Ajax verwacht miljoenendeal: ‘Hij is vergelijkbaar met Frank Lampard’

Dinsdag, 12 mei 2020 om 10:22Tim Siekman • Laatste update: 11:57

Donny van de Beek gaat Ajax waarschijnlijk verlaten komende zomer. Algemeen directeur Edwin van der Sar gaf onlangs aan dat hij een vertrek van de 23-jarige middenvelder uit de Johan Cruijff ArenA verwacht, mits er een goed bedrag op tafel komt. Jesper Gronkjaer, oud-aanvaller van onder meer Ajax en Chelsea, ziet de Oranje-international wel bij de Spaanse top spelen.

"Ik zou niet verrast zijn als hij bij Real Madrid of Barcelona gaat spelen, maar ik zie liever dat hij bij een club net daaronder terechtkomt. Alleen al gezien zijn speelstijl passen clubs als Tottenham Hotspur en Chelsea hem beter", zegt de Deen in gesprek met Goal. "Dat zijn nog steeds topclubs. Bovendien is hij vergelijkbaar met Frank Lampard (oud-middenvelder, tegenwoordig manager van Chelsea, red.). Een sterke gast, box-to-box en kan goed schieten, maar hij is niet zo technisch begaafd als andere spelers die van Ajax komen."

Ziyech na besluit KNVB: 'Zeker pijnlijk'

"Hij is in ieder geval een speler van wie je altijd een bepaald niveau kan verwachten", aldus Gronkjaer, die zich ook uitlaat over Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. De middenvelder en verdediger ruilden Ajax vorig jaar in voor een avontuur bij respectievelijk Barcelona en Juventus. "De Jong en De Ligt moeten hun volle potentie nog laten zien. Ze hebben het goed gedaan bij Ajax en zijn toen vertrokken naar Barcelona en Juventus, maar sindsdien hebben ze het moeilijk. Het is een ander niveau, maar in de komende jaren zullen ze bij de beste spelers van Europa behoren."

Gronkjaer laat ook zijn licht schijnen op Hakim Ziyech, die Ajax deze zomer verlaat voor Chelsea. "Ziyech is degene die mijn aandacht het meest heeft getrokken in de afgelopen twee seizoenen, ook al is hij niet opgeleid door Ajax. Ik zie hem erg graag voetballen. Ik zou ook betalen om hem te mogen aanschouwen bij Chelsea. Deze gasten hebben het allemaal geweldig gedaan in de Champions League, hun prijskaartje is met driehonderd procent gestegen. We kunnen nu wel tot de conclusie komen dat het Nederlands voetbal boven veel andere competities staat, zoals die van Denemarken."

"Wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd bij Ajax is een combinatie van een speciale generatie spelers als Van de Beek, De Ligt en De Jong en goede aankopen als Daley Blind, Quincy Promes en Dusan Tadic. Heel veel goeds kwam samen en dat had een abnormaal gevolg. Ajax kan dit niet ieder seizoen realiseren. We kunnen Ajax niet ieder jaar in de halve finale van de Champions League verwachten. Het succes is ook te danken aan de mensen op de achtergrond: Marc Overmars en Edwin van der Sar. Het is een club waar iedere jonge speler naartoe moet als ze de kans krijgen."


Poll

Verwacht jij dat Donny van de Beek deze zomer vertrekt bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

95 reacties (laatste reactie door blackmorerulez)

Prachtig dat een Gronkjaer dit zegt, natuurlijk is hij wat gekleurd maar wel een mooie PR voor de Wredivisie, Nederlandse voetballers en in het speciaal Ajax. Ben wel benieuwd na de “Corona”-tijd, hoe komen alle clubs in de wereld hieruit, welke landen gaan er bovenuit steken? Ik verwacht toch wat kleine veranderingen.

12 mei 2020 om 10:45

Zeg maar gerust een grote verandering
De bedragen van 100 miljoen zal niet snel meer gevraagd en of gegeven worden.
Clubs die nu veel inkomsten mislopen. En dus verlies leiden. Zullen spelers moeten verkopen. Om overeind te blijven. En dan genoegen moeten nemen met 30 a 40% minder waarde van een speler.

Er zullen denk niet echt landen bovenuit steken. Meer de clubs die in al die jaren een flinke buffer hebben opgebouwd.

Er zijn al best veel top clubs die salarissen verlaagd hebben. Dan kun je het niet maken om over 2 maanden dan een speler te halen voor 60 a 80 miljoen.
Met daarbij de salariseisen van de speler.

Een club als bijv Manchester United heeft dat nog niet hoeven doen.
Verwacht ook dat die wel toe kunnen toe slaan op de transfermarkt.

Pogba bijv. Is maar de vraag of die weg gaat/kan. In deze tijd behoorlijk onmogelijk geworden om die te halen.

Al zal het over een paar gaat weer hetzelfde zijn. Waar de tv rechten en inkomsten van de aanwezigheid van de supporters weer omhoog schieten.

Het is nu de taak om creatief om te gaan met de inkomsten die ze kunnen krijgen via livestreams of bepaalde voetbalkanalen waar de wedstrijden op te zien zijn

Ik ben geen enorme fan van Van De Beek maar een middenveld De Jong-Arthur-Van De Beek zou nog wel kunnen werken denk ik. Alleen ben ik er niet van overtuigd dat hij de kwaliteiten heeft om de absolute top te bereiken. Bij Real hoef ik em alleszins niet te zien, daar is hij namelijk niet nodig.

12 mei 2020 om 10:47

Waarom is hij bij Real niet nodig? Die gigantische oorwassing vorig jaar was een direct resultaat van het feit dat Real geen type Van de Beek in het veld had staan.

12 mei 2020 om 10:54

Beetje simpel gesteld.. Real zoekt toch echt een hoger kaliber dan Van de Beek. En wat is er mis mee dat Van de Beek dat niveau, in mijn optiek, niet heeft? Vrijwel niets. Ik snap dan ook niet waarom Ajax fans altijd direct butthurt zijn als je dat zegt..

12 mei 2020 om 10:58

Die drie voorgaande Champions League overwinningen waren zeker ook het gevolg van het feit dat er geen type Van De Beek op het veld stond? Het grootste probleem met Real vorig jaar was dat ze aanvallend weinig voorstelden.

12 mei 2020 om 11:06

@jackieboy10: waarom zou ik daarmee zitten als je dat zegt over Van de Beek? Iedereen z'n eigen mening toch? Ikzelf denk wel dat Donny ondergewaardeerd wordt bij niet-Ajacieden, maar dat is dan weer mijn mening. Begrijp dat anderen daar anders over denken. Ik weet ook niet of hij een niveau Barca/real aan zou kunnen, dat weet je pas echt natuurlijk als hij daar zou spelen. Denk trouwens niet dat clubs met veel geld gaan strooien, dus moet maar zien of Donny uberhaupt gaat vertrekken.

12 mei 2020 om 11:12

Sinds vorig jaar is bij Real Valverde doorgebroken, die heeft het middenveld daar wel compleet gemaakt.

12 mei 2020 om 11:13

Sindsdien heeft Valverde zich stormachtig ontwikkeld. Laat het ook zien bij Madrid, waardoor Donny overbodig lijkt. Ik vind Inter wel een mooie club voor hem, willen steeds meer voetballen ik zie hem de strijd wel winnen met de middenvelders die ze daar hebben lopen. Ook denk ik dat ze binnenkort zullen aanhaken aan de top van Europa.

12 mei 2020 om 11:29

Dat vind ik van jezelf veel te simpel gesteld Jackie. Ik hoef Van de Beek niet zozeer te verdedigen want wat mij betreft blijft hij lekker bij Ajax, maar ik denk dat wanneer Van de Beek het in de absolute topwedstrijden bewijst en niet even goed maar steeds ook beter dan de tegenstander is gebleken (tegen Bayern, Real, Juventus, Chelsea, Valencia etc), dan kan hij dat niveau niet alleen aan maar is hij dus ook beter en maakt hij dergelijke clubs ook beter. Ik zou niet weten waarom Van de Beek een stap terug moet doen van het niveau van Ajax van vorig jaar. Want toen waren er niet veel clubs voetballend beter dan dat Ajax. Dus dan blijven er ook niet zoveel clubs meer over. Ik denk alleen wel dat hij naar een club moet waar ze ook goed dat spel willen spelen: Bayern, Barcelona, City en eventueel Real. Chelsea zou ook goed kunnen, die willen graag spelen wat Ajax vorig jaar liet zien.

12 mei 2020 om 11:47

Wijzen naar de oorwassing van Real om aan te geven waarom vd Beek nodig is? Er waren, zonder die overwinning te bagetalliseren, echt veel ploegen dat seizoen die het Real ontzettend moeilijk maakten. Maar dat betekent niet dat ze een middenvelder van pak 'm beet Levante of Sevilla nodig hebben/hadden. Maar goed, ben benieuwd waar vd Beek eindigt. Het zou zomaar echt in de top kunnen zijn inderdaad.

12 mei 2020 om 11:53

Heb je ook gelijk in Mgmv, ik ben het alleen niet eens met de stellingen dat Van de Beek het niveau niet aan zou kunnen van Madrid, dan wel daar overbodig zou zijn. Ik denk dat voor Donny er wel betere andere clubs zijn: Barcelona, City, Bayern of misschien met Ziyech mee in project Chelsea.

12 mei 2020 om 12:21

Er zijn mensen die overdreven Donny bekritiseren en mensen die denken dat hij overal kan slagen. Realiteit ligt in het midden. De jongen kan echt goed voetballen, ruimtes dicht lopen, mee passen, diepte in rennen, heel technisch balletjes aannemen en scoren. Maar hij kan ook echt falen zoals tegen Getafe, djngen kunnen hem afleiden waardoor hij afspraken niet na komt. Ik hoop datie toch nog een jaartje bij Ajax blijft, en dan mag hij naar barca, bayern enz.

12 mei 2020 om 12:22

@myvision ik vind Vd Beek een goede speler maar voor de absolute wereldtop is hij imo net niet goed genoeg. in dat CL seizoen steeg iedereen boven zichzelf uit en leek zelfs een Tadic klaar voor de wereldtop maar dat niveau halen ze niet elk seizoen. ik zie Vd Beek wel slagen bij clubs als de Spurs en Napoli bv. clubs uit de Europese subtop die toch ook van een aardig hoog niveau zijn

12 mei 2020 om 12:40

@myvision Dat Donny van de Beek twee seizoenen geleden tegen sommige tegenstanders in de CL een doelpunt heeft gescoord betekent nog niet dat hij die wedstrijden ook goed speelde. Donny was in de meeste wedstrijden in de CL de zwakste schakel aan de kant van Ajax. Dat hij scoorde was vaak vooral de verdienste van andere spelers die het moeilijke voorwerk deden. Tadic, Neres, Ziyech en Ziyech, Tadic en Promes (afgelopen seizoen). Heb je Van de Beek afgelopen seizoen zien voetballen tegen AZ? Tegen FC Utrecht, Sparta, Emmen, Heracles, Willem II? Ga daar eens naar kijken want dan zie je het werkelijke niveau van deze matige speler. Dit zijn bepaald geen topclubs maar veel middenvelders van die clubs speelden Donny helemaal weg. Kijk ook eens voor de grap het CL debacle Ajax-Spurs terug. Dan kun je overtuigd raken van het rampzalige spel van deze overhypte speler die er persoonlijk voor een groot deel voor verantwoordelijk is dat Ajax werd uitgeschakeld door Spurs. Ajax stond die wedstrijd met 10 man te spelen want Donny Gebakken Lucht Van de Beek was weer eens totaal onzichtbaar. En ja, Dolberg was ook zwak maar Donny was werkelijk een ramp die wedstrijd. Dat gold ook voor veel andere CL wedstrijden maar omdat Ajax doorging kreeg dat geen aandacht. Waarom probeer jij ons dan te laten geloven dat je het gek vind dat Donny niet geschikt is voor een Real Madrid of Manchester United. Sterker nog, volgens jou maakt Donny alle Europese topclubs beter. Stop alsjeblieft met deze fabels en denk aan je geloofwaardigheid.

12 mei 2020 om 12:58

Vd Beek zou eenzelfde traject moeten doorlopen als Wijnaldum, rijpen bij een middenmotor in een grote competitie en doorgroeien. Hij is absoluut niet de man om een middenveld van een topclub aan de gang te krijgen. Harde werker maar te licht voor een barca, real of juve.

12 mei 2020 om 13:15

@mikevanh dit is zoveel realistischer. Dat zou Donny kunnen proberen maar na wat ik allemaal heb gezien van Donny heb ik mijn twijfels of hij het niveau van de Engelse middenmoot aankan. Wordt denk ik heel lastig en waar Donny in Nederland enorm wordt overschat is Wijnaldum in Nederland altijd zwaar onderschat. Dat is een jongen met zoveel meer talent dan Donny en daarom is hij de speler geworden die hij nu is. Maar ben het met je eens dat Donny of zijn entourage om te beginnen zijn ambities realistischer zou moeten stellen. Dat begint met realistischer te zijn over zijn echte kwaliteiten. Misschien helpt het om bijvoorbeeld naar een speler als Dominik Szoboszlai van Red Bull Salzburg te kijken. Die kennen we hier in Nederland amper en die speelt op de positie van Donny. Maar is echt minimaal 2 klassen beter. Alle clubs die in de markt zouden zijn voor Donny zouden bijvoorbeeld ook voor deze jongen kunnen gaan. En zo zijn er op de positie van Donny zoveel meer en betere spelers voorhanden in Europa.

12 mei 2020 om 13:20

Real had een middenvelder met loopvermogen nodig en daarom waren ze ook geïnteresseerd in van de beek en pogba maar dit seizoen is federico Valverde inmiddels doorgebroken en hij doet het echt fantastisch en ik schat hem ook wel hoger in dan vd beek dus nu geeft real vd beek zeker niet nodig

12 mei 2020 om 13:57

@holland8 we kennen allemaal je anti-Ajax bril maar wat je nu zegt raakt echt kant noch wal. Donny zou het lastig hebben bij een club als Newcastle? Doe normaal zeg, Donny zou bij een club als Spurs gewoon goed meedraaien. Barca of Real lijkt me ook te hoog gegrepen, maar de Europese subtop en net daarboven zou prima voor hem zijn. En als we toch de vergelijking met Wijnaldum doen, Donny is nu veel verder dan Gini was toen die nog bij PSV zat. En leuk dat je een speler van Salzburg op kunt noemen, maar daar hebben de meeste nog nooit van gehoord, maar is toch al 2 klassen beter dan van de Beek? Die Szoboszlai is 19 jaar, en heeft nog niet eens 1 heel seizoen gespeeld bij Salzburg, Donny heeft meer Europese goals gescoord dan hij Europese wedstrijden heeft gespeeld.... Je Ajax haat zit echt heel erg diep als je met zulk soort reacties komt.

12 mei 2020 om 14:07

@silverfront Ajax is mijn kluppie dus maak je geen zorgen. Maar dat neemt toch niet weg dat ik realistisch mag zijn? En ik denk inderdaad dat Donny het bij een club als Newcastle United heel moeilijk zou hebben omdat de huidige middenvelders van Newcastle, in ieder geval de basisspelers, allemaal beter zijn dan Donnie.

12 mei 2020 om 14:16

Promes deed al het voorwerk ? Als er iemand voetballend niks toevoegt is het Promes wel. Die staat er ook alleen in omdat hij zn doelpuntje meepikt. Dit lijkt me dan ook meten met 2 maten, aangezien je Promes geweldig vindt, terwijl deze hetzelfde brengt als Donnie. Oftewel, we kunnen jou totaal niet serieus nemen wanneer het over Van de Beek gaat Holland8.

12 mei 2020 om 15:09

Whahaha , sorry hoor maar zeg je dit nou serieus?
Heeft 1 leuk jaar gehad dat hij boven zich zelf uitsteeg.
Laatste jaar was al niet echt veel meer.
In Nederlands elftal is hij 1 vd slechte , ook gebaseerd op hoe hij speelt.
Hoe komen mensen toch bij zo een belachelijke statement.

12 mei 2020 om 17:50

@4ever4ajax Dan heb ik nieuws voor je want Donny gaat helemaal niet vertrekken. Niet omdat hij zo graag wil blijven maar omdat er gewoon geen fatsoenlijke club geinteresseerd is in deze matige speler. Dit wordt een kleine ramp voor Ajax omdat we met een Joel Veltman de tweede te maken krijgen. Een speler wiens ego en media status vele malen groter is dan zn voetbalkwaliteiten. Trainers durven hem dan niet op de bank te zetten (anders krijg je problemen met De Telegraaf en een legertje zogenaamde "analysten" en het elftal zit opgescheept met een belabberde speler op een cruciale veldpositie. Een drama gaat dat worden komend seizoen. Donny ga alsjeblieft naar Real Madrid.

12 mei 2020 om 20:33

@Holland8: ik snap niet dat jij geen scout bent bij een grote club. Maar heb afgelopen weekend wat klassiekers terug gekeken. Wijnaldum was op zijn 21e nog niet zo goed als vd Beek. Miss eens een x letten op zijn balaannames. Of op zijn loopacties zonder bal. Of je moet gewoon zeggen dat je anti vd Beek bent?

12 mei 2020 om 11:21

Bij Barca kan hij zijn beste kwaliteiten ook perfect gebruiken denk ik. Barca mist echt diepgang, spelers die de 16 inrennen.

12 mei 2020 om 11:29

Helemaal mee eens. Daarbij zal hij ook blindelings kunnen samenspelen met Frenkie. Bij een Chelsea zou ook kunnen samen met Ziyech natuurlijk.

12 mei 2020 om 11:39

Zo een type missen ze inderdaad wel momenteel. Alleen zou het wel jammer zijn dat Barcelona dan jongens als Puig dan waarschijnlijk te weinig kansen zal geven.

12 mei 2020 om 11:49

Chelsea heeft hem alleen echt niet nodig. Met een middenveld van Mount, Ziyech, Kovacic, Kanté, Barkley, een terugkerende Loftus-Cheek, Gilmour en Jorginho is er echt geen plek meer op het middenveld.

12 mei 2020 om 11:56

Niet echt mee eens. Barca heeft denk ik meer een buitenspeler met een passeeractie nodig, waardoor het minder druk wordt in de as. Dan kan Griezmann bv vanaf het middenveld komen. Dan kan je ook iets vaker gevaarlijk worden op de counter. Als je nu ziet hoe Barca ploetert tegen ploegen die een muur optrekken, niet normaal

12 mei 2020 om 11:59

Okok, ik vond Chelsea alleen niet zo goed met Jorginho, Kovacic; Willian, Mount, Pulisic; Abraham in Londen tegen Ajax en eigenlijk ook niet eens in Amsterdam, maar ik kan niet helemaal eerlijk oordelen over die twee wedstrijden natuurlijk. Vond Ajax significant beter dan Chelsea.

12 mei 2020 om 15:15

En waarom is dat denk je? Ligt dat niet gewoon aan de alle-ballen-op-Messi tactiek die ze nu al een aantal jaren hanteren? Het valt me wel op dat de mensen die hem hier linken aan clubs als Barcelona allemaal dezelfde clubvoorkeur hebben. Begrijp me niet verkeerd; ik vind Van De Beek absoluut een goede speler, maar dan wel voor clubs als Dortmund waar een speler als Van De Beek nog belangrijk kan worden gemaakt. Dat gaat bij een Real Madrid of Barcelona nooit gebeuren. Daar is het aanhaken of afhaken en je zult alles zelf af moeten dwingen.

12 mei 2020 om 13:01

Ik ben een zelf verklaarde voetbalkenner maar als ik Van den Beek zie dan zie ik het niet vaak in hem zitten.een perfecte schaduwspits a la Siem de Jong en Davy Klaassen. Maar daarmee is het wel mee gezegd, verdedigend niet sterk en mist toch de kwaliteiten om het verschil te maken op het hoogste niveau. Een soort type mooi weer voetballer dus.

Van de Beek is wel een moderne tien. Hij heeft loopvermogen, draagt verdedigend zijn steentje bij en is met zijn loopacties altijd dreigend voor de tegenstander. Echt een speler die tussen creatieve breinen kan excelleren door vuil werk op te knappen en zijn goaltjes mee te pikken. In een rol als 6 of 8 twijfel ik over Van de Beek, maar als je weet waarvoor je hem haalt en je zet hem op 10 dan kan hij een heel belangrijke speler zijn. Ik zie hem echt als een speler voor Bayern, ware het niet dat zij al Muller hebben in een vergelijkbare rol. Nu is Van de Beek technischer, maar positioneel verreweg niet zo goed als Muller. Voor het Nederlandse voetbal hoop ik dat hij naar Real Madrid gaat, ik denk dat hij met zijn scorend vermogen ook wat kan toevoegen met in zijn rug Valverde en Casemiro. Het is dan wel te hopen dat Real nog 1 of 2 creatievelingen opstelt voorin.

12 mei 2020 om 10:35

Real speelt onder Zidane al jaren zonder echte 10 en dat heeft het nodige succes gebracht. Ik zie dan ook niet echt in waarom het hele systeem omgegooid moet worden voor Van De Beek. Als er toch een middenvelder bij moet komen deze zomer zou naar mijn idee Camavinga of Fabian Ruiz een betere optie zijn aangezien die wel gewoon in het systeem passen.

12 mei 2020 om 11:56

Ik vind dat Zidane wel echt iets moet dan aan het gebrek aan scorend vermogen. Real scoort voor een topclub zo lastig, het spel is vooral heel sober. Ik denk dat de terugkeer van Odegaard een rol kan spelen in frivoler en doelpuntrijker spel, net als de komst van een Van de Beek. Als hij zich kan aanpassen aan Real staat hij al snel garant voor tien goals per seizoen bij Real.

12 mei 2020 om 12:00

Het scorend vermogen is inderdaad een groot probleem. Hopelijk kan een fitte hazard daar wat aan bijdragen (zowel qua doelpunten als assists). Maar ik zou dat dan ook gewoon oplossen met een nieuwe aanvaller, idealiter Mbappé.

12 mei 2020 om 12:15

Rendement is nooit het sterkste punt geweest van Hazard. Ik ben het met je eens dat Mbapp㩠echt een must is. Real krijgt met Mbapp㩠haar wow-factor weer terug, iets wat het mijns inziens na het vertrek van Ronaldo heeft verloren. Maar ik denk dat Mbapp㩠het niet in zijn eentje kan. De jaren beginnen te tellen voor Benzema (hoewel zijn rendement sinds het vertrek van Ronaldo redelijk goed is) en ik denk persoonlijk dat een aanval Odegaard-Mbappé-Hazard (vinicius Jr in de toekomst misschien) vrij complementair is. Nu Valverde een wat defensievere middenvelder is zie ik hem een stevig blok vormen met Casemiro en dan is er wel ruimte voor een 10 als Van de Beek. Defensief draagt hij zijn steentje bij en aanvallend staat hij garant voor 10-15 goals. Al is het natuurlijk wel afwachten of hij het kan waarmaken!

12 mei 2020 om 12:26

Ik zou als Vd Beek dan ook nooit bij Real Madrid tekenen. Zal een slechte carrière stap zijn. Real is al niet overtuigd en dan is er niet veel voor nodig om op de bank te belanden bij een club die te vaak in paniek is. Niet alleen Donny zal moeten wennen maar ook Real en die gaan vaak niet samen. Donny moet voor een club gaan met een plan en een club die 100% in hem gelooft.

12 mei 2020 om 15:08

Maar is Van De Beek dan de speler die dat gebrek scorend vermogen gaat compenseren? Ook Guus Til kwam enigszins aan dergelijke cijfers en komt nauwelijks mee in de Russische competitie. Dat hoeft niets te zeggen over Van De Beek, maar Ik vind dat mensen wel heel gemakkelijk verwachten dat hij in een top competitie soortgelijke cijfers als nu zou halen. Ik denk namelijk dat de kans groter is dat het voor hem moeilijker zal worden zich te onderscheiden en ik vind hem voor het doel nou niet bepaald koelbloedig als er druk op de ketel staat. Bij clubs als Real Madrid is het aanhaken of afhaken tenzij je een Ronaldo of Zidane bent. Die gaan hun tactiek echt niet aanpassen om Van De Beek te laten renderen.

12 mei 2020 om 16:07

Van de Beek heeft zich in tegenstelling tot Guus Til in de Champions League bewezen. In elke wedstrijd kreeg hij kansen en hij scoorde goals tegen Tottenham en Juventus en gaf assists tegen Bayern en Real Madrid.

12 mei 2020 om 17:40

Alsof dat ook maar iets zegt. Ik vind Van De Beek overigens ook een stuk beter dan Guus Til, maar die doelpunten zeggen vrij weinig over het feit of Van De Beek de wereldtop aankan. Het valt me alleen op dat het bijna enkel Ajacieden zijn die 'm wel bij Barcelona of Real Madrid zien stralen. Verder: Je reageert op een enkele zin uit mijn betoog, terwijl dat de strekking helemaal niet is. Het is enkel een voorbeeld om aan te geven hoe weinig cijfers in de Eredivisie soms zeggen.

12 mei 2020 om 13:38

Dat vuile werk vind ik echt een groot verbeterpunt voor vd Beek. In de omschakeling is die altijd een beetje te langzaam bij balverlies. Blijft bij Tadic in de buurt hangen. Verder heeft die wel een goede techniek, ziet er niet heel gelikt uit maar wel ontzettend functioneel.

Ik ben een fan van VB Beek.
Als ik een kritiekpuntje heb dan is het wel dat je soms hele delen van de wedstrijd zijn naam niet hoort. Daar moet hij nog dwingender in worden.

12 mei 2020 om 13:15

Ik vind het heel lastig met Donny. Ik vind dat hij voor de goal heel gevaarlijk kan zijn, dat hij ook verdedigend echt zijn ding doet, maar het is veel minder een leider dan dat Davy Klaassen dat wel was, en als het voetbal om hem heen minder is (bij bijvoorbeeld een Nederlands Elftal of Ajax zonder Ziyech) dan valt Donny toch ook vaak echt tegen. Hij heeft zeker goede loopacties, maar hij is wel heel erg afhankelijk van de ballen die door anderen gegeven moeten worden.

Donny van de Beek niet zo technisch begaafd? Sorry hoor, maar dan begrijp je het niet. Kijk eens hoe hij ballen aanneemt, hoe kort hij de bal bij zich heeft. Daar heb je Juist techniek voor nodig. Functionele techniek. Donny versnelt het spel.

12 mei 2020 om 10:47

Lezen aub "niet zo technisch begaafd als alle ander spelers die van ajax kwamen; dat klopt toch ook gewoon ik heb het gevoel dat het bij donny gemaakte techniek is en dat heb ik bij frenkie of schöne nooit gehad

12 mei 2020 om 10:52

Ik heb gelezen Jajakong…. Niet zo technisch begaafd als andere spelers. Wie dan? Misschien Ziyech? Neres? Blind? That's about it.bovendien zijn Blind en Ziyech veel ouder dan Donny en kan Donny dus nog veel leren. Donny heeft heel veel potentie. En bij Donny is het zeker niet gemaakt. Kijk maar eens terug hoe hij de bal aanneemt bij zijn goals tegen Juventus en Tottenham vorig seizoen in de CL. En dit jaar tegen Chelsea.... Dat is techniek, functioneel.

12 mei 2020 om 11:10

Donny heeft een goede eerste balcontact waarmee hij de bal gelijk goed legt om direct te schieten of steelpass. Dat vergt een goede techniek, ik denk dat je Donny onderschat

12 mei 2020 om 11:52

Donny heeft een functionele techniek, Inderdaad niet iemand die een man uitspeelt maar een fantastische eerste aanname en een sterk schot.

12 mei 2020 om 12:31

Daarnaast miste vd Beek wel veel kansen en kan alleen maar met binnenkant rechtervoet schieten, oogt soms wel erg traag omdat hij nog goed moet positioneren ivm binnenkant rechtervoet.. Verder is hij wel te afhankelijk van zijn medespelers. Vd Beek begint vrijwel nooit het spel, moet het hebben van anderen. Verder heeft hij ook meerdere medespelers om hem heen nodig zoals Klaassen anders red je de top niet.

12 mei 2020 om 11:17

Van de Beek moet naar een club waar de verwachting patroon heel laag is of dat er minder druk op hem wordt gelegd. Donny heeft een functionele techniek en dat verwacht je wel van iemand die bij Ajax speelt. Echter, ik vind dat zijn techniek niet zo bijzonder is " het is een simpele techniek die de meestal voetballers hebben. Iedere geval vind ik dat hij naar club moet gaan waar die wekelijks speelt en ook waar de concurrentenstrijd minder / nauwelijks is (zo bij Ajax). Bij Ajax is het Home Sweet Home maar buiten Ajax ben je een gast. laten we maar afwachten wat gaat gebeuren

12 mei 2020 om 12:13

Of jij begrijpt hem niet, ik snap wel wat hij bedoeld en ben het met hem eens. Ik begreep niet echt waarom men hem zo goed vond. Omdat hij nergens extreem goed in is, geen afmaker, geen kopper, niet supersnel, speelt geen tegenstander uit, dus nergens een 10. Toen ik hem goed bekeek bleek dat hij wel op alle fronten een 8 scoort, dus een complete speler. Dat met zijn loopvermogen en inzicht maakt hem een goede speler. Want omringd door goede spelers zal hij exact weten waar hij moet lopen of een pass kan geven en dus zeer waardevol zijn. Nu ik het schrijf doet hij me denken aan een Gini met meer scorend vermogen.

12 mei 2020 om 12:44

Exact mijn punt. Mensen denken bij techniek vaak aan drie man passeren en het liefst met drie scharen en panna. Ik vind inderdaad de techniek van Van de Beek zeer goed, vergelijk het maar eens met Davy Klaassen waar hij voorheen vaak meer werd vergeleken. Maar wat mij betreft vooral een goede speler die niet op 10 moet staan, maar die vaak in het strafschoppengebied moet komen. Een 8 dus waarschijnlijk, zoals ze dat volgens mij noemen

12 mei 2020 om 13:00

Techniek is ook een man passeren, spelers alleen voor de keeper zetten of een bal over 50 meter panklaar leggen. Dat zijn facetten die van de beek mist. Zijn techniek is heel functioneel, de eerste aanname is goed en in de combinatie is ie goed (in de kleine ruimte daarentegen weer wat minder). Ik vind dat er heel veel spelers die meer techniek hebben dan vdBeek en daarin heeft gronkjaer natuurlijk gelijk.

12 mei 2020 om 17:44

Een 8 heeft ook veel meer verdedigende taken dan een 10. Voor een speler die het moet hebben van z'n loopacties in de 16 is dat wel heel erg veel hooi op de vork. Er zijn maar weinig tot geen spelers die dat 90 minuten lang vol kunnen houden en dan niet 1 of beide taken verkwanselen.

12 mei 2020 om 19:47

Nou Klaassen heeft wel meer techniek dan Donny hoor.klaassen maakte echt veel volleys. Daarbij veel doelgerichter dan Donny.nee, snel terughalen. Maakt Ajax veel sterker.

12 mei 2020 om 14:38

Van De Beek is dan wel technisch begaafd voor het type speler dat hij is, maar je snapt toch wel hoe dit bedoeld word? Van De Beek heeft in algemene zin geen specialistische techniek en blinkt op dat vlak dus ook niet uit ten opzichte van andere spelers.

Dit kun je toch niet serieus menen vd Beek vergelijken met een van de beste middenvelders ooit op de Engelse velden? Vd Beek is daar mijlen ver van verwijderd in mijn ogen. Ik vind vd Beek een leuke middenvelder zolang het team draait waarin hij speelt, loopt het even minder dan is hij vaak een van de eerste die afhaakt en onzichtbaar wordt. Ik zie hem daarom ook niet bij een topclub terechtkomen en zeker niet voor de bedragen die genoemd worden dat is hij gewoon niet waard. Hij zou prima passen bij een Everton, Leverkusen of Valencia.

12 mei 2020 om 11:10

Ik weet niet hoe groot je lijstje met beste middenvelders ooit op de engelse velden is houtapp, maar is dat niet wat overdreven? Er zijn er genoeg die dat ook vinden van Beckham, Scholes of Gerrard. En dan noem ik nog alleen maar Engels spelers. Van de Beek is bij Ajax een hele goede middenvelder, die het ook in de grote wedstrijden heeft laten zien. Dus wat mij betreft is het simpel, je laat hem alleen gaan wanneer er 50 miljoen of meer wordt betaald en anders toch lekker niet.

12 mei 2020 om 11:48

Dag heren, interessante comments. Maar ik denk dat jij, Jlp, de plank hier volledig mis slaat en dat houtapp terecht zegt dat van de Beek een van de eerste is die afhaakt wanneer het team niet goed speelt. Ik snap ook niet waarom iedereen zegt dat van de Beek bij een Real of Barcelona veel doelpunten gaat maken. Is nog maar in een eredivisie seizoen boven de 10 treffers uit gekomen. Als vd Beek dan een karrenvracht aan assists geeft dan zou ik zeggen dat hij bij een absolute topclub zou slagen. Maar ook daarin kwam Donny vd Beek nooit verder dan 10. 50 Miljoen lijkt me een miljoen of 30 te veel voor iemand die wekelijks tegen de dove en de blinde speelt.

12 mei 2020 om 13:17

Beste dribbelaar28, jij zou hem dus voor 20 miljoen laten gaan. Ik denk dat wanneer Ajax wil aansluiten bij de subtop van Europa (dus onder top 12) dan moet je of aan deze clubs verkopen of anders je betere spelers zelf houden. Op dit moment is Vd Beek een zekerheidje dus dan zou ik hem nog een jaar houden. Ik neem aan dat hij ook gezien heeft wat er met Klaassen, S. de Jong en Kluivert is gebeurd. Hiermee geef je ook signaal af aan je overige spelers.

12 mei 2020 om 13:18

Ik heb hem ook in grote wedstrijden zien falen en tijdens de laatste grote internationale wedstrijd sloeg hij gewoon door. Maar een vergelijking met Lampard slaat natuurlijk (nog) nergens op. Lampard was een leider, en dat is Donny totaal niet. Donny is te veel afhankelijk van andere spelers. En ja, hij is nog jong, maar een Davy Klaassen was op zijn leeftijd al wel een leider, of de Ligt is op veel jongere leeftijd al veel meer een leider.

12 mei 2020 om 14:11

Jlp40, zoals je zegt is Donny een zekerheidje maar ook zeker niet meer dan dat. En ik vind aansluiten bij de top 12 van Europa ook een beetje raar klinken. De Ligt, de Jong en Ziyech zijn weg en misschien dat Onana en Dest nog vertrekken. Ik ben bang dat de aansluiting naar de top van Europa ver te zoeken.

12 mei 2020 om 14:34

Beste dribelaar28, er staat ook niet aansluiten bij de top 12, maar aansluiten bij de subtop (en dus onder de top 12). Bij de top 12 denk ik aan ( 5 Engelse ploegen, 3 Spaanse, 2 Italiaanse, 2 Duitse, 1 Franse) En ja misschien mis ik er nog wel 2 of 3. Maar ik vindt dat Ajax zich niet ondergeschikt moet maken aan Sevilla, Porto, RB Leipzig of Leverkussen. Onana, Dest en Taglifico zijn ook nog niet weg. Tot dusver is alleen Zyech verkocht, en daar heb je straks Anthony voor terug, en ik ga er vanuit dat dan ook Neres weer helemaal fit is. Wanneer er daarnaast weer een jeugdspeler doorbreekt zoals dat afgelopen seizoen ook met Dest is gebeurd staat Ajax er nog steeds prima voor.

12 mei 2020 om 15:00

@jlp40 Als je goed leest dan zeg ik “een van de beste..” en niet “de beste..” Lampard was een leider, ging altijd voorop in de strijd, was een voorbeeld, liep ongeveer 1 op 3 bij Chelsea qua goals en hij verzaakte nooit. Aan al deze punten voldoet Donny nog lang niet. Hij heeft een paar leuke Europese wedstrijdjes gespeeld met ajax in een seizoen waarin naast leuk en goed voetbal ook alles meezat. Dit seizoen blonk hij Europees vaker niet dan wel uit. Op dit moment is hij nog mijlen ver verwijderd van het niveau wat ze de topclubs nastreven.

12 mei 2020 om 15:21

Waarin alles meezat? Wat zat er precies mee? Het feit dat Ajax kwalitatief beter was dan de tegenstander? Ajax laat echt geen sterkhouders met doorlopend ccontract voor 20miljoen meer gaan hoor. Die gaat minimaal voor het dubbele of hij blijft. Dat laatste zou voor iedere Ajacied een winstpunt zijn.

12 mei 2020 om 16:32

Ik vind de vergelijking nogal mank gaan eerlijk gezegd. Lampard ging pas op 22e/23e naar Chelsea en was 27 toen hij echt wat ging laten zien. Als je dat vergelijkt met Vd Beek kun je stellen dat die op vergelijkbare leeftijd al heel wat meer heeft laten zien. Maar vindt het altijd bijzonder om te lezen dat spelers als Vd Beek, Malen enz. op de radar staan van de topclubs maar op voetbalzone worden afgeschilderd als middenmoot voetballers. I rest my case.

12 mei 2020 om 13:15

Ik moest iets te ver naar beneden scrollen voordat ik een reactie zag over de vergelijking tussen v.d. Beek en Lampard. Ik ben het dan ook helemaal eens met jou. Voor mij is het ook iemand die niet de kar trekt als het even tegen zit.

12 mei 2020 om 14:32

Een topclub draait toch over het algemeen vaker goed dan een subtopper? Dat betekend dus dat hij juist geschikt is voor de top. Daarnaast is hij nog steeds maar een jonge speler en nog geen routinier.

Donny gaat veel goals maken bij Real. Zie hem als verbindingsspeler vanuit het middenveld heel goed harmoniëren met Kroos en Benzema, die de gaten trekt.

Van de Beek staat (vooralsnog) mijlen ver af van Lampard. Donny oogt nog veel te soft op sommige momenten. Zijn enthousiasme en drive zijn aanwezig, maar het is nog geen killer. Als mijn directe tegenstander zou ik er niet bang van worden. O.a. zijn fysiek moet dan ook nog zeker een upgrade krijgen. Barca of Real betekent sporadisch spelen. Als hij vertrekt, zou ik hem RB Leipzig, Dortmund of Sevilla aanraden. Ik denk dat hij ver kan komen, maar moet oppassen dat het geen tweede Klaassen wordt.

12 mei 2020 om 11:14

@Mr Sherlock. Ik zie het niet gauw gebeuren dat VD Beek je directe tegenstander wordt, maar ik denk wel hij bang van jou wordt! Maar de genoemde clubs die je noemt passen m.i. ook prima bij hem. Maar dan wel gewoon voor een goede transfersom.

Ik zie hem juist helemaal niet vertrekken, Barcelona heeft echt wel andere prioriteiten en Real zoekt vooral een vervanger / opvolger voor Casemiro. Daarnaast gaan die gewoon Odegaard terughalen en komt ook Asensio terug van een blessure. Veel clubs gaan deze zomer gezien alle maatregelen de hand op de knip houden dus ik zie hem gewoon nog een jaar bij Ajax blijven, lijkt me met het oog op het EK ook helemaal geen verkeerde beslissing.

12 mei 2020 om 11:34

Dat zou nog wel het mooiste zijn inderdaad. Hij moet Ajax alleen verlaten voor een absolute topclub dat wil voetballen, want hij zal er anders zelf niet veel beter van gaan worden.

12 mei 2020 om 13:20

En het team zal ook er ook niet veel beter van worden. Donny moet goede voetballers om zich heen hebben die een bal kunnen geven. Donny is zelf niet echt de spel verdeler.

12 mei 2020 om 15:00

Ik denk dat clubs als Dortmund een veel beter alternatief zijn. Het is niet toevallig dat er geen types als hij in de wereldtop spelen. Het soort spelers waar Van De Beek van afhankelijk is, spelen vaak vooruitgeschoven op het middenveld (op zijn positie) en ik denk niet dat hij gedisciplineerd genoeg speelt om in de wereldtop van waarde te kunnen zijn als centrale middenvelder. Je kunt je namelijk afvragen of Van De Beek uberhaupt het niveau heeft voor de wereldtop.

12 mei 2020 om 14:54

Het EK komt voor hem niet echt in gevaar. Zolang hij fit is zal hij sowieso bij de selectie en op de bank zitten, terwijl hij ook nu geen basisspeler is bij Oranje. Bovendien denk ik niet dat Van De Beek bij Ajax nog heel veel beter wordt. Ik denk dat hij wel toe is aan een nieuwe uitdaging na pakweg 175 wedstrijden in Ajax 1.

Als ik al deze reacties hoor, en Ajax echt wilt aansluiten bij de toppers. Dit uitleggen aan de spelersgroep, en nu juist kunnen investeren, terwijl de grote jongens minder geld te makken hebben

Ik vond juist frenkie bij real passen en Ziyech bij Barca, ik denk niet dat van de beek bij beide clubs kan presteren oftewel moet hij als invaller binnen gehad worden.

Goeie voetballer, zonder twijfel, meer geen absolute topper. Een stap hogerop moet nu dan ook, 23 is daar een ideale leeftijd voor. Maar momenteel vind ik tottenham en al zeker chelsea iets te hoog gegrepen, tussen ajax en die clubs zit er toch nog wel een kloof(je). Het is niet omdat ajax de afgelopen jaren eens degelijk gepresteerd heeft in de CL dat ze nu ineens zo goed zijn..
Bij As Roma zou ik hem wel graag zien komen.

12 mei 2020 om 13:01

Inderdaad, de realiteitszin is enigszins aangetast bij sommigen.

Zou hem wel bij Juventus willen zien, Had het nooit zo met hem maar toen ben ik hem vaker gaan bekijken en ik denk dat die heel onderschat is bij de meeste. Leest het spel goed en werkt keihard, Hij heeft ook heel veel diepgang en dat missen we op het middenveld

Grappig dat hij door (bevriende, belanghebbende) media naar topclubs wordt gepraat. Deze man komt echt te kort hiervoor. Door deze informatie te verspreiden ga je echter automatisch je beeld bijstellen en toch hoger waarderen. Stel hij gaat naar de subtop, dan moet ik het zelfs nog zien of hij het redt.

12 mei 2020 om 14:44

Ik verwacht dat hij het bij de top misschien nog wel eens beter kan doen dan bij de subtop. Het is een speler waarvan ik vind dat hij heel erg afhankelijk is van zijn medespelers. Donny is geen passer en maakt het spel zeker niet sneller. Hij is vooral bruikbaar als hij zonder bal het strafschop gebied in komt en daar aangespeeld wordt. Ik vraag me echter wel af of de echte top op Donny van de Beek zit te wachten. Bij een mindere club zie ik het hem echt niet beter dan dan een Klaassen.

Ik denk dat hij er goed aan zou doen om niet direct naar de wereldtop te verkassen. Van De Beek is absoluut een goede speler, maar ik heb wel het idee dat hij door sommigen beter word gemaakt dan hij werkelijk is, waarschijnlijk omdat hij uit de jeugdopleiding van hun club komt. Begrijpelijk, maar wat nuance kan nooit kwaad. Vooralsnog vind ik Van De Beek een interessante speler voor de Europese subtop, maar meer ook niet. Hij is nog jong en spelers verrassen wel vaker, maar ik denk niet dat Van De Beek ooit bepalend gaat worden voor een Europese topclub of Oranje als ik eerlijk ben. Een gewaardeerde kracht acht ik wel mogelijk.

Veel mensen hebben het mist. Ze hebben Ajax speelstijl in hun hoofd en gaan ze dat plaatsen bij andere clubs. Hoe Donny overal goed bij past en hoe hij veel goals gaat maken etc. Het verleden heeft ons geleerd dat top eredivisie spelers zijn geen zekerheid voor buitenland. Ajax systeem past bij Donny en het liefst op 10 andere positie wordt moeilijk, omdat hij geen spelmaker is( bijv; de bekerwedstrijd Utrecht - Ajax zag je zijn tekortkomingen) en niet creatief en geen bal afpakkker is. Ik snap ook de vergelijken met Klaassen precies dezelfde spelers alleen is Donny ietsje beter

12 mei 2020 om 19:49

Haha la me niet lachen, Klaassen is veel beter dan Donny.is weg gegaan bij Ajax als voetballer van het jaar, Donny mag nog niet zijn schoenen poetsen.kijk de stats maar eens na, Klaassen is veel beter.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AZ00
2.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. ten HagUnknown
J. GorterKeeper
A. OnanaKeeper
N. TagliaficoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 1 augustus
Arturo Vidal staat open voor een vertrek naar Flamengo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren