‘Er komt overheidssteun voor de Nederlandse voetbalclubs’

Maandag, 1 juni 2020 om

De clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie kunnen onder voorwaarden een beroep doen op overheidssteun, zo meldt sportmarketeer Chris Woerts maandagavond in Veronica Inside. De KNVB heeft een tweehonderd pagina's tellend plan ingediend bij de overheid, dat naar de verwachting van Woerts goedgekeurd zal worden.

"Ja, er komt overheidssteun", zegt Woerts in het voetbalpraatprogramma. "Er is een rapport gemaakt voor de overheid van tweehonderd pagina's, met allerlei protocollen erin waaraan clubs moeten voldoen, willen zij gebruik maken van overheidssteun. Om naar Den Haag toe te laten zien als bedrijfstak: wij nemen het serieus, en we komen niet zomaar ons hand ophouden voor gratis geld. Ze hebben er goed over nagedacht."

De hoofdpunten van het plan voor een noodfonds.

In Veronica Inside wordt vervolgens een overzicht getoond met de hoofdpunten van het plan. "De kern van het verhaal is dat ze ongeveer 196 miljoen euro steun vragen", licht Woerts toe. "Dat bedrag wordt alleen gevraagd indien er een heel jaar zonder publiek moet worden gespeeld en alle clubs er gebruik van zouden maken. Er wordt gevraagd om een derde deel als schenking te zien, en twee derde als lening, die binnen vijf jaar terugbetaald moet worden."

Er zijn strenge voorwaarden verbonden aan het aanvragen van financiële steun, waardoor zeker niet alle clubs gebruik zullen maken van het noodfonds, zo legt Woerts uit. "Als je heel veel eigen vermogen hebt en gezond bent, kun je geen gebruik maken van de regeling. Je mag geen bonussen of dividend uitkeren. Het heikele punt is nog wel de transferinkomsten. Je kunt moeilijk overheidssteun vragen als je winst maakt op spelersverkopen. Daar zitten clubs over in dubio, wat ze moeten doen."

"Maar er zullen clubs gebruik van maken, omdat ze het moeilijk krijgen. In de Keuken Kampioen Divisie, maar zeker ook in de Eredivisie. Zonder inkomsten gaat het gewoon niet", vervolgt de sportmarketeer, die weet dat Ajax, PSV, Feyenoord en AZ sowieso geen beroep zullen doen op overheidssteun. Ook clubs die de verwachting hebben binnenkort transferinkomsten te genereren, wachten volgens Woerts nog af. Het noodplan staat overigens los van het solidariteitsfonds, dat opgezet wordt door de top vier.Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door chrissie23)

Het kan natuurlijk aan mij liggen maar hoe gaan die clubs die van de overheidssteun gebruik gaan maken nu in hemelsnaam 2/3 van die maximaal 196 miljoen kunnen terug betalen qua leningen? Dat zijn clubs die het al moeilijk hebben (financieel gezonde clubs maken immers geen gebruik er van) en die niet bekend staan miljoenen aan transfers te verdienen waardoor ze even die leningen kunnen terugbetalen binnen 5 jaar.

1 juni 2020 om 22:13

Een transferperiode of twee geen transfers doen en er komt wel al dat geld vrij lijkt me.

1 juni 2020 om 22:20

Volgens mij komen juist de clubs in de problemen die doorgaans weinig transferinkomsten hebben. Zeker de clubs uit de KKD moeten het daar niet van hebben, maar ook een VVV of PEC halen doorgaans niet hele grote bedragen op.

1 juni 2020 om 22:26

Ik doelde niet op uitgaande transfers maar op inkomende. Natuurlijk geven de kleinere clubs ook minder uit, maar bijna elk team geeft wel een aantal ton uit per seizoen aan aankopen (zeker in de eredivisie).

1 juni 2020 om 22:28

Tsja, clubs met een kleine begroting zullen ook een stuk minder steun nodig hebben. Het kan afbetaald worden in vijf jaar. In vijf jaar tijd kan een club echt wel een goede transfer bewerkstelligen of het bedrag zelf bij elkaar sprokkelen. Stel dat een KKD-club een begroting heeft van 2 miljoen en 1 miljoen van de inkomsten gewoon binnenkomen. Dan gaat het om 1 miljoen aan steun, waarvan naar verwachting 1/3 om schenkingen gaat. Dan hebben we het over een lening van zo'n 666.000 euro die verdeeld over 5 jaar terugbetaald moet worden. Dat is zo'n 153.000 euro per jaar en minder dan 10% van hun jaarlijks begroting. Zo schokkend is het allemaal niet dan.

1 juni 2020 om 23:59

@master D: dat vind ik ook vrij apart. Krijg je straks weer situaties dat een deel van de lening omgezet moet worden tot een gift als een club dreigt om te vallen.

2 juni 2020 om 09:01

@master D, ik vind het sowieso een gigantische smak geld. Als de grootste clubs het niet nodig hebben (maar ook bijvoorbeeld Willem 2 met het F. de Jong geld wel overleeft) dan zou het neerkomen op ruim 5 mio per club. Dat is voor sommige clubs bijna de volledige (soms zelfs meer dan) de jaarbegroting.

Persoonlijk lijkt me de eerste regel die in zo een contract moet staan, dat clubs zolang ze een schuld hebben openstaan geen transfers mogen doen. Want als er transfers gedaan kunnen worden is er geld. En de overheid lijkt me echt het laatste redmiddel voor voetbalclubs.

1 juni 2020 om 22:52

In mijn ogen moet dat er dus helemaal niet in staan. Transfers zijn voor clubs juist een goede manier om geld te verdienen en op die manier de lening terug te betalen. Als je de bakker op de hoek geld leent om zijn winkel overeind te houden zeg je toch ook niet dat hij van het geld geen meel mag kopen? Een bakker moet brood kunnen maken om geld te verdienen, een voetbalclub heeft spelers nodig om geld te verdienen. Neem bijv. FC Twente, die hebben momenteel 10(!) speler met een contract dat doorloopt na deze zomer, waarvan 2 keepers. Die zouden dan geen transfers mogen doen? Dan weet je zeker dat je je geleende geld kwijt bent.clubs moeten gewoon zelf mogen bepalen wat ze met het geld doen zolang ze aan de 5 voorwaarden die je in het artikel kunt lezen voldoen.

1 juni 2020 om 22:56

Die vergelijking loopt nogal mank vind ik persoonlijk want een transfer is een investering (waar best veel risico aan plakt). Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de bakker uit jouw voorbeeld dat geld gaat investeren en een best risicovolle onderneming?

1 juni 2020 om 23:25

Om maar in het voorbeeld van de bakker te blijven: stel het is een grote bakker met 25 ovens. Elk jaar moeten 5 ovens vervangen worden. Bij bezetting van 23 ovens draait hij break even. Als de bakker dan een jaar geen nieuwe ovens koopt heeft hij aan het eind van het jaar nog maar 20 ovens over. Dan maakt hij dus verlies en had je net zo goed het geld kunnen verbranden want dan gaat de bakker alsnog failliet. Zo werkt het in de eredivisie ook. Spelers brengen succes, spelers brengen supporters en spelers brengen transfergeld op. Geen investeringen mogen doen is killing.

1 juni 2020 om 23:40

Je gaat er wel van uit dat transfers een succes worden. Stel nu dat er een ADO scenario komt waar een club 10 spelers haalt die uiteindelijk geen enkele meerwaarde hebben. En dat met geld van de overheid.

2 juni 2020 om 00:06

Je moet het geld dus wel ergens vandaan halen. Je zou kunnen korten op je transfer- en salarisbudget. Dan is echter de vraag hoe je contracten er voor staan, immer moet de lening binnen 5 jaar worden afgelost. Daarnaast krijg je zoals je Ado al benoemt een club die dit jaar stuk of 10 spelers gaat verliezen. Als ze geen andere spelers kunnen halen, dan kun je vrij zeker stellen dat ze gaan degraderen. Dan krijg je weer dezelfde problemen.

2 juni 2020 om 00:18

Het geldt natuurlijk voor meerdere teams tegelijk, dus relatief gezien valt het effect van veel spelers die wegvallen weg. Ten slotte lijkt het me ook een regel die er voor zorgt dat clubs pas echt tot overheidssteun overgaan als ze niet anders kunnen.

1 juni 2020 om 23:23

Nouja, je kan natuurlijk een transfer doen op basis van toekomstige betalingen. Er zal altijd wel een deel direct betaalt worden lijkt me, maar kijk maar naar MSK Zilina. Die hadden nog maar weinig geld van Feyenoord ontvangen voor Bozenik. Ik vind ook niet dat je transfers moet verbieden voor dit soort acties, want transfers zijn ook een manier om 'het bedrijf' te runnen. Kijk hoeveel winst Ajax er bijvoorbeeld mee maakt. En dat geldt voor veel meer clubs. Dat brengt alleen maar grotere economische problemen mee in de toekomst, om de sportieve problemen nog maar even te negeren. Ik snap je punt opzich wel hoor, vind het alleen een beetje kort door de bocht. Ik vind het bijvoorbeeld wel goed dat ze zeggen dat de jeugd niet geraakt mag worden door bezuinigingen. Eigenlijk gaat dat toch wel betekenen dat er minder transfers komen, denk ik.

1 juni 2020 om 23:45

Het is inderdaad wat kort door de bocht, maar clubs hebben een jeugdopleiding. Clubs met een goede tot degelijke jeugdopleiding kunnen dan profiteren van de situatie. Clubs die helemaal niks hebben rondlopen worden dan als het ware gestraft. En aangezien er meerdere clubs geen transfers mogen doen zal er niet meteen heel oneerlijke concurrentie zijn. Het lijkt mij gewoon heel krom dat een club transfers gaat doen als ze op hetzelfde moment geld moeten hebben van de staat. Kijk bijvoorbeeld naar ADO. Die hebben deze winter allemaal nieuwe spelers gehaald en dat heeft hen niets opgeleverd (en ook qua toekomstige inkomsten zit er niet veel in bij die aankopen). Als een club zo iets doet met overheidsgeld sta ik daar alleszins niet achter. En daarnaast is het nog een extra incentive voor de clubs om hun financiën zo snel mogelijk op orde te krijgen, want dan kunnen ze zich weer roeren op de transfermarkt.

Waarom zouden Feyenoord, PSV en AZ geen gebruik hiervan maken? Volgens mij is enkel Ajax kerngezond met veel eigen vermogen.

1 juni 2020 om 22:22

Omdat die clubs ook in deze tijd voldoende inkomsten hebben om, zij het in een zeer uitgeklede vorm, op eigen kracht te kunnen overleven. Overheidssteun zal het laatste redmiddel zijn voor clubs.

Als alle theaters in Nederland de hand bij de overheid kunnen ophouden omdat anders cultuur verdwijnt dan kunnen prof clubs dat natuurlijk ook want dat is ook gewoon cultuur. Niet iedereen zal daar om te springen staan en het voelt natuurlijk hartstikke wrang aan omdat er normaal miljoenen in het betaald voetbal om gaan nu in eens afhankelijk zijn van overheids steun. Maar ik zou niet weten waarom je stiefkinderen zou maken. Te kort is tekort.

1 juni 2020 om 22:41

Je moet wel even wegen voor wat voor een hongerloon acteurs van het theater e.d. rond moeten komen. Voetballers verdienen een zoveel meervoudige van zo'n theatermens. Tevens zie je die theatermensen niet voorbij komen op de sociale media in hun blitse auto, met een pas gereleasde rap video en sieraden ter waarde van een modale voetballer aan hun nek. Dan vallen er maar voetbalclubs om, je kan niet met zo'n salarishuis je handje ophouden. Laat iedereen binnen het bedrijf maar een poosje voor de minimum werken, wat immers ook de vergoeding is voor Zzpers die niet aan de slag kunnen.

1 juni 2020 om 22:45

Ja, daarom zijn er ook zoveel spelers die liever bij de grotere amateurclubs spelen dan voor een minimumloon onderin de KKD. De meeste voetballers in Nederland verdienen niet zo geweldig veel.

1 juni 2020 om 22:59

Dat is inderdaad heel wrang maar goed dat is markt werking. Vraag en aanbod. Voetbal clubs hebben wel gewoon een maatschappelijke functie en het zou zonde zijn als die verloren gaat. Je kan het ook zo regelen dat clubs het op langer termijn geld terug gaan betalen. Of andere diensten zoals gratis kaartjes voor arme gezinnen. Twente is dat momenteel ook verplicht naar de gemeente Enschede.

2 juni 2020 om 02:03

@IKEA een beginnend acteur verdient al Jan modaal, of te wel geen honger loontje. Vele spelers in KKD mogen blij zijn met het minimum. Een ZZP-er weet bij geen opdracht geen inkomsten. En dat die kan terugvallen op aanvulling tot bijstandsniveau. Daarnaast is het uurloon van een ZZP-er ook een veelvoud tegen over loondienst.

1 juni 2020 om 22:45

De vergelijking maken met theaters is te zot voor woorden, een directeur in die branche verdient minder dan menig voetballer in de subtop. Laat staan al het geld wat voetbalclubs verspillen aan transfers en bonussen. De voetbalwereld profiteert bij elk straaltje zonneschijn, leunt dan lekker achterover en kan genieten van alle overbodige luxe. Maar het is een luchtbel die bij een zware storm gewoon knapt en iedereen opeens zijn handje omhoog houdt. We hebben het niet nodig, het is leuk en we kijken er graag naar, maar voor mij niet belangrijk genoeg om er weer geld in te pompen zodat ze weer met hun bakkes in de zon kunnen gaan zitten.

1 juni 2020 om 22:52

Beide gewoon entertainment industrie. Nederland zou in principe gewoon prima zonder theaters of prof clubs kunnen. Maar we willen het allemaal behouden en in hoop dat dat gaat lukken. Ik weet niet wat precies de voorwaarden zijn maar je zou het natuurlijk ook gewoon zo kunnen regelen dat clubs die gebruik maken van deze steun het later terug gaan betalen. Dat de voetbal wereld steeds onrealistischer wordt en gaat zweven ben ik met je eens. Maar wat dat betreft is het niet gek dat alle clubs het even voelen en weer met de voeten op de grond worden gezet. Uiteindelijk hoop ik dat al deze organisaties de crisis door komen.

Het zal wel mijn verzuurde linkse kijk op de sport zijn, maar waarom moeten voetbalclubs steun vragen bij de overheid wanneer bijna iedere voetballer boven de Balkenende norm verdient? Het is hetzelfde als met de KLM waarbij de overheid 70% van hun salarissen ging financieren terwijl er met pijn en moeite geld is vrijgemaakt voor de Zzp. Ik houd van voetbal maar ik houd niet van de verwende, overbetaalde mensen die het in deze wereld brengt. Laat ze maar een poosje op een houtje bijten. Of betekent dat dat Ajax binnenkort met steun van onze belastingcenten nog een Braziliaan voor x-aantal miljoen kan kopen? Of weer een talent van een kleinere bvo weet te verleiden. Dit is uiteraard een zeer kortzichtige en bekrompen kijk naar de situatie, die uiteraard veel ingewikkelder ligt.

1 juni 2020 om 22:39

Het is inderdaad jouw verzuurde linkse blik. Als jij denkt dat bijna iedere voetballer boven de Balkenende norm verdient zit je er flink naast...

1 juni 2020 om 22:43

In Nederland nog net niet, maar als je ziet dat het gros van de voetballers nog niet tot vijf kan tellen, dergelijke maniertjes heeft, etc. zou het ook gewoon schandalig zijn dat ze meer zouden verdienen (en het zijn er meer dan genoeg die meer dan die Balkenende norm verdienen overigens.) dan een gestudeerd man die volle dagen maakt om een land te besturen.

1 juni 2020 om 22:47

Bijna alle spelers bij clubs in de KKD verdienen minder dan modaal.

1 juni 2020 om 22:50

Zijn verzuurde blik spreekt wel de waarheid, waar menig voetbal supporter blind voor is. Straks kunnen we onze helden niet meer zien roepen we dan, maar de voetbalwereld voelt zich vaak boven de maatschappij verheven, maar is nu van zijn eigen voetstuk gevallen. Klopt dat er veel voetballers zijn die (nog) niet zoveel verdienen, maar we moeten ook niet doen alsof daar een zware opleiding aan vooraf gaat, de tijd die ze investeren is hun eigen keuze met alle risico's van dien. Misschien moeten al die voetballers zich afvragen waar al die miljoenen die in deze wereld rondgaan, naar toe gaan. Schijnbaar niet naar hun...

1 juni 2020 om 22:52

@Ikea, eerst had je een probleem met de steun, omdat verreweg de meeste spelers boven de Balkenende norm zouden verdienen (wat een grote misvatting is). Nu dat standpunt weg valt, gaat het ineens om de maniertjes van spelers... Alsof alle spelers zulke maniertjes hebben.. Dat valt echt heel, heel erg mee. Zo goed als alle voetballers in Nederland zijn hele normale mensen die allang blij zijn dat ze van hun hobby hun beroep hebben mogen maken. Je generaliseert echt gigantisch, terwijl je er ook nog eens naast zit met je opvattingen..

2 juni 2020 om 01:47

Naast verzuurd is jou kijk wel heel erg krom. Gehele KKD en rechterrijtje ED verdient geen eens Balkenende norm. Vooral in KKD mogen de meeste blij zijn met het minimum salaris Je op opvatting ‘onze belastingcentjes’ is helemaal krom. De profvoetballers en bvo’s betalen ook belasting. Waarmee het dus ook hun belastingcentjes zijn. Je bent ook verongelijkt over de steun richting KLM. Stel dat die er niet was, zou Er bij KLM massa ontslagen vallen. Deze ontslagen personen zullen dus terug vallen op een uitkering die bekostigd word door belastinggeld. ZZPers zijn zelfstandigen en kunnen ten alle tijde terugvallen tot bijstandsniveau. Een ZZP-er weet dat ie geen inkomsten heeft als er geen opdrachten zijn, het risico van het vak. Daarnaast geniet de ZZP-er van vele aftrek posten zodat er minder belasting afgedragen hoeft te worden. Ook heb je tekst waarschijnlijk niet goed gelezen, want daarin staat ook vermeld dat Feyenoord, PSV, AZ en Ajax geen gebruik van deze regeling gaan maken

2 juni 2020 om 12:44

Volgens mij moet je met je zure blik naar een opticien.. er staat toch dat Ajax GEEN gebruik maakt van overheidsssteun? Lezen is möeylick

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 10 juli
Feyenoord heeft interesse in Santiago Pierotti, een talentvolle aanvallende middenvelder van Club Atlético Colon. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren