Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ihattaren verklaart keuze voor Oranje: ‘Ik vond het mooi wat Ziyech zei’

Laatste update:

Mohamed Ihattaren maakte op zondag 3 november bekend dat hij kiest voor een interlandloopbaan in het Nederlands elftal. Hij kon ook voor de nationale ploeg van Marokko kiezen, maar verkiest Oranje boven de Leeuwen van de Atlas. In een interview met het Algemeen Dagblad gaat de PSV-middenvelder uitgebreid in op zijn keuze.

Het zeventienjarige talent geeft aan dat zijn keuze ‘heel natuurlijk’ is gegaan. “In de lijn van hoe we thuis zijn opgevoed. 'Mensen die goed voor jou zijn, daar doe je goed voor terug'. En: 'loyaal zijn is belangrijk'. Die dingen hebben mijn vader en moeder ons meegegeven”, aldus Ihattaren, die zijn interlands als jeugdinternational al in het shirt van Oranje speelde. “Nou, bij PSV en bij de KNVB zijn ze al jaren goed voor mij. Ik kan zelfs zeggen 'top'. Ik heb alle kansen gekregen, alle medewerking. Het had ondankbaar gevoeld om een andere keuze te maken, alleen vanwege mijn Marokkaanse roots.”


Mark van Bommel: 'Blij dat bijna iedereen weer fit is'

De Marokkaanse voetbalbond heeft geprobeerd om Ihattaren over te halen voor Marokko te kiezen. Zo stuurde de bond Aziz Bouderbala langs bij de familie in Utrecht. Ihattaren omschrijft hem als ‘de Cruijff van Marokko'. Een dag na het overlijden van de vader van Ihattaren kwam Bouderbala langs met Nouredine Naybet, een andere grote oud-speler, en de Marokkaanse commissaris van de koning in Nederland. Zij werden vergezeld door de consul en president van de voetbalbond. Ook werd er op een omzichtige manier over geld gesproken. “Het is meer zo dat er in deze situaties hulp wordt aangeboden bij het starten van een onderneming. Bijvoorbeeld bezitter worden van een hotel aan de kust met 150 kamers en 30 privé-huisjes. De inkomsten zijn voor jou als eigenaar”, schrijft de krant.

De president van de voetbalbond was ook aanwezig op de begrafenis van de vader van Ihattaren. Broer Yassir laat hierover weten dat hij en zijn familie duidelijk is geweest naar de Marokkaanse bond. “We zeiden: 'als jullie langskomen voor de begrafenis, om te condoleren, zijn we zeer vereerd'. Wat ook écht zo is. Maar als ze kwamen voor het voetballen en de keuze van Mo, daarin konden we niks betekenen voor ze. Dat wilden we ook niet. Die keus was volledig aan hem.”

Ihattaren reageert op zijn keuze voor Oranje: “Mijn keuze is niet zo uitgevallen omdat Marokko misbruik zou hebben gemaakt van de begrafenis. We hebben het niet zo ervaren dat Marokko heeft gepusht”, aldus het PSV-talent. “Ik vond het bijvoorbeeld mooi wat Hakim Ziyech zei. We spraken elkaar toen we met PSV in september tegen Ajax speelden. 'Laat je niet gek maken. Doe wat je gevoel zegt', was zijn boodschap. Bij PSV sprak ik natuurlijk met Ibi (Afellay, red.) En ook veel met de trainer. Mark van Bommel zei net als andere mensen binnen bij PSV: 'Kijk naar wat jíj en je familie zelf belangrijk vinden'.”

Verwacht jij dat Mohamed Ihattaren met Oranje naar het EK van volgend jaar gaat?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

17 jaar nog maar mensen, besef het even. Zo volwassen hoe hij overkomt tijdens interviews zo speelt hij ook zo volwassen op het veld. Verruit het grootste talent uit de jeugdopleiding sinds de laatste 15 jaar. Absolute groeibriljant.

23 november 2019 om 10:07

Het is inderdaad knap dat hij als 17-jarige jongen zo rustig kan blijven onder de enorme druk. Ik verbaas me over de reacties op zijn keuze, maar over dat hij een voorbeeld is voor alle andere Nederlandse-Marokkanen. Hoe dat zo? Dit is in mijn ogen gewoon een Nederlandse jongen. Net als al die andere gasten. Hij is niet verantwoordelijk voor de keuzes die andere jongeren maken. En vergelijk hem daar aub ook niet mee. Ik blijf het gek vinden dat we blijven praten in wij en zij. Wij als samenleving blijven continu stikkers plakken op mensen. Stop daar lekker mee. Of nu Mohammed of Henk-Jan Pieter de 36e zich misdraagt dat moet geen verschil maken. Gelijke monniken, gelijke kappen.

23 november 2019 om 11:15

Ik snap wat je bedoelt en ik ben het eens met het feit dat hij niet verantwoordelijk is voor anderen en dat een wij-zij benadering niet goed is, maar Mo is ook gewoon trots op zijn roots, en terecht. Het ontkennen van zijn roots zou ergens daarom ook juist jammer zijn. Hij moet gewoon trots kunnen zijn op beide zonder dat daar een punt van gemaakt worden. Ik zeg overigens niet dat jij het zou ontkennen, maar om iemand Nederlands-Marokaans te noemen zou ook gewoon als positief opgevat kunnen worden en hoeft niet meteen uit bruik te gaan.

23 november 2019 om 11:27

Je hoeft je roots niet te ontkennen, want die liggen in een ander land en dat is prima. Mij gaat het bij Nederlands-Marokkaans meer om het onderscheid dat wordt gemaakt. Het zijn Nederlanders als ze iets goeds doen, maar het zijn Marokkanen als ze voor onrust zorgen. Nee, zo werkt het niet. Het zijn allemaal Nederlanders of allemaal Marokkanen. Dit even los van het paspoort.

23 november 2019 om 11:44

Ik begrijp niet zo goed waarom je dit plaatste als reactie op El_guaje7 die niets heeft gezegd over de roots van Ihattaren. Verder lijkt het me niet raar dat Nederlanders van Marokkaanse afkomst zich meer met hem identificeren dan met Frenkie de Jong, en ik zie ook niet per se wat daar mis mee is

23 november 2019 om 12:08

Ik reageer als eerst op zijn eerste opmerking en vul dan mijn stuk aan. Hiermee wil ik meer reageren op onderstaande berichten en alles wat hier al over gezegd is.

23 november 2019 om 22:19

Wie was dat dan volgens jou 15 jaar geleden?

Ohhh mijn god, wat een voorbeeld! En voor alle haters, zwart, bruin ,wit of geel, Mo-tje is dus het voorbeeld dat de multiculturele samenleving echt stappen kan maken en door kan groeien naar iets prachtigs.

23 november 2019 om 08:46

Hmm, ik weet het niet hoor. Ik denk dat we pas een conclusie konden maken over de stappen van de multiculturele samenleving wanneer hij voor Marokko had gekozen en hij over 2 jaar naar het buitenland zou vertrekken.

Want dat zijn de momenten wanneer er dan haatdragende berichten worden uitgesproken over de "allochtonen".

Nu is iedereen van deze kant blij en tevreden omdat ze hun zin hebben maar owee als ze een stap a la Ziyech, Labyad, Kluivert, Bazoer etc. zouden hebben gemaakt. Nee hoor, ook ik ben blij dat hij voor Oranje heeft gekozen maar de positieve berichten over de zogenaamde groei van de multiculti gaat weer iets te ver.

23 november 2019 om 12:16

Die groei komt van twee kanten. Tosno had het in dit geval over de groei vanuit Nederlanders met Marokkaanse roots. Dat er heel veel dingen niet kloppen weet iedereen . Maar dat ihattaren bijdraagt aan het saamhorigheidsgevoel kun je niet ontkennen toch?

23 november 2019 om 12:42

Labyad en Bazoer worden in Eindhoven gehaat omdat ze de club in de rug hebben gestoken. Bazoer vooral omdat hij direct naar de aartsrivaal is gegaan. Labyad wordt gehaat omdat hij liever koos voor snel geld dan groot worden bij de club die hem groot had gebracht en die haat is nog eens versterkt doordat hij later ook naar Ajax is gegaan en PSV de onnodige steken in de rug heeft gegeven in de media. De voorbeelden die je noemt slaan echt nergens op. Zo kan je toch niet meten dat de multiculturele samenleving is gelukt? De multiculturele samenleving is voor een deel gelukt, en dat komt omdat er teveel racisten zijn, van beide kanten. "Nederlanders" worden gehaat door mensen met een achtergrond uit een ander land daar tegenover worden ook mensen met een andere achtergrond gehaat door "Nederlanders".

23 november 2019 om 08:53

Vertrouwen in een multiculturele samenleving. Als je de reacties van veel Marokkanen ziet op zijn social na zijn keuze dan weet je hoe goed het gaat met de integratie... Dat je baalt ok, maar hoe hij soms bejegend wordt. Mijn vertrouwen was onder het nulpunt. Elke nieuwe generatie zou meer binding met NL moeten voelen. Het tegenovergestelde lijkt eerder te gebeuren. Gelukkig heeft Ihattaren mij weer wat kleine hoop gegeven

23 november 2019 om 09:03

Andersom zouden de reacties op social media ook niet mals zijn. Je moet ook niet de reacties op social media serieus nemen op zulke momenten. Wat denk je dat er gebeurt als hij een keer een belangrijke pingel voor Nederland mist. Ga dan op social media kijken wat voor walgelijke dingen er zullen staan. Laten we social media niet als graadmeter zien van hoe mensen denken. De Marokkaanse jongens in mijn senioren elftal vinden het allemaal unaniem mooi dat hij voor NL heeft gekozen.

23 november 2019 om 09:08

Heel grappig. Al mijn Marokkaanse collega’s baalden als een stekker. En dat zijn nog de beter ingeburgerde met een goede opleiding.

23 november 2019 om 09:21

LePenseur, jij omschrijft precies het probleem. Een groot maatschappelijk thema beoordelen op basis van het aantal reacties op social media en dan zeggen. "Mijn vertrouwen was onder het nulpunt". Naar mijn idee is het probleem dat er conclusies worden getrokken op basis van niks, ofja een paar comments op social media. Het gaat wel degelijk veel beter met de inburgering van groepen naarmate de tijd verstrijkt.

23 november 2019 om 09:27

Dus jij, Penseur, geeft je mening op basis van je eigen ervaringen en dat is ok. Dan doet Vialuna dat ook, maar sinds dat niet klopt met jouw eigen ervaringen reageer je met 'heel grappig'? Niveau, hoor.

23 november 2019 om 10:25

Ach, mensen overdrijven het ook wel een beetje. Als een Marokaanse engineer hier is opgeleid en vervolgens in Marokko gaat werken kraait er geen haan naar. Maar omdat hij zo goed kan voetballen "moet" hij maar voor Nederland kiezen. Neemt niet weg dat z'n redenering een logische en dankbare is. Dat is hoe je het graag ziet als je goed voor iemand bent geweest als land dat er dan nog een besef is om daar wat voor terug te doen. Nog los van z'n keuze ben ik onder de indruk van hoe volwassen hij hier al mee om gaat. Zit een gezond koppie op zo te horen. En dat heb je nodig om in het prof voetbal te slagen. Zoals Ziyech al zei, je moet gewoon doen wat goed voelt. En ik ben blij dat dit goed voor 'm voelt. Ik kijk er echt naar uit om deze voetballer te zien schitteren voor Nederland. Prachtige voetballer. En Lepenseur, wat Tubby al zegt, als je een groot maatschappelijk probleem gaat beoordelen op basis van social media dan ben ik blij dat jouw koppie niet op die van Itaharen zit. Dat mensen social media zo serieus nemen ... sluit je er gewoon voor af en er is geen enkel probleem. Ook niet in Rotterdam Zuid waar ik als blanke tussen veel kleuren woon, zonder enig probleem overigens. Mensen overtrekken het allemaal zo en praten elkaar maar na. Maar besef ook maar eens dat als je hier als buitenstaander komt, vaak ook nog vanuit lastige omstandigheden, dat het misschien wel prettig is als "wij" ze ook als mens behandelen en gewoon 's een praatje met ze maken en ze een beetje wegwijs maken? Dan zul je zien hoe snel integratie gaat. Of is je frustratie hier delen of op social media jouw manier om integratie te bespoedigen?

23 november 2019 om 12:24

Het is helemaal niet zo dat elke generatie dat moet voelen. Dat heeft met heel factoren te maken. Zoals in hoeverre immigranten zich geaccepteerd voelen. In hoeverre de samenleving gesegregeerd is enz enz .
Maar jij bekijkt het nog vrij eenzijdig. Alsof aan jouw vertrouwen moet worden voldaan. Zodra je immigranten accepteert heb je een verantwoordelijkheid een klimaat en mogelijkheden te creëren die warm is en mogelijkheden biedt.
Dat klimaat was er niet in de jaren 60 en is er nu ook niet. Tegelijkertijd heb je al immigrant de verantwoordelijkheid je in te zetten en aan te passen. Ook dat is niet voldoende gebeurd. Zodra we accepteren dat we allemaal fouten hebben gemaakt komen we eindelijk verder

23 november 2019 om 13:22

Niet dat ik rechts ben, maar deze comment is wel echt heel erg naïef. But then again: als de Geschiedenis ons iets heeft geleerd, is dat we niks van haar leren.

Knap hoor om je zo staande te houden op die leeftijd, met die druk die er van verschillende kanten op je wordt uitgeoefend en dan ook nog eens het overlijden van je vader. Dan moet je stevig in je schoenen staan om echt de keuzes te maken die je zelf wilt.

Klasse reactie voor een “ventje” van 17. In een polarisende samenleving is hij echt iemand die voor verbinding kan zorgen denk ik.

Ben blij met zijn keuze, hopelijk kan hij veel successen in Oranje beleven. De Marokkaanse bond werd hier voor van alles uitgemaakt na de begrafenis. Lag dus allemaal een stuk genuanceerder.

23 november 2019 om 09:34

Nouja als hij bij fc bal op het dak had gespeeld waren ze echt niet naar de begrafenis gekomen hoor. Gelukkig dat Ihatarren er rustig en nuchter onder is gebleven.

23 november 2019 om 14:15

De bondsvoorzitter had ook contact voor 2jaar met de vader van Ihattaren dus logisch dat hij dan op de begravenis komt.

Dat voorbeeld over een hotel in de schoenen krijgen zegt eigenlijk genoeg over hoe verschrikkelijk corrupt dat land eigenlijk is. Geen wonder dat de onrust toeneemt en steeds meer mensen daar echt weg willen, de bom staat op barsten.

23 november 2019 om 08:52

Ik denk dat je eens een aflevering van Lubach moet bekijken. Dan weet je dat het hier in Nederland even erg is maar dat ze het hier een stuk meer sneaky doen. Af en toe wordt er iets naar buiten gebracht waardoor de mensen hier ook onrustig worden over de gang van zaken maar dan is er altijd wel weer een voorval waar de politici over kunnen vallen( stikstof, zwarte piet, lhbt-regenboog, emancipatie etc.) Dat ze het volk naar de mond kunnen praten en dan zijn we het allemaal weer vergeten. Denk daar maar eens over na

23 november 2019 om 09:06

Corruptie komt hier ook voor, alleen is het niet zo breed en normaal. Probeer hier maar eens voor de gein een agent 20 euro te geven om van een boete af te komen. Kijk eens wat er gebeurt, je hebt er 2 te pakken. Jij snapt heel goed het verschil. Grote verschil tussen de gemiddelde Nederlander en de gemiddelde Marokkaan is dat de Nederlander het woord “zelfkritiek” beter kent. Tis nooit de schuld van de Marokkaan zelf, altijd van anderen of instanties

23 november 2019 om 09:27

Rossellina, natuurlijk gebeurd er hier ook wel is ooit iets maar kom op zeg.. bij elk internationaal onafhankelijk onderzoek komt naar voren dat het hier ontzettend eerlijk geregeld is en er nauwelijks corruptie is. Nog niet lang geleden is er een minister voor veel minder als het geven van een hotel ontslagen. Nederlanders zijn goed in klagen maar we mogen ons best is gaan realiseren dat we in een voorbeeld land leven. Een van de beste ter wereld.

23 november 2019 om 09:06

Misschien lees je het anders. Ik lees het dat hij zijn geld kan investeren in horeca en dat zij hem helpen met locatie. Denk niet dat je er veel achter moet zoeken. Anders was mo ook niet zo open geweest. Migratie uit Marokko los van het noorden valt echt reuze mee. Het land is tov de rest in de regio relatief rustig. Maar er kan zeker genoeg veranderen als ik zo de jongens hoor praten.

23 november 2019 om 09:14

Maar waarom zou je zoiets überhaupt aanbieden? Alleen maar om zijn keuze te beïnvloeden toch? Ik vind het een schande.

Echt super om z'n motivering te horen en ik denk dat dit ook aangeeft wat voor mens hij is. Hij zal zich waarschijnlijk ook niet laten leiden door geld en zal PSV niet zomaar verlaten als er een grote club met een dik pak geld langskomt. Respect Mo!

@ Vialuna. Heel goed verwoord, een prima inhoudelijke reactie. Laten we de discussie over corruptie overslaan in deze, men zeg altijd: kijk eerst goed zelf in spiegel!

Een goed verhaal van een goed ventje. Meer van dit soort Marokkaanse jeugd graag in Nederland dan is er hoop. Die andere categorie kunnen we missen als kiespijn.

Als je dit stuk leest , dan zie je ook wat er allemaal op zo'n jonge gast afkomt. Het lijk me niet makkelijk als je zo jong bent om dan dit soort beslissingen te nemen . En dan hoor je geluiden , dat men zou willen dat die gasten op een nog jongere leeftijd hun besluit nemen.
Klinkt als een verstandige jongen die stevig in zijn schoenen staat , wen voorbeeld voor vele jonge gasten. Hier gaat PSV en Oranje een hoop plezier aan beleven , als alles gaat zo als het moet gaan

Het is toch triest hoeveel commotie er wordt gemaakt over de carrière keuze van een voetbalspeler? Uitgemaakt worden voor verrader ongeacht je keuze om een voetbalspelletje... Fascisme ten top. Het is een hele persoonlijke keuze en iedereen zou het gewoon moeten respecteren. Maar ja, we leven eenmaal in een gekke wereld.

Mooie teksten van Mootje maar als ik hem was had ik helemaal nog geen keuze gemaakt, speel nog lekker voor jong oranje en later kijk je wel want wie zegt nou dat deze jongen over 3 jaar goed genoeg is voor een selectie? En kiezen voor Nederlands elftal terwijl Koeman hem nog nooit heeft opgeroepen is ook vreemd!

Mooi stuk. 'Wees goed voor de mensen die goed voor jou zijn. Psv en het Nederlands elftal zijn altijd goed voor mij geweest, het zou ondankbaar zijn om vanwege me Marokkaanse roots voor Marokko te kiezen'. Mooie argument.

Nog een jongen van Marokkaanse komaf. Netjes, kunnen we hem even complimenteren en toegeven dat er ook mensen zijn onder deze afkomst die een voorbeeld kunnen zijn. Of gaan we alleen hun afkomst erbij halen als het iets negatiefs betreft!? Wat een topper en hij heeft een prima keuze gemaakt. Lekker voor Oranje spelen.

Het zijn kids van de 3e generatie zij denken al heel anders tis allemaal niet zo vanzelf sprekend meer ..dat ze voor het land kiezen waar hun ouders komen..

Een Nederlands talent met een ongekend potentieel aan creativiteit. Een jongen die laat zien dat hij voor zijn land uit wil komen. Blij met zijn keuze!

Ik wil niet ingaan op de achtergrond van Mo en anderen. Dat interesseert me niet zolang het gaat oordelen op basis van achtergrond. Wel interessant is het als je dingen leert over andere culturen. Wat Ihattaren betreft, ik heb veel respect voor een jongeman die op 17-jarige leeftijd weet wat hij zegt en bewust keuzen maakt die bij hem passen. Veel jongeren - van welke achtergrond dan ook - kunnen hier een voorbeeld aan nemen.

Er komen genoeg goede spelers van Marokkaanse komaf. Die moeten gewoon voor Nederland uitkomen.,
Die jongens kunnen de Nederlandse cultuur beter dan de marokaanse cultuur
We moeten van de fouten van Hakim Zyiche leren

24 november 2019 om 08:00

Hoop dat Mo meegaat in de EK selectie

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren