Corriere dello Sport verdedigt zichzelf met hand en tand in bizarre verklaring

Donderdag, 5 december 2019 om

De Corriere dello Sport heeft op bijzonder harde wijze gereageerd op de commotie die is ontstaan na een artikel over Romelu Lukaku en Chris Smalling. Op de voorpagina werd donderdag aandacht besteed aan de wedstrijd tussen Internazionale en AS Roma van vrijdagavond, waar de ex-spelers van Manchester United momenteel spelen. De kop 'Black Friday' deed veel stof opwaaien.

"Beide spelers namen een sterke positie in tegen racisme. Ze zijn het symbool van de wederopstanding van hun teams. In vergelijking met vorig jaar haalden de ploegen meer punten en ze willen hun spelers niet kwijt", zo verklaarde de krant de keuze voor de kop en foto's van de Belgische aanvaller en Engelse verdediger. Na veel ophef op social media voelt het dagblad zich genoodzaakt te reageren.

"Digitale platforms? Eerder prullenbakken", begint Corriere dello Sport in een uitgebreide verklaring. "Gemaakt door nobele wrok en goedkope minachting. Legers van conformistische mensen surfen vandaag de dag op internet om hun goede zielen 'witter' te schilderen. Zodra de dagelijkse racist is opgemerkt: daar ga je. Een handvol klappen op het toetsenbord en de vlek verdwijnt. Je voelt je een betere man in een betere wereld. Wit, zwart en geel."

"'Black Friday', voor degene die het wil en kan begrijpen, is alleen de lof voor het verschil, de trots op het verschil, de weelde van verschil. Als je het niet begrijpt, is het omdat je het niet wilt of kunt. Een onschuldige kop, zo perfect uitgelegd door Roberto Perrone (auteur van het artikel, red.), die wordt omgezet in gif door degenen die gif in zich hebben", zo besluit men.16 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Ik vind het ook een onschuldige kop. Je kunt wel overal een probleem van maken, maar we zouden het veel makkelijker kunnen gaan maken door is wat minder te gaan klagen.

5 december 2019 om 16:11

Het is een kop met foto die discussie uitlokt en waarvan je op voorhand kon weten dat het discussie zou uitlokken. Daarmee is het dus geen onschuldige kop. Ik zeg niet dat het per definitie een racistische kop is en dat dit de beweegredenen waren. Echter als je in deze vorm een boodschap brengt, weet je dat daar gezeur over komt. Dan kun je er voor kiezen om de boodschap anders te brengen, dat hebben ze bewust niet gedaan.

5 december 2019 om 16:17

Je kunt ook eerst de boodschap lezen, voordat er geoordeeld wordt. Het hele artikel is positief over die 2 gasten, maar op de een of andere manier maken mensen er toch iets negatiefs van.

5 december 2019 om 16:27

Tsja, je kunt roepen dat mensen de boodschap moeten lezen, maar zo'n krant weet ook dat het grootste deel dit niet zal doen en dat dus vooral het negatieve zal blijven hangen. Moet je dan zo'n kop in combinatie met die foto publiceren?

5 december 2019 om 16:31

Waarom zou je als krant nog artikelen schrijven. Alleen nog maar koppen in de krant de rest lezen mensen toch niet.

5 december 2019 om 18:17

@elphenomeno voor jou. Voor Lukaku waar het overgaat niet! die is geraakt door dit en maakt al jaren racisme mee.

Goed dat ze terug bijten, zwaar onterecht dat de hele wereld zo reageert.of het een slimme kop is is een ander verhaal.

Vind het een goede reactie van de krant. Nu zullen er weer mensen zijn die vallen over de zin: "zielen 'witter' te schilderen". Om deze mensen voor te zijn: het is beeldspraak, zoals we in Nederland ook wel eens zeggen: het werd zwart voor mijn ogen. Het is misschien niet 'handig' om in een tijd als deze te kiezen voor de kop Black Friday, het zegt mijn inziens echter meer over de tijd waarin we op het moment leven dan over mogelijk rascistische intenties bij deze krant!

Wie bepaalt dat dit een 'bizarre' verklaring is? Jullie, VZ? Ik heb geen mening of dit een goede kop voor een krantenstuk is, ik begrijp zowel degenen die dit racistisch vinden als degenen die vinden dat we niet overal over moeten vallen. Maar wordt het niet handig dat jullie weer gewoon een nieuwspagina worden, VZ? In plaats van steeds meer titels waar de mening van de auteur al compleet in zit, of clicks uitlokt?

Bizar vanwege de vage vorm van poëzie (?) wat er gebruikt wordt, maar overdrijven kunnen we ook wel.

Vind t geen storende kop. Er is wel n verwijzing naar 'zwart' en de foto's van de spelers impliceert dan nadrukkelijk dat het om deze zwarte spelers gaat. Dus sowieso voer voor discussie. Heb zelf n kleurtje, maar ik zou dit in 1e instantie niet racistisch noemen. Net zoals ik zoveel (maatschappelijke) zaken niet racistisch vind...

5 december 2019 om 17:55

Ik heb ook een kleurtje. Soort gek roze als een blikkie zalm. Het verbaast me ontzettend dat er dus blijkbaar een negatieve connotatie zit aan het woord zwart. Hoezo is het beledigend of racistisch als er zwart boven staat? Het is net de betekenis die we er allemaal aan geven en volgens mij wordt die steeds negatiever juist door dit op deze manier te benadrukken. Hele relaxte reactie van je en de meeste donkergekleurde mensen die ik ken denken er gelukkig net zo over.

5 december 2019 om 17:55

Ik heb ook een kleurtje. Soort gek roze als een blikkie zalm. Het verbaast me ontzettend dat er dus blijkbaar een negatieve connotatie zit aan het woord zwart. Hoezo is het beledigend of racistisch als er zwart boven staat? Het is net de betekenis die we er allemaal aan geven en volgens mij wordt die steeds negatiever juist door dit op deze manier te benadrukken. Hele relaxte reactie van je en de meeste donkergekleurde mensen die ik ken denken er gelukkig net zo over.

5 december 2019 om 19:25

Haha! Goeie, roze is idd ook n kleur. Mijne is bruin. Zo hebben we allemaal wel wat :-D Ik word soms echt gek van die ‘racisme-kaarten’ die getrokken worden. Aan de andere kant voel ik niet de pijn van degene die zich ‘slachtoffer’ voelen, maar sommige mensen mogen best even wat relativeren...

ik vind het wel grappig dat bepaalde mensen op dit forum die deze kop goed keuren zich een tijdje geleden wel flink konden opwinden over het feit dat Valentijn Driessen in een column Ten Hag "de Tukker" had genoemd wat volgens hun zwaar respectloos was en absoluut niet door de beugel kon

Niks bizars aan de verklaring. Dit is best een te begrijpen sentiment en eent e verdedigen standpunt. Vz kan de persoonlijke mening beter uit de kop weg laten.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

In de wandelgangen

Donderdag 23 januari
Juventus heeft de verhuurperiode van Matheus Pereira aan Dijon per direct afgebroken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren