Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Brexit een zegen voor Nederlandse opleidingsclubs dankzij ‘Artikel 19’

Laatste update:

Het vertrek van piepjonge talenten naar Engelse topclubs is een doorn in het oog voor opleidingsclubs als Ajax, AZ, Feyenoord en PSV. De afgelopen jaren verloren de Nederlandse jeugdopleidingen tientallen talenten aan bijvoorbeeld Arsenal, Chelsea, Liverpool Manchester City en Manchester United. Nu het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt, wordt het voor Engelse clubs vrijwel onmogelijk om talenten tot achttien jaar aan te trekken.

Vannacht om 00.00 uur nam de Europese Unie afscheid van het Verenigd Koninkrijk. Na het besluit om uit de EU te stappen zijn de clubs benieuwd naar de financiële gevolgen. Het vertrek uit de EU kan namelijk een serieuze impact hebben op het aankoopbeleid van Premier League-clubs. Engelse clubs gaan naast de komst van talenten onder de achttien jaar grijpen nu de Brexit een feit is. Artikel 19 van wereldvoetbalbond FIFA kan een probleem gaan vormen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Spelers als Cesc Fàbregas, Hector Bellerin en Paul Pogba vertrokken op jonge leeftijd naar Engeland, waar ze terechtkwamen in de jeugdopleiding van respectievelijk Arsenal en Manchester United. Zo zijn er ook genoeg Nederlandse voorbeelden. Ki-Jana Hoever (Liverpool), Anouar El Mhassani (West Ham United), Sepp van den Bergh (Liverpool) Tahith Chong (Manchester United), Daishawn Redan (Chelsea) en Jayden Braaf (Manchester City) zijn recente voorbeelden van jonge talenten die voor hun kans in de top van Engeland gingen. Op deze manier verloren Nederlandse topclubs hun beste talenten aan Engelse grootmachten. Met de Brexit komt hier een einde aan.

Artikel 19
De FIFA heeft Artikel 19 in het leven geroepen ter bescherming van transfers van spelers onder achttien jaar. Met uitzondering van landen uit de Europese Unie, is het voor voetbalclubs verboden om spelers tussen de zestien en achttien jaar te contracteren. Het is om deze reden dat veel Zuid-Amerikaanse talenten direct na hun achttiende verjaardag een contract tekenen in Europa. Het meest recente voorbeeld is Reinier, die op 20 januari een langdurig contract ondertekende bij Real Madrid. Een dag eerder vierde het Braziliaanse talent zijn achttiende verjaardag. Hoewel de FIFA nog geen duidelijk standpunt heeft ingenomen in deze kwestie, zullen alle clubs in het Verenigd Koninkrijk na 31 januari hinder ondervinden van Artikel 19.

31 december 2020
Het is de vraag wanneer de FIFA dergelijke transfers richting het Verenigd Koninkrijk gaat verbieden. Vooralsnog bestaat hier veel onduidelijkheid over. Sky Sports schrijft dat het goed mogelijk is dat de wereldvoetbalbond de komende transferperiode nog een oogje toeknijpt. Tot 31 december 2020 geldt namelijk een overgansfase van de Brexit. Sportadvocaat Paul Schapiro liet in maart 2019 al weten dat er een einde kan gaan komen aan de Europese stroom van jonge talenten naar de topclubs uit de Premier League.

“Britse clubs hebben deze regel (Artikel 19, red.) in het verleden gebruikt om de beste spelers van over het hele continent aan te trekken en het is onderdeel van het beleid van sommige clubs”, aldus Schapiro. “Maar als we de EU verlaten, kunnen Britse clubs dit niet meer doen omdat ze geen spelers meer mogen aantrekken van zestien tot achttien jaar, zoals dat in het verleden wel werd gedaan.” Deze regel in combinatie met de Brexit zal als gevolg hebben dat Engelse topclubs zich meer gaan richten op talenten uit het Verenigd Koninkrijk. Waar scouts wekelijks werden gestuurd naar Nederlandse en andere Europese clubs, zal het vizier gericht worden op de lagere Engelse divisies.

Radicale plannen FA
De Engelse voetbalbond FA ziet de Brexit als een kans om het aantal Engelse spelers in de Premier League te vergroten en heeft de plannen uiteengezet in een rapport genaamd Acccess to Talent Discussion Deck. In dit document claimt de FA dat de nationale ploeg van Engeland vergeleken met andere nationale teams een tekort heeft aan key players op key positions. Om die reden wil de FA het maximaal aantal buitenlandse spelers in de 25-koppige selecties terugschroeven naar maximaal zeventien naar dertien. De FA wil voorkomen dat ‘middelmatige spelers van buiten het Verenigd Koninkrijk kansen blokkeren voor eigen talent’. Het verplichte aantal Engelse spelers wil de bond opschroeven van acht naar twaalf.

Engelse clubs zitten niet te wachten op deze veranderingen. De competitieorganisatie van de Premier League reageerde in november al negatief op de plannen: “We moeten Brexit niet gebruiken om onze selecties te verzwakken”, zo klonk het. De Premier League spreekt ook tegen dat een aanscherping van de buitenlanderslimiet een ‘positieve invloed’ zal hebben op de nationale ploeg van Engeland. Daar is volgens de competitieorganisatie ‘geen enkel bewijs’ voor te vinden.” Daarnaast wordt gevreesd voor de status van de Premier League als beste competitie ter wereld.

Als de clubs besluiten om niet met het voorstel akkoord te gaan, is de FA overigens van plan om de voorwaarden die nu nog voor niet-EU-spelers worden gesteld ook te gaan hanteren bij het aantrekken van voetballers uit de lidstaten van de Europese Unie. De gesprekken tussen de FA en de Premier League worden de komende weken voorgezet.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik begreep dat de Britten gedurende de overgangsperiode (dus de komende 11 maanden) nog geen veranderingen hebben qua regelgeving met betrekking tot de EU, dus daaruit lijkt te komen dat ze nog 1 periode dit soort dingen kunnen doen. Op basis daarvan werd de suggestie gewekt dat de Engelse clubs in die komende periode helemaal los zouden gaan om maar geen talenten te missen. Klinkt niet zo heel vergezocht...

1 februari 2020 om 09:13

Dat is de eerste deadline ja. Die gaat gegarandeerd nog heel vaak uitgesteld worden. Handelsverdrag met Canada heeft bijvoorbeeld 8 jaar geduurd om voor elkaar te krijgen en bij de Brexit ligt het nog wel iets ingewikkelder.

1 februari 2020 om 09:16

Eens, maar dat een handelsverdrag langer duurt betekent niet vanzelfsprekend dat de huidige situatie wordt uitgesteld, maar dat het na een jaar alsnog een harde Brexit wordt.

1 februari 2020 om 11:41

Zowel Europa als het VK zitten niet op een harde Brexit te wachten, ondanks de spierballentaal van Downing Street 10. Uiteindelijk zal zeker de komende jaren minder veranderen dan fervente brexiteers ons willen doen laten geloven. Aan het eind van de dag willen zij ook gewoon de voor hen positieve deals met Europa behouden.

1 februari 2020 om 12:53

Je verwart Europa met de Europese Unie. Het VK is vanzelfsprekend nog onderdeel van Europa, maar niet meer van de Europese Unie.

1 februari 2020 om 14:45

Tja, dat ze er allebei niet op zitten te wachten, is waar, maar dat is het al 3 jaar en toch zijn beiden niet bereid om te veel toe te geven. Op een gegeven moment houdt het op en dan is een no-deal vervelender voor GB dan voor EU denk ik. Maar het is voor beiden niet goed, dat lijkt me duidelijk.time will tell...

1 februari 2020 om 09:18

@olie wapper dat hoorde ik ook op de radio gisteren dat aankomend seizoen de Engelse clubs als gekken talenten gaan kapen om maar niets te missen. Hopelijk valt schade mee. Je moet er niet aan denken dat bij Ajax door deze grap Unu, Brobbery, Sontje etc weggaan. Weet niet wie bij AZ de grootste talenten zijn, maar hoop dat jullie de schade ook beperkt kunnen houden.

1 februari 2020 om 14:37

@oelie Wapper, als die club helemaal los gaan, dan kom ik ook even op de koffie. Mijn zoontje van 9 is een 2 benige centrale verdediger. Als hij 18 is, dan is hij een 'home grown' player... laat de Britse ponden maar binnenstromen!nee, zonder gekheid, we gaan het zien. Na het Bosman arrest is ook alles anders geworden, en ook sindsdien is niet alles perfect.

1 februari 2020 om 14:43

Ja, heb ik ook geprobeerd, maar mijn zoon van 13 was net niet goed genoeg (hij zit ook niet op voetbal, maar dat terzijde ).

1 februari 2020 om 17:36

Hahaha, je hebt het in ieder geval geprobeerd

2 februari 2020 om 04:07

dat zeg ik ook altijd.
ik had een prof kunnen worden, als mijn ouders de contributie niet te duur vonden 🤣

Ach. Daar wordt waarschijnlijk wel weer iets op verzonnen. Eerst zien dan geloven.

1 februari 2020 om 08:32

Ik heb er ook een hard hoofd in. Die Engelse clubs zwemmen in het geld en deinzen er absoluut niet voor terug de ouders een baan te geven ergens bij of dichtbij de club om zou hun kind op legale weize na Engeland te halen...

1 februari 2020 om 10:00

Juist, ik wilde net hetzelfde schrijven. Ze maken een vader buschauffeur en het hele gezin verhuisd mee. En de zoon kan toevallig goed voetballen dus mag in de jeugd komen spelen. Blijkt best een goede voetballer te zijn en na een week krijgt de zoon een dik contract voorgeschoteld. Zo moeilijk is het allemaal niet, dit gaat vrijwel geen positief/negatief (ligt aan het perspectief) hebben. Helaas.

1 februari 2020 om 12:36

Probleem is dan wel dat het niet de clubs maar het VK bepaalt of een ouder een baan krijgt. Grote kans dat er eerst in het VK voor een kandidaat voor een vacature gezocht moet gaan worden vanaf eind van het jaar.

2 februari 2020 om 04:09

of ze krijgen een baan bij de club. dat maakt niet zo veel uit. "ontslaan en een minimum vergoeding bieden en het is geregeld. je kan altijd overal onderuit komen

2 februari 2020 om 05:01

Je krijgt geen werkvergunning van de overheid om buschauffeur in de UK te worden. Sterker nog, het buitenhouden van buitenlanders is een van de zaken waarom men een brexit wilde. Misschien zelfs wel de hoofdzaak. Nee dat gaat niet werken. Er zal geen vrij verkeer van personen meer zijn. Hebben jullie niet opgelet of zo?

2 februari 2020 om 18:01

Bij de club of bij een bank in Londen maakt niet uit. De clubs staan niet boven de wet, je hebt straks gewoon een werkvergunning nodig.

1 februari 2020 om 21:34

Tuurlijk niet. Anders zou die regel er niet meer zijn voor Brazilianen, Mexicanen en Afrikanen.

Hopen dat Ajax en PSV hun talenten nog enigzins kunnen behouden de komende maanden. AZ, Feyenoord en de rest van de Eredivisie zijn inprencipe bij voorbaad kansloos als een Engelse club aanklopt, hebben financieel véél te weinig te bieden, en sportief gezien 1, misschien 2x per decenium meedraaien om de titel is by far niet voldoende.

1 februari 2020 om 22:13

Vooral de ouders zijn belangrijk? Willen die een meer geleidelijke carrière opbouw met een minder vet salaris of willen ze gelijk cashen, er bestaat natuurlijk een risico dat een jeugdspeler zich niet door ontwikkeld en het uiteindelijk niet redt in het betaalde voetbal op enig niveau. Dan heb je als je flink verdiend heb als jong ventje toch wat over gehouden aan je net niet carrière....

2 februari 2020 om 15:22

wat erg als je kind zich net niet genoeg ontwikkeld en uiteindelijk het betaald voetbal niet haalt. moet je eens indenken dat je kind dan een baan zou moeten nemen zoals de meeste mensen. wat een verschrikking zou dat zijn zeg.natuurlijk heb ik makkelijk praten, ik heb niet z'n voetbaltalent en wist al van jongs af aan dat ik een normale baan zou krijgen zoals de meeste mensen. maar die hunkering naar snel en veel geld snap ik nooit zo vaak. kunt beter wat rustiger aan doen. op die manier behaal je onder aan de streep meer geld op dan het snelle geld als je het niet haalt.

2 februari 2020 om 08:14

Ajax en PSV zijn net zo kansloos.en ja ik ben het met je eens dat Ajax het Europees een keer goed doet maar dat dit niet voldoende is......

Gaan ze die talenten dan niet gewoon op nog jongere leeftijd scouten zoals 14, 15 jarig?

1 februari 2020 om 09:03

Dat mag sowieso niet. Tot 16 naar sowieso al beschermd. Barca en Chelsea oa transferverbod voor gehad

2 februari 2020 om 05:02

Die mogen toch geen arbeidscontracten ondertekenen?

Dit klinkt toch mooier dan het is?
De Engelse ploegen gaan er nu mee aan de haal. Maar als die het niet doen gaat toch Spanje, Italië en Duitsland veel meer talenten pakken. Die willen die talenten ook, maar grijpen mis vanwege de Engelse ploegen (vaak uit financieel oogpunt).
Ik ben voor het langer behouden van talenten in NL. Maar dit is een wassen neus ben ik bang.

1 februari 2020 om 10:41

Engeland is wel wat aantrekkelijker dan die landen. Salaris voor jonge spelers is hoger. Jongens als Ake pakten 1 miljoen per jaar toen ze 18 waren. Er wordt Engels gesproken wat iedere jongen wel spreekt en vrij dichtbij. Voor Amsterdammers ligt London gewoon om de hoek en gevoelsmatig heel dichtbij. Ik zou mijn 16 jarige kind liever in London zien dan aan de andere kant van Nederland, London voelt veel dichterbij. Uurtje vliegtuig. Aan de andere kant van Nederland zou mijn kind gewoon een stuk geisoleerder zijn.

1 februari 2020 om 12:34

Trein van Amsterdam naar Maastricht is 2 uur 20 minuten. Best knap als jij in die tijd in Londen zit met het vliegtuig. Het is niet enkel vliegen maar ook inchecken.

1 februari 2020 om 13:13

@kohaku, ik zeg gevoelsmatig. Voor mij en velen ligt maastricht gewoon in de middle of nowhere.. thuis online inchecken scheelt ook veel, doe ik altijd met korte tripjes naar london en parijs. 2 uur 20 red ik best, maar ik ben ook iemand die altijd op laatste moment aan komt zetten en geen stresskip die er 3 uur van tevoren al zit. Ben denk ik al 7/8x te laat gekomen en 2x daadwerkelijk een vlucht gemist hhahaha. Maar oke ik was toen veels te laat. Je kan gewoon tot 40 minuten voor vlucht inchecken. Vliegen is uurtje, soms minder zelfs. Dus in max 2 uur kan je er gwn zijn

2 februari 2020 om 08:23

@ Kohaku: 2 uur en 20 minuten is prima te doen incl. inchecken. Bij KLM kan dat via de app en loop je zo (douane na) door naar het vliegtuig. In tegenstelling tot alle lowfare maatschappijen staan de vliegtuigen niet aan de andere kant van Schiphol wat al 20 a 30 minuten scheelt. Vliegtijd incl. Taxiën 45 minuten. Half uur voor vertrek aanwezig. Lopen door Schiphol + Douane 30 a 45 minuten. Afhankelijk hoe druk het is.

2 februari 2020 om 15:32

@walvis-theo, kijk jij snapt hoe je moet vliegen. Zo doe je dat. Al is 45 minuten vliegtijd iets te positief

Maar ga je dan niet gewoon andere constructies krijgen van de ouders een baan aansmeren in Engeland zodat ze met ze allen gaan verhuizen en zoonlief (of dochter) gaat zich inschrijven bij de voetbalclub om daar te voetballen?

2 februari 2020 om 05:02

Kan dus niet want de overheid geeft daar geen werkvergunningen voor af.

Dit soort specifieke afspraken is allemaal nog lang niet uit onderhandeld, dat gaat pas gedurende dit jaar gebeuren - als het al niet langer gaat duren. Ik heb het idee dat aan het eind van de rit het VK straks helemaal niet zo ver verwijderd is van de EU als de populistische machthebbers aldaar ons willen doen laten geloven. Uiteindelijk zijn er ook ontzettend veel voordelen aan samenwerking met Europa voor het VK, die gaan ze echt niet zomaar opgeven.

Onze topclubs moeten niet janken dat "hun" talenten door Engelse clubs worden opgehaald want zij doen hetzelfde bij de andere Bvo's in Nederland.

Goede zaak vanaf het moment dat dit in gaat. De clubs uit Engeland zijn de clubs bij uitstek die niet schromen bakken met geld te besteden aan potentiele toppers.. die uiteindelijk amper doorbreken door het gebrek aan kansen en degelijke doorontwikkeling op “seniorenl niveau. Maar aan geld dan weer geen gebrek..

Goed plan van de Fifa. Hoeveel clubs hebben dit niet meegemaakt dat ze hun beste talenten verloren aan grotere clubs. En vervolgens komt er vaak niks van zo'n speler meer terecht. En eindigen ze bij teruigkeer in Nederland (met alle respect) bij een PEC, Fortuna of Heracles ofzo.. Dus ik vindt dit een uitstekend plan van de fifa.

Maar even een andere vraag. Heeft het verlaten van de EU voor de britten nog gevolgen voor europees voetbal in de CL en EL. En zijn er op EK's en WK's nu nog veranderingen voor Engeland, Schotland, Ierland, N-Ierland en Wales?

2 februari 2020 om 18:05

Maar zouden die talenten als ze in Nederland gebleven waren wel de top gehaald hebben? Kijk bv naar Sierhuis.

2 februari 2020 om 19:16

Sierhuis vind ik dan weer niet zo sterk voorbeeld. Dat was nooit een toptalent en kon ook nooit naar het buitenland toen hij 16 was. Jongens als Achahbar, Maher, Gravenberch, Nunnely etc zijn betere voorbeelden omdat die wel aanbiedingen hadden toen ze 16 waren van oa Arsenal, Man United, Chelsea, Real, PSG.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren