UEFA straft keihard en sluit koploper Turkije uit van Europees voetbal

Woensdag, 3 juni 2020 om

Trabzonspor heeft zeer slecht nieuws gekregen van de UEFA. De Europese voetbalbond heeft bepaald dat de huidige koploper van de Süper Lig, waar onder anderen aanvaller Bilal Basacikoglu onder contract staat, volgend seizoen niet mag deelnemen aan Europees voetbal, omdat men niet voldeed aan de voorwaarden van een regeling die de club in 2016 overeenkwam met de bond.

Trabzonspor werd vier jaar geleden al gewaarschuwd door de UEFA voor het overtreden van de regels inzake Financial Fair Play. De club zou geschorst worden als het in 2019 nog steeds niet de zaken op orde had. Clubs mogen van de UEFA niet structureel meer geld uitgeven dan dat er binnenkomt, maar volgens de Europese bond heeft Trabzonspor zich niet aan deze regel gehouden.

Mocht de Turkse topclub dit seizoen alsnog geen Europese plek bemachtigen, dan wordt de straf een jaar later toegepast, mits men dan wel een Europees ticket pakt. Trabzonspor staat momenteel eerste in de Süper Lig met 53 punten uit 26 wedstrijden. Istanbul Basaksehir, Galatasaray en Sivasspor volgen op respectievelijk 53, 50 en 49 punten.Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door emre61)

Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken dat Trabzonspor hier geslachtofferd wordt. Net als Real Mallorca een aantal jaren geleden. Laten zien aan de buitenwacht dat echt wordt opgetreden door de UEFA inzake FFP, terwijl topclubs elke keer goed wegkomen.

3 juni 2020 om 18:53

Topclubs als Inter en Milan zijn toch behoorlijk gestraft, en City lijkt ook voor de bijl te gaan.

3 juni 2020 om 18:58

Voor zover ik weet zijn Inter en Milan niet daadwerkelijk uitgesloten van Europees voetbal, toch?. En bij City moeten we het ook nog maar afwachten. Maar goed, bij Trabzonspor ken ik de details natuurlijk ook niet.

3 juni 2020 om 19:05

City gaat absoluut niet uitgesloten worden, omdat de hele procedure niet helemaal rechtmatig was. Ookal zitten ze dik in de fout en belazeren ze de boel.

3 juni 2020 om 19:14

Milan is effectief uitgesloten van Europees voetbal, anders hadden ze dit seizoen namelijk europees gespeeld. Daarnaast heeft PSG een tijdlang maar 20 spelers mogen inschrijven in de CL (normaal zijn dat er denk ik 24).

3 juni 2020 om 19:41

City is al uitgesloten, maar er loopt nog een hoger beroep... Vooralsnog lijkt het er gewoon op dat de uitsluiting stand houdt volgens mij, tenzij jij ergens iets anders hebt gelezen?

4 juni 2020 om 00:12

Wow zeg 20 spelers ipv 24, en uitgesloten worden als nummer 6 voor europa league of als landskampioen voor CL is nogal een verschil. Ik zeg niet dat deze straf voor Trabzonspor niet terecht is maar er wordt zeker met 2 maten gemeten en alleen straffen uitgedeeld voor de bühne. Net als met racisme wel reclame ertegen maken maar nóóit opgetreden en zelfs straffen uitdelen of ermee dreigen als teams van het veld lopen, draait echt allemaal alleen en puur en alleen maar om het grote geld.

3 juni 2020 om 19:44

Milan is vorig jaar uitgesloten en City voor de komende twee jaar. Dus UEFA straft ook de topclub.

3 juni 2020 om 19:52

Ik deel je mening dat topclubs te makkelijk wegkomen met het financiele wanbeleid, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Trabzonspor wel daadwerkelijk fout is. En dan is de straf natuurlijk wel terecht.

3 juni 2020 om 23:58

Craig Tucker, Aan de hand van dit artikel kun je inderdaad niets anders concluderen. Maar als fan en kenner van de club kan ik je het volgende vertellen: de club heeft de spelerssalarissen in de afgelopen twee jaar teruggebracht van €40,- miljoen p.j. naar €16 miljoen p.j., de club heeft een winst geboekt van 23 miljoen Turkse Lira tussen 1 juni 2019 en 29 februari 2020, de club heeft zijn schulden hergestructureerd a.d.h.v. een overeenkomst met de schuldeisers waarbij de eerste 5 jaar niets hoeft te worden betaald en tot slot een financiele meevaller gehda met de verkoop van een dragende speler voor €17,- miljoen (yusuf Yazici naar Lille, een record voor Trabzonspor). Al met al snap ik dit besluit werkelijkwaar niet, vooral niet omdat er Turkse clubs zijn die zich in veel embarlijkere situaties bevinden, maar ik denk en vermoed dat het wel los zal lopen bij de Cas.

3 juni 2020 om 23:06

Ze hebben 3 jaar de tijd gehad van de uefa, als je het dan nog niet volgens de regels doet moet je niet raar kijken dat je bestraft wordt. Vind dat de uefa ze hier gewoon terecht bestraft. Grote clubs zijn daarnaast vaak zat bestraft, denk aan barca, chelsea en atletico volgens mij met een transferban en city nu

4 juni 2020 om 00:01

Zo zwart wit als jij het stelt was het sowieso niet. Het bestuur dat dit akkoord met de Uefa sloot vertrok pas in juni 2018. Het huidige bestuur heeft enorm veel gedaan, vooral aan de kosten, maar ook zeker in inkomsten (lees een reactie boven deze reactie meer daarover). Als het goed is, was het daarmee ook rechtgetrokken, maar goed, ik ben benieuwd wat het CAS hierover gaat zeggen.

De UEFA blijft maar de Turkse clubs straffen. Natuurlijk is het terecht indien ze zich niet aan de afspraken houden. Nu nog kijken of ze daadwerkelijk clubs als City gaan straffen (of de straf geldig gaat blijven).

3 juni 2020 om 18:56

Daar heeft de UEFA alleen weinig over te zeggen, zij hebben de straf al opgelegd bij City. Nu moet blijken of de arbitragecommissie CAS het ermee eens is, maar de UEFA heeft zijn werk iig gedaan.

3 juni 2020 om 19:44

De UEFA heeft City ook gestraft, dat ze in beroep zijn gegaan bij de CAS heeft verder niks met de UEFA te maken.

Dit is werkelijk waar schandalig van de Tff.trabzonspor heeft dus in Januari 5(!) aankopen kunnen doen, die direct effect hebben op de titelrace, wat dus nooit had gemogen. Dit is reinste competitievervalsing.de Turkse voetbalbond moet per direct aftreden. Fenerbahce mocht in Januari geen spelers aantrekken ondanks dat Ali Koc voor geld had gezorgd om het te kunnen doen. Ali Koc zei : Er is geen enkel juridisch reden om ons te verbieden om spelers aan te trekken, geen enkele maar toch mag het niet en ik snap niet waarom.de Uefa is keihard. Het was lachwekkend, spelers die Trabzonspor in Januari heeft aangetrokken hadden een salaris van 50.000 euro, belachelijk laag, puur om de FFP te kunnen omzeilen.de Trabzon-lobby in de overheid is ook zo overduidelijk met een Minister van Financien die live op TV zegt dat ze veel doen voor Trabzonspor ( Er zijn nog andere 17 Turkse clubs in de Lig ) . Het wekt antipathie op bij andere supporters.

3 juni 2020 om 21:18

Aankopen is een te grote woord. Hebben 3 spelers gehuurd en 2 gratis aangetrokken. Zo veel hebben ze dus niet uitgegeven, denk ik.

4 juni 2020 om 03:40

Inderdaad. Dat is het probleem. Zoveel hebben ze niet uitgegeven..laat me een voorbeeld geven Suzuki Vitara - 55.000 euroskoda Superb - 50.000 eurofiat Doblo - 25.000 euroaankopen Trabzonspor :Da Costa - 40.000 eurohuseyin Cimsir - 37.000 eurobilal Basacikoglu - 24.000 euromaat, wie houden ze voor de gek. Kom nou. De TFF is een regelrechte schande en moeten per direct aftreden.

3 juni 2020 om 21:33

Het huidige bestuur van Trabzonspor is vooral op financieel vlak zeer goed bezig. De schulden zijn flink terruggebracht, de salarissen teruggeschroefd en de inkomsten verhoogd, waardoor er inmiddels ook winst gemaakt wordt. Zowel in de zomer als in de winterstop zijn er een aantal spelers transfervrij binnengehaald en gehuurd. Bijna niets uitgegeven dus. Dat is totaal niet te vergelijken met Fenerbahce, die crowdfunding-acties nodig heeft om te overleven. Ik verwacht ook dat Trabzonspor het hogere beroep wint en volgend jaar in Europa actief zal zijn

4 juni 2020 om 03:45

Fenerbahce gebruikt idd crowdfunding actie. Het zou je sieren als je ook zou aangeven hoe jullie aan al jullie geld komen. Hoe kan het dat je voorzitter zegt dat je aan de rand van de afgrond bent, en paar maanden later dood leuk geld uitgeven ? Wat heb je te zeggen op dat de Minister van Financien, die de Turkse economie zou moeten besturen, openlijk op tv aangeeft dat ze druk bezig zijn voor Trabzonspor en dat er al veel geld is 'gedoneerd' ? Fenerbahce gebruikt geld van haar eigen supporters en rijke elite. Het is niet zo dat de Turkse economie zo super goed is dat die gast zich nadrukkelijk bemoeit met jullie financien. Hij had zelfs een vinger bij het ontslaan van jullie trainer waar hebben we het over ?

4 juni 2020 om 11:56

Ok, dus je probeert dan maar keihard te liegen om je gelijk te halen. Het verbaast me niet, maar het is wel best zielig... De minister heeft nooit gezegd dat er geld is gedoneerd aan Trabzonspor. Dat heeft de voorzitter van Fenerbahce gezegd. Zonder enig bewijs. De minister heeft alleen bijgedragen aan het herstructureren van de schulden, wat overigens voor alle clubs is gedaan, niet alleen voor Trabzonspor. Dat onze club aan de rand van de afgrond stond, is ook iets wat door Ali Koc is geroepen. Daarnaast heeft Trabzonspor, zoals ik in mijn vorige bericht heb aangegeven, bijna geen geld uitgegeven. Er is dit seizoen voor ongeveer 4 miljoen Euro ingekocht en voor 17 miljoen verkocht. Er zijn oa wat grootverdieners transfervrij vertrokken (rodallega, Olcay, etc) waardoor de operationele kosten zijn teruggebracht. Mede hierdoor maakt Trabzonspor inmiddels winst. Als je je dus afvraagt hoe Trabzonspor het doet, moet je de materie induiken en niet afgaan op de ongefundeerde uitspraken van Ali Koc.

4 juni 2020 om 22:04

@Chili. Het zal mij niet verbazen als Ali Koc de UEFA getipt zou hebben, hahaha. Ali Koc is elke dag bezig met Trabzonspor. Hoe hij deze club kan dwarsbomen zodat Fener zich enkel op GS hoeft te richten. Kom op Fener, jullie kunnen dit zonder Trabzonspor vals te beschuldigen, hahaha

Het huidige bestuur kan hier vrij weinig aan doen, het betreft een schikkingsovereenkomst uit 20 mei 2016. Op de site van de Uefa staat er ook dat er op 5 juli 2019 is vastgesteld dat de club hier niet aan heeft voldaan. Wellicht kan de CAS nog een rol spelen hierin.

3 juni 2020 om 19:37

Op 10 Oktober 2019 was het al bekend dat Trabzonspor zijn gemaakte afspraken met de Uefa niet zou halen. Toch mocht TS transfers doen in de winterbreak. Dit is competitie vervalsing pur sang.

3 juni 2020 om 19:49

Competitievervalsing, goeie.

Oei dit is zuur voor hamsi. Maar ik vraag me nu wel af of TS hun huiswerk goed gedaan hebben maar natuurlijk ook de Turkse bond is hier in gebreke. Zij moesten hier vanaf weten lijkt mij.

Trabzon krijgt verdiende loon.. eerst onterechte deelname CL in 2011 vanwege zogenaamde omkoopschandaal.. tegenwoordig bewezen (juridisch ook) dat het een vooropgezet complot theorie is.. en dan zielig doen, nog steeds dat ze de kampioen zijn van 2011.. een en al manipulatie sportief en politiek.. Iedereen van het OM en politie die dat plan hadden opgezet om Fenerbahçe kapot te maken is het land ontvlucht en ondergedoken, ze worden nu allemaal gezocht door de turkse justitie.. dus Trabzon.. de waarheid komt altijd boven water naarmate de tijd verstrijkt is een mooie spreuk.. want jullie hebben niet alleen jullie zelf kapot gemaakt.. maar veel meer.. dat is jammer.. want Trabzon is altijd een verrijking geweest en gerespecteerd in het Turkse voetbal, maar sinds 2011 echt niet meer.. elke keer als ze een keer net een kampioenschap mislopen gooien ze met modder en is er omkooping.. met zo’n instelling kom je niet ver.. zoals nu het geval is..

4 juni 2020 om 21:57

@Fener for ever. Erg goedkoop om dit aan te grijpen om de omkoop-acties van de toenmalige Fener voorzitter goed te praten. We weten ook dat de scheidsrechters gesommeerd werden om soepel op te treden tegen de Fener spelers. Zelfs de UEFA gaf aan dat er sprake is van omkoping. Het enige wat Fener in Turkije tegen heeft, is de tegenwerking van GS mensen. Vanuit de bond en de sport zelf. Maar als Fener dan gaat omkopen krijgen ze vanzelfsprekend iedereen tegen zich. Geef gewoon toe dat het zo is. Dan zal Trabzonspor niets tegen Fener hebben. Puur omdat Fener zonder extra hulp vrijwel nooit wint van Trabzon. Die kampioensbeker van 2011 in de prijzenkast van Fener is een symbool van diefstal. Dat weten jij en die koekebakker van een Ali Koc ook.

6 juni 2020 om 07:54

Okan1961: jij denkt toch echt niet dat ik ook maar een letter van alles wat je opschrijft serieus neem? Als dat zo is, moet ik je helaas teleurstellen..

6 juni 2020 om 08:07

@fenerforever. Als de harde waarheid gezegd wordt, zijn er altijd mensen die dat niet serieus nemen. Omdat het te pijnlijk voor ze is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Trabzonspor

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Sivasspor5416
4.Besiktas5313
Voor de complete stand: Spor Toto Süper Lig
SpelersPositieW
B. TemirAanvaller
A. SørlothAanvaller3121
U. ÇakırKeeper300
J. SosaMiddenvelder279
A. NwakaemeAanvaller2711
Y. SarıAanvaller133
S. AsanVerdediger70
Voor de complete selectie: Clubpagina Trabzonspor.

In de wandelgangen

Vrijdag 10 juli
Lasse Schöne is van plan om zijn contract bij Genoa, dat over een jaar afloopt, uit te dienen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren