RKC Waalwijk staat er mede dankzij Frenkie de Jong ‘beter voor dan ooit’

Woensdag, 16 oktober 2019 om

RKC Waalwijk heeft seizoen 2018/19 afgesloten met een nettoresultaat van 3.142.000 euro, zo maakt de Brabantse club via de officiële kanalen bekend. Voor de vierde keer in vijf jaar is er winst gemaakt, waardoor de club er naar eigen zeggen ‘beter dan ooit’ voor staat. Het positieve resultaat is voor een deel te danken aan de transfer van Frenkie de Jong, die Ajax afgelopen zomer verruilde voor Barcelona.

De Jong speelde in de gezamenlijke jeugdopleiding van RKC en Willem II. De Tilburgers bedongen bij het vertrek van de middenvelder naar Ajax een fors doorverkooppercentage, waarvan veertig procent richting Waalwijk ging. RKC kan zodoende een bedrag van 5,7 miljoen tegemoet zien, al is daar tot dusver pas 1,7 miljoen van ontvangen. Barcelona betaalt de transfersom van 75 miljoen over drie termijnen, waardoor het te ontvangen bedrag voor Ajax, Willem II en RKC wordt uitgesmeerd.

Overigens moet RKC wel een bedrag van 1,1 miljoen afstaan aan de belastingdienst. Volgens het Brabants Dagblad proberen de Waalwijkers met de fiscus een regeling te treffen om dit bedrag ook te kunnen uitsmeren over meerdere termijnen. Naast de transfer van Frenkie de Jong naar Barcelona heeft de deelname aan de play-offs en de promotie naar de Eredivisie invloed gehad op het financiële succes van RKC. Het heeft de club overigens ook extra kosten opgeleverd, zo valt in het communiqué te lezen.

“De play-off wedstrijden zorgen voor extra inkomsten en de personeelskosten zijn gestegen omdat door de promotie de spelersgroep en technische staf recht had op een promotiebonus”, meldt RKC, dat nu beschikt over een eigen vermogen van anderhalf miljoen. De club schrijft dat men zonder de transfer van De Jong en de promotie ook een ‘klein positief bedrijfsresultaat’ had behaald. Er is tegelijk gekozen om het kunstgras in het Mandemakers Stadion te vervangen door natuurgras. “De komende jaren wordt de winst geïnvesteerd in zowel de faciliteiten in en rond het stadion als in de spelersgroep en technische staf.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door gentiana)

Alle andere kunstgrasclubs hebben geen poot om op te staan als je doodleuk leest dat een club als RKC ook zonder de transfer van Frenkie sowieso was overgegaan naar natuurgras. Gewoon goed beleid voeren en prioriteiten op een rijtje hebben en het is gewoon mogelijk. Hulde voor Rkc, was toch een leuke club eind jaren '90/begin '00. Hoop dat ze erin blijven, al zal dat heel lastig worden.

16 oktober 2019 om 10:58

Dat staat er niet. Er staat dat ze zowiezo een positieve omzet zonder de transfer van Frenkie zouden hebben. Weet niet of ze het kunstgras hadden gedaan zonder de transfer.

16 oktober 2019 om 11:18

@seenster Was vanochtend al een bericht online gekomen, dus dat is ook waar Patroo op doelt . “ook zonder de inkomsten van Frenkie de Jong waren we op gras gaan spelen. Dat besluit was al genomen toen hij nog niet door Ajax aan Barcelona was verkocht. Er lag een meerjarenplan klaar. Dat hebben we door de extra inkomsten wel ineens uit kunnen voeren.”

16 oktober 2019 om 12:03

@tomido. Dat is natuurlijk wel erg makkelijk scoren door Rkc. Op basis van een netto resultaat van 3 miljoen maar een eigen vermogen van 1,5 miljoen kan elk persoon met een economische achtergrond invullen dat het natuurgrasveld niet snel had gekomen. Dus op basis van incidentele inkomsten Frenkie en onverwachte promotie heeft RKC het eigen vermogen weer opgepoetst naar zwarte cijfers. Echter zonder deze inkomsten in het meerjarenplan was er in mijn ogen weinig budget voor natuurgras, wellicht na 5 jaar. Ik heb alleen maar lof voor het gezonde beleid van Rkc, maar ze moeten het nu niet rooskleuriger maken dan het is. De extra inkomsten hebben gezorgd voor natuurgras, niet het discutabele meerjarenplan.

16 oktober 2019 om 20:14

Natuurgras stond sowieso al op de agenda.vlak voor de winterstop van vorig seizoen was dat al een publiek geheim in Wolluk.

16 oktober 2019 om 11:01

Het is natuurlijk wel makkelijk gezegd nu achteraf, meen me toch te herinneren dat ze hadden aangegeven het geld van Frenkie daarvoor te gebruiken

16 oktober 2019 om 11:22

De knvb heeft het destijds goedgekeurd, dat is een grote fout geweest. De clubs met kunstgras hebben zich daarop ingesteld. Geen apart trainingsaccomodatie meer nodig, maar gewoon trainen in het stadion. Weer terug stappen zal voor de ene club wat lastiger zijn, dan de ander kan ik mij zo voorstellen. Het is meer dan alleen een veld in het stadion.

Als je dit RKC vergelijkt met de situatie van vijf jaar terug dan is het echt geweldig wat er gebeurd is. Destijds degradeerden we en stonden we voor 8 miljoen in de schuld bij de gemeente. Ook was het stadion destijds van de gemeente waardoor we 3 ton per jaar aan huur betaalden en lag er een heffing klaar van de belastingdienst van een miljoen en werden we twee maal op rij laatste in de Jupiler League. We speelden op kunstgras en het stadion was verouderd. 5 jaar later is de heffing van de belastingdienst weg, is de schuld van 8 miljoen aan de gemeente weg, het stadion is van Mandemakers waardoor RKC veel minder huur betaalt, er ligt een grasveld in het stadion, het stadion is van binnen echt enorm opgeknapt, en we spelen Eredivisie (ondanks we daar sportief niet klaar voor waren). Het is echt absurd wat er in de afgelopen jaren bereikt is, vooral als je de prestaties afzet tegen het budget waar RKC mee moet werken. Dit jaar Eredivisie kwam eigenlijk te vroeg, daar we langzaam bezig waren met het bouwen aan een elftal dat in de top van de KKD mee kan doen. Gelukkig maakt de top van RKC dit keer niet dezelfde fouten als de fouten die in het verleden begaan zijn. Toen werden er in de winterstop een aantal dure spelers gehaald om koste wat het kost in de Eredivisie te blijven. Het is niet leuk om elke week te verliezen, maar voor de continuïteit van de club is het beter om op financieel gebied geen gekke dingen te doen en volgend jaar lekker door te bouwen in de Kkd.

17 oktober 2019 om 03:29

Wat is er in die 5 jaar gebeurd dan? Want 9 miljoen wegwerken in die periode is echt ontzettend knap. Ik ben wel benieuwd hoe dat tot stand gekomen is?

17 oktober 2019 om 09:12

Destijds konden ploegen niet degraderen in de KKD en heeft RKC besloten sportief niet mee te willen doen. Dat is als supporter en als club verschrikkelijk, van de Eredivisie waar je Feyenoord verslaat naar de KKD waar je twee jaar op rij laatste wordt. RKC nam afscheid van al haar spelers en ging spelen met een team dat het in de Tweede Divisie moeilijk zou hebben. Alle mogelijkheden zijn aangegrepen om geld te genereren om van de schulden af te komen. Uiteindelijk bestaat RKC nog door twee partijen: Mandemakers en Remco Oversier. Als Mandemakers het destijds had willen laten klappen dan had hij de mogelijkheid. Remco Oversier heeft met hart en ziel gevochten voor de club en alle partijen zover gekregen om tot een oplossing te komen. Uiteindelijk is de schuld van 9 miljoen afgekocht voor 5 miljoen (het risico voor de gemeente was groot: het was of 5 miljoen aannemen en iets overhouden, of blijven volhouden dat ze 9 miljoen wilden hebben en de kans lopen om uiteindelijk met niks over te blijven als RKC failliet zou gaan). RKC heeft de laatste jaren pas op de plaats gemaakt en heel realistisch beleid gevoerd. Dat houd echter wel in dat de Eredivisie een stapje te ver is (voor nu). Momenteel ontvangt de beste betaalde speler van Zwolle het vijfvoudige van de best betaalde speler van Rkc. De nummer 20 van VVV verdient meer dan de best betaalde speler van Rkc. Dit jaar zullen we degraderen, maar hoe gek dat ook klinkt: dat is niet heel erg. Ik ben blij dat er verantwoord beleid gevoerd word zonder gekke capriolen om koste wat het kost mee te blijven doen.

17 oktober 2019 om 10:25

Bedankt voor je uitgebreide uitleg! Als supporter moeten die seizoenen inderdaad enorm frustrerend zijn geweest. Het zien afzakken van je club en de twijfels over het voortbestaan kan ik als Twente supporter wel herkennen. De gemeente heeft uiteindelijk de hele schuld de hele 9 miljoen op zich genomen of heeft Mandemakers hier ook nog een deel van betaald? Persoonlijk vind ik zo'n gedeeltelijke kwijtschelding/afkopen van schulden door de overheid altijd een lastige zaak. De gemeente staat met de rug tegen de muur en heeft eigenlijk geen keus. Het liefst zie ik dat elke euro van de overheid op den duur terugkeert. Dat zul jij als supporter waarschijnlijk ook wel herkennen. Oversier heeft dus goed werk geleverd? Bij NEC was men daar als technisch directeur niet over te spreken.het verbaast mij overigens dat RKC het zo slecht doet. Vorig jaar hadden jullie een ontzettend leuk voetballende ploeg. De eerste wedstrijd tegen VVV was ook veelbelovend, ik had jullie stiekem tot een van de verrassingen van dit jaar gerekend op dat moment. De selectie bevat ook wel een aantal spelers met Eredivisie ervaring, geen toppers maar toch. De smaakmakers van vorig jaar mis je natuurlijk ook, die jongen van Feyenoord en Seys. Het klinkt wel alsof er nu rust is, de degradatie is ingecalculeerd en er heerst geen paniek. Dat is ook wat waard. Wel vervelend dat jullie dat ene punt nou net tegen Twente moeten pakken.

RKC had er ook zonder Frenkie de Jong beter voorgestaan dan ooit. RKC is sinds anderhalf jaar weer kerngezond en de miljoenen van Frenkie zijn enkel een bonus. Hoe RKC gedeald heeft met zijn problemen en tot een kerngezonde club is gekomen verdiend meer de aandacht in mijn optiek dan dat RKC een bedrag ontvangt voor Frenkie. Voetbalzone plaatst twee berichten over Rkc, waarin hun samenwerking met Valencia wordt besproken, waar het gaat over het gras etc. en tweemaal staat Frenkie de Jong in de titel. Jammer.

16 oktober 2019 om 11:45

RKC is prima bezig en heeft goede structurele stappen gezet. Zie de Frenkie deal dan maar als extra beloning voor de gezette stappen (de kers op de taart). En tja de naam zal wel een click bait zijn.

RKC is een voorbeeld club als ik het zo lees. Moge elke Nederlandse BVO hier een voorbeeld aan nemen. Gewoon nuchter beleid, niet meer uitgeven dan er is. Heel prettig beleid, Ik gun RKC een geweldig seizoen en ik hoop dat het nuchtere beleid beloond wordt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

RKC Waalwijk

Actuele wedstrijden

177 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 12 1 1 0
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Ajax en Oranje sterk vertegenwoordigd in top honderd van ESPN

Ajax en het Nederlands elftal staan er goed op in de voetbalwereld, zo blijkt uit een ranglijst van ESPN. De Amerikaanse televisiezender stelde een top honderd van de beste spelers en...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 21 november
Naast Real Madrid heeft ook Barcelona Raheem Sterling op de korrel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren