Advocaat: ‘Berghuis denk ik vaak op te stellen, bij hem weet ik dat nog niet’

Maandag, 4 november 2019 om

Dick Advocaat stond zondag op bezoek bij VVV-Venlo voor het eerst langs de lijn bij een wedstrijd van Feyenoord en de ervaren oefenmeester voerde meteen een aantal wijzigingen door ten opzichte van het elftal dat zijn voorganger Jaap Stam doorgaans het veld instuurde. Jan-Arie van der Heijden maakte zijn rentree in het hart van de verdediging, terwijl Steven Berghuis is aangewezen als nieuwe aanvoerder van de Rotterdammers.

De aanvaller neemt de band over van Eric Botteghin, die in Limburg ontbrak in de basiself omdat hij niet helemaal fit was. De Braziliaan zou in eerste instantie wel spelen, maar wilde de warming-up afwachten voordat hij zou beslissen of hij wel of niet kon spelen. Advocaat weigerde hier echter in mee te gaan: “Daar had ik geen zin in. Ik stel alleen fitte spelers op”, vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Voor Botteghin vormde die beslissing een tweede domper, aangezien hij ook zijn aanvoerdersband kwijtraakte aan Berghuis. De aanvaller was tegen VVV met twee doelpunten in de 0-3 gewonnen wedstrijd meteen van grote waarde voor de ploeg van Advocaat. “Berghuis denk ik vaak op te stellen, bij Botteghin weet ik dat nog niet”, legt hij zijn beslissing uit. “Wat Botteghin daarvan vond? Dat heb ik niet gevraagd.”

Advocaat begon zijn dienstverband als trainer van Feyenoord dus met een positief resultaat en was tevreden met de agressieve manier van spelen van zijn ploeg en met het uitblijven van tegendoelpunten. “Maar het moet allemaal nog wel beter. Er is veel gebeurd hier, we hadden niet verwacht dat we meteen top zouden spleen”, blijft hij echter kritisch.

Blinker ziet trend: 'Spelers durven nu meer'
Meer video's

Poll

Vind jij het een goede beslissing om Steven Berghuis te benoemen tot aanvoerder?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door remcob)

Los van wat het gaat opleveren voor Feyenoord: Wat opvalt is dat Advocaat er weer als een kleine generaal op klapt bij Feyenoord. Hij trekt hele duidelijke lijnen en maakt keuzes waar hij geen ruimte geeft voor andere interpretaties. Heel anders dan wat we vaak zien bij NL trainers.

4 november 2019 om 11:55

Dit is echt een schok effect creëren om uit die neerwaardse spiraal te knallen. Geweldige tactiek van Dick.

4 november 2019 om 12:28

Eens en Jaap maakte zichzelf bovendien al bechelijk door je slechtste speler aanvoerder te maken. Dat zie je in geen enkel ander team. Zelfs niet op de amateurvelden. Botteghin is (buiten van Beek) de slechtste cv die we hebben. Geef maar lekker de voorkeur aan Ie, Van der Heijden en Senesi. De beste 2 horen daarvan te spelen. Kijken naar transfersom vind ik dan ook totaal niet relevant. Net zoals Dick ook al korte metten maakte met Jorgensen, als je fit bent speel je gewoon ook al is het op kunstgras.

4 november 2019 om 12:40

Sinds wanneer komt Senesi goed voor de dag? Van de Heijden was afgelopen jaren toch ook vaak afgekraakt? Volg Feyenoord niet zo, maar als Botteghin ook al niet goed is kan je beter de hele Feyenoord defensie wel afschrijven en accepteren dat linker rijtje het maximale haalbare resultaat is dit jaar.

4 november 2019 om 12:48

Senesi komt tot duver nog pover voor de dag. Maar gezien zijn leeftijd en potentie verwacht ik daar veel meer van dan van Botteghin. Op dit moment zijn van Beek en Botteghin je slechtse cv's. Tussen Jan Arie, Ie en Senesi zit weinig verschil, waarbij ik Senesi het meeste potentie toe acht. Van Jan Arie weet je wat je kan verwachten en als Ie die rare handsballen achterwege laat is het ook een bruikbare cv. van beek en Botteghin echter zijn voor totaal ondenkbaar. Komen op alle vlakken tekort om uberhaupt nog basis te staan.

4 november 2019 om 12:51

Er was eens een paar jaar geleden een Linksback bij Ajax, was altijd 1 vd minderen, werd uitgefloten, maar toch koos Frank de Boer ervoor om hem captain te maken. Ik kom even niet op zijn naam, maar ajacieden weten dat vast. Kortom: het komt vaker voor hoor. Een aanvoerder moet niet alleen maar goede voetbalkwaliteiten hebben, maar ook coachen en inzicht in het spelletje. Niet voor niks zijn het vaak keepers of verdedigers.

4 november 2019 om 12:56

Wat een vergelijking. Botteghin heeft een leeftijd waarbij die niet meer beter wordt. Ten tweede kan Botteghin zelf ook nauwelijks Nederlands (is niet erg, hij probeert het tenminste) en ten derde komt hij duidelijk kwaliteit tekort. Dan is het gewoon niet zo handig van Stam om Botteghin aanvoerder te maken, aangezien je ook gewoon een Berghuis er rond hebt lopen.

4 november 2019 om 12:56

Dat was Boilesen. Het werd inderdaad over het algemeen vreemd bevonden dat hij captain was, echter het verschil met deze situatie is dat er niet echt veel betere linksbacks in de selectie destijds zaten. Als Boilesen fit was (niet vaak) speelde hij over het algemeen gewoon.

4 november 2019 om 12:58

Was Boilesen...

4 november 2019 om 13:05

Dan herinner ik je er graag even aan dat Xhaka onze captain is, misschien intrinsiek niet de slechtste, maar zeker niet de beste

4 november 2019 om 13:13

@ElPhenomeno Wat te denken van ons aller Pablo Rosario?

4 november 2019 om 13:17

Want Berghuis is de ideale aanvoerder? Hij is de eerste die in zijn schulp kruipt als het slecht gaat, de eerste die zich negatief uit en ook de enige die dan met extreem domme tackles over de schreef gaat. Tevens is het niet bepaald een ideaal verlengstuk van de trainer met deze maniertjes. Berghuis is door Koeman en tevens Advocaat op scherp gezet en ineens kan ie weer voetballen? Dat zegt genoeg over zijn mentaliteit. Dit geldt tevens voor de hele groep, want tactisch stond het misschien niet bij Stam, maar de spelers legden er 0,0 intensiteit in en nu ineens wel? Het zijn gewoon een stelletje overbetaalde diva’s met Berghuis voorop. ‘Ik ben voor jullie gebleven’. Yo, doei doei Steven. Je bleef omdat je salaris verdubbeld werd en er geen enkele fatsoenlijke club interesse in je had buiten PSV, maar daar gaat het ook niet al te denderend op dit moment.

4 november 2019 om 13:53

Hij is zeer verstaanbaar. Je moet maar even een interview van hem kijken

Het einde van Botteghin is ook inzicht. Snap Dick wel dat hij Berghuis aanvoerder maakt van Feyenoord snapte de beslissing van Stam al niet. Berghuis is je beste speler die moet je voor je winnen maak hem belangrijk en hij gaat je terugbetalen. Daarnaast hoopt Dick natuurlijk die gekkigheden zo uit zijn spel te halen.

4 november 2019 om 12:05

Hoop op het psychologische effect voor Steven dat hij die tijdelijke kronkel zal verliezen als het ff tegen zit. Maar een vos en zn haren... Het einde van Botteghin is denk ik niet in zicht, dat van Jan-Arie wel, eind van het seizoen. Blijf het onbegrijpelijk vinden om hem weer basisspeler te maken.

4 november 2019 om 12:29

Omdat Botteghin gewoon enorm slecht is? Kan niet opbouwen, is enorm traag en waar hij eerder nog ijzersterk was in de duels is daar ook niks meer van over. Van der Heijden is degelijk net als een Wim Janssen van Utrecht bijvoorbeeld. Kan communiceren, is opbouwend vrij sterk en verdedigend redelijk. Het is geen topper, maar nog altijd een klasse beter dan Botteghin en Van Beek. Waarschijnlijk wil Advocaat ook meer voetbal van achteruit creeëren en dan heb je met Ie en Jan Arie dan wel wat meer.

4 november 2019 om 12:44

Denk dat je me verkeerd begreep Elphenomeno. Bedoelde dar Eric zn conttract pas eind 2020 afloopt en van Jan-Arie einde seizoen. Ben het wel geheel eens dat hij niet meer diegene is die hij geweest is en dat er weinigen waren die begrepen waarom hij tot aanvoerder werd benoemd. ... Jan kan inderdaad beter opbouwen en communiceren, lijkt me vrij logisch maar persoonlijk vindf ik geen van 2 meer in Feyenoord horen. Niet dat ze ooit snel waren, maar gezien de leeftijden en spel behoren ze nu niet meer basis te staan. Ja, we zijn er kampioen mee geworden zoals meerdere schrijven, maar zie de defensie erom heen die het vuile werk opknapten. Zie die van nu. Centraal moet het anders, zo ook met meer voetbal van achteruit. Dit had ook met Stam gekund, echter was het drama tussen diverse linies die niet mee kwamen, te grote gaten ontstonden en erdoorheen gewandeld kon worden met vele goals tegen. Ie vind ik de laatste handvol wedstrijden niet sterk, zwak uitgedrukt en hoop dat Senesi snel zijn woordenschat zal vergroten om daar te staan waar Jan nu staat.

4 november 2019 om 12:49

Maar moet je Senesi dan laten spelen op kunstgras? We hebben gezien hoe dat was in Emmen. Die man wordt logischwijs even uit de schaduw gehaald. Laat hij zich ontwikkelen in zijn communicatie en Dick laat hem binnenkort gewoon spelen.

4 november 2019 om 13:00

Emmen viel hij niet sterk in, door het kunstgras, net in Rotterdam, faalde inderdaad en zou hem inderdaad niet op het plastic een 2e wedstrijd laten spelen momenteel, net als Advocaat. Maar het zit volgens Dick in het communicerenn inderdaad, is toch redelijk essentieel gebleken, hopelijk pakt hij het snel op, of engels of nederlands zodat hij meer aan spelen toekomt want het schijnt een goede cv te zijn.

Goed van advocaat om hier duidelijk in te zijn. Hoop dat berghuis een depay effect krijgt met die band want hij kan gewoon heel goed voetballen. Heel slim om ook alleen echt 100% fitte spelers op te stellen. Dit was onder stam toch anders. Met advocaat staat er echt een generaal en dat was al meteen te zien. Hoop dat advocaat wel talenten kansen geeft daar waar mogelijk is. Een geertruida, bannis, azarkan burger maar ook el bouchatoui moeten gewoon kilometers maken!

4 november 2019 om 11:49

Al die gasten moeten in Januari worden verhuurd à la Summerville. Vlieguren op een hoog niveau is wat zij nodig hebben.

4 november 2019 om 11:56

Ik vind die Summerville trouwens ook niks bijzonders. Een Jerson Cabral 2.0 heb ik het idee.

4 november 2019 om 12:07

Als je hem maar een keer of 2 hebt zien spelen kun je er geen mening over neerpennen LawPI. Of volg je hem al jaren?

4 november 2019 om 12:10

Dat is toch wel apart. Speelde vorig seizoen zonder al teveel moeite meer dan prima in de KKD en doet het nu bij ADO ook goed en dat terwijl de beste jongen pas 4dagen geleden 18 is geworden. Buiten hij dat hij misschien op Cabral lijkt, verschillen ze nogal als speler. Met als belangrijkst aspect: Overzicht. Summerville behoudt bijna altijd het overzicht na een actie, daar waar het bij Cabral leuk eruit zag, maar het niet efficiënt was en vaak met het koppie naar de bal.

4 november 2019 om 12:17

Zie hem al sinds begin van het seizoen en telkens heb ik het idee dat ik naar een gekopieerde versie zit te kijken van Cabral. Zowel qua speelstijl en zowel qua uiterlijk.

4 november 2019 om 12:26

Met alle respect, maar dat is niet zo lang en daarnaast speelt hij bij een ADO dat voor 0,0 loopt. Volg hem nu al 3jaar vrij intensief en hij is zeker geen Cabral.

4 november 2019 om 12:49

Lawpi is een echte Feyenoord-hater en kijkt dan ook met gekleurde bril, niet te veel mee in discussie gaan, waste of time.

4 november 2019 om 13:54

Hij kan gewoon die mening hebben? Gelijk een hater. Het woord verliest echt zijn waarde door zulke dingen

4 november 2019 om 13:59

Nee niet gelijk een hater, gebaseerd op vele posts over langere tijd. Ik zeg het niet zo maar.

4 november 2019 om 15:06

Berserko heeft gelijk. Zie deze meneer weer onzin roepen in een ander topic.

Aan de ene kant goed dat er nu een duidelijke lijn en leiding is, maar aan de andere kant had men beter kunnen kiezen voor de trainer die er ook volgend jaar aan mag gaan staan en die de vrije hand geven. Advocaat kiest voor routine en zekerheid, maar hetgeen wij nodig hebben is restwaarde en dat bereik je sneller met eigen jeugd en hier en daar wat routine.

4 november 2019 om 11:50

Dat klopt. De enige spelers met nog restwaarde zijn Kokcu, Berghuis en Sinisterra van de basisspelers. Maar als je hun verkoopt en je haalt weer spelers als Ie, Senesi, Kelly, enzovoorts schiet het allemaal niks op voor de langere termijn. Sterker nog dan zijn ze nog twee van hun beste spelers ook nog kwijt en gaan ze er eerder nog verder op achteruit. Dus leuk hoor Dickie voor de korte termijn maar voor de langere termijn geen goede keuze.

4 november 2019 om 11:56

Haal Senesi even uit het rijtje. Die speelde redelijk tot goed tegen Young Boys. Als die zn woorden en taal kent zal die spelen onder Dick. Ié kan beter, zoals we hebben gezien maar is drama de laatste 4 potten (gehuurd). Kelly en Johnston ben ik met je eens en voegen net zoveel toe als een dooie grasspriet.

4 november 2019 om 11:58

En tegen Ajax viel Senesi weer door de mand. Werd aan alle kanten voorbij gelopen. Maakte een erg zwakke indruk. Bovendien heeft Young Boys geen wonderploeg en won het desondanks met 2-0 van Feyenoord.

4 november 2019 om 12:07

Of je berekend dat er nu behalve een Maurice Steijn gewoon geen enkele trainer beschikbaar is die ze zou kunnen helpen en die daadwerkelijk naar Feyenoord toe zou willen. Ik heb het idee dat Feyenoord nu best een prima keuze gemaakt heeft. Advocaat gaf aan dat het doel nu is om EL te halen en in de EL de groepsfase dit jaar door te komen. Dit zijn aangepaste doelen om eigenlijk nog te redden wat er te redden valt. Dit geeft de directie een half jaar de tijd om voor te bereiden en volgend jaar weer opnieuw te beginnen. Met een beetje geluk krijg je dan investeringen die wel ergens op slaan. Schoon Schip, dit seizoen is toch al zo goed als verloren

4 november 2019 om 12:08

Ohh... Wie van mijn club speelde een goede wedstrijd? Relativeren...

4 november 2019 om 12:12

LawPi, Feyenoord werd weggespeeld tegen Ajax. Als je dan als jonge Argentijnse nieuwkomer centraal achterin staat in een team dat collectief door het ijs zakt, ga je daar in mee. Wees niet zo gretig om Senesi af te branden. En waarom reduceer je de wedstrijd van Senesi die wel goed was? Zo kun je overal een punt aan lullen

4 november 2019 om 12:18

Nou tot nu toe heeft hij gewoon geen beste indruk achtergelaten. Niet alleen tegen Ajax trouwens. En voorlopig zal Dickie dus voor Vd.Heijden kiezen en zien we Senesi dus voorlopig niet meer spelen.

4 november 2019 om 12:29

Nee, dit komt er nu uit je omdat je geen enkel idee hebt, "geen beste indruk". Want ik neem aan dat jij hem net zoveel hebt zien spelen als ik? Ja, de helft op het plastic viel tegen, Young Boys evd beste op het veld, vooral in de 2e helft (en ja, van zeer dichtbij gezien). En tegen Ajax, ja daar hoeven we niks over te schrijven want geheel Feyenoord was dra-ma-tisch. Praatje pot Lawpi.

4 november 2019 om 12:57

Heb je niet wat beters te doen dan Feyenoord op elke post proberen af te branden. De supporters weten ook wel dat het niet best gesteld is maar zo'n jongen als senesi stond toch echt bekend als goede verdediger in Arhentinië. Sommige spelers hebben tijd nodig, vooral als ze in een heel slecht draaiend elftal komen. neres stond er ook niet meteen hoor

4 november 2019 om 12:57

Heb je niet wat beters te doen dan Feyenoord op elke post proberen af te branden. De supporters weten ook wel dat het niet best gesteld is maar zo'n jongen als senesi stond toch echt bekend als goede verdediger in Arhentinië. Sommige spelers hebben tijd nodig, vooral als ze in een heel slecht draaiend elftal komen. neres stond er ook niet meteen hoor

4 november 2019 om 13:40

Naja laten we Dest dan ook maar afschrijven omdat ie in zijn eerste wedstrijd met echte tegenstand (chelsea) stond te spelen als een 12 jarige. Lekkere wedstrijd om te spelen voor Senese, tegen Ajax. Zeker als Karsdorp ook na 8 seconde de 0-1 in leidt. Hij zal vast niet de nieuwe John Terry worden, maar om hem nou nu al af te schrijven. Mwah.

4 november 2019 om 14:07

Feyenoord zit gewoon in een ontzettend lastig pakket. Aan de ene kant spelen ze wederom een verloren seizoen, waarin de enige echte hoop is dat ze een run kunnen maken in de Europa League en de beker. In de competitie kunnen ze hooguit zorgen dat ze Europees voetbal halen volgend seizoen. Aan de andere kant zit Feyenoord financieel nog altijd vrij krap en is er in de huidige basisopstelling van Advocaat nauwelijks verkoopwaarde te herkennen. De lastige keuze daardoor is, ga je proberen zoveel mogelijk uit dit seizoen te halen door te vertrouwen op ervaring en spelers die vaak een 6-je scoren, of ga je bouwen aan een betere toekomst en schrijf je het seizoen helemaal af door zoveel mogelijk jeugd een kans te geven en te investeren in spelers die de ene keer een 8 scoren en de andere keer een 3. Als ik het voor het zeggen zou hebben bij Feyenoord zou ik proberen zo ver mogelijk te komen in Europa, en de beker/competitie lekker te gebruiken als opleidingsplek voor jongelingen. Alleen op die manier kunnen ze financieel weer een stapje bij trekken. Nu investeren om over een jaar of 3 weer mee te kunnen doen met Ajax en Psv. Dat zou natuurlijk even slikken zijn voor de fans, maar is wel de enige juiste weg structureel omhoog.

Aan de ene kant goed dat er nu een duidelijke lijn en leiding is, maar aan de andere kant had men beter kunnen kiezen voor de trainer die er ook volgend jaar aan mag gaan staan en die de vrije hand geven. Advocaat kiest voor routine en zekerheid, maar hetgeen wij nodig hebben is restwaarde en dat bereik je sneller met eigen jeugd en hier en daar wat routine.

4 november 2019 om 11:58

Iedere trainer die langer zou kunnen blijven is bezet zo midden in het seizoen, Dick is tot het nieuwe seizoen de coach.

4 november 2019 om 12:36

Ik heb het idee dat Feyenoord erop zet dat de Wolf nu in de leer gaat bij Advocaat om hem volgend seizoen naar voren te schuiven.ik heb echter ook het idee dat ze daarmee wederom in de fout gaan. Advocaat denkt inderdaad niet aan volgend seizoen. Aan het eind van het seizoen trekken Advocaat en Pot de deur achter zich dicht en staat een de Wolf (die ik toch al niet zo'n sterke trainer vind) met een waardeloze groep spelers, zonder enige restwaarde.terug bij af, zou ik denken. Maar ik laat me graag verrassen.

4 november 2019 om 12:51

Waarom is Wolf geen goeie trainer? Heeft het bij de meeste amatuerclubs vrij goed gedaan. Ja hij heeft geen ervaring, maar dat hadden mannen als Nagelsmann en Tedesco ook niet in Duitsland.

Echt een kleine drilsergeant die Dick met zijn gouden Dick. Blij dat Japie krekel weg is, want die gast kon er vrij weinig van. Je zag dat het vertrouwen er niet meer was tussen de spelers en de staf. Met Dick kunnen ze na de prestatie tegen vvv weer dromen van de titel en wie zich weet plaatsen voor de CL en daar hoge ogen gooien! Forza dick

4 november 2019 om 13:09

Verschil met plek 2 is 'slechts' 9 punten, maar ik verwacht niet dat wij 2e worden. Top 4 zie ik nog wel gebeuren, omdat wij slechts 6 punten achterstand hebben. Utrecht en Vitesse hebben geen betere ploeg.

4 november 2019 om 13:48

Jaap Stam zal je bedoelen. ze hebben mij nog niet benaderd als coach maar wat niet is kan nog komen

Berghuis als aanvoerder maakt hem sterker en een sterke berghuis is meestal ook een goede berghuis. En het advocaat effect, ja dat werkt met de harde hand door de selectie heen. De hosanna stemming moeten we wel even vergeten he na 1 wedstrijd. Botje is gewoon bagger vd heijden middelmatig net zoals veel vd selectie natuurlijk. Komt omdat we zo goede TD hebben met een heerlijk aankoop en selectie beleid!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

47 fans
Aanvaller, 27 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Feyenoord 12 7 1 0
2018/2019 Feyenoord 33 12 5 0
2017/2018 Feyenoord 31 18 6 1
2016/2017 Feyenoord 30 7 4 0
2015/2016 Watford 9 0 2 0
Laatste voetbalnieuws

Pierre van Hooijdonk voorspelt laatste kans in Oranje: ‘Koeman lachte het weg’

Steven Berghuis krijgt vanavond in het EK-kwalificatieduel van Oranje met Noord-Ierland op de rechtsbuitenpositie de voorkeur boven Calvin Stengs. Pierre van Hooijdonk voorspelt vlak voor de aftrap in Belfast dat het...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 21 november
Naast Real Madrid heeft ook Barcelona Raheem Sterling op de korrel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren