AZ ontvouwt ambitieuze plannen: ‘Een stap vooruit, ondanks de zware tijd’

Vrijdag, 22 mei 2020 om 15:33Rian Rosendaal

AZ en bouwbedrijf BAM hebben een akkoord bereikt over de oplevering van een nieuw dak in het AFAS Stadion, zo meldt de Alkmaarse club vrijdag via de officiële kanalen. Er is reeds een begin gemaakt aan de voorbereidende werkzaamheden, zo klinkt het. Het binnenkort te starten bouwproject zal ook tijdens de eerste helft van komend seizoen plaatsvinden. AZ treft enkele maatregelen, waardoor het wel mogelijk is om gewoon wedstrijden te spelen tijdens de verbouwing.

Het nieuwe dak wordt aan alle zijden vier meter langer richting het veld, waardoor de bezoekers meer comfort hebben tijdens thuisduels, voegt AZ daaraan toe. "Dit akkoord betekent dat de plannen voor het nieuwe dak ook daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden", reageert algemeen directeur Robert Eenhoorn. "Als club zetten we hiermee, ondanks de zware tijd waar we met elkaar in zitten, weer een stap vooruit. We bieden onze fans een veilig, comfortabel en innovatief stadion."

"We kunnen nu echt aan de slag", benadrukt BAM-directeur Eric Moleman. "De voorbereidingen zijn in volle gang en binnen een aantal weken gaan we starten met de funderingen. We zijn er bijzonder trots op dat we de kennis en ervaring van BAM kunnen inzetten om het nieuwe dak te realiseren en daarmee een bijdrage te leveren aan de ambities van AZ." BAM was in Nederland eerder betrokken bij de bouwwerkzaamheden in de Johan Cruijff ArenA, Philips Stadion, De Kuip, Gelredome en het Hitachi Capital Mobility Stadion. Daarnaast was het bedrijf betrokken bij de realisatie van het Soccer City Stadium in Johannesburg, waar Oranje in 2010 in de WK-finale uitkwam tegen Spanje.

Een gedeelte van het dak van het AFAS Stadion stortte vorig jaar augustus in, al gebeurde dat niet tijdens een thuiswedstrijd van AZ. De harde wind bleek de oorzaak te zijn van de instorting. Het elftal van trainer Arne Slot moest hierdoor voor duels in de Eredivisie en Europa League enige tijd uitwijken naar het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag.Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door fr_jc)

Vind dat AZ echt een club is met een goed beleid. Na dat DSB debacle toch op eigen kracht weer stappen gemaakt, en nu gewoon de mogelijkheden hebben om tijdens deze crisis het dak te kunnen vervangen. Denk dat dit voor mening club de definitieve nekslag was geweest.

22 mei 2020 om 16:52

"denk dat dit voor mening club de definitieve nekslag was geweest." Het dak vervangen gaat AZ gelukkig voor hen geen cent kosten, ze waren immers goed verzekert, tenminste als ik de supporters hier op VZ heb zien vertellen. Voor de rest heb ik respect hoe AZ zich terug geknokt heeft na het DSB debacle, zoals je zelf aangeeft. Mooie club, goede jeugd, goede scouting.

22 mei 2020 om 19:27

AZ moet het nieuwe dak gewoon zelf betalen. Dat alles verzekerd zou zijn is een fabel die heel veel supporters in leven hebben gehouden. Slechts een deel van het oude dak is vergoed. Aangezien het nieuwe dak fors duurder is, kost dit AZ wel degelijk een hoop geld. Maar wat is geld als je bedenkt hoe veel geluk ze al die jaren hebben gehad toen een onveilige constructie overeind bleef staan.

22 mei 2020 om 20:04

azopeen; Nou in geheel als een fabel zou ik het toch niet willen omschrijven. Ik heb het zojuist even opgezocht en het dak zelf was gewoon verzekerd en dus zal het nieuwe dak tot op een deel betaald worden van die bedragen. De extra kosten dat is een eigen beslissing geweest, en ja, dat kost ettelijke miljoenen. Verder in geheel eens met je schrijven dat de supporters niet onder het dak zaten ten tijde van als ook voorheen.. Het leed had niet te overzien geweest.

24 mei 2020 om 18:38

Volgens directeur Eenhoorn kost het nieuwe dak 'meer dan twintig miljoen' euro en heeft AZ daar wel een financiële tik door gekregen. Dat zei hij gisteren tegenover het NHD.

24 mei 2020 om 19:11

Dat klopt in geheel, maar hadden ze het oude dak laten herbouwen, had dat ze geen cent gekost. AZ koos voor een ander dak, dit dak is 4 meter langer, uiteraard kost dit meer en zodoende zal AZ nog een miljoen of 5-8 bij moeten betalen. Gezien de jaarcijfers vorig jaar, zou de club dat wel moeten hebben, echter, momenteel natuurlijk ook een hele grote financiële strop gaande... Maar om af te sluiten, word een mooi dak

Poeh. De foto's zien er tof uit zeg! Mooi dat de hoofdingang bespaard wordt van een stalen frame aan de voorkant. En die halve ring aan de bovenkant doet mij denken aan het Emirates Stadium. Echt een tof ontwerp.

Heb het zelf al vaker aangegeven hier op Voetbalzone, maar ik ben zelf Ajacied en ik weet zeker dat als ik geen Ajacied zou zijn ik zeker weten supporter van AZ zou zijn. Op de een of andere manier heb ik altijd wel een zwak voor AZ gehad (behalve in de wedstrijden tegen Ajax natuurlijk). Ik zag ze toen voor het eerst spelen in de tijd dat Co Adriaanse de hoofdcoach was en zeker na het DSB-debacle heb ik nog een grotere zwak voor AZ gekregen. Wat ze daarna allemaal hebben opgebouwd, vind ik echt prachtig. Natuurlijk heeft AZ hier en daar weleens miskopen (o.a. Friday, Johnsen, Gorter, Overtoom, etc.), maar over het algemeen voeren ze echt gewoon heel goed beleid met goede aankopen, die zowel sportief als financieel veel opgeleverd hebben, (o.a. Berghuis, Gudelj, Jóhannsson, Janssen, Henriksen, Jahanbakhsh, Weghorst, etc.) en goede spelers uit de eigen jeugd, waarvan een gedeelte nu van groot belang is voor AZ en die ongetwijfeld veel geld op zullen leveren als ze verkocht worden, maar ook eigen jeugdspelers uit het verleden die zowel sportief als financieel belangrijk zijn geweest (o.a. Maher, Luckassen, Haps, Stengs, Boadu, Wijndal, Koopmeiners, etc.).

22 mei 2020 om 16:25

Deels mee eens. AZ is absoluut een mooie club, maar in een tijd waarin alles goed gaat is de ontwikkeling op basis van de begroting wel erg gestaag. Drie miljoen euro in vijf jaar tijd is wel een hele langzame groei voor een club die in de afgelopen 5 jaar voor meer dan 100 miljoen euro heeft verkocht en in diezelfde periode nog geen 30 miljoen euro heeft uitgegeven aan transfers. Dan ben ik wel nieuwsgierig waar die 70 miljoen euro dan naartoe gaat. Nu zijn de factoren dermate gunstig dat je kunt groeien. Als het straks weer even minder gaat, kun je dat wel uit het hoofd zetten. Het beleid van AZ lijkt overigens ook vooral effectief op het collectief, sportief gezien. Als ik jouw opsomming van spelers even kijk, valt me op dat alleen Weghorst en Berghuis het elders gered hebben en Berghuis deed dat binnen de Eredivisie. In dat geval valt het allemaal weer wat tegen de laatste jaren. De vertrokken spelers laten namelijk ook werkelijk niets zien.

22 mei 2020 om 16:37

Die 70 miljoen is voor een deel opgegaan aan het opkopen van het stadion zodat AZ nu eigenaar is. Verder is het trainingscomplex verder uitgebreid met een hal. Veel wordt geïnvesteerd in de jeugd, en ik neem aan een deel opgepot voor mindere tijden misschien. Maar het gaat financieel zeker niet slecht door de grote transfers, alleen de standaard inkomsten zouden wat omhoog mogen.

22 mei 2020 om 16:52

Maar dan zou je toch denken dat de begroting stijgt nu het stadion in eigen beheer is. Dan vind ik de stijging van 3 miljoen euro in de afgelopen 5 jaar wel erg weinig. Dat is de waarde van een wisselspeler. Als je nu niet groeit, wanneer wil je het dan gaan doen? Zoveel beter dan nu gaat het niet worden.

22 mei 2020 om 17:03

AZ heeft circa 25 miljoen begrote inkomsten. De kosten zijn de laatste jaren tegen de 40 miljoen. Met de terugkoop van het stadion en de investeringen in een trainingscomplex in Wijdewormer, zie je waar al die transferopbrengsten heen gaan. Dit seizoen is er deels meer verdiend door de Europa League maar door het uitwijken naar Den Haag is er ook een hoop misgelopen. AZ neemt eigenlijk elk jaar wel risico door structureel meer uit te geven dan er binnen komt exclusief de transfers.

22 mei 2020 om 18:41

Ik denk dat er op korte termijn ook niet zo veel meer uit de markt valt te halen voor een provincieclub. Hoe wil je groeien dan? Europese inkomsten als vaste inkomsten zien, transferoverschot als structurele opbrengst? Dat zijn allemaal incidentele inkomsten waar je vroeg of laat naast grijpt. Het sterke punt bij AZ is net hun stabiliteit, ze blijven trouw aan hun beleid, zowel in slechte dagen maar ook in goede tijden. Hoe vaak zie je wel niet dat clubs dan ad hoc gaan handelen en dan op langere termijn nog meer schade berokkenen?

Als Az gewoon met beide beentjes op de grond blijft en geen dure aankopen doet dan is het een goede club die bovenin mee kan doen. Hopelijk voor Az maken ze niet de fout dat men CL moet halen en te dure aankopen doet en er te weinig verkopen zijn. Die fouten hebben we namelijk gezien bij Twente en die hadden last van hoogtevrees.

22 mei 2020 om 16:16

Dat is wel erg makkelijk. Bij FC Twente denk je al snel aan al die problemen, maar mensen vergeten dat de club ook in een korte tijd behoorlijk is gegroeid met goed beleid en daar blijvende voordelen van heeft (periode 2006-2010/11). Dat ze dat vervolgens hebben verknald doet daar natuurlijk niets aan af. Je kunt niet blijven hangen op een begroting van 25 miljoen euro als je stappen wilt maken. AZ is in de afgelopen 5 jaar zo'n 3 miljoen euro gestegen in de begroting in een periode waarin alles hosanna is. Dat is wel erg weinig. Onverantwoorde risico's nemen is zelden goed, maar helemaal geen risico nemen is ook niet goed. Talenten als Boadu zijn zeldzaam voor elke club.

23 mei 2020 om 08:52

Tja die begroting dat zegt me eerlijk gezegd niet zo veel. Feyenoord draait met een begroting van 50-60 miljoen en zijn hard gestegen de laatste jaren. Maar om nou te zeggen dat die het beter doen. Daarnaast heb je gelijk dat talenten als Boadu niet jaarlijks voorbij komen, echter AZ verkoopt ook inmiddels middelmaat als Guus Til voor 18 miljoen. Ik denk dat de jeugdopleiding en het nieuwe trainingscomplex een gouden zet is geweest. Veel jonge spelers komen gewoon graag daar voetballen. Deels door de faciliteiten maar ook omdat het via mond op mond bekend is dat AZ een hele goede op- of tussenstap is voor menig talent.

23 mei 2020 om 12:33

Dat is wel erg makkelijk. Feyenoord is verder in alles groter en de druk is er een stuk hoger. AZ doet het goed hoor, maar je gaat geen grote stappen meer maken als je niet door blijft groeien. Beter dan nu gaat AZ namelijk niet meer draaien. De factoren zijn momenteel uiterst gunstig voor AZ en dat blijft natuurlijk niet zo. Er zit natuurlijk wel een plafond op het rendement van AZ en met zo'n lage begroting ligt zo'n plafond aanzienlijk lager. Dat ze dan nu goed draaien doet daar niets aan af. Buiten Feyenoord hebben ze momenteel nou ook niet bepaald concurrentie. FC Twente is momenteel niet in beeld, Utrecht is nog steeds afhankelijk van Van Seumeren en Vitesse rendeert niet als club.

Mooi dat er een akkoord is bereikt voor de bouw van het dak, ondanks de lastige financiële periode waarin elke club klappen krijgt. Ik hoop persoonlijk dat het plan dat er lag om de tribunes naar het veld door te trekken ook nog doorgaat. Dat zou denk ik een mooie manier zijn om de sfeer te verbeteren in het stadion.Overigens een pluspuntje voor de maker van het promotiefilmpje, heel vet gedaan.

je kan alleen maar respect hebben voor hetgeen AZ bewerkstelligd met vrij beperkte middelen imo. ze geven veel jeugd een kans en ze hebben een prima scoutingsapparaat is wel gebleken. heel knap hoe ze zich na alle perikelen met Scheringa en de DSB bank weer hebben terug geknokt naar de top van de Eredivisie

22 mei 2020 om 20:40

Ik ben heel erg benieuwd hoe het er straks uitziet aangezien ook de traditionele stadion verlichting zal gaan verdwijnen en aanbracht zal gaan worden in de dakrand.dit zal led verlichting zijn en denk ook dat dat gebruikt zal worden als stukje entertainment in de vorm van een lichtshow.ook dat het dak dichter opschuift naar het midden zal een prettig effect geven in de vorm van geluid etc...omdat geluid gedragen word door het dak, de laatste wedstrijden zonder dak was ook vrij sfeerloos omdat al het geluid vervloog.ik werk tegenover het stadion en kan de bouw dus van dichtbij meemaken en kan niet wachten tot ze beginnen.

Lekker bezig Az, eindelijk wordt er aan begonnen. Wordt meteen goed aangepakt, waardoor ze meteen een lichtshow kunnen geven . Zeker in deze tijd, hebben we er blijkbaar goed geld voor.nu nog hopen dat het team compleet blijft, met een versterking voor de defence erbij. En we kunnen knallen in de CL.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8275
2.PSV6837
3.AZ6729
4.Vitesse6016
5.Feyenoord5525
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. KarlssonAanvaller309
C. StengsAanvaller287
D. KunstAanvaller00
M. BizotKeeper310
Elber EvoraKeeper00
A. KrulKeeper00
B. ReusKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren