‘Ik had het gewoon helemaal gehad bij Ajax, eigenlijk te gek natuurlijk’

Donderdag, 16 april 2020 om 13:43Robin Bruggeman • Laatste update: 13:52

Viktor Fischer gold in de tijd dat hij in de jeugd speelde als een van de grootste talenten van Ajax en niets leek een doorbraak in de hoofdmacht van de Amsterdammers in de weg te staan. Na een veelbelovend begin verdween de huidige aanvaller van FC Kopenhagen echter naar de achtergrond en in de zomer van 2016 volgde een vertrek met stille trom naar het Engelse Middlesbrough.

Fischer blikt in gesprek met Ajax Life terug op zijn periode in Amsterdam en komt tot de conclusie dat hij zichzelf in die tijd te veel druk oplegde: “Gretigheid is mijn kracht, maar als voetballer ga ik daar nu, op mijn 25ste, pas goed mee om”, stelt hij. “Ik geef alles in de wedstrijd, maar na negentig minuten leg ik alles naast me neer. Bij Ajax bleef ik na een slechte wedstrijd te lang in teleurstelling hangen. Ik wilde elke dag en iedere training grotere stappen maken.”

De Deen maakte het zichzelf op deze manier echter extra moeilijk: “Dat kan gewoon niet. Zo snel gaat het niet. Als ik bij Ajax minder streng voor mezelf was geweest, had ik een betere voetballer kunnen worden.” Fischer kreeg in de A1 van Ajax te maken met Fred Grim, terwijl hij onder Frank de Boer bij de hoofdmacht speelde. De twee trainers zagen de problemen waar het talent mee worstelde wel, maar slaagden er niet helemaal in om tot hem door te dringen.

“Mijn relatie met Frank de Boer was niet meer dezelfde. Amin Younes kreeg de voorkeur. Ik zag geen sportief perspectief. Ik sprak te veel en deed te weinig”, gaat hij verder. Fischer vertrok uiteindelijk met een ‘rotgevoel’ uit Nederland: “Ik had het gewoon helemaal gehad bij Ajax. Eigenlijk te gek natuurlijk. Vandaag de dag vraag je je af: hoe kan iemand het gehad hebben bij Ajax…?”, blikt de aanvaller, die dit gevoel vooral wijt aan zijn eigen persoonlijkheid, terug.

Hoewel Fischer met instemming van beide partijen bij Ajax vertrok, heeft hij een rentree nog niet uit zijn hoofd gezet. De 21-voudig international van Denemarken hoopt ooit namens de club weer in de Johan Cruijff ArenA te mogen spelen: “Of het realistisch is? Ik hoop het wel. Al is het nu vooral een droom. Ik moet hier niet te veel over praten en eerst op het veld weer goed presteren.”


Poll

Zie jij Viktor Fischer ooit nog eens voor Ajax spelen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door sieb nr. 15)

Dat idee had ik ook altijd bij hem bij Ajax. Dat hij zich overdreven ten koste van alles maar wilde bewijzen. Liep zichzelf daarmee voorbij. En kon de knop maar niet omzetten bij Ajax om op een gezonde manier zichzelf verder te ontwikkelen. Het leek net een stresskip die constant zichzelf wilde bewijzen. Jammer dat hij pas zo laat tot deze conclusie komt.

16 april 2020 om 16:03

Op moment dat het liep spatte het talent er vanaf. Prima gozer ook, maar inderdaad je zag dat hij te gretig was en zichzelf geen tijd gunde na zijn zware blessure.

Prima zelfkritiek van een speler die de jaren goed heeft gebruikt om dingen op een rijtje te zetten en in perspectief te plaatsen. Was op zich wel gecharmeerd van hem, maar je zag inderdaad in alles dat hij té graag wilde en zichzelf daarmee uiteindelijk vooral dwars zat... Heb de laatste jaren geen zicht meer op hem, maar het klinkt alsof hij een stuk volwassener is geworden. Als hij daardoor zijn potentie alsnog eruit laat komen (want potentie had hij zeker), ben ik wel benieuwd of hij nog van waarde kan worden voor Ajax (waar het niveau sindsdien vooruit is gegaan).

Het was zijn blessure die hem de das omdeed. Hij was goed op weg maar na dat blessure jaar was het over en werd het alleen mar minder. Echt jammer.

16 april 2020 om 14:42

Ik vraag me af of het bij hem alleen de blessure is die hem de das om gedaan heeft. Ik heb altijd het gevoel gehad dat hij zichzelf beter vond dan dat hij in werkelijkheid was.

16 april 2020 om 15:02

@Janssen, ik weet of je dit hetzelfde ziet als ik, maar in zekere zin vind ik dat ook, net als hij zelf zo te lezen. Hij overschatte zichzelf en vroeg veel te veel van zichzelf, dingen die hij simpelweg niet kon, zowel op het gebied van jezelf overtrainen, als op het gebied van voetbalkwaliteiten gedurende wedstrijden. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat jij bedoelde dat je hem een beetje arrogant vond, maar weet niet zo goed welke van beide jij bedoelde haha.

16 april 2020 om 15:48

Eigenlijk vond ik het beide. . Daarnaast krijg je het gevoel dat veel spelers juist gaan overdrijven als ze zich willen bewijzen. Terwijl je juist vanuit de taak moet beginnen en vanuit daar verder moet gaan.

16 april 2020 om 15:57

Helemaal mee eens, het is vaak de kunst om het simpel te houden of functioneel 'skilled' te zijn, maar dat is waar het vaak fout gaat, zo misschien ook wel in dit geval.

17 april 2020 om 03:31

Hij wilde toen ook per se op 10 spelen, terwijl hij aan de zijkant 10x beter is. Wel had hij toen alle lof al ontvangen en laten we eerlijk zijn, Ajax had een redelijk zaadelftal toen. Weliswaar kampioen, maar geen denderend team op een enkeling na.

Victor Fischer, die had een uitstekend debuutseizoen bij Ajax. Daarna een periode gekend met vage blessures waarin niet duidelijk werd hoelang hij er nu uit zou liggen. Na die periode eigenlijk nooit meer het niveau uit zijn debuutseizoen benaderd. Het leek na die blessure alsof hij zijn rust voor het doel kwijt was. Hij werd een wilde speler die geen controle meer had in zijn acties. Ik zie hem nooit meer bij Ajax terugkeren als speler. Wel jammer, want het talent leek er in zijn eerste jaar in te zitten. Talent alleen is echter niet voldoende.

16 april 2020 om 14:04

Klopt dat talent alleen niet genoeg is. Zijn de afgelopen jaren toch best wel wat spelers geweest waar ik op basis van talent veel toekomst in zag. Fischer, Andersen en Cerny om er maar een paar te noemen. Was best wel van die spelers gecharmeerd. Vaak is het dan toch lang niet geworden wat je ervan kon hopen. Blessures, mentaliteitsproblemen en wat al niet meer, kunnen soms aardig de droom verstoren.

16 april 2020 om 14:09

En wat te denken van Dolberg. Misschien wel het grootste talent van hun allemaal. Doet het nu toch geweldig bij Nice.

16 april 2020 om 14:28

Oei, hoe kon ik die vergeten. Dat vind ik toch ook een geweldige speler. Juist zijn "koele" houding die aan het begin zo werd geroemd, werd voor veel supporters een punt van ergernis op het moment dat zijn prestaties wat minder waren. Maar wat een heerlijke doelpunten heeft hij gemaakt in het shirt van Ajax. Toch zonde dat het niet geworden is wat het vooraf leek te voorspellen.

16 april 2020 om 15:04

Hij doet het leuk. Geweldig is als hij nu rond de 15-20 goals zou staan.persoonlijk vind ik niet dat Dolberg echt stappen heeft gezet bij Nice. Zo af en toe scoort hij, maar het is niet dat hij elke wedstrijd indruk maakt. Cvitanich deed het overigens ook leuk bij Nice, zegt jou dat nog wat?

16 april 2020 om 15:07

@Mitch, toch was het bij Dolberg (voor mijn gevoel) een nog veel kortere periode van presteren. Alhoewel hij bij Nice inderdaad dit jaar bij vlagen prima gepresteerd heeft, heb ik niet het idee dat hij bij Ajax de seizoenen voor zijn doorbraak nou gezien werd als zo'n giga talent. Ging bij 1 weliswaar als een komeet van start, maar dit werd eigenlijk toch al wel weer heel snel minder, en de magische momenten die hij in het eerste half jaar liet zien werden na dat half jaar eigenlijk ook al weer minder. Benieuwd hoe jij dit ziet.

16 april 2020 om 16:06

Cvitanich deed het statisch ook goed bij Ajax. Was alleen totaal geen diepe spits. Redeneerde enkel met een spits naast zich.

16 april 2020 om 14:16

Ik weet niet zozeer of die blessure daar iets mee te maken had. Zijn mentaliteit was gewoon niet ok, zoals hij zelf nu dus ook inziet. Zulke jongens proeven aan de roem die hoort bij de talenten van Ajax. Daar moet je tegen kunnen. Het ligt volgens mij vooral aan de manier waarop een speler omgaat met de stap van het stempel 'jong en onbezonnen jeugdig talent' naar 'vaste waarde/dragende kracht'. In die eerste categorie word je in Amsterdam de hemel in geprezen en worden fouten door de vingers gezien ('omdat het erbij hoort'. Je wordt ongeveer heilig verklaard. In die tweede categorie, die in Amsterdam vrij snel volgt, is het publiek juist zeer kritisch. Dat is voor jonge spelers erg lastig en ik denk dat de kick die Fischer tijdens die eerste fase kreeg, iets was dat hij koste wat kost elk moment in elke wedstrijd wilde behouden. Zo graag, dat hij zichzelf voorbij ging lopen. De frustratie die volgde bracht hem in een soort spiraal waar hij niet meer uit is gekomen bij Ajax. Ik vind het nog steeds jammer, want qua talent had hij alles om een topper te worden. Prachtige voetballer.

16 april 2020 om 14:39

noem eens wat voorbeelden van die slechte mentaliteit die Fischer bij Ajax heeft laten zien dan

16 april 2020 om 15:10

Zijn blessure is juist het moment geweest en extreem belangrijk geweest voor de verdere ontwikkeling. Toen alles goed ging en hij furore maakte in zijn eerste seizoen was er geen vuiltje aan de lucht. Zijn energie en enthousiasme werkte heel goed voor zijn ontwikkeling. Op het moment van de blessuregolf kwamen de problemen en dat is deels toe te schrijven aan zijn wil om te presteren. Als hij geblesseerd raakte wilde hij zichzelf geen rust geven om te herstellen, want hij moest en zou zo snel mogelijk weer op het veld laten zien. Daardoor is hij een beetje blijven kwakkelen met zijn blessures en dat is in zijn hoofd mee gaan spelen. Hij legde zichzelf te veel druk op, waardoor hij niet goed meer kon presteren.fischer is juist een talent die er keihard voor bleef werken, maar de combinatie tussen zijn blessures en zichzelf te hoge druk op leggen is hem fataal geworden en dat kwam pas om de hoek kijken toen hij die blessure(s) op liep. Dus dat is juist een heel belangrijk punt geweest in zijn carrière.

16 april 2020 om 16:32

Je kan natuurlijk te graag en te geforceerd willen spelen of presteren ook een mentaliteitsprobleem noemen.maar bij Fischer nooit he idee gehad dat hij niet voor de sport leefde, geen trainings arbeid wilde verichten of dat hij op een andere manieer verzaakte ook niet toen hij slecht speelde. Eerder het tegenovergestelde.

16 april 2020 om 17:53

@japie, Mentaliteit is een breed begrip. De voorbeelden gaan er voornamelijk over dat hij op een gegevenmoment met een boos gezicht op het veld stond en geen pepernoot meer raakte. Dat werd erger en erger totdat hij definitief uit de picture was. Het probleem in zijn mentaliteit was dus, dat hij teveel wilde en teveel van zichzelf aan het eisen was, waardoor hij steeds gefrustreerder speelde.

16 april 2020 om 17:58

@london Calling en toch kan het ook allebei. Iemand kan op het moment dat hij in een volle Arena staat (waar hij even daarvoor nog op handen werd gedragen) teveel van zichzelf eisen, terwijl hij daarnaast eigenlijk niet zo'n zin heeft om er teveel voor te doen. Die combinatie is zelf nog erger.. Daarnaast kun je met talent ver komen, het eerste halen en zelfs daar een aantal goede wedstrijden spelen, maar er is trainingarbeid nodig om van dat stempel naar een dragende kracht te gaan (tenzij je Messi heet, die op talent alleen al dragende speler van Ajax had kunnen zijn).

Ja Sieb, leg eens even aan mijn broeder Japie uit wanneer die een slechte mentaliteit had? Het probleem was dat hij niet meer presteerde, zoals hij zelf ook aangeeft, was hij veel te gretig en daardoor ging het juist fout.we vernemen het graag Sieb.

16 april 2020 om 17:54

Je geeft zelf het antwoord. Te gretig zijn en gefrustreerd raken (en daardoor slecht spelen) heeft ook met mentaliteit te maken. Verder snap ik niet zo goed waarom je dit toontje ineens nodig vindt.

16 april 2020 om 19:19

De waarheid ligt iets genuanceerder. Als je kijkt naar de punten die mensen associëren met een slechte mentaliteit, dan kunnen we hooguit 1 of 2 punten aan hem toeschrijven. Stellen dat iemand dan een slechte mentaliteit heeft is een mis karakterisering, je kunt hooguit zeggen dat hij op bij bepaalde onderdelen of momenten een slechte mentaliteit heeft getoond. Iets waar we ons allemaal weleens schuldig aan maken.

17 april 2020 om 10:08

'je kunt hooguit zeggen dat hij op bij bepaalde onderdelen of momenten een slechte mentaliteit heeft getoond'. Ik zeg toch letterlijk dat hij op het gebied van het te gretig zijn (dat is volgens mij 'een bepaald onderdeel' ) een slechte mentaliteit toonde? Volgens mij is dat vrij genuanceerd. Uiteindelijk zeg je precies hetzelfde als wat ik zeg. Dat we ons daar allemaal wel eens schuldig aan maken is prima, maar voor een profvoetballer is dat iets vervelender dan voor iemand met een kantoorbaan. Vooral omdat het hele land zit mee te kijken.

Buiten geluk wat we allemaal nodig hebben is een goede mentaliteit echt noodzakelijk voor elke topsporter. Het maakt niet uit of je meer of minder getalenteerd bent, zonder een goede houding haalt een speler niet het beste uit z'n carrière. Het is daarom heel mooi om te lezen dat Fischer echt in z'n eigen spiegel durft te kijken. Wie weet krijgt hij ooit nog een tweede kans bij Ajax.

Had vooral te maken met z'n blessures, daardoor ging het allemaal slomer toen hij terug kwam en zag je de frustratie op z'n gezicht. Voetballen kon hij echt wel goed, het is een speler met heel veel dreiging, snelheid, souplesse en een prima knal in zn poten. Je bent pas 25, dus er is nog genoeg kans om je te verbeteren, maar het gaat moeilijk worden. Denen spreken over het algemeen heel snel goed nederlands, maar bij hem heb je echt t idee dat hij uit NL komt, geen accent te vinden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4623
2.Ajax4555
3.Feyenoord3924
4.Vitesse361
5.AZ3513
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder191
D. TadićAanvaller197
S. BerghuisAanvaller185
S. HallerAanvaller1712
D. KlaassenMiddenvelder163
R. PasveerKeeper160
AntonyAanvaller157
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

656 fans
Middenvelder, 27 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 19 januari
Girondins de Bordeaux hoopt Thierry Henry aan te stellen als nieuwe trainer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren