Wim Kieft en Johan Derksen kraken tal van kritische noten over Matthijs de Ligt

Dinsdag, 22 oktober 2019 om

Matthijs de Ligt vertelde dinsdagavond voor de camera van Veronica tevreden te zijn over zijn spel voor Juventus in het Champions League-duel met Lokomotiv Moskou (2-1), maar Wim Kieft en Johan Derksen vonden de Nederlandse verdediger niet overtuigen. De twee analisten zijn bij hetzelfde televisiestation behoorlijke kritisch op het optreden van De Ligt.

"Ik vond hem niet heel overtuigend", begint Kieft zijn analyse over de stopper van Juventus. "Hij probeerde veel druk naar voren te zetten en dan zat hij er wel eens naast. Dan denk ik: waarom moet je als centrale verdediger helemaal daar druk gaan zetten? Waarom kan een middenvelder of een back dat niet doen? Hij was niet heel zeker. Het is ook niet zo dat hij echt super getest is. Het past wel een beetje in het moment waarin hij zit."

De Ligt ging bij de openingstreffer van Lokomotiv Moskou onder een uittrap van de doelman door, maar rekende zichzelf dat niet aan. Verder werd de voormalig Ajacied in defensief opzicht amper getest en wist hij het verschil niet te maken in de opbouw, vindt Derksen. "Hij neemt geen risico in zijn passing. Hij verstuurt alleen maar breedtepassjes en laat een ander maar de risicovolle pass geven. Hij is zichzelf niet."

Presentatrice Hélène Hendriks vraagt zich af of De Ligt wellicht lijdt onder het feit dat hij bij Juventus als linker centrale verdediger speelt; bij Ajax was hij vaak de rechter man in de defensie. "Ik kan me niet voorstellen dat dat uitmaakt", reageert Kieft. "Als je heel slecht in je vel zit, zoals hij, zou het misschien zo kunnen zijn dat je een beetje zoekende bent. Ik was zelf geen verdediger, maar in principe blijft het verdedigen op zich hetzelfde. Het gaat om goed positie kiezen en kiezen of je een duel wel of niet aan moet gaan." Derksen: "Hij is nog niet de baas op het veld, zoals bij Ajax. Bij Ajax wist je dat hij het duel zou winnen als hij het aanging. Hij straalde dat ook. Hier is het half, of net niet. Het heeft te maken met vorm, maar dat komt wel weer terug", voorspelt de ervaren analist.


Poll

Vond jij Matthijs de Ligt vanavond overtuigend?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door fvddb)

Noem mij eens een 20-jarige verdediger die meespeelt bij een Europese topclub in de CL en dan op een foutje wordt afgekraakt. Tuurlijk, hij is de laatste tijd niet perfect, maar geef hem wat vertrouwen en wat tijd en dat onoverwinnelijke wat hij bij Ajax toonde komt terug.

22 oktober 2019 om 23:56

Niemand, maar als je de golden boy wint, dan wordt je ook met een vergrootglas bekeken

23 oktober 2019 om 00:10

Dat zou je bij elke 20-jarige speler doen als hij niet 11 miljoen op jaar basis zou verdienen. Daar zit toch wel een probleem.

23 oktober 2019 om 00:14

Volgens mij doen ze dat ook en zeggen ze beide dat het uiteindelijk wel goedkomt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen kritiek mag leveren, want daarvoor zitten ze in de studio. Als je naar een grote club gaat zal je ook als grote jongen worden beoordeeld, ongeacht leeftijd.

23 oktober 2019 om 08:59

Ik begrijp dat het lastig is om als ajax fan een oud speler te bekritiseren. Feit blijft dat deze jongen een vermogen heeft gekost en een riant salaris opstrijkt. Dat houdt in dat iedereen hoge verwachtingen heeft, en terecht. Als je dan een vormdip hebt wordt dat breed uitgemeten, dat is de keerzijde van succes. De ligt komt er wel, hij zal hier alleen maar sterker uit komen.

23 oktober 2019 om 15:10

Noem mij eens een 20-jarige verdediger die grootverdiener is bij een topclub en door best wat mensen al gelijkwaardig of beter werd gesteld dan Virgil van Dijk? Als het goed gaat krijgen de Nederlandse jongenz veel aandacht en als het slecht gaat ook. Bij iedereen die moe wordt van goed nieuws staater, nou dan klik je er toch niet op. Ik adviseer hier hetzelfde.

23 oktober 2019 om 17:34

Door sommigen op VZ bedoel je? Daar kan zo'n jongen toch niets aan doen? Hij speelt alleen zo goed als hij kan en dan worden vergelijkingen door anderen snel gemaakt.

Verdedigend maakt het misschien iets minder uit, maar opbouwend natuurlijk wel. Omdat ie stijf rechts is. Dus kan ie minder goed passen. Daarom willen veel clubs met een linkspoot op LCV en een rechtspoot op RCV. Logisch toch. De Ligt wordt veel op fouten gezocht door de analytici, doe het dan wel met een eerlijke blik. Hij moet mijns inziens nog wennen aan die positie. En aan de speelstijl en club.

23 oktober 2019 om 00:15

Jaja allemaal heel logisch toch, maar je kan gewoon de bal voor je goede voet leggen toch? Het maakt het misschien iets moeilijker, maar er staan een hele hoop rechtspoten op LCV. Het is niet zo dat als je rechts bent en je staat links, je dan niet kan passen.. De bal ligt dan in principe goed om het spel naar de rechterkant te verplaatsen met je rechter. Het is anders, maar niet per se lastiger voor de opbouw. Logisch toch.

23 oktober 2019 om 00:23

Het is toch zeker lastiger, omdat je dat extra tikje nodig hebt om hem goed te leggen dus erna heb je minder tijd. Bovendien is de ruimte voor de pass met zijn goede been beperkter dan als ie RCV staat. En daar stond ie tot nu toe altijd (bij Ajax), dus dat is aanpassen voor hem. Dát is logisch 😉

23 oktober 2019 om 06:42

Ook verdedigend maakt het uit. Je verdedigende actie is vaker met het andere been dan je gewend staat, je staat vaak met je andere been voor en draait vaker de andere kant op. Maar het lijkt erop dat hij ook als basisklant de tijd krijgt om zich aan te passen en Sarri lijkt tevreden te zijn dus zal het uiteindelijk goed komen.

23 oktober 2019 om 08:40

@adjx, Dat ben ik met je eens, verdedigend is het even aanpassen. Qua opbouw vind ik het ook weer niet zo’n enorm verschil. De Ligt kiest er voorlopig gewoon voor om niet al te veel risicovolle ballen te geven, wat zijn goed recht is als je zo onder een vergrootglas ligt.

23 oktober 2019 om 00:40

@Formus: De Ligt is niet stijf rechts. Hij heeft lang getraind op tweebenigheid. Rechts is zijn voorkeursbeen maar hij is links ook bekwaam. Dat hij moet wennen aan de positie kan ik inkomen en vooral aan de speelstijl en club. Die jongen is voor het eerst op zichzelf in het buitenland, spreekt de taal nog niet en ligt onder een enorm vergrootglas zowel in Nederland als Italië. Dat is voor iedereen een lastige situatie. Met zijn talent en doorzettingsvermogen denk ik echter dat hij er wel komt. Gewoon vertrouwen in hem blijven houden. Hier overigens een artikel over o.a. zijn tweebenigheid: http://www.janverdonk.nl/nl/langs-de-lijn-op-de-toekomst-4-matthijs-de-ligt/

Maak me geen zorgen om De Ligt. Nieuwe club, nieuwe situatie op alle niveaus. Het duurt wat langer dan (ik) verwacht (had). Komt echt wel goed.

Hij gaat een keer onder de bal door bij een duel en de critici hebben weer iets om tegen aan te schoppen. Op het moment dat de bal doorkomt staan Cuadrado, Bonucci en Sandro tegenover 2 aanvallers van Lokomotiv. Als die 3 communiceren en hun werk doen als verdediger is er niks aan de hand. Maar de Ligt krijgt natuurlijk weer de schuld. Wat een onzin!

Derksen heeft waarschijnlijk het grootste deel van de wedstrijd op de bank liggen slapen. De Ligt speelde een degelijke wedstrijd, daar was niet zo veel mis mee. Maar de Nederlandse media reageert momenteel als een stel aasgieren op alles wat maar op een foutje líjkt bij De Ligt. Bij die goal van Moskou gaat De Ligt ergens óp de middenlijn een kopduel aan waarbij zowel de Moskou speler als De Ligt de bal missen. Vervolgens staan er DRÍE Juventus verdedigers tegen 2 Russen. Bonucci en Guardado gaan vervolgens beide vreselijk in de fout en die Russische spits mag zo maar inschieten. En volgens de Nederlandse media is dát dan de fout van De Ligt. Het slaat werkelijk helemaal nergens op!

Niet alleen de Ligt was matig, maar ook Bonucci. Toch wel mooi dat Juventus blijft vertrouwen in de Ligt.

23 oktober 2019 om 12:10

Ze hebben geen keus he, Chielini is geblesseerd

De ligt was de beste van de verdediging. Bonucci meerdere fouten, sandro idem.. azijnzeikers moeten altijd weer klagen. Wanneer V Dijk dit overkomt zoals afgelopen weekend dan is er niks aan de hand of zoals paar wedstrijden terug wil de commentator nog de fout bij een ploeggenoot neerleggen.. want het is onze Virgil.. pff wees eens reëel

Wat ben ik blij dat vanavond Dickie en Gijp aan tafel zitten..

Ik denk dat de Ligt misschien wel meer coaching nodig heeft in het veld. Vorig jaar bij Ajax deed Blind dat, maar nu kan hij op niemand terugvallen. Daarbij heeft hij in mijn ogen toch een verkeerde keuze in zaakwaarnemer gedaan. Raiola kan er financieel heel veel voor je uit halen, maar is niet zo handig voor je carriere. Er hangt nu een duur prijskaartje aan. Daarbij is er een heleboel publiciteit gecreeerd waarbij hij van de ene naar de andere club geschreven werd. Overigens denk ik dat het wel goed komt met hem, hij is nog jong.

Daar heb ze weer de mannen met verstand van voetballen al wil ik Kieft wel buiten beschouwing laten die zegt nog wel dat komt wel goed maar die Derksen wat een kwal van een vent is dat zeg. Dat die nog als analist wordt aangenomen bij een zender. Zo slecht was de Ligt zeker niet en gaat ook steeds beter in zijn spel komen. Het is ook een hele grote stap die hij gezet heeft van Ajax waar hij de man was naar Juventus met een heel ander speltype. Laat je niet gek maken de Ligt, over een paar maanden noemen ze je de beste verdediger van de wereld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1055 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Juventus3211
3.Lazio2415
4.Cagliari2411
5.Atalanta2212
Voor de complete stand: Serie A

127 fans
Verdediger, 20 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Juventus 9 1 2 0
2019/2020 Ajax 0 0 0 0
2018/2019 Ajax 33 3 1 0
2017/2018 Ajax 33 3 8 0
2016/2017 Ajax 11 2 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘Hooguit deel van publiek dat me afschreef: ‘Hij is toch geen Ajax-niveau?’’

Ajax betaalde afgelopen zomer miljoenen om Edson Álvarez in te lijven als beoogde opvolger van Matthijs de Ligt. Voorlopig is het echter Joël Veltman die de plek naast Daley Blind inneemt,...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 22 november
Lionel Messi heeft bij Barcelona intern aangedrongen op de komst van Lautaro Martínez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren