Cristiano Ronaldo: ‘Ik was een idioot geweest als ik niets van hen geleerd had’

Dinsdag, 29 oktober 2019 om

De naam van Cristiano Ronaldo zal voor altijd verbonden zijn aan die van Real Madrid, maar de huidige aanvaller van Juventus beleefde zijn grote doorbraak bij een andere Europese grootmacht. Voor zijn vertrek naar het Santiago Bernabéu speelde de Portugees zes jaar voor Manchester United, waarmee hij onder meer drie landstitels en de Champions League won. In dienst van the Red Devils begon hij zich bovendien van een typische buitenspeler te ontwikkelen tot de doelpuntenmachine die hij later in zijn loopbaan zou worden.

In gesprek met France Football blikt hij terug op de periode onder Sir Alex Ferguson waarin hij uitgroeide tot een echte doelpuntenmaker: “Dat deed ik door mijn hersens te gebruiken. Als je ook maar een beetje intelligentie hebt, kijk je om je heen en volg je het voorbeeld van anderen die dingen beter doen dan jij. Dat deed ik toen ik in Manchester samen speelde met jongens als Ryan Giggs, Paul Scholes, Ruud van Nistelrooij, Rio Ferdinand… als je niets leert van dat soort jongens moet je wel een idioot zijn.”

Leonardo Bonucci: 'Duidelijk dat Cristiano Ronaldo een belangrijke schakel is'

“Het doel is dan niet om hen na te doen, maar om dingen over te nemen van de besten en ze toe te passen op je eigen persoonlijkheid. Dat is wat ik heb gedaan. Ik had wat talent en ik heb naar hen gekeken. Sir Alex Ferguson heeft me veel geleerd en ik kreeg door dat ik de potentie had om doelpunten te maken, in plaats van alleen dribbelen en passen”, gaat Ronaldo verder. “Ik begon te denken dat ik een complete speler kon worden zonder zwakke punten. Ik kon scoren met rechts, met links en met mijn hoofd, ik was en sterk en snel. Als je dit hebt, een echte werkethiek en een goede levensstijl, valt het ook vol te houden als je 34 en een half bent.”

Als voorbeeld verwijst Ronaldo naar de Champions League-wedstrijd tegen Lokomotiv Moskou, die vorige week een moeizame 2-1 overwinning opleverde. “Zij weigerden te voetballen en parkeerden de bus voor hun eigen goal. Het was moeilijk om te scoren. Dat lukte me uiteindelijk niet en na de wedstrijd was ik gefrustreerd. Dat is normaal, het belangrijkste is dat het team wint. Maar daarna ging ik terug naar de kleedkamer en kwam ik tot rust. Na de wedstrijd ging ik uit eten met vrienden, ik kwam vier uur ’s nachts pas thuis. Daarna nam ik nog een ijsbad voordat ik naar bed ging. Ik sliep tot tien uur, at mijn ontbijt en om elf uur ging ik naar de fitnesszaal. Als je deze discipline niet dagelijks weet vol te houden, blijf je nooit vijftien jaar lang aan de top staan.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door shader)

Ik kan me niet herinneren dat ie bij United een goeie linker had?bij Real ook niet maar was al een stuk beter dan bij United.en een echte kopper was ie bij United ook niet.dus dat klopt niet echt… tenzij hij bedoeld dat hij die ervaring pas bij Real heeft toegepast.

29 oktober 2019 om 10:10

https://m.youtube.com/watch?v=cm33W92nKoY

29 oktober 2019 om 10:24

Ah fijn 1 schot. Dacht daar komt een compilatie filmpje aan waar ze 20 goals met zn linkerbeen tonen...maar 1 schot bewijst idd alles.

29 oktober 2019 om 10:26

Zijn doelpunt in de cl finale tegen chelsea. Wat willen mensen zien 40 kopgoals in een seizoen? Is hij dan pas goed met koppen?

29 oktober 2019 om 10:36

Ja deze kwam als eerst in me op. Vond het wel een perfect voorbeeld dus dacht misschien was je na deze overtuigd. Daarbij wist ik niet of je wel zin had om hele compilatie te kijken.

29 oktober 2019 om 10:40

Frank , mijn mooiste goal heb ik met mn linker gemaakt...terwijl mijn linker helemaal niet zo goed was...ja ik kon er prima mee passen en dribbelen ,maar schieten mwah.... dat ik een aantal x met links heb gescoord wilt niet zeggend dat ik een goeie linker heb...geldt voor iedere speler, ook voor Ronaldo.

29 oktober 2019 om 10:41

Shakur , je mag best mn tegendeel bewijzen , het is niet zo dat ik het vervelend vind als je mn tegendeel bewijst… Ik kan me gewoon niet herinneren dat ie zo goed was met zn kop bij United , en al helemaal niet dat ie een goeie linker had.mocht ie wel zo goed zijn geweest bij United als dat hij beweerd dan is dat alleen maar mooi(er).

29 oktober 2019 om 11:03

https://www.youtube.com/watch?v=as_a1ijcbssvooral aan het einde van het filmpje zie je een aantal Man Utd goals waaronder een aantal hele mooie. Ik weet wel dat hij bij United best wat mooie kopgoals gemaakt heeft, maar bij Real ontpopt hij zich pas tot een specialist. Ik snap je punt ook niet helemaal, hij scoorde bij United nou eenmaal een stuk minder dan bij Real, dus ook minder met zijn hoofd en minder met zijn linker. Daarnaast was hij pas 24 toen hij naar Real ging en op die leeftijd ontwikkelt een speler zich meestal nog. Al met al is het heel logisch.

29 oktober 2019 om 10:37

Dan heb je niet goed opgelet of je zuigt het gewoon uit je duim. Hij heeft heel veel met zijn rechter gesoord en ook heel veel met zijn hoofd. Maar hij heeft ook met zijn linker gescoord en bovendien niet gewoon met links, maar ook gewoon met techniek. En dan heb ik het over zijn periode bij Manchester. Ook bij United was hij al een hele goede kopper. Hij heeft gewoon een hele goede linker en is gewoon een hele goede kopper. En zijn rechter hoeven we niet te vermelden.maar ach ja, het is altijd zo apart dan een Messi fanboy, altijd iets negatiefs over Ronaldo moet zeggen.

29 oktober 2019 om 13:17

van zijn 118 doelpunten bij United: 12 doelpunten met links = 10,2 20 doelpunten met het hoofd = 16.9 totaal = 27.1 450 goals voor Real: 74 met links = 16,4 70 met hoofd = 15,5 totaal = 32 percentages verschillen niet zo veel.

Wat een geweldige prof. Mega triest om te bedenken dat de Ronaldo/Messi era tot een eind aan het komen is.. Maargoed er staat altijd wel weer iemand anders op om van te gaan genieten. Heerlijk om met deze gozer als prof te zijn opgegroeid

29 oktober 2019 om 10:08

Er staat inderdaad altijd wel iemand op om het stokje over te nemen, maar het lijkt me heel sterk dat iemand ook maar in de buurt van die 2 gaan komen. Wat een legendes zijn het. In mijn lijstje zonder twijfel bij de 2 beste voetballers aller tijden.

29 oktober 2019 om 10:36

Vind het echt misschien wel de beste professional die er bestaat. Dat gekoppeld met zijn talent heeft hem gemaakt tot wat ie nu is. Maar..... is hij nou zo'n ontzettend goede voetballer? Ik vind het echt een super doelpuntenmaker en hij is/was ook heel erg technisch, maar qua overzicht/tactiek vind ik hem niet bijster sterk. Misschien ook door zijn drive en ego om zelf de beste te zijn, maar hij ziet vaak betere situaties of medespelers over het hoofd. Altijd al zo geweest imo. En nogmaals, ik v ind het persoonlijk de beste doelpuntenmaker en professional die ik ooit gezien heb. Maar ik twijfel dus over beste voetballer. Dan heb ik Cruijff, Maradonna en Messi hoger in de pikorde. En heb Pele nooit zien spelen.

29 oktober 2019 om 10:41

Dat komt wel goed Ibelawn. Mbappe zijn statistieken zijn veel beter dan die van Ronaldo en Messi op de leeftijd van Mbappe. Als Mbappe zo doorgaat en zich blijft ontwikkelen breekt hij makkelijk alle records die deze 2 wereldspelers hebben neergezet.

29 oktober 2019 om 11:12

Ja hij is een ontzettend goede voetballer. Sowieso raar om je dat af te vragen bij iemand die vijf keer de gouden bal wint, Europees kampioen wordt, topscorer aller tijden in de CL is en kan nog wel doorgaan. Qua overzicht niet goed? 36 assists op het allerhoogste niveau (cl) lijkt me niet niks. Dat je voorkeur uitgaat naar Messi kan ik ook nog inkomen. Cruijf en Maradonna vallen voor mij sowieso af, als je de beelden van die mannen terugziet en kijkt naar het tempo, manier van verdedigen, tactiek van tegenstander etc. dan komt dat niveau bij lange na niet in de buurt van Ronaldo en Messi.

29 oktober 2019 om 12:52

FR-RKC, het gaat me niet puur om de assists, maar hij heeft in de afgelopen 10 seizoenen 250 kansen minder gecreeerd voor teamgenoten dan bijvoorbeeld een Messi. Dat zijn er 25 per seizoen. Vind ik best veel. Ook schiet hij vrije trappen met meer dan grote regelmaat in de muur of over de goal. Volgens mij staat hij op twee betreffende het hoogste percentage gemiste directe vrije trappen in de top 5 competities. Bij Juve uit 30 (!) nog 0 (!) gescoord. Laat die dan over aan andere spelers, dat zegt ook veel over de voetballer. En als laatste: je hebt het over het tempo van vroeger. Dat vind ik persoonlijk geen vergelijking. Dan stelde Fanny Blankers Koen bijvoorbeeld ook niks voor. Je bent de beste in je tijd. Dat kan je niet vergelijken met andere tijden, want daar ging het gewoon anders. Als Maradonna en Cruijff nu gespeeld hadden, waren ze misschien ook wel de beste. Dat weet je nooit. Maradonna was technisch zo goed, maar Cruijff was een vernieuwer, die wist technisch en tactisch alles top te maken voor die tijd. Onnavolgbaar.

29 oktober 2019 om 12:59

FR-RKC, net zoals ze over 50 jaar lachwekkend doen over het niveau van nu.cruijff en Maradonna waren hun tijd ver vooruit, net zoals Messi en Ronaldo dat nu zijn.

29 oktober 2019 om 13:23

@ formus of 25 kansen per seizoen veel is, hangt van het absolute aantal af. want 25 kansen per seizoen betekent in een seizoen met 50 wedstrijden dat Ronaldo een halve kans per wedstrijd minder creeã«rt dan messi. Als Ronaldo per wedstrijd 3 kansen creã«ert en Messi 3,5. Dan vallen de cijfers best mee. maar als het 1 vs 1.5 is, is het verschil al aanzienlijk groter. zou jij de absolute aantallen gecreeerde kansen kunnen geven?

29 oktober 2019 om 14:56

Dan bijvoorbeeld een Messi? Dat is toch geen maatstaf voor of iemand techniek/inzicht heeft lol. Dat is net alsof je zegt dat iemand niet zo slim is en vervolgens met Einstein gaat vergelijken...

29 oktober 2019 om 17:59

Ronaldo R9 was wel beter dan Mbappe op die leeftijd. completer in alles, en had ook geweldige (betere) statistieken dan Mbappe. blessures hebben helaas zijn recordrace verhinderd.

29 oktober 2019 om 19:49

R9 was ook niet een trainingsbeest. Dus ik weet niet of hij zonder blessures wel dat niveau tot na zijn 30e kon vast houden. Want hij hield van feestjes. En ik heb meerdere keren in documentaires gezien dat trainers zeiden dat hij vond dat hij met 1 training kon doen waar andere er 2-3 voor nodig hadden

29 oktober 2019 om 22:20

Gloryunited. Heb de absolute aantallen gevonden: 968 om 737. Ozil en Fabregas ook meer dan Cr7. Nu delen door het aantal wedstrijden sinds 2009 (nog beter:minuten), maar kan ik niet goed terugvinden (En moet dan gaan rekenen), maar het aantal scheelt niet veel, om en nabij 500 wedstrijden. Dus dat is voor Ronaldo ongeveer 1.5 kans per wedstrijd en voor Messi ongeveer 2. Maar dat is ongeveer hã¨, alles nu via transfermarkt uitrekenen ging me wat ver ðÿ˜‰

Nog ff een ijsbad om 4 uur ‘s nachts voor hij naar bed gaat, wat een gek joh.

29 oktober 2019 om 10:38

Of je kunt het pure dedication noemen. Hij heeft echter wel weinig slaap voor zo n prof als ik zijn lijstje aan activiteiten lees. Voor de rest stoor ik me de laatste tijd echt vrij weinig aan zijn gedrag en je ziet hem nu ook vrij vaak juichen met ploeggenoten als hij heeft gescoord in plaats van die narcistisch gejuich. Echt een topper is het geworden en zegt ook zinnige dingen weer. Maar misschien heeft dat ook wel met leeftijd te maken.

29 oktober 2019 om 10:48

Ja het is ook toewijding natuurlijk, maar niettemin, wat een gek joh.

29 oktober 2019 om 11:00

Neem aan dat hij niet na elke wedstrijd tot 4 uur s nachts in een restaurant te vinden is. Die verloren uurtjes slaap zal hij vast wel later in de week inhalen. Van Bommel zorgde er bijvoorbeeld voor dat hij elke nacht 10 uur kon slapen, maar ook hij zal af en toe een latertje hebben gehad.

29 oktober 2019 om 13:17

Vind 6 uur slaap anders best veel.

29 oktober 2019 om 12:47

En dan bedenken dat hij het dat niet meer hoeft te doen voor geld of zn reputatie. Als hij nu zou stoppen met alles, kan hij nog als een God leven. Heel ziek die toewijding.

We hadden in de jaren "50 en 60 Pele , jaren"70 Johan Cruijff, jaren "80tot medio"90 Diego Armando Maradonna, vanaf 2004 Lionel Messi.dit zijn de spelers die op eenzame hoogte stonden en waarin geen enkele andere naam tussen kan komen.de rest waren allemaal fantastische voetballers ;zidane, Rolandhinho , Van Basten, Romario, Rolando 1en Rolando 2..al deze voetballers zitten net onder bovengenoemd 4.

Even nog Wat over Maradonna.er is nog nooit over geen enkele speler unaniem door alle bondscoaches ter wereld gezegd dat als zij Maradonna in 1986 op het WK in Mexico in hun elftal hadden zij ook wereldkampioen zouden zijn geworden.dat zegt wel iets natuurlijk!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1066 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AC Milan2313
4.Juventus1711
5.Napoli1710
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
MorataAanvaller73
P. DybalaAanvaller50
G. BuffonKeeper30
G. VrioniAanvaller10
W. SzczęsnyKeeper50
L. BonucciVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

3855 fans
Aanvaller, 35 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Juventus 5 8 0 0
2019/2020 Juventus 33 31 3 0
2018/2019 Juventus 31 21 3 0
2017/2018 Real Madrid 27 26 1 0
2016/2017 Real Madrid 29 25 4 0
Laatste voetbalnieuws

Ronaldo scoort weer en bereikt ongekend aantal van 750 doelpunten

Juventus blijft in het spoor van Barcelona in Groep G van de Champions League. De formatie van trainer Andrea Pirlo was woendagavond te sterk voor het povere Dynamo Kiev: 3-0. De...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 2 december
Barcelona is geïnteresseerd in de diensten van Felipe Augusto. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren