg je een 6 of een 6,5? Volgens mij klopt daar weinig van. Dan geef je iemand toch een 8 of 9 en geen 10 vanwege die 'fout'?

Lol, tja het is waar tegenwoordig penalties voor worden gegeven. Maar een schot van die afstand en dan nog via de pielemuis op de arm... je kan je armen als verdediger soms beter amputeren..

In een competitie dat niet te pruimen is voor een neutrale toeschouwer moet de scheids dan maar voor spectakel gaan zorgen.

Penalty terecht want er was voordeel bij maar de kaart niet.. hij krijgt van 2,5 meter de bal tegen zijn been aan en kaatst dan pas tegen zijn arm.. ja hij plaatst bewust zijn been zo dat de bal zo via zijn arm kan blokken.. zelfde als dit handsballen van spelers die hem van achteren tegen hun hand krijgen.. scheidsrechters en Var zijn verschrikkelijk in Italië

Hahaha Matthijs is gewoon nog een jochie, en dan nog onbetwiste basisspeler in z'n eerste jaar bij een van de 5 grootste clubs van het moment... Ik heb de pot niet gezien eerlijk gezegd, maar ik hoor weer dat hij buiten iets waar hij niks aan jon doen, gewoon geweldig speelde...

Nooit penalty , bal eerst tegen zijn eigen lichaam dan pas zijn hand. Dus discussie had er niet moeten zijn.

5 juli 2020 om 12:43

Dat is geen regel. Maakt niet uit hoe de bal tegen de arm komt (tenzij het via de arm van de tegenstander is).

Dit word toch een kwalijke zaak al die handsballen. Het kan wel zijn dat hij nog jong is en veel moet leren maar dit kan echt niet.dat het in Italie gebeurt dat boet mij niet, maar bij oranje kan dat zomaar uitschakeling betekenen. En ophouden met dat goed praten door Ajacieden, want dit is geen toeval meer. Een keer per ongeluk hands maken dat kan iedereen gebeuren maar bij de Ligt gebeurt het te vaak.hij wil de grote meneer spelen bij een grote club in een grote competitie en dan kan dit echt niet.zodra dit Juventus geld gaat kosten dan is het zo gebeurt met hem.

5 juli 2020 om 11:23

Ga nou eerst maar wedstrijden van Juve kijken voordat je met zulke uitspraken komt. Overduidelijk dat je dat niet doet. Hij heeft dit seizoen 3 penalties veroorzaakt; 1 domme en 2 uiterst ongelukkige. Kan je wel roeptoeteren dat dat geen toeval maar is maar zo'n penalty als gisteren kan iedereen overkomen: dat is wél toeval. Ik denk dat men hem in Turijn gelukkig een stuk beter op waarde schat dan jij doet, ze hebben met Matthijs de Ligt goud in handen. Gaat op z'n sloffen tot de beste verdedigers ter wereld behoren in de nabije toekomst, en hij is nog altijd piepjong!

MdL staat positioneel nou eenmaal erg vaak in de baan van het schot. Dan gebeurt dit. Niks aan te doen.

5 juli 2020 om 11:22

Dus staat hij in principe altijd goed opgesteld. Dit is gewoon pure pech.

Kan een keer gebeuren. Wat hij voor de rest laat zien is gewoon top

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1067 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Napoli4927
3.AC Milan4922
4.Atalanta4318
5.Juventus4213
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
MorataAanvaller225
Kaio JorgeAanvaller90
F. IsraelKeeper00
M. PerinKeeper30
C. PinsoglioKeeper00
M. RainaKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

161 fans
Verdediger, 22 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Juventus 18 1 1 1
2020/2021 Juventus 27 1 4 0
2019/2020 Juventus 29 4 5 0
2018/2019 Ajax 33 3 1 0
2017/2018 Ajax 33 3 8 0
Laatste voetbalnieuws

La Repubblica onthult vraagprijs voor De Ligt; drie clubs geïnteresseerd

Matthijs de Ligt wordt in Italië opnieuw in verband gebracht met een vertrek bij Juventus. La Repubblica meldt dat de 22-jarige centrumverdediger aan het einde van het seizoen voor 65 miljoen...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 26 januari
Een overgang van Álvaro Morata naar Barcelona is uitgesloten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren