‘Ja, tegen Ajax, Feyenoord en PSV spelen is een extra, maar verder?’

Woensdag, 25 maart 2020 om 09:34Chris Meijer • Laatste update: 12:38

Eerder dit jaar laaiden de gesprekken en de discussie over een BeNeLiga weer op. Hein Vanhaezebrouck, voormalig trainer van KRC Genk, AA Gent en Anderlecht, schrijft in zijn column in Het Nieuwsblad dat de coronacrisis aantoont dat een BeNeLiga onhaalbaar is. “Als je ziet hoe er in beide landen is omgegaan met het virus, dat is dag en nacht verschil”, zo luidt de conclusie van Vanhaezebrouck.

“Ik was al geen grote voorstander van een BeNeLiga, maar die crisis bewijst dat zo’n competitie bijzonder moeilijk te organiseren en bijna onhaalbaar is”, geeft de clubloze oefenmeester te kennen. Hij vraagt zich af wat er met een gezamenlijke competitie gebeurt als de beide regeringen andere maatregelen nemen. “Stel dat er een BeNe­Liga zou komen en er over enkele jaren een nieuw virus opduikt – ga daar maar van uit. Gaat de ene helft van de matchen dan worden afgelast en de andere niet? Of stel – dat is iets vergelijkbaars – dat je nog eens te maken krijgt met een aanslag in Brussel. Dan wordt de wedstrijd van Anderlecht afgelast, maar wat met de wedstrijd van Groningen?”

Vanhaezebrouck wijst tevens op het taalverschil, daar er met Charleroi en Standard twee Franstalige ploegen in een overwegend Nederlandstalige competitie zouden komen te spelen. Verder ziet de trainer ook een groot niveauverschil tussen de Nederlandse en Belgische scheidsrechters en denkt hij dat de afstanden te lang kunnen zijn de fans. “Maar ik stel me de vraag of Belgische fans zitten te wachten op die nieuwe affiches. Ja, tegen Ajax, Feye­noord en PSV spelen is een extra. Dan heb je ook nog AZ. Maar verder? Dan kom je al bij Heerenveen uit of Utrecht of Willem II. Van de tien Nederlandse clubs zouden er zes zijn waarvan geen enkele fan wakker ligt.”

“In een BeNeLiga ga je uiteraard ook niet dubbel zoveel Europese tickets kunnen verdelen. We zullen er geen tien krijgen, maar misschien zes. Er zouden dus sowieso minder Belgische clubs Europees spelen”, gaat Vanhaezebrouck verder. Hij vreest ook problemen met ‘hooliganisme’. “De overheid staat al niet toe dat je in de voorbereiding tegen een Nederlandse club speelt, tenzij onder een heleboel voorwaarden of zonder publiek. Elke Belgische harde kern heeft namelijk connecties met een Nederlandse harde kern. Dus ook op dat vlak komen er problemen bij.”


Poll

Zie jij iets in een BeNeLiga?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door musi26)

Eens , ik zit er ook niet op te wachten. Van Vitesse- Zulte Waregem of Vitesse- Moeskroon loopt ook niemand bijzonder warm. Daarom lekker de Nederlandse competitie zo houden. Laat een affiche Ajax-CLub Brugge of Feyenoord-Anderlecht maar voor de Champions of Europa League.overigens mag die gezellige dikke Van Haezebrouck wel trainer bij ons worden !!

25 maart 2020 om 09:48

Van Vitesse - Emmen loopt ook niemand bijzonder warm. Het is naar mijn mening onzin om te stellen dat je die competitie niet zou beginnen, omdat je zulke wedstrijden niet zou kijken. Het algehele niveau gaat gewoon omhoog en het voetbal wordt 100% zeker leuker om te zien. Waar je wel over na moet denken is dat je een groot deel van de Nederlandse clubs nogal benadeelt en dat je het risico loopt minder Europese plekken te krijgen. Dat is natuurlijk een lastige afweging maar een competitie waarin iedereen van elkaar kan winnen is natuurlijk wel ontzettend mooi.

25 maart 2020 om 10:02

@NUFC_U2 ik loop ook niet warm voor Sparta - Groningen tsja dat is zo subjectief als maar kan. Men roept alleen maar waarom ze het niet willen en kijkt totaal niet wat het WEL oplevert. Je hebt iets met jouw eigen cluppie en anders ben je neutraal. De tegenstander zou in principe geen drol moeten uitmaken, zeker in context van de BeneLiga waar het de bedoeling is om de competitie sterker te maken. Afzonderlijk blijf je steeds achterlopen in Europa. Hij voert ook een non argument aan in het artikel, wat als een virus uitbreekt dan beslist de competitie leiding van de BeneLiga toch? Zo dorstig is men op zoek naar redenen om dit af te schieten. Als je iets goed organiseert, is er weinig reden voor 'wat als ...' scenario's. Beide landen lopen achter op landen als Oekraïne, Portugal en Oostenrijk en nog volhouden dat het niet nodig is. Je kampioen die 2 CL voorrondes moet spelen en dergelijke nee 'daar word je warm van!'.

25 maart 2020 om 10:25

Weet je wat een nonargument is? Roepen dat je afzonderlijk steeds achter blijft lopen in Europa. Alsof een Beneliga daar iets aan veranderd. Dan loop je nog steeds achter de feiten aan. Men is vooral dorstig op zoek om dit verschrikkelijke plan er doorheen te rammen en clubs kapot te maken. Allemaal zodat clubs als Anderlecht, Ajax, AZ, Club Brugge, Psv, Feyenoord, etc. per jaar wellicht tussen de 5 en 12 miljoen extra te besteden hebben. Alsof je daarmee welke achterstand dan ook gaat goed maken.

25 maart 2020 om 10:25

Daarom oninteressante wedstrijden hou je altijd, dus houdt het dan binnen de landsgrenzen. Het enige voordeel is dat de kwaliteit van de competitie omhoog gaat. Maar verder jaag je de supporters nog verder op kosten, meer politie inzet nodig, meer risico duels (vanwege bevriende supportersgroepen in NL of Be). Hoe ga je om de verdeling van TV gelden, Europese tickets etc. Nee, als de kwaliteitsimpuls het enige is, dan moeten we in NL meer na gaan denken hoe we dat omhoog gaan krijgen. Misschien moeten we meer investeren in Nederlandse jeugd.

25 maart 2020 om 12:34

[email protected] ik heb meer het idee dat het aan de tactiek van Nederlandse ploegen ligt waardoor ze minder presteren in Europa dan het erge niveau verschil in de competitie. Voetballend komen Nederlandse ploegen vaak toch aardig mee in Europese wedstrijden of zijn gewoon beter op voetballend gebied, maar worden door effectiviteit, Fysiek en inzet geklopt. Nederlandse ploegen doen er vaak alles aan om leuk te voetballen, hierbij is het verdedigen van ondergeschikt belang. We kijken liever naar verdedigers die goed kunnen voetballen ipv. Verdedigers die goed hun verdedigende taak kunnen uitvoeren. In het buitenland is het veel meer gericht op resultaat en maakt het niet uit hoe je wint als je maar wint. Hierbij zeg ik niet dat Nederlandse ploegen altijd kansloos zijn als ze maar willen voetballen, maar hoevaak zie je geen domme verdedigende acties van Nederlandse ploegen in Europa die direct worden afgestraft. Dat heeft niet alleen maar met pech te maken, maar ook met verdedigende kwaliteiten van verdedigers of voetballend te veel risico nemen in de achterhoede waar je misschien iets vaker de bal naar voren moet roeien.

25 maart 2020 om 11:40

Laten we eerst eens testen met een BeNe-cup of iets dergelijks.

26 maart 2020 om 09:15

Of verander de Johan Cruijff schaal in een super cup toernooi met de kampioenen en bekerwinnaars van beide landen.

Volledig mee eens, hou die Belgen lekker daar in hun eigen competitie. Ik zit totaal niet op een Beneliga te wachten. Als je dan toch zo graag met een ander land het een en ander wil samenvoegen zie ik oprecht nog liever dat we tot op een bepaald niveau de competitie met Duitsland samenvoegen (C, B en A jeugd bijvoorbeeld). Al zie ik dat niet snel gebeuren.

25 maart 2020 om 12:19

Precies, ik denk dat de Belgische ploegen met hun gare stadions en niveau totaal niks toevoegen aan onze eveneens matige, maar nog steeds betere competitie. Alsof je teruggaat naar de jaren ‘90 daar, zit ik totaal niet op te wachten.

Sorry, maar de verschillen tussen de Belgische aanpak en de Nederlandse is toch ook weer niet zo groot? Verder heb ik de beste man maar één goed argument horen melden en dat is de hooligans. Als er twee verschillende maatregelen van België en Nederland zouden zijn, dan zou de overkoepelende instantie van de BeNeliga één beslissing nemen. Bovendien is de huidige situatie uitzonderlijk, dus het is ook weer niet zo'n belangrijk punt. Verder stelt hij dat er 'maar' 4 (dus 8) topwedstrijden per jaar bijkomen. Dat is best veel. Het argument dat je niet warmloopt voor een wedstrijd tegen Willem II kan je net zo goed toepassen op de eigen competitie. Wie loopt er warm voor Fortuna - Groningen, buiten de fans van die clubs?
En dan begin ik nog niet eens over het non-argument over de twee Franstalige clubs en de zogenaamde grote verschillen tussen de scheidsrechters.

8 topwedstrijden erbij is gewoon heel veel. Het verhoogt de (commerciële) aantrekkelijkheid van de competitie en dat is dan weer voor de clubs aantrekkelijk. Om eerlijk te zijn zie ik een BeNeliga wel zitten. Lekker Ajax Brugge, of Feyenoord Anderlecht. Zijn mooie potjes die je anders niet zou zien.

25 maart 2020 om 10:09

Ik zie een super league ook wel zitten. De top 5 landen met hun 5 beste clubs in een Europese competitie. De Champions league opheffen en dat toernooi ter vervanging tot. Wat vind jij ervan?

25 maart 2020 om 10:53

Over al zijn argumenten valt te discussiëren, maar voor mij is verreweg het meest zwakke argument dat er dan in absolute zin minder Europese tickets te verdelen zijn. Dat is nu precies het idee! Als er minder Europese tickets te verdelen zijn, vergroot dat juist de competitiviteit van de competitie. Grosso modo zul je dan dus ook sterkere teams afvaardigen in Europees verband, en grosso modo zullen zij dan ook meer punten voor de coëfficiëntenlijst verwerven. Ik vind het juist een zwaktebod om een toename in competitiviteit zo te schuwen en denk dat het (sec) juist zal leiden tot een toename van het niveau van de competitie.

25 maart 2020 om 11:13

Maar dat betekend juist toch ook minder inkomen? Nu zijn er 5 belgische clubs en 5 nederlandse clubs die europees geld krijgen. Als die 10 clubs gaan strijden om 5 europese plekken, lopen er dus 5 clubs europees geld mis wat ze normaal wel elk jaar krijgen.

25 maart 2020 om 11:47

Dat is an sich een goed punt, maar die inkomstenderving is tweeledig op te vangen. Enerzijds ontvangen de clubs die dan wel in Europa spelen meer geld, anderzijds zal de competitie als geheel commercieel interessanter worden en daardoor meer financiële mogelijkheden genereren. Dat is althans het idee natuurlijk.

Er komen heel wat topwedstrijden bij hoor. Per goede club uit Belgiã« heb je in ieder geval 8 topwedstrijden erbij (PSV-Ajax AZ Feyenoord thuis en uit) in plaats van met alle respect Vvv, Fortuna, RKC of ADO waar buiten de fans van die clubs om, niemand op zit te wachten. Aanvulling: Er is natuurlijk het grote nadeel waar er ook clubs als Twente met de geweldige aanhang en Heerenveen met het altijd jonge team en het frisse voetbal misschien uit de eredivisie verdwijnen.

25 maart 2020 om 10:49

En er gaan per club ook heel wat topwedstrijden af. Het is namelijk niet zo dat je als beneliga hetzelfde aantal europese tickets gaat krijgen dan de premier league, bundesliga of la liga. Een az, psv of feyenoord zou dan ieder jaar buiten de boot vallen.

Helemaal eens. Geen ruk aan met die Belgen en ik vraag me af of het niveau uberhaupt omhoog gaat. Gaat ook enorm calimero-gedrag in de hand werken waarbij iedere beslissing door een Nl'se scheidsrechter geklaag gaat opleveren want het is een Nederlander met een dikke nek. Verder halfbakken stadions waar ik als uitsupporter niet aan moet denken heen te gaan uren lang. Laat ze zich redden.

25 maart 2020 om 10:08

Hoezo zou het niveau niet omhoog gaan. Jij gaat mij niet wijsmaken dat als je de 9 slechtste clubs van Nederland vervangt voor de 9 beste clubs van België dat het niveau niet omhoog gaat. Calimero gedrag zal er altijd zijn in het voetbal. Verder moet je als Twente supporter sowieso veel reizen voor clubs als Psv, Ajax, Utrecht, Feyenoord, Willem 2 etc. is het ongeveer net zolang rijden als zij naar Twente moeten.

25 maart 2020 om 10:28

Nee hoor, Eindhoven, Amsterdam en Utrecht is onder de 2 uur reizen. Rotterdam en Tilburg net erover. Ik weet dat velen denken dat Twente heeeel ver weg is en bijna van de rand van de aarde valt, mocht-ie toch plat zijn, maar stiekem ligt het best centraal. Daarbij is de afstand het grootste probleem ook niet hoor, zoveel uitwedstrijden pak ik uberhaupt niet meer mee. Mijn punt is dat ik persoonlijk sowieso geen behoefte heb om met Belgen te gaan samenscholen, die hebben op voorhand aan zo ongeveer alles wat maar Nederlands ruikt schijt. Gestoeld op pure afgunst, en betichten ons ervan dikke nekken te hebben terwijl ik steeds vaker het gevoel krijg dat ze er daar ook veel van hebben lopen als ik weleens sporza kijk met sportevenementen/wedstrijden. Wordt de sfeer van de competitie niet beter van. Misschien dat het niveau wel iets omhoog gaat, toegegeven, ik bedoel meer te zeggen dat ik niet denk dat het niveau heel ver omhoog zal gaan, je gooit een aantal clubs eruit die ruk zijn en vervangt het voor iets mindere rukclubs waardoor je de competitie voor supporters deels vergald, mwoah. Maar die mening over het niveau kan ik niet onderbouwen en is gebaseerd op onderbuikgevoel omdat ik niet de behoefte heb om met Belgen samen te gaan om eerdergenoemde redenen.

25 maart 2020 om 10:41

Twenteov, ik heb eerder het gevoel dat jij eerder aan alles wat ook maar een beetje Belgisch is, schijt hebt dan dat de gemiddelde Belg dat heeft als jouw berichten hier lees 😅. Of dat nu op pure afgunst gestoeld is zal ik maar even in het midden laten. Maar dat jij persoonlijk Belgen niet kunt luchten of zien (en als rede daarvoor opgeeft dat Belgen Nederlanders niet kunnen luchten of zien), is niet echt relevant in de discussie over de BeNe-Liga. Waar ik trouwens zelf ook geen voorstander van ben, al zijn de onderliggende redenen wel iets verregaander dan “ik moet Belgen niet”.

25 maart 2020 om 10:47

Lierse1997 Nee hoor, ik ken geen enkele belg en heb er nooit mee te maken, dus nee ik heb geen schijt aan alles wat Belgisch is. En afgunst richting Belgen heb ik zeker niet, zou niet weten waarom. Maar als jij met droge ogen hier durft te beweren dat het anti-Nederland gevoel bij jullie niet meer heerst dan hier richting Belgie dan kan ik je niet serieus nemen. Dat zie ik zo vaak op Belgische tv, die ik dan wel regelmatig kijk, voorbijkomen. In NL zijn we niet zo bezig met Belgie als andersom. Verder is die verhouding voor mij wel relevant aangezien ik geen zin heb in een competitie met een ander land waarvan er heel veel wonen die op voorhand al schijt hebben aan alles wat Nederlands is. En iets zegt me dat ik niet de enige ben. Maar ik chargeer inderdaad weleens dus wellicht dat het iets harder over kwam dan ik bedoelde. Toevoeging: Blokken vind ik wel een fantastisch programma, vooral door de presentator.

25 maart 2020 om 11:07

Vind het toch wel best opvallend dat je geen enkele Belg kent, maar wel schijnt te weten dat er een anti-Nederland gevoel leeft in België. Persoonlijk vind ik dat dat gevoel totaal niet leeft in België. Tijdens de WK-finale 2010 supporterde zowat heel (Nederlands) België voor Nederland. Daarnaast interesseren de Walen zich totaal niet in Nederland, die zijn met Frankrijk bezig (dus ongeveer 4 miljoen Belgen hebben absoluut niets met Nederland en al zeker geen enorme “schijt” aan Nederland). Daarnaast komt Nederland ook totaal niet veel in het nieuws in België, misschien alleen als een komiek als Jan-Jaap van der wal of analytici als Boskamp of Mulder junior en senior in een programma zitten. Het enige waar Nederland momenteel mee in het nieuws komt in België (en dan bedoel ik alleen Vlaanderen) is omdat we ons zorgen maken over de aanpak die er heerst betreffende het Coronavirus. Ik kan dus echt niet snappen waarom jij denkt dat in België iedereen anti-Nederland is?

25 maart 2020 om 11:31

Lierse volgens mij bedoelde je " Daarnaast komt Nederland ook totaal niet veel in het nieuws in België"😉 Ik ben persoonlijk in ieder geval helemaal weg van België. Gentse feesten in Gent vind ik fantastisch, een soort 10 daagse koningsdag. Al zal dat dit jaar helaas afgelast worden, gezondheid van de wereldbevolking gaat voor alles natuurlijk! En ik ben helemaal weg van Belgische biertjes, Duvel en La Chouffe in het bijzonder, en daarnaast voel ik me altijd welkom in België al helemaal tijdens mijn verjaardag een aantal jaren geleden! En natuurlijk ook lekker goedkoop tanken, tegen zeer schappelijke tarieven....... 😇

25 maart 2020 om 11:41

Je hebt gelijk, ik heb het even aangepast 😉. Dat je van zowel duvel als La Chouffe houdt is daarnaast een teken dat je smaak hebt, weet niet of je het kent maar Rochefort moet je ook eens proberen!

25 maart 2020 om 11:45

Lierse1997 wat jij wil vrind. Ik zie dat je met droge ogen beweert dat bij veel Belgen (vooral Vlamingen idd) geen anti-NL gevoel heerst en zelfs voor ons zou juichen tijdens de WK-finale. Dat vind ik opvallend, en eerlijk gezegd geloof ik er geen snars van. Ik baseer mijn mening inderdaad op veel van jullie media en ik geef letterlijk toe: ook op onderbuikgevoelens. Ik geef ook nergens aan dat mijn mening de enige juiste is, maar dat is het gevoel dat ik krijg bij Belgen. Wat betreft de corona-aanpaak van Nederland, die zorgen heb ik ook gezien vanuit Belgie inderdaad, de tijd zal leren wat de juiste aanpak is geweest maar in Belgie weten jullie het al. Het aantal doden ligt voor beide landen in verhouding naar aantal inwoners nog steeds dicht bij elkaar. Alleen Spanje en Italie hebben uitschieters. Hoe dan ook: ik hoef niet met jullie Belgen een competitie te starten, gewoon omdat ik er geen zin in heb in een competitie met een land en inwoners waar ik niets voor voel. Mag dat zijne koninklijke hoogheid?

25 maart 2020 om 11:59

Ik snap echt niet waarom je zo geagiteerd reageert? Natuurlijk mag jij vinden wat je wilt (al ben ik het er niet mee eens), maar een echt argument tegen de competitie zijn persoonlijke gevoelens natuurlijk niet. Verder denk ik dat er in Nederland ook veel anti-Vlaanderen gevoelens leven hoor (zie jouw reacties hier bijvoorbeeld, en gewoon algemeen de reacties over topics over het Belgische voetbal). Verder ben ik trouwens niet koning Filip hoor, daar is mijn Nederlands te goed voor 😉.

25 maart 2020 om 12:25

Lierse1997 bijzonder dat je kunt zien dat ik geagiteerd ben uit een post. Dat ben ik nl. totaal niet, daarvoor kan het me toch echt te weinig schelen, zolang mijn club maar blijft bestaan. Zoals ik ook al aangeef: het is ook mijn persoonlijke mening gebaseerd op mijn persoonlijke (onderbuik)gevoelens. Jij vindt dat geen argument, maar dat is het voor mij persoonlijk(!) dus wel. Ik zeg ook nergens dat de gemengde competitie door alleen mijn mening niet door zal moeten gaan, alleen dat ik het niet zie zitten. En last time I checked mag dat. Wat betreft anti-Vlaanderen gevoelens in Nl; er zullen inderdaad vast 3 personen zijn die echt de schijt aan jullie hebben. Dat ben ik niet, over het algemeen vind ik jullie beschaafde mensen en dat is al heel wat deze tijd, maar als ik ietwat gechargeerd hier aangeef waarom ik geen competitie met jullie wil dan ben ik ook een van de anti-vlamingen kennelijk. Kijk je toevallig Expeditie Robinson Belgie-NL op Videoland of de Belgische equivalent van die app? Daar wordt de afgunst ook pijnlijk blootgelegd, maar toegegeven: een dergelijk programma is niet representatief voor alle Belgen.

25 maart 2020 om 12:38

@Twente:
Ik was er toevallig met de wkfinale in 2010. Ik kan je vertellen dat de meeste absoluut voor NL waren. Natuurlijk heb je er altijd recalcitrante types tussen zitten. De afgunst richting Belgie druipt van je reacties af, geen idee waarom eigenlijk. Je baseert vrij veel op onderbuikgevoelens, jammer. Belgie heeft zo veel leuks te bieden.

Ontopic:
Ik ben voor. Belgie heeft een paar leuke clubs. Bovendien is voetbal oorlog, waar zeker aan wordt bij gedragen met een BeNeliga. Potjes als Feyenoord- club Brugge zijn toch heerlijke affiches.

25 maart 2020 om 15:25

Lierse zodra ik weer boodschappen moet halen, want ik probeer me wel aan die lockdown te houden. Thanks voor de tip, die Rochefort heb ik bij mijn supermarkt gezien. Santé🍻

Hoewel ik een Beneliga op zich best leuk zou vinden, vind ik zijn argument over het aantal Europese plekken het belangrijkst om het niet te doen. Want inderdaad: we kunnen dan echt niet de twee landen bij elkaar optellen. En met zes Europese plekken zijn dus alleen de topclubs erbij gebaat dat het niveau omhoog gaat, want die halen dan tóch wel Europees. Voor de kleinere clubs wordt die kans echt een stuk lager. Wellicht zou het een idee zijn om eerst eens een gezamenlijk bekertoernooi te organiseren.

Er wordt anders omgegaan met een wereldwijde uitbraak van een onbekend virus, dus ja... dan kun je natuurlijk nooit een Beneliga opzetten, lachwekkend. Deze man speelt alleen maar in op sentiment. Alle problemen die hij opwerpt zijn onderwerpen waarover je in gesprek moet gaan met elkaar, in plaats van deze op voorhand af te schieten. Dit is echt een gevalletje denken in problemen, in plaats van oplossingen.

25 maart 2020 om 11:42

Volledig eens. Niemand is bekend met dit virus dus ook niemand weet wat de beste aanpak is m.b.t. de bestrijding ervan. De besmettingsfactor neemt nu af volgens het laatste nieuws, dus so far zie ik niet in waarom er nog extremere maatregelen nodig zijn. Daarnaast vind ik het nogal makkelijk om kritiek te uiten op Nederland, terwijl Belgen massaal vlak voor de Belgische lockdown de grens over gingen naar Nederland om supermarkten te plunderen en op terrassen te gaan zitten. Nederlanders zijn niet roomser dan de Paus, maar Belgen zeker ook niet. OT: Ik ben vrij neutraal wat betreft dit onderwerp, geen fervent voorstander, maar ook geen tegenstander. Ik zou zeggen (en dit idee is hier al vaker geopperd), laten we eens een BeNe-cup opzetten i.p.v. de KNVB-beker en kijken hoe dat gaat. Dan kunnen we altijd nog besluiten of een Beneliga kans van slagen heeft.

25 maart 2020 om 12:04

Dat is het hem precies. Ik ben niet hoofdzakelijk een voorstander, maar zeker ook geen tegenstander. Ik zie hier op dit forum zo veel ongenuanceerde bullcrap voorbij komen, gesproken vanuit het onderbuikgevoel.. Dat maakt een constructieve discussie op voorhand al kansloos. Er zijn momenteel onderzoeken gaande naar de haalbaarheid, de voordelen voor grote clubs, de voordelen voor middelgrote clubs en eventuele nadelen voor kleinere clubs, de Europese mogelijkheden... Laten we dat eerst eens afwachten voordat we gaan claimen dat dit toch nooit kan werken, want het kan nooit werken.

Wat een kul argumenten heeft deze man. 1. Als er door regeringen anders wordt omgegaan dan kan de competitie toch gewoon de regels volgen van het land met de zwaarste regels. E.g. in Belgie als verboden maar in Nederland is zonder publiek wel toegestaan, dan gewoon als competitie besluiten om alle wedstrijden stil te leggen. 2. Als er nu een aanslag plaatsvindt in Brussel, wordt de wedstrijd van Brugge of Luik van datzelfde weekend dan ook niet gespeeld? Dat is toch hetzelfde verhaal als met Groningen. Daarnaast het gezeik met de clubs, alsof men in Belgie nu wel warmloopt van de wedstrijden tegen de nummer 15 of in Nederland van een wedstrijd tegen RKC of Emmen. Het algehele niveau gaat gewoon omhoog en dus heb je meer interessante wedstrijden. En dan nog dat fijne argument van het taalverschil, dat hebben ze nu in Belgie toch ook al? Daarnaast spelen er in de competities ook voldoende spelers die geen Frans of Nederlands kunnen maar wel Spaans of Engels. Dat gaat nu toch ook goed. Zelf zie ik toch wel heil in een Beneliga omdat ik denk dat het niveau hierdoor gewoon omhoog gaat en ik hoop dan ook dat het doorgaat en er niet naar de genoemde kulargumenten wordt geluisterd.

Het is zo’n ongelooflijk dom plan. Vooral korte termijn gedacht. Wat meer geld, even wat leukere wedstrijden. Vervolgens is het nieuwtje er af en zijn er ook weer 7/8 relatieve zwakke clubs. Aandacht verslapt, maar alle nadelen blijven voor altijd bestaan.

Buiten het feit dat ik ook geen voorstander ben, vind ik deze argumentatie erg zwak. Hij doet net of er in het geval van zo'n league twee verschillende organen blijven bestaan die 50/50 recht van spreken hebben en afzonderlijke beslissingen maken over 1 en dezelfde competitie. Dat wordt natuurlijk uiteindelijk gewoon 1 eindverantwoordelijke, die de input van alle betrokkenen mee zal nemen in de uiteindelijke beslissing. Als dat virus weer op zou duiken kan dan (net als nu) dus uiteindelijk worden besloten om de competitie tijdelijk stil te leggen daarbij kunnen beide kanten hun inbreng hebben, waarbij uiteindelijk gewoon een beslissing wordt gemaakt waar iedereen zich aan zal moeten houden.

Hij heeft het denken in onmogelijkheden wel tot kunst verheven, zeg.op papier komen er voor zowel de topclubs in Nederlands als Belgie veel meer zware (en interessante) wedstrijden bij. Dat trekt het niveau alleen maar omhoog.belangrijke vraag die ik nog nergens voorbij heb zien komen: Zullen TV-gelden navenant omhoog gaan?zijn TV-kanalen bereid structureel meer te betalen voor Live-uitzendingen en samenvattingen....en is dit ook in het buitenland beter te verkopen.ofwel: kun je als topclub in Nederland/belgie eindelijk ettelijke miljoenen meer beuren voor je TV-exposure.Als dat niet gebeurt moet je hetzelfde geldpotje uiteindelijk met meer clubs verdelen. Dan gaat op termijn het niveau alsnog omlaag en schiet je er per saldo nog weinig mee op.

Ik ben het met hem eens dat de competitie geen meerwaarde zal hebben, maar om dan de taal als reden te geven terwijl er overal buitenlanders voetballen. Ja echt een hele goede reden.

25 maart 2020 om 18:09

Je onderschat denk ik toch wel het taalgevoel dat in België heerst hoor. Als Charleroi en Standard in de Beneliga zouden stappen zijn dat 2 clubs op de 18 in totaal. Dat zijn dan de enige twee Franstalige clubs in die competitie en zeker in België heerst er toch een soort taalstrijd. Het is natuurlijk niet het argument tegen de beneliga (bij de vrouwen zat standard er bijvoorbeeld gewoon in), maar het kan toch meespelen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

0 fans
Coach, 58 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren